-
Και μετά είναι κακός ο Χριστόδουλος που λέει ότι τα πάντα κινούνται προς την κατεύθυνση της επικράτησης ενός πολιτισμού έναντι όλων των άλλων.
-
O χριcτόδουλοc είναι ένας μεγάλος ακροδεξιός λαϊκιστής.
-
Ο χαρακτηρισμός δεν αποτελεί αντίκρουση των λεγομένων του.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ο χαρακτηρισμός δεν αντίκρουση των λεγομένων του.Απόλυτα σωστό. Θα συμφωνήσω όμως και με τον Skullone, ότι ο Χριστόδουλος είναι λαϊκιστής, αλλά ποιός ιερωμένος δεν είναι; Εξ ορισμού, το προϊόν που προσφέρουν απευθύνεται κυρίως στις 'λαϊκές' μάζες. Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, λοιπόν.
-
Και, συν τοις άλλοις, μιλάει και εκ του πονηρού...
Αλήθεια, τι γίνεται αυτή η 'αυτοκάθαρση';
-
Off topic. Μην ξεφύγουμε από το θέμα.
-
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Και μετά είναι κακός ο Χριστόδουλος που λέει ότι τα πάντα κινούνται προς την κατεύθυνση της επικράτησης ενός πολιτισμού έναντι όλων των άλλων.Ο πολιτισμος δεν εξαρταται απο το νομισμα ή την γλωσσα μιας χωρας.Αυτα ειναι καποια στοιχεια του,αλλα οχι τα ουσιωδη.Μην μπερδευομαστε.
Αλλωστε,το ζητουμενο ειναι μεσω της γνωσης και αλλων πολιτισμων(η οποια γνωση γινεται πιο ευκολα με την παρακαμψη δυσκολιων,οπως η γλωσσα,η θρησκεια,το συνταγμα κτλ)να μεινει τελικα το καλυτερο μειγμα.
Ετσι το βλεπω... -
Αν στο μείγμα βάλεις σωστές αναλογίες, τότε έχεις καλό αποτέλεσμα.
Αν βάλεις 80% ενός συστατικού και 20% ενός άλλου, έχεις ένα μπασταρδεμένο πράγμα που είναι σαν το κυρίαρχο συστατικό με κάποιες διαφοροποιήσεις. Σήμερα το κυρίαρχο συστατικό παντού είναι ο αγγλοσαξωνικός πολιτισμός, αν επικρατήσει και η αγγλική γλώσσα με την ανοχή μας θα μοιάζουμε με αμερικάνικες καρικατούρες που θα μιλάνε σπαστά αγγλικά και θα λοιδωρούνται γι'αυτό.
Έτσι το βλέπω εγώ. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Αν στο μείγμα βάλεις σωστές αναλογίες, τότε έχεις καλό αποτέλεσμα.
Αν βάλεις 80% ενός συστατικού και 20% ενός άλλου, έχεις ένα μπασταρδεμένο πράγμα που είναι σαν το κυρίαρχο συστατικό με κάποιες διαφοροποιήσεις. Σήμερα το κυρίαρχο συστατικό παντού είναι ο αγγλοσαξωνικός πολιτισμός, αν επικρατήσει και η αγγλική γλώσσα με την ανοχή μας θα μοιάζουμε με αμερικάνικες καρικατούρες που θα μιλάνε σπαστά αγγλικά και θα λοιδωρούνται γι'αυτό.
Έτσι το βλέπω εγώ.Xωρις να διαφωνω μαζι σου, να σου θυμισω οτι υπαρχει και η αντιθετη αποψη η οποια προβαλλει το παραδειγμα της Ιρλανδιας, η οποια με τη σταδιακη μεταπηδηση στη χρηση των αγγλικων γνωρισε τεραστια πολιτισμικη εκρηξη. Επειδη ομως εγω, εσυ και πολλοι αλλοι φανταζομαι, αναρωτιομαστε ποσο Ιρλανδικη και ποσο Εγγλεζικη κουλτουρα ειναι ο Γουάιλντ, o Τζόις, οι Κρανμπερις και οι U2, το κοβω εδω. Παντως σιγουρα δεν λοιδωρουνται.
-
Έχεις ακούσει τον Σημίτη να μιλάει αγγλικά; Πως σου φαίνεται;
Είναι διαφορετικό να μιλάς τη μητρική σου γλώσσα με μια διαφοροποίηση στην προφορά (όπως συμβαίνει με τους Κυπρίους, τους Κρητικούς, τους Αυστραλούς κλπ) από το να μιλάς μια ξένη γλώσσα προσπαθώντας να μιμηθείς την ορθή 'ακαδημαϊκή' εκφορά της.
Ας μιλάμε τις ξένες γλώσσες ως ξένες γλώσσες, όχι ως δεύτερη γλώσσα μας. Εξάλλου, από όσα γνωρίζω, οι μοναδικοί λαοί που άλλαξαν την επίσημη γλώσσα τους σε μια άλλη ήταν κατακτημένοι Αφρικανοί ή Λατινοαμερικάνοι.Το παράδειγμα της Ιρλανδίας δεν το θεωρώ θετικό, γιατί ο μοναδικός λόγος για τον οποίο αναπτύχθηκε η πολιτιστική παραγωγή της ήταν το ότι εξήγαγε εύκολα το προϊόν της στο εξωτερικό. Αυτό όμως είναι στην κυριολεξία 'παραγωγή' εμπορικών προϊόντων, όχι πολιτισμική έκρηξη. Σαν να λέμε ότι είναι καλό να μιλάμε αγγλικά για να γίνει γνωστή η Βανδή και ο Νταλάρας στο εξωτερικό, να πουλάνε καλά οι Έλληνες λογοτέχνες και καλλιτέχνες κι έτσι να μεγαλώσει η σχετική ζήτηση παραγωγών.
Ο Ρίτσος, ο Καζαντζάκης, ο Ελύτης δεν είχαν καμία ανάγκη από μια ευρύτερα διαδεδομένη γλώσσα για να μεγαλουργήσουν. Σίγουρα θα πούλαγαν απείρως περισσότερα αντίτυπα των έργων τους οι κληρονόμοι τους, αλλά αυτό δεν μας απασχολεί. Ας μαθαίνουμε τουλάχιστον άριστα την ελληνική κι ας αφήσουμε κατά μέρος τις επισημοποιήσεις ξένων γλωσσών, μπας και ξυπνήσει η ψόφια γενιά του 'γενικά' και 'κάπως'. -
- Δε μιλησα ποτε για αλλαγη της γλωσσας μας, απλα ανεφερα ενα αλλο παραδειγμα
- Οι Ιρλανδοι και τα ιρλανδικα δεν εχουν την παραμικρη γλωσσικη και φυλετικη συγγενεια με τους Εγγλεζους, δεν μπορεις να τα παραλληλιζεις με τα τσυμπρέικαν ή τα ποντιακα.
- Με το να συγκρινεις τους ιρλανδους λογοτεχνες και καλλιτεχνες με τη Βανδη και το Νταλαρα και να αποκαλεις τα εργα τους 'εμπορικα προϊοντα' αδικεις πανω απο ολα τον εαυτο σου
-
Δεν έγινα αντιληπτός.
- Οι Ιρλανδοί ανήκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολλά χρόνια (1801-1921) και κάποτε μίλησαν υπό την πολιτιστική και πολιτική πίεση αγγλικά. Και λοιπόν; Ευτυχώς που εμείς γλιτώσαμε τα τούρκικα, τα ιταλικά και τα βουλγάρικα.
- Η Ιρλανδία έχει λογοτεχνική και μουσική παραγωγή, αλλά το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγή της είναι του συρμού (ποπ, ελαφριά ροκ). Πόσους συγγραφείς έχει βγάλει πλην του Τζόυς; 5; 10; Νομίζω ότι θα τα κατάφερνε χωρίς την αλλαγή της γλώσσας της, εκτός αν θεωρήσουμε ότι ο κάθε Τζόυς εκφράζεται καλύτερα με τα αγγλικά παρά με κάποια άλλη μητρική γλώσσα.
- Πόσο πια καλύτερος είναι ο Μπόνο από τον Νταλάρα και τους τραγουδοποιούς που του ετοιμάζουν τραγούδια; Ή από τον Θαλασσινό; Ή την Αλεξίου; Ή [βάλε όποιον θες]; Κάτι μου λέει ότι αν είχαμε αγγλική γλώσσα, θα βουλιάζαμε ακόμα πιο βαθειά στα 'Number one'. Ο Καζαντζάκης θα έγραφε καλύτερα στα γαλλικά ή στα αγγλικά; Ο Αρκάς θα ήταν πιο trendy; Μάλλον την εμπορικότητα και μόνο θα τονώσουν όλα αυτά.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Δεν έγινα αντιληπτός.- Οι Ιρλανδοί ανήκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολλά χρόνια (1801-1921) και κάποτε μίλησαν υπό την πολιτιστική και πολιτική πίεση αγγλικά. Και λοιπόν; Ευτυχώς που εμείς γλιτώσαμε τα τούρκικα, τα ιταλικά και τα βουλγάρικα.
- Η Ιρλανδία έχει λογοτεχνική και μουσική παραγωγή, αλλά το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγή της είναι του συρμού (ποπ, ελαφριά ροκ). Πόσους συγγραφείς έχει βγάλει πλην του Τζόυς; 5; 10; Νομίζω ότι θα τα κατάφερνε χωρίς την αλλαγή της γλώσσας της, εκτός αν θεωρήσουμε ότι ο κάθε Τζόυς εκφράζεται καλύτερα με τα αγγλικά παρά με κάποια άλλη μητρική γλώσσα.
- Πόσο πια καλύτερος είναι ο Μπόνο από τον Νταλάρα και τους τραγουδοποιούς που του ετοιμάζουν τραγούδια; Ή από τον Θαλασσινό; Ή την Αλεξίου; Ή [βάλε όποιον θες]; Κάτι μου λέει ότι αν είχαμε αγγλική γλώσσα, θα βουλιάζαμε ακόμα πιο βαθειά στα 'Number one'. Ο Καζαντζάκης θα έγραφε καλύτερα στα γαλλικά ή στα αγγλικά; Ο Αρκάς θα ήταν πιο trendy; Μάλλον την εμπορικότητα και μόνο θα τονώσουν όλα αυτά.
Εγω δεν εγινα αντιληπτος: Απαντησα στο οτι θα μας λοιδωρουνε και ειπα οτι τουλαχιστον τους Ιρλανδους ΔΕΝ τους λοιδωρουνε και ας γραφουν στα εγγλεζικα. Συμφωνω οτι εχει 5-10 αξιολογους συγγραφεις (οχι παραπανω) αλλα αναλογικα με τον πληθυσμο της μια χαρα ειναι. Κατα ποσο γνωστα θα ηταν τα εργα τους αν εγραφαν στα κελτικα αυτο ειναι κατι που χωραει συζητηση. Και κατα ποσο τα εργα τους ειναι ιρλανδικη και οχι βρετανικη λογοτεχνια αυτο χωραει ακομα μεγαλυτερη συζητηση. Αν θες τη γνωμη μου πιο πολυ σαν 'ιρλανδικο στυλ' αγγλικης δημιουργιας ειναι, παρα κατι καθαρα ιρλανδικο, αλλα φιλολογος δεν ειμαι οποτε δε βαριεσαι. Παντως ουτε ειπα ουτε αφησα να εννοηθουν αυτα στα οποια απαντας. Απλα σαν δικηγορος του διαβολου φερνω και την αλλη πλευρα στη συζητηση.
Και ο Μπόνο δεν ειναι τα προσφατα καραγκιοζλικια του, αλλα εχει μια πορεια μεχρις εδω η οποια τον βαζει σε ενα επιπεδο πανω απο τον αφιλοκεδως αχ ο μπαγλαμας. Οσο για τον Αρκα, αν δεν κανω λαθος αρχικα ξεκινησε να γραφει στα γερμανικα
-
Γιατί, ο Μπόνο δεν είναι εμπορικός; Το Joshua Tree (που το έχω σε βινίλιο) πούλησε όσο 100 Νταλάρες μαζεμένοι. Για να δεις συναυλία τους πρέπει να πουλήσεις μετοχές της Εθνικής.
Οι Ιρλανδοί δεν μπορούν πια να λοιδωρηθούν, είναι παρακλάδι του αγγλοσαξωνικού κόσμου. Όπως και οι ταλαίπωροι οι Σκωτσέζοι ένα πράγμα. Με λίγα λόγια το μόνο που τους έχει μείνει ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι μια ιστορία, η μπύρα και οι παραδοσιακές φορεσιές.
Αν αύριο ενσωματώνονταν στο Ην. Βασίλειο, κανείς δεν θα έπαιρνε χαμπάρι, ίσως ούτε οι ίδιοι. -
Ο χρήστης tsoukas77 έγραψε:
Ακριβως τα ιδια ερωτηματα εθεταν καποιοι για το νομισμα.Δεν ειναι ακριβως το ιδιο,αλλα δειχνει τον δρομο...Το ερωτημα του φιλου παραπανω,μπορει καλλιστα να αντιστραφει.Γιατι να μην εχουμε κοινη γλωσσα;Μονο θετικα βρισκω.
Όχι ρε παιχταρά μου, δε μπορεί να αντιστραφεί.
Τώρα υπάρχει ένα στάτους, και κρίνουμε σύμφωνα με αυτό το στατους, κ όχι υποθετικά..
Το στάτους αυτό είναι: Στην ΕΛλάδα, μιλάμε ελληνικά.
Γιατί μας συμφέρει να αλλάξουμε γλώσσα;
προσοχή. δε λέω γιατί μας συμφέρει να γνωρίζουμε καλά την αγγλική.
Αυτό είναι αυτονόητο πως είναι καλό, όπως και το να γνωρίζεις άλλους πολιτισμούς κτλ.
Το θέμα είναι, και θα ήθελα να μου απαντήσεις, τί άμεσο κέρδος έχουμε σα χώρα απ'το να μιλάμε μόνο Αγγλικά; -
Ε όχι και του συρμού η Enya, o Rory Gallagher και ο Gary Moore!
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Το θέμα είναι, και θα ήθελα να μου απαντήσεις, τί άμεσο κέρδος έχουμε σα χώρα απ'το να μιλάμε μόνο Αγγλικά;Οριστική και αμετάκλητη απώλεια της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Ένας πολιτισμός υπάρχει μόνον όσο υπάρχει ακόμα η γλώσσα του. Οι Ιρλανδοί - που τους αναφέραμε προηγουμένως - μιλάνε τα Γαελικά/Κέλτικα ακόμα, το ίδιο και οι Σκωτσέζοι και, εν πλήρει αντιθέσει μ'εμάς τους 'προοδευτικούς', 'διεθνιστές' της μαύρης συμφοράς, εμμένουν στην ιδιαιτερότητά τους. Εμείς από την άλλη (λόγω του μεταοθωμανικού συμπλέγματος κατωτερότητος έναντι των 'φράγκων', λόγω των κηρυγμάτων περί 'μυσαρών' Ελλήνων που εκτόξευαν κάποιοι 'πατέρες' όπως ο Γιοχανάαν/Ιωάννης ο 'χρυcόcτομοc', λόγω του λαϊκισμού των ακραίων δημοτικιστών και λόγω των δικαιολογημένων φόβων που μας άφησε η 'εθνοσωτήριος'), ντρεπόμαστε για την ταυτότητά μας και αποκαλούμε εθνικιστή και φασίστα όποιον μιλήσει για εθνική κληρονομιά, πολιτιστική ιδιαιτερότητα κλπ κλπ κλπ, συνδέοντάς τα αμέσως με ελληνορθοδοξίες, 'ελλάς ελλήνων χριcτιανών' κ.ο.κ.
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Το θέμα είναι, και θα ήθελα να μου απαντήσεις, τί άμεσο κέρδος έχουμε σα χώρα απ'το να μιλάμε μόνο Αγγλικά;Δεν μιλησα για καταργηση των τωρινων γλωσσων.
Απο εκει και περα,αν επικρατησει μια μονο γλωσσα,θα μπορω να μιλησω με 300εκ Ευρωπαιους.Τωρα που το 20% ξερει Αγγλικα,καποιοι Γερμανικα,καποιοι Ιταλικα και πολλοι ακομη Ισπανικα,μπορω να συνεννοηθω μονο με το 20%.Παραδειγμα αναφερω.Ας ειναι και η Ισπανικη.Δεν με ενδιαφερει.Με ενδιαφερει να μπορω να συνεννοηθω με οσο το δυνατον περισσοτερους.
Επαναλαμβανω οτι η γλωσσα ειναι απλα ενα μεσο.
Γι'αυτο ανεφερα και το νομισμα.Θα μπορουσαν να κλειδωσουν οι ισοτιμιες και να ειχαμε παραλληλα την δραχμη και το ευρω.Για πρακτικους λογους ομως,δεν συνεφερε. -
Μα ουσιαστικά αυτό ήδη γίνεται. Απλώς οι Γάλλοι αρνούνται να μιλήσουν αγγλικά λόγω του ότι είναι εθνικίσταροι του κερατά . Οι δε Ισπανοί απλώς δεν ξέρουν οι περισσότεροι, διότι τόσα χρόνια με τον Φράνκο ήταν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ οι Ιταλοί τα μιλάνε κάπως περίεργα.
Πολυτονικό: προαιρετική χρήση ναι ή όχι;