-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
δεν θα ασχολιόμουν με τα ορθογραφικά σου, αν δεν έκανες το [σχόλιο] που έκανες προς τον TRAVELLER.
ασχολιόμουν....Μάλλον ασχολούμουν θα ήθελες να γράψεις....
-
Ο χρήστης downhill έγραψε:
Ψήφισα το (3).
Ας γράφει με πολυτονικό ο Βορίδης και ο Χριστόδουλος.Εγώ δε γράφω πλέον.
Αυτό που λέει ο 'Krus' ,νομίζω,είναι πέρα για πέρα σωστό.Σε λυπάμαι...
Άντε να καταργηθούν και τα 'η','οι' κλπ και να έχουμε μόνο το 'ι'.Θυμάμαι μια φορά στην Αθήνα μια κυρία περίπου 50 ετών να λέει στην κόρη της δείχνωντα το λεωφορείο για το Δαφνί (όχι για το ΨΝΑ,για την περιοχή).Αυτό πάει στην Δάφνη...Η κυρία δεν ήξερε καλά γράμματα...Και μάλλον δεν της έφταιγε το πολυτονικό που ίσως να έμαθε στο σχολείο...Εγώ το πρόλαβα για 2 τάξεις στο δημοτικό.Δε θυμάμαι πολλά.Αλλά δε νομίζω να είναι τόσο τραγικό.Διαβάζω πολλά βιβλία στην καθαρεύουσα και τα καταλαβαίνω σε μεγάλο βαθμό.Κακώς καταργήθηκαι.Και απ΄ότι ξέρω καταργήθηκαι μπαίνωντας σε άσχετο νομοσχέδιο μια νύχτα καλοκαιριού...Παντως πριν λίγα χρόνια οι Ισπανοί είχαν κατέβει στους δρόμους για να μην καταργηθεί το 'ενιε' το n με την περισπωμένη απο τα πληκτρολόγια.Και κέρδισαν...
Το 'σε λυπάμαι' βρε downhill τώρα πως να το πάρουμε?Σαν φιλοφρόνηση?
μειώνεις τον συνομιλητή σου επειδή διαφωνείς?
Κάνε σε παρακαλώ edit την δημοσίευσή σου
[kouk]άλλα είναι τραγικά (εκτώς απώ τα λάθοι)
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Αλλωστε αν μέναμε στο πολυτονικό δεν νομίζω να υπήρχε υπολογιστής που να κάλυπτε την Ελληνική γλώσσα.
μην με προκαλείς τώρα
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
άλλα είναι τραγικά (εκτώς απώ τα λάθοι) -
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
Δεν έχουμε την απαίτηση να μάθουν άπαντες τέλεια ελληνικά, έχουμε όμως την απαίτηση αυτοί που μπορούν και οφείλουν να χρησιμοποιούν τέλεια την ελληνική, να το πράττουν. Γιατί ο γραπτός λόγος ενός φιλολόγου να είναι ίδιος με αυτόν ενός μπογιατζή; Είναι σαν να απαιτούμε από τον μπογιατζή να βάφει όσο καλά βάφει ο φιλόλογος, πράγμα άτοπο και ισοπεδωτικό.
Είναι λίγο περίεργη υπόθεση αυτη ?
Είναι σαν να λέμε να κάνουμε πιο πολύπλοκη την γλώσα για να έχουν οι φιλόλογοι λόγο ύπαρξης...
Να το πώ διαφορετικά: Εαν έβγαινε μια μπογιά (βαφή ) η οποιό επέτρεπε στον φιλόλογο να βάφει το ίδιο καλά με τον μπογιατζή, θα ήταν σωστό να απαγορευτεί με το σκεπτικό οτι 'Γιατί να να βάφει το ίδιο καλό ο φιλόλογος με τον μπογιατζή ;;'
Η ερωτήση είναι πιο βαθεία από όσο φαίνετε....Δεν είναι αυτό το νόημα των συγκεκριμένων φράσεων. Το νόημα είναι ότι κάποιοι μπορούν να γράφουν με λάθη γιατί κανείς δεν περιμένει από αυτούς να γράφουν σωστά. Άλλοι όμως δεν επιτρέπεται να κάνουν σφάλματα στον γραπτό λόγο, τον οποίο οφείλουν να χειρίζονται τέλεια, όχι γιατί αυτό είναι το επάγγελμά τους προς εξασφάλιση του επιούσιου, αλλά γιατί αυτή είναι η ουσία του γραπτού λόγου: η σωστή και ακριβής αποτύπωση εννοιών.
Μακάρι ο μπογιατζής να θελήσει να γράψει σωστά, αυτό θα είναι υπέρ του.
Μακάρι και ο φιλόλογος να βάφει επαγγελματικά το σπίτι του, επίσης υπέρ του θα είναι κι αυτό.[Αντιστροφή του επιχειρήματός σου:] Φτάσαμε λοιπόν στο αντίθετο άκρο, ο οποιοσδήποτε 'γραμματιζούμενος' να γράφει με μια γραφή που δεν είναι σωστή και ακριβής διά νόμου, πράγμα ίδιο με το να υποχρεωνόταν διά νόμου ένας μπογιατζής ν' αφήνει μπογιές να τρέχουν επειδή τέτοιας ποιότητας δουλειά μπορεί να κάνει κάποιος μη γνώστης της τέχνης.
-
Θα μου άρεσε να το ξαναδώ !
Ομως εδώ το έχουμε ξεχάσει και αυτοί που το διδαχτήκαμε , πως θα το μάθουν και τα παιδιά μας ;
Δεν είναι πρακτικό να διδάσκονται ταυτόχρονα και οι 2 .... γλώσσες . Πως θα μάθει ένα παιδί και τους 2 τρόπους γραφής όταν ξέρει ότι δεν θα είναι επίσημο και υποχρεωτικό το πολυτονικό ; -
Ο χρήστης greo έγραψε:
Ψηφισα το 4. Απο οτι ξερω οι αρχαιοι ημων προγονοι δεν ειχαν ουτε τονους ουτε πνευματα.
Μεταγενεστερη προσθηκη ειναι, ελληνιστικης προελευσης.
Μην ξεχνατε οτι ειναι ανουσιο,γιατι πλεον δε δηλωνει απολυτως καμια διαφορα στην προφορα εδω και πολλους αιωνες. Αποδειξη γι'αυτο ειναι τα ορθογραφικα λαθη που βρισκουμε σε κειμενα απο την ελληνιστικη εποχη και εντευθεν. Αν υπηρχαν διαφορες στην προφορα, δεν θα υπηρχαν λαθη. Τωρα αν τη σημερον ημερα πιστευουμε οτι εχουμε να κερδισουμε κατι με τις ψιλες και τις περισπωμενες, μαλλον κοιμομαστε τον υπνο του δικαιου (ως προς τα πραγματικα προβληματα και τις αιτιες τους).Η Ελληνιστική εποχή είναι η εποχή του Μ.Αλεξάνδρου...Μάλλον κάτι κάνεις λάθος.Ναι οι Αρχαίοι δεν είχαν τόνους και έγραφαν με κεφαλαία.Τα πνεύματα 'μπήκαν' για να μπορέσουμε εμείς που δεν είμαστε οι Αρχαίοι να καταλάβουμε τί γράφουμε!
Ελληνιστικη ειναι η εποχη των επιγονων του Μ.Αλεξανδρου.
Ωραια λοιπον! Ερχεσαι στα λογια μου. Οι τονοι και τα πνευματα ειναι για να γινουν πιο ευκολα τα ελληνικα στους μη-Ελληνες (=οι χρηστες της ελληνιστικης κοινης και αργοτερα επι Κοραή οι διαφοροι αρβανιτες, βλαχοι, σλαβοι κατοικοι της ελληνικης χερσονησου). Επειδη πιστευω πως ειμαι ελληνας δεν τα χρειαζομαιΣυμφωνώ απόλυτα με τον συμπολίτη μου. Και εγώ ψηφίζω το 4. Άλλωστε είμαι από τα πρώτα παιδιά του μονοτονικού. Δεν νομίζω οτι ένα πολυτονικό σύστημα θα κάνει τους Έλληνες αυτόματα να μιλάνε και να γράφουν πιο σωστά Ελληνικά. Το μονοτονικό νομίζω οτι δουλεύει μια χαρά στην πράξη. Τώρα αν ο κύριος Παρασκευαΐδης θέλει μετά τα Εκκλησιαστικά Πανεπιστήμια ( άντε και Ιερά Εξέταση από του χρόνου ) να προωθήσει και τις ψιλές παρέα με μερικούς βουλευτές και λοιπούς λαϊκούς που θέλουν να χαρακτηρίζουν εαυτούς πιο Έλληνες από τους άλλους εγώ λυπάμαι δεν θα πάρω. Άλλωστε οι Αρχαίοι πρόγονοι μας όπως έγραψε και ο συμπολίτης μου δεν τα χρησιμοποιούσαν. Ο τονισμός χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο εκμάθησης των Ελληνικών στις κατακτημένες περιοχές του Μακεδονικού βασιλείου.
-
Από τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο:
*'μην καταργείτε την υπογεγραμμένη
ιδίως κάτω από το ωμέγαείναι κρίμα να εκλείψει
η πιο μικρή ασέλγεια
του αλφαβήτου μας'* -
Κοιτα να δεις που εχουμε πολλους γραμματιζουμενους εδω μεσα
Περι του πολυτονικου... δεν το ξερω, δεν το γνωριζω, μια χαρα μιλαω/γραφω και χωρις αυτο. Ποιος ο λογος να κανω την ζωη μου λοιπον δυσκολη? Πιστευω πως πρεπει να ειμαστε πρακτικοι σε καποια πραγματα. Βεβαια... that's just me, ουτως η αλλως οτι αφορουσε φιλολογικα μαθηματα τα μισουσα αφανταστα με αποκορυφωση τα αχρηστα/αχρειαστα αρχαια.
Επισης ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω για ποσο ακομα θα ανακατεβουμε το συστημα της παιδειας με βλακωδης κινησεις... ποτε με αυξηση διδασκαλιας των αρχαιων (αυτο μας μαρανε) ποτε με τα θρησκευτικα... ας φορτωσουμε λιγη ακομα αχρηστη γνωση στα παιδια μας εισαγοντας το πολυτονικο...
Εν τελει τι γινεται... θα μαθαινουνε πολλα, και στο τελος ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.Στην τελικη τελικη, αμφιβαλλω αν σε 30 χρονια θα μιλαμε ακομα ελληνικα...
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Συμφωνώ απόλυτα με τον συμπολίτη μου. Και εγώ ψηφίζω το 4. Άλλωστε είμαι από τα πρώτα παιδιά του μονοτονικού. Δεν νομίζω οτι ένα πολυτονικό σύστημα θα κάνει τους Έλληνες αυτόματα να μιλάνε και να γράφουν πιο σωστά Ελληνικά. Το μονοτονικό νομίζω οτι δουλεύει μια χαρά στην πράξη. Τώρα αν ο κύριος Παρασκευαΐδης θέλει μετά τα Εκκλησιαστικά Πανεπιστήμια ( άντε και Ιερά Εξέταση από του χρόνου ) να προωθήσει και τις ψιλές παρέα με μερικούς βουλευτές και λοιπούς λαϊκούς που θέλουν να χαρακτηρίζουν εαυτούς πιο Έλληνες από τους άλλους εγώ λυπάμαι δεν θα πάρω. Άλλωστε οι Αρχαίοι πρόγονοι μας όπως έγραψε και ο συμπολίτης μου δεν τα χρησιμοποιούσαν. Ο τονισμός χρησιμοποιήθηκε ώς εργαλείο εκμάθησης των Ελληνικών στις κατακτημένες περιοχές του Μακεδονικού βασιλείου.
Αφού καταφέραμε ακόμα και στο θέμα της γλώσσας μας να βάλουμε κόμματα, ιδεολογίες, θρησκείες και άλλες κατσαρές τρίχες, δεν παραξενεύομαι που η ταλαίπωρη γλωσσική μας παιδεία πηγαίνει κατά διαόλου.
Απλώς ακολουθεί τον ξεπεσμό του ελληνισμού, μαζί με όλα τα στοιχεία που διατήρησαν επί χιλιετηρίδες τη μοναδικότητά μας ως λαού. -
Ο χρήστης corsair έγραψε:
ας φορτωσουμε λιγη ακομα αχρηστη γνωση στα παιδια μας εισαγοντας το πολυτονικο...
Εν τελει τι γινεται... θα μαθαινουνε πολλα, και στο τελος ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.Κάποτε τα παιδιά πήγαιναν σχολείο για να μάθουν γράμματα. Σήμερα πηγαίνουν για να λάβουν έναν αχταρμά ειδικών γνώσεων, ώστε να περάσουν στο πανεπιστήμιο και να γίνουν πτυχιούχοι ημιαγράμματοι.
Στην τελικη τελικη, αμφιβαλλω αν σε 30 χρονια θα μιλαμε ακομα ελληνικα...
Γιατί, μιλάμε σήμερα σωστά ελληνικά; Πάντως, αν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος, αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να ενισχύσουμε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Συμφωνώ απόλυτα με τον συμπολίτη μου. Και εγώ ψηφίζω το 4. Άλλωστε είμαι από τα πρώτα παιδιά του μονοτονικού. Δεν νομίζω οτι ένα πολυτονικό σύστημα θα κάνει τους Έλληνες αυτόματα να μιλάνε και να γράφουν πιο σωστά Ελληνικά. Το μονοτονικό νομίζω οτι δουλεύει μια χαρά στην πράξη. Τώρα αν ο κύριος Παρασκευαΐδης θέλει μετά τα Εκκλησιαστικά Πανεπιστήμια ( άντε και Ιερά Εξέταση από του χρόνου ) να προωθήσει και τις ψιλές παρέα με μερικούς βουλευτές και λοιπούς λαϊκούς που θέλουν να χαρακτηρίζουν εαυτούς πιο Έλληνες από τους άλλους εγώ λυπάμαι δεν θα πάρω. Άλλωστε οι Αρχαίοι πρόγονοι μας όπως έγραψε και ο συμπολίτης μου δεν τα χρησιμοποιούσαν. Ο τονισμός χρησιμοποιήθηκε ώς εργαλείο εκμάθησης των Ελληνικών στις κατακτημένες περιοχές του Μακεδονικού βασιλείου.
Αφού καταφέραμε ακόμα και στο θέμα της γλώσσας μας να βάλουμε κόμματα, ιδεολογίες, θρησκείες και άλλες κατσαρές τρίχες, δεν παραξενεύομαι που η ταλαίπωρη γλωσσική μας παιδεία πηγαίνει κατά διαόλου.
Απλώς ακολουθεί τον ξεπεσμό του ελληνισμού, μαζί με όλα τα στοιχεία που διατήρησαν επί χιλιετηρίδες τη μοναδικότητά μας ως λαού.Αν είχα παραλείψει τα περι Παρασκευαΐδη δεν νομίζω να το έγραφες αυτό...Και δεν τα παρέλειψα γιατί τα πιστεύω. Δεν παρέλειψα όμως να σου δώσω και ένα ιστορικό επιχείρημα στο οποίο βασίζω την γνώμη μου. Καλό θα ήταν να μην βγαίνουν τέτοια αβίαστα συμπεράσματα για ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε και τόσο καλά...
Αν αύριο κάποιος πεί να επαναφέρουμε την καθαρεύουσα θα συμφωνήσεις? Θα μιλήσεις για χυδαίες γλώσσες που πρέπει να πάψουν να υπάρχουν? Και όταν μιλάω για χυδαία γλώσσα αναφέρομαι στην δημοτική οπως κάποιος την είχε παλιότερα χαρακτηρίσει. -
Το θέμα της γλώσσας και του πολυτονικού δεν είναι ζήτημα επικαιρότητας. Συζητείται για πολλά χρόνια, απλώς ο 'Παρασκευαΐδης' έτυχε να ασπαστεί μια εκ των απόψεων σήμερα. Από τη στιγμή λοιπόν που πιάνεσαι από τη δική του κουβέντα για να χαρακτηρίσεις οπισθοδρόμηση ολόκληρη τη σχετική συζήτηση, έκρινα όχι εσένα αλλά την άποψή σου μονομερή και παρασυρόμενη από άσχετους προς το θέμα παράγοντες.
-
Δεν την έχει ασπαστεί την άποψη σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος, απλά σήμερα την ασπάστηκε ολόκληρη η σύνοδος και έγινε επίσημη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το θέμα ανοίχτηκε χτες ( η δήλωση της συνόδου είναι χτεσινή ) εγώ σχολιάζω την επικαιρότητα και τίποτα παραπάνω, εσύ βγάζεις συμπεράσματα. Επίσης δεν νομίζω οτι η διαχρονικότητα του ζητήματος δεν επιτρέπει τον σχολιασμό της επικαιρότητας. Τέλος δεν χαρακτήρισα πουθενά ως οπισθοδρόμηση την συζήτηση για το θέμα αυτό. Και επαναλαμβάνω η άποψη μου δεν τεκμηριώνεται από το οτι γουστάρω να λεώ τα αντίθετα απο αυτά που λέει ο Αρχιεπίσκοπος. Η θέση μου ήταν αυτή και πριν ανακινηθεί το θέμα απο την απόφαση της Ιεράς συνόδου και παραμένει ίδια. Ποτέ μου δεν υπήρξα παρασυρόμενος και δεν σκοπεύω να παρασυρθώ από κανέναν είτε είναι πολιτικός είτε είναι θρησκευτικός είτε στρατιωτικός ηγέτης. Αλλά μάλλον δεν διάβασες τα όσα είπα παραπάνω για αυτό θα το επαναλάβω : Καλό θα ήταν να μην βγαίνουν τέτοια αβίαστα συμπεράσματα για ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε και τόσο καλά
-
Για την ακρίβεια από την εποχή της Βαυαροκρατίας (1833-1862) αλλά ποιος πλέον συζητά γι' αυτό το θέμα τωρα;;
Δεν καταλαβαίνω τι θα πει 'συζητείται για πολλά χρόνια'. Ποιοι το συζητάνε;; Η επίσημη πολιτεία;; Τα πανεπιστημια;; Οι φιλοσοφικές σχολές των πανεπιστημίων;;
Αν θες γίνε πιο σαφής. -
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Για την ακρίβεια από την εποχή της Βαυαροκρατίας (1833-1862) αλλά ποιος πλέον συζητά γι' αυτό το θέμα τωρα;;Δεν καταλαβαίνω τι θα πει 'συζητείται για πολλά χρόνια'. Ποιοι το συζητάνε;; Η επίσημη πολιτεία;; Τα πανεπιστημια;; Οι φιλοσοφικές σχολές των πανεπιστημίων;;
Αν θες γίνε πιο σαφής.Δεν ξέρω αν το συζητάνε οι φιλοσοφικές σχολές ( υποθέτω πάντως πώς ναι ) γιατί δεν είμαι φιλόλογος. Πάντως αρκετές φορές έχω ακούσει φίλους των γονιών μου να το συζητάνε και αρκετούς να το θεωρούν ως την πανάκεια που θα γιατρευψεί την αμάθεια και την λεξιπενία των σύγχρονων Ελλήνων. Οπότε ναί μπορούμε να πούμε οτι είναι ένα θέμα που συζητιέται από μια μερίδα πολιτών.
-
Οι Γερμανοί δεν έχουν καμμιά τρελή ιδιομορφία στη γλώσσα, έχουν απλώς 4 'περίεργα' γραμματα, το 'β' που αντιστοιχεί στο 'ss' και τα a, o, u με τα umlaut. Παρ' όλα αυτά αποφάσισαν να απλοποιήσουν τη γλώσσα τους και να τα καταργήσουν, αντικαθιστώντας τα απλώς με το ss, το ae, oe και ue, διατηρώντας ακέραιη την προφορά και τη σημασία.
Που είναι το κακό;
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Η γλώσσα είναι όντως εργαλείο. Εργαλείο για να σχολιάσουμε τα βυζιά της γκόμενας που περνά από μπροστά μας αλλά και για να μπορεί ο Σολωμός να γράψει τον Ύμνο εις την Ελευθερία.
Σε έναν λαό που δεν έχει πλέον τι να πει και είναι πιθανότερο να ασχοληθεί με το πρώτο παρά με το δεύτερο είναι λογικό να μην του φαίνεται κακό να υποβαθμιστεί αυτό του το εργαλείο.Το βασικότερο πρόβλημα στις μέρες μας λοιπόν (όπως πάρα πολύ σωστά επισημαίνει ο hrdoukas), δεν είναι το **πώς **χρησιμοποιούμε την γλώσσα, αλλά το για ποιον λόγο χρησιμοποιούμε την γλώσσα. Και είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι στην Ελλάδα υπάρχει οξύτατο έλλειμμα πνευματικότητας.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι αρχαίοι Έλληνες αποκλειστικά και μόνο φιλοσοφούσαν, ή ότι δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να γράφουν τα έπη και τις τραγωδίες για τα οποία υπερηφανευόμαστε ωσάν γύφτικα σκεπάρνια εμείς σήμερα -ακόμα και αν δεν τα καταλαβαίνουμε. Σίγουρα και αυτοί χρησιμοποιούσαν την γλώσσα για να σχολιάσουν τις διάφορες εταίρες της εποχής. Όμως εμείς οι υποτιθέμενοι απόγονοι τους έχουμε περάσει στο άλλο άκρο. Χρησιμοποιούμε πλέον την γλώσσα μόνο για να σχολιάσουμε τις εταίρες της δικής μας εποχής. Και αυτό δεν μας τιμά ιδιαίτερα.
Όσο για την ψηφοφορία, δεν επέλεξα κάτι γιατί καμία από τις επιλογές δεν με καλύπτει. Πιστεύω ότι πρώτη προτεραιότητα μας θα πρέπει να γίνει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε (και όχι απλά να διδάσκουμε - υπάρχει μεγάλη διαφορά!) στα παιδιά πώς να εκτιμούν περισσότερο την ποίηση του Σολομού από το καινούργιο κούρεμα του κάθε λαϊκού αοιδού. Αν το καταφέρουμε αυτό, ίσως θα μπορούμε να μιλάμε και για την επαναφορά του πολυτονικού. Μέχρι τότε, νομίζω ότι χάνουμε την ουσία του προβλήματος.
-
(όπως πάρα πολύ σωστά επισημαίνει ο hrdoukas), δεν είναι το πώς χρησιμοποιούμε την γλώσσα, αλλά το για ποιον λόγο χρησιμοποιούμε την γλώσσα
επειδη δε το πολυκαταλαβαινω,εγω δε θα ειχα προβλημα να σχολιαζουν και την αποδοση του ολυμπιακου στην ευρωπη η τσοντες η τη γειτονισσα αλλα ας το κανουν μια φορα χωρις να χρησιμοποιησουν 100 συγκεκριμενες λεξεις...ελεος με το λεξιλογιο...
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
δε νομιζω οτι υπαρχει ουτε το υποβαθρο ουτε η διαθεση για τετοια πραγματα...εχετε ακουσει καποιον να λεει αντι για 'τον καλυπτα', 'τον καλυβα'???
και ομως τελειωσε λυκειο και σπουδαζει...και εγω ψαχνω ακομα τη καλυβα!!
Αφού δε βάζεις τόνους λογικό είναι να ψάχνεις!!
Πολυτονικό: προαιρετική χρήση ναι ή όχι;