-
Χλυαρο νερο μαγειρικη σοδα και ενα κομματι αλουμινοχαρτο μεσα...το βουτας και γινεται καινουριο!
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Παθαινεις τροφικη δηλητηριαση , αυτο ενοουσα οταν εγραψα μην μαγειρεψεις .Μικρες ,αλλα συχνες . Θα εισαι αγκαλια συνεχως με μια
Μισο λεπτο,γιατι με μπερδευεις.Λες οτι θα εχω προβλημα ακομα και με το σκευος γανωμενο (λογω προπανιου) ή οτι μετα το γανωμα δεν υπάρχει πρόβλημα;
Ποιές ειναι 'μικρες αλλα συχνες';
Με τι θα ειμαι αγκαλιά;Θανο,η σοδα ειναι απορρυπαντικο ρε.Τι να κανει με τετοιας εκτασης μαυριλες;
-
Παντως σε αντικειμενο τιγκα στην μαυριλα...κατραμι...σε 30 δευτερολεπτα ελαμψε!
-
Κάπου το είχα ακούσει και εγώ αυτό με τη σόδα...
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Παθαινεις τροφικη δηλητηριαση , αυτο ενοουσα οταν εγραψα μην μαγειρεψεις .Μικρες ,αλλα συχνες . Θα εισαι αγκαλια συνεχως με μια
Μισο λεπτο,γιατι με μπερδευεις.Λες οτι θα εχω προβλημα ακομα και με το σκευος γανωμενο (λογω προπανιου) ή οτι μετα το γανωμα δεν υπάρχει πρόβλημα;
Ποιές ειναι 'μικρες αλλα συχνες';
Με τι θα ειμαι αγκαλιά;Θανο,η σοδα ειναι απορρυπαντικο ρε.Τι να κανει με τετοιας εκτασης μαυριλες;
Μαλλον μιλα για ανθρακικη σοδα (ποτασα)
Το μονο καταλληλο σκευος για μαγειρεμα ειναι το ανοξοιδωτο .
απελευθερωνεται χαλκος - κασιτερος η οτι αλλο χρησιμοποιησει ο γανωτης κ παθαινεις τροφικη δηλητηριαση .Η φωτια δεν παιζει .
Μικρες-συχνες τροφικες δηλητηριασεις ((στομαχικες διαρ.χες-κοψιματα)
Σου απαντω κ σε πιθανη - λογικη απορια σου .
Οι παππουδες μας εκει μαγειρευαν .
Ναι , αλλα κ εσυ αν πας στην Αφρικη , φας κ πιεις οτι τρωνε αυτοι , ξερεις τι θα παθεις . Πιστευω να εγινα κατανοητος -
Μαλλον μιλα για ανθρακικη σοδα
Για μαγειρικη σοδα λεω!
-
Ο χρήστης Thanix έγραψε:
Χλυαρο νερο μαγειρικη σοδα και ενα κομματι αλουμινοχαρτο μεσα...το βουτας και γινεται καινουριο!Μονο για ασημικα ρε θανο κ οχι αλλουμινοχαρτο
Με το αλλουμινοχαρτο τυλιγεις τα ασημικα ,αφου τα καθαρισεις , για να μην μαυριζουν .
-
εγω σε ασημικο παντως που το εκανα ελαμψε...χωρις αλουμινοχαρτο δεν εχει τα ιδια αποτελεσματα...το δοκιμασα!
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
απελευθερωνεται χαλκος - κασιτερος η οτι αλλο χρησιμοποιησει ο γανωτης κ παθαινεις τροφικη δηλητηριαση .Η φωτια δεν παιζει .
Ναι , αλλα κ εσυ αν πας στην Αφρικη , φας κ πιεις οτι τρωνε αυτοι , ξερεις τι θα παθεις . Πιστευω να εγινα κατανοητοςΠροσφατα εφαγα απο φαγητο μαγειρεμενο σε τετοιο σκευος ρε Γιώργο.Στα χωρια μας χρησιμοποιούνται ακομα σε καθημερινη βαση κάποια απο αυτα τα σκευη τα οποία δεν εχουν κάποιο ανοξειδωτο αντίστοιχο.
Μη νομιζεις οτι αν θα φας μια μπουκια,θα βγαζεις αφρούς απο το στομα. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Ναι , αλλα κ εσυ αν πας στην Αφρικη , φας κ πιεις οτι τρωνε αυτοι , ξερεις τι θα παθεις . Πιστευω να εγινα κατανοητοςΠροσφατα εφαγα απο φαγητο μαγειρεμενο σε τετοιο σκευος ρε Γιώργο.Στα χωρια μας χρησιμοποιούνται ακομα σε καθημερινη βαση κάποια απο αυτα τα σκευη τα οποία δεν εχουν κάποιο ανοξειδωτο αντίστοιχο.
Μη νομιζεις οτι αν θα φας μια μπουκια,θα βγαζεις αφρούς απο το στομα.Σιγουρα οχι , εγω ομως οφειλα να στο πω ,
Εξαρταται κ απο τον χρονο παραμονης του φαγητου μεσα στο χαλκινο σκευος .
Ο παππους μου Hunter , ετρωγε φετα τυρι γεματη σκουληκια , κ μαλιστα μου προσφερε κ μενα (ποτε δεν εφαγα) υποστηριζοντας οτι ειναι του τυριου κ σιγουρα δεν πεθανε απο αυτο . -
Η πεθερά μου (κι όλα τα χωριά της περιοχής) το παστό το κάνει ακόμα σε τέτοια σκεύη, πάνω σε φωτιά από ξύλα. Δεν υπάρχει αντίστοιχο ανοξείδωτο σκεύος και κανείς δεν έχει πάθει ακόμα δηλητηρίαση.
Ανδρέα, υπάρχει ένα υγρό καθαριστικό που λέγεται swaz. Αμερικάνικη πατέντα που το φτιάχνει για την Ελλάδα ένας 75άρης (σήμερα) στις Αχαρνές. Αν το βρεις, δοκίμασέ το. Το χρησιμοποιεί φίλος που κάνει αναπαλαιώσεις (γυαλίζει μέχρι παλιές μηχανές αυτοκινήτων) και δεν το αλλάζει με τπτ...
Στα χάλκινα, αν θέλεις να μ' ακούσεις, μη βάζεις για τρίψιμο τπτ άλλο από σύρμα για κατσαρόλες. Με το ίδιο γίνεται το καλό γάνωμα, αυτό που έκαναν από παλιά με τη φωτιά.
-
Σιγα μη βρεθει στη Θεσσαλονίκη,το swaz το εξ'Αχαρνων ρε Ηλία.
Για το γανωμα,πές μου ό,τι γνωρίζεις.
-
Αυτο το swaz το χρησιμοποιει ενας γνωστος μου για να πλενει μηχανες αυτοκινητων.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Σιγα μη βρεθει στη Θεσσαλονίκη,το swaz το εξ'Αχαρνων ρε Ηλία.Για το γανωμα,πές μου ό,τι γνωρίζεις.
Εδώ το βρίσκουμε στο χωριό μου, ρε συ.
Για το γάνωμα θυμάμαι πολλά, βοηθούσα πιτσιρικάς (μιλάω για πριν από >30 χρόνια) ένα γανωματή που είχαμε στη γειτονιά κι έχω σημάδι από κάψιμο ακόμα στο χέρι.
Δεν θα σε βοηθήσουν αρκετά, όμως, γιατί α) είναι αδύνατον να τα γανώσεις μόνος σου και β) ο γανωματής γάνωνε το σκεύος εσωτερικά, τρίβοντας το καλάι που έλιωνε πάνω στη φωτιά με σύρμα για κατσαρόλες. Απ' έξω μαύρο το έπαιρνε, πιό μαύρο το επέστρεφε. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Σιγα μη βρεθει στη Θεσσαλονίκη,το swaz το εξ'Αχαρνων ρε Ηλία.
Για το γανωμα,πές μου ό,τι γνωρίζεις.
Εδώ το βρίσκουμε στο χωριό μου, ρε συ.
Για το γάνωμα θυμάμαι πολλά, βοηθούσα πιτσιρικάς (μιλάω για πριν από >30 χρόνια) ένα γανωματή που είχαμε στη γειτονιά κι έχω σημάδι από κάψιμο ακόμα στο χέρι.
Δεν θα σε βοηθήσουν αρκετά, όμως, γιατί α) είναι αδύνατον να τα γανώσεις μόνος σου και β) ο γανωματής γάνωνε το σκεύος εσωτερικά, τρίβοντας το καλάι που έλιωνε πάνω στη φωτιά με σύρμα για κατσαρόλες. Απ' έξω μαύρο το έπαιρνε, πιό μαύρο το επέστρεφε.Τα παλιά χρόνια, τα περισσότερα σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για τις καθημερινές τους δουλειές και ιδιαίτερα στη μαγειρική ήταν χάλκινα [μπακιρένια]. Αυτά με τον καιρό και με τη μεγάλη χρήση οξειδώνονταν και γινόταν επικίνδυνα για δηλητηριάσεις. Τότε, ήταν υποχρεωτικό το γάνωμα, δηλαδή έπρεπε να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια του σκεύους με ειδικό μέταλλο. Αυτό ήταν το 'καλάι', ο κασσίτερος δηλαδή. Το γάνωμα γινόταν από τους ειδικούς τεχνίτες, τους γανωτήδες ή καλαϊτζήδες, στην τουρκική γλώσσα.
Το επάγγελμα του γανωτή είναι από τα πιο παλιά που υπάρχουν. Λένε ότι καθιερώθηκε στην εποχή του Βυζαντίου και ήταν χρήσιμη η δουλειά τους, γιατί έσωζαν τους ανθρώπους από το θάνατο που προκαλούσαν τα αγάνωτα χάλκινα σκεύη. Οι περισσότεροι γανωτήδες ήταν αυτοδίδακτοι ή συνέχιζαν τη δουλειά από γενιά σε γενιά.
Σήμερα, η δουλειά του γανωτή δεν υπάρχει πλέον. Χάθηκε από τότε που εμφανίστηκαν τα ανοξείδωτα και τα εμαγιέ σκεύη. Μπακιρένια σκεύη θα βρει κανείς μόνο για διακόσμηση ή σε λαογραφικά μουσεία και συλλογές.
Ηunter
Υπαρχει ενα εργαστηριο ακομα που λειτουργει στο Μοναστηρακι , για καθαρισμο κ γυαλισμα . Χρησιμοποιει ενα πανινο ιμαντα (λουρι) κ βουρτσα για το γυαλισμα . Στο εσωτερικο γινεται επιμεταλλωση , αλλα οχι για χρηση .
Κακη επιμεταλλωση σημαινει ακομα κ θανατος .
Τα χαλκινα δεν ειναι καθαρος χαλκος (85-90%) ,αλλα προσμιξεις μεταλλων (ακομα και μολυβδο) περιεχουν .
Θα σου προτεινα να τα στειλεις Αθηνα .
Εαν θελεις κ το αποφασισεις στειλε μου π.μ.
Να συμπληρωσω , μπορει να σου χαραξει ονομα η οτι αλλο θελεις. -
Γανωματης υπάρχει σιγουρα στην Κοζανη και στα Γιάννενα,ενω απο τα χωριά μας περναει και ενας πλανόδιος (γυφτος) ο οποίος δεν ειναι απ'ότι έμαθα και πολύ καλός μαστορας.
Πάντως να τα στειλω στην Αθηνα μου ακούγεται κομματι δυσκολο -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Γανωματης υπάρχει σιγουρα στην Κοζανη και στα Γιάννενα,ενω απο τα χωριά μας περναει και ενας πλανόδιος (γυφτος) ο οποίος δεν ειναι απ'ότι έμαθα και πολύ καλός μαστορας.
Πάντως να τα στειλω στην Αθηνα μου ακούγεται κομματι δυσκολοΑυτο , το εριξα σαν ιδεα επειδη ξερω την δουλεια του .
Εαν λοιπον βρεις καποιον να στα καθαρισει-γυαλισει , το γανωμα δεν χρειαζεται , το εσωτερικο ,πρασινιλα-μαυριλα , ειναι οξειδια κ φευγουν με απλο νερακι κ τριψιμο .
Σου επαναλαμβανω ξεχασε το μαγειρεμα .
Εγω τα εχω αξιοποιησει , σαν κασπω , ............στο καζανι βαζω ξυλα για το τζακι ...............
Προυποθεση , το σπιτισου να εναι αναλογου υφους , εαν ναι, θα σου ριξω κ'αλλες ιδεες , ορεξη να εχεις . -
Να ρωτησω κατι μηπως και γνωριζει κανεις εδω μεσα..
Λοιπον, εχουμε στο σπιτι μας μια σιδερενια καγκελοπορτα-γκαραζοπορτα που αποτελειται απο 2 τμηματα και ανοιγει φυσικα στην μεση. Θελω ειτε να καλυψω τα κενα με κατι ευπαρουσιαστο προς τα εξω, ειτε να βαλω αυτοματη γκαραζοπορτα. Ο πρωτος τροπος απο οσο καταλαβαινω με τις λιγες γνωσεις μου επι του θεματος, ειναι να μετρησω διαστασεις, να παω σε εναν σιδερα να παρω 2 φιλετα οχι τοσο βαρια να κολληθουν και να μπει και καποιο σχεδιο ωστε να ειναι ομορφο απο εξω. Εχω μια φωτογραφια πως θελω περιπου να γινει, αλλα δεν ξερω πως να την ανεβασω.
Καποια αλλη ιδεα η φωτογραφια ακομα καλυτερα?
-
Παλιο διόροφο πέτρινο αρχοντικο ειναι το σπίτι Γιώργο,με πάχος τοιχων κοντα στο ενα μετρο,που αντεξε σε βολη βλήματος του Γερμανικου πυροβολικου κατα τη διαρκεια του πολέμου
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Παλιο διόροφο πέτρινο αρχοντικο ειναι το σπίτι Γιώργο,με πάχος τοιχων κοντα στο ενα μετρο,που αντεξε σε βολη βλήματος του Γερμανικου πυροβολικου κατα τη διαρκεια του πολέμουΚανε μου μια λιστα των αντικειμενων που εχεις , αργαλειο, ραπτομηχανη .(την μαντεμενια Singer).................κ θα σου απανταω με φωτο (αξιοποιησης)
εμενα δεν μου στοιχιζει τιποτα , τα δικα σου χερια ομως θα γεμισουν φουσκαλες.
ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ