-
όχι δυστυχώς...
-
Πάρε ένα φθηνό.
-
Ο χρήστης vasil έγραψε:
Έβαλα τελικά για φόρτιση την μπαταρία σε έναν απλό φορτιστή σπιτιού και παρατήρησα ότι από τα 6 λαμπάκια που έχει (που όταν σβήνουν όλα σημαίνει ότι η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη), σβήσανε έπειτα από 26 ώρες φόρτισης μόνο τα 4. Δηλαδή πρέπει να φορτίστηκε κάπου στο 70%. Δεν είναι παράλογο;; Ο φορτιστής είναι των 6Α (max)/ώρα και η μπαταρία μου 50Α. Κανονικά θα έπρεπε να είχε φορτιστεί πλήρως σε 10-12 ώρες το πολύ! Εδώ για να σβήσει το πρώτο (απο τα 6) λαμπάκι έκανε... 7 ώρες!! Με λίγα λόγια φορτίζεται πολύ αργά... Και δεν νομίζω πως είναι τόσο μάπα ο φορτιστής...
Επίσης έβαλα έτσι την μπαταρία στο αυτοκίνητο πάλι και κίνησα το αμάξι για μια ώρα συνεχόμενα. Παρόλα αυτά, μετά πάλι δεν έπαιρνε και πάρα πάρα πολύ εύκολα όπως παλιότερα. Σαν δηλαδή να μην φορτίστηκε. Την ξανάβγαλα και την έβαλα στον φορτιστή και όντως πάλι μόνο τα 4 από τα 6 λαμπάκια σβήσανε. Δηλαδή δεν φορτίστηκε άλλο.
Μπορεί να είναι δυναμό; Όμως γιατί δε φορτίζει η μπαταρία ούτε με ρεύμα στο σπίτι;; Άρα σκέφτομαι πως τελικά μήπως η μπαταρία τα έχει παίξει και δεν μπορεί να φορτιστεί; Είναι μάρκας Phoenix κορεάτικη και την έχω 1,5 χρόνο μόλις.Αν και εφόσον η μπαταρία δεν έχει πρόβλημα τότε σε περίπτωση που ήταν αφόρτιστη θα πρέπει να φορτιστεί με 12Α και όχι με 6Α.
Με 6A δεν ξέρω αν θα φορτιστεί ποτέ σωστά και ταλαιπωρείται και ο φορτιστής αν πράγματι δίνει 6A στη έξοδο.
Από εκεί και πέρα, από αυτά που γράφεις θεωρώ ότι η μπαταρία έχει πρόβλημα.Ο χρόνος κατοχής δεν παίζει και ιδιαίτερο ρόλο.
-
Εχει διακόπτη 6V και 12V. Επιλέγω τα 12V. Και φορτίζεται (σε κάθε περίπτωση) με 6Α max ανά ώρα. Κάπου διάβασα ότι πρέπει να φορτίζεται μια μπαταρία με το 1/10 της ονομαστικής της χωρητικότητας και όχι παραπάνω...
ρίξε μια ματιά εδώ: http://www.sydesys.gr/syssoreytes.asp -
Εγώ γράφω αυτά που λέει ο ψηφιακός μου φορτιστής αυτοκινήτου και το εγχειρίδιο χρήσης.
Μέχρι σήμερα έχω δει ότι η φόρτιση στα 6Α απαιτεί πολύ χρόνο παρόλο που η μπαταρία δεν είναι αποφορτισμένη.Στο Link που δίνεις γράφει:
Αν υποθέσουμε ότι έχουμε μια πλήρως εκφορτισμένη μπαταρία, το θεωρητικό φορτίο είναι:
6Α επί 6 ώρες = 36Ah ή
3Α επί 12 ώρες = 36Ah κ.λ.π.Λόγω του ότι η μπαταρία δεν έχει απόδοση 100% για να φτάσει σε πλήρη φόρτιση πρέπει να της δώσουμε φορτίο 1,3 φορές του ονομαστικού. Έτσι για την μπαταρία του παραδείγματος πρέπει να της δώσουμε.
36 X 1,3 = 46,8 ΑhΈτσι αν θέλουμε να την φορτίσουμε σε 6 ώρες το ρεύμα φορτίσεως πρέπει να είναι:
46,8 / 6 = 7,8ΑΆρα στη δική σου περίπτωση με την μπαταρία των 50Αh θα πρέπει να υπολογίσεις φόρτιση φορτίου:
50χ1.3Ah = 65ΑhΑν την φορτίσεις στα 12A θα χρειαστείς σχεδόν 5,5 ώρες εφόσον ο φορτιστής σου είναι αξιόπιστος και η μπαταρία σε καλή κατάσταση. Διαφορετικά αν δεν φορτιστεί, ή ο φορτιστής έχει πρόβλημα ή η μπαταρία.
-
Δε γνωρίζω κι εγώ ακριβώς, απλώς και αλλού το έχω διαβάσει ότι πρέπει να γίνεται η φόρτιση με το 1/10 της χωρητικότητας της μπαταρίας.
[και από το παραπάνω link: Πάντως αν θέλουμε να φορτίσουμε μια μπαταρία με φορτιστή, τότε, αν δεν υπάρχει ανάγκη ταχείας φορτίσεως καλό είναι να την φορτίζουμε με ρεύμα 1/10 έως 1/30 της χωρητικότητάς της.]
Δηλαδή στην περίπτωση της δικής μου μπαταρίας (50Α) και βάσει του link: 50χ1.3Ah = 65Αh όπως λες, άρα 65/10 = 6,5Α max. Εμένα είναι 6Α. Δεν νομίζω πως είναι εκεί το θέμα... Ακόμη όμως κι έτσι, όπως πολύ σωστά υπολόγισες, στα 6Α λογικά θα θελε περίπου 11 ώρες... Όμως 26 ώρες και δεν λέει να φορτιστεί πλήρως. Και κάτι σημαντικό που δεν διευκρίνισα: κάποια λαμπάκια σβήσανε γρήγορα (πχ σε μια 1-2 ώρες) ενώ άλλα κάνανε ακόμη και 7 ώρες! Σαν δηλαδή να φορτίζεται κάποιες στιγμές, όμως κάπου να κολλάει...
Και στο πρόβλημά μου: αντε και να μην έγινε σωστά η φόρτιση ή να μην είναι τόσο αποδοτικός ο φορτιστής, το δυναμό δεν έπρεπε με την κίνηση 1 ώρα ακριβώς του αυτοκινήτου να φορτίσει από το 70% περίπου (όταν την έβαλα) στο 100% την μπαταρία;; Αντ' αυτού, ο φορτιστής μετά έδειχνε πάλι το ίδιο ποσοστό φόρτισης. Γι' αυτό λέω μήπως τελικά η μπαταρία έχει κάποιο θέμα και δεν δέχεται σωστά το ρεύμα... ? Τώρα λόγω ενδεχόμενης κακής ποιότητας? Λόγω κάποιας εσωτερικής βλάβης της? Δε ξέρω...
Παίζει κάτι τέτοιο; Ή μπορεί το δυναμό να φταίει για όλα..;Θα το πάω σε ηλεκτρολόγο, απλώς ρωτάω μην με πιάσουν κορόιδο.. Γιατί είναι και ακριβό το δυναμό...
-
Το δυναμό τι σχέση έχει;
Να υποθέσω ότι την μπαταρία την φορτίζεις πάνω στο αυτοκίνητο, το οποίο είναι σβηστό.
Θεωρώ ότι η μπαταρία σου έχει πρόβλημα.
Βάλε ένα βολτόμετρο να μετρήσεις την τάση της. Ο φορτιστής σου δεν έχει βολτόμετρο;Αν έχει πέσει πολύ η απόδοσή της, θεωρώ φυσιολογικό 'κάπου να κολλάει' η φόρτιση.
Πριν ένα μήνα, ο πατέρας μου πήγε να βάλει μπρος το αυτοκίνητο και ήταν 'νεκρό'. Η μπαταρία ήταν σχεδόν 20 μηνών.
Έβαλα τον φορτιστή, όλα ωραία και καλά, και μόλις πατάω το κουμπί για φόρτιση...μπιμπ! error...!
Κοιτάω τον κωδικό βλάβης στο Manual και έλεγε ότι μπαταρία είναι 'off' (faulty battery)
Βάζω βολτόμετρο και η τάση έλεγε... 1,2Volt...
Αυτά τα έπαθε γιατί ποτέ δεν την φόρτισε και πίστευε ότι τα λίγα χιλιόμετρα που έκανε ήταν ικανά να φορτίσουν την μπαταρία αξιοπρεπώς.Οπότε βάλε και εσύ ένα βολτόμετρο να δεις ποια η τάση της χωρίς όμως να έχεις πάνω τον φορτιστή.
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Το δυναμό τι σχέση έχει;
**Να υποθέσω ότι την μπαταρία την φορτίζεις πάνω στο αυτοκίνητο, το οποίο είναι σβηστό.
Θεωρώ ότι η μπαταρία σου έχει πρόβλημα.
Βάλε ένα βολτόμετρο να μετρήσεις την τάση της. Ο φορτιστής σου δεν έχει βολτόμετρο; **Αν έχει πέσει πολύ η απόδοσή της, θεωρώ φυσιολογικό 'κάπου να κολλάει' η φόρτιση.
Πριν ένα μήνα, ο πατέρας μου πήγε να βάλει μπρος το αυτοκίνητο και ήταν 'νεκρό'. Η μπαταρία ήταν σχεδόν 20 μηνών.
Έβαλα τον φορτιστή, όλα ωραία και καλά, και μόλις πατάω το κουμπί για φόρτιση...μπιμπ! error...!
Κοιτάω τον κωδικό βλάβης στο Manual και έλεγε ότι μπαταρία είναι 'off' (faulty battery)
Βάζω βολτόμετρο και η τάση έλεγε... 1,2Volt...
Αυτά τα έπαθε γιατί ποτέ δεν την φόρτισε και πίστευε ότι τα λίγα χιλιόμετρα που έκανε ήταν ικανά να φορτίσουν την μπαταρία αξιοπρεπώς.Οπότε βάλε και εσύ ένα βολτόμετρο να δεις ποια η τάση της χωρίς όμως να έχεις πάνω τον φορτιστή.
Όχι την φορτίζω σπίτι, όχι πάνω στο αυτοκίνητο. Γιατί ούτε πρίζα έχω έξω και έπειτα έχω διαβάσει να αποφεύγεται να φορτίζεται πάνω στο αμάξι, για λόγους ασφαλειας.
Βολτόμετρο όχι δεν έχει.
Ο πατέρας σου είχε καιρό να κινήσει το αυτοκίνητο; Ή συνέβη παρότι το κινούσε σχεδόν καθημερινά όμως λίγα χιλιόμετρα; Γιατί κάτι τέτοιο έπαθα εγώ... 2 μέρες δεν το κίνησα και βγήκε off.
Όμως καθημερινά το τελευταίο διάστημα δεν έκανα πολλά χιλιόμετρα. Το θεωρείς φυσιολογικό να αποφορτίστηκε η μπαταρία ετσι εύκολα; -
Παρε ενα βολτομετρο των 5-10€ και μετρα Volt DC
πρεπει να εχει 12 και κατι αν ειναι φορτισμενη,
μετρα την ωρα που μιζαρει καποιος, αν πεφτει κατω απο 8, μαλλον την εχει παρει και την εχει σηκωσει.
Με αναμμενο κινητηρα να εχει ~14, αν δεν εχει, μαλλον το δυναμο εχει θεμα -
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
μετρα την ωρα που μιζαρει καποιος, αν πεφτει κατω απο 8, μαλλον την εχει παρει και την εχει σηκωσει.
Με αναμμενο κινητηρα να εχει ~14, αν δεν εχει, μαλλον το δυναμο εχει θεμαΧμ θα πάρω αύριο αν είναι και θα τσεκάρω αυτά που λες...
Ευχαριστώ πολύ! -
Ο χρήστης vasil έγραψε:
Όχι την φορτίζω σπίτι, όχι πάνω στο αυτοκίνητο. Γιατί ούτε πρίζα έχω έξω και έπειτα έχω διαβάσει να αποφεύγεται να φορτίζεται πάνω στο αμάξι, για λόγους ασφαλειας.
Βολτόμετρο όχι δεν έχει.
Ο πατέρας σου είχε καιρό να κινήσει το αυτοκίνητο; Ή συνέβη παρότι το κινούσε σχεδόν καθημερινά όμως λίγα χιλιόμετρα; Γιατί κάτι τέτοιο έπαθα εγώ... 2 μέρες δεν το κίνησα και βγήκε off.
Όμως καθημερινά το τελευταίο διάστημα δεν έκανα πολλά χιλιόμετρα. Το θεωρείς φυσιολογικό να αποφορτίστηκε η μπαταρία ετσι εύκολα;Ο πατέρας μου το κινεί το αυτοκίνητο τακτικά και κάπου-κάπου κάνει και κάποια ταξίδια. Ωστόσο στην Αθήνα τα χιλιόμετρα είναι λίγα. Δεν το κίνησε 5 μέρες και βγήκε off. Του συνέβη 2η φορά το ίδιο σκηνικό. Έχει αλλάξει 3 μπαταρίες από το 2009 που το πήρε! Ωστόσο ποτέ δεν έκανε μία φόρτιση. Όπως επίσης παρόλο που τον πιέζω να το πάει συνεργείο για τυχόν διαρροή, δεν ασχολήθηκε. Προτιμά να αλλάζει μπαταρίες.
Ναι, το θεωρώ φυσιολογικό η μπαταρία να τα 'φτύσει' χωρίς καμιά προειδοποίηση και έτσι εύκολα.Και αν κρίνω από την αύξηση των μαγαζιών που πουλάνε μπαταρίες αυτοκινήτων, κάτι τρέχει...
Στην γειτονιά μου μέσα σε 1 χρόνο άνοιξαν 3 μαγαζιά και υπήρχαν άλλα 3... Και από ότι βλέπω πουλάνε... -
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Ο πατέρας μου το κινεί το αυτοκίνητο τακτικά και κάπου-κάπου κάνει και κάποια ταξίδια. Ωστόσο στην Αθήνα τα χιλιόμετρα είναι λίγα. Δεν το κίνησε 5 μέρες και βγήκε off. Του συνέβη 2η φορά το ίδιο σκηνικό. Έχει αλλάξει 3 μπαταρίες από το 2009 που το πήρε! Ωστόσο ποτέ δεν έκανε μία φόρτιση. Όπως επίσης παρόλο που τον πιέζω να το πάει συνεργείο για τυχόν διαρροή, δεν ασχολήθηκε. Προτιμά να αλλάζει μπαταρίες.
Ναι, το θεωρώ φυσιολογικό η μπαταρία να τα 'φτύσει' χωρίς καμιά προειδοποίηση και έτσι εύκολα.Και αν κρίνω από την αύξηση των μαγαζιών που πουλάνε μπαταρίες αυτοκινήτων, κάτι τρέχει...
Στην γειτονιά μου μέσα σε 1 χρόνο άνοιξαν 3 μαγαζιά και υπήρχαν άλλα 3... Και από ότι βλέπω πουλάνε...Περίεργο εμένα μου φαίνεται πάντως... Δεν είμαι και ειδικός, αλλά τόσο εύκολα; Και μάλιστα 3 μπαταρίες από το '09;; Οκ να ξεφορτιστεί, αλλά να βγει εντελώς off??
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Με αναμμενο κινητηρα να εχει ~14, αν δεν εχει, μαλλον το δυναμο εχει θεμαΛοιπόν, πήρα πολύμετρο σήμερα το πρωί και μέτρησα τάσεις.
Η μπαταρία (εκτός αυτοκινήτου): 13,2 V
Την ώρα που μιζάρω: έπεσε ως 11,3 V
Και ανέβηκε μετά (δηλαδή με αναμμένο κινητήρα): 14,1 V (στα ίδια περίπου και με αναμμένα φώτα και radio)Έκανα άλλες 3-4 φορές το πείραμα, πάνω κάτω τα ίδια αποτελέσματα είχα. Έως 14,4 με αναμμένο κινητήρα, 11,8 όταν μιζάρω και 12,85 η μπαταρία μετά το σβήσιμο του κινητήρα.
ΑΛΛΑ: μόλις έβαλα την μπαταρία στο αμάξι για τις μετρήσεις, αρχικά δυσκολευόταν πάλι να πάρει μπρος. Και την 2η ή 3η φορα δεν πήρε! Όμως η τάση ακόμα και τότε ήταν 11+.
Συμπέρασμα;
-
Ο χρήστης vasil έγραψε:
Με αναμμενο κινητηρα να εχει ~14, αν δεν εχει, μαλλον το δυναμο εχει θεμαΛοιπόν, πήρα πολύμετρο σήμερα το πρωί και μέτρησα τάσεις.
Η μπαταρία (εκτός αυτοκινήτου): 13,2 V
Την ώρα που μιζάρω: έπεσε ως 11,3 V
Και ανέβηκε μετά (δηλαδή με αναμμένο κινητήρα): 14,1 V (στα ίδια περίπου και με αναμμένα φώτα και radio)Έκανα άλλες 3-4 φορές το πείραμα, πάνω κάτω τα ίδια αποτελέσματα είχα. Έως 14,4 με αναμμένο κινητήρα, 11,8 όταν μιζάρω και 12,85 η μπαταρία μετά το σβήσιμο του κινητήρα.
ΑΛΛΑ: μόλις έβαλα την μπαταρία στο αμάξι για τις μετρήσεις, αρχικά δυσκολευόταν πάλι να πάρει μπρος. Και την 2η ή 3η φορα δεν πήρε! Όμως η τάση ακόμα και τότε ήταν 11+.
Συμπέρασμα;
Τα αμπέρ δεν παίζουν κανένα ρόλο; Μήπως και αυτά πρέπει να μετράμε;
Υπάρχει περίπτωση να την πας σε ιδικό να την ελέγξει;
-
Πήγα αμέσως μετά από εκεί που την πήρα, αλλά είχε πολλή δουλειά και θα πάω αύριο πρωί πρωί.
-
Ο χρήστης vasil έγραψε:
Ρε παιδιά δεν μου τα λέει καλά η μπαταρία (?) του αυτοκινήτου μου...
2 μέρες δεν περπάτησε το αμάξι και δεν παίρνει μπρος!
1,5 χρόνων μπαταρία... Είναι δυνατόν;
Μήπως τράβηξε νερά; Έβρεξε πολύ αυτές τις μέρες...
Περιμένω να ξημερώσει να το δω με το φως της μέρας...
Έλεος! Όλο προβλήματα!Σημειώνω πως δεν τίθεται ζήτημα διαρροής, ούτε ξέχασα κάτι ανοιχτό. Το είχε ελέγξει παλιότερα ηλεκτρολόγος όταν φορούσε άλλη μπαταρία. Τώρα αν από κάπου χάνει και δεν είχε πάρει χαμπάρι δε ξέρω. Αλλά 1η φορά μου το κάνει αυτό με αυτή την μπαταρία.
1,5 χρόνων μπαταρία...
Κακό αυτό. Ένα χρόνο εγγύηση λογικά είχες ...
Τι μάρκα είναι; -
Phoenix - Κορεάτικη. 12V, 50Α.
Δε ξέρω για εγγύηση... Απλώς πέρα του ότι απο εκεί πήρα την μπαταρία, αυτός είναι και ο ηλεκτρολόγος που πηγαίνω πάντα. -
Ο χρήστης vasil έγραψε:
Phoenix - Κορεάτικη. 12V, 50Α.
Ξέρω για την εγγύηση... Απλώς πέρα του ότι απο εκεί πήρα την μπαταρία, αυτός είναι και ο ηλεκτρολόγος που πηγαίνω πάντα.αν έχει φιλότιμο ο ηλεκτρολόγος σου θα την αλλάξει με καινούργια. 1,5 χρόνο για μια μπαταριά είναι πολύ λίγο.
-
2 χρόνια πρέπει να χουν εγγύηση οι μπαταρίες αυτοκινητου. Δεν είμαι σίγουρος. Το θέμα είναι όμως ότι οι τιμές της τάσης της μπαταρίας δείχνουν οκ. Αν είχε θέμα λογικά δεν θα ήταν χαμηλές οι τιμές; Τι να πω...
-
Ο χρήστης vasil έγραψε:
2 χρόνια πρέπει να χουν εγγύηση οι μπαταρίες αυτοκινητου. Δεν είμαι σίγουρος.1 χρόνο πρέπει να είναι. Αν θες τσέκαρε το.
Το θέμα είναι όμως ότι οι τιμές της τάσης της μπαταρίας δείχνουν οκ. Αν είχε θέμα λογικά δεν θα ήταν χαμηλές οι τιμές; Τι να πω...
λογικά δεν θα ήταν χαμηλές οι τιμές;
όχι απαραίτητα. Η 'δύναμη' της μπαταρίας έχει σχέσει και με τα βολτ και με τις αμπέρ.
Μπαταρία αυτοκινήτου...