-
Ο χρήστης BASSstarlet έγραψε:
To μέγιστο της επιτυγχάνεται με στροφές αρκετά πάνω από το ρελαντί.
Βάζω τα γιατί αρκετοί εδώ μέσα, αλλά και ηλεκτρολόγος κατ' ιδίαν, υποστηρίζουν πως το alternator δεν φορτίζει τη μπαταρία, ειδικά αν είναι πολύ πεσμένη.Ευχαριστώ! Κάπου διάβαζα κάτι σχετικό και ήθελα να το επιβεβαιώσω.
Λογικό είναι να μη φορτίζει για πάντα βέβαια. Αν φόρτιζε αιωνίως δε θα υπήρχε λόγος αντικατάστασης.
-
Aν κάποιο στοιχείο της μπαταρίας έχει βραχυκυκλώσει, είναι για αντικατάσταση, και δεν έχει σχέση με το αν φορτίζεται από τη γεννήτρια.
-
Aν κάποιο στοιχείο της μπαταρίας έχει βραχυκυκλώσει, είναι για αντικατάσταση, και δεν έχει σχέση με το αν φορτίζεται από τη γεννήτρια.Δηλαδή μια παλιά προς αντικατάσταση μπαταρία είναι πάντα βραχυκυκλωμένη;
-
Αν δεν κρατάει την τάση στα κανονικά επίπεδα (12.5-7) αυτό σημαίνει.
-
Αν δεν κρατάει την τάση στα κανονικά επίπεδα (12.5-7) αυτό σημαίνει.δηλαδή η δικιά μου για παράδειγμα που με φόρτιση πάει στα 12.65-12.73 και σε 5-6 μέρες έχει πέσει στο 12.3 είναι βραχυκυκλωμένη? (με τον συναγερμό απενεργοποιημένο και με την παραδοχή ότι δεν έχω διαρροές, δεν μου έχει δώσει τέτοια σημάδια)
και κάτι άλλο που δεν θυμάμαι αν έχει υποθεί: η διάρκεια της φόρτισης ποιά πρέπει να είναι?
π.χ. αν φορτίζουμε μια 60άρα με 1000mHA για πόσες ώρες πρέπει να φορτιστεί αν στο ξεκίνημα της διαδικασίας την μετρήσαμε και ήτανε στα 12,3 volt?
ισχύει αυτό που λένε πολλοί για τις κλασικές επαναφ/νες μετάλλου-υδριδίου που βάζουμε στα ραδιοφωνάκια: χωρητικότητα Χ 1.4 / ρεύμα φόρτισης? -
Η βραχυκυκλωμένη ούτε φορτίζεται ούτε κρατάει τάση. Εσένα κρατάει αλλά χαμηλή, απλά έχει φάει τα ψωμιά της. Ίσως μια σωστή φόρτιση να την βοηθήσει ίσως και όχι.
-
Με 12.3 volt εφοσον εκανες την μετρηση μετα απο 1-2 λεπτα με καποιο φορτιο ανοικτο(και μετα απο αυτο το διαστημα το εκλεισες) η μπαταρια ειναι φορτισμενη περιπου στο 62.5% μιας και ταση 12.4 βολτ αντιστοιχει σε ποσοστο φορτισης 75% και 12.2 βολτ αντιστοιχουν σε φορτιση 50%.Αφου οπως λες δεν εχεις διαρροη τοτε εχει αρχισει η εσωτερικη καταστροφη της μπαταριας,η χαμηλη ταση ανοικτου κυκλωματος αποτελει ενδειξη στοιχειου που εχει υποστει σημαντικη βλαβη,ενα τετοιο στοιχειο εχει την ταση να μειωνει τις ειδικες πυκνοτητες ολων των υπολοιπων στοιχειων με αποτελεσμα μετα απο καποιο χρονικο διαστημα την πληρη καταρευση της μπαταριας,ενας καλος τροπος ελεγχου για να διαπιστωσουμε αν μια μπαταρια αυτοεκφορτιζεται ειναι μετα απο μια πληρη φορτιση να την αφησουμε εκτος συνδεσμολογιας(να αφαιρεσουμε και τους δυο πολους δηλαδη) και την επομενη μερα να ξαναμετρησουμε την ταση,αν εχει πεσει, η αδειασει η μπαταρια τοτε θελει αντικατασταση.Η σωστη φορτιση ειναι η αργη φορτιση,την γρηγορη φορτιση ειναι καλο να την αποφευγουμε και μονο σε περιπτωση αναγκης(αμεση χρηση του αυτοκινητου) να την εφαρμοζουμε,αναλογα τωρα με την χωρητικοτητα της μπαταριας ειναι και η ενταση του ρευματος φορτισης αλλα και ο χρονος φορτισης,αν υπαρχει συγχρονος φορτιστης (με ηλεκτρονικα συστηματα ελεγχου)αυτος καθοριζει την ενταση και τον χρονο φορτισης αναλογα με την κατασταση της μπαταρας καθε στιγμη,οσο δηλαδη αλλαζει η κατασταση της μπαταριας λογω φορτισης αυτος παιρνει υποψην του τα νεα δεδομενα και αναλογα προσαρμοζει την ιδανικη συνεχεια της φορτισης,αν εχουμε ομως απλο φορτιστη τοτε μεχρι 60 περιπου αμπερωρια χωρητικοτητα μια διαρκεια 10-12 ωρων ειναι ιδανικη με ρευμα φορτισης 4-5 αμπερ το πολυ
-
Χρήσιμη περιγραφή.
Ηλεκτρολόγος μου έλεγε πως όσο και μεγάλο να είναι το alternator, επειδή ο αυτόματος τάση και ρίχνει τα αμπέρ όταν φτάσει στα 14.χχ, δεν μπορεί να φορτίσει την μπαταρία όπως ο φορτιστής.
Υπερβολές; -
Μια χαρα φορτιζει,αν δεν φορτιζοταν δεν θα ειχε λογω υπαρξης ο εναλλακτηρας,αλλο πραγμα τα ampere και αλλο πραγμα η ταση,επειδη η ταση λειτουργιας ολων των εξαρτηματων ειναι 12v(ουσιαστικα 12,6v) δεν εχει νοημα ο εναλλακτηρας να βγαζει πανω απο 14,5-15,0(εξαρταται απο το πως ειναι ρυθμισμενος) γιατι υπαρχει κινδυνος καταστροφης αυτων των εξαρτηματων(εγκεφαλος,ευαισθητα κυκλωματα κλπ).Τα ηλεκτρονια παντα κινουνται απο υψηλο δυναμικο προς χαμηλο δυναμικο γι αυτο η ταση του εναλλακτηρα πρεπει να ειναι λιγο πανω απο την ταση των 12,6v της μπαταριας,αν η μπαταρια ειχε ταση 12,6V και ο εναλλακτηρας εδινε πχ 11,6v τοτε θα ειχαμε κινηση ηλεκτρονιων απο το υψηλο δυναμικο της μπαταριας 12,6 προς το χαμηλο 11,6 του εναλλακτηρα, δηλαδη οχι μονο δεν θα φορτιζε την μπαταρια αλλα θα την αδειαζε κιολας,ο φορτιστης δεν χρησιμοποιει ταση 20v για να φορτισει μια μπαταρια των 12v αλλα λιγο μεγαλυτερη απο το 12,6v(13.-14.0) αυτο ουσιαστικα κανουμε οταν επιλεγουμε το 12v αντι του 24v σε εναν φορτιστη(αυτοκινητων-φορτηγων) οταν θελουμε να φορτισουμε μια μπαταρια,φορτιζουμε μια μπαταρια με ταση λιγο παραπανω απο 12v αλλα επιλεγουμε λιγα ampere για την ενταση του ρευματος(αν εχει αυτην την δυνατοτητα ο φορτιστης-συνηθως στους απλους ειναι ο διακοπτης slow).Με αλλα λογια τα ampere πρεπει να εινα ριγμενα ετσι και αλλιως για την σωστη φορτιση μιας μπαταριας,φορτιση με υψηλα ρευματα σημαινει κατασtροφη της μπαταριας σε βαθος χρονου.
Ενα μεγαλο altenator σε σχεση με ενα αλλο σημαινει οτι το πρωτο μπορει να δωσει ρευματα υψηλοτερων εντασεων σε σχεση με το μικροτερο αλλα παντα μεσα στον περιορισμο της τασης στα 13,5-14,5 volt,αν υποθεσουμε οτι το μικρο δινει μεγιστο ρευμα 50Α και εχουμε ταση σταθερη 14V η ισχυς του θα ειναι 1450=700W ενω αν το μεγαλο δινει μεγιστο ρευμα 80Α τοτε με την ιδια ταση θα των 14V θα εχει ισχυ 1480=1120w ,θα μπορει δηλαδη να δωσει πιο πολυ ρευμα σε υψηλες καταναλωσεις αλλα και τα δυο altenator οταν θα φορτιζουν την μπαταρια θα το κανουν με την ταση των 14v. -
Χρήσιμη περιγραφή.
Ηλεκτρολόγος μου έλεγε πως όσο και μεγάλο να είναι το alternator, επειδή ο αυτόματος τάση και ρίχνει τα αμπέρ όταν φτάσει στα 14.χχ, δεν μπορεί να φορτίσει την μπαταρία όπως ο φορτιστής.
Υπερβολές;Για ρώτησε τον πως τα ρίχνει τα αμπέρ, θα έχει πλάκα η απάντηση του. Η ένταση ( αμπέρ ) είναι ανάλογα του φορτίου, της κατανάλωσης, άλλα αμπέρ τραβάει το κύκλωμα από το φως της πλαφονιέρας, και άλλα όταν δουλεύουν 2 βεντιλατέρ.
Όλα αυτά ανεξάρτητα από την τάση ( άλλο είναι η τάση, δηλαδή τα 12 V, και άλλο η ένταση ( δηλαδή τα αμπέρ, πχ 20 amp που τραβάνε τα βεντιλατέρ ) άλλο τα αμπερώρια ( η χωρητικότητα σε ρεύμα της μπαταρίας ) άλλο τα αμπέρ ψυχρής εκκίνησης.
Η ονομαστική τάση της μπαταρίας των ΙΧ αυτοκινήτων είναι τα 12V, χρόνια τώρα σκέφτονται να περάσουν στα 48 V για να λειτουργούν τα ηλεκτρικά υποσυστήματα των αυτοκινήτων με λιγότερα αμπέρ που απαιτούν και λεπτότερα ( άρα φτηνότερα και ελαφρύτερα ) καλώδια.
Μια πλήρης πλεξούδα ενός σύγχρονου αυτοκινήτου είναι πολλά χλμ καλώδια και πολλά κιλά βάρος, τα προηγούμενης γενιάς αυτοκίνητα ( πριν το Multiplex ) είχαν ακόμα περισσότερα καλώδια, ρελέδες, και φυσικά βάρος.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Η ονομαστική τάση της μπαταρίας των ΙΧ αυτοκινήτων είναι τα 12V, χρόνια τώρα σκέφτονται να περάσουν στα 48 V για να λειτουργούν τα ηλεκτρικά υποσυστήματα των αυτοκινήτων με λιγότερα αμπέρ που απαιτούν και λεπτότερα ( άρα φτηνότερα και ελαφρύτερα ) καλώδια.- ότι με μεγαλύτερη τάση θα είναι πιο εύκολο να μεταφέρουν πολλά υποσυστήματα υψηλής ισχύος (λχ. τιμόνι, υποβοήθηση στα φρένα) από μηχανικά/υδραυλικά σε ηλεκτρικά.
-
Χρήσιμη περιγραφή.
Υπερβολές;Ο εναλλάκτης του αυτοκινήτου δεν είναι σχεδιασμένος για να φορτίζει τη μπαταρία αλλά για να τη διατηρεί φορτισμένη.
Ο φορτιστής είναι σχεδιασμένος για να φορτίζει τη μπαταρία.
Υπάρχουν καλοί φορτιστές που έχουν κάποιο 'πρόγραμμα' για ακόμα καλύτερη φόρτιση της μπαταρίας. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Χρήσιμη περιγραφή.
Υπερβολές;Ο εναλλάκτης του αυτοκινήτου δεν είναι σχεδιασμένος για να φορτίζει τη μπαταρία αλλά για να τη διατηρεί φορτισμένη.
Υπάρχουν καλοί φορτιστές που έχουν κάποιο 'πρόγραμμα' για ακόμα καλύτερη φόρτιση της μπαταρίας.**Ο εναλλάκτης του αυτοκινήτου δεν είναι σχεδιασμένος για να φορτίζει τη μπαταρία αλλά για να τη διατηρεί φορτισμένη.
**Γιατί εμένα μου έχουν πεί ότι to altenator είναι τριφασική γεννήτρια ?
Τους μπαγάσηδες με κορόϊδεψαν. -
Υπάρχει κύκλωμα στο αυτοκίνητο που φορτίζει την μπαταρία;
-
Ο χρήστης Costas Athan έγραψε:
Υπάρχει κύκλωμα στο αυτοκίνητο που φορτίζει την μπαταρία;To altenator, είναι γεννήτρια AC 3 φάσεων και περιέχει ανορθώτριες που ανορθώνουν το AC ρεύμα σε DC και το στέλνουν στην μπαταρία και την φορτώνουν, όλες οι καταναλώσεις εξυπηρετούνται από την αποθήκη ρεύματος ( μπαταρία ) δουλειά του Altenator είναι να κρατάει την αποθήκη ( μπαταρία ) γεμάτη, έχει ενσωματωμένο και τον αυτόματο που όταν ανιχνεύει υπέρταση διακόπτει την φόρτιση της μπαταρίας, ανάλογα με τον τύπο του altenator η διακοπή γίνεται στα 14.2 έως 14.8.
-
Χρήσιμη περιγραφή.
Υπάρχουν καλοί φορτιστές που έχουν κάποιο 'πρόγραμμα' για ακόμα καλύτερη φόρτιση της μπαταρίας.**Ο εναλλάκτης του αυτοκινήτου δεν είναι σχεδιασμένος για να φορτίζει τη μπαταρία αλλά για να τη διατηρεί φορτισμένη.
**Γιατί εμένα μου έχουν πεί ότι to altenator είναι τριφασική γεννήτρια ?
Τους μπαγάσηδες με κορόϊδεψαν.Αν σου είπαν ότι ο εναλλάκτης του αυτοκινήτου είναι σχεδιασμένος να φορτίζει τη μπαταρία, σε κορόιδεψαν.
-
Καλά εντάξει εδώ τα λέμε μεταξύ μας, μην το πείς όμως παραέξω ότι ο εναλλάκτης ( AC-DC ) δεν φορτίζει την μπαταρία γιατί μπορεί να κοροϊδέψουνε και εσένα.
-
Μάλλον αναφέρεστε σε διαφορετικό είδος φόρτισης. Ο Λεωνίδας σε φόρτιση άδειας μπαταρίας και εσύ στην 'συντήρηση' υπό λογικές συνθήκες χρήσης.
-
Καλά εντάξει εδώ τα λέμε μεταξύ μας, μην το πείς όμως παραέξω ότι ο εναλλάκτης ( AC-DC ) δεν φορτίζει την μπαταρία γιατί μπορεί να κοροϊδέψουνε και εσένα.Όταν ο εναλλάκτης φορτίζει μια άδεια μπαταρία ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ.
Το καταλαβαίνεις αυτό ή χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνηση;
-
Νομίζω ότι παίζουμε με τις λέξεις, αν βάλεις μια άδεια μπαταρία στο αμάξι και το βάλεις μπροστά με καλώδια ή με σπρώξιμο και κάνεις χλμ η μπαταρία θα φορτίσει, το altenator και παλαιότερα το δυναμό, είναι γεννήτριες παραγωγής ρεύματος, η μπαταρία δεν καταλαβαίνει από που έρχεται το ρεύμα, από φορτιστή, από δυναμό, ή άλλη πηγή, μην ξεχάσουμε και αυτά που μάθαμε στα σχολεία.
Τέλος πάντων γιατί μάλλον θα μπλέξουμε, τέλος από εμένα.
Μπαταρία αυτοκινήτου...