-
Ο χρήστης HUNTER.GR έγραψε:
Υπάρχει τρόπος να ελέγξεις την κατάστασή της και ο ηλεκτρολόγος ξέρει.
Mήπως ένας τρόπος να την ελέγξουμε είναι(φαντάζομαι ότι οι περισσότερες είναι κλειστού τύπου) από το που υπάρχει στο πάνω μέρος;
Απ'ότι ξέρω αν είναι έντονο το χρώμα έχει ακόμα μέλλον,όταν αρχίζει να σκουραίνει πάμε μάλλον για αλλαγή.
Στο δικό μου που είναι 4 ετών είναι ακόμα έντονο πράσινο,ενώ στου πατερα μου είναι μαύρο & πάει για αλλαγή.Το ματακι που εχουν στο πανω μερος τους δεν μπορουμε να πουμε οτι ειναι και ο πιο αξιοπιστος τροπος να την ελεγξεις. Καλυτερα με ενα πολυμετρο
-
H κολο bosch με αφησε σημερα μετα απο μια βδομαδα ακινησια..1,5 χρονο την ειχα. Ο ηλεκτρολογος μου πε οτι του βγηκαν μαπα γιατι ηταν τουρκικες και οτι οι γνησιες γερμανικες ειχαν διπλη τιμη.
Τωρα εβαλα μια VARTA για να δουμε τι θα βγει. -
Γενικα οι μπαταριες ειναι αποτομες στην συμπεριφορα τους,μπορει σημερα το βραδυ να ειναι ενταξει και αυριο το πρωι να μην παιρνει μπρος το αυτοκινητο.Στο δικο μου εχω μια bosch silver απο το 2003,εχει συμπληρωσει σχεδον 7 χρονια,το αυτοκινητο κινειται καθε δευτερη εβδομαδα για περιπου 100-150 χλμ,ουσιαστικα ειναι ακινητο.Γυρω στο 2006 η μπαταρια εκφορτιζοταν οχι λογω ακινησιας αλλα λογω διαρροης ρευματος απο τον συναγερμο του αυτοκινητου(χρειαστηκε να αλλαξω πυκνωτη στον συναγερμο),παρολο που το προβλημα θεραπευτηκε μιας και το αυτοκινητο ειναι συνεχεια παρκαρισμενο για να προλαβω μελλοντικα προβληματα το πηγα σε ηλεκτρολογο και μου περασε ενα διακοπτη με τον οποιο απομονωνω το κυκλωμα της μπαταριας και ετσι αν εχω στο μελλον διαρροη απο καποιο εξαρτημα αυτη ουσιαστικα δεν θα μπορεσει να πραγματοποιηθει γιατι με κλειστο τον διακοπτη δεν μπορει να κυκλοφορησει το ρευμα της μπαταριας και ετσι ειναι αδυνατη η διαρροη.Αν αφηνει καποιος το αμαξι του αρκετο διαστημα ακινητο ειναι μια πολυ καλη λυση.
http://img843.imageshack.us/img843/2998/dsc01877w.jpg
Aπο τοτε δεν ξανα εχω κανενα προβλημα και το ματακι της ειναι μονιμως πρασινο.
Ο ελεγχος της καταστασης μπορει να γινει με διαφορους τροπους,καταρχην σε αυτες που ειναι ανοιχτου τυπου με τον κλασικο τροπο του πυκνομετρου(ειδικο για μπαταριες) με το οποιο κανουμε αναροφηση μικρης ποσοτητας υγρου μπαταριας( με το πουα )απο καθε καπακι της μπαταριας και βλεπουμε την πυκνοτητα του,υπαρχουν ειδικοι πινακες που μας δινουν την κατασταση της μπαταριας συμφωνα με την πυκνοτητα που εχει το υγρο της μπαταριας και ετσι ξερουμε που βρισκομαστε.
Για τις κλειστου τυπου πρωτος και καλυτερος τροπος ειναι το ιδιο το ματακι που μα δειχνει την κατασταση της.
Αλλος τροπος ο οποιος εχει εφαρμογη σε ολους τους τυπους ειναι ο υπολογισμος της τασης της μπαταριας με ενα απλο πολυμετρο(σημερα εχει ψηφιακα πολυμετρα απο 15-20 ευρω) και παλι απο την ταση που θα μας δωσει η μετρηση μεσω πινακων υπολογιζουμε το ποσοστο φορτισης της μπαταριας μας.
Ο πιο καλος ελεγχος ειναι μεσω οργανου(volt-ampere tester) το οποιο προσομοιωνει την εκκινηση,εχοντας μια αντισταση τραβαει αρκετο ρευμα απο την μπαταρια(οπως ακριβως συμβαινει κατα την εκκινηση του κινητηρα) και μας δειχνει την ταση της μπαταριας εκεινη την στιγμη,αν θυμαμαι καλα πρεπει να ειναι τουλαχιστον 9,6 volt,διαφορετικα θελει αλλαγη.Εχει και ακριβα οργανα με ψηφιακες ενειξεις κλπ αλλα και αρκετα φτηνα απλα μηχανικα τα οποια κανουν καλα την δουλεια τους για ερασιτεχνικη χρηση.
Θα πει καποιος οτι ολα αυτα ειναι λιγο εξειδικευμενα αλλα στην πραγματικοτητα ειναι θεμα συνηθειας και χρονου,αλλα το κυριωτερο ειναι αν εχει καποιος διαθεση να ασχοληθει ο ιδιος πραγματικα με το αυτοκινητο του,με ενα απλο πολυμετρο των 15 ευρω και ψαξιμο σε βιβλια η στο νετ μπορεις να κανει καποιος αρκετους ελεχους στο αυτοκινητο του. -
Ο χρήστης SU-30 έγραψε:
H φωτο ειναι απο το δικο σου αμαξι;Μου μοιαζει με βαρκουλα
-
Aν προσεξεις καλα θα δεις οτι το ονομα που εχω ειναι το SU-30, το ιδιο δηλαδη με το οποιο ειμαι γραμμενος και στο barchetta.gr
-
Ο χρήστης SU-30 έγραψε:
Aν προσεξεις καλα θα δεις οτι το ονομα που εχω ειναι το SU-30, το ιδιο δηλαδη με το οποιο ειμαι γραμμενος και στο barchetta.grΔεν το συνδύασα
-
Ο χρήστης SU-30 έγραψε:
http://img843.imageshack.us/img843/2998/dsc01877w.jpgΑθανατη ελληνικη ΠΑΤΕΝΤΑ! Παντως φαινεται να κανει καλα τη δουλεια του. Ποσο ρευμα τραβαει στην αναμονη και χρειαζεται τετοιο διακοπτη?
-
Ο χρήστης lll έγραψε:
Αθανατη ελληνικη ΠΑΤΕΝΤΑ! Παντως φαινεται να κανει καλα τη δουλεια του. Ποσο ρευμα τραβαει στην αναμονη και χρειαζεται τετοιο διακοπτη?
Τον μεγάλο διακόπτη τον θέλει για όταν κλείνει το κύκλωμα οπότε θα περνάνε από εκεί ΟΛΑ τα ρεύματα....
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Αθανατη ελληνικη ΠΑΤΕΝΤΑ! Παντως φαινεται να κανει καλα τη δουλεια του. Ποσο ρευμα τραβαει στην αναμονη και χρειαζεται τετοιο διακοπτη?
Τον μεγάλο διακόπτη τον θέλει για όταν κλείνει το κύκλωμα οπότε θα περνάνε από εκεί ΟΛΑ τα ρεύματα....
Ναι , δεδομενο, λαθος εκφραση μου! Εννοω γιατι να παιδευεσαι με διακοπτες εν εχεις λιγη καταναλωση ρευματος στην αναμονη?
-
Ο χρήστης lll έγραψε:
...γιατι να παιδευεσαι με διακοπτες εν εχεις λιγη καταναλωση ρευματος στην αναμονη?Γιατί λίγη κατανάλωση επί μερικές εβδομάδες είναι αρκετές αμπερώρες... Δεν θα είχε πρόβλημα ή για την ακρίβεια δεν θα το είχε καταλάβει αν κινούσε το αυτοκίνητο κάθε μέρα.
-
Ο χρήστης lll έγραψε:
Ναι , δεδομενο, λαθος εκφραση μου! Εννοω γιατι να παιδευεσαι με διακοπτες εν εχεις λιγη καταναλωση ρευματος στην αναμονη?
Γιατι ειναι επισης μια μορφη αντικλεπτικου συστηματος
-
O μεγαλος διακοπτης χρειαζεται(οπως ειπωθηκε και πιο πανω) ακριβως γιατι απομονωνει ολοκληρο τον εναν πολο της μπαταριας,και οταν βαζουμε μπροστα τον κινητηρα η μιζα τραβαει αρκετα ampere οποτε αν ειχαμε κατι πιο ψιλο θα καιγονταν αμεσως.Το ποσο ρευμα τραβουσε στην αναμονη δεν το ξερω ακριβως, παντως το ματακι απο πρασινο γινονταν μαυρο,που σημαινει οτι ηθελε φορτιση η μπαταρια,το εκανα μια δυο φορες(και μαλιστα με τον σωστο τροπο-αργη φορτιση και οχι ταχυφορτιση) αλλα αυτο δεν ειναι λυση καθως μπορεις να χρειαστεις το αμαξι αμεσα για καποιο λογο και να μην μπορεις να περιμενεις την φορτιση.Παντως τραβουσε τοσο ρευμα ωστε με μια-δυο εβδομαδες ακινησιας να εχει βγαλει off την μπαταρια.Ο ηλεκτρολογος με το που του ειπα τι συμβαινει αμεσως μου ειπε θα σου βαλω ενα διακοπτη και θα ησυχασεις οπως και εγινε,μετα απο σχεδον 4 χρονια που τον εχω περασμενο και που εξακολουθω να μην το κινω κανενα προβλημα με την μπαταρια,βεβαια καμια μπαταρια δεν ειναι αθανατη και καποια μερα θα ερθει η οριστικη της αποσυρση αλλα αν σκεφτεις οτι την πηρα γυρω στο 2003,νομιζω 90 ευρω(ηταν απο τις μεγαλες silver μολις ειχαν πρωτοβγει) και τωρα εχουμε 2010 και πιθανον να μου παει και ολο το 2011, τα λεφτα της τα εβγαλε με το παραπανω.
Υπαρχει ομως ενα προβλημα με την τοποθετηση του διακοπτη,αυτο ειναι ο συναγερμος ο οποιος βγαινει εκτος οταν αφαιρω τον διακοπτη οποτε η λυση αυτη ειναι αριστη για αυτοκινητα τα οποια δεν εχουν συναγερμο η αν εχουν φυλασσονται σε κλειστο γκαραζ και βεβαια το ανοιξε κλεισε το καπω για να βαλεις -βγαλεις το διακοπτη το οποιο σε μενα γινεται λογω ακινησιας αρκετα σπανια αλλα αν καποιος το κανει καθε μερα και μαλιστα δυο-τρεις φορες ισως ειναι κουραστικο. -
Ο διακόπτης που έβαλες σε βολεύει αλλά δεν είναι η απόλυτα σωστή λύση. Έπρεπε να βρεθεί και να διορθωθεί η διαρροή.
-
Διαβασε το πρωτο μηνυμα μου,λεω οτι την διαρροη την εκανε ο πυκνωτης του συναγερμου ο οποιος και αντικατασταθηκε ,ο διακοπτης μπηκε για να προλαβω μια οποιαδηποτε αλλη διαρροη που τυχον θα μπορουσε να δημιουργηθει στο μελλον(ουσιατικα απαγορευει την διαρροη ρευματος οταν ο κινητηρας ειναι σβηστος-αρα και το αδειασμα της μπαταριας).Σαφως και πρωτη προτεραιοτητα ειναι η ανακαλυψη του προβληματος και η επιτυχης αντιμετωπιση του,αν ομως η διαρροη προκαλειται απο κατι το οποιο δεν μπορει να βρει ο μαστορας με την πρωτη(γιατι λεω οτι πιθανον να χρειαστει να ξηλωθουν αρκετα πραγματα ωστε να μπορεσει να απομονωσει ενα-ενα τα διαφορα ηλεκτρικα συστηματα)ειναι κατι που μπορει να ανεβασει το κοστος της επισκευης υπερβολικα και πιο συμφερουσα να ειναι η λυση του διακοπτη.Ακομα και τα αυτοκινητα που δεν εχουν συναγερμο αποκτουν μια προσθετη προστασια( οχι απο το σπασιμο βεβαια-που δεν μπορει να το αποτρεψει ο διακοπτης) αλλα απο την ολικη κλοπη τους,κατι ειναι και αυτο.
-
Στην δικια μου που μενει εβδομαδες ακινητη με ενεργοποιημενο συναγερμο δεν εχω ποτε αντιμετωπισει προβλημα με πεσμενη μπαταρια.Ακομα και τον χειμωνα.
-
Οταν ο συναγερμος η καποιο ηλεκτρονικο εξαρτημα λειτουργει κανονικα ειναι σωστο να μην πεφτει η μπαταρια γιατι τραβαει μικρη ποσοτητα ρευματος,οταν ομως ο συναγερμος εχει καποιο φθαρμενο εξαρτημα(οπως ηταν ο δικος μου πυκνωτης) ειναι πιθανον λογω μη σωστης λειτουργειας να υπαρχει καποιο βραχυκυκλωμα και το ρευμα που τραβαει να ειναι πολυ μεγαλυτερο και αυτο να οδηγει σε πιο γρηγορη εκφορτιση την μπαταρια.
-
Ο χρήστης SU-30 έγραψε:
...δεν μπορει να το αποτρεψει ο διακοπτης) αλλα απο την ολικη κλοπη τους,κατι ειναι και αυτο.Που να ψαχνει ο κλεφτης βραδυατικα για διακοπτες, το παραταει και παει στο παρακατω!!
-
πάλι έμεινα...
και πού? στις διακοπές μου στην Χαλκιδική.
όλα ήταν μια χαρά όταν έφυγα κανένα σημάδι δεν είχε δείξει (της είχα κάνει πολύωρη αργή φόρτιση τον Μάιο) και όλα ήταν οκ και φρόντιζα να μην έχω φώτα ανοιχτά ή ράδιο με σβηστή τη μηχανή.
Δευτέρα πρωί έδωσα ρεύμα σε έναν άνθρωπο με τα καλώδιά του. πήρε μια χαρά κι έφυγε.
την άλλη μέρα, όπως κι εχθές, το πρωί δεν έπαιρνε (με οπλισμένο τον συναγερμό-άκουσα και κάποια περίεργα μπιπ που δε τα εξηγεί το μάνουαλ) και πήρε με ρεύμα από άλλους. έκανα αρκετά χιλιόμετρα και σε στάσεις μέσα στην ημέρα για βουτιές ή βόλτα μετά έπαιρνε αμέσως. σήμερα το βράδυ (δε το κίνησα όλη την ημέρα) και έχοντας ανενεργό τον συναγερμό από χθες πάλι δεν πήρε και η μπαταρία άδειασε εντελώς. υγρά έχει εν τω μεταξύ. και έλεγα για βόλτα στον Ν. Μαρμαρά
αύριο όμως φεύγω απ'το ξενοδοχείο για Σαλόνικα. τι να κάνω? να πάρω κάποια άλλη μπαταρία?
παίζει να προήλθε από διαρροή στον συναγερμό?
βέβαια για να πάω κάπου να το τσεκάρουν θα πρέπει να μου το βάλουν μπροστά. γίνεται μέ καλώδια έχοντας αδειάσει η μπαταρία?
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
...βέβαια για να πάω κάπου να το τσεκάρουν θα πρέπει να μου το βάλουν μπροστά. γίνεται μέ καλώδια έχοντας αδειάσει η μπαταρία?Για να βάλεις μπρος με την άδεια μπαταρία όντως θα βοηθήσουν τα καλώδια που βοηθάνε να βάλεις μπρος με άδεια μπαταρία!!!
Θα πάτε κοντά, θα σβήσετε και οι δύο (για να μην τα παίξουν τα ηλεκτρονικά του δότη όταν θα του ρουφήξεις τη μπαταρία). Θα συνδέσετε τα καλώδια με τη σωστή σειρά.
Αν τα καλώδια είναι λεπτού τύπου καλό είναι να τα αφήσεις μερικά λεπτά να φορτίσουν λίγο τη μπαταρία σου, αν είναι χοντρού τύπου μιζάρεις και αμέσως και μάλλον παίρνει μπροστά. Αποσυνδέεις τα καλώδια με τη σωστή σειρά και μετά βάζει και ο άλλος μπροστά. -
οκ ευχαριστώ
έχουμε κανάν ηλεκτρολόγο εδώ μέσα ή να ξέρετε κανά καλό ηλεκτρολογείο στη Θεσσαλονίκη (αφού πάρει πρώτα μπρος) για να μου κάνει έλεγχο και να βάλω καινούρια μπαταρία ??
Μπαταρία αυτοκινήτου...