-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Γιατί δεν λες πως το Be το χρησιμοποίησαν και η Φεράρι και η Τζόρνταν; Αυτές προφανώς ενδιαφερόντουσαν τότε για τηνυ γεία των εργαζομένων τους. Έλα όμως που το δοκίμασαν κανά χρόνο και το σταμάτησαν ΜΟΝΟ όταν διαπίστωασν πως δεν μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν στο βαθμό που το έκανε η Μερτσέντες.
Λιγο επιπολαιη και ελαφρως αστηριχτη αναλυση αυτη. Πως το διαπιστωσαν και μετα απο ποσα χρονια ερευνας;
Η Τζορνταν ηταν κατασκευαστρια κινητηρα; Ποτε;Το ότι δεν το γνωρίζεις δεν σημαίνει ούτε πως είνια επιπόλαιο ούτε πως δεν ισχύει. Κάνε googling και θα το βρεις. Αν όχι, ανέτρεξε σε έντυπες/ηλεκτρονικές πηγές του 1998, 1999.
ΥΓ. Η Τζόρνατν προφανώς και είχε κινητήρα άλλου. -
Ο χρήστης ody_xanthi έγραψε:
Απλά με το παραπάνω εννοώ ότι δεν είναι σε θέση να κάνουν τις ταρζανιές του παρελθόντος προκειμένουν να προσπεράσουν.Οι 'ταρζανιές' του παρελθόντος ήθελαν χέρια, άντερα, μυαλό, τεχνική και ψυχή. Τα ζητούμενα δηλαδή σε όποιον θέλει να αποκαλείται κορυφαίος οδηγός αγώνων.
Πολλές φορές δεν είναι καν στο χέρι τους να προσπεράσουν, απλά πηγαίνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν ελπίζοντας σε ένα λάθος του μπροστινού.
Πολλές φορές επίσης είναι στο χέρι τους, αλλά δνε το κάνουν και μάλιστα συνειδητά.
Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό για αυτόν που κυνηγάει και δίνει περισσότερη αξία στην οδηγική προσπάθεια του, καθώς είναι δύσκολο να παλεύει χωρίς αντίκρυσμα.
Θα με συγχωρέσεις αλλά η αναμονή δεν είναι προσπάθεια γενικώς, πόσο μάλλον οδηγική.
Γενικά, μπορεί τα ηλεκτρονικά να έχουν κάνει πιο ευκολοδήγητα τα μονοθέσια αλλά εξαιτίας τους απαιτείται πολύ μεγαλύτερη οδηγική προσπάθεια από έναν οδηγό για να αποκομίσει κάποιο πλεονέκτημα. π.χ. παλιότερα ο ατζαμής γλιστρούσε περισσότερο στην έξοδο της στροφής και αμέσως υπήρχε ένα σημείο που ο καλύτερος οδηγός μπορούσε να αποκομίσει πλεονέκτημα. Σήμερα δεν μπορεί να αποκομίσει κάτι στη φάση της εξόδου ή αν μπορεί αυτό είναι ελάχιστό. Γενικά μεγάλη προσπάθεια ανταμοίβεται με μικρότερο κέρδος.
Μικρή προσπάθεια ανταμείβεται με μεγάλο κέρδος σήμερα. Παλιά η μικρή προσπάθεια ανταμειβόταν με μικρό κέρδος και η μεγάλη προσπάθεια με μεγάλο κέρδος.
Απ την άλλη αυτός που καταφέρνει να βρει δύο δέκατα σε σχέση με τον τιμ μέιτ του, δίνει δείγμα της οδηγικής του οξυδέρκειας (γιατί κατάφερε και τα βρήκε ενώ είναι τόσο δύσκολο) αλλά αυτό δεν μας εντυπωσιάζει γιατί πρόκειται μόνο για δύο δέκατα και όχι για 8 (λέμε τώρα) όπως θα γινόταν παλιότερα.
Οδηγική οξυδέρκεια δεν είναι να βρεις 2 δέκατα τρέχοντας ουσιαστικά σε μια ιδανική γραμμή μόνος σου, αλλά να βρεις ποια γραμμή ταιριάζει ανά πάσα στιγμή καλύτερα στιw συνθήκες του μονοθεσίου σου ώστε επιλέγοντάς την όχι μόνο να κερδίσεις δέκατα αλλά και θέσεις (προσπέρασμα). Οδηγική οξυδέρκεια είναι επίσης να φυλάσσεις τα κάυσιμα, τα ελαστικά και τον κινητήρα σου και όχι να επαναπάυεσαι στα πιτ-στοπς, στους κόφτες και στα αυτόματα/ημιαυτόματα κιβώτια.
Απο άποψη οδηγικής διάρκειας τα πράγματα τείνουν να γίνονται πιο δύσκολα, σκέψου αυτό που είχε πει ο Βιλνέβ πέρσι μετά την Κίνα. Δεν περίμενε ότι ο ρυθμός θα ήταν τόσο έντονος για όλο τον αγώνα, ότι δεν ήταν έτσι πριν σταματήσει, ή τέλος πάντων κάπως έτσι το χε πει.
Θα με τρελλάνεις εσύ σήμερα. Αν κουράστηκε ο καυμένος ο Βιλνέβ στη Κίνα τότε όλοι αυτοί που έτρεχαν με χειροκίνητα κιβώτια, προσπερνούσαν συνέχεια ο ένας τον άλλο στη διάρκεια του αγώνα και κουβαλούσαν 1200 με 1400 άλογα στην πλάτη τι έκαναν;
Τώρα, σε ότι αφορά τους κορυφαίους με τους καλούς: μέτρα πόσοι οδηγοί εναλλάσσονταν στην κορυφή το αθλήματος πριν το 1994 (κορυφαίοι) και πόσοι μετά ο 1994.
Αυτό δεν σημαίνει κάτι. Για παράδειγμα απο 95 μέχρι 2000 είχαμε συνέχεια εναλλαγή στους πρωταθλητές, στη συνέχεια απο 2001 κ μετά (με εξαίρεση το 2003) η Φερράρι είχε πετύχει το τέλειο και δεν άφηνε περιθώρια σε άλλον οδηγό να πάρει το πρωτάθλημα. Το ότι δεν βγήκε άλλος πρωταθλητής δεν οφείλεται στο ότι δεν υπήρχαν πραγματικά καλοί οδηγοί αλλά μάλλον στην παντοκρατορία της φερράρι.
95 με 2000 είναι η ίδια (τεχνολογική) εποχή.
Απο τα μέσα του 80 μέχρι τις αρχές του 90 4 οδηγοί μοιράστηκαν τα πρωταθλήματα κατα κύριο λόγο η μάχη ήταν Σένα με Προστ με Πικε και Μάνσελ να παίρνουν από ένα.
Τα μέσα του 80 με αρχές του 90 είναι 6 χρόνια. Άρα 4 champs σε 6 χρόνια.
Κατ αντιστοιχία από τα μέσα του 90 επίσης 4 οδηγοί μοιράστηκαν τα πρωταθλήματα, με τη διαφορά ότι ακολούθησε μια περίοδος που το πήρε ο Σουμάχερ, αλλά όπως είπα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν καλοί οδηγοί, αλλά ότι μία ομάδα κυριάρχησε.
Ε όχι και κατά αντιστοιχία!!!! Από τα μέσα του 90 μέχρι σήμερα είναι 15 χρόνια!!!! 4 champs δηλαδή σε 15 χρόνια (που είναι η αντιστοιχία?)
ΥΓ. Την κάνω για λίγες μέρες οπότε τα λέμε απο βδομάδα!
Εγώ την κάνω την Κυριακή για μια εδομάδα. Οπότε από την παράλλη τα ξαναλέμε.
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Μιλας για εποχη απο επιτρεπεται ενας γυρος στα δοκιμαστικα με καυσιμα αγωνα. Μπορει να συγκρινεις απολυτα τις δυο επιδοσεις? Σε 2 GP φετος ο Μπαρικελο πηγε για στρατιγικη ενος πτι παταπανω και εκανε δοκιμαστικα με λιγοτερα καυσιμα. Επι σεννα τρεχαν ολοι αδειοι.
Αυτό άρχισε να ισχύει νομίζω από το 2003. Από το 2000 (που πήγε ο ΡΜ στη Φεράρι) έως και το 2002, έκανε 4 poles (μπροστά δλδ από ΜΣ). Συν τις φορές που βγήκε μπροστά χωρίς να κάνει pole.
Τι λες? 4 pole στα 3 χρονια? (3*15 = 45 αγωνες περιπου) και σε σιγκριση με τις 18 του σουμαχερ...πιστευω φαινετε η διαφορα.
Κατι τελευταιο.
Συνεχεια λετε οτι ο senna ειχε ανταγωνισμο ενω ο σουμαχερ οχι. Αυτο ειναι τρομερο λαθος!!! Ο καθενας εχει να ανταγωνιστει την γενια του. και σε καθε σπορ βγαινει ο καλυτερος της γενιας του. Και δυστιχως το να συγκρινεις 2 διαφορετικης γενιας ειναι με το τι εχει κανει ο ενας και ο αλλος βαση των αριθμων. Για αυτο ακριβως το λογο υπαρχουν και οι αριθμοι. Το οτι ο σουμαχερ ηταν μακραν μπροστα απο τον ανταγωνισμο του ενω ο σεννα οχι ειναι υπερ του σουμαχερ. οχι του σεννα.
Και σε ελλα σπορ συμβαινει ακριβως το ιδιο. Το θεμα ειναι 1. Στο τελος μετα απο καμια 20αρια χρονια.....μονο τους αριθμους θα θυμομαστε και απο τους 2.Αν ήταν έτσι τότε δεν θα χρειαζόταν να παρακολουθούμε τους αγώνες... θα βλέπαμε απευθείας τους αριθμούς στο Ιντερνετ μετά από κάθε αγώνα. Ευτυχώς όμως δεν είναι έτσι! Ο Ζιλ Βιλνέβ για παράδειγμα, σύμφωνα με τους αριθμούς, ήταν κάλός, μέτριος ή κακός οδηγός; Ο Ρόζμπεργκ; Ο Μπέργκερ; Ο Ζακ Βιλνέβ? Ο Αλεζί.... κλπ, κλπ.
Φ1 δεν είναι οι αριθμοί φίλοι μου!
Οι αριθμοι ειναι για να μενουν στην ιστορια. Αριθμοι = ιστορια.
Εμεις βλεπουμε Φ1 για να δουμε πως γραφετε η ιστορια. Για να δουμε το τωρα. Να δουμε ποιος ειναι ο πιο γρηγορος οδηγος στο γκριντ. Οχι να δουμε αν καποιος ειναι σεννα. Ολοι οι οδηγοι που αναφερεις ηταν καλοι, πολλοι καλοι.Δεν ηταν σεννα ομως. Οπως και πολλοι καλοι υπαρχουν τωρα αλλα κανεις δεν ειναι σουμαχερ.Και επιμενω οτι το οτι ο σουμαχερ ηταν μακραν απο τον ανταγωνισμο ειναι στα υπερ του.
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
ΥΓ. Την κάνω για λίγες μέρες οπότε τα λέμε απο βδομάδα!
Εγώ την κάνω την Κυριακή για μια εδομάδα. Οπότε από την παράλλη τα ξαναλέμε.
Ρε που πατε ολοι, μονο και ερημο mod θα με αφησετε
-
-
Ο χρήστης Go_For_Pole έγραψε:
Ωπα φρενο. Καταρχην να ξεκαθαρισω οτι το θεμα της βαθμολογιας δε θεωρω οτι ηταν εναντιον καμιας ομαδας, ηταν υπερ της διατηρησης του ενδιαφεροντος στην μαχη του πρωταθληματος. Τελος με αυτο.Ε, οχι και τελος
Εγω νομιζω οτι ηταν ξεκαθαρα κατα της Φερραρι. Μετα το 2002, που ο ΜΣ το πηρε περπατωντας, αλλαζει το συστημα. Και ξαφνικα βλεπουμε το 2003 τον ΜΣ να εχει τσακισει τον Κιμι σε νικες και παρ' ολα αυτα το πρωταθλημα να παιζεται ακομα στο τελευταιο GP.
Κατα τα λοιπα δεν διαφωνουμε (ουτε και με τον MOnoimoi). Απλα ο MOnoimoi κανει τη διακριση: Αλλο πραγμα η αλλαγη ενος κανονισμου για ολους, αλλο πραγμα απαγορευω (και μαλιστα αδικαιολογητα) μια τεχνολογικη καινοτομια ΕΝΟΣ κατασκευαστη. Αυτο το σκεπτικο εχει μια βαση, τελικα ομως και στις 2 περιπτωσεις το αποτελεσμα ειναι το ιδιο: Μια αλλαγη (ή ερμηνεια) κανονισμου, που γινεται απο την αρχη του σπορ, με σκοπο να θιξει αυτον που εχει το πλεονεκτημα εκεινη τη στιγμη, ωστε να αποκατασταθουν οι ισορροπιες. -
Ο χρήστης MOnoimoi έγραψε:
Συμφωνούμε για τη βαθμολογία αλλά αν θες ανέπτυξε λίγο τα περι Traction control που αναφέρεις. Τι εννοείς αμαρτωλή και ύπουλη περίπτωση;Υπηρχαν διαφορες κατηγοριες για πολλες ομαδες, για περιστασιακη χρησιμοποιηση, για ενεργοποιηση απο αποσταση κλπ κλπ. Δεν ειναι τυχαιο οτι ειναι η μοναδικη περιοχη των κανονισμων που η FIA σηκωσε λευκη σημαια. Ενταξει η Ferrari ενδεχομενως να το ξεκινησε, αλλα δε νομιζω οτι μπορει να θεωρησει κανεις ευκολα οτι η FIA μπορουσε να βεβαιωσει την παραβαση και δεν το εκανε.
Νομίζω ότι το μέγεθος του ρεζερβουαρ τη χρονιά της αλλαγής δεν έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο όσο τα ελαστικά. Αν θυμάμαι καλά η Ferrari συνήθως είχε μικρότερα πρώτα stints από τον ανταγωνισμό. Απλά ο κύριος ανταγωνιστής της (Williams) κάπου ξεφούσκωνε κατα τη διάρκεια του αγώνα
Ειχε τα μικροτερα stints γιατι ειχε το μικροτερο ρεζερβουαρ (το οποιο φυσικα την περιοριζε στην επιλογη τακτικης) αλλα επισης ειχε μικροτερο μηκος μονοθεσιου χανοντας κατι απο το αεροδυναμικο της πλεονεκτημα. Σημειωση οτι εκεινη τη χρονια η Williams ειχε περασει απο κοντο σε μακρυ μονοθεσιο, το οποιο ηταν 'τολμηρη' επιλογη με τους παλιους κανονισμους. Παντως η Ferrari την επομενη χρονια διορθωσε στο μονοθεσιο της τα δυο αυτα 'λαθη' και τα αποτελεσματα φανταζομαι τα θυμομαστε ολοι.
Μπορεί να υποθέσει τώρα εκ του αποτελέσματος ότι ο κανονισμός με τα ελαστικά χαντάκωσε τη Ferrari. Αν όμως η Fia στον τομέα των ελαστικών ήθελε να δώσει το πάνω χέρι στις Μισελοκρατούμενες ομάδες, μπορούσε να το κάνει 2 χρόνια πριν, όταν και έβγαλε εκτός κανονισμών τα τότε ελαστικά της Γαλλικής εταιρίας. Ο κανονισμός δεχόταν διάφορες ερμηνείες όπως θα θυμάσαι πολύ καλά όμως η FIA διάλεξε αυτήν που βόλευε του Ιταλους. Αν για παράδειγμα δεχόταν ότι το πλάτος μετριέται πριν τον αγώνα όπως ήταν καθιερωμένο, το θέμα θα έληγε εκεί. Δεν το έκανε. World Champion 2003: MS, Ferrari.
Το δεχομαι αυτο που λες για το 2003, η αποφαση εκεινη ηταν για μενα μεγαλο σκανδαλο. Ομως σκανδαλο θεωρω και τη φετινη αποφαση οχι τοσο επι της ουσιας γιατι το σκεπτικο ηταν σωστο, αλλα στο οτι εγινε χωρις να αφησει στη Bri περιθωρια αντιδρασης. Ηταν χειρουργειο κανονικο χωρις βεβαια να αναιρειται το το γεγονος οτι οι αλλαζονικες αποφασεις Ιαπωνων και Ιταλων ηταν που εφεραν τον ασθενη στο χειρουργειο
Τελοσπαντων αυτο που πιστευω ειναι οτι η FIA το 2003 ευνοησε τη μια πλευρα, το 2005 την αλλη. Αυτα που λεγαμε δηλαδη.
Αντιστοιχα η FIA εκοψε το υπερτατο gadget του CVT απο την κυριαρχη Williams, μετα της εκοψε ολα τα ηλεκτρονικα βοηθηματα, μετα εκοψε το Be απο την McLaren ενω ειχε κοψει και εκεινο το περιεργο επιπλεον φρενο στους ασημι, μετα θα κανει οτιδηποτε για να διακοψει ενα κυκλο κυριαρχιας που τραβαει πολυ. Ομως τελικα το μονο που μπορει να κανει ειναι να δημιουργησει ευκαιριες, δε ταχυδρομει τροπαια ανα βουληση.
Υπάρχουν άραγε αντίστοιχες και για τη Ferrari? Ή μήπως θέλει να μας πει η Fia πως μόνο οι Βρετανοι κάνουν μαλαγανιές ενώ οι Ιταλοί είναι αγγελάκια;
Μπααα, οι Todt και Brawn καθε αλλο παρα αγγελακια ειναι. Αλλα νομιζω οτι καταλαβες ποιες περιπτωσεις θεωρω τρικλοποδιες στην Ferrari.
Για την BAR δε το γνώριζα όπως επίσης και για της κινήσεις της FIA εναντίων αυτών των αεροτομών. Το μόνο που ξέρω ότι έγινε είναι ότι κάποιοι της FIA συναντήθηκαν με κάποιους της Ferrari και τους είπαν να είναι πιο σταθερά τα μέλη των αεροτομών. Αυτό πάντως δεν είναι επιβολή κανονισμών αν εννοείς και εσυ αυτή τη δράση. Μού φαίνεται περίργο όμως το ότι η BAR είχε αναπτύξει SMA τεχνολογία εφαρμόσιμη σε πτερύγια. Νόμιζα ότι μόνο η Ferrari την χρησιμοποιούσε (και στο πάτωμα της λένε φήμες).
Η BAR ειναι η ομαδα που τελειοποιησε το concept ευκαμπτες αεροτομες και συνεχισε με διαφορες υλοποιησεις να κυνηγαει το θεμα μεχρι και φετος. Η FIA εχει ορισει αρκετα τεστ ακαμψιας και συνεχιζει να βγαζει νεα on demand. Ειναι πραγματικα αδυνατο να βγει κανονισμος και αντιστοιχο τεστ που θα πιασει καθε υλοποιηση του συγκεκριμενου concept γιατι ως γνωστο η δημιουργικοτητα των μηχανικων της F1 ειναι απιστευτη.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, μιλώ για τεχνολογίες που είχαν εγκριθεί, είχαν μπει στα μονοθέσια και όταν φάνηκαν το πόσο αποτελεσματικές ήταν, βγήκαν παράνομες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο διαχύτης της Wiliams το 2001. Μήπως τον ανακάλυψε η FIA στην Ισπανία; Απλά τότε έπεσε το σύρμα από τους κόκκινους. Το παράδειγμα της BAR το βρίσκω λιγο ακραίο αφού όπως λες και συ, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχόταν κατι τετοιο η FIA και δε νομίζω να έκανε ουτε μισό μέτρο το μονοθέσιο στην πίστα με αυτό το σύστημα πέδησης.
Εδω πραγματικα τα νερα ειναι θολα. Μεχρι τον κατανεμητη της BAR πιστευα οτι οντως υπηρχε ανοιχτη γραμμη FIA και Ferrari που λειτουργουσε παρεμβατικα. Πλεον τεινω στο οτι το μοντελο 'περιγραφω ενα concept-> παιρνω εγκριση-> παρουσιαζω την υλοποιηση -> περιμενω απο τη FIA να μαζεψει τις αντιδρασεις των υπολοιπων' ειναι μαλλον λανθασμενο χωρις ωστοσο να μπορω να φανταστω κατι καλυτερο.
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Το ότι δεν το γνωρίζεις δεν σημαίνει ούτε πως είνια επιπόλαιο ούτε πως δεν ισχύει. Κάνε googling και θα το βρεις. Αν όχι, ανέτρεξε σε έντυπες/ηλεκτρονικές πηγές του 1998, 1999.Κατ'αρχην ειναι πρωτοφανες να πρεπει να ψαξω εγω τη βιβλιογραφια που θα στηριξει τα δικα σου επιχειρηματα. Αλλα επειδη παρακολουθω εντατικα τη διεθνη ειδησεογραφια εξακολουθω να αμφιβαλλω για το γεγονος που αναφερεις. Αν εχεις κατι προχειρο, πες το μου για να το μαθω και εγω.
Σημασια επισης εχει και η πηγη. Μπορω να σας παραθεσω πανω απο 1000 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ δημοσιευσεις σε διεθνη περιοδικα με μεγαλο impact factor που να λενε τα ιδια για τη χρηση του βηρυλλιου. Προτιμησα να σας δωσω μονο τα πιο γνωστα και ουδετερα. Δεν θα εβαζα στην ιδια κατηγορια το grapevine ή το planetf1!.
Παντως επειδη ειμαι φυσικος επιστημονας με ειδικοτητα σε τετοια ζητηματα, σας λεω μην το παλευετε! Δεν υπηρχε η παραμικρη αμφιβολια οτι αργα ή γρηγορα το υλικο αυτο θα απαγορευοταν. Ειναι σαν να φερει μια ομαδα φρενα με αμιαντοπλακες.Ο λογος ομως που αμφισβητω τα περι Φερραρι ειναι οτι μου φαινεται παραξενο, να αποφασισε οτι δεν μπορει να εκμεταλλευτει αυτο το υλικο η Φερραρι, αφ'ενος γιατι δεν ειναι ιδιαιτερως εξωτικο και αφ'ετερου γιατι τα εχει καταφερει σε καθε αλλο τομεα, γιατι οχι και σ'αυτον; Πιο πιθανο μου φαινεται (αν τελικα εχεις οντως δικιο) να ειχε διαρρευσει οτι το παλευει και αυτη ωστε να καθησυχασει την Ιλμορ που δουλευε προς την κατευθυνση αυτη ηδη, και εν τελει να την αναγκασει να δαπανησει χιλιαδες εργατοωρες ασκοπα.
Τουλαχιστον ενας εχει γυρισει ηδη Αν θες αρχιζω τα μπινελικια να ζωντανεψουμε
-
Νομίζω ότι το μέγεθος του ρεζερβουαρ τη χρονιά της αλλαγής δεν έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο όσο τα ελαστικά. Αν θυμάμαι καλά η Ferrari συνήθως είχε μικρότερα πρώτα stints από τον ανταγωνισμό. Απλά ο κύριος ανταγωνιστής της (Williams) κάπου ξεφούσκωνε κατα τη διάρκεια του αγώνα
Ειχε τα μικροτερα stints γιατι ειχε το μικροτερο ρεζερβουαρ (το οποιο φυσικα την περιοριζε στην επιλογη τακτικης) αλλα επισης ειχε μικροτερο μηκος μονοθεσιου χανοντας κατι απο το αεροδυναμικο της πλεονεκτημα. Σημειωση οτι εκεινη τη χρονια η Williams ειχε περασει απο κοντο σε μακρυ μονοθεσιο, το οποιο ηταν 'τολμηρη' επιλογη με τους παλιους κανονισμους. Παντως η Ferrari την επομενη χρονια διορθωσε στο μονοθεσιο της τα δυο αυτα 'λαθη' και τα αποτελεσματα φανταζομαι τα θυμομαστε ολοι.
Μπορειτε να μου πειτε για ποια χρονια μιλατε?
Edit μετα απο 33 λεπτα: Καμια απαντηση?
-
Ο χρήστης Wiwol έγραψε:
Τι λες? 4 pole στα 3 χρονια? (3*15 = 45 αγωνες περιπου) και σε σιγκριση με τις 18 του σουμαχερ...πιστευω φαινετε η διαφορα.
Μα δεν κάναμε σύγκριση ΡΜ με ΜΣ (δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο ακόμα ).
Είπες ότι ο ΑΣ δεν ήταν σταθερός συγκριτικά με τον ΜΣ επειδή τον πέρασε μια φορά στα δοκιμαστικά ο Χάκινεν και σε ρώτησα πόσες φορές έχει περάει ο ΡΜ τον ΜΣ στα δοκιμαστικά. Μου απάντησες πως αναφερόμουν σε εποχές που δεν έτρεχαν με ίδια καύσιμα και σου παρέθεσα 4 πολς του ΡΜ κόντρα στον ΜΣ με ίδια καύσιμα. Άρα, από που προκύπτειο πως ο ΜΣ είναι σταθερότερος σε επιδόσεις από τον ΑΣ;Κατι τελευταιο.
Συνεχεια λετε οτι ο senna ειχε ανταγωνισμο ενω ο σουμαχερ οχι. Αυτο ειναι τρομερο λαθος!!! Ο καθενας εχει να ανταγωνιστει την γενια του. και σε καθε σπορ βγαινει ο καλυτερος της γενιας του. Και δυστιχως το να συγκρινεις 2 διαφορετικης γενιας ειναι με το τι εχει κανει ο ενας και ο αλλος βαση των αριθμων. Για αυτο ακριβως το λογο υπαρχουν και οι αριθμοι.Ξεχνάς μια σημαντικότατη παράμετρο. Ότιστους αριθμούς καταφεύγουν μόνο όσοι ΔΕΝ έχουν δει και τους δυο ζωντανά ή/και όσοι ασχολούνται επιφανειακά κα ιβαριοούνται να το ψάξουν παραπαάνω.
Το οτι ο σουμαχερ ηταν μακραν μπροστα απο τον ανταγωνισμο του ενω ο σεννα οχι ειναι υπερ του σουμαχερ. οχι του σεννα.
Και σε ελλα σπορ συμβαινει ακριβως το ιδιο. Το θεμα ειναι 1. Στο τελος μετα απο καμια 20αρια χρονια.....μονο τους αριθμους θα θυμομαστε και απο τους 2.Ότι πεις...
Οι αριθμοι ειναι για να μενουν στην ιστορια. Αριθμοι = ιστορια.
Εμεις βλεπουμε Φ1 για να δουμε πως γραφετε η ιστορια. Για να δουμε το τωρα. Να δουμε ποιος ειναι ο πιο γρηγορος οδηγος στο γκριντ. Οχι να δουμε αν καποιος ειναι σεννα. Ολοι οι οδηγοι που αναφερεις ηταν καλοι, πολλοι καλοι.Τον Ζακ Βιλνέβ δεν τον θεωρώ καν καλό οδηγό.
Δεν ηταν σεννα ομως. Οπως και πολλοι καλοι υπαρχουν τωρα αλλα κανεις δεν ειναι σουμαχερ.
Κανείς δεν είπε πως οι άλλοι σημερινοί είναι Σουμάχερ. Ούτε πως οι άλλοι παλιοί ήταν Σένα. Υπάρχουν όμως πολλοί που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μας πείσουν πως ο σημερινός Σουμάχερ είναι Σένα (ή και καλύτερος).
Και επιμενω οτι το οτι ο σουμαχερ ηταν μακραν απο τον ανταγωνισμο ειναι στα υπερ του.
Ο Σουμάχερ ήταν μακράν από τον ανταγωνισμό το δικό του, όχι από τον ανταγωνισμό του Σένα.
-
Μια βδομαδίτσα ρε συ... να ξεθολώσουμε λίγο
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Κατ'αρχην ειναι πρωτοφανες να πρεπει να ψαξω εγω τη βιβλιογραφια που θα στηριξει τα δικα σου επιχειρηματα.
ποια βιβλιογραφία ρε συ greo? Ρισέρτς Πέιπερ γράφουμε;
Αλλα επειδη παρακολουθω εντατικα τη διεθνη ειδησεογραφια εξακολουθω να αμφιβαλλω για το γεγονος που αναφερεις. Αν εχεις κατι προχειρο, πες το μου για να το μαθω και εγω.
Προφανώς δεν την παρακολουθούσες εντατικά εκείνη την εποχή. Αν είχα κάτι πρόχειρο θα στο είχα ήδη υποδείξει, δεν έχω όμως και ειλικρινά βαριέμαι να ψάξω τόσα χρόνια πίσω. Αν θες το πιστεύεις αν δεν θες δεν το πιστεύεις. Δεν είναι από αυτά που φτάνουν εύκολα στα αυτι'α/μάτιαστα αυτιά του μη υποψιασμένου. Εγώ το είχα πρωτοδιαβάσει σε ένα tifosi site κι επειδή μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το έψαξα και το διασταύρωσα τότε και από άλλα sites στο Internet.
Αν όντως σε ενδιαφέρει ως πληροφορία, μπορείς να κάνεις το δικό σου reasearch, αν και είναι πολύ δύσκολο τώρα μετά από τόσα χρόνια (είχε περάσει στα ψιλά). Ένα πρόχειρα googling που έκανα τώρα μου έβγαλε αυτό http://www.acurazine.com/forums/archive/index.php/t-284936.html όπου την ίδια πληροφορία παραθέτει και κάποιος DEVO σε ένα αγγλικό φόρουμ.Σημασια επισης εχει και η πηγη. Μπορω να σας παραθεσω πανω απο 1000 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ δημοσιευσεις σε διεθνη περιοδικα με μεγαλο impact factor που να λενε τα ιδια για τη χρηση του βηρυλλιου. Προτιμησα να σας δωσω μονο τα πιο γνωστα και ουδετερα. Δεν θα εβαζα στην ιδια κατηγορια το grapevine ή το planetf1!.
Κι εγώ μπορώ να παραθέσω επιστημονικές δημοσιεύσεις που αναλύουν το Be σε βάθος και όποιος έχει όρρεξη να κάτσει να διαβάσει, θα δει ότι γίνεται πραγματικά επικίνδυνο (ή έστω περισσότερο επικίνδυνο από άλλα υλικά που επιτρέπονται στη Φ1) σε εξαιρετικά σπάνιες έως απίθανες συνθήκες.
Όποιος δεν βαριέται, μπορεί να ξεκινήσει από εδώ:http://dim.com/~mhj/index.htmlΠαντως επειδη ειμαι φυσικος επιστημονας με ειδικοτητα σε τετοια ζητηματα, σας λεω μην το παλευετε! Δεν υπηρχε η παραμικρη αμφιβολια οτι αργα ή γρηγορα το υλικο αυτο θα απαγορευοταν. Ειναι σαν να φερει μια ομαδα φρενα με αμιαντοπλακες.
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η τοξικότητα του Be (αυτό συζητιέται ακόμα), αλλά ο τρόπος, ο χρόνος και η πραγματική αιτία για την οποία το κατήργησε εν μια νυκτί η ΦΙΑ.
-
Ο χρήστης Vasilakis έγραψε:
Sorry Βασίλη... 2003. Τη χρονιά της αλλαγής των δοκιμαστικών... Pole θα σου απαντήσω το βραδάκι καθώς έχω κάποιες νεες ενστασεις αλλα καθόλου χρόνο.
-
Sorry Βασίλη... 2003. Τη χρονιά της αλλαγής των δοκιμαστικών...
ΟΚ, ευχαριστω μου ξεκαθαρισες κατι.
Pole, τα εγραψες αντιθετα!!!:lol:
Το 2003 η Φερραρι ετρεχε με μεγαλυτερο ρεζερβουαρ αφου αργησε να γινει γνωστο το νεο συστημα qualifying και δεν μπορουσε να το μειωσει αφου θα αναγκαζοταν να αλλαξει την διαταξη αλλων πραγματων και ετσι θα αργουσε ακομη περισσοτερο να παρουσιαστει το μοντελο του 2003. Μην ξεχναμε οτι η ΜακΛαρεν ετρεξε με το 2002 μονοθεσιο που ειχε και αυτο ρεζερβουαρ στυλ 2002. Το οτι εκανε μικροτερα στιντς μηπως ειναι η τακτικη που ακολουθουσε ανεκαθεν απο το 2003 η Φερραρι για να ξεκιναει πρωτη και να μην καθυστερειτε απο αλλους?
Το οτι ειχε μικροτερο μηκος η Φερραρι ειναι λαθος. Μεγαλυτερο ειχε και μαλιστα το μακρυναν στο 2003 μοντελο απο το 2002 μοντελο αλλα το 2004 το μειωσαν ξανα στο ιδιο μηκος με το 2002. Ετσι αυτη ειναι που ειχε αεροδυναμικο πλεονεκτημα αλλα επασχε λιγο στα ελικοειδη κομματια(Μοντε, Ουγγαρια, 1ο σεκτορ Ευρωπης?). Και τα ελαστικα επιδεινωσαν την κατασταση. Στο Σιλβερστοουν ομως ηταν ακτυπητη στα γρηγορα κομματια λογω καλυτερης αεροδυναμικης.
Επισης, η Γουιλιαμς ειχε περασει απο το μακρυ στο κοντο και οχι απο το κοντο στο μακρυ(ηταν και το κοντυτερο!) και ειχε προβληματα, οχι απαραιτητα λογω του μεταξονιου. Μαλιστα, ζητησε νεα ελαστικα απο τη Μισλεν( τα φαρδυτερα που απαγορευτηκαν στην Μονζα) και ετσι καλυψε τα ελαττωματα της μεσω λαστιχαρη και οχι αεροδυναμιστη. Ποιος ηταν ο 1ος αγωνας των νεων ελαστικων? Το Μοντε-Καρλο και θυμομαστε οτι απο εκει αναγεννηθηκε η Γουιλιαμς. -
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Προφανώς δεν την παρακολουθούσες εντατικά εκείνη την εποχή. Αν είχα κάτι πρόχειρο θα στο είχα ήδη υποδείξει, δεν έχω όμως και ειλικρινά βαριέμαι να ψάξω τόσα χρόνια πίσω. Αν θες το πιστεύεις αν δεν θες δεν το πιστεύεις. Δεν είναι από αυτά που φτάνουν εύκολα στα αυτι'α/μάτιαστα αυτιά του μη υποψιασμένου. Εγώ το είχα πρωτοδιαβάσει σε ένα tifosi site κι επειδή μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το έψαξα και το διασταύρωσα τότε και από άλλα sites στο Internet.
Αν όντως σε ενδιαφέρει ως πληροφορία, μπορείς να κάνεις το δικό σου reasearch, αν και είναι πολύ δύσκολο τώρα μετά από τόσα χρόνια (είχε περάσει στα ψιλά). Ένα πρόχειρα googling που έκανα τώρα μου έβγαλε αυτό http://www.acurazine.com/forums/archive/index.php/t-284936.html όπου την ίδια πληροφορία παραθέτει και κάποιος DEVO σε ένα αγγλικό φόρουμ.
...
Κι εγώ μπορώ να παραθέσω επιστημονικές δημοσιεύσεις που αναλύουν το Be σε βάθος και όποιος έχει όρρεξη να κάτσει να διαβάσει, θα δει ότι γίνεται πραγματικά επικίνδυνο (ή έστω περισσότερο επικίνδυνο από άλλα υλικά που επιτρέπονται στη Φ1) σε εξαιρετικά σπάνιες έως απίθανες συνθήκες.
Όποιος δεν βαριέται, μπορεί να ξεκινήσει από εδώ:http://dim.com/~mhj/index.htmlΠαντως επειδη ειμαι φυσικος επιστημονας με ειδικοτητα σε τετοια ζητηματα, σας λεω μην το παλευετε! Δεν υπηρχε η παραμικρη αμφιβολια οτι αργα ή γρηγορα το υλικο αυτο θα απαγορευοταν. Ειναι σαν να φερει μια ομαδα φρενα με αμιαντοπλακες.
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η τοξικότητα του Be (αυτό συζητιέται ακόμα), αλλά ο τρόπος, ο χρόνος και η πραγματική αιτία για την οποία το κατήργησε εν μια νυκτί η ΦΙΑ.
Eνταξει κουβεντα κανουμε και κυριως ανευ αντικειμενου μια και μετα απο 7 χρονια ο καθενας λεει οτι θελει.
Ολη μου τη διαρκεια που βρισκομαι στο πανεπιστημιο, κανω ερευνα περι αμιαντου στο περιβαλλον. Οποτε ξερω καλυτερα απο τον καθενα 2 πραματα. Το ενα ειναι οτι μπορει να ενοχοποιηθει ενα υλικο χωρις να συντρεχουν ουσιαστικοι λογοι. Το αλλο ειναι οτι για λογους επιστημονικης αντιπαλοτητας ή επιχειρηματικου συμφεροντος ΠΑΝΤΑ θα βρεις δημοσιευσεις που να λενε τα εντελως αντιθετα πραγματα.
Η ουσια ειναι οτι ειχα ρωτησει τοτε στο Εργαστηριο στερεας καταστασης του Φυσικου περι Be και μου ειχαν πει απεριφραστα οτι ειναι φουλ επικινδυνο. Και αυτο ειναι παγιομενη πεποιθηση στην επιστημονικη κοινοτητα. Αυτο η ΜακΛαρεν δεν ειναι δυνατον να μην το ηξερε και οτι κινδυνευε ακομη και απο την Αροουζ να φαει καταγγελια. Πιθανως αν ειχε πληροφοριες οτι το δουλευει και η Φερραρι να θεωρησε οτι δε θα φαει καταγγελια εφοσον Τζορνταν, Γουϊλιαμς και Μπενετον ειχαν πελατειακους κινητηρες.Και κατι αλλο: Αν η Φερραρι επαιξε το χαρτι της τη στιγμη που εκρινε ΑΥΤΗ σκοπιμο δεν ειναι κατακριτεο. Αλλα ειναι εξαιρετικα δυσκολο για καποια ομοσπονδια με τοσα στοιχεια ΕΝΑΝΤΙΟΝ του Be να μην το απαγορευε.
ΥΓ Τα στοιχεια αυτα τα ειχα βρει και εγω. Απλα ελεγα μπας και υπηρχε κατι περα απο το επιπεδο της πληροφοριας. Και μην ξεχνας οτι αλλο η Φερραρι δουλευε σε κραματα Al-Be και αλλο απλα υπηρχε αυτη η πληροφορια. Μπορει να ειναι και σκοπιμη ψευδης διαδοση.
ΥΓ2. Ειμαι συνδρομητης σε διεθνη εφημεριδα ΥΠΕΡ της χρησης αμιαντου. Ξερω ομως οτι οτι και να πιστευω δεν μπορω να πεισω κανεναν. -
Με πρόλαβε ο Βασίλης στη δική του δημοσίευση. Απλά ήθελα να το προχωρήσω λίγο χωρίς να έχω ιδιαίτερες γνώσεις στο θέμα και πιθανότατα λέγοντας ανακρίβειες. Από την αλλαγή των δοκιμαστικών δε θυμάμαι παρα μια δύο περιπτώσεις και αυτές όχι από κορυφαίες ομάδες που εφαρμόστηκε στρατηγική ενός πιτ-στοπ. Η μεγάλη πλειοψηφία πήγαινε για δύο ή ακόμα και 3. Οπότε ένα μεγάλο ρεζερβουάρ μόνο χώρο θα κατελάμβανε στο μονοθέσιο, πολύτιμο χώρο. Δε θυμάμαι πότε μάκρυνε το μεταξόνιο της Ferrari αλλα εδώ νομίζω ότι είσαι λάθος Βασίλη. Έχω την εντύπωση ότι παρέμεινε στσθερά μικρό. Δεν είμαι σίγουρος βέβαια αλλά θυμάμαι τη Williams να είναι τραίνο και τη Ferrari βαγονάκι. Μικρότερο μεταξόνιο σημαίνει μικρότερη σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες αλλά και όπως είπε ο Βασίλης μεγαλύτερη ευελιξία σε αργά κομμάτια. Οπότε για ποιό λόγο να είναι κατά της Ferrari το ότι είχε μικρά ρεζερβουάρ; Έτσι κι αλλιώς και οι άλλοι τα μίκρυναν όταν είδαν ότι δε χρησιμοποιούνται ποτέ στο φουλ.
Το δεχομαι αυτο που λες για το 2003, η αποφαση εκεινη ηταν για μενα μεγαλο σκανδαλο. Ομως σκανδαλο θεωρω και τη φετινη αποφαση οχι τοσο επι της ουσιας γιατι το σκεπτικο ηταν σωστο, αλλα στο οτι εγινε χωρις να αφησει στη Bri περιθωρια αντιδρασης. Ηταν χειρουργειο κανονικο χωρις βεβαια να αναιρειται το το γεγονος οτι οι αλλαζονικες αποφασεις Ιαπωνων και Ιταλων ηταν που εφεραν τον ασθενη στο χειρουργειο
Τελοσπαντων αυτο που πιστευω ειναι οτι η FIA το 2003 ευνοησε τη μια πλευρα, το 2005 την αλλη. Αυτα που λεγαμε δηλαδη.
Βρίσκω σωστή την άποψη σου αν υποθέσουμε οτι ισχύει ένα γεγονός αξιωματικά. Το αν η FIA δηλαδή γνώριζε ότι η Bri δε θα μπορούσε να ακολουθήσει του Γαλλους στην εξέλιξη των ελαστικών. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι το μόνο σίγουρο ότι δε θα τα κατάφερναν οι Ιάπωνες. Όμως πώς τα κατάφεραν το 2004? 03? Εξέλισσαν κατα τη διάρκεια της χρονιάς ελαστικά χρησιμοποιώντας ουσιαστικά μόνο τα δεδομένα της Ferrari ενώ Mclaren, Williams και Renault βοηθούσαν τους Γάλλους. Κι όμως, οι Ιταλοί κυριαρχούσαν με τα ελαστικά των Ιαπώνων. Γιατί λοιπόν να μην είχαμε το ίδιο σκηνικό και το 2005;
Υπάρχουν άραγε αντίστοιχες και για τη Ferrari? Ή μήπως θέλει να μας πει η Fia πως μόνο οι Βρετανοι κάνουν μαλαγανιές ενώ οι Ιταλοί είναι αγγελάκια;
Μπααα, οι Todt και Brawn καθε αλλο παρα αγγελακια ειναι. Αλλα νομιζω οτι καταλαβες ποιες περιπτωσεις θεωρω τρικλοποδιες στην Ferrari.
Ξαναλέω ότι αυτά που αναφέρεις είναι ανακάτεμα τράπουλας κατα την άποψη μου. Να της θέσουν ένα αδιέξοδο σε μια τεχνολογία που έχει αναπτύξει, δε το θυμάμαι να συμβαίνει. Ο kantoniou καταλαβε τι εννοώ και ποια είναι η διαφορά μεταξύ τρικλοποδιάς και ανακατέματος των χαρτιών.
Για την BAR δε γνώριαζα τίποτα τελικά... Θα το ψάξω το θέμα, μου φαίνεται ενδιαφέρον
-
Δε θυμάμαι πότε μάκρυνε το μεταξόνιο της Ferrari αλλα εδώ νομίζω ότι είσαι λάθος Βασίλη. Έχω την εντύπωση ότι παρέμεινε στσθερά μικρό. Δεν είμαι σίγουρος βέβαια αλλά θυμάμαι τη Williams να είναι τραίνο και τη Ferrari βαγονάκι.Ειναι 100% επιβεβαιωμενο οτι η Φερραρι μακρυνε το μεταξονιο της το 2003 και το 2004 επεστρεψε στις διαστασεις του 2002 και οτι η Γουιλιαμς κοντυνε το δικο της μεταξονιο και μαλιστα αρκετα. Εχω δηλωσεις του Ross Brawn, Michael Schumacher, Patrick Head και μαλιστα και τα νουμερα που δημοσιευουν οι ομαδες στις επισημες παρουσιασεις το Γεναρη, Φεβραρη.
Το 2001 φαινοταν οτι η Γουιλιαμς ηταν τραινο και η Φερραρι βαγονακι. Η Μακλαρεν κοντυνε το δικο της μεταξονιο το 2001, και απο εκει και περα δεν γνωριζω τιποτα αν παραμεινε ετσι αφου δεν ειναι και οι πιο ενημερωτικοι ανθρωποι.
Εν τω μεταξυ, προσεξατε ποσο κοντα ειναι οι οδηγοι της Γουιλιαμς(2005) στον πισω αξονα? -
Έχεις δίκιο Βασίλη. Τώρα που το είδα γραμμένο στο quote είπα: 'τι μαμακία πέταξα;;;' Σωστός. Μάλλον θυμήθηκα μόνο το 2001. Η Williams σίγουρα το μίκρυνε. Η Ferrari ειλικρινά δε το θυμάμαι αλλά στηρίζομαι στα λεγόμενα σου.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Eνταξει κουβεντα κανουμε και κυριως ανευ αντικειμενου μια και μετα απο 7 χρονια ο καθενας λεει οτι θελει.
Ολη μου τη διαρκεια που βρισκομαι στο πανεπιστημιο, κανω ερευνα περι αμιαντου στο περιβαλλον. Οποτε ξερω καλυτερα απο τον καθενα 2 πραματα. Το ενα ειναι οτι μπορει να ενοχοποιηθει ενα υλικο χωρις να συντρεχουν ουσιαστικοι λογοι. Το αλλο ειναι οτι για λογους επιστημονικης αντιπαλοτητας ή επιχειρηματικου συμφεροντος ΠΑΝΤΑ θα βρεις δημοσιευσεις που να λενε τα εντελως αντιθετα πραγματα.Βρε συ, αφου σου λέω το πρωτοδιάβασα σε φεραρικό site (νομίζω στο tifosi-club, το οποίο όμως έχει προβλήματα με το αρχείο του αυτόν τον καιρό).
Η ουσια ειναι οτι ειχα ρωτησει τοτε στο Εργαστηριο στερεας καταστασης του Φυσικου περι Be και μου ειχαν πει απεριφραστα οτι ειναι φουλ επικινδυνο. Και αυτο ειναι παγιομενη πεποιθηση στην επιστημονικη κοινοτητα.
Γνωρίζεις φαντάζομαι πως το Be χρησιμοποιείται ακόμα και σε οδοντοστοιχίες. Η επικινδυνότητά του έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τον τρόπο επεξεργασίας του και πραγματικά επικίνδυνο γίνεται όχι μόνο σε ιδιαίτερα σπάνιες συνθήκες αλλά και μετά από μακρόχρονη (πολύ μακρόχρονη) έκθεση του ανθρώπου σε αυτές τις σπάνιες συνθήκες. Τα εξηγεί όλα το site που ανάφερα στο προηγούμενο ποστ.
Αυτο η ΜακΛαρεν δεν ειναι δυνατον να μην το ηξερε και οτι κινδυνευε ακομη και απο την Αροουζ να φαει καταγγελια. Πιθανως αν ειχε πληροφοριες οτι το δουλευει και η Φερραρι να θεωρησε οτι δε θα φαει καταγγελια εφοσον Τζορνταν, Γουϊλιαμς και Μπενετον ειχαν πελατειακους κινητηρες.
Δεν ήταν προνόμιο της ΜακΛάρεν. Έψαχναν όλοι για εξωτικά υλικά και το Be το είχαν δοκιμάσει η Φεράρι, η ΜακΛάρεν και η Τζόρνταν. Η Τζόρνταν το παράτησε γρήγορα γιατί ήταν ακριβό, η Φεράρι όμως το πάλεψε. Δεν της βγήκε και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Ήθελε μάλιστα και ο Πάτρικ Χεντ να το χρησιμοποιήσει (καθυστερημένα) στη Williams, αλλά τον πρόλαβε το ban της FIA.Και κατι αλλο: Αν η Φερραρι επαιξε το χαρτι της τη στιγμη που εκρινε ΑΥΤΗ σκοπιμο δεν ειναι κατακριτεο. Αλλα ειναι εξαιρετικα δυσκολο για καποια ομοσπονδια με τοσα στοιχεια ΕΝΑΝΤΙΟΝ του Be να μην το απαγορευε.
Δεν κατηγόρησα, ούτε κατηγορώ, τη Φεράρι. Καλά έκανε! Τη ΦΙΑ κατηγόρησα, και κατηγορώ! Αν θέλεις να το απαγορέψεις κυ΄ρία ΦΙΑ και να είσαι εντάξει με όλους και να μην μπορεί να σου πει και κανένας τίποτα, λες απαγορεύεται από την επόμενη σαιζόν. Όχι μου το δείξατε, το ενέκρινα και ξαφνικά μια ωραία πρωϊα λέω απαγορεύεται.
-
αν θυμάμαι καλά πάντως το Be το κατήγγειλαν μέσα ΄98 αλλα επειδή δεν γινοταν να κόψουν την σεζόν στην McL, το απαγορεύσαν απο το ΄99..
όπως και να έχει, ήταν τσατσιά FIA-Ferrari..
Ayrton Senna ή Michael Schumacher?