-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Ξέρει κανείς να μου πει πιο είναι το περισσότερο all-around φιλμ για να βάλω στην αναλογική φωτογραφική μου; 400άρι ή 200άρι; (ή κάτι άλλο; )Φίλμ; Τι είναι αυτό? Α...κάτι περίεργα ρολλά που βάζαμε σε κάτι περίεργες μηχανές που κάθε τόσο έπρεπε να ξαναβάλεις 'φίλμ' για να τραβήξεις άλλες 30-τόσες φωτογραφίες?
Τι μηχανή έχεις? Εάν είναι compact, νομίζω 200ASA-400ASA είναι ΟΚ. Εάν είσαι τυχερός και έχεις super-φακό (δηλαδή...'γρήγορο') σε SLR, δοκίμασε 100ASA.
YΓ Πάνε οι εποχές των υπέροχων Kodakchrome **25 ** ( )
-
Ξέρει κανείς να μου πει πιο είναι το περισσότερο all-around φιλμ για να βάλω στην αναλογική φωτογραφική μου; 400άρι ή 200άρι; (ή κάτι άλλο; )Τί διάφραγμα έχει ο φακός σου,καί σέ τί είδους φωτογράφιση τό θέλεις;
Α,καί μέ τί συνθήκες φωτισμού; -
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Και επειδή στην φωτογραφία ο καθένας βλέπει αυτό που θέλει, παίρνω το θάρρος να δείξω πως θα επέλεγα να απαθανατίσω εγώ την θέα από το συγκεκριμμένο μπαλκόνι (εννοείται με όλο τον σεβασμό στην αρχική ιδέα του migf).
ωραίος!
Πολύ ωραίος, το θέμα είναι να προλάβεις όμως live το συγκεκριμένο κάδρο
Πράγμα καθόλου εύκολο -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Ξέρει κανείς να μου πει πιο είναι το περισσότερο all-around φιλμ για να βάλω στην αναλογική φωτογραφική μου; 400άρι ή 200άρι; (ή κάτι άλλο; )
Τί διάφραγμα έχει ο φακός σου,καί σέ τί είδους φωτογράφιση τό θέλεις;
Α,καί μέ τί συνθήκες φωτισμού;Γι' αυτό ρωτάω για all around! Για να μπορώ να βγάλω αξιοπρεπείς ή έστω ανεκτές φωτογραφίες σε διάφορες συνθήκες φωτισμού.
Η φωτογραφική μου είναι μια zenit 12xp και η διάμετρος του φακού μου είναι 35mm, αν δεν κάνω λάθος...
Βεβαίως οι φωτογραφίες θα βγαίνουν χάλια αν τις βγάζω με λάθος ρυθμίσεις, αλλά θέλω να είμαι καλυμμένος απο πλευράς φίλμ, καθώς βρίσκομαι στο στάδιο του πειραματισμού...
-
Επειδή η ZENIT δεν έχει προφανώς φλας, αν δεν προτίθεσαι να χρησιμοποιήσεις εξωτερικό θα σου έλεγα να πας στα 400, με μια μικρή υποβάθμιση της ποιότητας. Στα 200 τα πράγματα για το σκοτάδι γίνονται σαφώς πιο δύσκολα, έως ακατόρθωτα. Αν, πάλι, δε σ' ενδιαφέρει το σκοτάδι καθόλου προτίμησε τα 200 μόνο και όνο για το κέρδος στην ποίοτητα.
-
Ο χρήστης ast έγραψε:
Επειδή η ZENIT δεν έχει προφανώς φλας, αν δεν προτίθεσαι να χρησιμοποιήσεις εξωτερικό θα σου έλεγα να πας στα 400, με μια μικρή υποβάθμιση της ποιότητας. Στα 200 τα πράγματα για το σκοτάδι γίνονται σαφώς πιο δύσκολα, έως ακατόρθωτα. Αν, πάλι, δε σ' ενδιαφέρει το σκοτάδι καθόλου προτίμησε τα 200 μόνο και όνο για το κέρδος στην ποίοτητα.Γιατί ρε Αστέρη;Αν ο φακός του είναι 35/1,8 καί χρησιμοποιεί ανοιχτό διάφραγμα,πού θα τού χρειαστεί τό 200άρι;
μέ τριανταπεντάρι φακό,χρειάζεσαι τα χύτητα τουλάχιστον 1/50 γιά να μήν έχεις κουνημένη φωτογραφία,όταν κρατάς τή μηχανή στό χέρι,πράγμα πού κάνει τό κατοσταράκι φίλμ υπεραρκετό,έτσι δέν είναι;
Εκτός από τίς νυχτερινές λήψεις,πού δέν νομίζω να σώζεσαι ούτε μέ τετρακοσάρι φίλμ.
Τσάρμακ,φωτόμετρο διαθέτει η μηχανή; -
Μα ναι, δε διαφωνώ!
Τα 100 υπεραρκούν. Απλά εξήγησα λιγάκι τις διαφορές μεταξύ 200 κ 400, που θέλει ο Χάρης. Κι εγώ με τη φιλμάτη μονίμως 100 είχα μέσα για τις έγχρωμες.
Με 400 έχω βγάλει νύχτα αλλά όχι σε σκοτεινά σημεία, και πάλι ήταν λιγάκι κουνημένες. Αλλά για απόγευμα ή εσωτερικούς χώρους κλπ ήταν μιά χαρά. -
Cannon και ξερώ ψωμί!
Την EOS 20D δεν την αλλάζω με τίποτα!
(δυστυχώς δεν είναι δικιά μου, αλλά την χρησιμοποιώ λόγο δουλειάς).
Με φακούς 70-200 στα 2.8, 16-40 στα 2.8, 12άρι κτλ.
8,1Mp ανάλυση, 5fps (frames per second) -
Ενοίοτε χρησιμοποιώ μια EOS10D και σπανιώτερα την καλή την MkII...
Πολύ καλή για ερασιτέχνη είναι η Cannon EOS 350
-
@migf1 άσχετο αλλά αυτή η φωτογραφία είναι βγαλμένη κάπου στο Γουδί?
Νομίζω οτι μου φαίνεται γνωστό το σκηνικό. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Επειδή η ZENIT δεν έχει προφανώς φλας, αν δεν προτίθεσαι να χρησιμοποιήσεις εξωτερικό θα σου έλεγα να πας στα 400, με μια μικρή υποβάθμιση της ποιότητας. Στα 200 τα πράγματα για το σκοτάδι γίνονται σαφώς πιο δύσκολα, έως ακατόρθωτα. Αν, πάλι, δε σ' ενδιαφέρει το σκοτάδι καθόλου προτίμησε τα 200 μόνο και όνο για το κέρδος στην ποίοτητα.
Γιατί ρε Αστέρη;Αν ο φακός του είναι 35/1,8 καί χρησιμοποιεί ανοιχτό διάφραγμα,πού θα τού χρειαστεί τό 200άρι;
μέ τριανταπεντάρι φακό,χρειάζεσαι τα χύτητα τουλάχιστον 1/50 γιά να μήν έχεις κουνημένη φωτογραφία,όταν κρατάς τή μηχανή στό χέρι,πράγμα πού κάνει τό κατοσταράκι φίλμ υπεραρκετό,έτσι δέν είναι;
Εκτός από τίς νυχτερινές λήψεις,πού δέν νομίζω να σώζεσαι ούτε μέ τετρακοσάρι φίλμ.
Τσάρμακ,φωτόμετρο διαθέτει η μηχανή;Έχει φωτόμετρο, ναι! Εγώ βέβαια, σπανιότατα καταφέρνω να βγάλω σωστά δωτισμένες φωτογραφίες, αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...
Συμπεραίνω ότι ένα 200άρι θα είναι κατάλληλο για τις περισσότερες περιπτώσεις...Παρεμπιπτόντως, είναι Χαρμακ...
-
Έχει φωτόμετρο, ναι! Εγώ βέβαια, σπανιότατα καταφέρνω να βγάλω σωστά δωτισμένες φωτογραφίες, αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...
Συμπεραίνω ότι ένα 200άρι θα είναι κατάλληλο για τις περισσότερες περιπτώσεις...Παρεμπιπτόντως, είναι Χαρμακ...
Φωτόμετρο έχει,αλλά είναι ακριβείας;Τό έχεις τσεκάρει μέ κάποιο άλλο φωτόμετρο;Ξέρεις να τό ρυθμίζεις;Είναι μέ τή βελόνα,έτσι δέν είναι;
Εγώ πάντως νομίζω ότι τό πρόβλημά σου δέν έχει να κάνει μέ τό φίλμ.
Περισσότερο τό μυαλό μου πάει σέ λάθος έκθεση -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
Νομίζω οτι μου φαίνεται γνωστό το σκηνικό.Κοντά έπεσες... Παγκράτι
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Νομίζω οτι μου φαίνεται γνωστό το σκηνικό.Κοντά έπεσες... Παγκράτι
γμτ και πάνω που άρχισα να πιστεύω οτι έχω φωτογραφική μνήμη
-
Μικρή πικρή ιστορία Νο. 2...
Asahi Pentax spotmatic, SP Takumar 55 f:1.8, super takumar 70-210 f:4-6.3Canon 300, ef22-55 USM
Canon A70, WC-52
Minolta dimage A1
Canon 300D, efs18-55, 50 f:1.8 MkII, Sigma 55-200 f:3.5-5.6, Sigma 28-105 f:2.8-4.
Τις μικρούλες κόμπακτ φιλμάτες καθώς και αυτές που ήρθαν και έφυγαν δεν τις βάζω...όπως επίσης, τρίποδα τσάντες, πολωτικά, φίλτρα, μπαταρίες, μνήμες κλπ κλπ...Μια περιουσία ρε γ@μώτο, όταν το σκέφτομαι! Πάντως στη φωτογραφία οφείλω, πέρα από την ελευθερία έκφρασης, μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές σε ταξίδια, μερικές από τις πιο σκληρές δοκιμασίες (κρύο!!) που έχω υποστει αλλά και μερικούς από τους καλύτερους μου φίλους!
Στα προσεχώς είναι τρία πραγματάκια.
Ενα Metz φλασάκι, ο 70-200f:4 L και o 17-40 f:4 L της Canon....
Περιμένω να ωριμάσει και ο 24-105L μπαααααας και πάω προς τα εκεί (αν και δεν το βλέπω). -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Γιατί ρε Αστέρη;Αν ο φακός του είναι 35/1,8 καί χρησιμοποιεί ανοιχτό διάφραγμα,πού θα τού χρειαστεί τό 200άρι;
Εκτός από τίς νυχτερινές λήψεις,πού δέν νομίζω να σώζεσαι ούτε μέ τετρακοσάρι φίλμ.Αν είναι για να βγεί στο δρόμο, κλειστό διάφραγμα όσο μπορεί για να έχει όσο πιο πολύ γίνεται βάθος πεδίου και εστίαση στο περίπου με τις ενδείξεις του φακού (αν έχει), 400ρι φίλμ για να μη βγάζει κουνημένα κάδρά, και σκόπευση με τον...αφαλό! Παλία και δοκιμασμένη συνταγή για τη φωτογραφία δρόμου...για οτιδήποτε άλλο ενα απλό superia 100ρι συνήθως αρκεί...
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Έχει φωτόμετρο, ναι! Εγώ βέβαια, σπανιότατα καταφέρνω να βγάλω σωστά δωτισμένες φωτογραφίες, αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...
Φωτόμετρο έχει,αλλά είναι ακριβείας;Τό έχεις τσεκάρει μέ κάποιο άλλο φωτόμετρο;Ξέρεις να τό ρυθμίζεις;Είναι μέ τή βελόνα,έτσι δέν είναι;
Εγώ πάντως νομίζω ότι τό πρόβλημά σου δέν έχει να κάνει μέ τό φίλμ.
Περισσότερο τό μυαλό μου πάει σέ λάθος έκθεσηΔεν έχω κάποιο συγκεκριένο πρόβλημα, απλά ρωτάω για να μην αντιμετωπίσω πρόβλημα στο μέλλον. Με μια σωστή επιλογή φιλμ, σιγουρεύομαι ότι για το τυχόν κακό απότέλεσμα φταίω εγώ και όχι το φιλμ!
Το φωτόμετρο δεν έχει βελόνα, αλλά φωτάκια. Από ένα για υπερ- και υπόφωτισμό και ένα για το σωστό...Δεν το έχω συγκρίνει ποτέ με κάποιο που είναι σίγουρα αξιόπιστο.
Ευχαριστώ για τις συμβουλές, πάντως!
-
Δεν υπάρχει σωστό φιλμ για όλες τις καταστάσεις. Αν πρόκειται να φωτογραφήσεις σε συνθήκες αρκετά χαμηλού φωτισμού στο χέρι -χωρίς φλας- χρειάζεσαι ένα φιλμ μεγαλύτερης ευαισθησίας (εις βάρος της απόλυτης ποιότητας) ώστε να μην βγει κουνημένη η φωτογραφία.
Αντίθετα, αν πρόκειται να φωτογραφήσεις σε συνθήκες καλού φωτισμού, ή χρησιμοποιώντας τρίποδο, τότε πάρε το χαμηλότερης ευαισθησίας φιλμ που μπορείς να βρεις (συνήθως 100άρι). Πολλά χρόνια πριν, όταν ακόμα τραβούσα με αρνητικά, χρησιμοποιούσα μόνο το Ektar 25 (!) της Kodak, το οποίο δεν πρέπει να βγαίνει πια. Η ποιότητα ήταν απίστευτη.
-
Βεβαίως οι φωτογραφίες θα βγαίνουν χάλια αν τις βγάζω με λάθος ρυθμίσεις, αλλά θέλω να είμαι καλυμμένος απο πλευράς φίλμ, καθώς βρίσκομαι στο στάδιο του πειραματισμού...Ένα από τα στοιχεία του πειραματισμού είναι και το φιλμ. Μη φοβάσαι να δοκιμάσεις. Κακό φιλμ για τον αρχάριο δεν υπάρχει. Θα πειραματιστείς αρκετά, για να βρεις το καλύτερο φιλμ για εσένα και καθώς θα πειραματίζεσαι το πιθανότερο είναι πως θα αλλάζεις γνώμη για το ποιο είναι το καλύτερο φιλμ για κάθε διαφορετική περίπτωση φωτογράφησης.
Με ένα πολύ μικρό ψάξιμο βρήκα τα ακόλουθα δύο θέματα σχετικά με έγχρωμα και α/μ φιλμ (τα οποία δεν έχω διαβάσει): Έγχρωμα Φιλμ και α/μ επαγγελματικά φωτογραφικά προϊόντα.
Για το θέμα των σταθερών (όχι κουνημένων) φωτογραφιών, μπορείς να δοκιμάσεις σε διάφορους φωτισμούς με διαφορετικές ρυθμίσεις του iso στη μηχανή σου, χωρίς να έχεις μέσα φιλμ, τι ταχύτητες θα πάρεις. Ανάλογα με τις περιπτώσεις που θα επιλέξεις να φωτογραφίσεις χωρίς φλας και με αποδεκτές ταχύτητες (τουλάχιστον 1/50 όπως είπε και ο Hunter), διαλέγεις φιλμ με την αντίστοιχη ευαισθησία και πειραματίζεσαι.
Καλούς πειραματισμούς και καλά αποτελέσματα!
Φωτογραφία. Ασχολείστε;