-
Χονδρικά (as a rule of thumb) η χαμηλότερη ταχύτητα στην οποία μπορούμε να τραβήξουμε στο χέρι χωρίς να βγει κουνημένη η φωτογραφία είναι όσο περίπου τα χιλιοστά του φακού μας.
πχ. αν έχεις φακό 50mm τότε η χαμηλότερη ασφαλής ταχύτητα είναι 1/50 sec. Αν χρησιμοποιείς φακό 135mm τότε δεν πρέπει να τραβάς πια αργά από 1/125 sec.
-
Ψάχνω να αγοράσω μία compact ψηφιακή (αφού η αντίστοιχη φιλμάτη παρέδωσε το πνεύμα της).
Επειδη δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με ψηφιακή φωτογραφία (παραδοσιακός γαρ) και επειδή θα την χρησιμοποιούν και άλλοι που πρέπει να πατάν μόνο ένα κουμπί, θα προτάσεις με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:Τιμή: max 200€
Οθόνη : όχι μικρότερη από 2''
κάρτα μνήμης: xD ή SD (όχι Memory stick)
Μπαταρίες: ΑΑ
Ανάλυση: Τα 4-5ΜP μου φαίνονται υπεραρκετάΑκούω....
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Ψάχνω να αγοράσω μία compact ψηφιακή (αφού η αντίστοιχη φιλμάτη παρέδωσε το πνεύμα της).
Επειδη δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με ψηφιακή φωτογραφία (παραδοσιακός γαρ) και επειδή θα την χρησιμοποιούν και άλλοι που πρέπει να πατάν μόνο ένα κουμπί, θα προτάσεις με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:Τιμή: max 200€
Οθόνη : όχι μικρότερη από 2''
κάρτα μνήμης: xD ή SD (όχι Memory stick)
Μπαταρίες: ΑΑ
Ανάλυση: Τα 4-5ΜP μου φαίνονται υπεραρκετάΑκούω....
Κάπου στην Πατησίων στην Ομόνοια είδα ένα πανώ, με την Pentax Optio 5-κάτι στα 199 Ευρώ και μαζί κάποιο δώρο (νομίζω MP3 Player ).
Δεν είν' κακή... -
Ο χρήστης Euripides έγραψε:
Κάπου στην Πατησίων στην Ομόνοια είδα ένα πανώ, με την Pentax Optio 5-κάτι στα 199 Ευρώ και μαζί κάποιο δώρο (νομίζω MP3 Player ).
Δεν είν' κακή...Ναι, από τις λίγες απ'ότι είδα που καλύπτει όλα τα ζητούμενα. Στο πλαίσιο έχει 179€. Για δώσε λεπτομέρειες για την Πατησίων....
-
Και η CASIO Exilim Zoom EX-Z110 νομίζω τα καλύπτει
Συζήτηση εδώ
-
Εχω δύο μήνες την D70S και δηλώνω ερωτευμένος!
Μόνο πρόβλημα, ο τεράστιος αριθμ'ός και όγκος φωτογραφιών!
-
Κολλημένος με τη φωτογραφία από παλιά!
ο Πρώτη μηχανή η κλασσική Ζενίτ, όπως για πολλούς που θέλουν να μάθουν.
ο Δεύτερη (μετά από πολύυυ παρακάλι στους δικούς μου ) μια Pentax P30n (την ημέρα που μου τη φέρανε δεν θα την ξεχάσω ποτέ!)
ο Τρίτη μια πάλι Pentax ZX-5, μαζί με έναν Tamron 28-80 (νομίζω 3.5 - 5.6) σαν combo από Αγγλία. Φοβερός συνδυασμός, καταχάρηκα φωτογραφία με αυτον το συνδυασμό!! Ο φακός αυτός αν και φθηνός έχει καταπληκτική απόδοση (το συμπέρασμα όχι μόνο δικό μου, αλλά και από συγκριτικό του Amateur Photographer πριν κάποια χρόνια..). Για αυτήν τη μηχανή αγόρασα και έναν Sigma 75-300 APO (νομίζω 4.5 - 5.6??). Άλλος πολύ καλός φακός, αν και ανακάλυψα ότι τελικά απολαμβάνω πολύ περισσότερο τις μικρές εστιακές αποστάσεις από τις μεγάλες.. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ( ) για κάποιον ανεξήγητο λόγο η μηχανούλα αυτή έπαψε να λειτουργεί, έχει πάθει κάτι ο καθρέπτης και δεν επιστρέφει στη θέση του..
ο Μετά το 'κακό' με την ZX-5, και έχωντας ανάγκη για φωτογραφική, προχώρησα στην πρώτη ψηφιακή μου. Το έψαξα πολύ, γιατί ήθελα να έχει καλό ευρηγώνιο. Τελικά πήρα την Canon Powershot S60: 5MP, φακός 28-100 2.8 - 5.3. Μέχρι τώρα, υπέρ-ικανοποιημένος! Πάμπολλες δυνατότητες (κάνει και RAW), καταπληκτική ποιότητα (για την κατηγορία, ιδίως με το RAW), πολύ-πολύ καλός φακός (λίγο αργός μόνο στο τελε).
Ήμουν πολύ επιφυλακτικός με τη ψηφιακή φωτογραφία, αλλά παιδιά, μετά την εμπειρία μου με αυτή, αναφωνώ: έτσι έπρεπε να είναι η φωτογραφία από την αρχή!! Βλέπεις τα αποτελέσματα αμέσως (εντάξει, σχεδόν τα βλέπεις, γιατί οι οθόνες τους είναι λίγο αισιόδοξες..), μπορείς να τραβήξεις πάμπολλες φωτό, τις διαχειρίζεσαι εύκολα, και το κυριότερο, έχεις με το photoshop ένα πλήρες φωτογραφικό εργαστήριο στο σπίτι σου!! (πάντα, τραβώντας με RAW..)
Εγώ τουλάχιστον, είμαι από αυτούς που ΔΕΝ θα πάνε πίσω στο φιλμ..
-
Η Pentax δέν βγάζει ψηφιακή SLR μέ ίδια άρμοση με τήν παλιά σου;
Αν βγάζει,μπορείς να αγοράσεις μόνο τό σώμα καί μα χρησιμοποιήσεις κανονικά (μέ διόρθωση στήν εστιακή απόσταση) τούς φακούς πού ήδη έχεις. -
Για τους Tamron έχω και 'γω καλά λόγια να πω...
Αλλά ένας Tamron 70-210 1/4-5.6 που έχω, με πλαστικό κέλυφος, μου έσπασε. Τώρα ναι μεν μπορεί να δουλέψει, αλλά δεν μπορεί να εστιάσει, μιας και η έδραση του σακτυλιδιού εστίασης (ή κάτι τέτοιο) έχει σπάσει. Τον πήγα εκεί που τον αγόρασα, αλλά μου είπαν ότι δεν γίνεται...
Ήταν πολύ ωραίος φακός.
Από την άλλη σκέφτηκα το εξής : Αν σε κάποιο τόρνο φτιάχναμε ένα αντίγραφο του κελύφους, μεταλλικό;
Αλλά αυτό είναι μάλλον δύσκολο, πρώτον γιατί πρέπει να υπάρχει μέριμνα για να μην γίνονται αντανακλάσεις μέσα στο κέλυφος και έχεις κακή ποιότητα, δεύτερον γιατί οπωσδήποτε θέλουμε μια μηχανολογική τομή (σχέδιο) του φακού, αφού για να το μετρήσεις επιτόπου είναι πάρα πολύ δύσκολο, τρίτον δεν ξέρουμε αν οι φακοί στην μεταφορά τους παρουσιάσουν πρόβλημα (χαλάσει η επίστρωσή τους), αν και αυτό δεν είναι δύσκολο, τους πατάς εκ νέου μια επίστρωση και καθάρισες.Άσχετο:
Τις προάλλες τραβούσα από το Μέτσοβο, που ήμουν με την κοπέλα μου, φωτογραφίες με την Sony Cybershot της, η οποία είναι στα 4,1 MP (όχι και λίγα!).
Πήγα να τις εμφανίσω σε 10x15 γυαλιστερό χαρτί και όλες κάνουν μπαμ ότι είναι από ψηφιακή! Ειλικρινά δεν το περίμενα!Μιλάμε για πολύ μέτρια ποιότητα! Το βάθος χρώματος ήταν μικρό και οι αλλαγές στις αποχρώσεις ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ! Αν τις δει κάποιος από κοντά, θα διαπιστώσει ότι είναι και pixelωτές!!!
Ειδικά δε αυτές που τραβήχθηκαν με ζουμ, είναι ΑΘΛΙΕΣ!!! Σαν να εκτυπώνεις ένα αβατάρ σε x3 μεγένθυνση!!!
Που να τις εκτύπωνα και σε μεγαλύτερο χαρτί...Τι να πω...
Οι αναλογικές τελικά ξεπερνάνε σε ποιότητα ακόμα και τις μέσες ψηφιακές...
Από τώρα και στο εξής, στα ταξίδια μόνο την Olympus μου!!! Μόνο αυτή θα μου δώσει την επιθυμητή οξύτητα στις εικόνες μου. Ούτε η Cybershot της κοπέλας μου, ούτε φυσικά η Fuji στα 3,2 Mp μπορεί να το κάνει αυτό...Οι μηχανές μικρόυ φορμά (35mm), όπως η δικιά μου (και των περισσότερων φαντάζομαι), 'σηκώνουν' στις φωτογραφίες που βγάζουν μέχρι 8x μεγέθυνση, εφόσον βέβαια κάνεις καλή εστίαση (με μικρό βάθος πεδίου).
Οι εικόνες από ψηφιακή (τουλάχιστον στις μικρής δυναμικότητας compact) δεν σηκώνουν και πολύ μεγέθυνση... Ήδη το 10x15 είναι οριακό...
Ειλικρινά, ξαφνιάστηκα πολύ αρνητικά... -
Ρε Δημήτρη,τό να μπείς στήν διαδικασία τής κατασκευής σέ τόρνο τού κελύφους,θα σού στοιχίσει πρώτα απ'όλα πανάκριβα.
Ακόμα καί άν ξεπεράσεις όλα τα προβλήματα πού προανέφερες (ξέχασες τήν καταπόνηση τού βάρους στήν μοντούρα του σώματος) δέν αξίζει γιά έναν τόσο φτηνό φακό.
Πάς καί αγοράζεις καινούριο. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Ρε Δημήτρη,τό να μπείς στήν διαδικασία τής κατασκευής σέ τόρνο τού κελύφους,θα σού στοιχίσει πρώτα απ'όλα πανάκριβα.
Ακόμα καί άν ξεπεράσεις όλα τα προβλήματα πού προανέφερες (ξέχασες τήν καταπόνηση τού βάρους στήν μοντούρα του σώματος) δέν αξίζει γιά έναν τόσο φτηνό φακό.
Πάς καί αγοράζεις καινούριο.Ναι, όντως...
Και να φανταστείς ότι τον αγόρασα μεταχειρισμένο. Τον πήρα περίπου 100 ευρώ.Κατά βάθος το ξέρω ότι όλ' αυτά που λέω είναι ανεδαφικά, απλά τα λέω έτσι... Ξέρεις!
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Τις προάλλες τραβούσα από το Μέτσοβο, που ήμουν με την κοπέλα μου, φωτογραφίες με την Sony Cybershot της, η οποία είναι στα 4,1 MP (όχι και λίγα!).
Πήγα να τις εμφανίσω σε 10x15 γυαλιστερό χαρτί και όλες κάνουν μπαμ ότι είναι από ψηφιακή! Ειλικρινά δεν το περίμενα!Μιλάμε για πολύ μέτρια ποιότητα! Το βάθος χρώματος ήταν μικρό και οι αλλαγές στις αποχρώσεις ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ! Αν τις δει κάποιος από κοντά, θα διαπιστώσει ότι είναι και pixelωτές!!!
Ειδικά δε αυτές που τραβήχθηκαν με ζουμ, είναι ΑΘΛΙΕΣ!!! Σαν να εκτυπώνεις ένα αβατάρ σε x3 μεγένθυνση!!!
Που να τις εκτύπωνα και σε μεγαλύτερο χαρτί...Πού τις τύπωσες; Δοκίμασε να τις τυπώσεις και σε άλλο εργαστήριο. Αν φαίνονται καλές στην οθόνη σου δε δικαιολογείται να είναι τόσο κακές στην εκτύπωση. Και πάντα φωτογραφίζουμε στη μέγιστη ανάλυση και στο ελάχιστο jpeg compression (high quality, ή superfine κλπ). Πάντως συχνά για όποιον προέρχεται από την αναλογική φωτογραφία, οι πρώτες εκτυπώσεις από compact ψηφιακή είναι μια δυσάρεστη έκπληξη...
Οι μηχανές μικρόυ φορμά (35mm), όπως η δικιά μου (και των περισσότερων φαντάζομαι), 'σηκώνουν' στις φωτογραφίες που βγάζουν μέχρι 8x μεγέθυνση, εφόσον βέβαια κάνεις καλή εστίαση (με μικρό βάθος πεδίου).
Υποθέτω εννοείς 8x σε σχέση με το 10x15, το οποίο είναι ήδη περίπου 4x σε σχέση με το μέγεθος του αρνητικού!
Οι εικόνες από ψηφιακή (τουλάχιστον στις μικρής δυναμικότητας compact) δεν σηκώνουν και πολύ μεγέθυνση... Ήδη το 10x15 είναι οριακό...
Με την ανάλυση που έχει το ψηφιακό Minilab μπορείς να τυπώσεις 10x15 από 2 megapixel χωρίς κανένα interpolation, δηλαδή χωρίς να χάσεις σε σχέση με αυτό που φωτογράφισες.
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Υποθέτω εννοείς 8x σε σχέση με το 10x15, το οποίο είναι ήδη περίπου 4x σε σχέση με το μέγεθος του αρνητικού!Σωστό!
8x είναι από το μέγεθος του φιλμ. Αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρος.Interpolation τι είναι;
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Πού τις τύπωσες; Δοκίμασε να τις τυπώσεις και σε άλλο εργαστήριο. Αν φαίνονται καλές στην οθόνη σου δε δικαιολογείται να είναι τόσο κακές στην εκτύπωση. Και πάντα φωτογραφίζουμε στη μέγιστη ανάλυση και στο ελάχιστο jpeg compression (high quality, ή superfine κλπ). Πάντως συχνά για όποιον προέρχεται από την αναλογική φωτογραφία, οι πρώτες εκτυπώσεις από compact ψηφιακή είναι μια δυσάρεστη έκπληξη...Τις τύπωσα σε μαγαζί με την επωνυμία 'Μαγρίζος' (είναι αλυσίδα)
Είμαι πελάτης του συγκεκριμένου μαγαζιού. Από 'κει εξάλλου αγόρασα και την Olympus μου.Πάντως η Cybershot ήταν ρυθμισμένη στο high quality.
-
NIKON D100
Nikkor 28-70mm, 38.8f (?)νομιζω
SB-800 flashΜεγάλη τέχνη η φωτογραφία...
Μου αρεσει πολυ , αλλα δεν νομίζω ότι έχω καταφερει να τραβηξω (αρτιστικά) ωραίες φωτογραφίες
Μου αρεσουν τα τοπία και οι αρχαιολογικοί χώροι ώς θέμα καθώς επίσης και ανθρώπινες (αυθορμητες) στιγμες. -
-
Ο χρήστης sergeant έγραψε:
Μου αρεσει πολυ , αλλα δεν νομίζω ότι έχω καταφερει να τραβηξω (αρτιστικά) ωραίες φωτογραφίες
.Αρτιστικά ωραίες φωτογραφίες γιά να βγάλεις,μάλλον πρέπει να έχεις ιδιαίτερες ικανότητες.
Εγώ όταν κατάλαβα ότι δέν υπήρχε τρόπος να τραβήξω 'καλιτεχνικά' στράφηκα στό τοπίο.Εκεί έκανα τό μότορ-ντράιβ τέχνη.
Στα πεντακόσια 36άρια φίλμ πού έχω τραβήξει,έχω βγάλει ΜΙΑ καταπληκτική φωτογραφία.
Οπότε τό ξαναγύρισα σέ φωτογράφιση 'δράσης' όπου τά θέματα από μόνα τους δίνουν καλό αποτέλεσμα. -
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Μιλάμε για πολύ μέτρια ποιότητα! Το βάθος χρώματος ήταν μικρό και οι αλλαγές στις αποχρώσεις ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ! Αν τις δει κάποιος από κοντά, θα διαπιστώσει ότι είναι και pixelωτές!!!
Που να τις εκτύπωνα και σε μεγαλύτερο χαρτί...Πράγματι το πιθανότερο είναι το πρόβλημα να οφείλεται στην εκτύπωση. Έχω δει εκτυπώσεις 1510 από Canon A85 (4mp) και δεν φαίνεται πως προέρχονται από ψηφιακή (τουλάχιστον σε εμένα που δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία και χωρίς να κάνω άμεση σύγκριση με αντίστοιχη φωτογραφία από αναλογική μηχανή). Αντίθετα εκτύπωση 3020 είχε από κοντά εμφανή προβλήματα.
Κώστα για την κατηγορία μηχανής που αναζητάς, μπορείς να κάνεις αναζήτηση στις ακόλουθες σελίδες και να κάνεις μία πρώτη επιλογή:
http://www.dcresource.com/reviews/cameraList.php
http://www.dpreview.com/reviews/compare.asp -
Ο χρήστης tt έγραψε:
Κώστα για την κατηγορία μηχανής που αναζητάς, μπορείς να κάνεις αναζήτηση στις ακόλουθες σελίδες και να κάνεις μία πρώτη επιλογή:
http://www.dpreview.com/reviews/compare.aspEυχαριστώ Θοδωρή, πολύ καλό, ειδικά το πρώτο.
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
http://www.dpreview.com/reviews/compare.aspEυχαριστώ Θοδωρή, πολύ καλό, ειδικά το πρώτο.
H δεύτερη διευθυνση είναι όμως καλύτερη
Φωτογραφία. Ασχολείστε;