-
Eγώ είπα ότι εφ' όσον μηχανικός και δικηγόρος σε βεβαιώσουν ότι είναι εντάξει , δεν έχεις κανένα πρόβλημα .
Αυτά που λέει ο Θύμιος , περί ποιότητας μπορεί να συμβαίνουν και σε καινούργια σπίτια , με λιγότερες παρανομίες , αφού όλα έχουν κάποιες αυθαιρεσίες .
Οσο γιά τον άλλο φίλο , είναι απλώς θύμα της εποχής . Δεν αγοράζουμε τίποτα γιατί φοβόμαστε .
Βέβαια έχει άποψη γιά τα επιτόκια ότι θα ανέβουν ξεχνώντας ότι γιά να ανέβουν λίγο με το ευρώ , σημαίνει ότι θα έχουμε ανάπτυξη .Αν φύγουμε από το ευρώ , τότε πολλά μπορούν να συμβούν , αλλά τα επιτόκια δεν θα σε απασχολούν , αφού τα ακίνητα θα αποτιμώνται πάλι σε ευρώ η σε χρυσές λίρες .
Τώρα η σύγκριση του χωμένου τριαριού του 60 σε πολυκατοικία που μπορεί να την γκρεμίσει ο επόμενος σεισμός , σε χαμηλό όροφο , με ένα σύγχρονο σπίτι σε τελευταίο όροφο σε προάστιο και με θέα , είναι σαν να συγκρίνεις ένα χιουντάι ελάντρα του 80 με ένα πόλο gti .
Αστεία και σαν ιδέα .Με τις προυποθέσεις που σου είπα προχωράς .
Επίσης ο τύπος που πήρε την αρχαιολογία στο Παγκράτι , άμα περάσει ο νέος νόμος που αναμένεται , δεν θα μπορεί να το πουλήσει , η να το νοικιάσει , αν δεν του ρίξει γιά επισκευές , σχεδόν 20-25000 .
Ετοιμάζονται μεγάλα βάρη στα παλιά , γιατί ο νέος οικοδομικός κανονισμός προβλέπει , αποσύρσεις κτιρίων , συνενώσεις οικοπέδων και άλλα πολλά .
Γιά τον φίλο που θέλει να κάνει προσθήκη να υπολογίζει πάνω από 100-120000 , οπότε 70 με 80 , αποκλείεται .
-
Ο χρήστης skous έγραψε:
Εγώ θα προσέθετα ότι για 2 άτομα είναι σχετικά μικρό πάντως... Θα είστε ο ένας πάνω στον άλλο όλη μέρα.Εάν σκέφτεσαι και οικογένεια σε κάποια χρόνια, just forget it!
+1000
καλύτερα να κάνεις 100τμ και να αφήσεις 70-80 βεράντες
-
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Μιας και πέτυχα το θέμα θα ήθελα να μοιραστώ κάτι σκέψεις που κάνω τώρα τελευταία.Μένω σε ιδιόκτητη, οικογενειακή πολυκατοικία (3όροφη), κατασκευής 1980, στης οποίας την άδεια προβλέπεται ένας ακόμη όροφος. Επειδή χρήματα για αγορά νεόδμητου δεν παίζουν και ούτε προβλέπεται να παίξουν στο άμεσο μέλλον, μου πέρασαν κάποιες ιδέες σχετικά με την εκμετάλλευση της ταράτσας και της μετατροπής της σε διαμερισματάκι. Λέω για διαμερισμάτακι αφού η ταράτσα έχει εμβαδόν περί τα 170-180τμ από τα οποία εγώ θα ήθελα να εκμεταλλευτώ τα 70-80τμ και τα υπόλοιπα να γίνουν βεράντες.
Ερωτήσεις:
- αξίζει τον κόπο από τη στιγμή που η όλη κατασκευή είναι 30ετίας και έχει υποστεί και κάμποσους σεισμούς κτλ ή θα παίζουμε με την τύχη μας?
- οικονομικά ας πούμε ότι παίζει ένα budget γύρω στα 70-80.000€, χρήματα δηλαδή με τα οποία δεν αγόραζεις τίποτα αξιοπρεπές εκεί έξω. Φτάνουν ή θα φτιάξουμε τσαντίρι?
- οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές παροχές θα μπορούν να είναι κοινές με το από κάτω σπίτι (των γονιών μου) ώστε να αποφεύγονται πάγια?
- η ταράτσα έχει υποστεί βαρβάτη μόνωση. Αυτή θέλει ξήλωμα ή μπορεί να πατήσει και πάνω της η νέα κατασκευή?
Να τονίσω ότι κατά προτίμηση όλα να γίνουν απόλυτα νόμιμα και ότι δεν με απασχολεί η κεντρική θέρμανση καθώς μπορώ άνετα να κάνω τη δουλειά μου με a/c.
Δεν είμαι ο πλέον ειδικός εδώ μέσα, αλλά θα σου πω τις δικές μου σκέψεις:
-Δεν ρίχνεις κολώνες μπετόν, αλλά μια μεταλλική κατασκευή και παίζεις μπάλα με μονώσεις (πετροβάμβακα ή άλλη), γυψοσανίδες και τούβλα τύπου ΥΤΟNG.
-Στέγη ό,τι θέλεις, με την ευκαιρία πετάς και ένα φωτοβολταϊκό κι ας μην συμφέρουν πια σαν επένδυση (θα σας κάνει οικονομία όμως).
-Νερό , ρεύμα για να έχεις κοινό, πρέπει να περάσει σαν επέκταση του υπάρχοντος σπιτιού σου, αλλιώς είσαι αυθαίρετος. Μιλώ για άδεια στην πολεοδομία κλπ κλπ- Αν το έκανα, θα το έφτιαχνα τουλάχιστον 90, τα υπόλοιπα για βεράντες είναι υπέραρκετά.
-Η υπάρχουσα μόνωση δεν θα πάθαινε τίποτε χάρη στην μεταλλική κατασκευή. Θα έβαζα και ξύλινο πάτωμα για να εκμεταλλεύομαι ακόμη καλύτερα την μόνωση.
-Το όλο πράγμα απέξω δεν θα έδειχνε στο τέλος πως είναι μεταλλική κατασκευή, οπότε αισθητικό πρόβλημα δεν υπάρχει. Επίσης, καθότι πολύ ελαφρύτερο, δεν θα δημιουργούσε ζήτημα και στην υπόλοιπη οικοδομή (που για να επιβίωσε από τόσους σεισμούς, δεν θα έχει και θέμα).
-Αν θέλεις να κάνεις περισσότερο κόπο, και το μπετόν είναι λύση, με σημαντικά πλεονεκτήματα κι αυτό. Υποθέτω βέβαια πως ο μηχανικός πρέπει να δει την στατική μελέτη του κτηρίου ως έχει πριν προχωρήσεις. Αλλιώς, παίζεις με το κεφάλι σου (και των... υπολοίπων! ).
Εγώ κάτι τέτοιο με αυτό το κεφάλαιο θα το τολμούσα. Δεν θα έφτανε βέβαια (θα ήθελες για 90τμ, κάπου 90Κ για κάτι που δεν θα ήταν ό,τι φθηνότερο...
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Γιά τον φίλο που θέλει να κάνει προσθήκη να υπολογίζει πάνω από 100-120000 , οπότε 70 με 80 , αποκλείεται .
Δηλαδή με το υποτιθέμενο budget μου τι φτιάχνω στο περίπου? 50τμ ας πούμε?
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Δεν είμαι ο πλέον ειδικός εδώ μέσα, αλλά θα σου πω τις δικές μου σκέψεις:
-Δεν ρίχνεις κολώνες μπετόν, αλλά μια μεταλλική κατασκευή και παίζεις μπάλα με μονώσεις (πετροβάμβακα ή άλλη), γυψοσανίδες και τούβλα τύπου ΥΤΟNG.
-Στέγη ό,τι θέλεις, με την ευκαιρία πετάς και ένα φωτοβολταϊκό κι ας μην συμφέρουν πια σαν επένδυση (θα σας κάνει οικονομία όμως).
-Νερό , ρεύμα για να έχεις κοινό, πρέπει να περάσει σαν επέκταση του υπάρχοντος σπιτιού σου, αλλιώς είσαι αυθαίρετος. Μιλώ για άδεια στην πολεοδομία κλπ κλπ- Αν το έκανα, θα το έφτιαχνα τουλάχιστον 90, τα υπόλοιπα για βεράντες είναι υπέραρκετά.
-Η υπάρχουσα μόνωση δεν θα πάθαινε τίποτε χάρη στην μεταλλική κατασκευή. Θα έβαζα και ξύλινο πάτωμα για να εκμεταλλεύομαι ακόμη καλύτερα την μόνωση.
-Το όλο πράγμα απέξω δεν θα έδειχνε στο τέλος πως είναι μεταλλική κατασκευή, οπότε αισθητικό πρόβλημα δεν υπάρχει. Επίσης, καθότι πολύ ελαφρύτερο, δεν θα δημιουργούσε ζήτημα και στην υπόλοιπη οικοδομή (που για να επιβίωσε από τόσους σεισμούς, δεν θα έχει και θέμα).
-Αν θέλεις να κάνεις περισσότερο κόπο, και το μπετόν είναι λύση, με σημαντικά πλεονεκτήματα κι αυτό. Υποθέτω βέβαια πως ο μηχανικός πρέπει να δει την στατική μελέτη του κτηρίου ως έχει πριν προχωρήσεις. Αλλιώς, παίζεις με το κεφάλι σου (και των... υπολοίπων! ).
Εγώ κάτι τέτοιο με αυτό το κεφάλαιο θα το τολμούσα. Δεν θα έφτανε βέβαια (θα ήθελες για 90τμ, κάπου 90Κ για κάτι που δεν θα ήταν ό,τι φθηνότερο...
Μάλιστα. Σκέφτηκα κι εγώ αντίστοιχες λύσεις με εναλλακτικά δομικά υλικά ώστε να μην γίνει εργοτάξιο το σπίτι και σπάσω και τα νεύρα των υπολοίπων αλλά και για να μειωθεί ο χρόνος κατασκευής. Πάντως τα τμ δεν με πολυαπασχολούν αφού αν δεις πιο πάνω για τι χρήση προορίζεται θα καταλάβεις. Μιλάμε για κατασκευή που θεωρητικά θα κατοικήσω για τα επόμενα 5-7 χρόνια και μετά ενοικίαση για να γίνει και απόσβεση.
- Αν το έκανα, θα το έφτιαχνα τουλάχιστον 90, τα υπόλοιπα για βεράντες είναι υπέραρκετά.
-
Δηλαδή με το υποτιθέμενο budget μου τι φτιάχνω στο περίπου? 50τμ ας πούμε?
Πολλά βάνεις ρε cruiser...
Πάντως stefan είναι λίγο άκυρο το να χτίσεις 80 τμ ενώ σε παίρνει για παραπάνω.
Όταν κάποια στιγμή στο μέλλον χρειαστείς τα παραπάνω τετραγωνικά τι θα κάνεις;
Νέα άδεια, νέα μπετά, νέες σκαλωσιές κλπ; -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Οσο γιά τον άλλο φίλο , είναι απλώς θύμα της εποχής . Δεν αγοράζουμε τίποτα γιατί φοβόμαστε .
Βέβαια έχει άποψη γιά τα επιτόκια ότι θα ανέβουν ξεχνώντας ότι γιά να ανέβουν λίγο με το ευρώ , σημαίνει ότι θα έχουμε ανάπτυξη .Εσύ δεν ήσουν που προσπαθούσες να μας πεις πόσο συμφέρει ν' αγοράσεις σπίτι επειδή θα έχεις φοροαπαλλαγές;
Τώρα που καταργήθηκαν συμφέρει άραγε; Και μπήκε και το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων από τον Μπένι;
Εγώ είμαι το θύμα, ή όσοι αγόρασαν σπίτι και τώρα μάλλον θα το βάλουν στον πάτο τους;
Αν έχουμε ανάπτυξη (άρα και υψηλά επιτόκια), θα έχουμε και υψηλούς μισθούς; Ποιος του λέει πως ο μισθός του θ' αυξηθεί αν έχουμε ανάπτυξη; Και σίγουρα, δεν πρόκειται ν' αυξηθεί αμέσως... Πρώτα θα αυξηθούν τα επιτόκια και μετά από 1-2 χρόνια θα δούμε αυξήσεις σε μισθούς (αν δούμε...).Αν φύγουμε από το ευρώ , τότε πολλά μπορούν να συμβούν , αλλά τα επιτόκια δεν θα σε απασχολούν , αφού τα ακίνητα θα αποτιμώνται πάλι σε ευρώ η σε χρυσές λίρες .
Φυσικά, μόνον τα ακίνητα σε € ή σε χρυσές λίρες (σε οικονομία με fiat money , πληθωρισμένο έστω, θα γίνονται συναλλαγές με λίρες, yeah sure! ), για όλα τα υπόλοιπα θα έχουμε δραχμές!
Σε περίπτωση τέτοια, το μόνο που σε σώζει είναι να έχεις τα χρήματά σου έξω και σε διάφορα νομίσματα κιόλας. Το να τα έχεις σε ακίνητα, είναι αστειότητα!
Ειδικά σε μια χώρα που απ' ό,τι φαίνεται, θα φορολογεί αγρίως, ΚΑΘΕ ακίνητο, ακόμη και την πρώτη κατοικία.Τώρα η σύγκριση του χωμένου τριαριού του 60 σε πολυκατοικία που μπορεί να την γκρεμίσει ο επόμενος σεισμός , σε χαμηλό όροφο , με ένα σύγχρονο σπίτι σε τελευταίο όροφο σε προάστιο και με θέα , είναι σαν να συγκρίνεις ένα χιουντάι ελάντρα του 80 με ένα πόλο gti .
Αστεία και σαν ιδέα .Με τις προυποθέσεις που σου είπα προχωράς .
Επίσης ο τύπος που πήρε την αρχαιολογία στο Παγκράτι , άμα περάσει ο νέος νόμος που αναμένεται , δεν θα μπορεί να το πουλήσει , η να το νοικιάσει , αν δεν του ρίξει γιά επισκευές , σχεδόν 20-25000 .
Ετοιμάζονται μεγάλα βάρη στα παλιά , γιατί ο νέος οικοδομικός κανονισμός προβλέπει , αποσύρσεις κτιρίων , συνενώσεις οικοπέδων και άλλα πολλά .
Εγώ δεν θ' αγόραζα ΚΑΝΕΝΑ από τα δύο μάλλον. Για διαφορετικούς λόγους το καθένα φυσικά... Το ένα είναι ένα παλιό διαμέρισμα, που για να το κάνεις ανθρώπινο, πρέπει ούτως ή άλλως να του ρίξεις άλλα 30Κ , άσχετα τι λέει ο νόμος (νέα κουζίνα, μπάνιο, πόρτα ασφαλείας, κουφώματα ίσως, πατώματα ίσως, βάλε και υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, πλακά και ντουλαπά και τα 30 είναι και οριακά...).
Το άλλο του φίλου μας, σίγουρα δεν είναι και σε κάποιο καλό προάστιο (μάλλον μιλάμε για Αιγάλεω ή Περιστέρι από τα συμφραζόμενα), περιοχές που ήδη έχουν καθοδικότατη πορεία στις τιμές των ακινήτων, και επιπλέον, είναι ένα αυθαίρετο... υπόστεγο με ένα τοίχο, χωρίς θέση πάρκινγκ και με έναν όροφο σκαλοπάτια. Δεν το βρίσκω τόσο... ευκαιρία όπως το λες. Και δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως δεν θα υπάρχουν κι άλλα προβλήματα , ειδικά με υγρασία και μονώσεις.Οπότε, ίσως κατασκευαστής και πολιτικός μηχανικός να μην είμαι, αλλά όλο και κάτι σκαμπάζω κι εγώ. Και μέχρι στιγμής, δεν έχω κάνει κάποιο λάθος στις επιλογές μου σε ό,τι αφορά την στέγαση...
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Πάντως stefan είναι λίγο άκυρο το να χτίσεις 80 τμ ενώ σε παίρνει για παραπάνω.
Όταν κάποια στιγμή στο μέλλον χρειαστείς τα παραπάνω τετραγωνικά τι θα κάνεις;
Νέα άδεια, νέα μπετά, νέες σκαλωσιές κλπ;Μα είπαμε μιλάμε για εντελώς προσωρινή λύση. Δεν έχω σκοπό να ζω για χρόνια πάνω από τους γονείς μου ενώ και με την περιοχή έχω τις χειρότερες των σχέσεων.
-
Ρίχνεις Χ επιτόπου τότε.
Πήγαινε νοίκιασε κανά διαμερισματάκι σε καμιά Ν. Πεντέλη που δεν είναι και φοβερά τσιμπημένες τιμές αν θες να το παίζεις ορεσίβιος και είσαι κομπλέ.
70.000 σε προσωρινή λύση δεν είναι και το πιο λογικό...
Δεν έχω σκοπό να ζω για χρόνια πάνω από τους γονείς μου
Ένα ενδιαφέρον ερώτημα: πάνω από τους γονείς σε σπίτι 100+τμ ή μακρυά από τους γονείς σε 50; (ίδιο μπάτζετ πάνω κάτω για ιδιόκτητο σπίτι)
Μέχρι τα 30 η απάντηση είναι μακρυά από τους γονείς και σε 30, αλλά μετά αλλάζουν τα πράγματα...
-
Του Σπύρου Δημητρέλη
Το μεγάλο κόλπο για να αντιμετωπίσει την -με μαθηματική βεβαιότητα- επερχόμενη μείωση των φορολογικών εσόδων που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Η μείωση των εσόδων από το χαράτσι στα ακίνητα λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες ακίνητα, αλλά και η κατάρρευση των εσόδων από τα εισοδήματα που αφορούν ενοίκια, θα αντισταθμιστούν από τον κυοφορούμενο νέο φόρο ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους.
Από τις προβολές για τα
έσοδα του 2013 που πραγματοποιούν στο υπουργείο Οικονομικών προκύπτει μεγάλος προβληματισμός. Η συνέχιση της ύφεσης στην οικονομία, η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας και η συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για τα φορολογικά έσοδα. Έτσι, στο υπουργείο αναζητούν τρόπους μερικής αποσύνδεσης των φορολογικών εσόδων από το ύψος των εισοδημάτων και σύνδεσής τους με το ύψος της περιουσίας κάθε φορολογούμενου.«Τα ακίνητα θα συνεχίσουν να την πληρώνουν και θα την πληρώνουν και όλο πιο ακριβά», έλεγε πρόσφατα έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που γνωρίζει τα τεκταινόμενα στην Καραγεώργη Σερβίας. «Μπορεί τα εισοδήματα από τα ακίνητα να καταρρέουν, ωστόσο η φορολόγησή τους θα γίνει όλο και πιο βαριά καθώς αποτελούν τον πιο εύκολο και αξιόπιστο τρόπο για να στηριχθούν τα φορολογικά έσοδα. Ουσιαστικά οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώσουν αδρά για τα ακίνητά τους ροκανίζοντας τις αποταμιεύσεις τους».
Το χαράτσι στα ακίνητα απέφερε το 2011 συνολικά έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Για φέτος αναμένεται μείωση των εσόδων στα επίπεδα των 2,2 δισ. ευρώ ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η μείωση αν ο φόρος συνεχίσει να επιβάλλεται με τη σημερινή μορφή του και το 2013. Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της ύφεσης και της κρίσης στην αγορά χιλιάδες ακίνητα (καταστήματα, επαγγελματικοί χώροι, κατοικίες) είναι πλέον κενά. Η κρίση στην αγορά έχει μειώσει τη ζήτηση για καταστήματα (υπάρχουν πλέον κενά καταστήματα ακόμη και στην οδό Ερμού) ενώ η φυγή ανέργων στο εξωτερικό και η επιστροφή πολλών νέων στην οικογενειακή εστία έχει μειώσει δραστικά τη ζήτηση και για κατοικίες. Το αποτέλεσμα είναι ακίνητα τα οποία το 2011 και φέτος ήταν ηλεκτροδοτούμενα και επιβαρύνθηκαν με χαράτσι, το 2013 να είναι κενά.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα εισοδήματα από μισθώματα ακινήτων. Μεγάλο έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν ο φόρος εισοδήματος κυρίως από εισοδήματα ενοικίων καταστημάτων και επαγγελματικών χώρων. Τα μισθώματα βρίσκονταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια σε πολύ υψηλά επίπεδα και τα περισσότερα καταστήματα ήταν μισθωμένα. Πλέον τα μισθώματα έχουν υποχωρήσει δραματικά ενώ και χιλιάδες καταστήματα είναι κενά. Αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα εισοδήματα που θα δηλώσουν το 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιφέροντας και σημαντική μείωση στα φορολογικά έσοδα.
Η λύση έχει βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο φόρο ακινήτων. Ο φόρος θα επιβάλλεται στην κατοχή ακινήτων, χωρίς να εξετάζεται αν αποφέρουν εισόδημα ή ιδιοχρησιμοποιούνται. Μάλιστα, ο φόρος εξετάζεται να επεκταθεί και στις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις, δηλαδή στα αγροτεμάχια. Τα τελευταία θα επιβαρύνονται με φόρο ακινήτων εφόσον δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Ο φόρος θα έχει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο (π.χ. 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία) και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το συνολικό ύψος της περιουσίας. Το σίγουρο είναι ότι η κλιμάκωση και οι συντελεστές θα είναι τέτοιοι που τα έσοδα από το χαράτσι και το σημερινό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα υπερκαλυφθούν. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που πλήρωσε φέτος χαράτσι και ΦΑΠ 2.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει τουλάχιστον τα ίδια και το 2013. Ελάφρυνση θα έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες με μια και μοναδική κατοικία μικρής επιφάνειας και σε περιοχή με χαμηλή αντικειμενική αξία, καθώς θα εμπίπτουν στο αφορολόγητο όριο.
-
Μιας και πέτυχα το θέμα θα ήθελα να μοιραστώ κάτι σκέψεις που κάνω τώρα τελευταία.Μένω σε ιδιόκτητη, οικογενειακή πολυκατοικία (3όροφη), κατασκευής 1980, στης οποίας την άδεια προβλέπεται ένας ακόμη όροφος. Επειδή χρήματα για αγορά νεόδμητου δεν παίζουν και ούτε προβλέπεται να παίξουν στο άμεσο μέλλον, μου πέρασαν κάποιες ιδέες σχετικά με την εκμετάλλευση της ταράτσας και της μετατροπής της σε διαμερισματάκι. Λέω για διαμερισμάτακι αφού η ταράτσα έχει εμβαδόν περί τα 170-180τμ από τα οποία εγώ θα ήθελα να εκμεταλλευτώ τα 70-80τμ και τα υπόλοιπα να γίνουν βεράντες.
Ερωτήσεις:
- αξίζει τον κόπο από τη στιγμή που η όλη κατασκευή είναι 30ετίας και έχει υποστεί και κάμποσους σεισμούς κτλ ή θα παίζουμε με την τύχη μας?
- οικονομικά ας πούμε ότι παίζει ένα budget γύρω στα 70-80.000€, χρήματα δηλαδή με τα οποία δεν αγόραζεις τίποτα αξιοπρεπές εκεί έξω. Φτάνουν ή θα φτιάξουμε τσαντίρι?
- οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές παροχές θα μπορούν να είναι κοινές με το από κάτω σπίτι (των γονιών μου) ώστε να αποφεύγονται πάγια?
- η ταράτσα έχει υποστεί βαρβάτη μόνωση. Αυτή θέλει ξήλωμα ή μπορεί να πατήσει και πάνω της η νέα κατασκευή?
Να τονίσω ότι κατά προτίμηση όλα να γίνουν απόλυτα νόμιμα και ότι δεν με απασχολεί η κεντρική θέρμανση καθώς μπορώ άνετα να κάνω τη δουλειά μου με a/c.
- Κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει στατικός έλεγχος υπάρχοντος, στον οποίο να ληφθούν υπόψιν τόσο τα κατασκευαστικά σχέδια (...), όσο και η υφιστάμενη κατάσταση. Υπάρχουν μη καταστροφικές μέθοδοι, οι οποίες γίνονται από εξιδικευμένα εργαστήρια. Προσωπικά θεωρώ οτι αυτό πρέπει να γίνει από έμπειρο πολιτικό μηχανικό και σε καμία περίπτωση από κάποιον που απλώς εκδίδει οικοδομικές άδειες...
- Συμφωνώ εν μέρει με τον cruiser. Τα χρήματα είναι δεν είναι λίγα, ειδικά αν κρατηθείς πάρα πολύ και φτιάξεις κάτι συγκρατημένο. Αλλά και πάλι το να πετύχεις κάτω από 1000 €/μ2 στην πράξη είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θεωρώ οτι με λογική και προσπάθεια, το κόστος μπορεί να μείνει γύρω στα 1100 €/μ2.
- οι η/μ εγκαταστάσεις έχουν να κάνουν με την χωροθέτηση, αλλά και με το τι έχει κατασκευαστεί. θεωρητικά αυτό που σκέφτεσαι είναι εφικτό.
- Εφόσον η μόνωση που έχεις βάλει είναι για βατό δώμα, λογικά δεν έχεις πρόβλημα. Αλλά στα σημεία του σκελετού (σκυροδέματος, μεταλλικό, οτιδήποτε) πρέπει να ξηλωθεί.
Θέματα θέρμανσης δε θα έχεις. Είτε κλιματιστικά είτε μια Α/Θ και είσαι απόλυτα καλυμμένος.
Eγώ είπα ότι εφ' όσον μηχανικός και δικηγόρος σε βεβαιώσουν ότι είναι εντάξει , δεν έχεις κανένα πρόβλημα .
Αυτά που λέει ο Θύμιος , περί ποιότητας μπορεί να συμβαίνουν και σε καινούργια σπίτια , με λιγότερες παρανομίες , αφού όλα έχουν κάποιες αυθαιρεσίες .
Νομίζω θα συμφωνήσεις μαζί μου πως άλλο ένα σπίτι με κάποιες αυθαιρεσίες κι άλλο ένα πλήρως αυθαίρετο. Η διαφορά είναι σημαντική.
-
Θέματα θέρμανσης δε θα έχεις. Είτε κλιματιστικά είτε μια Α/Θ και είσαι απόλυτα καλυμμένος.
Θα μπορέσει να βγάλει άδεια (με την αντίστοιχη ενεργειακή μελέτη) χωρίς καλοριφέρ;
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
- Κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει στατικός έλεγχος υπάρχοντος, στον οποίο να ληφθούν υπόψιν τόσο τα κατασκευαστικά σχέδια (...), όσο και η υφιστάμενη κατάσταση. Υπάρχουν μη καταστροφικές μέθοδοι, οι οποίες γίνονται από εξιδικευμένα εργαστήρια. Προσωπικά θεωρώ οτι αυτό πρέπει να γίνει από έμπειρο πολιτικό μηχανικό και σε καμία περίπτωση από κάποιον που απλώς εκδίδει οικοδομικές άδειες...
- Συμφωνώ εν μέρει με τον cruiser. Τα χρήματα είναι δεν είναι λίγα, ειδικά αν κρατηθείς πάρα πολύ και φτιάξεις κάτι συγκρατημένο. Αλλά και πάλι το να πετύχεις κάτω από 1000 €/μ2 στην πράξη είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θεωρώ οτι με λογική και προσπάθεια, το κόστος μπορεί να μείνει γύρω στα 1100 €/μ2.
- οι η/μ εγκαταστάσεις έχουν να κάνουν με την χωροθέτηση, αλλά και με το τι έχει κατασκευαστεί. θεωρητικά αυτό που σκέφτεσαι είναι εφικτό.
- Εφόσον η μόνωση που έχεις βάλει είναι για βατό δώμα, λογικά δεν έχεις πρόβλημα. Αλλά στα σημεία του σκελετού (σκυροδέματος, μεταλλικό, οτιδήποτε) πρέπει να ξηλωθεί.
Εξαιρετικά κατατοπιστικός. Ευχαριστώ.
Άρα to sum it up. Ως σχέδιο είναι εφικτό. Το θέμα είναι το κόστος. Αν ξεπεράσουμε το budget που αναφέρω θεωρώ ότι χάνει την αξία του το όλο εγχείρημα και από λύση ανάγκης, γίνεται λύση πολυτελειάς. Δύσκολες αποφάσεις.
Θα μπορέσει να βγάλει άδεια (με την αντίστοιχη ενεργειακή μελέτη) χωρίς καλοριφέρ;
Το καλοριφέρ εκτός του ότι δεν το χρειάζομαι έχει και άλλα θέματα, καθώς η αρχική μελέτη της πολυκατοικίας είναι προβληματική και μόλις και μετά βίας ζεσταίνουν στον 3ο που είμαι τώρα. Για καλοριφέρι στον 4ο πάμε για νέο λέβητα και δεν ξέρω τι θα παίζει κι από σωληνώσεις και πως θα επηρεάζει τα από κάτω σπίτια. Αμέσως αμέσως εκτόξευση του κόστους δηλαδή χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
-
Αν δεν απατώμαι σε νέες άδειες πληρώνεις νταβατζιλίκι ΚΑΙ για προεγκατάσταση φυσικού αέριου (αλλιώς δεν παίρνεις άδεια από την πολεοδομία).
Έχω την αίσθηση ότι κάνεις ένα λάθος: υπολογίζεις το κόστος με βάση τα τετραγωνικά.
Θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν αρκετά σταθερά έξοδα (που δεν τα γλιτώνεις ανεξαρτήτως τετραγωνικών) που στο τέλος το 50τμ θα σου βγεί πανάκριβο ανά τετραγωνικό. -
Θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν αρκετά σταθερά έξοδα (που δεν τα γλιτώνεις ανεξαρτήτως τετραγωνικών) που στο τέλος το 50τμ θα σου βγεί πανάκριβο ανά τετραγωνικό.
Όπως? Γι' αυτό έκανα λόγο για κοινό ρεύμα, νερό, internet κτλ με τους από κάτω ώστε να αποφεύγω χαράτσια και λοιπά γαμισιάτικα. Στην ουσία να επεκτείνω το υπάρχον σπίτι θέλω, έχοντας όμως ξεχωριστή είσοδο.
-
Αυτό που λες είναι παράνομο, οπότε και αλλάζεις τοπικό.
Πρώτα απ' όλα το κόστος της άδειας έχει σταθερά κόστη που δεν επηρεάζονται από τετραγωνικά.
Δηλαδή αν για ένα σπίτι 180τμ η άδεια κοστίζει 20.000 για ένα 60τμ θα κοστίζει 6.500; Δε νομίζω...Πχ υδραυλικός, ηλεκτρολόγος δεν χρεώνουν με το τμ αλλά με το πόσες μπρίζες, παροχές, αναμονές βάζουν.
Οπότε αν εσύ έχεις ένα σπίτι 80τμ με 3 μπάνια (αν βάλεις μέσα και το master) θα σε χρεώσει όσο και αν είχες 3 μπάνια σε 120τμ.Επίσης και μπετατζής δεν θα σου κάνει και την καλύτερη τιμή στο κυβικό για 50τμ.
-
Όχι, δε θα μπορεί να βγάλει άδεια δίχως μελέτη θερμανσης. Αλλά και τα κλιματιστικά συνιστούν μελέτη θέρμανσης. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι καλοριφέρ.
Εξαιρετικά κατατοπιστικός. Ευχαριστώ.
Άρα to sum it up. Ως σχέδιο είναι εφικτό. Το θέμα είναι το κόστος. Αν ξεπεράσουμε το budget που αναφέρω θεωρώ ότι χάνει την αξία του το όλο εγχείρημα και από λύση ανάγκης, γίνεται λύση πολυτελειάς. Δύσκολες αποφάσεις.
Το καλοριφέρ εκτός του ότι δεν το χρειάζομαι έχει και άλλα θέματα, καθώς η αρχική μελέτη της πολυκατοικίας είναι προβληματική και μόλις και μετά βίας ζεσταίνουν στον 3ο που είμαι τώρα. Για καλοριφέρι στον 4ο πάμε για νέο λέβητα και δεν ξέρω τι θα παίζει κι από σωληνώσεις και πως θα επηρεάζει τα από κάτω σπίτια. Αμέσως αμέσως εκτόξευση του κόστους δηλαδή χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
Να σαι καλά.
Το σχέδιο είναι όντως εφικτό. Επιδίωξε όμως να γίνει ένας όσο το δυνατόν αναλυτικότερος προϋπολογισμός, γιατί κάθε περίπτωση διαφέρει.
Στο θέμα της θέρμανσης.
Ξεχνάς τη μετατροπή του καλοριφέρ. Είναι απίστευτος μπελάς, εκτός πια κι αν ο τότε μηχανολόγος, λαμβάνοντας υπόψιν την πρόβλεψη ορόφου, είχε κάνει τη μελέτη και την εγκατάσταση για 4όροφο. Και πάλι είναι τεράστιος μπελάς.
Για μένα η πλέον ρεαλιστική λύση είναι αντλία θερμότητας, για ψύξη-θέρμανση. Εξαιρετική ποιότητα ψύξης, καμία σχέση με το κλιματιστικό, και πλήρης απουσία λεβητοστασίου. Αν το κόστος είναι υψηλό (που δεν είναι απαραίτητα υψηλότερο από το άθροισμα συμβατικής θέρμανσης και κλιματιστικών), μπορεί να κάνει κανείς τη δουλειά του με τα κλιματιστικά μόνο. -
Αυτό που λες είναι παράνομο, οπότε και αλλάζεις τοπικό.Πρώτα απ' όλα το κόστος της άδειας έχει σταθερά κόστη που δεν επηρεάζονται από τετραγωνικά.
Δηλαδή αν για ένα σπίτι 180τμ η άδεια κοστίζει 20.000 για ένα 60τμ θα κοστίζει 6.500; Δε νομίζω...Πχ υδραυλικός, ηλεκτρολόγος δεν χρεώνουν με το τμ αλλά με το πόσες μπρίζες, παροχές, αναμονές βάζουν.
Οπότε αν εσύ έχεις ένα σπίτι 80τμ με 3 μπάνια (αν βάλεις μέσα και το master) θα σε χρεώσει όσο και αν είχες 3 μπάνια σε 120τμ.Επίσης και μπετατζής δεν θα σου κάνει και την καλύτερη τιμή στο κυβικό για 50τμ.
Δεν είναι απαραίτητα παράνομο. Αλλά υπάρχει το πρόβλημα της ενιαίας πλέον ιδιοκτησίας, που σημαίνει οτι δε θα μπορεί να πωληθεί/προσημειωθεί ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.
Το κόστος της άδειας όντως δεν είναι αναλογικό των τετραγωνικών, όμως οι αμοιβές έχουν πλέον απελευθερωθεί.
Το κόστος των εργασιών όντως δεν πάει απαραίτητα ανά τ.μ. Αλλά 3 μπάνια; Σε ένα διαμέρισμα 80μ2; μήπως είμαστε λίγο καλομαθημένοι;
Ο μπετατζής δε θα σου κάνει καλύτερη τιμή ούτως ή άλλως. Τι 50 τι 100 μ2, μιλάμε για μικρή διαφορά.
-
Αλλά 3 μπάνια; Σε ένα διαμέρισμα 80μ2;
Πήρα ακραίο παράδειγμα για να δείξω ότι το θέμα 'master bedroom' που ανέφερε ο stefan είναι η χαρά του υδραυλικού (+1 μπάνιο). Πχ 2 μπάνια σε διαμέρισμα 80τμ βγαίνουν. Αν σου κολήσει και ο κάλος περί master τσουπ να σου τα 3 μπάνια.
Γενικά νομίζω ότι είναι κρίμα να δωθούν τόσα λεφτά (>50.000) και να προκύψει μια εντελώς μεσοβέζικη λύση, περιορισμένου μεγέθους που στο μέλλον θα μπορεί μόνο να νοικιαστεί μαύρα (με ότι αυτό συνεπάγεται) και τίποτα άλλο.
-
Δε διαφωνώ καθόλου. οι μεσοβέζικες λύσεις έχουν πλέον πεθάνει. Λαμβάνοντας υπόψιν οτι τα ποσό δεν επιτρέπει να γίνει κάτι άλλο (πέρα από αγορά ενός παλιού διαμερίσματος), το καλύτερο είναι να κατασκευαστεί κάτι απολύτως νόμιμο.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ