-
όταν εννοώ σπινάρισμα εννοώ την επι τουτου απώλεια πρόσφυσης,
ενώ στη δεύτερη περίπτωση είναι εκείνη που χάνεται λόγω γρήγορης εισαγωγής σε στροφή ή κακή εκτίμηση.
Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι ίδιο.Διαβάζοντας στο site βλεπω γενικά να δίνεται μιά προτεραιότητα στο esp από την ίδια τη haldex.
Και σκέφτομαι ότι αυτό αποδεικνύει ίσως ότι τα συστήματα είναι ανταγωνιστικά. (εν μέρει ίσως).
Στην περίπτωση αυτή μήπως είναι η συμπεριφορά του ανάλογη με ένα απλό προσθιοκίνητο με ένα esp?
Μήπως είναι καλύτερο ένα αυτοκίνητο με μόνιμη τετρακίνηση σαν το forester, legasy rav ή ένα αντίστοιχο και με esp?Αυτά είναι προβληματάκια εν όψει πιθανής αγοράς του.
Βλέπω επίσης ότι αναφέρεσαι σ αυτό λέγοντας ότι 'δεν έχει ιπποδύναμη'. σίγουρα 200 άλογα είναι καλύτερα από 150, αλλά εννοείς ότι γιά τέτοια πράγματα που συζητάμε τα 150 είναι λίγα?Δυστυχώς όπως ξαναείπα περίμενα από τους 4Τ ένα πιό αναλυτικό τεστ μιά και το αυτοκίνητο δοκιμάστηκε πριν ένα μήνα. Αν και οδήγησα το αυτοκίνητο θα ήθελα μιά 4Τ γνώμη....
-
sorry γιά το διπλό.
Μου φάνηκε ότι κόλλησε.... -
Ο χρήστης dimitrisp έγραψε:
όταν εννοώ σπινάρισμα εννοώ την επι τουτου απώλεια πρόσφυσης,
ενώ στη δεύτερη περίπτωση είναι εκείνη που χάνεται λόγω γρήγορης εισαγωγής σε στροφή ή κακή εκτίμηση.
Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι ίδιο.τα είχες γράψει λίγο μπερδεμένα:
Πάς σε μιά στροφή και ο εξωτερικός πχ τροχός χάνει την πρόσφυση. Σπινάρει.
Άλλο σπινάρει λόγω απώλειας ελκτικής πρόσφυσης, πράγμα που μπορεί να συμβεί και σε ευθεία. Αν συμβεί στην έξοδο της στροφής, αυτό θα γίνει με τον εσωτερικό τροχό όχι τον εξωτερικό.
Αν μπείς γρήγορα και χάσεις την (πλευρική) πρόσφυση, αυτό δεν λέγεται σπινάρισμα.Τέλος πάντων όταν σπινάρει τροχός μπαίνει τετρακίνηση, αν δεν σταματήσει το σπινάρισμα λειτουργεί το ηλεκτρονικό διαφορικό (χωρίς να βγεί εκτός η τετρακίνηση), και αν συνεχίσουν να σπινάρουν τα πάντα, κόβει γκάζι.
Αν μπείς γρήγορα σε στροφή και υποστρέψεις ή υπερστρέψεις, δουλεύει το ESP.
Διαβάζοντας στο site βλεπω γενικά να δίνεται μιά προτεραιότητα στο esp από την ίδια τη haldex.
Ναι γιατί την ώρα που έχεις μπεί γρήγορα στην στροφή, έχεις αφήσει το γκάζι, και υποστρέφεις, η τετρακίνηση δεν θα σου προσφέρει (νομίζω) τίποτα. Μπορεί να σου πρόσφερε αν ήταν ενεργοποιημένη πριν μπείς στην στροφή (πιό μικρή κατανομή της δύναμης σε κάθε τροχό, είτε πατούσες γκάζι είτε φρενάριζες με κινητήρα).
Στην περίπτωση αυτή μήπως είναι η συμπεριφορά του ανάλογη με ένα απλό προσθιοκίνητο με ένα esp?
ναί είναι
Μήπως είναι καλύτερο ένα αυτοκίνητο με μόνιμη τετρακίνηση σαν το forester, legasy rav ή ένα αντίστοιχο και με esp?
ναι ίσως, απλά εγώ θα τσεκάριζα πρώτα πως ακριβώς λειτουργούν τα 4χ4 και esp ταυτόχρονα, σε κάθε αυτοκίνητο (όχι οτι αυτό θα ήταν και καθοριστικό για το πιό αυτοκίνητο θα διάλεγα)
forester και legasy δεν έχουν esp
άλλωστε μόνο το legasy είναι στην ίδια κατηγορία με το skoda (μή-SUV), οπότε εξαρτάται και τι ψάχνεις
θα κοίταγα και το legasy αν είχα τα παραπάνω χρήματα, βέβαια είναι αρκετά πιό αργό από το δικό μου με τον 1.8ΤΒλέπω επίσης ότι αναφέρεσαι σ'αυτό λέγοντας ότι 'δεν έχει ιπποδύναμη'. σίγουρα 200 άλογα είναι καλύτερα από 150, αλλά εννοείς ότι γιά τέτοια πράγματα που συζητάμε τα 150 είναι λίγα??
εννοώ οτι δεν είναι αρκετά για να σε απασχολεί σπινάρισμα τροχών σε ξεκίνημα από στάση ή σε έξοδο στροφής
είμαι πολύ ευχαριστημένος από την δύναμη του αυτοκινήτου -
Ο χρήστης dimitrisp έγραψε:
Πάς σε μιά στροφή και ο εξωτερικός πχ τροχός χάνει την πρόσφυση. Σπινάρει.Άλλο σπινάρει λόγω απώλειας ελκτικής πρόσφυσης, πράγμα που μπορεί να συμβεί και σε ευθεία. Αν συμβεί στην έξοδο της στροφής, αυτό θα γίνει με τον εσωτερικό τροχό όχι τον εξωτερικό.
Αν μπείς γρήγορα και χάσεις την (πλευρική) πρόσφυση, αυτό δεν λέγεται σπινάρισμα.Τέλος πάντων όταν σπινάρει τροχός μπαίνει τετρακίνηση, αν δεν σταματήσει το σπινάρισμα λειτουργεί το ηλεκτρονικό διαφορικό (χωρίς να βγεί εκτός η τετρακίνηση), και αν συνεχίσουν να σπινάρουν τα πάντα, κόβει γκάζι.
Αν μπείς γρήγορα σε στροφή και υποστρέψεις ή υπερστρέψεις, δουλεύει το ESP.
Ναι έχεις δίκιο εσωτερικός είναι.
Διαβάζοντας στο site βλεπω γενικά να δίνεται μιά προτεραιότητα στο esp από την ίδια τη haldex.
Ναι γιατί την ώρα που έχεις μπεί γρήγορα στην στροφή, έχεις αφήσει το γκάζι, και υποστρέφεις, η τετρακίνηση δεν θα σου προσφέρει (νομίζω) τίποτα. Μπορεί να σου πρόσφερε αν ήταν ενεργοποιημένη πριν μπείς στην στροφή (πιό μικρή κατανομή της δύναμης σε κάθε τροχό, είτε πατούσες γκάζι είτε φρενάριζες με κινητήρα).
Λογικό φαίνεται. Αν μπεις όμως με τετρακίνηση θα μείνει μέχρι την έξοδο? Δεν θα υπάρχει λόγος επέμβασης του esp. Τελικά υποψιάζομαι ότι αυτά τα δυό μαζί δεν πρέπει να δουλέψουν ποτέ....
Μήπως είναι καλύτερο ένα αυτοκίνητο με μόνιμη τετρακίνηση σαν το forester, legasy rav ή ένα αντίστοιχο και με esp?
ναι ίσως, απλά εγώ θα τσεκάριζα πρώτα πως ακριβώς λειτουργούν τα 4χ4 και esp ταυτόχρονα, σε κάθε αυτοκίνητο (όχι οτι αυτό θα ήταν και καθοριστικό για το πιό αυτοκίνητο θα διάλεγα)
forester και legasy δεν έχουν esp
άλλωστε μόνο το legasy είναι στην ίδια κατηγορία με το skoda (μή-SUV), οπότε εξαρτάται και τι ψάχνεις
θα κοίταγα και το legasy αν είχα τα παραπάνω χρήματα, βέβαια είναι αρκετά πιό αργό από το δικό μου με τον 1.8Ττο legacy κάνει τα ίδια λεφτά ευτυχώς ή δυστυχώς με το 5άρι το κόμπι...Και σίγουρα είναι πιό αργό, πιό μακρύ και πιό χαμηλό. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα....
Ευχαριστώ γιά τις απαντήσεις.
Ήσουν κατατοπιστικότατος... -
Ο χρήστης dea@735 έγραψε:
Περιμένω και άλλες γνώμες....Κάπου στο forum γράφτηκε ότι το Tuscon ¨τρελλαίνεται' με το ESP με αποτέλεσμα να μένει στην έξοδο στροφής χωρίς γκάζι . Μόλις βρω το θέμα θα το βάλω ..........
Παιδες ,σορρυ, δεν ειμαι και σπουδαιος γνωστης περα των βασικων πραγματων των Haldex και ESP.Απλα ηθελα να ψαξω στο φορουμ για κατι που μου ετυχε χθες βραδυ και ταιριαζει παρα πολυ με αυτα που διαβαζω εδω.Ημουν με το Kia Sportage το 2.7 και γυρνουσα χθες βραδυ απο Χαλκιδα.Ξαφνικα και σε μια χαλαρη αριστερη στροφη και με λιγα χιλιομετρα,καπου στα 60-70,κι ενω πατουσα σταθερα γκαζι,μπηκε το ESP και μου αρχισε να φρεναρει καποιυς τροχους,μαλλον τον μπροστα δεξια,τον εξωτερικο.Ημουν με αλλους 2 φιλους,και αρχικα απορησαμε.Δεν ειχα νιωσει το αυτοκινητο να χανει προσφυση ή να γλιστραει.Αιφνιδιαστηκα κιολας μια και δεν εχει σημειωθει κατι παρομοιο στους 4 μηνες που το εχω.Μετα απο 5 λεπτα,σε μια ακομη αριστερη στροφη,μπηκα με ελαφρυ φρενο απο τα 70 χιλιομετρα και παλι,και για μια ακομη φορα ενεργοποιηθηκε το ESP.Και παλι χωρις να εχω νιωσει οτι εχω χασει προσφυση αρχικα.Μετα απο αυτο δεν ξανασυνατησα τιποτα παρομοιο,αν και ψιλοεπαιξα με το αυτοκινητο για να το τεσταρω.Σε σημειο χωρις αυτοκινητα εκανα καποια 8αρια,σε καποιες αριστερες στροφες μπηκα με αποτομο γκαζι,αλλα παντα με λιγα χιλιομετρα.Αλλα τιποτα.Επειδη δεν ειχα ποτε στο παρελθον πειρα με τα ηλεκτρονικα συστηματα,ηθελα να μαθω αν συμβαινει καμια φορα το ESP να μπαινει σχετικα ευκολα σε καποιες περιπτωσεις.Εχω κανει ηδη 16000 χλμ.,ετοιμαζομαι να αλλαξω και τα λαστιχα που ειναι της μανας του και οχι ιδιαιτερα καλης ποιοτητας,αλλα επαναλαμβανω δεν ενιωθα να χανω το αυτοκινητο ωστε να ενεργοποιηθει το ESP.Διαβασα κι αυτο με το Tuschon,κι επειδη στην ουσια ειναι τα ιδια αμαξια,μπηκα στο τοπικ μπας και μου πειτε εσεις,που απο οτι βλεπω το κατεχετε καλα το θεμα.
-
Επισης,για να συμβαλλω και στην συζητηση,εχω να πω οτι οταν παταω το γκαζι αποτομα (το 2,7 ειναι με αυτοματο κιβωτιο) και οι μπροστινοι τροχοι αρχιζουν να σπινιαρουν τοτε κουμπωνει και το πισω διαφορικο.Αυτο συμβαινει και οταν ειμαι σε ευθεια και οταν μπαινω σε καποια στροφη (οσες φορες το εχω κανει με μικρες ταχυτητες,μια και δεν εχω ουτε την πειρα ουτε την διαθεση να παιξω με ενα τοσο μεγαλο ογκο)
ESP και 4X4 μαζί....