-
Ο cpp Εχει δικιο σε καποιες γενικολογες παρατηρησεις.
Δεν εχει δικιο σε πολλα περισσοτερα:
Τι να πουμε για την περσινη 'συμβουλη' του να πουλησουμε τα σπιτια μας; Επεσαν ή ανεβηκαν απο περυσι οι τιμες;
Το να πουλιεται ενα σπιτι 80 τμ ακριβοτερα (ανα τμ) απο ενα σπιτι 240 τμ ειναι κατι παραλογο ή καινουριο;
Οι ακαλυπτοι και τα υπογεια που δεν εμφανιζονται στα συμβολαια ειναι ευθυνη μονο των εργολαβων ή και δικη μας, που με την απληστια μας θελουμε σπιτια 180-400+ τμ σε 2-4 επιπεδα, αλλα δεν θελουμε να πληρωσουμε την αντιστοιχη εφορια (οπως και ο εργολαβος); Αν δεν υπηρχε ζητηση για τα 'μαυρα' τετραγωνικα και τα 'μαυρα' χρηματα στα συμβολαια, θα υπηρχε προσφορα;
Υπαρχει συγκριση της υποθεσης του χρηματιστηριου, οπου λαμογια εκλεψαν εν ψυχρω τον κοσμο, με την αγορα κατοικιας, οπου στην τελικη σου μενει το ακινητο, και οι αυξομειωσεις και τα ρισκα ειναι ασυγκριτα μικροτερα;
Ακομα κι αν σκασει η -υποτιθεμενη ή οχι- φουσκα των ακινητων, σε μια προοπτικη 20ετιας (σχετικα μικρη περιοδος για σπιτι) θα εχεις λογικα χασει ή κερδισει απο την αγορα;
Στην τραπεζικη αγορα δεν υπαρχουν δανεια με σταθερα επιτοκια; Δεν υπαρχουν δανεια με εγγυημενο το spread για ολη τη διαρκεια της συμβασης; Ειναι λογικο να ειμαστε ευχαριστημενοι οταν εχουμε κυμαινομενο και κερδιζουμε απο τη μειωση του επιτοκιου (και κρυφα να επιχαιρουμε που ο διπλανος την 'πατησε' με το σταθερο) και οταν τα επιτοκια ανεβαινουν να θυμομαστε τους κλεφτες τραπεζιτες; Το κυμαινομενο δεν εχει ενα γνωστο ρισκο, οταν το συναπτουμε;Εχει και καποια δικια, σε 2 κυριως θεματα:
- Στο οτι οδηγουμαστε σε υπερχρεωση, πολλες φορες περαν των δυνατοτητων μας, οπως συμβαινει και με αλλα, καταναλωτικα αγαθα (πχ αυτοκινητα)
- Πρεπει να προσεχουμε οταν επιλεγουμε εργολαβο/πωλητη, ειδικα σε αγορα απο τα σχεδια, γιατι πολλοι αλεξιπτωτιστες εχουν μπει στο χωρο. Οποιος ομως ακουμπα ενα σεβαστο ποσο (απο ~70.000 μεχρι πολλες εκατονταδες χιλιαδες ευρω) στον πρωτο τυχοντα ειναι αξιος της μοιρας του.
Παρακαλω τα πααραπανω να μην εκληφθουν ως προσωπικη 'επιθεση' στον cpp, γιατι δεν ειναι. Απλα σε 'προφητικες' προβλεψεις για τοσο σοβαρα θεματα πρεπει νομιζω να ειμαστε πιο προσεκτικοι.
-
Ξεχασα κι αυτο (που ειναι και της μοδας):
Ο χρήστης angel rabbit έγραψε:
Mπορείς να μας εξηγήσεις ποιά είναι τα καρτέλ στα ακίνητα, πόσο κομμάτι της αγοράς έχουν και με ποιό τρόπο επηρεάζουν τις τιμές; -
Εγώ είμαι και θα συνεχίσω να είμαι υπερμαχος της συμβουλής μου.... Έχω δικαίωμα άλλωστε γιατι λέω σε 3 χρόνια. Μη βιάζεστε λοιπόν. Δεν παρεξηγούμαι... συζήτηση κάνουμε!!!!!
Μια διαφωνία έχω μόνο στο περι 1999 και ΧΑΑ ... δεν έκλεψαν λαμόγια εν ψυχρώ ..... κέρδισαν έξυπνα χρήματα εκμεταλλευόμενοι την αμάθεια κάποιων, την αδυναμία του συστήματος και την αβάντα που έκαναν θελημένα ή άθελα, εμπλεκόμενοι και μη (δες από πολιτικοί μέχρι μανάβηδες που έλεγαν αγοράστε!!!!!)
-
Ένα σπίτι αξίας 300Κ για 100τμ........... άρα ο κατασκευαστής ζητά 3,000/τμ θα έχει σίγουρα έξοδα άλλα 30Κ μέχρι να μπεις μέσα!!! (υποθηκοφυλάκια, συμβολαιογράφοι, παρεμβάσεις/ αναβαθμίσεις, αποθεματικά, συνδέσει με δίκτυα) στην καλύτερη των περιπτώσεων και αν δεν σου έρθει η Πολεοδομία να σου ζητήσει το πρόστιμο για τα 15 τετραγωνικά που είναι παράνομα (Το οποίο έχει αρχίσει και το κάνει!!!!!!!)
Με σταθερό επιτόκιο 5% (δεν θα σας δώσει καμμία τράπεζα αλλά λέμε τώρα) θα πληρώσετε ΤΟΚΟ στα 20 χρόνια 175Κ
Άρα συνολικά Επένδυση 475Κ - υπολειματική αξία ακινήτου = Κέρδος ή ζημιά (Επιπλεόν στα 10 χρόνια το σπίτι θα θέλει κάποιες επισκυές)
Εναλλακτικά σπίτι αξίας 300Κ έχει ενοίκιο 700Euro * 12 μήνες * 20 χρόνια = 168Κ Άρα κάτι πάει λάθος ή στις τιμές ακινήτων ή στα ενοίκια.........Κάνω μια υπόθεση ότι το σπίτι 20ετίας θα έχει τιμή 2000/ τμ άρα υπολειματική αξία 200Κ. Η ζημιά από το σπίτι ανέρχεται σε 275Κ ή τα ενοίκια 32χρόνων στο περίπου!!!!! (Break Even)
Μήπως πολύ οι τράπεζες σας νοικιάζουν σπίτια που δεν έχουν και εσείς τρέχετε το ρίσκο?????
Δεν έχω χρόνο να αναπτύξω και άλλες λεπτομέριες όπως κόστη ασφάλισης (όπου δυστυχώς αρκετοί ασφαλίσζουν μόνο την τράπεζα και όχι την συμμετοχή τους), φθορές, ενώ αφήνω εξώ παραμέτρους όπως δεν γουστάρω τους γείτονες αλλά το σπίτι είναι δικό μου και αναγκαστικά θα τους ακούω..... βαρέθηκα 30 χρόνια να βλέπω το κακάσχημο απέναντι σπίτι που έχει κτίσει και την ταράτσα με τσιγκο κλπ κλπ ......
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Κάνω μια υπόθεση ότι το σπίτι 20ετίας θα έχει τιμή 2000/ τμ άρα υπολειματική αξία 200Κ. Η ζημιά από το σπίτι ανέρχεται σε 275Κ ή τα ενοίκια 32χρόνων στο περίπου!!!!! (Break Even)
Εννοείς ότι ένα αντίστοιχο σπίτι 20ετίας έχει τώρα 2000/ τμ ή ότι το σπίτι που αγοράσαμε 3000/τμ θα έχει σε 20 χρόνια 2000/τμ? Αν εννοείς το πρώτο γιατί δεν έχεις προσθέσει το κόστος του δανεισμού και σε αυτήν την περίπτωση? Αν εννοείς το δεύτερο η πρόβλεψη είναι όχι απλώς παρακινδυνευμένη αλλά μιλώντας για ορίζοντα 20ετίας εκτός πραγματικότητας.
Το συγκεκριμένο παράδειγμα το βρίσκω λίγο άστοχο, αν και γενικότερα έχεις δίκιο ότι η αγορά ακινήτων είναι υπερτιμημένη και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή αυτή τη στιγμή η αγορά. Και εννοείται ότι ούτε τα λεγόμενα των κατασκευαστών ούτε τα (κατευθυνόμενα) δημοσιεύματα στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων περί συνεχούς αύξησης των τιμών πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν. Τέτοιου είδους δηλώσεις είναι δείγμα ότι σε μια συγκεκριμένη αγορά υπάρχει φούσκα.
Από την άλλη, η αγορά κινήτων δεν είναι χρηματηστήριο και η διόρθωση θα είναι πιο προοδευτική, λιγότερο απότομη και σίγουρα μικρότερη. Ήδη με ψάξιμο και παζάρι μπορείς να πετύχεις πολύ καλύτερες τιμές από αυτές που ζητάνε αρχικά οι κατασκευαστές/εργολάβοι, οι οποίοι μου φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις ψάχνουν απλώς για κορόϊδα.
-
Αν είδες και στο προηγούμενο post..... όλο το θέμα εκεί είναι να προσδιορίστει μια μελλοντική/ υπολειματική αξία........
Αυτο που λες για δανεισμό για βοήθα με λίγο....... νομίζω ότι έχω βάλει μεσα τον δανεισμό και θα ήθελα να μου πεις που διαφωνείς και το βρίσκεις άστοχο.
-
Κρίμα... Εγώ νόμιζα ότι λέγατε κάτι πολύ πιο ώριμο, όπως να πουλήσουμε τα σπίτια μας να πιάσουμε κανα δώμα στου Γκύζη και τα υπόλοιπα να τα ακουμπήσουμε στη GENESIS...
-
Αν είναι δυνατόν....έδωσαν 200.000 ευρώ για 80 τμ σε 25ετίας...?
Ω ρε θύματα.... -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Αν είναι δυνατόν....έδωσαν 200.000 ευρώ για 80 τμ σε 25ετίας...?
Ω ρε θύματα....Η μια κομμώτρια και ο άλλος απόστρατος!!!!!! Θα γίνουν και γείτονες στην ίδια πολυκατοικία. Η κομμώτρια ακόμα ανακαινίζει!!!!!
Το μόνο θετικό δεν είχαν καθόλου ημιυπαίθρια και πλήρως νόμιμοι... άρα δεν κινδυνεύουν από πρόστιμο!!!!Ξέχασα περιοχή Κηφισιά (normal σημείο κοντά στο ΚΑΤ)
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Ξέχασα περιοχή Κηφισιά (normal σημείο κοντά στο ΚΑΤ)the key word...
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Ξέχασα περιοχή Κηφισιά (normal σημείο κοντά στο ΚΑΤ)
the key word...
Ρε συ μη μασάς στην περιοχή το σημείο δεν δικαιοληγεί 2500 για μεταχειρισμένο με τίποτα!!!!!! Είναι τρέλα ......
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Ξέχασα περιοχή Κηφισιά (normal σημείο κοντά στο ΚΑΤ)
the key word...
Ρε συ μη μασάς στην περιοχή το σημείο δεν δικαιοληγεί 2500 για μεταχειρισμένο με τίποτα!!!!!! Είναι τρέλα ......
...κατάλαβα...
-
cpp ασχολισε με real estate;εινε η δούλεια σου;
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Με σταθερό επιτόκιο 5% (δεν θα σας δώσει καμμία τράπεζα αλλά λέμε τώρα) θα πληρώσετε ΤΟΚΟ στα 20 χρόνια 175Κ
Άρα συνολικά Επένδυση 475Κ - υπολειματική αξία ακινήτου = Κέρδος ή ζημιά (Επιπλεόν στα 10 χρόνια το σπίτι θα θέλει κάποιες επισκυές)
Εναλλακτικά σπίτι αξίας 300Κ έχει ενοίκιο 700Euro * 12 μήνες * 20 χρόνια = 168Κ Άρα κάτι πάει λάθος ή στις τιμές ακινήτων ή στα ενοίκια.........Κάνω μια υπόθεση ότι το σπίτι 20ετίας θα έχει τιμή 2000/ τμ άρα υπολειματική αξία 200Κ. Η ζημιά από το σπίτι ανέρχεται σε 275Κ ή τα ενοίκια 32χρόνων στο περίπου!!!!! (Break Even)
Εδώ ή κάτι δεν καταλαβαίνω, ή κάτι κάνεις λάθος. Στη μια περίπτωση υπολογίζεις το κόστος του χρήματος (αφού βάζεις το επιτόκιο του δανεισμού) και στην άλλη όχι, γιαυτό δε βγαίνει η σύγκριση που κάνεις. Το ενοίκιο δε θα είναι σταθερό 700 ευρώ για 20 χρόνια. Επίσης το 'θα πληρώσετε ΤΟΚΟ στα 20 χρόνια 175Κ' δε λέει τίποτα. Αυτά τα 175 Κ δεν είναι **σημερινά **λεφτά, άρα δεν μπορείς να τα προσθέσεις στα 300Κ του κεφαλαίου. Όταν κάνεις πράξεις με τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να παίρνεις υπόψη την καθαρή παρούσα αξία του χρήματος, αλλιώς δε βγαίνουν συγκρίσιμα νούμερα.
Επί της ουσίας όμως δε διαφωνώ με το σκεπτικό σου, και το διαβάζω με ενδιαφέρον.
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Εδώ ή κάτι δεν καταλαβαίνω, ή κάτι κάνεις λάθος. Στη μια περίπτωση υπολογίζεις το κόστος του χρήματος (αφού βάζεις το επιτόκιο του δανεισμού) και στην άλλη όχι, γιαυτό δε βγαίνει η σύγκριση που κάνεις. Το ενοίκιο δε θα είναι σταθερό 700 ευρώ για 20 χρόνια. Επίσης το 'θα πληρώσετε ΤΟΚΟ στα 20 χρόνια 175Κ' δε λέει τίποτα. Αυτά τα 175 Κ δεν είναι **σημερινά **λεφτά, άρα δεν μπορείς να τα προσθέσεις στα 300Κ του κεφαλαίου. Όταν κάνεις πράξεις με τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να παίρνεις υπόψη την καθαρή παρούσα αξία του χρήματος, αλλιώς δε βγαίνουν συγκρίσιμα νούμερα.
Επί της ουσίας όμως δε διαφωνώ με το σκεπτικό σου, και το διαβάζω με ενδιαφέρον.
Το παράδειγμα είναι απλά ενδεικτικό!!! Δεν έχω υπολογίσει επίδραση πληθωρισμού, προβλέψεις ενοικίων, δεν ξέρω την υπολειματική αξία του ακινήτου, έχω αφήσει έξω το κόστος αναβάθμισης επισκευών στην ιδιόκτητη κατοικία, έχω αφήσει έξω το κόστος ασ΄φαλισης όταν παίρνεις δάνειο και την φορολογική εξοικονόμηση από τους τόκους για πρώτη κατοικία, έχω αφήσει απ΄έξω τον φόρο μεταβίβασης και τα άλλα έξοδα αγοράς και έχω βάλει και επιτόκιο σταθερό 5% που δεν ισχύει γιατί για 20 χρόνια κάτω από 5.50% σταθερό δεν βρίσκεις με τίποτα ... βάλε και την εισφορά...... το έκανα για χάρη ευκολίας αν βάλεις όλα αυτά μέσα θα δείς ότι τελικά το break even πάει στα 40+ χρόνια
-
Θα μας πεις και για τα καρτέλ; Πως λειτουργούνε και πως επηρεάζουν τις τιμές των διαμερισμάτων; Aν θέλεις μάλιστα μπορείς να τα ονομάσεις ώστε οι συνφορουμίστες να αποφύγουν να μπλέξουν σε κανένα σκάνδαλο.
-
Στα σπιτια δεν υπαρχουν καρτελ,μιλαμε για αμετρητους εργολάβους οι οποιοι απλως καρπωνονται άκοπα την δουλεια της κυβερνησης και των ΜΜΕ ('θα ανεβουν 600% οι αντικειμενικες'και λοιπα δημοσιευματα)
-
Νομίζω ότι το θέμα έχει τεθεί σε λάθος βάση. Αν αξίζει ή όχι η αγορά ενός σπιτιού έχει να κάνει με το σκεπτικό του καθενός.
Κάποιος θέλει να πληρώνει αέρα για τα υπόλοιπα 25 χρόνια και στο τέλος να μένει... πάλι με αέρα, άλλος θέλει να πληρώνει αέρα για τα υπόλοιπα 25 χρόνια και στο τέλος να του μένει το σπίτι.
Η συζήτηση ξεκίνησε με το αν έχουν πέσει οι τιμές κάτι που σαφώς δεν ισχύει τουλάχιστον στην Αττική. Αυτό φαίνεται και από το παράδειγμα του cpp -BTW αν είναι κορόιδα ή όχι οι αγοραστές θα φανεί σε μερικά χρόνια με την μελλοντική αξία του σπιτιού-
-
cpp,
το κλίμα το διαμορφώνουν αυτοί οι τρελοί που λες κι εσυ,
που πάνε και ακουμπάνε λεφτά ...που δεν έχουν, για να πάρουν σαβούρες,
επειδή έχουν καταφέρει οι τράπεζες να τάζουν 'λαγούς με πετραχίλια'και
να αναγκάζουν τον κόσμο να υποθηκεύει το μέλλον του....
(το ίδιο συμβαίνει και σε μακρο-οικονομικό επίπεδο, όπου όλες οι οικονομιες-χώρες του κόσμου είναι χρεωμένες στις τραπεζες...)Από 'κει και πέρα λειτουργεί ο νόμος τη προσφοράς και της ζήτησης!...
Οσον λοιπόν η ζητηση παραμένει (και θα παραμείνει) σε τόσο υψηλά επίπεδα, ψηλά θα παραμένουν και οι τιμές...
Η δική μου άποψη είναι, όχι τόσο ριζοσπαστική όπως η δική σου, αλλά αν μη τι άλλο, αν κάποιος σκέφτεται να αγοράσει σπίτι, προς το παρών να κάνει υπομονή και... οικονομίες και μετά από 3 χρόνια που λες κι εσύ να επανεξετάσει το ζήτημα με του νέους (πιθανόν;) όρους που θα έχουν δημιουργηθεί στη αγορά...
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Στα σπιτια δεν υπαρχουν καρτελ,μιλαμε για αμετρητους εργολάβους οι οποιοι απλως καρπωνονται άκοπα την δουλεια της κυβερνησης και των ΜΜΕ ('θα ανεβουν 600% οι αντικειμενικες'και λοιπα δημοσιευματα)Πέστα ρε Tiger. Επιπλέον υπάρχουν κατασκευαστές που θα σε βοηθήσουν να πάρεις δάνειο ενώ η φορολογική σου δήλωση δεν φθάνει.... το διαμέρισμα που θέλεις να ξέρεις ότι το θέλουν άλλοι πέντε ταυτόχρονα ... οπότε να βιαστείς κλπ.. κλπ....
H 'αγορά' real estate έχει το κακό ότι βλέπεις μόνο την προσφορά και όχι την ζήτηση..... βγαίνουν και οι κάφροι οι δημοσιογράφοι και τρέχουν μετά τα 'πελατάκια'
Θα αυξήσουν τις αντικειμενικές λέει και πόσο θα τις πάνε ρε παιδιά???? Πάνω από την πραγματική αξία του σπιτιου??? Να δου που θα βρίσκει μετά κάποιος ¨Πόθεν Έσχες' να πάρει σπίτι..... Οι τράπεζες κάνουν πάρτυ όπως καταλαβένετε και από τους ισολογισμούς... οι κατασκευαστές/ πωλητές είπαμε πλουτίσαν!!!!!!Το ότι διαφωνούμε σημαίνει υπάρχει 'αγορά'. Κάποιοι θέλουν να αγοράσουν κάποιοι θπέλουν να πουλήσουν... οπότε ωραία!!!!!!
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!