-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Η προσπέραση, εκτός από τα άλογα του κινητήρα χρειάζεται και προετοιμασία. Αν ξεκινήσεις τη προσπέραση χωρίς να βγεις στο άλλο ρεύμα ενώ ακόμα ο απέναντι έρχεται και βγεις στο άλλο ρεύμα με κεκτημένη ταχύτητα, τότε και αυτοκίνητο 70 ίππων να έχεις, προσπερνάς πιο γρήγορα από τον άλλο που έχει 100.Αν ξεκινάς τη προσπέραση, κοντοστέκεσαι, μπαίνεις μέσα, αλλάζεις γνώμη βγαίνεις και προσπερνάς, τότε το μόνο που δεν χρειάζεσαι είναι περισσότερα άλογα στο κινητήρα. Αγόρασε οικογενειακό τάφο, θα είναι πιο χρήσιμος.
Αν ένα αυτοκίνητο που έχει 100 άλογα δεν μπορεί να προσπεράσει, δεν προλαβαίνει και χρειάζεται ένα αυτοκίνητο με 180 άλογα, τότε ακολουθήστε τη παραπάνω συμβουλή. Η αβεβαιότητα στην εκτίμηση της απόστασης και της ταχύτητας του απέναντι αυτοκινήτου, ισοφαρίζει τη διαφορά στα άλογα του κινητήρα. Εάν το ένα προλαβαίνει και το άλλο όχι, πόσες φορές θα περάσεις παρά τρίχα; 1, 2, 5, 10 πόσες;
Γιατι ρε παιδια αυτός που έχει δυνατό αμάξι πρέπει να είναι κουλός, κολωπεδάκι, μπάρμπας κλπ ?
Ενώ συζητάμε για τα αυτοκίνητα πάτε την συζήτηση στον οδηγό!!
Όταν μιλάμε για αυτοκίνητα ενοείτε πως συγκρίνουμε με οδηγό ίδιας ικανότητας και εμπειρίας!!
Δηλαδή που το γράφει ότι ένας με 1400άρι η 1600άρι 100 αλόγων ξέρει να εκτιμά τις αποστάσεις και αυτός με τα 150-200 δεν ξέρει
Στο θέμα Προσπέραση και ο οδηγός και το αμάξι παίζουν ρόλο!!
Στο θέμα Προσπέραση και Ίπποι ο οδηγός ενοείτε πως είναι καλός και απλά μελετάμε το αμάξι!!
Θέλω να ξέρω ποιος έθεσε την σύγκριση :
Καλό αμάξι+ Κουλός-μπάρμπας οδηγός vs Κακό αμάξι + Χεράς-συνετός οδηγός!!!ήμαρτον ρε
Τώρα για το παρα τρίχα που λες , οι προσπεράσεις παρά τρίχα με 100 άλογα είναι χαλαρές προσπεράσεις με 180 άλογα.
-
Ο χρήστης Babbis έγραψε:
Στο θέμα Προσπέραση και Ίπποι ο οδηγός ενοείτε πως είναι καλός και απλά μελετάμε το αμάξι!!Θέλω να ξέρω ποιος έθεσε την σύγκριση :
Καλό αμάξι+ Κουλός-μπάρμπας οδηγός vs Κακό αμάξι + Χεράς-συνετός οδηγός!!!ήμαρτον ρε
Τώρα για το παρα τρίχα που λες , οι προσπεράσεις παρά τρίχα με 100 άλογα είναι χαλαρές προσπεράσεις με 180 άλογα.
Αυτός που έχει ένα αμάξι με 100 άλογα που δεν 'φθάνουν' για προσπέραση και 'χρειάζεται' 150, είναι κουλός και επικίνδυνος.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Στο θέμα Προσπέραση και Ίπποι ο οδηγός ενοείτε πως είναι καλός και απλά μελετάμε το αμάξι!!
Θέλω να ξέρω ποιος έθεσε την σύγκριση :
Αυτός που έχει ένα αμάξι με 100 άλογα που δεν 'φθάνουν' για προσπέραση και 'χρειάζεται' 150, είναι κουλός και επικίνδυνος.
Δεν είπε κανείς ότι με 100 άλογα είσαι επικύνδυνος
Αυτό που λέω είναι ότι με 150 είσαι πιο ασφαλής από τα 100 και αυτό γιατί:
-
Έίσαι λιγότερο εκτεθιμένος στο αντίθετο ρεύμα. Κανένας δεν είναι αλάθανστος και την στιγμή που θα κάνουμε την βλακεία ένα αμάξι 150 αλόγων θα την συγχωρίσει ευκολότερα
-
Κάνοντας περισσότερες προσπεράσεις χωρις να κινδυνεύεις είσαι σε εγρήγορση και άρα έχεις καλύτερα αντανακλαστικά , αλλά μειώνεις και το χρόνο ταξιδιού με τα όσα πλεονεκτηματα ανέφερα πιο πάνω.
Υπάρχει διαφορά! Άλλο επικύνδυνος άλλο πιο ασφαλής.
Και για να ακριβολογούμε τα 100 και 150 άλογα δεν παίζουν ρόλο. Ρόλο παίζει η αναλογια κιλών ανα ίππο και κιλών ανά κιλό ροπής.
Για μένα ένα ασφαλές αμάξι με την έννοια ότι σου επιτρέπει να κινηθείς γρήγορα πρέπει να είναι στην χειρότερη κάτω από 10 κιλά ανά ίππο.
Άρα τα 100 άλογα σε Α4, 316 κλπ είναι χάλια. 100 άλογα σε rallye-polo-ibiza είναι ίσως καλύτερα από 130 σε οικογενειακό
-
-
Ο χρήστης Babbis έγραψε:
Αλλά εδώ μιλάμε για το αυτοκίνητο και τον κινητήρα του. Δηλαδή το ερώτημα είναι αν ο ίδιος οδηγός στην ίδια κατάσταση(ξεκούραστος κλπ) με την ίδια εμπειρία και ίδια γνώση του δρόμου και του οχήματός του μπορεί να κινηθεί γρηγορότερα και συνάμα ασφαλέστερα κάνοντας προσπεράσεις με ένα δυνατότερο αμάξι ή όχιΓειά σου Babbis.
Εκείνο που δεν λαμβάνεις καθόλου υπόψιν σου είναι την ψυχολογία που σου δημιουργεί το δυνατότερο αυτοκίνητο...Πέρασα από το τριπάκι αυτό και ξέρω από πρώτο χέρι τί λέω.
Απλά σου αναφέρω ότι το δυνατό αυτοκίνητο δημιουργεί επιπλέον συναίσθημα ασφάλειας και ανωτερότητας αργά ή γρήγορα, (εγώ το έπαθα σιγά σιγά) που με την σειρά τους κάνουν τον οδηγό (τον όποιο κατά τα άλλα συνετό οδηγό), είτε να υπερεκτιμά τις δυνατόητες του ιδίου και του αυτοκινήτου, είτε να αντιμετωπίζει υπεροπτικά του υπόλοιπους που θα βρεθούν μπροστά του.Από ένα σημείο και μετά ο κάθε οδηγός αρχίζει να συμπιέζει τα περιθώρια όλο και περισσότερο αφού γνωρίζει και εμπιστεύεται το όχημα του.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι προσπεράσεις γίνονται ποιό ασφαλείς.ΠΑΝΤΑ παίζεις με τις πιθανότητες, όποιες και αν είναι αυτές.
Και ποτέ,μα ποτέ δεν ξέρεις τί θα σου κάτσει...
Always keep that in mind, when you drive over there in Larissa land...
Tα λέμε... -
Σίγουρα αυτό που λες ισχύει.
όμως όπως είδες μόνος σου κατάλαβες ότι παρασύρθηκες λίγο από το αμάξι και έγινες πιο επιθετικός. Αυτό είναι κι ένα βήμα για να επανέλθεις στο σωστό και συνετό δρόμο.
Πιστέυω ότι συγκροτημένα άτομα μπορεί να ενθουσιαστούν αλλά στο τέλος επανέρχονται. Οι άλλοι όντως είναι potential dangers!!
Σίγουρα το δυνατό αμάξι μπορεί να έχει και αυτό τα μειονεκτήματά του αλλά πιστεύω ότι η πλάστιγα γέρνει υπερ του
-
Ο χρήστης Babbis έγραψε:
Αυτό που λέω είναι ότι με 150 είσαι πιο ασφαλής από τα 100Δες το από την απέναντι μεριά (όταν προσπερνά ο απέναντι), εάν δεν έχει χώρο να προσπεράσει ένα Α3 με 100 άλογα και προσπερνάει ένα Skoda με τα 180, εσύ δεν θα φασκέλωνες αυτόν που σε κατατρόμαξε;
Η προσπέραση πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ασφαλείας και για τα δύο αυτοκίνητα (Α3 και Skoda) και τότε (μαζί με τα περιθώρια ασφαλείας) οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αυτό που λέω είναι ότι με 150 είσαι πιο ασφαλής από τα 100
Δες το από την απέναντι μεριά (όταν προσπερνά ο απέναντι), εάν δεν έχει χώρο να προσπεράσει ένα Α3 με 100 άλογα και προσπερνάει ένα Skoda με τα 180, εσύ δεν θα φασκέλωνες αυτόν που σε κατατρόμαξε;
Η προσπέραση πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ασφαλείας και για τα δύο αυτοκίνητα (Α3 και Skoda) και τότε (μαζί με τα περιθώρια ασφαλείας) οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες.
Ποτέ δεν μίλησα για προσπεράσεις στο όριο που να τρομάζουν κόσμο.
Μίλησα για προσπεράσεις που είναι στο όριο για το 100άρι και ασφαλείς για το 150άρι!!
Εκέι το 150άρι θα βγει στο αντίθετο και θα μπει γρήγορα και άρα ο άλλος δεν θα τρομάξει!!
Δεν μπορώ να καταλάβω, θα έχω αμάξι γρήγορο και θα φάω την νταλίκα στην μάπα για να μην τρομάξει ο άλλος?
Άλλωστε στην πλειψηφία των δρόμων για τους οποίους μιλάμε (εφόσον μιλάμε για οπτικό πεδίο, υπολογισμό απόστασης κλπ) χωράνε 3 αυτοκίνητα .
Ο άλλος αντι να τρομάξει θα πρέπει να ξέρει ότι οδηγεί σε επαρχιακό δρόμο, άρα υπαρχουν αργοί οδηγοί και γρήγοροι οδηγοί που θα προσπεράσουν σε μια ευθεία, και πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τέτοιες προσπεράσεις και να κάνει δεξια για να διευκολύνει. Ειδικά αν βλέπει φορτηγό. Δεν δικαιολογείτε ξάφνθιασμα τρόμος και άλλα μακάβρια.Τώρα αν μιλάμε για πολύ στενό δρόμο χωρίς ορατότητα τότε δεν τίθεται θέμα υπολογισμού αποστάσεων και όλες οι προσπεράσεις είναι επικύνδυνες.
Τέλος αν μιλάμε για στενό δρόμο με ορατότητα τότε ναι πρέπει να σεβαστούμε και τους άλλους που δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν δεξια , και να περιορίσουμε σε κάποιο βαθμό τις προσπεράσεις μας
-
Oôáí åßóáé óôüêïò êáé 1000 Üëïãá íá Ý÷åéò äåí ðñüêåéôáé íá óïõ öôÜóïõí ãéáôß èá ôçí êÜíåéò ôçí ìáìáêßá ...ìå åããõçìÝíá áðïôåëÝóìáôá.
Ïóïé Ý÷ïõí ãñÞãïñá áõôïêßíçôá êáé ìéëÜù ãéá Üíù ôùí 150áëïãùí êáé áíáëïãßá óôá 6-7 êéëÜ áíá ßððï ,**åðåéäÞ åßíáé êáé ëéãüôåñïé **êÜíïõí ðïëý âëáêþäåéò ðñïóðåñÜóåéò éäáßôåñá ôá æùíôüâïëá ðïõ Ý÷ïõí êáé ôï ôÜäå 'áíõøùôéêü' êýñïõò êáé äåí áíÝ÷ïíôáé íá ôïõò öôÜíïõí Þ äåí Ý÷ïõí ìÜèåé óåâáóìü ðñïò ôïõò Üëëïõò ÷ñÞóôåò ôïõ äñüìïõÁêïëïõèïýí ïé politicaly correct ìå ôï óÞìá 'baby on board ' ðïõ êñÜæïõí ôïí ïðïéïäÞðïôå áëëÜ ôçí ðñïóðÝñáóç -êáìéêÜæé ôçí êÜíïõí ìå ôá ðáéäéÜ ôçí óõìâßá êáé 1/2 ôüíï áðïóêåõÝò óå áíçöïñéêü Þ ðñéí ôçí óôñïöÞ .
Ïóï ãéá ôá öïñôçãÜ äåí óå ðáßñíåé ïýôå ï ýðíïò áí ôá áêïëïõèÞóåéò ãéá þñá üðùò äåí ðñüêåéôáé íá óå ðÜñåé üôáí ïäçãåßò.Áí áéóèÜíåóáé êïõñáóìÝíïò êÜíåéò äåîéÜ âñßóêåéò Üíïéãìá êáé êÜíåéò êáé ìéá óôÜóç
ÔÏ ÍÁ ×ÙÍÅÉÓ ÏÌÙÓ ÔÇÍ ÌÏÕÑÇ ÓÏÕ ÓÔÏ ÐÑÏÖÕËÁÊÔÇÑÁ ÅÍÏÓ Ï×ÇÌÁÔÏÓ 10 -20 ÔÏÍÍÙÍ ÌÅ 15 ÌÅÔÑÁ ÌÇÊÏÓ ÊÁÉ ÍÁ Å×ÅÉÓ ÔÇÍ ÁÐÁÉÔÇÓÇ ÍÁ ÊÁÍÅÉ ÊÁÉ ÅËÉÃÌÏ ÃÉÁ ÍÁ ÓÏÕ ÄÙÓÅÉ ×ÙÑÏ ÍÁ ÐÅÑÁÓÅÉÓ ÅÉÍÁÉ ÌÉÁ ÌÅÃÁËÇ ÇËÉÈÉÏÔÇÔÁ .ÊñáôÜò áðüóôáóç äéáëÝãåéò ó÷Ýóç ,áðïêôÜò ïñáôüôçôá áíïßãåéò ãêÜæé ðñßí âãåßò åíôåëþò óôçí Üëëç ëùñßäá êáé îáöíéêÜ Ý÷åéò Ýíá ðëåïíÝêôçìá + 50 áëüãùí ...äåí åßíáé ðëÜêá ìå Ý÷ïõí ñùôÞóåé áí åßíáé ôïõñìðÜôï
-
Πραγματικά μπερδεύτηκα
έχω ένα αυτοκίνητο 100 κι ένα 200 ίππων, τι οδηγός είμαι;
κάνω επίκινδυνες ή κανονικές προσπεράσεις;
-
Αυτό λέμε τόση ώρα, οι πολλοί ίπποι δεν συνεπάγονται ακίνδυνα προσπεράσματα, ούτε οι λίγοι επικίνδυνα. Ο οδηγός μετράει.
-
Για να καταληξει καπου αυτο το θεμα πρεπει να διευκρινησετε αν μιλατε για οδηγους ή για αυτοκινητα..... αν τα συνχεουμε τοτε υπαρχουν επικυνδυνη σε συνδιασμο των 2.
Αν καποιος ομως ρωτησει αν ο ιδιος οδηγος θα αισθανθει πιο ασφαλης με ενα αυτοκινητο 80 ή με ενα 150 ιππων , χωρις να αλλαξει δραματικα τον τροπο οδηγησεις του τοτε η απαντηση ειναι προφανεις.
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Για να καταληξει καπου αυτο το θεμα πρεπει να διευκρινησετε αν μιλατε για οδηγους ή για αυτοκινητα..... αν τα συνχεουμε τοτε υπαρχουν επικυνδυνη σε συνδιασμο των 2.Αν καποιος ομως ρωτησει αν ο ιδιος οδηγος θα αισθανθει πιο ασφαλης με ενα αυτοκινητο 80 ή με ενα 150 ιππων , χωρις να αλλαξει δραματικα τον τροπο οδηγησεις του τοτε η απαντηση ειναι προφανεις.
Aυτό έχω πει δύο φορές εδώ μέσα. Αλλά κάποιοι ίσως απο κόμπλεξ επιμένουν να φέρνουν την συζήτηση στον φασιστικά ονομαζόμενο στόκο οδηγό, ο οποίος οδηγεί πιο δυνατό αμάξι από το δικό τους!!
lkar με 200 τουρμπίσια αλογατα μάλλον στόκος και με παράσημο μου φαίνεσαι. Βέβαια όταν μπαίνεις στο μικρό(100) γίνεται η μεταμόρφωση από Tζέκιλ σε Χαυντ
-
Δεν ειπώθηκε αυτό. Αν στον ραλίστα της κακιάς ώρας που θα κάνει βλακείες επειδή του είπαν ότι το αυτοκίνητό του είναι πολύ 'κακό' αξίζει μια μούτζα, σ' αυτόν που με το αδύναμο αμάξι θα πάει να κάνει τα ίδια αξίζουν δέκα.
Αν είχα 50 ίππους παραπάνω θα ένιωθα πιο ασφαλής σε προσπέρασμα στην ευθεία, αλλά εξίσου ανασφαλής σε προσπέρασμα σε δρόμους με συνεχείς τυφλές στροφές. **Αν **την τελευταία μου ανασφάλεια τη μείωνε ή εξουδετέρωνε η όποια δύναμη του κινητήρα, κάποια στιγμή θα το έτρωγα το κεφάλι μου. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Δεν ειπώθηκε αυτό. Αν στον ραλίστα της κακιάς ώρας που θα κάνει βλακείες επειδή του είπαν ότι το αυτοκίνητό του είναι πολύ 'κακό' αξίζει μια μούτζα, σ' αυτόν που με το αδύναμο αμάξι θα πάει να κάνει τα ίδια αξίζουν δέκα.
Αν είχα 50 ίππους παραπάνω θα ένιωθα πιο ασφαλής σε προσπέρασμα στην ευθεία, αλλά εξίσου ανασφαλής σε προσπέρασμα σε δρόμους με συνεχείς τυφλές στροφές. **Αν **την τελευταία μου ανασφάλεια τη μείωνε ή εξουδετέρωνε η όποια δύναμη του κινητήρα, κάποια στιγμή θα το έτρωγα το κεφάλι μου.Mα αυτό ακριβώς είπα κι εγώ κανα δυο ποστ παραπάνω:
Τώρα αν μιλάμε για πολύ στενό δρόμο χωρίς ορατότητα τότε δεν τίθεται θέμα υπολογισμού αποστάσεων και όλες οι προσπεράσεις είναι επικύνδυνες.
Άρα συμφωνούμε ότι ο 'καλός και συνετός οδηγός' σε δρόμο με ορατότητα μπορεί να κάνει πιο ασφαλείς προσπεράσεις αλλά και περισσότερες , καθώς το όριο του αμαξιου των 100 αλόγων γίνεται μια άνετη προσπέραση στα 150.
Μην ξεχνάμε το τελευταίο AUTO MOTO SPORT έχει μετρήσεις με και χωρίς air condition δηλαδή +- 10 άλογα και τα αμάξια 1400-1600 κυβικών χρειαζότανε 50-100 μέτρα παραπάνω χώρο για προσπέραση!!!!
Σκέψου να έχει 50-80 άλογα παραπάνω πόσο χώρο χρειάζεται
-
Το άρθρο που λες το έχω από χθες σκανάρει και είμαι έτοιμος να ποστάρω link με τη σελίδα για τα Astra 1,4-1,6 στο θέμα 'Αποκλειστική συζήτηση για το Astra H'.
Το 1,4 χάνει 15% σε ιπποδύναμη (από 92 δυναμομετρημένους μένει με μόλις 78 ίππους) με τον κλιματισμό ανοιχτό! -
Ο χρήστης Babbis έγραψε:
lkar με 200 τουρμπίσια αλογατα μάλλον στόκος και με παράσημο μου φαίνεσαι. Βέβαια όταν μπαίνεις στο μικρό(100) γίνεται η μεταμόρφωση από Tζέκιλ σε Χαυντ
δηλαδή όσα περισσότερα αυτοκίνητα οδηγείς, τόσες 'προσωπικότητες' έχεις;
Σήμερα είμαι με το εταιρικό, αλλάζω χαρακτήρα, το βράδυ που μπορεί να βγω βόλτα με το άλλο θα γίνω στόκος
Τώρα που το λες... το 3ημερο λόγω μετακόμισης είχα το Wagon R+ της μάνας μου με 75 αλογάκια και φορτωμένο, τι χαρακτήρας ήμουν;
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
δηλαδή όσα περισσότερα αυτοκίνητα οδηγείς, τόσες 'προσωπικότητες' έχεις;
Σήμερα είμαι με το εταιρικό, αλλάζω χαρακτήρα, το βράδυ που μπορεί να βγω βόλτα με το άλλο θα γίνω στόκος
Τώρα που το λες... το 3ημερο λόγω μετακόμισης είχα το Wagon R+ της μάνας μου με 75 αλογάκια και φορτωμένο, τι χαρακτήρας ήμουν;
Μάλλον intellectual σε κόβω με 75 άλογα.
Αν ήταν και φορτωμένο τότε είσαι ακόμα πιο έξυπνος αφου με το βάρος κρατάει καλύτερα στις στροφές
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Το άρθρο που λες το έχω από χθες σκανάρει και είμαι έτοιμος να ποστάρω link με τη σελίδα για τα Astra 1,4-1,6 στο θέμα 'Αποκλειστική συζήτηση για το Astra H'.
Το 1,4 χάνει 15% σε ιπποδύναμη (από 92 δυναμομετρημένους μένει με μόλις 78 ίππους) με τον κλιματισμό ανοιχτό!Από σύμπτωση έπεσε και μένα στα χέρια μου σήμερα. Αρκετά ενδιαφέρον και αποδεικνύει τα αυτονόητα προφανώς (και γι' αυτά που 'φωνάζω' και 'τσακώνομαι') ότι τα άλογα δεν τα βρίσκεις εύκολα και είναι προτιμότερο ένα 'βασικό' πιο ισχυρο μοντέλο από ένα 'πολυτελές' με λιγότερη ισχύ/κυβικά
Που να υπήρχαν και... diesel στο συγκριτικό! Εκτιμώ, ότι το δίλιτρο Golf TDI θα ήταν πιο γρήγορο (ασφαλέστερο) από το GTI
σε κάποια από τις δοκιμασίες -
Εξαρτάται από τη χρήση που του κάνεις. Τον κλιματισμό τον χρησιμοποιώ μόνο όταν τον χρειάζομαι πραγματικά γιατί μου αρέσει και μου δίνει καλύτερη αίσθηση του τι συμβαίνει γύρω μου το ανοιχτό παράθυρο. Επίσης στην πόλη τα προσπεράσματα στο αντίθετο ρεύμα είναι αρκετά σπάνια, άρα πήρα ανέσεις εις βάρος της ιπποδύναμης. Αν όμως έβγαινα τακτικά εκτός πόλης, θ' άλλαζαν οι προτεραιότητές μου.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Εξαρτάται από τη χρήση που του κάνεις. Τον κλιματισμό τον χρησιμοποιώ μόνο όταν τον χρειάζομαι πραγματικά γιατί μου αρέσει και μου δίνει καλύτερη αίσθηση του τι συμβαίνει γύρω μου το ανοιχτό παράθυρο. Επίσης στην πόλη τα προσπεράσματα στο αντίθετο ρεύμα είναι αρκετά σπάνια, άρα πήρα ανέσεις εις βάρος της ιπποδύναμης. Αν όμως έβγαινα τακτικά εκτός πόλης, θ' άλλαζαν οι προτεραιότητές μου.κι ο κλιματισμός στον εξοπλισμό ασφάλειας συγκατελέγεται, όπως έχει συζητηθεί στο αντίστοιχο τόπικ
άνεση είναι η επιλογή αυτόματου κλιματισμού σε σχέση με το απλό A/C
Δεν χρειάζεται να βγαίνεις συχνά εκτός πόλης
Συζήτηση περί ασφαλούς προσπέρασης και ίππων...