-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
:lol:
Καμία, από όσο ξέρω.
αμφιβάλλω
κάπως έτσι δε δημιουργούν τεχνητούς σεισμούς? φυτεύοντας ισχυρό εκρηκτικό υλικό σε κάποιο βάθοςMε υδραυλικους δονητες για ερευνα κοιτασματων .
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
:lol:
Καμία, από όσο ξέρω.
αμφιβάλλω
κάπως έτσι δε δημιουργούν τεχνητούς σεισμούς? φυτεύοντας ισχυρό εκρηκτικό υλικό σε κάποιο βάθοςΜια κατηγορία γεωφυσικών μεθόδων έρευνας του υπεδάφους είναι τα ονομαζόμενα 'σεισμικά'. Πράγματι σε αυτού του είδους τις διασκοπήσεις χρησιμοποιείται μια 'σεισμική πηγή'. Αυτή μπορεί να είναι κάποια ποσότητα εκρηκτικού, που τοποθετείται συνήθως σε κάποιο βάθος -σε ένα βαθύ πηγάδι ή μια γέωτρηση, κατά προτίμηση. Μια συστοιχία καταγραφέων (γεώφωνα) τοποθετούνται κατά μήκος μιας γραμμικής διαταξης. Με την έκρηξη, δημιουργούμε έναν πολύ μικρό τεχνητό 'σεισμό' (της τάξης του 1 ή και μικρότερο). Μέσα από την επεξεργασία των καταγραφών από τα γεώφωνα, μπορούμε να 'ακτινογραφήσουμε το υπέδαφος. Μάλιστα, το πόσο βαθιά θα φτάσει η 'ακτινογραφία' αυτή, εξαρτάται τόσο από την ισχύ της πηγής, όσο και από το μήκος της διάταξης των γεωφωνων.
Στην επίγεια έρευνα πετρελαίων χρησιμοποιούνται οι 'δονητές', που ανέφερε ο Γιωργος123. Η (πρωην) ΔΕΠ χρησιμοποιεί κατάλληλα διασκευασμένα φορτηγά που χρησιμοποιούν ένα υδραυλικό 'πέδιλο' που 'χτυπάει' την επιφάνεια του εδαφους (όπως περίπου χτυπάμε τα παπούτσια μας για να τινάξουμε τις λάσπες!), προκαλώντας δονήσεις που καταγράφονται από τη συστοιχία των γεωφώνων.
Η κορυφή της τεχνολογίας βρίσκεται όμως στη θαλάσσια έρευνα. Εκεί χρησιμοποιείται μια συσκευη που ονομάζεται airgun, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μεγάλο αεροσυμπιεστή, ο οποίος εκτοξεύει 'ριπές' συμπιιεσμένου αέρα μέσα στη θάλασσα. Το airgun σύρεται από ένα πλοίο το οποίο επίσης σέρνει μια σειρά καταγραφέων (εδώ λέγοναι υδρόφωνα), σε ανάπτυγμα που μπορεί να φτάνει και τα λίγα km. Σε περιοχές που υπάρχει τελευταία μεγάλο ενδιαφέρον για πετρέλαια (πχ δέλτα Νίγηρα) χρησιμοποιούνται πολύ μεγάλα airgun (χωρητικότητας πάνω από 200 κυβικές ιντσες) . (Τα κύματα που παράγουν (όχι στην επιφάνεια, μιλάω για το πως μεταφέρεται η δόνηση στο νερό) λέγεται ότι προκαλουν σοβαρά προβλήματα στη θαλάσσια πανίδα, συμπεριλαμβανομένων και των φαλαινών.) Παράλληλα, στην περιοχή έρευνας, έχουν ποντιστεί οι ονομαζόμενοι OBS (ocean-bottom seismographs) που είναι αυτόνομες συσκευές που καταγράφουν και αυτές τα διαδιδόμενα κύματα, τα οποία δεν μεταφέρονται μονο μέσα στο νερό, αλλά διεισδύουν και κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, και μάλιστα για πολλά km.
-
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ υπολογίζεται ότι έχει συνολική ισχύ μέχρι 1.2 Μεγατονους. Ο σεισμός στον Ινδικό ωκεανό το 2004 (με το τσουνάμι) απελευθέρωσε 9500 μεγατόνους στην εστία, ισχύς που απορροφήθηκε από το γηινο φλοιό κατά το μεγαλύτερο του μέρος και στην επιφάνεια η υπολογισμένη έκλυση ισχύος ήταν περίπου 25 Μεγατόνους (ήτοι 20 φορές το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ!)Το συνολικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι μόλις 1.2 Μεγατόνοι! Η βόμβα Β41 μόνο έχει ισχύ 25 Μεγατόνους (η ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή, η Tsar Bomba, είχε ισχύ 50Μεγατόνους). Πρακτικά το μόνο που περιορίζει την ισχύ των θερμοπυρηνικών όπλων (υδρογονοβόμβες=όπλα σύντηξης) είναι ο φορέας. Μια βόμβα που δεν έχει απαιτήσεις μεταφοράς στον στόχο μπορεί άνετα να είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες Mt.
added link: http://www.youtube.com/watch?v=16cewjeqNdw
-
Ο χρήστης sotiris28 έγραψε:
Το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ υπολογίζεται ότι έχει συνολική ισχύ μέχρι 1.2 Μεγατονους. Ο σεισμός στον Ινδικό ωκεανό το 2004 (με το τσουνάμι) απελευθέρωσε 9500 μεγατόνους στην εστία, ισχύς που απορροφήθηκε από το γηινο φλοιό κατά το μεγαλύτερο του μέρος και στην επιφάνεια η υπολογισμένη έκλυση ισχύος ήταν περίπου 25 Μεγατόνους (ήτοι 20 φορές το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ!)
Το συνολικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι μόλις 1.2 Μεγατόνοι! Η βόμβα Β41 μόνο έχει ισχύ 25 Μεγατόνους (η ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή, η Tsar Bomba, είχε ισχύ 50Μεγατόνους). Πρακτικά το μόνο που περιορίζει την ισχύ των θερμοπυρηνικών όπλων (υδρογονοβόμβες=όπλα σύντηξης) είναι ο φορέας. Μια βόμβα που δεν έχει απαιτήσεις μεταφοράς στον στόχο μπορεί άνετα να είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες Mt.
Συγχωρείστε με... με τα πολεμικά δεν τα πάω καλά. Δε διάβασα σωστά την παραπομπη:
http://en.wikipedia.org/wiki/Megaton -
Ψιλοκουνηθήκαμε μόλις...
Αλλού; -
Μόνο εσείς, ήταν μικρός...
-
Μόλις έγινε σεισμός τον αισθανθήκατε? στης 1:03..ταράχτηκα ρε γμτ
-
Ο χρήστης x-origin έγραψε:
Μόλις έγινε σεισμός τον αισθανθήκατε? στης 1:03..ταράχτηκα ρε γμτΤον χαμπάριασα κι εγώ.(Κλάνω μέντες όταν κουνιέμαι )
-
2008-03-19 1:01:50.6 38.91 N 24.12 E 2 ML 3.9 AEGEAN SEA
άστα κι εγώ μια από τα ιδία!καθόμουν και σκάλιζα το κινητό και όταν άρχισα να κουνιέμαι ταράχτηκα
-
Γντ εγω παλι δε νκαταλαβα τπτ.
Μονο το 99 φοβηθηκα, αν κα ιδεν εχω νιωσει σεισμο πανω απο 203 φορες στη ζωη μου.
-
Εσύ πάντως, ωσάν σκύλος, θα έπρεπε να τους προαισθάνεσαι.
-
τελικά 4,8 ήταν ο σεισμός http://www.emsc-csem.org/index.php?page=home
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Εσύ πάντως, ωσάν σκύλος, θα έπρεπε να τους προαισθάνεσαι.Nαι αλλα ειμαι λιγο αναισθητος
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Εσύ πάντως, ωσάν σκύλος, θα έπρεπε να τους προαισθάνεσαι.
Nαι αλλα είναι γνωστό οτι ειμαι πιο βλάκας από τον ίσκιο μου
-
[γουαναμπι μοντερειτορ μοουντ ον]
Ενταξει εχουμε το σουβλατζιδικο ρε φιλε...γιατι πρεπει να μαμαμε ολα τα θεματα?
[γουαναμπι μοντερειτορ μοουντ οφ] -
Τσάτσε!
-
Σεισμος γαμησε τα στο Ηρακλειο τωρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Πωπω τί ηταν αυτο; Ακομα να συνελθω κοπηκαν τα ποδια μου.
-
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Πωπω τί ηταν αυτο; Ακομα να συνελθω κοπηκαν τα ποδια μου.Aπό τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχω νιώσει σε διάρκεια...
Απα πα... Φέρε πάνες! Τρέμω... -
Tόσο πολύ ρε σεις;
Σεισμός. Πόσο τον φοβόμαστε?