Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Πιστεύετε σε κάποια ανώτερη δύναμη?
    1. Home
    2. Αντίλογος
    3. Πιστεύετε σε κάποια ανώτερη δύναμη?
    • 1
    • 2
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 39
    • 40
    • 19 / 40
    Αντίλογος
    62
    795
    8364
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • H
      hunter last edited by

Ο χρήστης Michelle έγραψε:
      Οχι βεβαια!
      Σκεψου κατι για το οποιο να μην υπαρχουν αποδειξεις ουτε υπερ ουτε κατα!

Δώθηκαν δύο τέτοια παραδείγματα σέ κάποιες από τίς πολύ προηγούμενες σελίδες.Κανένας δέν είχε απαντήσει.
      Τό επαναφέρω λοιπών:

Ο sirgus ανέφερε ότι κάθε μέρα βλέπει φαντάσματα,τά οποία είναι υπαρκτά αλλά είναι ''άυλα' καί μή ενεργειακά μετρήσιμα.
      Απόδειξε μου ότι ΔΕΝ υπάρχουν,ή πές μου ότι πιστεύεις ότι αυτά τα φαντάσματα πού βλέπει ο Κώστας,είναι πραγματικά.
      Τά παραδείγματα πού υπάρχουν στή σφαίρα του 'μεταφυσικού',είναι αυτά πού δέν αποδυκνείεται ότι υπάρχουν ή ότι δέν υπάρχουν.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • M
        michelle last edited by

Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
        Ο sirgus ανέφερε ότι κάθε μέρα βλέπει φαντάσματα,τά οποία είναι υπαρκτά αλλά είναι ''άυλα' καί μή ενεργειακά μετρήσιμα.

Οι αναφορες για φαινομενα τα οποια η επιστημη αδυνατει να εξηγησει με βαση τους φυσικους νομους ειναι παμπολες. Αλλα ο sirgus ειναι για δεσιμο, οποτε δε μετρανε οι δικες του!

(Kωστα, αστειευομαι φυσικα!)

Απόδειξε μου ότι ΔΕΝ υπάρχουν,ή πές μου ότι πιστεύεις ότι αυτά τα φαντάσματα πού βλέπει ο Κώστας,είναι πραγματικά.
        Τά παραδείγματα πού υπάρχουν στή σφαίρα του 'μεταφυσικού',είναι αυτά πού δέν αποδυκνείεται ότι υπάρχουν ή ότι δέν υπάρχουν.

Επειδη δε μπορω να αποδειξω το παραμικρο, το αν θα πιστεψω στα φαντασματα εξαρταται εξολοκληρου απο το αν θα πιστεψω αυτους που τα ειδαν, η νομιζουν πως τα ειδαν. Το ιδιο ισχυει π.χ. και για τα UFO. Οποτε; Απλα, αφηνω το μυαλο μου ανοικτο ακομη κι αν θεωρω οτι οι πιθανοτητες ειναι μια στο εκατομμυριο. Πως μπορω να απορριψω κατι χωρις να εχω αποδειξεις για τη μη πιθανοτητα υπαρξης του;

• I
          ililias last edited by

Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
          Ηλία,πρίν περίπου τριακόσια πενήντα χρόνια,ένας κορυφαίος τής εποχής Ευρωπαίος φιλόσοφος,δήλωνε ότι,ο εγκέφαλος έχει τόση ευφυία,όση καί τό...ρυζόγαλο!!!

Ρε συ, φτιάχναν ρυζόγαλο πριν από 350 χρόνια; Και καλά που μου το θύμισες, έχει φτιάξει η γυναίκα μου από χθες. Πάω να πέσω μέσα σε ένα, να βρω την ευφυία του. Θέλει κανείς; Κερνάω.

• G
            g60 last edited by

Ο χρήστης Γεωργία έγραψε:
            Καλά ρε παιδιά έχετε ξεφύγει τελείως από το θέμα και συζητάτε τι είναι επιστήμη.
            Τελοσπάντων για να απαντήσω σ'αυτόν που με ρώτησε,δεν θυμάμαι και ποιος ήταν με τόσα που διάβασα.
            Δεν εννοώ το πότε εγώ έμαθα για τον Δία αλλά το ότι το εκπαιδευτικό σύστημα κάνει μια τυπική αναφορά σε αντίθεση με τα θρησκευτικά.
            Όσο για το αν ήμουν εγώ θεός και ποιες θα ήταν οι προτάσεις μου.Δεν ξέρω,για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είμαι.Αυτός όμως είναι παντογνώστης,πανίσχυρος ή τουλάχιστον έτσι ακούγεται.Αυτός ξέρει.
            Τελοσπάντων εγώ δεν ξέρω,είναι πολύ περίπλοκο θέμα.Γιατί κι αυτή η ανώτερη δύναμη από που προήλθε?
            Η κότα γέννησε το αυγό ή το αυγό την κότα?
            Δεν ξέρω ρε άνθρωποι.εγώ από την Ανδρομέδα έρχομαι.Περασική είμαι από τα μέρη σας.

[list:1vvn6weg]Απ οτι καταλαβαινω, πρεπει να εισαι γυρω στα 18 [/list:u:1vvn6weg][list:1vvn6weg]Τα βλεπετε ρε μαντραχαλαδες που προσκυνατε σα καγκουρες?Ισα με μια Γεωργια δεν ειστε.Γουσταρω να βλεπω παντως τις φατσες των καθηγητων οταν τετοια τσακαλια τους στηνουν στον τοιχο και δεν ξερουν να απαντησουν.[/list:u:1vvn6weg]

• G
              g60 last edited by

Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:

Σε προβληματίζει καθόλου το γεγονός ότι μόνον ο άνθρωπος, απ'όλα τα ζώα, έχει θρησκείες;

Πού το ξέρεις???

[list:3v7z1ds6]Ειδες κανενα ζωο να προσκυναει σαν τον Παττακο?[/list:u:3v7z1ds6]

• S
                sirgus last edited by

Δεν εχουμε επιχειρηματα και το παιζουμε σνομπ, ε;...

Αν εισαι φυσικος θα επρεπε να εχεις συνηθισει τους συλλογισμους που περιλαμβανουν τις παραπανω λεξεις που ανεφερες. Οσο για μενα, μια απλη υποθεση εκανα. Αν μπορεις να μου αποδειξεις οτι αποκλειεται να ισχυει, be my guest. Μεχρι τοτε, δε θα ηταν κακο να αφησεις ενα πολυ μικρο εστω περιθωριο στο μυαλο σου που να χωραει κι αυτη την πιθανοτητα, ακομα κι αν προς το παρον δεν υπαρχει κατι που να σου λεει οτι ετσι ειναι.

Έχω συνηθίσει σε συλλογισμούς και υποθέσεις που έχουν μια βάση...

Δεν έχει νόημα να λες ότι έφτασα στο τέλος όταν αύριο είναι άλλη μέρα και ίσως βρεις την λύση!
                Θα είχε νόημα να πεις κάτι τέτοιο αν είχαμε και χρονικό περιθώριο!

Ας υποθεσουμε οτι η εξερευνηση προχωραει και σε μερικες εκατονταδες χρονια βρισκουμε οτι αυτο που εμεις θεωρουμε ως συμπαν βρισκεται στο εσωτερικο μιας τεραααααστιας σφαιρας στην οποια ο,τι βγαινει απο τη μια μερια ξαναμπαινει απο την αλλη (υλικα σωματα, κυματα, κλπ). Τι λες, θα υπαρχει πιθανοτητα να ευθυνεται γι αυτο καποια 'ανωτερη δυναμη'; Τι θα πει ο εξερευνητης / επιστημονας;

Δηλαδή η επαλήθευση του παραπάνω σημαίνει ανώτερη δύναμη!?!?!?!

και πάλι λέω ότι το ανθρώπινο επίπεδο δεν είναι κριτήριο για την ύπαρξη ανώτερης δύναμης!

Πως προσδιοριζεις το 'ανωτερης' αν δεν εχει να κανει με το ανθρωπινο επιπεδο η την ανθρωπινη ικανοτητα αντιληψης; 'Ανωτερης' απο τι;...[/quote]

Όπως το όρισε ο Alexastrag στην πρώτη σελίδα

*οχι δεν πιστευω οτι υπαρχει καποια ανωτερη δυναμη με την εννοια του θεου...... απο τοτε που αρχισα να προβληματιζομαι σχετικα με τα θεματα αυτα απο την εφηβεια μου ειμαι αθεος.

βεβαιως και υπαρχουν ανωτερες απο τον ανθρωπο δυναμεις........ δεν εχουν ομως καμμια σχεση με θεους και θρησκειες αφου αυτα ειναι δημιουργηματα του ιδιου του ανθρωπου και λειτουργουν σαν υποκαταστατα για να μπορεσει να αντιμετωπισει τις δυσκολιες κα τις αντιξοοτητες της ζωης του ενω στο παρελθον αλλα και στο παρον χρησιμοποιουνται [οι θρησκειες] απο εξυπνους και ενιοτε αδιστακτους ανθρωπους που εχρισαν τους εαυτους τους ως απεσταλμενους του εκαστοτε ''θεου'' ωστε να κατευθυνουν τις μαζες των πιστων για να εχουν αυτοι δυναμη πλουτο και εξουσια και οι υποτακτικοι τους τον φοβο του θεου ωστε να ειναι και να παραμενουν πειθηνια υποχειρια τους.*

• K
                  krusenstern last edited by

Ο χρήστης G60POWER έγραψε:

Σε προβληματίζει καθόλου το γεγονός ότι μόνον ο άνθρωπος, απ'όλα τα ζώα, έχει θρησκείες;

Πού το ξέρεις???

[list:39bms7tt]Ειδες κανενα ζωο να προσκυναει σαν τον Παττακο?[/list:u:39bms7tt]

παρανόηση Μάκη, μεταξύ θρησκείας και πίστης
                  το λύσαμε σελίδες πίσω

(αν και θα μπορούσε να προσκυνάει με τον τρόπο που εσύ χαιρετάς, εδώ οι Εσκιμώοι φιλιούνται με τη μύτη )

• S
                    sirgus last edited by

Εγω λεω απλα 'Μη σνομπαρουμε με τη μια ο,τιδηποτε θυμιζει σεναριο επιστημονικης φαντασιας. Ας το βαλουμε στο συρταρι των πιθανοτητων να το εξερευνησουμε οταν ερθει η ωρα του κι εχουμε καποια στοιχεια'. Απλο δεν ειναι;

Κανείς δεν διαφώνησε!!!!
                    Απλά εσύ πιστεύεις ότι θα υπάρχει ώρα που ο επιστήμονας θα πει οκ ... κολλήσαμε για πάντα?

Δεν θα το πει! όχι απο εγωισμό γιατί μπορεί μετά από ένα λεπτό να έρθει μια νέα ιδέα....

• S
                      sirgus last edited by

Ο χρήστης HUNTER έγραψε:

Ακριβώς... η πορεία δεν είναι έστω ότι έχουμε 100 θεωρίες...προσπαθούμε να τις απορρίψουμε όλες εκτός μίας....

• S
                        sirgus last edited by

.α

• S
                          sirgus last edited by

Απλα, αφηνω το μυαλο μου ανοικτο ακομη κι αν θεωρω οτι οι πιθανοτητες ειναι μια στο εκατομμυριο.

Νομίζω το (αν μου επιτρέπεις) 'κόλλημα' σου είναι αν έχουμε το μυαλό μας ανοικτό σε διάφορες θεωρίες...
                          Σαν να παίζουμε με τις λέξεις....

• G
                            g60 last edited by

Ο χρήστης dimitrios2004 έγραψε:

τά μαθηματικά (σάν μία εννοια) θά τήν ονόμαζες,εν τέλει,ώς επιστήμη ή ώς φιλοσοφία;

Ta ma8imatika apo mona tous den einai epistimi kai sigoura oute filosofia..

Γιού μπέρδεψ μί!!!
                            πώς τότε ορίζουμε τα μαθηματικά;Σάν κάποιο εργαλείο;
                            Γιά λέγε,γιά λέγε!!!

Ta ma8imatika oute sta panepistimia den 8ewrounte epistimi.

8ewrounte ma8imatika.

Politikoi mihanikoi, mihanologoi, elektrologoi einai oloi mihanikoi (engineering)

Science (epistimi) einai to physics, chemistry, biology.

Gnorizw oti stin Ellada epistimi apokaloun akoma kai tin iatriki, filologia etc. Auto vasizetai ston arxaio-elliniko orismo tou ti simainei epistimi.
                            I glwssa omws e3elisetai, oi epistimes pleon den einai idies me auto pou htan prin xiliades xronia

Me ektimisi,
                            Dimitris

[list:bgvy3hcp]Οταν λες οτι η γλωσσα εξελισεται, τι εννοεις? [/list:u:bgvy3hcp][list:bgvy3hcp]Γιατι αν συγκρινουμε την αγγλικη με την αρχαιοελληνικη ο ενας μασαει ενω μιλαει κι αλλος εκφραζει μεσω του λογου οτι ακριβως σκεφτεται.Δε νομιζω οτι θα βρεις παρομοια γλωσσα σε παγκοσμιο επιπεδο ουτε σαν παραδειγμα προς αντιγραφη.Αντιθετα μπορω να πω πως η γλωσσα (ακομα και εδω στην Ελλαδα, ας ειναι καλα οι ελλαδεμποροι) πηρε την κατιουσα.Η μαθηματικη αυτη γλωσσα (αληθεια τα διδασκουν στα ελληνικα σχολεια?) θα ελεγα οτι ειναι επιστημονικα κατασκευασμενη, εξαλλου ο της microsoft αλλα και τα ξενα σχολεια δε νομιζω οτι διδασκουν την αρχαιοελληνικη για πλακα.Ισως κρυβει μεγαλη σοφια, απλα πρεπει να την ερευνησουμε[/list:u:bgvy3hcp][list:bgvy3hcp]Επισης, διαφωνω στο οτι τα μαθηματικα δεν ανηκουν στην επιστημη.Βρειτε μου εναν κλαδο τον οποιο θεωρειτε επιστημονικο χωρις να χρειαζεται μαθηματικα.Επισης, σκεφτειτε απο τοτε που ανακαλυψαμε τον αριθμο 1 που εχουμε φτασει.Αυτο σημαινει οτι οπως ελεγαν και αρχαιοι μας προγονοι 'τα παντα ρει'. αλλα εκτος τουτου ειμαι σιγουρος οτι και στην επιστημη των μαθηματικων στο μελλον θα βρουμε και αλλες 'πραξεις' αγνωστες στο σημερα και το πιθανοτερο με οτι καινουριο ανακαλυπτουμε στο διαστημα.Εκει να δειτε..........ανατροπες
                            [/list:u:bgvy3hcp]

• S
                              sirgus last edited by

Πώς να το κάνουμε ρε Μισέλ! Δεν γίνεται συνέχεια αυτή η περιβόητη δύναμη να είναι κάτι σαν εναλλακτική λύση!

Κολλάει η φυσική ?? Ε, κάποια ανώτερη δύναμη θα κρύβεται.

Τελικά δεν βλέπω καμία διαφορά από αυτό που λένε μερικοί «πιστεύω σε μια ανώτερη δύναμη γιατί δεν μου έχει αποδείξει η φυσική το Χ φαινόμενο» με το «ΑΝ κάποτε ΙΣΩΣ κολλήσει ο φυσικός δεν θα κρύβεται μια ανώτερη δύναμη?»

Άντε να κρυβόταν κάτι άλλο το οποίο έχει αποδείξει ΜΙΑ ΦΟΡΑ την παρουσία του.
                              Να λέω ότι κόλλησα άρα κρύβεται μια άλλη άγνωστη θεωρία?
                              Δεν έχει λογική αυτό!!! Επειδή μια θεωρία δεν ισχύει το συμπέρασμα είναι ότι ισχύει μια άλλη που δεν έχει κανένα στοιχείο?

• G
                                g60 last edited by

Πού το ξέρεις???

[list:3hjj3p77]Ειδες κανενα ζωο να προσκυναει σαν τον Παττακο?[/list:u:3hjj3p77]

το λύσαμε σελίδες πίσω

(αν και θα μπορούσε να προσκυνάει με τον τρόπο που εσύ χαιρετάς, εδώ οι Εσκιμώοι φιλιούνται με τη μύτη )

[list:3hjj3p77]Αμ δεν το λυσαμε, εδω η πλειοψηφεια προσκυναει πριν γραψει [/list:u:3hjj3p77][list:3hjj3p77]Τωρα αν προσκυναει με τη μυτη η το ματι, ε δεν εχει και διαφορα [/list:u:3hjj3p77]

• K

Πού το ξέρεις???

[list:29iop73y]Ειδες κανενα ζωο να προσκυναει σαν τον Παττακο?[/list:u:29iop73y]

το λύσαμε σελίδες πίσω

[list:29iop73y]Αμ δεν το λυσαμε, εδω η πλειοψηφεια προσκυναει πριν γραψει [/list:u:29iop73y][list:29iop73y]Τωρα αν προσκυναει με τη μυτη η το ματι, ε δεν εχει και διαφορα [/list:u:29iop73y]

μην τα μπερδεύεις. Από το να έχει ψηφίσει κάποιος ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει ανώτερη δύναμη, μέχρι το να προσκυνάει, υπάρχει διαφορά

• S
                                    sirgus last edited by

Αν εισαι φυσικος θα επρεπε να εχεις συνηθισει τους συλλογισμους που περιλαμβανουν τις παραπανω λεξεις που ανεφερες. Οσο για μενα, μια απλη υποθεση εκανα. Αν μπορεις να μου αποδειξεις οτι αποκλειεται να ισχυει, be my guest. Μεχρι τοτε, δε θα ηταν κακο να αφησεις ενα πολυ μικρο εστω περιθωριο στο μυαλο σου που να χωραει κι αυτη την πιθανοτητα, ακομα κι αν προς το παρον δεν υπαρχει κατι που να σου λεει οτι ετσι ειναι.

Κάτι έχεις μπερδέψει.
                                    Φυσικός δεν σημαίνει «φέρτε μου 100 θεωρίες από την φαντασία του κάθε ενός να σας αποδείξω ότι δεν ισχύουν!»

• G
                                      g60 last edited by

Ο χρήστης dimitrios2004 έγραψε:

H glwssa omws e3elisetai gia na kaliptei pragmata, ennoies pou den ipirxan kapote. Pisteueis oti prepei na diatiroume tous orismous twn le3ewn opws htan autoi apo tin arxaio-Elliniki , i na prosarmozoume tis le3eis panw stis nees anagkes ?

[list:12sb85il]Αν μιλαμε για την αγγλικη, ναι εχεις δικιο.Αν ομως μιλαμε για την αρχαιοελληνικη διαφωνω.Πχ το cd το οποιο βγαινει απ τις λεξεις compact disc μεταφραζεται ως 'συμπαγης δισκος'.(Τωρα θα μου πεις ειναι και θεμα μαγκιας ως προφορα, ε γι αυτο θα φαμε τα μουτρα μας) , τι site ως 'ιστοσελιδα', το internet ως 'διαδυκτιακος τοπος' και παει λεγοντας.Πιστευω να καταλαβαινεις τη διαφορα [/list:u:12sb85il]

• G
                                        g60 last edited by

Πού το ξέρεις???

[list:64b95eon]Ειδες κανενα ζωο να προσκυναει σαν τον Παττακο?[/list:u:64b95eon]

το λύσαμε σελίδες πίσω

[list:64b95eon]Αμ δεν το λυσαμε, εδω η πλειοψηφεια προσκυναει πριν γραψει [/list:u:64b95eon][list:64b95eon]Τωρα αν προσκυναει με τη μυτη η το ματι, ε δεν εχει και διαφορα [/list:u:64b95eon]

μην τα μπερδεύεις. Από το να έχει ψηφίσει κάποιος ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει ανώτερη δύναμη, μέχρι το να προσκυνάει, υπάρχει διαφορά

[list:64b95eon]Οχι δε μιλαω γι αυτους (αντιθετα συμεριζομαι τις αποψεις τους). Για τους αλλους μιλαω, τους 'ελλας ελληνων χριστιανων'[/list:u:64b95eon]

• K

ποιοί είναι αυτοί εδώ μέσα ρε Μάκη και δεν τους έχω δει??? (κανείς δεν σήκωσε χέρι ως τώρα ) Μόνο ένας τοποθετήθηκε σαφώς όπως το περιγράφεις

• D
                                            dimitrios2004 last edited by

τά μαθηματικά (σάν μία εννοια) θά τήν ονόμαζες,εν τέλει,ώς επιστήμη ή ώς φιλοσοφία;

Ta ma8imatika apo mona tous den einai epistimi kai sigoura oute filosofia..

Γιού μπέρδεψ μί!!!
                                            πώς τότε ορίζουμε τα μαθηματικά;Σάν κάποιο εργαλείο;
                                            Γιά λέγε,γιά λέγε!!!

Ta ma8imatika oute sta panepistimia den 8ewrounte epistimi.

8ewrounte ma8imatika.

Politikoi mihanikoi, mihanologoi, elektrologoi einai oloi mihanikoi (engineering)

Science (epistimi) einai to physics, chemistry, biology.

Gnorizw oti stin Ellada epistimi apokaloun akoma kai tin iatriki, filologia etc. Auto vasizetai ston arxaio-elliniko orismo tou ti simainei epistimi.
                                            I glwssa omws e3elisetai, oi epistimes pleon den einai idies me auto pou htan prin xiliades xronia

Me ektimisi,
                                            Dimitris

[list:2u7up4ss]Οταν λες οτι η γλωσσα εξελισεται, τι εννοεις? [/list:u:2u7up4ss][list:2u7up4ss]Γιατι αν συγκρινουμε την αγγλικη με την αρχαιοελληνικη ο ενας μασαει ενω μιλαει κι αλλος εκφραζει μεσω του λογου οτι ακριβως σκεφτεται.Δε νομιζω οτι θα βρεις παρομοια γλωσσα σε παγκοσμιο επιπεδο ουτε σαν παραδειγμα προς αντιγραφη.Αντιθετα μπορω να πω πως η γλωσσα (ακομα και εδω στην Ελλαδα, ας ειναι καλα οι ελλαδεμποροι) πηρε την κατιουσα.Η μαθηματικη αυτη γλωσσα (αληθεια τα διδασκουν στα ελληνικα σχολεια?) θα ελεγα οτι ειναι επιστημονικα κατασκευασμενη, εξαλλου ο της microsoft αλλα και τα ξενα σχολεια δε νομιζω οτι διδασκουν την αρχαιοελληνικη για πλακα.Ισως κρυβει μεγαλη σοφια, απλα πρεπει να την ερευνησουμε[/list:u:2u7up4ss][list:2u7up4ss]Επισης, διαφωνω στο οτι τα μαθηματικα δεν ανηκουν στην επιστημη.Βρειτε μου εναν κλαδο τον οποιο θεωρειτε επιστημονικο χωρις να χρειαζεται μαθηματικα.Επισης, σκεφτειτε απο τοτε που ανακαλυψαμε τον αριθμο 1 που εχουμε φτασει.Αυτο σημαινει οτι οπως ελεγαν και αρχαιοι μας προγονοι 'τα παντα ρει'. αλλα εκτος τουτου ειμαι σιγουρος οτι και στην επιστημη των μαθηματικων στο μελλον θα βρουμε και αλλες 'πραξεις' αγνωστες στο σημερα και το πιθανοτερο με οτι καινουριο ανακαλυπτουμε στο διαστημα.Εκει να δειτε..........ανατροπες
                                            [/list:u:2u7up4ss]

Aγαπητε G60POWER,

συμφωνώ με όλα όσα λές.

Λέγοντας η γλώσσα εξελίσεται δεν αναφέρομαι προφανός στην καταστροφή της γλώσσας την οποία υπόκειται σήμερα η νέα Ελληνική, αλλά σε αυτό που ένας γλωσσολόγος θα αποκαλούσε εξέλιξη.

Μία λέξη υπάρχει σε μία γλώσσα για να αποδόσει με προφορικό λόγο κάποια έννοια. Καθώς ο άνθρωπος εξελίσεται και δημιουργούνται νέες έννοιες, νέα επαγγέλματα, οι λέξεις προσασμόζονται πάνω στα νέα αυτά δεδομένα,ή υφίσταται ανάγκη δημιουργίας νέων λέξεων.

Το να μεταφράσουμε το website ιστοσελίδα είναι μία μετάφραση που μπορεί ίσως να αποδίδει η και να μην αποδίδει το ακριβές νόημα. Αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να προυπάρχει μία λέξη και να την προσαρμόζουμε στα καινούργια δεδομένα.

Μίας και τα αρχαία Ελλήνικα καθώς και Λατινικά μου τραβούν το ενδιαφέρον αρκετά, κάποιος μπορεί να παρατηρήσει στα αυθεντικά κείμενα την προσπάθεια των ανθρώπων μέσα στο πέρσμα των καιρών να προσαρμόσουν τη γλώσσα. Αυτό δεν έιναι βεβήλωση. Καταστροφή της γλώωσας είναι αυτό που σημβαίνει σήμερα δυστηχώς στην Ελλάδα όταν μέσα απο την αμάθειά τους αρκετοί προσπαθούν να δημιουργήσουν ή να διαστρεβλώσουν έννοιες σωστά εδρεομένες. (και όχι μόνο στην Ελλάδα φυσικά, αλλά η Ελληνική μας νοιάζει τώρα 😉 )

Η επιστήμη στην αρχαία Ελλάδα έιχε διαφορετική έννοια απο οτι σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε οτι τότε ήταν σχεδόν αδιανόητο κάποιος φιλόσοφος να επαλήθευε πειραματικά μία θεωρία. Η χειρονακτική εργασία δεν γινόταν απο προνομιούχες τάξεις. Η σημερινή έννοια της επιστήμης θεωρεί δεδομένο την επαλήθευση μίας θεωρίας μέσα απο το πείραμα. Αν χρησιμοποιούμε την λέξη επιστήμη εννοιολογικά (που σημαίνει γνώση) τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέος. Αν την χρησιμοποιούμε όμως για να αποδόσουμε τον όρο αυτό σε επαγγέλματα, τότε πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Με αυτή τη λογική τα μαθηματικά δεν είναι επιστήμη αφού δεν επαληθεύονται πειραματικά.

Άτυπα όλοι μας , και εγώ μέσα , θα χρησιμοποιήσουμε τον όρο επιστήμη για πολλές έννοιες. Για παράδειγμα θα πώ υπήρχε επιστημονικό πνεύμα όταν αναφέρομαι σε γιατρούς, μαθηματικούς, φιλόλογους. Το επιστημονικό πνεύμα χαρακτηρίζεται απο τη γνώση στην περίπτωση αυτή. Όταν όμως θα κάνω την αντιστοίχηση του επαγγέλματος στην επιστήμη (μία αντιστοίχηση που ίσως και να είναι λάθος όπως έθεσε ο tsilis) τότε νομίζω οτι ο όρος αυτός χρησιμοποιείτε μόνο για λιγα επαγγέματα, όπως Φυσική, Βιολογία, Χημεία κλπ.

Τα μαθηματικά χρειάζονται παντού όπως λές. Είναι όμως το εργαλείο. Τα σύγχρονα μαθηματικά όπως τα γνωρίζουμε αναπτύχθηκαν κυρίως λόγο της ανάγκης επίλυσης περίπλοκων προβλήματων. Οι μοντέρνες μέθοδοι των μαθηματικών επίσης το ίδιο με λίγες εξερέσεις. Υπήρξαν και κλάδοι, όπως η τοπολογία, φράκταλς που πρώτα αναπτύχθηκαν στα μαθηματικα΄και μετα διαπιστώθηκε οτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ένα πολύτιμο εργαλείο αλλού. Ο αριθμός ένα δεν ανακαλύφθηκε, αλλά εφευρήθηκε σαν ένα απαραίτητο εργαλείο για να μετρήσει ποσότητες. Αυτό ακριβώς είναι τα μαθηματικά.

Ο ililias γράφει:

...
                                            Τα μαθηματικά είναι φιλοσοφία, αλλιώς πείτε μου τι είναι πχ το σημείο τομής δυο παράλληλων ευθειών.
                                            Οι φιλόσοφοι στην αρχαία Ελλάδα δεν έψαχναν τρόπους να εξηγήσουν τα γύρω τους, τουλάχιστον όχι όλοι...

Για να αναπτυχθεί ένα θεώρημα ή αξίωμα χρειάζεται φανταστία και λογική. Αυτό όμως δεν κάνει τα μαθηματικά φιλοσοφία. Ειδικά άν μιλάμε για τη σημερινή εποχή πλέον που τα μαθηματικά έχουν γίνει πολύ περίπλοκα, τότε αναφερόμαστε σε μία συγκεκριμένη δομημένη λογική η οποία έχει την ανάγκη αυθέρετων σκέψεων με στόχο όμως τη μία λύση ενός προβλήματος.

To σημείο τομής δύο ευθειών είναι ένα και μόνο ένα. Αυτό το οποίο προέρχεται απο τη λύση του συστήματος που περιγράφει τις ευθείες. Δεν επιδέχεται συζήτηση η λύση αυτή 😉 Αυτό και μόνο κάνει τα μαθηματικά αντίθετα απο τη φιλοσοφία.
                                            Απο τη στιγμή που θα δεχτούμε ένα αξίωμα το εφαρμόζουμε και το δεχόμαστε όπως είναι.
                                            Στα μαθηματικά είναι συγκεκριμένη η λύση ενος προβλήματος η οποία γίνεται με μερικά εργαλεία. Στη φιλοσοφία δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε ένα ερώτημα. Πάντα θα υπάρχουν νέες ερωτήσεις.

Σπουδάζοντας και κάνοντας έρευνα τα μαθηματικά αποτελούσαν το εργαλείο μου για τον τομέα μου (engineering) Περισσότερες φορές όμως έπρεπε να 'φιλοσοφίσω' (να χρησιμοποιήσω τη φαντασία μου το οποίο κατα τη γνωμη μου δεν ταυτίζεται απαραιτητα με τη φιλοσοφία, αλλα για πολλούς υπάρχουν κοινά σημεία) στο engineering, παρά στα ίδια τα μαθηματικά. Αυτό κάνει το engineering φιλοσοφία; Δεν νομίζω. Απλά κάνει τη φαντασία απαραίτητη σε κάθε τομέα της έρευνας, της επιστήμης, της εξέλιξης γενικά.

Μπορούμε μέσα στα πλαίσια ενός παιχνιδιού παίρνοντας κανόνες απο τα μαθηματικά να παίξουμε θέτοντας φιλοσοφικά ερωτήματα. Πχ άν χωρίσουμε ένα αντικείμενο στα δύο και το ενώσουμε ξανά θα πάρουμε το ίδιο αντικείμενο;
                                            Η τοπολογία και η φυσική θα δώσουν δύο διαφορετικές απαντήσεις. Αλλά είναι απαντήσεις που προέρχονται απο τη συγκεκριμένη γνώση που υπάρχει , αλλά που ξεκίνησαν απο ένα 'φιλοσοφικό' ερώτημα.
                                            Η φυσική στην απάντηση που δίνει φυσικά είναι και η σωστή 😉

Οι φιλόσοι στην αρχαία Ελλάδα πάντως προσπαθούσαν να εξηγήσουν τον κόσμο γύρω τους. Αυτό σημαινε και φιλοσοφία στην αρχαία Ελλάδα.

Φιλοσοφία είναι το θέμα που συζητάμε εδώ. Άν πιστεύουμε σε ανώτερη δύναμη και γιατί. Είναι φιλοσοφία, γιατί τίποτα απο αυτά που λέμε δεν θα αποδειχτεί πειραματικά ποτε, και είμαι σχεδόν σίγουρος οτι κανένα επειχήρημα δεν θα κάνει κάποιον να αλλάξει γνώμη. Υπάρχει κανένας που πιστεύει στο θεό και άλλαξε διαβάζοντας κάποιο επιχείρημα; Ή το ανάποδο; Εν αντιθέση όμως στην επιστήμη, στην έρευνα γενικά , ένα μόνο πείραμα αρκεί να αλλάξει τα πιστεύω όλων σε ελάχιστο χρόνο

Σίγουρα είναι λάθος να κάνουμε αντιστοίχηση του science στο επιστήμη. ΌΤαν όμως αναφερόμαστε σε επαγγέλματα, τότε 'ισως' να πρέπει να γίνεται η μετάφραση με προσοχή. Στη δική μου τη λογική ένας δικηγόρος για παράδειγμα είναι δύσκολο να θεωρήσω οτι κάνει επιστήμη επειδή γνωρίζει το αντικείμενό του πολύ καλά.

Με ειλικρινή εκτίμηση και σεβασμό,
                                            Δημήτρης

ΥΓ. Είχε σβηστεί ένα post μου απο εδώ και το έκανα paste απο το cache του computer mou!

• First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 17
                                            • 18
                                            • 19
                                            • 20
                                            • 21
                                            • 39
                                            • 40