-
ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΚΑΠΟΥ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΧΙΟΝΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΣΚΑΒΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ1
ΕΛΕΓΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ(ΣΝΟΟΥΜΟΜΠΙΛ)!
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ Η ΟΧΙ? -
ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΚΑΠΟΥ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΧΙΟΝΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΣΚΑΒΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ1
Eξαρτατε από τι λάστιχα φοράς (μέγεθος- τύπο) καθώς επίσης από το τι εννοείς λέγοντας 'πολύ' χιόνι 20cm 30cm ή 60cm ???
Αν εννοείς έως 30 και είναι σαθρό τότε ο σκοπός είναι να το διώξεις έως ότου βρεις σταθερό έδαφος για να έχεις την απαιτούμενη πρόσφυση για να κινηθείς , εκεί αν έχεις στενά λάστιχα από Α/Τ και πάνω και καλή τετρακινηση δεν χρειάζεσαι αλυσίδες αν όχι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις χρειάζεσαι!!!!
Αν το χιόνι έχει πάλι πάχος έως 30cm και είναι σφιχτό λόγο χαμηλής θερμοκρασίας τότε δεν θες με κανένα τρόπο να το σκάψεις μέχρι κάτω γιατί τότε θα ντακαρεις το αυτοκίνητο στη μέση και κλαυτά, όποτε ο σκοπός είναι να κινηθείς σε όσο λιγότερο βάθος μπορείς αλλά και να έχεις πρόσφυση και ο μόνος τρόπος είναι ή να έχεις καλά Α/Τ και πάνω πάλι στενά λάστιχα ή σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αλυσίδες και να κινείσαι απαλά με αργά και λίγο γκάζι ούτος ώστε να μην χαζοσπινιαρει σκάψει και σε ντακαρει!!!!
Από εκεί και πάνω σε πάχος μεγαλύτερο των 30-35-40 cm θέλει γνώση εμπειρία και ένα Καλο εργάτη καλές αλυσίδες δυο με τρία φτυάρια μαζί με δυο τρεις φίλους παρέα για να πας!!!!!!! -
ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ ΦΙΛΕ
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ.. ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ ΚΑΙ ΑΝΗΦΟΡΑ Η ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΣΙΓΟΥΡΑ!!! -
Α!!! Ξέχασα το σνοουμομπιλ έχει ερπύστρια πλάτους 30cm περίπου και απλά ακουμπάει πάνω στο χιόνι με τους τροχούς αυτό δεν γίνεται διότι περιστρέφονται προσπαθώντας να τραβήξουν το βάρος που κουβαλάνε.!!
-
Ο χρήστης nickpar έγραψε:
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ.. ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ ΚΑΙ ΑΝΗΦΟΡΑ Η ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΣΙΓΟΥΡΑ!!!
Οπωσδηποτε !!!!!
-
Ο χρήστης michailbm έγραψε:
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ.. ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ ΚΑΙ ΑΝΗΦΟΡΑ Η ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΣΙΓΟΥΡΑ!!!
Οπωσδηποτε !!!!!
Α μπραβο, αυτα να τα διευκρινηζουμε γιατι πολλοι απο εμας νομιζουν οτι με ενα 4κινητο πανε οπου θελουν και δεν χρειαζονται αλυσιδες ....
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ειδικα σε οποιοδηποτε βουνο που εχει στροφιλικια και ......γκρεμους οπως επισης ΑΠΑΙΤΗΤΗ και η ποιο αργη ταχυτητα που μπορει να κινηθει το αυτοκινητο σε συνδυασμο με τις απαλες κινησεις του οδηγου ...Και ποιο πρακτικα ...αν το χιονι ειναι φρεσκο (ημερας που λενε ) , η ωρα δεν ειναι προχωρημενη ωστε να εχει προλαβει να παγωσει και δεν οδηγουμε σε εντονες ανηφορες η κατηφορες , τοτε θα την βγαλουμε καθαρη και χωρις αλυσιδες ...σε ολες τις υπολοιπες περιπτωσεις οι αλυσιδες ειναι το καλυτερο προληπτικο μετρο ..
Τις υπολοιπες 'μαγκιες' ας τις αφησουμε για κανενα παρκινγκ στην Παρνηθα
-
καλημερα
οι αλυσιδες στο 4Χ4 μπαινουν στο τιμονι ή πισω ή παιζουν ρολο και οι συνθηκες πχ.ανηφορα ή κατηφορα??? Παντα ειχα αυτη την απορια εμενα εχει μονιμη τετρακινηση!
καπου στο ιντερνετ ειχα διαβασει οτι βαζεις αλυσιδες πισω για να ανεβεις ανηφορα και μπροστα οταν κατεβενεις για να εχεις τιμονι?!? Αληθευει κατι τετοιο???
-
Εάν έχει μπλόκε μεσαίο διαφορικό τότε μπορείς να βάλεις αλυσίδες σε ένα απ τους δυο άξονες ή και στους δυο αλλά ποτέ μια μπροστά και μια πίσω που βλέπω ότι ορισμένοι κάνουν κάνοντας ουσιαστικά μια τρύπα στο νερό διότι ένα νορμάλ διαφορικό δίνει την κίνηση πάντα στον τροχό που έχει την λιγότερη πρόσφυση!
Αν δεν έχει μεσαίο διαφορικό με δυνατότητα μπλοκαρίσματος 50%-50% μπρος πίσω τότε 4 αλυσίδες είναι κανόνας γιατί το αποτέλεσμα θα είναι να σπινάρουν οι τροχοί που δεν έχουν!!!
Υπάρχουν βέβαια συστήματα μετάδοσης 4x4 αυτόματα όπως στο CRV της HONDA που θεωρητικά όταν οι τροχοί του ενός άξονα δεν έχουν πρόσφυση τότε δίνουν κίνηση στον άλλο, αλλά στην πράξη και στο χιόνι αυτό έχει προβλήματα.!!!!
Εγώ αν βάλω 2 μόνο τις βάζω μπροστά ανεξαρτήτως αν είναι ανηφόρα η κατηφόρα ! Αλλά έχω δυνατότητα μπλοκαρίσματος του μεσαίου.
Το ιδανικό και σε αυτή την περίπτωση είναι 4 αλυσίδες!!! -
Εάν έχει μπλόκε μεσαίο διαφορικό τότε μπορείς να βάλεις αλυσίδες σε ένα απ τους δυο άξονες ή και στους δυο αλλά ποτέ μια μπροστά και μια πίσω που βλέπω ότι ορισμένοι κάνουν κάνοντας ουσιαστικά μια τρύπα στο νερό διότι ένα νορμάλ διαφορικό δίνει την κίνηση πάντα στον τροχό που έχει την λιγότερη πρόσφυση!
Αν δεν έχει μεσαίο διαφορικό με δυνατότητα μπλοκαρίσματος 50%-50% μπρος πίσω τότε 4 αλυσίδες είναι κανόνας γιατί το αποτέλεσμα θα είναι να σπινάρουν οι τροχοί που δεν έχουν!!!
Υπάρχουν βέβαια συστήματα μετάδοσης 4x4 αυτόματα όπως στο CRV της HONDA που θεωρητικά όταν οι τροχοί του ενός άξονα δεν έχουν πρόσφυση τότε δίνουν κίνηση στον άλλο, αλλά στην πράξη και στο χιόνι αυτό έχει προβλήματα.!!!!
Εγώ αν βάλω 2 μόνο τις βάζω μπροστά ανεξαρτήτως αν είναι ανηφόρα η κατηφόρα ! Αλλά έχω δυνατότητα μπλοκαρίσματος του μεσαίου.
Το ιδανικό και σε αυτή την περίπτωση είναι 4 αλυσίδες!!!Εχω το Landcruiser, μονιμη τετρακινηση, του οποιου κλειδωνει το κεντρικο διαφορικο μηχανικα (ΟΧΙ τυπου Τορσεν,το οποιο ειναι στην φθηνοτερη εκδοση) σε 3 σκαλες:
- H - κινηση σε ασφαλτο & στεγνο οδοστρωμα
- HL - κινηση σε βρεγμενο οδοστρωμα
- LL - κινηση σε χιονια, παγο, λασπες, αμμο. Παντα το βαζω οταν υπαρχει κινδυνος να χασει αναπασα στιγμη την προσφυση (οπως με συμβουλεψε και ο φιλος Kning,να ναι καλα )
Οι αλυσιδες ειναι παντα μεσα στο 4Χ4 αλλα αχρησιμοποιητες , ενας ακομα λογος που τις πηρα ηταν για τα ματια των μπατσων γιατι δεν θα ηθελα να κανω 200χλμ και καμια 30χλμ πριν τον προορισμο μου να με σταματησουν, να δουν οτι δεν εχω αλυσιδες και να μου που γυρνα πισω ή παρε αλυσιδες απο το βενζιναδικο ποιο κατω (τις οποιες θα πλωρωσω χρυσαφι):evil: Ενδεικτικα τις δικες μου τις πληρωσα 55€ για διαστασεις ελαστ. 265/70/R16 που νομιζω ειναι μια πολυ καλη τιμη!
Φιλε michailbm σε ευχαριστω και εσενα για την πληροφορηση
-
Αγαπητέ DimisGR η θέση HL δεν είναι για βρεγμένα οδοστρώματα εφόσον έχεις μόνιμα 4wd μην βάζεις ποτέ αυτήν την θέση ποτέ στην άσφαλτο (εκτός σε καταστάσεις εξτριμ όπως λίμνες λόγο μεγάλης νεροποντής κλπ) διότι λόγο του ότι σε αυτή την θέση μπλοκάρει το μεσαίο και 'κουρδίζει' η μετάδοση λόγο του ότι ποτέ δεν έχουμε την ίδια ταχύτητα περιστροφής σε ανάμεσα στους δυο άξονες !!!!! Εκτός αυτού λόγο του μπλοκαρίσματος αντί να έχεις καλύτερο κράτημα το αυτοκίνητο γλιστράει με τα τέσσερα και τότε δύσκολα τα πράγματα ιδικά με το βάρος και μέγεθος του οχήματος σου!!!!!!
Αυτήν τη θέση την χρησιμοποιούμε μόνο σε χώμα, άμμο, χιόνι (σε άσφαλτο αν κολαει με τα απλα και χώμα) γιατί στις καταστάσεις αυτές λόγο μειωμένης πρόσφυσης αν παρουσιαστεί το παραπάνω φαινόμενο 'κουρδίσματος' μπορεί ο τροχός με την μεγαλύτερη ταχύτητα περιστροφής να σπινάρει στιγμιαία ώστε να ισορροπήσει πάλι η μετάδοση!!!!
Η θέση LL μπαίνει στις ίδιες και πιο δύσκολες περιπτώσεις με την HL και ΠΟΤΕ ΣΕ ΣΤΕΓΝΗ ή απλά βρεγμένη άσφαλτο!!!!! -
Αγαπητέ DimisGR η θέση HL δεν είναι για βρεγμένα οδοστρώματα εφόσον έχεις μόνιμα 4wd μην βάζεις ποτέ αυτήν την θέση ποτέ στην άσφαλτο (εκτός σε καταστάσεις εξτριμ όπως λίμνες λόγο μεγάλης νεροποντής κλπ) διότι λόγο του ότι σε αυτή την θέση μπλοκάρει το μεσαίο και 'κουρδίζει' η μετάδοση λόγο του ότι ποτέ δεν έχουμε την ίδια ταχύτητα περιστροφής σε ανάμεσα στους δυο άξονες !!!!! Εκτός αυτού λόγο του μπλοκαρίσματος αντί να έχεις καλύτερο κράτημα το αυτοκίνητο γλιστράει με τα τέσσερα και τότε δύσκολα τα πράγματα ιδικά με το βάρος και μέγεθος του οχήματος σου!!!!!!
Αυτήν τη θέση την χρησιμοποιούμε μόνο σε χώμα, άμμο, χιόνι (σε άσφαλτο αν κολαει με τα απλα και χώμα) γιατί στις καταστάσεις αυτές λόγο μειωμένης πρόσφυσης αν παρουσιαστεί το παραπάνω φαινόμενο 'κουρδίσματος' μπορεί ο τροχός με την μεγαλύτερη ταχύτητα περιστροφής να σπινάρει στιγμιαία ώστε να ισορροπήσει πάλι η μετάδοση!!!!
Η θέση LL μπαίνει στις ίδιες και πιο δύσκολες περιπτώσεις με την HL και ΠΟΤΕ ΣΕ ΣΤΕΓΝΗ ή απλά βρεγμένη άσφαλτο!!!!!Φίλε DimisGR, ο michailbm έχει απόλυτο δίκαιο σε αυτά που λέει. Αλλά έχω μια απορία. Λες ότι στην θέση HL μπλοκάρει το μεσαίο; Δηλαδή, δεν μπορείς να βάλεις αργά χωρίς να μπλοκάρεις το μεσαίο;
-
Η θέση LL μπαίνει στις ίδιες και πιο δύσκολες περιπτώσεις με την HL και ΠΟΤΕ ΣΕ ΣΤΕΓΝΗ ή απλά βρεγμένη άσφαλτο!!!!!Φιλε μου συγνωμη γιατι εγω δεν σου εδωσα να καταλαβεις οπως το εγραψα, δικο μου το λαθος! Φυσικα και δεν το βαζω σε βροχη το HL! Πηγαινω κανονικα με το H!!!
Αυτο για να μην παρεξηγηθουμε χωρις να υπαρχει λογος
-
Ο χρήστης tasmania έγραψε:
Φίλε DimisGR, ο michailbm έχει απόλυτο δίκαιο σε αυτά που λέει. Αλλά έχω μια απορία. Λες ότι στην θέση HL μπλοκάρει το μεσαίο; Δηλαδή, δεν μπορείς να βάλεις αργά χωρίς να μπλοκάρεις το μεσαίο;Απο οσα λιγα ξερω και διαβασα στο Βιβλιο του αυτοκινητου περι εμπλοκης οχι.... Απο οσο ξερω στο καινουργιο μοντελο εχει ξεχωριστο λεβιε για την επιλογη αργων σχεσεων και με 'ηλεκτρονικο' τροπο κλειδωνει το κεντρικο διαφορικο τυπου Τορσεν. (αν αυτο εννοεις)
Αν υπαρχει καποιος πιο πεπειραμενος με τετοιο αυτοκινητο ας μας δωσει τα φωτα του
-
H=γρηγορα
HL= γρηγορα μπλοκε
LL=αργα μπλοκεΑκριβως το ιδιο με Vitara μεδιαφορα οτι το Η ειναι 4wd
100% σιγουρο αυτο!!
-
Ο χρήστης tasmania έγραψε:
Φίλε DimisGR, ο michailbm έχει απόλυτο δίκαιο σε αυτά που λέει. Αλλά έχω μια απορία. Λες ότι στην θέση HL μπλοκάρει το μεσαίο; Δηλαδή, δεν μπορείς να βάλεις αργά χωρίς να μπλοκάρεις το μεσαίο;
Οχι δεν γινεται οπως και στα περισσοτερα Ιαπονικα!!
-
Ο χρήστης DimisGR έγραψε:
Αυτο για να μην παρεξηγηθουμε χωρις να υπαρχει λογος
Φυσικα και δεν υπαρχει θεμα παρεξηγησης!!!
-
Φίλε DimisGR, ο michailbm έχει απόλυτο δίκαιο σε αυτά που λέει. Αλλά έχω μια απορία. Λες ότι στην θέση HL μπλοκάρει το μεσαίο; Δηλαδή, δεν μπορείς να βάλεις αργά χωρίς να μπλοκάρεις το μεσαίο;
Οχι δεν γινεται οπως και στα περισσοτερα Ιαπονικα!!
Αυτο εχει αρνητικες συνεπειες στις εκτος δρομου διαδρομες. Το LC που δεν εχει αυτο το συστημα υστερει σε σχεση με καποια αλλα 4Χ4?
-
Ουσιαστικά όχι πέρα του ότι ορισμένες φορές θέλει προσοχή σε λασπωμένα οxταρια λόγο της ολίσθησης με τα τέσσερα!!!!
Αν το έχεις υπόψη τότε πράττεις ανάλογα από πριν!
ΑΛΥΣΙΔΕΣ