-
παιρνουν ατομα που κανουν τη θητεια τους σε πλοια ακομα? ειχα την εντυπωση οτι πηγαινουν μονο επαγγελματιες πλεον...
τα μεσα και τα εξω για το ΠΝ και την ΠΑ τι μπαινουν ρε παιδια τοτε?
takinen επειδη απο τη βορειο ελλαδα δε παιρνουν πολλους για ΠΝ, δε σημαινει οτι βαζουν ολοι μεσο....
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
παιρνουν ατομα που κανουν τη θητεια τους σε πλοια ακομα? ειχα την εντυπωση οτι πηγαινουν μονο επαγγελματιες πλεον...τα μεσα και τα εξω για το ΠΝ και την ΠΑ τι μπαινουν ρε παιδια τοτε?
takinen επειδη απο τη βορειο ελλαδα δε παιρνουν πολλους για ΠΝ, δε σημαινει οτι βαζουν ολοι μεσο....
Ελα ρε Αδης.... μην το χαλας λεμε. Καλα διαβαζουμε τα απειρα φιδια και γελαμε
Οσο για τον Takinen, εεε αφου θελει να πιστευει πως ολοι ειναι βυσματουχοι στην ΠΑ και στο ΠΝ, ελευθερος ειναι να το πιστευει αν και πλαναται οικτρα...
-
Στα πλοια που εχουν καποιο επιχειρησιακο ρολο (αυτα που οντως ειναι 'μαχιμα' δηλαδη), πανε μονο μονιμοι. Οσοι κανουν θητεια σε ΠΝ, ειναι σε πλοια που υπαρχουν μονο και μονο για να υπαρχουν και να καθονται, και για να μπαινουν ακριβως οσοι εχουν βυσμα και να μην κανουν τιποτα.
Εδω υπαρχουν ατομα που κανουν 'θητεια' πανω σε πλοιο που δεν υπαρχει ακομα, υπαρχει δηλαδη μονο στα χαρτια και ειναι 'υπο κατασκευη' (με ημερομηνια παραδοσης το 'καποτε') και φυσικα καθονται σε ενα γραφειο και δεν κανουν τιποτα απολυτως...
Α και που'σαι Corsair, αμα θες να παμε σε κανα παρτακι...Αφου δεν πιστευεις. Βαρκαδα παντως δεν με πηγε.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Στα πλοια που εχουν καποιο επιχειρησιακο ρολο (αυτα που οντως ειναι 'μαχιμα' δηλαδη), πανε μονο μονιμοι. Οσοι κανουν θητεια σε ΠΝ, ειναι σε πλοια που υπαρχουν μονο και μονο για να υπαρχουν και να καθονται, και για να μπαινουν ακριβως οσοι εχουν βυσμα και να μην κανουν τιποτα.Εδω υπαρχουν ατομα που κανουν 'θητεια' πανω σε πλοιο που δεν υπαρχει ακομα, υπαρχει δηλαδη μονο στα χαρτια και ειναι 'υπο κατασκευη' (με ημερομηνια παραδοσης το 'καποτε') και φυσικα καθονται σε ενα γραφειο και δεν κανουν τιποτα απολυτως...
Kacey... οταν θα πας στρατο θα τα ξαναπουμε...
Καποια πραγματα δεν εχει κανενα νοημα να τα συζητησουμε εφοσον δεν πληρουνται καποιες προυποθεσεις (εκτος και αμα λες ψεμματα στην υπογραφη σου) -
kacey αν μπορεις να πας ΠΝ η ΠΑ πηγαινε...και ΣΞ καλα ειναι εκτος αμα πεσεις σε ορισμενες περιπτωσεις που αν δε σου αρεσει το τρεξιμο, θα κακοπερασεις και θα κλαιγεσαι!
-
Λίγες γραμμές πιο πάνω μίλησα για ΓΕΝΙΚΟ κανόνα.
Αυτό εξ' ορισμού, προϋποθέτει εξαιρέσεις, οι οποίες όμως, εξαιτίας της εξίσωσης του χρόνου θητείας ανάμεσα στα 3 σώματα και τις εισαγωγής των ΕΠΟΠ έχουν γίνει ελάχιστες.
Ανώτερος αξιωματικός μου έλεγε, πως τουλάχιστον για την ΠΑ, ο λόγος ύπαρξης των στρατεύσιμων σήμερα, είναι καθαρά πολιτικός για να γίνονται δηλαδή τα χατήρια, σε όσους αυτό είναι απαραίτητο....
Στο ΠΝ η κατάσταση είναι παρόμοια, αλλά όχι τόσο τραβηγμένη.
Πάντως τόσο στο ΠΝ όσο και στην ΠΑ, η πρόσληψη ενός επιπλέον αριθμού ΕΠΟΠ, θα μπορούσε άμεσα να καταργήσει την αναγκαιότητα των εφέδρων. Το αν και πότε θα γίνει αυτό, έχει να κάνει καθαρά με θέματα πολιτικού κέρδους ή κόστους.Στον ΕΣ, κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ πιο μακριά.
αφου θελει να πιστευει πως ολοι ειναι βυσματουχοι στην ΠΑ και στο ΠΝ, ελευθερος ειναι να το πιστευει αν και πλαναται οικτρα...
corsair, εσύ τι ακριβώς υποστηρίζεις τελικά, σχετικά με τα 'βύσματα';Αν αυτή είναι η πλάνη ποια είναι η αλήθεια κατά τι γνώμη σου;
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Στα πλοια που εχουν καποιο επιχειρησιακο ρολο (αυτα που οντως ειναι 'μαχιμα' δηλαδη), πανε μονο μονιμοι. Οσοι κανουν θητεια σε ΠΝ, ειναι σε πλοια που υπαρχουν μονο και μονο για να υπαρχουν και να καθονται, και για να μπαινουν ακριβως οσοι εχουν βυσμα και να μην κανουν τιποτα.Εδω υπαρχουν ατομα που κανουν 'θητεια' πανω σε πλοιο που δεν υπαρχει ακομα, υπαρχει δηλαδη μονο στα χαρτια και ειναι 'υπο κατασκευη' (με ημερομηνια παραδοσης το 'καποτε') και φυσικα καθονται σε ενα γραφειο και δεν κανουν τιποτα απολυτως...
Α και που'σαι Corsair, αμα θες να παμε σε κανα παρτακι...Αφου δεν πιστευεις. Βαρκαδα παντως δεν με πηγε.
Mέχρι εδώ, καλά τα έλεγες. Εδώ, το έχασες.
Για την πληροφόρησή σου: υπήρξε στόχος του ΠΝ τα πλοία να επανδρώνονται αποκλειστικά από μονιμάδες. Το σχέδιο με τους ΕΠΟΠ όμως, απέτυχε παταγωδώς. Οι 'παλιοί' ΕΠΟΠ περίμεναν τους νέους ΕΠΟΠ στα καράβια με ΠΟΛΥ άγριες διαθέσεις και έγιναν άσχημα σκηνικά. Το αποτέλεσμα ήταν, από σειρά 500 ΕΠΟΠ να σηκαωθούν και να φύγουν οι 450. Συνέπεια του αποτελέσματος? Τα καράβια ξαναγέμισαν κληρωτούς ναύτες. Αυτά συνέβησαν οσο υπηρετούσε η σειρά μου (03'ΣΤ), έχω κληρούχες που τους πήραν από τις στεριές και τους ξαναέριξαν στα καράβια.
Έτσι είναι και μέχρι σήμερα. Οι ναύτες πάνε καράβια κανονικά. Όχι όλοι βέβαια, και εδώ υπεισέρχονται τα βύσματα. Το πόσο μάχιμο είναι το καράβι, δεν θα το πεις εσύ. Όσο μάχιμη είναι η κανονιοφόρος που περιπολεί στο Αιγαίο, τόσο μάχιμο είναι και το ρυμουλκό που όλη μέρα βάζει και βγάζει καράβια στο ναύσταθμο. Το πήξιμο για το ναύτη υπάρχει και στις δύο περιπτώσεις.
Περί συγκρίσεως ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι στο ΠΝ και στην ΠΑ πρενάς καλύτερα. Η βασικότερη διαφορά όμως, είναι άλλη: στο ΠΝ και στην ΠΑ, αντιμετωπίζεσαι σαν άτομο, πρόσωπο, απαραίτητη μονάδα που επιτελεί κάποιο έργο σαν μέρος ενός συνόλου, είτε αυτό το σύνολο λέγεται καράβι, είτε αεροδρόμιο, είτε ραντάρ. Για το πεζικό, είσαι απλά ένας αριθμός. Είναι η νοοτροπία τέτοια, καλώς ή κακώς. Και, όσοι έβαλαν βύσμα για να πάνε ΠΝ ή ΠΑ, πολύ καλά έκαναν!
Για την ιστορία, τον δικό μου βύσμα ήταν το 'αθλητής ιστιοπλόος, μέλος της προολυμπιακής ομάδας', και το ΠΝ θέλει τέτοιους ανθρώπους. Εξαργύρωσα σχεδόν 20 χρόνια προσπάθειας στον αθλητισμό με θητεία στο ΠΝ αντί για τον ΕΣ, και για πουρμπουάρ τους έδωσα και μια 4η θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόπλων δυνάμεων όσο υπηρετούσα. Αν κάποιοι νομίζουν ότι θα έπρεπε να ντρέπομαι που πέρασα ΚΑΛΑ, που δεν έκανα 'σκηνάκια' ή πεζοπορίες, πρόβλημά τους.
-
Καλό θα είναι κάποια στιγμή να πέσουν οι μύθοι.
Το τι γίνεται στο ΠΝ ΤΩΡΑ δεν το γνωρίζω, αλλά ξέρω πολύ καλά τι γινόταν παλιότερα.Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι υπήρχαν αρκετές θέσεις, πχ στη Σαλαμίνα, που περνούσαν μια χαρά.
Δεν αμφισβητείται όμως, το ότι υπάρχουν πολλές θέσεις οι οποίες είναι δύσκολες. Καλό θα είναι να μην είμαστε απόλυτοι
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
Takinen, σε γενικες γραμμες το ΠΝ και η ΠΑ ειναι πιο καλα επανδρωμενες και προσεχουν καλυτερα το εμψυχο δυναμικο τους.
Γιατί είναι πιο καλά επανδρωμένα; Γιατί έχουν τόσο καλή αναλογία μέσα-έξω σε σχέση με το ΣΞ; Μήπως για να βολεύονται κάποιοι; Αν όχι, θα έπρεπε κάποιο ποσοστό στρατευσίμων που τώρα πάει ΠΝ και ΠΑ να πηγαίνει ΣΞ έτσι ώστε η επάνδρωση να είναι παντού η ίδια Είναι παράλογο αυτό που λέω;
-
Ο χρήστης syele έγραψε:
Δεν αμφισβητείται όμως, το ότι υπάρχουν πολλές θέσεις οι οποίες είναι δύσκολες. Καλό θα είναι να μην είμαστε απόλυτοι
Αυτό καλό είναι να το καταλάβουμε ορισμένοι. Έτσι θα γίνονται πιο κατανοητά πολλά θέματα στη ζωή μας.
-
Ο χρήστης syele έγραψε:
Το τι γίνεται στο ΠΝ ΤΩΡΑ δεν το γνωρίζω, αλλά ξέρω πολύ καλά τι γινόταν παλιότερα.Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι υπήρχαν αρκετές θέσεις, πχ στη Σαλαμίνα, που περνούσαν μια χαρά.
Ειλικρινά, πού πιστεύεις ότι υπάρχουν περισσότερες δύσκολες θέσεις (σε αναλογία δύσκολων θέσεων προς συνολικό αριθμό στρατευσίμων) στο σημερινό Ελληνικό Στρατό; Στο ΠΝ, στην ΠΑ ή στο ΣΞ;
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Για την ιστορία, τον δικό μου βύσμα ήταν το 'αθλητής ιστιοπλόος, μέλος της προολυμπιακής ομάδας', και το ΠΝ θέλει τέτοιους ανθρώπους. Εξαργύρωσα σχεδόν 20 χρόνια προσπάθειας στον αθλητισμό με θητεία στο ΠΝ αντί για τον ΕΣ, και για πουρμπουάρ τους έδωσα και μια 4η θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόπλων δυνάμεων όσο υπηρετούσα. Αν κάποιοι νομίζουν ότι θα έπρεπε να ντρέπομαι που πέρασα ΚΑΛΑ, που δεν έκανα 'σκηνάκια' ή πεζοπορίες, πρόβλημά τους.
Αυτό έλειπε, να ντρέπεσαι που υπηρέτησες στο ΠΝ. Αλλά, είναι προφανές ότι κάποιος ιστιοπλόος θα πάει στο ΠΝ. Πόσοι, όμως, από όσους υπηρετούν/υπηρέτησαν/θα υπηρετήσουν σε ΠΑ ή ΠΝ έχουν κάποια κλίση/γνώση/ενασχόληση σχετική με αυτά τα σώματα; Ελάχιστοι (υποθέτω, αν διαφωνείς διόρθωσέ με). Πέρα από αυτές τις λίγες περιπτώσεις, δεν έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια ΚΑΝΕΝΑ γνωστό μου, γνωστό γνωστού μου, οικογενειακό γνωστό, κτλ να υπηρέτησε σε ΠΝ ή ΠΑ χωρίς βύσμα (και ξέρω πολλούς). Η κατάσταση αυτή παγιώθηκε από τη στιγμή που εξισώστηκε ο χρόνος θητείας στα 3 σώματα και χάθηκε ένα από τα τελευταία μειονεκτήματα του ΠΝ και της ΠΑ.
-
Παιδες, δεν ξερω ποτε κανατε θητεια εσεις, ή τι θα ΕΠΡΕΠΕ να ισχυει, αλλα εγω εχω αυτη την στιγμη καμμια 10αρια φιλους* που ειναι ή ηταν μεχρι πολυ προσφατα στο ναυτικο, και αυτοι ειναι οι πηγες μου. Μου τα λενε οπως ειναι ΤΩΡΑ και στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, και οχι πως θα επρεπε να ειναι
*και οταν λεω φιλους, εννοω αμεσους φιλους. Οχι ραδιο αρβυλα. Και ενα τελευταιο για το παρτυ που λεγαμε, εγω εσκασα στο καραβι, στον σκοπο που ουτε με ηξερε ουτε τον ηξερα ειπα 'εχω κανει μια κρατηση στο ονομα ταδε' σαν να ειμαι στην πορτα club, και γελωντας με εβαλε μεσα και με οδηγησε στο γλεντι. Το πασχα δε θα γινει της πορνης στο καραβι (ισως και κυριολεκτικα )...
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Περί συγκρίσεως ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι στο ΠΝ και στην ΠΑ πρενάς καλύτερα. Η βασικότερη διαφορά όμως, είναι άλλη: στο ΠΝ και στην ΠΑ, αντιμετωπίζεσαι σαν άτομο, πρόσωπο, απαραίτητη μονάδα που επιτελεί κάποιο έργο σαν μέρος ενός συνόλου, είτε αυτό το σύνολο λέγεται καράβι, είτε αεροδρόμιο, είτε ραντάρ. Για το πεζικό, είσαι απλά ένας αριθμός. Είναι η νοοτροπία τέτοια, καλώς ή κακώς. Και, όσοι έβαλαν βύσμα για να πάνε ΠΝ ή ΠΑ, πολύ καλά έκαναν!
Σπύρο πώς φαίνεσαι ότι δεν έχεις πάει ΣουΞου...στον Σ.Ξ. δεν υπάρχει μόνο το Πεζικό αλλά και το Τεχνικό, ΣΥΠ, ΣΕΜ, Γεωγραφικό, Υγειονομικό κτλ κτλ.
Παντού υπάρχουν καλές θέσεις και παντού δύσκολες.Στο Τεχνικό ως επι τω πλείστων έρχονται μορφωμένα παιδιά το λιγότερο 26-27 ετών. Αντιμετωπίζονται και αξιοποιούνται αναλόγως. Δεν είναι όλα 'καλλιόπες' και πεζοπορίες...στον ΣΞ. Ο καθένας την αποστολή του.
Μεταξύ του ΠΝ και ΣΞ εγώ επιλέγω ΣΞ. Η ΠΑ είναι εκτός συναγωνισμού.
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Ειλικρινά, πού πιστεύεις ότι υπάρχουν περισσότερες δύσκολες θέσεις (σε αναλογία δύσκολων θέσεων προς συνολικό αριθμό στρατευσίμων) στο σημερινό Ελληνικό Στρατό; Στο ΠΝ, στην ΠΑ ή στο ΣΞ;
Σε κάθε περίπτωση στο ΣΞ! Είναι κοινός τόπος.
Δεν μπορώ να ακούω όμως γενικεύσεις του τύπου αφού πήγες ΠΝ ήσουν βύσμα ή πέρασες τζάμι.
Έχω φίλους που 'λιώσανε' στο ΠΝ (παλιότερα βέβαια).
'Λέων' κλπ... -
Ο χρήστης syele έγραψε:
Έχω φίλους που 'λιώσανε' στο ΠΝ (παλιότερα βέβαια).
'Λέων' κλπ...Και στον ΣΞ παλιότερα, τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα από ότι είναι σήμερα.
Προσωπικά αναφέρομαι στο σήμερα και δεν γνωρίζω και εγώ ΚΑΝΕΝΑΝ που να 'έλιωσε' στο ΠΝ ή στην ΠΑ. Από την παρέα μου δε, ήμουν ο τελευταίος που υπηρέτησε, άρα θεωρώ πως έχω μια αξιόπιστη 'βάση δεδομένων'.
Όλοι μιλούν για διακοπές τόσο στο ΠΝ όσο και ακόμα καλύτερα στην ΠΑ και πως πολύ δύσκολα πια, πάει κάποιος 'τυχαία' ΠΝ ή ΠΑ. -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Σπύρο πώς φαίνεσαι ότι δεν έχεις πάει ΣουΞου...στον Σ.Ξ. δεν υπάρχει μόνο το Πεζικό αλλά και το Τεχνικό, ΣΥΠ, ΣΕΜ, Γεωγραφικό, Υγειονομικό κτλ κτλ.
Παντού υπάρχουν καλές θέσεις και παντού δύσκολες.Ο διαχωρισμός στο ΣΞ γίνεται πρώτα από όλα στα όπλα και τα σώματα.
Όπλα είναι το Πεζικό, το Πυροβολικό, τα Τεθωρακισμένα και το Μηχανικό.
Σώματα Το Τεχνικό, το Εφοδιασμού Μεταφορών, το Υλικό Πολέμου, το Υγειονομικό και άλλα μικρότερα όπως το Έρευνας Πληροφορικής κλπΤα όπλα είναι τα πολυπληθέστερα και φυσικά τα δυσκολότερα από πλευράς απαιτήσεων. Στα σώματα η κατάσταση είναι σίγουρα καλύτερη.
Το σίγουρο είναι πως ο ΣΞ είναι τόσο Δαιδαλώδης και υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές καταλήξεις στη θητεία κάποιου που μπορεί ο τελευταίος Πεζικάριος χωρίς κανένα βύσμα να περάσει ζάχαρη και ο πιο βυσματικός Υγειονομικός να περάσει 'μαύρα' κλεισμένος 7 συνεχόμενους μήνες σε φυλάκιο.....
-
το θέμα βρε παιδιά δεν είναι τόσο το πού θα πάμε αλλά πώς θα τα βγάλουμε πέρα όσο πιο 'αναίμακτα' γίνεται και να μη μας πάρει από κάτω, είτε ΣουΞου λέγεται, είτε ΠιΝι
Σπύρο, να υποθέσω ότι έκανες και θητεία στο ΑΣΑΕΔ ?
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
το θέμα βρε παιδιά δεν είναι τόσο το πού θα πάμε αλλά πώς θα τα βγάλουμε πέρα όσο πιο 'αναίμακτα' γίνεται και να μη μας πάρει από κάτω, είτε ΣουΞου λέγεται, είτε ΠιΝιΣπύρο, να υποθέσω ότι έκανες και θητεία στο ΑΣΑΕΔ ?
Ναι, πέρασα και από κει
-
Πάντως κι εγώ στον ΣΞ δεν μπορώ να πω οτι υπέφερα (με φουλ προγραμμα σκοπέτων, αγγαρειών, αρκετές πορείες) σε μονάδα όχι κολαστήριο αλλά σε καμία περίπτωση και εύκολη. Οταν βέβαια πήρα μετάθεση (έχοντας ένα κάρο μόρια) σε διακλαδική μονάδα διαπίστωσα οτι η φράση 'καλή θητεία' παίρνει άλλες διαστάσεις αν μιλάμε για ΠΝ και (ακόμα περισσότερο) για ΠΑ. Βρήκα βέβαια και παλικάρι που (σύμφωνα με τα λεγόμενά του πάντα) έπηξε άσχημα σε καράβι...
Θητεία? Ωχωχωχ...