-
Η κάλυψη (και πολλές φορές και η παρακολούθηση) της φόρμουλα ένα δεν είναι απλό πράγμα. Πιστεύω πως πολλοί λίγοι είναι γεννημένοι για αυτήν τη δουλειά, όχι μόνο στην Ελλάδα. Παγκοσμίως.
-
Πρέπει ο σχολιαστής να έχει πολλά 'ταλέντα'. Να είναι πλήρως καταρτισμένος τεχνικά. Να έχει άψογη άρθρωση. Να είναι επικοινωνιακός. Να ξέρει να χειρίζεται άριστα την Ελληνική γλώσσα (και όχι μόνο αυτή ίσως). Χρειάζεται και μια δόση τρέλας βέβαια σε αυτή τη δουλειά γιατί κακά τα ψέμματα πόσο ποσοστό του κόσμου που έστω παρακολουθεί έχει και την παραμικρή ιδέα γύρω από τα στοιχειώδη που διέπουν τον κόσμο της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού; Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πρόκειται για εντελώς ιδιαίτερο κεφάλαιο στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
-
Κατά την γνώμη μου ο καλύτερος που έκανε ποτέ κάλυψη αγώνα Φ1 στην Ελλάδα ήταν στις αρχές του 90 στον ΑΝΤ1 ο Άρης Σταθάκης. Βέβαια ακόμα και αυτός θυμάμαι κατέφευγε σε υπερβολές και βαρβαρισμούς (ο αγώνας της φόρμουλαΣ ένα...) Μετά το υπόλοιπο της δεκαετίας του 90 αξιοπρεπώς στάθηκε και το δίδυμο Κόλλια-Πουρναράκη στην κρατική τηλεόραση.
-
-
Χωρίς να θέλω να υποστηρίξω τον Τάκη, πιστεύω όμως ότι είναι ο καταλληλότερος για τη μετάδοση αγώνα Φ1, λόγω της εμπειρίας των 10 χρόνων που κουβαλάει πάνω του. Με δε τον Παλομπαρίνι έχουν δέσει πιστεύω. Πραγματικά έχουν πάει και οδηγοί αγώνων μερικές φορές ως σχολιαστές. Δεν ξέρω αν θυμαστε παραδείγματα, αλλά τις περισσότερες φορές δεν μπορούσαν να αρθρώσουν λέξη...
Ας αφήσουμε λοιπόν τον άνθρωπο να κάνει τη δουλειά του, έστω και καφενειακού τύπου, αφού αυτό τον τρόπο του προσφέρει το κανάλι. Δυστυχώς από ό,τι φαίνεται ο Άλφα δεν έχει τα λεφτά να κάνει καλύτερη μετάδοση. Κι ούτε ίσως το ποσοστό αυτών που βλέπουν Φ1 θα δικαιολογούσε κάτι τέτοιο. -
Δε νομίζω πως το πρόβλημα των μεταδόσεων είναι το μέγεθος των τεχνικών γνώσεων των σχολιαστών. Ο ΤΠ, παρόλο που έχω γκρινιάξει αρκετά εδώ μέσα, πιστεύω πως δεν είναι και τόσο κακός, με την προΰπόθεση ότι λείπει από δίπλα του ο Παρομπαρίνης.
Όποτε έλειπε από δίπλα του, η μετάδοση έγινε πολύ πιο ευχάριστη και ας μην υπήρξε 'αναβάθμιση' σε επίπεδο τεχνικών θεμάτων κλπ. Βλέπε μετάδοση με Τάκη-Τεμπερίδη!
-
Ο χρήστης antony baltz έγραψε:
Η 'φαση' με τον Α ηταν απιστευτη ... Ηξερα οτι γινονται τετοια πρεγματα αλλα δεν ειχα νοιωσει στο πετσι μου τι μπορει να σημαινει αυτο ..Εκανε διαλειμμα ο Α .... γυρνουσα RTL ....Αραγε μια δημοσια τηλεοραση θα το εκανε αυτο ?
Πιθανόν και να μην το έκανε, μη ξεχνάς όμως ότι η ΕΡΤ λειτουργεί με λεφτά του ελληνικού λαού. Όσο λιγότερα έσοδα λοιπόν έχει από τηλεοπτικές διαφημίσεις, τόσο περισσότερα θα αποσπά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Με λίγα λόγια τη μη ύπαρξη συχνών διαφημίσεων θα την έχουμε πληρώσει οι πάντες. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πολύς κόσμος που θα ήταν πρόθυμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Alpha απ' την άλλη δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα και κάπως πρέπει να βγάλει τα λεφτά του (όχι βέβαια ότι το κάνει τελικά, δεδομένου ότι ανακοίνωσε ζημιές ~57.000.000 ευρώ για το 2005 ), οπότε και βάζει συνεχώς διαφημίσεις, κάτι που σημαίνει ότι η F1 πουλάει και κάποιοι πληρώνουν γι' αυτές.
Υ.Γ. Προσωπικά δε θέλω να γίνει αυτό που έγινε με τους αγώνες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που τους πήρε η ΕΡΤ χρυσώνοντας τις ομάδες με λεφτά του ελληνικού λαού, λεφτά τα οποία δε θα βγάλει ΠΟΤΕ από τις διαφημίσεις. Και αγώνες F1 βλέπω και αγώνες του Ολυμπιακού, εκνευρίζομαι όμως να τα πληρώνω χωρίς να με έχει ρωτήσει κανείς αν είμαι διατεθειμένος να το κάνω.
-
Ο χρήστης SPITFIRE έγραψε:
'Πιστευεις οτι αν καθονται καθε εβδομαδα και διαβαζουν τα διεθνη σαιτ σχετικου ενδιαφεροντως, ωστε να ενημερωνονται για τα τεκτενομενα και να μας λενε καμμια ειδησουλα κατα τη διαρκεια του αγωνα... δε θα τα καταφερουν?'Αν πιστευεις οτι η δουλεια του ΤΠ για την F1 αρχιζει και τελειωνει στην αναγνωση ειδησεων μεσω ιντερνετ τοτε βρισκεσαι πολυ μακρια απο την πραγματικοτητα.
Γνωριζοντας λιγο καλυτερα τα πραγματα μπορω να σε διαβεβαιωσω οτι κανεις στην Ελλαδα δε δουλευει περισσοτερο το θεμα F1.
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
με την προΰπόθεση ότι λείπει από δίπλα του ο Παρομπαρίνης.Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι υπάρχει θεατής που να υποστηρίζει τη θέση του Παλομπαρίνι εκεί δίπλα. Το έχουμε γράψει εδώ πάρα πολλοί, εκατοντάδες φορές.
Νομίζω ήρθε η στιγμή για ένα διάβημα προς τον ALPHA.
ΕΞΩ (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ) Ο ΠΑΛΟΜΠΑΡΙΝΙ ΑΠΟ ΤΗΝ F1!
(Κάποιος γράφει λίγο παραπάνω ότι έχουν δέσει οι δυο τους; Διάβασα καλά; )
-
Ο χρήστης avel έγραψε:
ΕΞΩ (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ) Ο ΠΑΛΟΜΠΑΡΙΝΙ ΑΠΟ ΤΗΝ F1!Οξω γρηγορα απ' το καμαρινι,
Παλομπαρινι, ΠαλομπαριιινιιιΣτα νευρα η προφορα σου μου τη δινει,
Παλομπαρινι, Παλομπαριιινιιι -
ΘΕΙΚΟ!!!!!
-
Ο χρήστης avel έγραψε:
Η 'φαση' με τον Α ηταν απιστευτη ... Ηξερα οτι γινονται τετοια πρεγματα αλλα δεν ειχα νοιωσει στο πετσι μου τι μπορει να σημαινει αυτο ..
Χαχαχα, κακόμοιρε, και πού να δεις MotoGP από την ΕΤ-3!!!!
Ακόμα θυμάμαι την ανάλυση για το όνομα του Ντάνι Πεντρόζα.. Ειναι Ντανι ή Δάνι ? Είναι Πεντρόζα ή Πεδρόζα... ή Πεδρόθα ?
Κατα τα άλλα, ειμαι κι εγω απο τους τυχερους που εχουν δορυφορική και αποφεύγω τις μεταδόσεις του Α... Πιστευω οτι ο Πουρναράκης ναι μεν έχει γνώσεις πανω στο αντικείμενο, όμως οταν 'γράφει' η κάμερα και ανοίγουν τα μικρόφωνα, ειναι για να πατάς το Mute
-
ρε οι καφροι ειπαν στο βιντεο πριν τον αγωνα τον αλονσο , γκαστονε.
οκ στον επομενο παρακαλω να δωσουμε και μερικους ακομα καλα κερδισμενους χαρακτηρισμους.πχ οι κινητηρες της μερσεντες θα λεγονται και μπαρμπεκιου.
ο μιχαλακης θα λεγεται και 'τσατσος'
ο κουθαρντ τεντυ μποης
ο μπαρικελο 'καραφλας'
α και ο κιμι μπεκρης.φανταζεστε λοιπον .....'και ο γκαστονε κρατα πισω του τον τσατσο με την κολοφαρδια που τον διακρινει 24/7 αλλα που θα παει ο τσατσος θα την κανει τη τσατσια του και θα περασει.....' αυτο κιαν ειναι καφενειο
παρολα αυτα η μεταδοση δεν ηταν ασχημη,και η στιγμη με τον κινητηρα μερσεντες ειναι μια προσπαθεια για χιουμορ κιας μην αρεσει σε καποιους
-
Ο χρήστης patro έγραψε:
ρε οι καφροι ειπαν στο βιντεο πριν τον αγωνα τον αλονσο , γκαστονε.Δεν είναι η πρωτη φορα! Το θεωρησαν πολυ πετυχημενο φαινεται και το χρησιμοποιουν συνεχεια.
Το θεμα είναι ότι η όλη μεταδοση βγαζει εναν ερασιτεχνισμό. Σχολια που γινονται θυμίζουν 'παρεακι στο σπίτι που βλέπει τον αγωνα με μπυρες' αλλα ταυτόχρονα δεν βγάζουν κέφι (που βγάζουν αλλοι σχολιαστες).
Ισως αν η μετάδοσηπεριοριζόταν στα του αγωνα χωρις 'ωχ! ο Γκαστονε', 'χοχοχοχο ουτε χαιρετησε ο Μικαελ τον Αλόνσο', 'Ο Μπριατορε τρωει τα νυχια του' και 'φωτια, κινητηρας μερσεντες παει αμεσως το μυαλό' θα ήταν καλύτερα τα πραγματα!
-
Εγώ βλέπω ότι οι διαφημίσεις έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους 'αγώνες' F1!
Μια χαρά είναι οι διαφημισούλες!
-
εγω δε καταλαβαινω γιατι τις βαζουν...νομιζουν πως τις βλεπουμε υπαρχει και τηλεκοντρολ ρεεεεεεεεεε .
πλακα πλακα εχω συλλαβει και γω τον εαυτο μου να αλλαζει καναλι την ωρα του αγωνα(συνηθως μετα απο καποιο αστοχο σχολιο)
ΥΓ. εδω που ταλεμε εχει πολυ καιρο ο μπεκρης να τ'αναψει το μπαρμπεκιου .
επισης ο αλονσο εχει καθιερωθει εδω μεσα ως 'αμπαλος' οποτε θα παρακαλουσα να χρησιμοποιειται και αυτη η εκφραση. -
Ο χρήστης patro έγραψε:
εγω δε καταλαβαινω γιατι τις βαζουν...νομιζουν πως τις βλεπουμεΔυστυχώς για τον ίδιο λόγο που μάς παίρνουν τηλέφωνο οι telemarketers, για τον ίδιο λόγο που στέλνουν οι spammers εκατομμύρια μηνύματα, για τον ίδιο λόγο που μοιράζουν διαφημιστικά στο δρόμο κ.λπ. κ.λπ.
-
φάουλ!
πεναλτι ηταν βασικα γιαυτο και το post διαγραφηκε τελειως
mod -
Ο χρήστης takisp έγραψε:
Ανοίγω ένα καινούργιο topic ελπίζοντας να εγκαινιάσουμε έναν νέο τρόπο επικοινωνίας που είναι σημαντική για όλους μας.
Περιμένω με χαρά να διαβάσω τα σχόλια και τις παραινέσεις όλων σας...To topic αυτό ανοίχτηκε πριν από τέσσερα χρόνια με σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας μας αλλά και της προβολής της F1. Διαβάζοντας τον τελευταίο καιρό τα σχόλια αισθάνομαι ότι μόνο αυτό το σκοπό δεν εξυπηρετεί.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους με τα σχόλιά τους και τις επισημάνσεις τους βοήθησαν και απ' την πλευρά μου 'κλείνω' αυτό το topic εδώ.
Ελπίζω για όσους είχαμε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων να βρούμε τον τρόπο και τον τόπο να τη συνεχίσουμε. -
-
Ο χρήστης takisp έγραψε:
To topic αυτό ανοίχτηκε πριν από τέσσερα χρόνια με σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας μας αλλά και της προβολής της F1. Διαβάζοντας τον τελευταίο καιρό τα σχόλια αισθάνομαι ότι μόνο αυτό το σκοπό δεν εξυπηρετεί.Κυριε Πουρναρακη,
Καταρχην η επικοινωνία είναι ένα πραγμα αμφίδρομο. Τον τελευταιο καιρο εγώ απάντηση δεν έχω δει σε όλα τα σχόλια αυτα. Και εξ'οσων θυμαμαι τον προηγουμενο καιρό όταν απαντουσατε στα σχόλια μας και πιθανως εξηγουσατε καποια πράγματα, σιγουρα κι εμεις καταλαβαιναμε εσας, και εβγαιναν συμπερασματα. Τον τελευταιο καιρό, αισθανομαι, το θεμα έχει αφεθει στην τυχη του.
Η τηλεόραση είναι προφανως ενα δυσκολο πραγμα, και ειδικα μια live μεταδοση. Πολλοι απο μας δεν κατανοουν τις δυσκολιες αυτες, οπως επισης τα πραγματα που σας επιβάλλονται και δεν ειναι στο χέρι σας (όπως οι διαφημίσεις). Παρόλα αυτα αισθανομαι ότι και εσείς από πλευρα σας δεν κάνετε κάποια προσπάθεια να διορθωσετε καποιες λεπτομερειες οι οποιες ενοχλουν. Οπως:
-Το οτι ειναι live μεταδοση δεν σημαινει λεμε οτι ναναι για να γεμισουμε τον κενο χρόνο
-ΔΕΝ βγαζουμε αυθαιρετα συμπερασματα συνεχεια. Οταν το κανουμε και βγαινουμε λαθος (αρκετα συχνα δυστυχως) ενημερωνουμε και δεν το αφηνουμε να πλαναται..
-Το ότι εχετε γνωσεις πολλες δεν το αμφισβητει κανεις. Ισως όμως μια πιο καλη οργανωση για την παρουσιαση των θεματων θα εκανε πιο δομημενη την εκπομπη και λιγοτερο κουραστικη για τον τηλεθεατη. Με την εξαιρεση των ρεπορταζ (που ειναι πολυ καλες δουλειες) οι πληροφοριες ειναι μπερδεμενες, δεν ξερουμε τι ειναι ενημερωση και τι εικασιες.
-Δεν κανουμε κοροιδευτικα σχολια για τους οδηγους-ομαδες. Συγγνωμη αλλα αυτο ειναι (τουλαχιστον) εκνευριστικό! Φανταστειτε σε αγωνες ποδοσφαιρου να γινοταν κατι αντιστοιχο.. Θα χε ξεσηκωθει το συμπανΘα έλεγα κι αλλα μα εφοσον δεν βρισκεται πλεον απαραιτητο το τόπικ αυτο, μαλλον δεν εχει νοημα!
Φιλικα, Ηλεκτρα
-
Ο χρήστης takisp έγραψε:
απ' την πλευρά μου 'κλείνω' αυτό το topic εδώ.Απολύτως κατανοητό IMHO...
Μερικοί 'επικριτές' δυστυχώς είχαν ξεφύγει τελείως και τείναν προς το όριο της προσωπικής προσβολής.
-
Funis +1 και στα τεσσερα σημεια εχει δικιο.
και ο avel εχει δικιο ......καποιοι το παραξηλωσαναπο την αλλη δε ξερω αν οι εκατο+ σελιδες του θεματος βελτιωσαν λιγακι την live μεταδοση.μηπως ηταν ουτοπικο να πιστεψουμε οτι θα μπορουσε να γινει κατι τετοιο? εμεις οτι και να λεμε δε προκειται να γινει τιποτα,αφου ετσι κιαλλιως εχουν λιγα μεσα,αρα?
Μεταδόσεις F1, σχολιασμός και κάλυψη