-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Δεν ήταν πάντα έτσι, ούτε καν στο δικό μας snowclub forum. Προηγήθηκαν ομηρικοί καυγάδες και σελίδες τσακωμών μέχρι να επιβληθεί η χρήση Ελληνικών. Σε πολλά Ελληνικά fora ακόμα και τώρα αν παραπονεθείς για τα Greeklish σου απαντούν ότι ο καθένας γράφει όπως θέλει. Είναι πολιτική των διαχειριστών τους που για τους δικούς τους λόγους και ελαφρά τη καρδία κάνουν ασύλληπτη ζημιά στην γλώσσα μας.Πράγματι...
Έχω αποχωρήσει από forum για αυτόν ακριβώς το λόγο: την ανοχή των διαχειριστών προς αυτούς που γράφουν με γκρικλις. Και μάλιστα, την ανοχή τους προς τις ειρωνίες με τις οποίες μας αντιμετώπισαν κάποιοι χρήστες όταν όταν άρχισαν να αναπτύσσονται τα επιχειρήματα εναντίον της χρήσης τους. -
Ναι ρε παίδες.... εκτός από τα περι ελληνικής γλώσσας και γραφής, λυπηθείτε και εμάς τους γηραιότερους που κινδυνεουμε από καταρράκτη με δαυτα τα γκρικλις....
-
skye, το πρόβλημα δεν αφορά τα φόρα, αλλά, κυρίως, όλους όσους επιλέγουν να γράφουν έτσι, σε sms, στα chat κλπ κλπ. Η επιλογή αυτή είναι που προβληματίζει, όχι η ευκολία μας να τα διαβάσουμε.
-
Τα greeklish είναι έκτρωμα που ως μοναδικό λόγο ύπαρξης θα έπρεπε να έχει την ασυμβατότητα συγκεκριμένου λογισμικού με τους ελληνικούς χαρακτήρες. Ούτε πιο γρήγορο είναι, ούτε πιο βολικό - από πού κι ως πού είναι ευκολότερο να γράψεις ellinika αντί ελληνικα (άντε, ας εξαιρέσουμε τους τόνους); Μόνο για τους τραγικά ανορθόγραφους, που ταυτόχρονα δεν θέλουν να καταλαβαίνουν οι άλλοι το επίπεδο γραμματικών γνώσεών τους, είναι πιο γρήγορα τα greeklish.
-
Ο χρήστης koyk έγραψε:
skye, το πρόβλημα δεν αφορά τα φόρα, αλλά, κυρίως, όλους όσους επιλέγουν να γράφουν έτσι, σε sms, στα chat κλπ κλπ. Η επιλογή αυτή είναι που προβληματίζει, όχι η ευκολία μας να τα διαβάσουμε.Στα φόρα όχι βέβαια λόγω των κανονισμών που τα απαγορεύουν.
Στα chat έλα ντέ τέτοιον κάλο στον εγκέφαλο έχουνε(/με) τελικά?
Και εγώ τα διαβάζω άνετα, ο κάλος είναι αυτό που με ενοχλεί. -
Αϊ εμ νοτ γιούζινγκ γρκικλις ατ ολ. ¨Αι πριφερ του τάιπ ιν Γκρικ, λάικ δις μέσατζ.
-
Πήγαινε σε κανένα chat να γράψεις κάτι τέτοιο να τους σπάσεις τα νεύρα
-
Οταν μπηκα στο χωρο των φορουμ η μεγαλυτερη ανησυχία μου ηταν σε τι θα γραφω.Ελληνικα ή γκρικλις;Επισης να μην κανω εξόφθαλμα ορθογραφικα λαθη.Ευτυχως ξεκινησα να συμμετεχω απο εδω και γραφω μονο ελληνικα,άτονα μεν αλλά ελληνικά ,έβγαλε και ο firefox τον ορθογραφικό ελενχο και ειμαι σιγουρος πλεον οτι δεν κανω λαθη.Το κουσούρι με τους τόνους όμως μου έχει μείνει ,ειδικά όταν πληκτρολογώ γρήγορα.
-
Δεν ήταν πάντα έτσι, ούτε καν στο δικό μας snowclub forum. Προηγήθηκαν ομηρικοί καυγάδες και σελίδες τσακωμών μέχρι να επιβληθεί η χρήση Ελληνικών. Σε πολλά Ελληνικά fora ακόμα και τώρα αν παραπονεθείς για τα Greeklish σου απαντούν ότι ο καθένας γράφει όπως θέλει.οπως λες εσυ ο ιδιος πιο κατω:
Είναι πολιτική των διαχειριστών τους [...]
οποτε εξακολουθω πραγματικα να μην καταλαβαινω το προβλημα:
εισαι σε forum στο οποιο δεν επιτρεπονται τα greeklish; το θυμιζεις ευγενικα σε καποιο νεο μελος και αν δεν συμμορφωθει αναλαμβανουν οι διαχειριστες. εισαι σε forum που επιτρεπονται τα greeklish; εχεις καθε δικαιωμα να εκφρασεις την αντιθεση σου οσον αφορα τα greeklish, αλλα κανεις δεν ειναι υποχρεωμενος να σε ακουσει (φυσικα οι ειρωνειες δεν χρειαζονται αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα.. συμπεριφορας, δεν εχει καμια σχεση με τα greeklish, σωστα;). οποτε στην περιπτωση αυτη ειτε παυεις να συμμετεχεις στο εν λογω forum, ειτε συμβιβαζεσαι γιατι σε ενδιαφερουν αρκετα οι αποψεις ορισμενων ωστε ειτε να αγνοησεις τις απαντησεις με greeklish ειτε να τις ανεχτεις επειδη σε ενδιαφερει πολυ το περιεχομενο (εγω, αν σε ενδιαφερει, απλα αγνοω τις μεγαλες απαντησεις σε greeklish, γιατι το να διαβασω μια μεγαλη παραγραφο με greeklish ισοδυναμει με.. πονοκεφαλο . σε μικρες απαντησεις παντως δεν με ενοχλουν)skye, το πρόβλημα δεν αφορά τα φόρα, αλλά, κυρίως, όλους όσους επιλέγουν να γράφουν έτσι, σε sms, στα chat κλπ κλπ. Η επιλογή αυτή είναι που προβληματίζει, όχι η ευκολία μας να τα διαβάσουμε.
κατα τη δικη μου κριση, οπως εγραψα, η χρηση greeklish προσφερει καποιες ευκολιες. για παραδειγμα, στα chat που αναφερεις, οι απαντησεις (συνηθως ασημαντου περιεχομενου ετσι κ αλλιως με αρκετα lol κλπ ) δεν ξεπερνανε συνηθως τη μια γραμμη και συνοδευονται απο αρκετα emoticons τα οποια τουλαχιστον για εμας τους λινουξαδες ειναι δυνατο να 'γραφουν' εν τη ροη της γραφης χωρις να χρειαζεται να αλλαξεις γλωσσα. λχ για να 'γραψεις' το emoticon με το ανοιχτο στομα, αν γραφεις με λατινικους χαρακτηρες αρκει να γραψεις '
'. δυστυχως στα ελληνικα δεν γινεται αυτο. και επειδη στο msn περισσοτερες απο τις μισες απαντησεις θα συνοδευονται απο καποιο emoticon (τουλαχιστον οσον αφορα εμενα) ειναι αρκετα χρονοβορο και ανουσιο να αλλαζεις συνεχεια γλωσσα, για να γραψεις ετσι κ αλλιως μιση σειρα.
εμενα λοιπον με προβληματιζει η χρηση τους σε fora και γενικως σε μεγαλα μηνυματα, περιπτωσεις δηλαδη στις οποιες τα greeklish ΔΕΝ ειναι ευκολια αλλα δημιουργουν προβληματα και ταλαιπωρια. φυσικα αυτη ειναι μονο η αποψη μου.οσον αφορα τα sms, νομιζω οτι ειναι αρκετα σπανιο φαινομενο τα greeklish
πρεπει να'χω 100 sms στο κινητο μου αυτη τη στιγμη, και αμφιβαλλω αν τα 3 ειναι γραμμενα σε greeklish (και παλι πολλα λεω). μονο μια κοπελα που ξερω στελνει μηνυματα σε greeklish, και αυτη γιατι το κινητο της δεν εχει καθολου ελληνικα.. εξ'αλλου με ευκολιες οπως το Τ9 δεν βλεπω κανενα νοημα να γραφει καποιος με greeklish (καλα, δεν ξερω για ολα τα κινητα, αλλα στα περισσοτερα ειναι εξισου απλο να γραφεις ελληνικα κ greeklish σημερα οποτε λογικα προτιμαται η πρωτη επιλογη για να ειναι το μηνυμα ευαναγνωστο)το γεγονος οτι τα greeklish χρησιμοποιουνται γενικα σε διαφημισεις, καταστηματα κλπ ειναι πραγματι εκνευριστικο (καθως ειναι εντελως ανουσιο περαν του σκοπου της διαφημισης) αλλα.. δεν σημαινει σε καμια περιπτωση οτι θα καταρρευσει η ελληνικη γλωσσα και γραφη (θα πρεπει να περιμενουμε μεχρι ο ουρανος να γινει πρασινος και ο ΜΠΑΟΚ να παρει πρωταθλημα και παλι αμφιβαλλω αν θα γινει ποτε κατι τετοιο). ηταν απολυτως λογικο το γεγονος οτι αυτη η ταση, η οποια οπως ειπαμε προεκυψε για καθαρα πρακτικους λογους στους Η/Υ, θα χρησιμοποιηθει ως μεσο διαφημισης που στοχευει στις αντιστοιχες ομαδες..
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
οσον αφορα τα sms, νομιζω οτι ειναι αρκετα σπανιο φαινομενο τα greeklish
πρεπει να'χω 100 sms στο κινητο μου αυτη τη στιγμη, και αμφιβαλλω αν τα 3 ειναι γραμμενα σε greeklish (και παλι πολλα λεω). μονο μια κοπελα που ξερω στελνει μηνυματα σε greeklish, και αυτη γιατι το κινητο της δεν εχει καθολου ελληνικα.. εξ'αλλου με ευκολιες οπως το Τ9 δεν βλεπω κανενα νοημα να γραφει καποιος με greeklish (καλα, δεν ξερω για ολα τα κινητα, αλλα στα περισσοτερα ειναι εξισου απλο να γραφεις ελληνικα κ greeklish σημερα οποτε λογικα προτιμαται η πρωτη επιλογη για να ειναι το μηνυμα ευαναγνωστο)
Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι οι ηλικίες από 14-20 γράφουν SMS σχεδόν αποκλειστικά σε greeklish. -
skye, θέλεις να έρθεις σπίτι μου, να παρακολουθήσεις μια από τις Ομηρικές μάχες μου, με τα παιδιά μου, για να μην γράφουν μπαρμπουτσαλιές σε sms/msn/tsu-en-lai/tsi/gti?!
-
-
'Θα σας σκοτώσω αμα δεν μου κάνετε εσεις μάθημα. Με αγάπη να προσέχετε'
-
Να τι μαθαίνουν οι πατεράδες!
(ουπς! Χρήστο... ...)
-
'Θα σας σκοτώσω αν δεν μου κάνετε εσείς μάθημα! Love you να προσέχετε!'
Πριν μου στείλει κανείς τον εισαγγελέα, να διευκρινίσω ότι η συγκεκριμένη κοπελίτσα έγινε προχτές 18.
-
-
Πριν μου στείλει κανείς τον εισαγγελέα, να διευκρινίσω ότι η συγκεκριμένη κοπελίτσα έγινε προχτές 18.
Οταν το εστειλε το σμς ομως ηταν ανηλικη
-
'Θα σας σκοτώσω αν δεν μου κάνετε εσείς μάθημα! Love you να προσέχετε!'Πριν μου στείλει κανείς τον εισαγγελέα, να διευκρινίσω ότι η συγκεκριμένη κοπελίτσα έγινε προχτές 18.
Αρα, το μήνυμα εστάλη πριν ενηλικωθεί!
-
-
Εντελώς αθώο είναι το μήνυμα ρε εγκάθετοι! Η κοπέλα απλά εκφράζει την αγάπη της για την Αγγλική και την βαθιά εκτίμηση της για το άτομο μου.
Greeklish to Greek