-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18501&m=N13&aa=1άλλη μία επιβεβαίωση για τη 'χώρα' που ζούμε
H 'χώρα' έχει και επίσημο όνομα:
http://el.wikipedia.org/wiki/Μ�% ... E%AF%CE%B1Ήθελαν... δωρεά!
ΓΙΑ TON NAYTIKO Κώστα Ιατρού, η απόκτηση μιας μεταχειρισμένης BMW 760 από τη Γερμανία ήταν το δώρο που έκανε στον εαυτό του, ύστερα από σκληρή εργασία πολλών ετών. «Αγόρασα ένα μοντέλο του 1992, το 2003, το οποίο κυκλοφορούσα με γερμανικές πινακίδες. Τον Νοέμβριο του 2004, με σταμάτησε η Τροχαία Γλυφάδας που μου κατάσχεσε το αμάξι», λέει ο κ. Ιατρού, ο οποίος καταγγέλλει ότι υπάλληλοι του τελωνείου Πειραιά, όπου κατέληξε το I.X., του πρότειναν να τους το κάνει δωρεά και αυτοί δεν θα του επέβαλλαν πρόστιμο!
Το παραπάνω βρήκε το φως της δημοσιότητας (και μακάρι να πέσουν κεφάλια, αν και... ). Άραγε πόσα τέτοια γίνονται κάθε χρόνο από τα λαμόγια που εκμεταλεύονται τη θέση τους, για τα οποία ΔΕΝ μαθαίνουμε....
-
Παραθέτω αναλυτική περιγραφή κάποιου που είπε σε άλλο forum για το πώς εκτελώνισε ένα Smart Roadster από Ιταλία. Η παράθεση γίνεται με την άδειά του φυσικά.
Νομίζω είναι χρήσιμο να υπάρχει εδώ.
[quote]Ήθελα καιρό να γράψω όλα όσα συνάντησα κατά την αγορά,μεταφορά και εκτελωνισμό ενος roadster που αγόρασα πριν από λίγο καιρό από Ιταλία.
Ξαναλέω πως αφορούν προσωπική εμπειρία και ίσως να έχω γράψει κάτι λάθος-υποδείξεις,διορθώσεις ευπρόσδεκτες-απλά ήθελα κάποιος που θέλει να κάνει κάτι παρόμοιο να διαβάσει μερικά πράγματα και να κρίνει αν τον συμφέρει ή όχι η όλη διαδικασία-εγώ όταν ξεκίναγα δεν ήξερα σχεδόν τίποτα :? .
:arrow: Μετά από καιρό κι αφού βρήκα λίγο χρόνο είπα να ετοιμάσω ένα θέμα σχετικά με την εισαγωγή αυτοκινήτου από το εξωτερικό στην περίπτωση που θελήσει κάποιος κάτι παρόμοιο να ξέρει περίπου τι θα αντιμετωπίσει.
Όλα όσα γράφω αφορούν προσωπική εμπειρία (εισαγωγή roadster από Ιταλία)
Καταρχήν τσεκάρετε αν όντως σας συμφέρει η αγορά από το εξωτερικό.Πιο αναλυτικά… υπάρχει η τιμή που αναγράφεται στο τιμολόγιο αγοράς και η τιμή χονδρικής που τη μαθαίνεται από την Υπηρεσία Αξιών (210-4536532) ή από αυτό το βιβλίο – το είχε ο εκτελωνιστής μου-
Αφαιρείτε από το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά το ποσοστό που αντιστοιχεί στην ηλικία του οχήματός σας (2ος Πίνακας) και αυτό που μένει το πολλαπλασιάζετε με το ποσοστό που βρίσκεται στον 1ο Πίνακα και αντιστοιχεί στον κυλινδρισμό και τις προδιαγραφές ρύπων που πληρεί το όχημα.
Πχ. Για roadster του 2005 με 7000χμ έχουμε:
τιμή χονδρικής 16000 – 7% λόγω παλαιότητας (1120) = 14480
14480 * 5%(από 1ο πίνακα) = 744 είναι το ποσό που πληρώνεται για εκτελωνισμό
(στο συγκεκριμένο παράδειγμα θεωρήθηκε πως η τιμή αγοράς είναι μικρότερη από 16000)Βρήκαμε το αυτοκίνητο, τσεκάραμε ότι είναι σε καλή κατάσταση (ΠΑΝΤΑ ΜΑ ΠΑΝΤΑ ΤΣΕΚΑΡΟΥΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ) και κανονίσαμε το οικονομικό με τον πωλητή.
Τι χαρτιά θα πρέπει να πάρετε στα χέρια σας
•τιμολόγιο αγοράς
•άδεια κυκλοφορίας
•Υπεύθυνη Δήλωση πωλητή ότι σας πουλά το αυτοκίνητο (συνήθως αχρείαστη αλλά καλό είναι να υπάρχει)Εγώ είχα πάρει την άδεια, υπεύθυνη δήλωση,τιμολόγιο(fattura στα Ιταλικά) και πιστοποιητικό ιδιοκτησίας
Μερικά πράγματα ακόμα…
•η μεταβίβαση συνήθως επιβαρύνει τον αγοραστή και χρειάζεται μερικές μέρες για να ολοκληρωθεί (στην περίπτωσή μου χρειάστηκε 8 μέρες αφού έπρεπε να κατατεθούν οι πινακίδες στο Υπουργείο, ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΜΑΖΙ ΣΑΣ)
•στο τιμολόγιο πρέπει να αναγράφεται αν η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ, αν όχι τότε το πληρώνεται στην Ελλάδα. Στην Ιταλία εφόσον πρόκειται για όχημα προς εξαγωγή τότε ο ΦΠΑ πληρώνεται στη χώρα προορισμού, όπως έκανα κι εγώ
•κάτι άλλο που πρέπει να σας απασχολήσει είναι η μεταφορά του οχήματος στην Ελλάδα. Μπορεί να γίνει είτε από εσάς (εξαρτάται από τη χώρα που θα αγοράσετε το αυτοκίνητο) ή από κάποια μεταφορική ή από γνωστό με φορτηγό(ο πωλητής μου έβγαλε προσωρινές πινακίδες 4 ημερών που ισχύουν για όλη την Ε.Ε. και είναι ασφαλισμένες όπως οι ελληνικές ΔΟΚ-δεν αξίζει να το ρισκάρετε και να ταξιδέψετε ανασφάλιστοι). Πληροφοριακά ένας φίλος μου έδωσε τον Ιούνιο 650 -
[quote='opterios']
Όπως φαίνεται στην περίπτωσή μου το συνολικό κόστος ήταν
11700 αξία οχήματος
400 έξοδα μεταφοράς
10 Δήλωση άφιξης
50 των προδιαγραφών ρύπων
2.895,59 εκτελωνισμός + ΦΠΑ
200 αμοιβή εκτελωνιστή
29,5 ΚΤΕΟ + ΚΕΚ
75 άδεια κυκλοφορίας
38 τέλη κυκλοφορίας
Σύνολο 15398,09 -
Σαν καινούργιο 21000+ με τα έξτρα που έχει πάνω...εκεί αγοράστηκε με 112χμ(πρακτικά καινούργιο)!
-
Μιας που το ξεθάψατε το θέμα να σας πω κάποιες νέες πληροφορίες.
Τα καλά νέα: Από 1 Ιουλίου αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από το εξωτερικό. Έχει πάει ήδη έγγραφο σε όλα τα τελωνεία που τους ειδοποιεί να εκτελωνίσουν ότι έχουν σε εκκρεμότητα μέχρι τέλος του μήνα.
Τα κακά νέα: Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη τίποτε για το τι θα συμβεί από 1 Ιουλίου και μετά. Από τελωνειακό έμαθα ότι μάλλον θα ανεβάσουν τον φόρο στα πιο καινούργια αυτοκίνητα (μέχρι 3 έτη) και θα τον ρίξουν για τα παλαιότερα.
Σίγουρα τις επόμενες μέρες θα μάθουμε περισσότερα...
-
Εαν όντως ισχύουν τα παραπάνω, μήπως τα 'καλά νέα' είναι κακά και αντίστροφα;
-
Ο χρήστης boo έγραψε:
Τα κακά νέα: Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη τίποτε για το τι θα συμβεί από 1 Ιουλίου και μετά. Από τελωνειακό έμαθα ότι μάλλον θα ανεβάσουν τον φόρο στα πιο καινούργια αυτοκίνητα (μέχρι 3 έτη) και θα τον ρίξουν για τα παλαιότερα.Αυτό γιατί είναι κακό? Εγώ για πολύ καλό το βλέπω!
Άντε να εισάγουμε κανένα φτηνό μεταχειρισμένο, κι ας είναι και 5ετίας και βάλε!
Δηλαδή τόσο πολύ τους πειράζει (με την ισχύουσα φορολόγηση) αν αντικαταστήσω το τωρινό μου αυτοκίνητο που είναι του 92, με κάτι του 2000? -
Ο χρήστης boo έγραψε:
Τα κακά νέα: Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη τίποτε για το τι θα συμβεί από 1 Ιουλίου και μετά. Από τελωνειακό έμαθα ότι **μάλλον θα ανεβάσουν τον φόρο στα πιο καινούργια αυτοκίνητα (μέχρι 3 έτη) και θα τον ρίξουν για τα παλαιότερα. **
Εγώ νομίζω οτι θα γίνει το αντίθετο:
Θα παραμείνει ο φόρος ως έχει για τα τελευταίας αντιρυπαντικής οδηγίας αυτοκίνητα και θα αυξηθεί για τα παλαιότερα (εως 2003;)
Μακάρι όμως να γίνει όπως τα λές -
Ο χρήστης bebes έγραψε:
Τα κακά νέα: Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη τίποτε για το τι θα συμβεί από 1 Ιουλίου και μετά. Από τελωνειακό έμαθα ότι **μάλλον θα ανεβάσουν τον φόρο στα πιο καινούργια αυτοκίνητα (μέχρι 3 έτη) και θα τον ρίξουν για τα παλαιότερα. **
Εγώ νομίζω οτι θα γίνει το αντίθετο:
Θα παραμείνει ο φόρος ως έχει για τα τελευταίας αντιρυπαντικής οδηγίας αυτοκίνητα και θα αυξηθεί για τα παλαιότερα (εως 2003;)
Μακάρι όμως να γίνει όπως τα λέςH EE αποφάσισε ότι ο υπάρχων τρόπος φορολόγησης είναι κατά των παλαιωτέρων αυτοκινήτων, γιατί έχουν πολύ υψηλούς συντελεστές. Γι' αυτό θα πρέπει είτε να ρίξει το κράτος τους συντελεστές στα παλιά, είτε να τους ανεβάσει στα καινούρια. Και μαντέψτε το τι θα γίνει...
Επίσης θα αλλάξει και ο συντελεστής παλαιότητας μιας που η ΕΕ θεωρεί ότι το αυτοκίνητο χάνει παραπάνω από 7% της αξίας του κατ' έτος.
Από όλα αυτά φαίνεται ότι μάλλον τα 5ετίας θα γίνουν πιο ελκυστικά ενώ τα 3ετίας λίγο ακριβότερα...
Το άτομο που μου το είπε είναι συγγενής τελωνειακός και έσπευσε να εκτελωνίσει δικό του αμάξι 3ετίας πριν αλλάξει το σύστημα...
-
Ο χρήστης bebes έγραψε:
[
Μακάρι όμως να γίνει όπως τα λές -
Καλησπερα παιδια, θα ηθελα να ρωτησω το εξης.
Πηγα στην Γερμανια για να αγορασω ενα αυτοκινητο το οποιο ο εμπορος μεσω του mobile.de μου το παρουσιαζε σαν 2005 μοντελο.
Μου παρουσιασε 2 χαρτιατο πιστοποιητικο του αυτοκινητου (ενα ασπρο) το οποιο ειχε πανω μια ημερομηνια 19.10.2004
και την αδεια κυκλοφοριας (ενα πρασινο) το οποιο εγραφε πανω ποτε κατασκευαστηκε το αυτοκινητο στο εργοστασιο και ποτε παραδωθηκε για πρωτη φορα στην κυκλοφορια.
Εγω οταν το αγοραζα και το εφερνα για εκτελωνισμο στην Ελλαδα, ποιο απο τα 2 χαρτια θα επαιρναν υπ οψην, και κατ΄επεκταση τι χρονολογικη αδεια θα μου εβγαζαν εμενα?
2004 η 2005?
Ευχαριστω
P.S.: Ξερει κανεις ποτε ερχεται η ΝΕΑ CLK στην Ελλαδα?
-
Κανεις???
-
Η άδεια αναγράφει 'ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας'
Αρα 2005 -
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Εαν όντως ισχύουν τα παραπάνω, μήπως τα 'καλά νέα' είναι κακά και αντίστροφα;Οντως ειναι κακα τα νεα αν γινει κατι τετοιο.....
Μετα θα εισαγουμε τα 4ετιας και βαλε απο Ευρωπη. Κοινως τις παλιατζουρες τους που με τα αλατια που τα τρωνε, τις αυξημενες πιθανοτητες για καποιο τρακαρισμα -πιο πολλα ετη κυκλοφοριας=μεγαλυτερες πιθανοτητες- και τις αυξημενες αναγκες για επισκευες και σερβις.......θα γεμισουμε ''συλλεκτικα'' αυτοκινητα με πολλα κοστη, πιθανως ''λεμονια'', που μετα δεν θα ξερουμε τι να τα κανουμε...........
Μπραβο! -
Kala re paidia sovara sizitate oti an isxisei kati tetoio tha einai kalo???
diladi ousiastika tha othisoun tous ellines na katevasoun mono avtokinita 3etias+???
Anti na prospathisoume na ananewsoume ton stolo mas me sxetika kainouria avtokinita -kai apo avta yparxoun polla stin germania opou kathe xrono allazoun amaksi- tha prepei na koitame poio exei paliwsei panw apo 3 xronia gia na to katevasoume....sinxaritiria! -
ενας γνωστος μου(λατρεις των cosworth, impreza,evo) ειδε στην εφημεριδα μια αγγελια οπου πουλουσαν ενα αριστεροτιμονο φορντ σιερρα 2000cc μοντ.1989 look cosworth. το αυτοκινητο ειναι στην Ελλαδα και ο ιδιοκτητης του το κυκλοφορει χρονια στην χωρα μας, αλλά αλλά εχει αγγλικές πινακιδες.
τι γινετε με αυτα τα αυτοκινητα, πληρωνεις τα τελη στο αγγλικο κρατος και το ασφαλιζεις σε αγγλικη ασφαλιστικη; καθε 6 μηνες πρεπει να το βγαζεις εκτος συνορων; συμφερει να το γυρισει σε ελληνικες πινακιδες; πια ειναι η διαδικασια; -
Αν είσαι Έλληνας μόνιμος κάτοικος εξωτερικού ή φοιτητής πρέπει να το βγάζεις κάθε 6 μήνες αλλιώς αν είσαι σκέτος Έλληνας που δουλεύει στην Ελλάδα μάλλον δεν δικαιούσαι (εκτός αν πας σε Ευρωπαϊκό δικαστήριο και δικαιωθείς).
Έχω φίλο που διαθέτει εδώ και κάμποσα χρόνια αγγλικό αυτοκίνητο γυρίζοντας από Αγγλία μάλλον χωρίς ατυχή γεγονότα....
Κανονικά πρέπει να περνάς (κάθε χρόνο) το αγγλικό ΜΟΤ (ΚΤΕΟ), να το ασφαλίζεις μάλλον σε αγγλική εταιρεία και να πληρώνεις τα αγγλικά τέλη (για να το κάνεις αυτό πρέπει να τους δείξεις στο ταχυδρομείο ασφαλιστήριο και ΜΟΤ)
Καθώς είναι τόσο παλιό είναι σε κατηγορία τέτοια από πλευράς καυσαερίων που το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει είναι υπέρογκο οπότε δεν παίζει...
Αν έχει άκρες το χαρίζει στον ΟΔΔΥ και μετά το αγοράζει πολύ φτηνά από εκεί.... (οι άκρες χρειάζονται στο να γίνουν κλειστά οι διαδικασίες ώστε να μην του τοχτυπήσουν άλλοι). -
δυστυχώς ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ
Αφήστε το καλύτερα...
Το ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δεν έχει πάει 'μέσα' για λαθρεμπορία και παράνομη χρήση του αυτοκινήτου με τις Βρετανικές πινακίδες στην Ελλάδα... είναι καθαρά θέμα τύχης.... -
δηλαδη δεν γινετε να το αγορασει και μετα να το γυρισει σε ελληνικες πινακιδες, εκτελωνιζοντας το ή πληρωνοντας δασμους.....
-
Μπορείς...
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ Ε.Ε.