-
18 ΧPΟΝΙΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΗΕΝRI TOIVONEN,TOY SENNA ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΜΑ,ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΗΧΟ ΤΩΝ S4 ΑΡΑΓΕ????????
-
18 ΧPΟΝΙΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΗΕΝRI TOIVONEN,TOY SENNA ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΜΑ,ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΗΧΟ ΤΩΝ S4 ΑΡΑΓΕ????????
-
-
Οσοι το έζησαν,αυτόν τον ήχο της S4,σίγουρα δεν θα τον ξεχάσουν σε όλη τους την ζωή!! αγαπητέ EVO2,όπως ΔΕΝ θα ξεχάσουν ΠΟΤΕ τον Χ.ΤΟΙΒΟΝΕΝ τον συνοδηγό του Σ.ΚΡΕΣΤΟ αλλα και τον Α.ΜΠΕΤΕΓΚΑ...
-
Ενα απο τα παραπονα μου κ απωθημενα μου ειναι που δεν ειδα απο κοντα σε καποια ειδικη τον Toivonen με την εκπληκτικη S4 οπως κ τον Rorhl με το θηριωδες Quattro S1.
-
Δυστυχώς ούτε κι εγώ τον είδα από κοντά, έχω φάει βέβαια με το κουτάλι τα video με τους αγώνες του.
Δείτε ένα καλό site αφιερωμένο σ'αυτόν http://www.thruxton.f9.co.uk/toivonen.htm με όλη την ιστορία του και όλη την αγωνιστική του δράση. Επίσης στο rally.gr ριν 2 χρόνια .http://www.rally.gr/default.asp?menu_code=iera-terata&article_id=2049
Είναι από τους οδηγούς που θα μείνουν για πάντα στο μυαλό μας και ο λόγος είναι ότι έφυγε νέος (30χρ) και πάνω στο τιμόνι.ΥΓ ημερομηνία του θανάτου του ήταν 2/5/86 και την άλλαξα.
-
Ο 'δικός μας' Στρατισίνο είχε την τύχη να συνοδηγήσει με τον Toivonen σε μία αγωνιστική βόλτα με LANCIA 037.Το περιέγραψε τότε με θαυμασμό από τις σελίδες των 4ΤΡΟΧΩΝ, το περιγράφει με θαυμασμό ακόμα και τώρα αν του το ζητήσεις.
Προσωπικά, λόγω ηλικίας είχα την τύχη να δω τον Toivonen, στα Ελληνικά χώματα με διάφορετικά αυτοκίνητα κάθε φορά(Talbot Sunbeam Lotus,Opel Manta 400,Lancia Rally 037)
Θυμάμαι ότι ήταν θεαματικότατος οδηγός, αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστικότατος πράγμα που όπως ξέρουμε είναι αρκετά δύσκολο να συνδυαστεί.Μπορούσε να οδηγεί εξίσου καλά σε άσφαλτο και χώμα.
Κάποια στιγμή την εποχή εκείνη λεγόταν ότι υπήρχε μια 'αντιδικία του' με κάποιους Ιταλούς οδηγούς που υποστήριζαν ότι οι κορυφαίοι χρόνοι γίνονται μόνο με 'ανιθεαματική' οδήγηση.Ο Toivonen λοιπον τους κάλεσε σε μια άτυπη μονομαχία όπου οι Ιταλοί οδήγησαν χωρίς 'μεγάλες γωνίες' και αυτός με 'τεράστιες γωνίες'. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε απόλυτα.Για το ατύχημα του η επίσημη εκδοχή ήταν, ότι πιθανόν από κάποια χάπια που έπαιρνε λόγω κρυολογήματος είχε υπνηλία που πιθανόν του μείωσε την οξύτητα των αντιδράσεων στο τιμόνι της δύστροπης 038 που μόνο αυτός μπορούσε να την 'τελειώσει' όπως κατά γενική ομολογία παραδέχονταν όλοι τότε.
Η ανεπίσημη και πιο 'πιπεράτη' εκδοχή που μου έχει διηγηθεί ένας γνωστότατος Έλληνας οδηγός αγώνων είναι η εξής:
Ο Toivonen είχε σχέση εκείνη την εποχή με την miss Φινλανδία που εκείνες τις μέρες ήταν ανεπίσημα μαζί του στην Κορσική.
Ανεπίσημα γιατί ο Fiorio του το είχε απαγορεύσει για τις μέρες του αγώνα.Είχε λοιπόν φροντίσει ο Toivonen να είναι μαζί του η φίλη του αλλά μακριά απο το βλέμα του Fiorio, στην άλλη άκρη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος από αυτό που έμενε η ομάδα της LANCIA.
Πέρασε λοιπόν το βράδυ που προηγήθηκε του ατυχήματος, μεταξύ του δωματίου του και του δωματίου της φίλης του, αφού φοβόταν και μια πιθανή έφοδο του Fiorio.Αποτέλεσμα ήταν να μην κοιμηθεί καθόλου και να ξεκινήσει την μέρα του στην δύσκολη Κορσική κυριολεκτικά ράκος.
Μετά έγινε ότι έγινε. -
Η φωτιά όμως στην S4 ήταν από καύσιμο που έπεσε πάνω σε πυρακτωμένη επιφάνεια, απ'ότι έχω διαβάσει.
Ελπίζουμε ο Στράτης να μας γράψει κάτι κι αυτός από την προσωπική του εμπειρία...
-
Εχει ειπωθει στο παρελθον οτι ηταν ο μονος που μπορουσε να οδηγησει τοσο καλα κ οριακα την S4. Ακομα κ ο μεγας Allen δεν ηταν τοσο γρηγορος οσο ο Henry.
Ο Allen ειχε πει για την S4 οτι ηταν το rally-car που του αρεσε περισσοτερο απ ολα. '... dangerous but I like it very much...!'
Επισης πριν την αλλαγη απο GroupB σε GroupA ειχε παει να δοκιμασει την HF 4WD. 'Απο τα 600 αλογα επεσα στα 250... νομιζα οτι δεν ειχα μοτερ!' -
Λέτε να έφταιγε πραγματικά το...πολύ sex?
όπως και να έχει πάντως ηταν ΟΔΗΓΑΡΑ-το να το παραδέχονται όλοι δεν είναι τυχαίο.
ορίστε και κάτι που οδήγησε:
-
Kαι επειδή ξέρω ότι έπιασε το μάτι σας και τι είναι δίπλα:
Απο την πρόσφατη επίσκεψή μου στο καινούριο Coventry Transport Museum:P
-
Σε video αφιερωμενο στα χρονια των Group B ειχα δει ενα περασμα του Toivonen με το Talbot πανω απο γεφυρα με τερμα παντες κ ειχα σαστισει βαζοντας την κασσετα μπρος πισω προσπαθωντας να καταλαβω το πως χωρεσε απο εκει κ δεν σφηνωσε πανω στην γεφυρα!!!
-
Σε μερικές μέρες συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό του. Ένα βιντεάκι memorial είναι το παρακάτω http://video.google.com/videoplay?docid ... 1992899863
-
-
Τι να πούμε τώρα. Όσοι τον είδαμε είμαστε τυχεροί.
Πιστεύω ότι θα αργούσαν να φανούν οι 'νότιοι' οδηγοί εάν δεν έφευγε. Θα έδειχνε τον δρόμο και με gr A.
-
Ο χρήστης kleisj έγραψε:
Σε video αφιερωμενο στα χρονια των Group B ειχα δει ενα περασμα του Toivonen με το Talbot πανω απο γεφυρα με τερμα παντες κ ειχα σαστισει βαζοντας την κασσετα μπρος πισω προσπαθωντας να καταλαβω το πως χωρεσε απο εκει κ δεν σφηνωσε πανω στην γεφυρα!!!Στο συγκεκριμένο βίντεο φίλε Κλεισθένη ΔΕΝ ανάβουν τα ΣΤΟΠ !!!
Πραγματικά άπιαστος!!! -
Στο Ελευθεροχώρι μετά το χωριό στην τσιμεντένια δεξαμενή για πολλά χρόνια ήταν γραμμένο το όνομά του και το όνομα του Cresto και του Betega , τιμής ένεκεν από τους φίλους του σπορ.
Πρίν από δύο χρόνια τουλάχιστον ήταν ακόμα γραμμένα.
Δυστυχώς φέτος το Ακρόπολις δεν θα πατήσει τα χώματα αυτά και δεν θα ανανεωθεί η γραφή. -
Ο χρήστης thvarveris έγραψε:
Στο Ελευθεροχώρι μετά το χωριό στην τσιμεντένια δεξαμενή για πολλά χρόνια ήταν γραμμένο το όνομά του και το όνομα του Cresto τιμής ένεκεν από τους φίλους του σπορ.
Πρίν από δύο χρόνια τουλάχιστον ήταν ακόμα γραμμένο.
Δυστυχώς φέτος το Ακρόπολις δεν θα πατήσει τα χώματα αυτά και δεν θα ανανεωθεί η γραφή....και πέρσι ήταν!
Έχω κάπου φωτό αλλά πρέπει να την σκανάρω. -
Μπράβο ρε παιδιά που τουλάχιστον θυμάστε και με αυτό και μόνο τιμάτε τους ανθρώπους που πλήρωσαν με την ζωή τους την τρέλα όλων μας. Δυστυχώς δεν είχα προλάβει να τον δώ τον Toivonen αλλά ακούω ιστορίες απο τον θείο μου που τον γνώριζε. Καμια φορά οταν μου αρχίζει τις ιστορίες με τον Toivonen και τον Saarinen, βουρκώνει..
-
Αυτό που λες Σόκο είναι το σημαντικό. Στα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων έπαιρνα σάρκα και οστά η 'δική μας' τρέλα, που ποτέ δε θα έχουμε τα κότσια (ή τη λογική θα μπορούσε να πει κανείς) για να κάνουμε πραγματικότητα! Και μόνο για αυτό, οι άνθρωποι αυτοί είναι ημίθεοι!!
2/5/1986 - Henri Toivonen 20 χρόνια μετά...