-
Προσωπικά νομίζω ότι επιβάλλεται η τοποθέτηση twiter στις κολώνες .... Φυσικά εφόσον έχουν μπει κάποια 'γουφεράκια' στις πόρτες ...
Από την άλλη θα συμφωνήσω με την άποψη ότι το Sub κλείνει το χώρο του πορτμπαγκαζ ... ανάλογα πάντα το πορτμπαγκαζ γιατί στο δικό μου χωράνε και δυο ακόμα μεγάλα σακβουαγιάζ ...
Οσο για τα θετικά του Sub ... είναι πολλά και ποικίλα ... αλλά το θέμα είναι μάλλον υποκειμενικό ...
-
Ενα ένα.
Ο χρήστης anemar έγραψε:
Ειχε δικιο ενας φιλος που εγραψε οτι τα τεχνικα χαρακτηριστικα δεν πιαζουν και τοσο ρολο οσο το τελικο ακουσμα.Αυτός ήμουν εγώ μάλλον.
ηχεία μπροστά διαιρούμενα της Peerlees ... άριστα, δοκιμασμένα και πανάκριβα!
Καλορίζικο το ηχοσύστημα. Ποιο μοντέλο της Peerless έβαλες?
... διαφορα 'κουλα'
Πστ! σ' εχω που σ' εχω στη μπουκα!! Θα παω να παιξω με τις ρυθμισεις και τα crossover της πηγης μου και αν δεν τα καταφερω, μαυρο φιδι που σ' εφαγε!! Θα μου τα φτιαξεις εσυ, κακομοιρη μου!!!
Ακους εκει κυριε, εισαι μια χαρα με το ηχοσυστημα που εχεις στ' αυτοκινητο σου και σου 'ρχεται ο αλλος και σε κανει κουρελια!
Τώρα έτσι κι αλλιώς, ό,τι και να είχες στο αυτοκίνητο, ακόμα και τρανζιστοράκι, καλύτερα από το δικό μου θα ακούγεται.
Μη σε νοιάζει, όλα τα φτιάχνουμε!
Ωραια.Αν βαλω θα αναβαθμιστει το ηχητικο αποτελεσμα ή δεν θα δω μεγαλη διαφορα?
Να βαλω μονο tweeter ή να αλλαξω και τα ηχεια που εχει,οποτε βαζω ενα σετ διαιρουμενων ηχειων(πολυ ακριβα ειναι ρε παιδια.. )Ακριβά - ξεακριβά, μόνο σαν σετ θα τα αλλάξεις. Τα tweeters διαχειρίζονται πολύ λιγότερη μουσική πληροφορία από τα mids και σαφώς λιγότερο σημαντικό εύρος του φάσματος. Αρα, αν μπεις στη διαδικασία αλλαγής, μόνο με ένα διαιρούμενο ταιριασμένο σετ θα καταλάβεις διαφορά.
Το αμάξι έχει λοιπόν 7 ηχεία, ένα μπροστά κάτω από το παρμπρίζ, δύο πλαϊνά + 2 tweeters και δύο πίσω στις πόρτες.
Αντε να δω πόσες φορές θα τα πω... Το αυτοκίνητο έχει 5 μεγάφωνα, όχι 7 ηχεία. **Το κάθε tweeter αποτελεί ένα με το αντίστοιχο mid και το ζευγάρι αυτό θεωρείται ΕΝΑ ΜΕΓΑΦΩΝΟ. ΟΧΙ ΔΥΟ ΗΧΕΙΑ. **
Αυτό που έχει κάτω από το παρμπρίζ για τί είναι? Εχει Dolby System το αυτοκίνητο?
Από την άλλη θα συμφωνήσω με την άποψη ότι το Sub κλείνει το χώρο του πορτμπαγκαζ ... ανάλογα πάντα το πορτμπαγκαζ γιατί στο δικό μου χωράνε και δυο ακόμα μεγάλα σακβουαγιάζ ...
Το δικό μου χωράει περισσότερα, γιατρέ έχω πρόβλημα?
Υπάρχει πάντως τρόπος να μπει sub με άριστη εκμετάλλευση χώρου, χωρίς να κάνετε θυσίες. Περιμένετε 1-1,5 μήνα και θα επιστρέψω με περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος.
Οσοι θέλουν να δουν τη διαδικασία ηχομόνωσης της πόρτας, μπορούν να επισκεφτούν τη σελίδα μου (κάντε κλικ στο κουμπάκι από κάτω που γράφει τα 3 γ )
Επίσης, παράκληση προς moderators, επειδή αυτό το θέμα έχει μεγαλύτερη κίνηση και είναι στα τεχνικά θέματα, μήπως μπορούμε να μεταφέρουμε και τις απαντήσεις του άλλου εδώ και να έχουμε ένα μόνο? (ο htanso21 συμφωνεί ως δημιουργός του CAR AUDIO FORUM - 4TF. Ευχαριστώ.
-
Ο χρήστης n_olympios έγραψε:
Το αμάξι έχει λοιπόν 7 ηχεία, ένα μπροστά κάτω από το παρμπρίζ, δύο πλαϊνά + 2 tweeters και δύο πίσω στις πόρτες.
Αντε να δω πόσες φορές θα τα πω... Το αυτοκίνητο έχει 5 μεγάφωνα, όχι 7 ηχεία. **Το κάθε tweeter αποτελεί ένα με το αντίστοιχο mid και το ζευγάρι αυτό θεωρείται ΕΝΑ ΜΕΓΑΦΩΝΟ. ΟΧΙ ΔΥΟ ΗΧΕΙΑ. **
Αυτό που έχει κάτω από το παρμπρίζ για τί είναι? Εχει Dolby System το αυτοκίνητο?
Καλησπέρα n_olympios και ευχαριστώ για την απάντηση
Εγώ το ξέρω πως mid+tweeter αποτελεί ένα μεγάφωνο, απλά επέλεξα να χρησιμοποιήσω τον τρόπο με τον οποίο το αναφέρει η opel και με κάποιο σαρκαστικό τρόπο να τον θίξω, μα δεν φάνηκε. Έδειχνα πως αθροίζουν και βγάζουν τα 7 υποτίθεται ηχεία του αυτοκινήτου.Όσο για το δεύτερο, εγώ βλέποντας μονό αριθμό υπέθετα μήπως είχαν βάλει sub αλλά μετά την επιθεώρηση που έκανα στο εσωτερικό βρήκα το εν λόγω ηχείο εκεί μπροστά. Δεν έχω ιδέα τι είναι ούτε έχω ακόμα πρόσβαση σε specs. Καμία ιδέα;
Περιμένω και τη δική σου πρόταση για βελτίωση
-
Ο χρήστης drizzt έγραψε:
Καλησπέρα n_olympios και ευχαριστώ για την απάντηση
Εγώ το ξέρω πως mid+tweeter αποτελεί ένα μεγάφωνο, απλά επέλεξα να χρησιμοποιήσω τον τρόπο με τον οποίο το αναφέρει η opel και με κάποιο σαρκαστικό τρόπο να τον θίξω, μα δεν φάνηκε. Έδειχνα πως αθροίζουν και βγάζουν τα 7 υποτίθεται ηχεία του αυτοκινήτου.Σωστός! Ολες οι εταιρείες το κάνουν αυτό... Τα 7 ακούγονται καλύτερα από τα 5!
Μετά από μια γρήγορη επίσκεψη στο site της Opel, δεν μπόρεσα να βρω χρήσιμες πληροφορίες, οπότε σκέφτομαι ότι είναι είτε για το τηλέφωνο είτε (λιγότερο πιθανό) έχει Dolby Prologic και είναι το κεντρικό μεγάφωνο για τους διαλόγους...
-
Μετά από μια γρήγορη επίσκεψη στο site της Opel, δεν μπόρεσα να βρω χρήσιμες πληροφορίες, οπότε σκέφτομαι ότι είναι είτε για το τηλέφωνο είτε (λιγότερο πιθανό) έχει Dolby Prologic και είναι το κεντρικό μεγάφωνο για τους διαλόγους...
Φαντάζομαι πλάκα κάνεις για το Dolby
Πάντως όταν έπαιζα με το σύστημα ακουγόταν κανονικά ήχος από το ηχείο (αν δεν πλανόμαι πολύ). Κατα τ' άλλα θα μπορούσε να είναι και για το τηλέφωνο καθώς το entertainment system που έχει υποστηρίζει και εγκατάσταση τηλεφώνου και όντως θα ήταν πολύ βολικό να παίζει από εκεί.
Συνολικά πιστεύω πως θα μπορούσε μάλλον θα χρησιμοποιείται για τηλέφωνο + μεσαίες;;;Μια ιδέα που σκεφτόμουν ήταν να ξεχάσω το sub και να ρίξω εταζιέρα δύο οβάλ 6x9 με καλές χαμηλές. Και μετά μπορεί να τσαντιστώ και να ξηλώσω και τα διαιρούμενα DLS B6 από του πατέρα μου (πλέον) το astra-g και να τα κάνω swap με τα εργοστασιακά του astra-h και να αφαιρέσω τα ηχεία στις πίσω πόρτες (μια και φαντάζομαι θα είναι τα πλέον άχρηστα). Βέβαια σκέφτομαι λίγο τη διαδικασία βάλε βγάλε tweeters, ψάξε για χώρο για τα mini-crossovers κλπ.
Φαντάζομαι αν μπω σε τέτοια διαδικασία θα αξίζει να ρίξω και μια μόνωση ε;
Ελπίζω να μη σας πρίζω, απλά το αυτοκίνητο ταξιδεύει με παπόρι αυτή τη στιγμή για Ελλάδα και κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα... -
ηχεία μπροστά διαιρούμενα της Peerlees ... άριστα, δοκιμασμένα και πανάκριβα!
Καλορίζικο το ηχοσύστημα. Ποιο μοντέλο της Peerless έβαλες?
Ευχαριστώ για τα καλορίζικα αν και το ηχοσύστημα μόλις έκλεισε 1 χρόνο παρουσίας ...
Peerlees ... RDC2000 (twiter) ... αν βγουν τα καπάκια (κύλινδροι) μπαίνουν άριστα στο Astra ... και κουμπώνουν θαυμάσια.
Peerlees ... CSX165C (woofer) ... το βαρύ πυροβολικό ... Δεν καταλαβαίνουν τίποτα ...
Φυσικά μπήκαν και τα κροσοβεράκια ... για τον απαραίτητο διαχωρισμό συχνοτήτων ... -
Μπορώ να πω ότι από αυτό το topic κάθε post που γίνεται με μαθαίνει!
Για πίσω ηχεία στο Corsa προτείνετε να μην χρησιμοποιήσω τις θέσεις της μαμάς, αλλά να τρυπήσω την εταζέρα από ό,τι κατάλαβα, έτσι; Για τι μεγέθους ηχεία μιλάμε στην περίπτωση αυτή, από τη στιγμή που θα παίζουν τις χαμηλομεσαίες [αλήθεια, πώς ρυθμίζεται αυτό;];
Καλημέρα!
-
..Αυτό λοιπόν, μαζί με το γεγονός ότι οι after market πηγές έχουν ελάχιστη σχέση από πλευράς εξοπλισμού και δυνατοτήτων με την εργοστασιακή, με κάνει να πιστεύω ότι τελικά ίσως αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να αλλάξουμε..
Ηδη αρχισα να το σκεφτομαι πολυ σοβαρα κι εγω!!
Τι λες για το Clarion DXZ-648?(με 80 χρωματικες αποχρωσεις παρακαλω!)....Τα καλά μεγάφωνα που αγοράζουμε εκ των υστέρων, στο 90% των περιπτώσεων είναι σαφώς λιγότερο ευαίσθητα. Αρα, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι χρειάζονται περισσότερη ισχύ για να αποδώσουν σωστά. Αρα (ξανά), η αντίδρασή μας όταν τα παίξουμε με τη χαμηλότατη ισχύ που μας παρέχει η εργοστασιακή πηγή είναι: 'τσάμπα πέταξα τα λεφτά μου'.
.Ετσι την πατησα κι εγω μαλλον....Πρεπει να δυναμωσω πολυ την ενταση για να ακουσω καλο ηχο(για τα Cadence αναφερομε)
... Σε αυτή την περίπτωση, ένα πράγμα θα τους βοηθήσει να έχουν πολύ καλύτερο ήχο στο αυτοκίνητο. Ενα (πραγματικά) καλό ζευγάρι πίσω μεγάφωνα. Αν μάλιστα αυτά είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να παίζουν μόνο τις χαμηλές (ή έστω χαμηλομεσαίες, μια που η απόκρισή τους δεν μπορεί ποτέ να συγκριθεί με αυτή ενός sub) συχνότητες, τότε τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα.
Για να ανακεφαλαιωσουμε!!!!Τελικα θα την αλλαξω την πηγη.Οπου πηγα μου ειπαν οτι καλο ηχο με τετοια πηγη δυσκολα...Οποτε θα παω σε μια λυση γυρω στα 300-400 ευρω ωστε αφου θα παρω να παρω κατι καλο.
Υπαρχει η αποψη οτι σε περιπτωση που δεν σκοπευεις να χρησιμοποιησεις ενισχυτη(οπως κι εγω),βαζεις τα φθηνοτερα οβαλ πισω και ενα καλο σετ διαιρουμενων μπροστα.Συμφωνειτε?Εσυ φιλε n_olympios?Με μπερδεψες λιγο γιατι λες ενα καλο σετ πισω.Και γιατι το ρωταω αυτο.Επειδη τα ηχεια που πηρα(τα Cadence)μου ειπαν καποιοι οτι θελουν ενισχυτη για να αποδωσουν αυτα που μπορουν.Τωρα που θα αλλαξω πηγη(σιγουρα θα παιξουν καλυτερα) να τα κρατησω ή παλι ισχυει το να βαλω ο,τι φθηνοτερο πισω και ενα καλο σετ μπροστα?Please HELP!!
Να τονισω οτι η μουσικη που ακουω ειναι 90+% ελληνικη εντεχνη.Με ενδιαφερει να ακουω σε χαμηλες-μετριες εντασεις(ποτε υψηλες)και να μπορω να διακρινω οργανα-φωνες κτλ.Θελω καθαρο και ευδιακριτο ηχο(οσο πιο ρεαλιστικο γινεται με λιγα λογια)Τα μπασα δεν με ενδιαφερουν και τοσο.Οποιοδηποτε σετ οβαλ θα βγαζει ενα αξιοπρεπες μπασο πιστευω.Και ξαναλεω οτι ενισχυτη δεν προκειται να χρησιμοποιησω, οποτε προτεινετε μου λυσεις 'ρεαλιστικες'.Να μπορουν να παιξουν καλα με μια καλη πηγη.
Περιμενω τις τοποθετησεις σας επι του θεματος,ωστε να κανω σωστη δουλεια.Ηδη εχω μαθει πολλα πραγματα εκει που δεν ηξερα τιποτα.(Ηξερα οτι οσο πιο πολλα βατ τοσο το καλυτερο!!! ) -
Καλημέρα.
Ψάχνοντας σήμερα βρήκα μία ενδιαφέρουσα σειρά από άρθρα σχετικά με car-audio. Είναι στα αγγλικά, έχουν συνάμα αρκετό χιούμορ αλλά και ενδιαφέροντα διδακτικά πράγματα για άσχετους σαν κι εμένα.Ελπίζω να μην έχουν προαναφερθεί κάπου και σας πρήζω άδικα:
http://www.decware.com/secrets1.htm
Enjoy!
-
αγαπητε anemar, απ' τα λιγα που ξερω, δεν περιμενεις να ακουσεις λεπτομερεια απο τα πισω ηχεια.. Την δουλεια ολη την κανουν τα μπροστα.. Τα πισω απλα 'γεμιζουν' τον ηχο και δινουν το μπασο (οποιο ειναι αυτο) που δεν μπορουν να δωσουν τα μπροστα, λογω κατασκευης - κυριως.. Γι αυτο δεν ειναι λιγοι εκεινοι που βαζουν ενα πολυ καλο ζευγαρι ηχεια μπροστα και πισω βαζουν μονο ενα sub και καθαριζουν (λεμε τωρα)...
Το να βγαλεις τα cadence για κατι φθηνοτερο, μου φαινεται λιγο ... περιεργο!!
Εγω πισω εχω cadence z-κατι και ειμαι πολυ ευχαριστημενος γιατι γεμιζουν ωραια (παντα συγκριτικα με τα λεφτα που εδωσα) και αν τα βαλεις να παιξουν μονα τους, εχουν και καλη αποδοση (..καλα... ειχα ερωτευτει και το ηχειο εκεινη την περιοδο.... πορτοκαλι με τα μυστηρια tweeter και κουραφεξαλα!)
Οι μαρκες, ομως, απο μονες τους, δεν λενε κατι.. εχω μπει σε φιλο με ασχετα ηχεια μπροστα, πηγη του κιλου και πισω pioneer επισης του κιλου και επαθα πλακα!! Οσο γι αυτο που λες οτι δεν θες να ακους δυνατα, αλλα ποιοτικα, θα σου πω ενα μυστικο: Αυτο θελουν ολοι! Και αυτο πρεπει να το πληρωσεις ΑΔΡΑ για να το πετυχεις!!
Θα μπορουσες ενδεχομενως να πετυχεις αξιοπρεπρη ηχο και με jbl ηχεια μπρος - πισω, ή ακομη και εκεινα τα απαραδεκτα (οπως λενε οι γνωστες) σονυ x-plode... Εγω ειχα βαλει στην αλφα 75 audax διαιρουμενα μπροστα και jbl gto πισω και ειχα καλο ηχο, αλλα υστερουσα στην πηγη.. Ακουσα διαφορά, ομως και τα audax παιζαν ωραια, αν και η θεση που ειχε το αυτοκινητο ηταν η χειριστη που θα μπορουσε να βρεθει.. Τα jbl δεν μπορω να πω οτι με ενθουσιασαν...
Στο πεζω εχω βαλει eton διαιρουμενα μπροστα με τα cadence που ανεφερα πισω, εναν ενισχυτη σονυ και πηγη σονυ.. Ο ηχος ειναι σαφως καλυτερος μια και παιζουν και με καλυτερη πηγη απο την προηγουμενη αλλα και με ενισχυτη... Επισης τα ετον μου φαινεται πως εχουν καλυτερα tweeter μια και δεν 'τσιριζουν' τοσο, απ' οτι τα audax αν και παλι δεν ειναι σιγουρο.. Θα ηθελα να τα δοκιμαζα επανω να δω πως θα παιξουν...Οι χρωματικοι συνδιασμοι που αναφερεις ειναι ... για τα ματια του κοσμου και στη συγκριμενη περιπτωση δεν θες να βλεπεις.. θες να ακους! Συγκεκριμενα η πηγη που εχει βαλει ο ολυμπιος εχει επιλογη να σβηνει τελειως η οθονη (και το εχει ενεργοποιησει) γιατι κατι μυστηριο κανει με τα ρευματα και εχει ακομα πιστοτερη αποδοση (λεει... ψαξε βρες τωρα ! ) Οθονες OL, tft και λοιπα ειναι για 'εφφε' τα οποια ουτως ή αλλως δεν θα βλεπεις εσυ, αλλα οι γυρω σου!
Στην τελικη βρες ποσα διαθετεις και μπες σε διαφορα εξειδικευμενα φορουμ να ζητησεις γνωμες για τα συγκεκριμενα λεφτα που διαθετεις... Αλλα, οπως ειπε και ενα παληκαρι στην ηχοκινηση οταν εκανα ερευνα αγορας 'Να ξερεις ενα πραγμα... Ο ηχος συνηθιζεται' .. Πραγμα που σημαινει, πως αν μπεις στο χορό, θα χορεψεις μεχρι τελικης πτωσης! Μπορει να το επιβεβαιωσει ο νικος!
-
Ο χρήστης tm έγραψε:
αγαπητε anemar, απ' τα λιγα που ξερω, δεν περιμενεις να ακουσεις λεπτομερεια απο τα πισω ηχεια.. Την δουλεια ολη την κανουν τα μπροστα.. Τα πισω απλα 'γεμιζουν' τον ηχο και δινουν το μπασο (οποιο ειναι αυτο) που δεν μπορουν να δωσουν τα μπροστα, λογω κατασκευης - κυριως.. Γι αυτο δεν ειναι λιγοι εκεινοι που βαζουν ενα πολυ καλο ζευγαρι ηχεια μπροστα και πισω βαζουν μονο ενα sub και καθαριζουν (λεμε τωρα)...Το να βγαλεις τα cadence για κατι φθηνοτερο, μου φαινεται λιγο ... περιεργο!!
Μα για αυτους τους λογους που αναφερεις πιο πανω σκεφτομαι να βγαλω τα Cadence για κατι φθηνοτερο.!!Βαζω ενα σετ οβαλ της Clarion π.χ.(μου ειπαν βγαζουν αρκετα γλυκο ηχο και ειναι ευκολοδιεγερτα)με τα μισα λεφτα σχεδον και βαζω καλυτερο σετ μπροστα.Οπως ειπες κι εσυ τα πισω ειναι για να γεμιζουν το χωρο.Ακομα και καλυτερη πηγη να βαλω,τα Cadence πιστευω παλι δεν θα αποδωσουν αυτα που μπορουν.Θεωρουνται 'σκληρα' ηχεια και ειναι για αλλες μουσικες απο αυτες που ακουω εγω.Τουλαχιστον ετσι εμαθα μετα απο αναζητησεις στο διαδικτυο.Για να ακουσω καλο ηχο με αυτα πρεπει να ανεβασω κατα πολυ την ενταση οποτε γινεται κουραστικο.
-
Ο χρήστης anemar έγραψε:
Μα για αυτους τους λογους που αναφερεις πιο πανω σκεφτομαι να βγαλω τα Cadence για κατι φθηνοτερο.!!Βαζω ενα σετ οβαλ της Clarion π.χ.(μου ειπαν βγαζουν αρκετα γλυκο ηχο και ειναι ευκολοδιεγερτα)με τα μισα λεφτα σχεδον και βαζω καλυτερο σετ μπροστα.Οπως ειπες κι εσυ τα πισω ειναι για να γεμιζουν το χωρο.Ακομα και καλυτερη πηγη να βαλω,τα Cadence πιστευω παλι δεν θα αποδωσουν αυτα που μπορουν.Θεωρουνται 'σκληρα' ηχεια και ειναι για αλλες μουσικες απο αυτες που ακουω εγω.Τουλαχιστον ετσι εμαθα μετα απο αναζητησεις στο διαδικτυο.Για να ακουσω καλο ηχο με αυτα πρεπει να ανεβασω κατα πολυ την ενταση οποτε γινεται κουραστικο.
δηλαδη, θα πουλησεις τα cadence ??
μου φαινεται λιγο περιεργο.. Εγω δεν θεωρω τον ηχο των cadence που εχω σκληρο.. Και απ' οτι θυμαμαι, ειναι σχετικα ευαισθητα ηχεια.. Καμμια σχεση, δηλαδη με την αναισθησια των audax... τωρα, μπορει να εχεις δικιο και να τα ακουω καλυτερα επειδη τα οδηγει ενισχυτης, οποτε παω πασσο... Το δυνατα=κουραστικο ειναι γενικα λαθος και εξαρταται απο το ποσο ποιοτικα παιζουν τα ηχεια σου ! -
Μπορει να το επιβεβαιωσει ο νικος!
Απόλυτα...
Τα Audax να τα αφήσεις στην ησυχία τους, κύριε tm... Μια χαρά ευαίσθητα είναι.
Για τα υπόλοιπα θα σας απαντήσω αύριο εκτενώς, γιατί σε 5 λεπτά έχω μάθημα...
-
Ο χρήστης anemar έγραψε:
Το Θεωρουνται 'σκληρα' ηχεια και ειναι για αλλες μουσικες απο αυτες που ακουω εγω.Τουλαχιστον ετσι εμαθα μετα απο αναζητησεις στο διαδικτυο..
Ισως φιλε μου αυτο ειναι το πιο σοβαρο λαθος που κανουμε.
Δηλ να διαμορφωνουμε γνωμη για το ακουσμα ενος ηχειου διαβαζοντας.
Γιατι οπως θα ειδες ο tm δεν τα θεωρει σκληρα ενω οι αλλοι εχουν διαφορετικη αποψη.
Αν σου αρεσουν λοιπον εσενα, γραψε στα παλαιοτερα των υποδηματων σου την γνωμη τους και αστους να ακουνε τη μουσικη που τους αρεσει απο τα ηχεια που τους αρεσουν.
Αγορες κανουμε ΜΟΝΟ μετα απο ακροαση.
Αν αυτο δεν ειναι δυνατον τοτε παμε στο διαχρονικο 'παθαινω και μαθαινω'
Οπως και να εχει καλες ακροασεις με οποιοδηποτε μηχανημα αποφασισεις γιατι πανω απο ολα ειναι η μουσικη(καλα..ενταξει δεν μας χαλαει να την ακουμε και ποιοτικα!!!! ) -
Αυτό που βλέπω είναι ότι προσπαθείτε να επαινέσετε ή υποβιβάσετε μηχανήματα με μια σχετική ευκολία που με εκπλήσσει.
Ο λόγος είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις, δυσκολότερο από ότι σε στερεοφωνικά σπιτιού, αφού το κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετικό και σε κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετική και η τοποθέτηση των μεγαφώνων και σε έναν τόσο ειδικό και περίεργο (με πολλά είδη επιφανειών με πολλές διαφορετικές γωνίες) αλλά και ευμετάβλητο (λόγω φορτίων και εξωτερικών ήχων και καιρικών συνθηκών) χώρο ο χώρος ακρόασης μπορεί και επηρεάζει το αποτέλεσμα πάρα πολύ....ίσως περισσότερο από το κάθε ένα τμήμα του ηχητικού συγκροτήματος από μόνο του. Και μόνο το ότι δεν υπάρχει η μία θέση ακρόασης αλλά απαιτείται να υπάρχει καλός ήχος για όλους τους επιβαίνοντες δυσκολεύει τα πράγματα.... Με τόσες προϋποθέσεις και συμβιβασμούς τα αποτελέσματα μάλλον είναι αρκετά τυχαία.
Υποτίθεται ότι οι κατασκευαστές κάνουν μια μελέτη για το πού είναι το πιο καταλληλο μέρος να μπουν τα ηχεία αλλά οι προτεραιότητές τους μάλλον δεν είναι ο ήχος..... Μερικοί ηχητικοί βελτιωτές επίσης μελετάνε συγκεκριμένα μοντέλα και καταλήγουν σε ειδικές βάσεις/θήκες/καλούπια για συγκεκριμένα μοντέλα.... Επίσης οι περισσότεροι κατασκευαστές ηχητικών προσφέρουν μεγάφωνα βελτιωτικά του εργοστασιακού ειδικά για κάθε μοντέλο.
Τελικά αν είστε τυχεροί σε μερικά αυτοκίνητα έχει γίνει καλή δουλειά με ή χωρίς την συνεργασία ειδικών. Αλλιώς ή πληρώνετε την aftermarket βελτίωση ή πειραματίζεστε.... Οι περισσότεροι το τελευταίο οπότε είναι απόλυτα λογικό αυτό που παρατηρείται να υπάρχουν διαφωνίες για το ύφος πχ του τάδε ηχείου κλπ εφόσον εκτός από όλα τα παραπάνω υπάρχει και το προσωπικό στυλ του καθένα.
Κανονικά για να σχολιάσετε θα πρέπει να γίνουν συγκ΄ρισεις με ίδια μηχανήματα σε ίδιες συνθήκες δηλαδή τουλάχιστον σε ίδιο αυτοκίνητο. Συγκρίσεις σε ίδιο ράφι σε μαγαζί μπορεί να επιβεβαιώσουν διαφορές αλλά στον χώρο του αυτοκινήτου το ίδιο μεγάφωνο αλλάζει τελείως.
Δυστυχώς λόγω των πολλών διαχύσεων, ανακλάσεων κλπ η χρήση συστημάτων ρυθμιζόμενων κροσόβερ και ισοσταθμιστών είναι συχνά απαραίτητη. Πρέπει να ρυθμιστεί σωστά το συνολικό σύστημα για καλή απόκριση συχνοτήτων στη θέση ακρόασης που θα επιλεγεί (αν μάλιστα προσπαθήσεις να έχεις καλό αποτέλεσμα και για τον συνοδηγό πχ τότε αρχίζουν τα ακόμα πιο δύσκολα...) κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο οπότε είναι το τελικό αποτέλεσμα είναι πιθανό να μην είναι ανάλογο του κόστους. Η καλή τοποθέτηση και εφαρμογή-ρύθμιση του συστήματος στο αυτοκίνητο είναι μάλλον η πεμπτουσία της όλης υπόθεσης και θεωρώ ότι αυτά και μόνο μπορούν να κερδίσουν εύκολα ακόμα και πολύ ακριβότερα μηχανήματα.
Τελικά το πρόβλημα δεν το έχουν αυτοί που πάνε με τη φτηνή εργοστασιακή ή την λίγο βελτιωμένη λύση αποδεχόμενοι τους περιορισμούς ούτε αυτοί που διαθέτουν πολλά λεφτά και τύχουν σε καλό επαγγελματία του ήχου του αυτοκινήτου ξέροντας τι θέλουν.....το πρόβλημα το έχουν αυτοί που είναι στη μέση που θέλουν να πάνε λίγο παραπάνω αλλά ακριβώς δεν ξέρουν τι θέλουν και τελικά εύκολα πέφτουν θύματα του μάρκετινγκ, των παρανοήσεων και διαδεδομένων λαθών και βέβαια του κάθε ημιμαθή εμπόρου που φυσικά δεν τους αφήνει να ξεφύγουν από τα πλοκάμια του!
Προσωπικά συνήθως επιλέγω την λύση της εργοστασιακής επιλογής με περιορισμένη βελτίωση. -
Quote από technical document (πολύ τέκνικαλ, τι να σου πω) της Opel για το info-taintment system στα astra. Ελεύθερη μετάφραση από Γερμάνικα στα Αγγλικά:
With the models with CD player a center loudspeaker provides for
spatial sound with 'stage effect'.Τώρα αυτό είναι καλό ή κακό;
-
φιλε onyx, δεν γινεται καμμια προσπαθεια απο κανεναν, οσο παρακολουθω αυτο το θεμα, να επαινεσει ή να θαψει συγκεκριμενες μαρκες! Το οτι αναφερονται καποιες προσωπικες εμπειριες και οχι γνωμες, δε νομιζω πως υποκειντε σ' αυτη την κατηγορια, ετσι δεν ειναι ?
Στο κατω κατω, αυτο ζητησε ο ανθρωπος -
Για να δούμε, θα τον καταφέρω τον άθλο?
Ο χρήστης anemar έγραψε:
Τι λες για το Clarion DXZ-648?(με 80 χρωματικες αποχρωσεις παρακαλω!)Λέω ότι είναι καλό, αλλά όχι λόγω των 80 χρωματικών αποχρώσεων παρακαλώ.
Υπαρχει η αποψη οτι σε περιπτωση που δεν σκοπευεις να χρησιμοποιησεις ενισχυτη(οπως κι εγω),βαζεις τα φθηνοτερα οβαλ πισω και ενα καλο σετ διαιρουμενων μπροστα.
Συμφωνειτε?Εσυ φιλε n_olympios?
Οχι απαραίτητα τα φτηνότερα, αλλά κάποια μέτρια κάνουν τη δουλειά. Οσο για το σετ των διαιρούμενων, εφόσον δε θα μπει ενισχυτής, κατά τη γνώμη μου (αλλά και άλλων) δεν πρέπει να ξεπεράσεις τα 200€.
Με μπερδεψες λιγο γιατι λες ενα καλο σετ πισω.Και γιατι το ρωταω αυτο.Επειδη τα ηχεια που πηρα(τα Cadence)μου ειπαν καποιοι οτι θελουν ενισχυτη για να αποδωσουν αυτα που μπορουν.Τωρα που θα αλλαξω πηγη(σιγουρα θα παιξουν καλυτερα) να τα κρατησω ή παλι ισχυει το να βαλω ο,τι φθηνοτερο πισω και ενα καλο σετ μπροστα?Please HELP!!
Ολα (μα όλα) τα μεγάφωνα αποδίδουν καλύτερα με τη χρήση ξεχωριστού ενισχυτή. Και φυσικά θα κρατήσεις τα Cadence, δεν αξίζει να μπεις σε αυτή την διαδικασία τώρα που τα πήρες.
Να τονισω οτι η μουσικη που ακουω ειναι 90+% ελληνικη εντεχνη.Με ενδιαφερει να ακουω σε χαμηλες-μετριες εντασεις(ποτε υψηλες)και να μπορω να διακρινω οργανα-φωνες κτλ.Θελω καθαρο και ευδιακριτο ηχο(οσο πιο ρεαλιστικο γινεται με λιγα λογια)
Κι εγώ θα τονίσω ότι ένα καλό ηχοσύστημα πρέπει να είναι σε θέση να αποδίδει καλά οποιοδήποτε είδος μουσικής, είτε αυτό είναι έντεχνο λαϊκό είτε happy hardcore (παίζω στα όρια του ορισμού της μουσικής τώρα )
Τα μπασα δεν με ενδιαφερουν και τοσο.Οποιοδηποτε σετ οβαλ θα βγαζει ενα αξιοπρεπες μπασο πιστευω.
Ετσι λες τώρα, για να δούμε όταν συνηθίσεις τον ήχο τους και ψάξεις για κάτι καλύτερο... Το αξιοπρεπές μπάσο από τα οβάλ εξαρτάται. Μπορεί να είναι πιο βαθύ το χαμηλό τους από τα μπροστινά (λόγω επιφάνειας του κώνου και καμπίνας IB), αλλά μπορεί από την άλλη το μπάσο να είναι πλαδαρό και αργό. Εν πάσει περιπτώσει, ένα ζευγάρι οβάλ κάνει μια χαρά τη δουλειά αν χρησιμοποιηθεί σωστά.
αγαπητε anemar, απ' τα λιγα που ξερω, δεν περιμενεις να ακουσεις λεπτομερεια απο τα πισω ηχεια.. Την δουλεια ολη την κανουν τα μπροστα.. Τα πισω απλα 'γεμιζουν' τον ηχο και δινουν το μπασο (οποιο ειναι αυτο) που δεν μπορουν να δωσουν τα μπροστα, λογω κατασκευης - κυριως.. Γι αυτο δεν ειναι λιγοι εκεινοι που βαζουν ενα πολυ καλο ζευγαρι ηχεια μπροστα και πισω βαζουν μονο ενα sub και καθαριζουν (λεμε τωρα)...
Το να βγαλεις τα cadence για κατι φθηνοτερο, μου φαινεται λιγο ... περιεργο!!
Kι εμένα το ίδιο, όπως είπα και πιο πάνω. Σωστός ο Τριαντάφυλλος. Σκεφτείτε λογικά, όταν ακούτε τη μουσική στο σπίτι, τα ηχεία είναι μπροστά σας, όχι πίσω σας, όπως δηλαδή και σε μια συναυλία. Αρα γιατί στο αυτοκίνητο να είναι αντίστροφα?
Σε ένα πολυκάναλο σύστημα τότε τα πίσω έχουν πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της μουσικής παρουσίας μέσα στο αυτοκίνητο. Στο στερεοφωνικό σήμα που ακούμε οι περισσότεροι όμως, πρέπει ιδανικά να έρχεται εκ των έμπροσθεν.
Εγω πισω εχω cadence z-κατι και ειμαι πολυ ευχαριστημενος γιατι γεμιζουν ωραια (παντα συγκριτικα με τα λεφτα που εδωσα) και αν τα βαλεις να παιξουν μονα τους, εχουν και καλη αποδοση (..καλα... ειχα ερωτευτει και το ηχειο εκεινη την περιοδο.... πορτοκαλι με τα μυστηρια tweeter και κουραφεξαλα!)
Είδες που όλα είναι υποκειμενικά? Κάτι που ακούγεται όμορφο σε μένα μπορεί να μην ταιριάζει σε κάποιον άλλο. Αν ήταν διαφορετικά, δε θα υπήρχαν τόσες διαθέσιμες επιλογές, θα υπήρχε μια πηγή, ένας ενισχυτής, ένα ζευγάρι μεγαφώνων και ένα sub και όλοι θα κάναμε τη δουλειά μας.
Οσο για την εμφάνιση, σίγουρα παίζει ρόλο... (αλήθεια πώς σου φάνηκαν τα δικά μου κύριε tm? ) αλλά δεν πρέπει να είναι το μοναδικό (ή σημαντικότερο) κριτήριο. Από την άλλη, όταν επέλεγα μεγάφωνα, δε με ένοιαζε καθόλου πώς φαίνονται (άλλωστε τον περισσότερο καιρό είναι κρυμμένα). Το ότι είναι όμορφα (κατ'εμέ) είναι ένα bonus.
**Οι μαρκες, ομως, απο μονες τους, δεν λενε κατι.. **εχω μπει σε φιλο με ασχετα ηχεια μπροστα, πηγη του κιλου και πισω pioneer επισης του κιλου και επαθα πλακα!! Οσο γι αυτο που λες οτι δεν θες να ακους δυνατα, αλλα ποιοτικα, θα σου πω ενα μυστικο: Αυτο θελουν ολοι! Και αυτο πρεπει να το πληρωσεις ΑΔΡΑ για να το πετυχεις!!
Απόλυτα σωστό. Διαφωνώ όμως με την τελευταία πρόταση. Μπορείς με βάση κάποιες καλές επιλογές να έχεις πολύ καλό αποτέλεσμα με χαμηλό σχετικά κόστος. Δε θα είναι κορυφαίο, αλλά ποιο το νόημα? Ο χώρος του αυτοκινήτου είναι τόσο κακός από ηχητικής άποψης που οι απώλειες είναι τρομερές και οι συμβιβασμοί τεράστιοι. Εξάλλου, από ένα σημείο και μετά χάνουμε τη μπάλα, και αντί να ακούμε μουσική ακούμε τα μηχανήματα. Πολύ κακό.
Οι χρωματικοι συνδιασμοι που αναφερεις ειναι ... για τα ματια του κοσμου και στη συγκριμενη περιπτωση δεν θες να βλεπεις.. θες να ακους! Συγκεκριμενα η πηγη που εχει βαλει ο ολυμπιος εχει επιλογη να σβηνει τελειως η οθονη (και το εχει ενεργοποιησει) γιατι κατι μυστηριο κανει με τα ρευματα και εχει ακομα πιστοτερη αποδοση (λεει... ψαξε βρες τωρα ! ) Οθονες OL, tft και λοιπα ειναι για 'εφφε' τα οποια ουτως ή αλλως δεν θα βλεπεις εσυ, αλλα οι γυρω σου!
Με το να σβύνει η οθόνη εντελώς, δεν εισέρχεται θόρυβος στο κύκλωμα προενίσχυσης, οπότε (σε θεωρητικό επίπεδο πάντα, το ηχοσύστημά μου δεν είναι τόσο καλό ώστε να δείχνει τέτοιες διαφορές) ο λόγος σήματος/ θόρυβο αυξάνει.
Καλό είναι, ακόμα και OEL οθόνη να έχει η πηγή και τέτοια πράγματα, να την προσέχουν όλοι οι άλλοι επιβάτες εκτός του οδηγού. Οταν είχα ένα καλό πρόσφατο Pioneer για μία εβδομάδα, παραλίγο να τρακάρω 3 φορές καθώς μου αποσπούσε την προσοχή η κίνηση στην οθόνη...
Στην τελικη βρες ποσα διαθετεις και μπες σε διαφορα εξειδικευμενα φορουμ να ζητησεις γνωμες για τα συγκεκριμενα λεφτα που διαθετεις...
Στην τελική βρες ένα μαγαζί που να μπορεί να σου δώσει την επιλογή να δοκιμάσεις (για μία εβδομάδα, όχι 15 λεπτά) κάποια διαφορετικά μεγάφωνα και πηγές μέσα στον προϋπολογισμό σου, και να αποφασίσεις ο ίδιος για το τι σου αρέσει. Οι καλοί εγκαταστάτες πρέπει να έχουν τέτοια περιθώρια.
Το Θεωρουνται 'σκληρα' ηχεια και ειναι για αλλες μουσικες απο αυτες που ακουω εγω.Τουλαχιστον ετσι εμαθα μετα απο αναζητησεις στο διαδικτυο..
Ισως φιλε μου αυτο ειναι το πιο σοβαρο λαθος που κανουμε.
Δηλ να διαμορφωνουμε γνωμη για το ακουσμα ενος ηχειου διαβαζοντας.
Γιατι οπως θα ειδες ο tm δεν τα θεωρει σκληρα ενω οι αλλοι εχουν διαφορετικη αποψη.
Αν σου αρεσουν λοιπον εσενα, γραψε στα παλαιοτερα των υποδηματων σου την γνωμη τους και αστους να ακουνε τη μουσικη που τους αρεσει απο τα ηχεια που τους αρεσουν.Ετσι είναι. Η λέξη κλειδί είναι με έντονη γραμματοσειρά. Αν μπορείς να βάλεις τα Clarion με τα μισά λεφτά και να είσαι απόλυτα ευχαριστημένος (με την προϋπόθεση ότι δε χάνεις χρήματα από την αλλαγή των Cadence) τότε κάνε το. Προτού όμως το κάνεις, άκουσε τα δύο ζευγάρια και από μόνος σου κρίνε ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Προσωπικό παράδειγμα περί σκληρού ήχου. Τα μεγάφωνα που επέλεξα για το δικό μου αυτοκίνητο είναι ένα ζευγάρι καλά Focal (για όσους ασχολούνται με το Hi-Fi, είναι η εταιρεία που βγάζει τα ηχεία JM Lab, Utopia κανείς? ). Παντού ο ήχος τους θεωρείται 'σκληρός' και κουραστικός. Σε διαβεβαιώ ότι με σωστή εγκατάσταση, τα μεγάφωνα ακούγονται γλυκύτατα και με τέτοια λεπτομέρεια που κάνει αίσθηση.
Συνέχεια στο επόμενο...
-
...συνέχεια από το προηγούμενο.
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Αυτό που βλέπω είναι ότι προσπαθείτε να επαινέσετε ή υποβιβάσετε μηχανήματα με μια σχετική ευκολία που με εκπλήσσει.Αυτό πάλι που λες εκπλήσσει εμένα... Ισα ίσα, δεν είπαμε κακιά κουβέντα για κάποιο μηχάνημα, το γεγονός ότι δεν θα έπαιρνα κάποιο από τα τωρινά μοντέλα της Cadence (για παράδειγμα, μια που αναφέρθηκαν αρκετές φορές) είναι άσχετο (γιατί κι αυτό μπορεί να αλλάξει κάποια στιγμή). Ισως 5 χρόνια πριν να τα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι μια επιλογή υπαρκτή και σεβαστή.
Δεν μπορώ να προτείνω συγκεκριμένα μεγάφωνα, γιατί ακριβώς δεν έχω την εμπειρία που χρειάζεται. Ακόμη κι αν την είχα, πάλι θα έπρεπε σε συνεννόηση με τον άμεσα ενδιαφερόμενο να προτείνω μια πλειάδα επιλογών, από τις οποίες εκείνος θα είχε την τελική απόφαση.Ετσι μπορώ στο συγκεκριμένο παράδειγμα του φίλου μας anemar μόνο να πω ότι τα Audax Aerogel (μπορείς να τα δεις στο http://www.metroaudiosystems.gr ), τα θεωρώ πολύ τίμια πρόταση, μουσικά μεγάφωνα, αρκετά ευαίσθητα ώστε να οδηγηθούν άνετα από την πηγή, σχετικά εύκολα στις απαιτήσεις τους για εγκατάσταση, και φυσικά αρκετά εξελίξιμα αργότερα (αφήνουν την επιλογή για ενίσχυση κλπ). Από την άλλη, δεν ξέρω πώς παίζουν στο Astra, αν θα αρέσουν στον ίδιο κλπ. Από αυτά που έχω ακούσει, τα ΕΤΟΝ επίσης είναι αρκετά καλά, όπως και κάποια MB Quart, η σειρά Access της Focal, κοκ... Αλλά ξαναλέω ότι είναι προσωπική μου άποψη.
Γενικά στη μεσαία κατηγορία τιμής ψάχνω για τιμιότητα. Δηλαδή, να είναι η απόδοση του μεγαφώνου αντίστοιχη με το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την αγορά του. Από τη μικρή εμπειρία μου, τέτοια σετ είναι το Αudax Aerogel και τα Focal Access.Ο λόγος είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις, δυσκολότερο από ότι σε στερεοφωνικά σπιτιού, αφού το κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετικό και σε κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετική και η τοποθέτηση των μεγαφώνων και σε έναν τόσο ειδικό και περίεργο (με πολλά είδη επιφανειών με πολλές διαφορετικές γωνίες) αλλά και ευμετάβλητο (λόγω φορτίων και εξωτερικών ήχων και καιρικών συνθηκών) χώρο ο χώρος ακρόασης μπορεί και επηρεάζει το αποτέλεσμα πάρα πολύ....ίσως περισσότερο από το κάθε ένα τμήμα του ηχητικού συγκροτήματος από μόνο του. Και μόνο το ότι δεν υπάρχει η μία θέση ακρόασης αλλά απαιτείται να υπάρχει καλός ήχος για όλους τους επιβαίνοντες δυσκολεύει τα πράγματα.... Με τόσες προϋποθέσεις και συμβιβασμούς τα αποτελέσματα μάλλον είναι αρκετά τυχαία.
Ετσι είναι. Οι κύριοι λόγοι είναι ο μικρός χώρος, οι έντονα ανακλαστικές επιφάνειες, η διαφορά της απόστασης μεταξύ των δεξιών και αριστερών μεγαφώνων από τον κάθε επιβάτη, οι κακές θέσεις των μεγαφώνων και οι κακές καμπίνες. Από εκεί και πέρα χίλιες ακόμη αιτίες μας κάνουν να καταλήγουμε στο συμπέρασμα που έγραψα πριν, ότι τελικά δεν έχει νόημα να αναζητούμε το κορυφαίο αποτέλεσμα. Αλλά, μέσα σε λογικά πλαίσια, μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό. Trial and error, δυστυχώς αυτή είναι η συνηθισμένη μέθοδος. Με τόσες παραμέτρους και επιλογές, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Τυχαία ή όχι, αν τα αποτελέσματα είναι καλά, τότε τι σημασία έχει πώς φτάσαμε εκεί?
Υποτίθεται ότι οι κατασκευαστές κάνουν μια μελέτη για το πού είναι το πιο καταλληλο μέρος να μπουν τα ηχεία αλλά οι προτεραιότητές τους μάλλον δεν είναι ο ήχος.....
Οπως το είπες. Υποτίθεται. Σίγουρα δεν είναι ο ήχος η προτεραιότητά τους. Ασφάλεια (κατά πρώτον) και εντυπωσιασμός (κατά δεύτερον) μου έρχονται στο μυαλό.
Μερικοί ηχητικοί βελτιωτές επίσης μελετάνε συγκεκριμένα μοντέλα και καταλήγουν σε ειδικές βάσεις/θήκες/καλούπια για συγκεκριμένα μοντέλα.... Επίσης οι περισσότεροι κατασκευαστές ηχητικών προσφέρουν μεγάφωνα βελτιωτικά του εργοστασιακού ειδικά για κάθε μοντέλο.
Στην πρώτη περίπτωση όμως, αυτά δεν κάνουν για κάθε πελάτη. Στη δεύτερη, το μόνο που φροντίζουν οι κατασκευαστές είναι η ευκολία εγκατάστασης. Δεν κάνουν ηχητική μελέτη, απλά αλλάζουν το καλάθι του κάθε μεγαφώνου ώστε να ταιριάζει στις θήκες.
Τελικά αν είστε τυχεροί σε μερικά αυτοκίνητα έχει γίνει καλή δουλειά με ή χωρίς την συνεργασία ειδικών. Αλλιώς ή πληρώνετε την aftermarket βελτίωση ή πειραματίζεστε.... Οι περισσότεροι το τελευταίο οπότε είναι απόλυτα λογικό αυτό που παρατηρείται να υπάρχουν διαφωνίες για το ύφος πχ του τάδε ηχείου κλπ εφόσον εκτός από όλα τα παραπάνω υπάρχει και το προσωπικό στυλ του καθένα.
Για αυτό λοιπόν λέμε και ξαναλέμε να κρίνει ο καθένας μόνος του τι είναι αυτό που του αρέσει.
Τελικά το πρόβλημα δεν το έχουν αυτοί που πάνε με τη φτηνή εργοστασιακή ή την λίγο βελτιωμένη λύση αποδεχόμενοι τους περιορισμούς ούτε αυτοί που διαθέτουν πολλά λεφτά και τύχουν σε καλό επαγγελματία του ήχου του αυτοκινήτου ξέροντας τι θέλουν.....το πρόβλημα το έχουν αυτοί που είναι στη μέση που θέλουν να πάνε λίγο παραπάνω αλλά ακριβώς δεν ξέρουν τι θέλουν και τελικά εύκολα πέφτουν θύματα του μάρκετινγκ, των παρανοήσεων και διαδεδομένων λαθών και βέβαια του κάθε ημιμαθούς εμπόρου που φυσικά δεν τους αφήνει να ξεφύγουν από τα πλοκάμια του!
Πες τα χρυσόστομε, πόσοι την έχουμε πατήσει έτσι...
Ουφ! Τέλος (για τώρα...)
-
Προσωπικό παράδειγμα περί σκληρού ήχου. Τα μεγάφωνα που επέλεξα για το δικό μου αυτοκίνητο είναι ένα ζευγάρι καλά Focal (για όσους ασχολούνται με το Hi-Fi, είναι η εταιρεία που βγάζει τα ηχεία JM Lab, Utopia κανείς? ). Παντού ο ήχος τους θεωρείται 'σκληρός' και κουραστικός. Σε διαβεβαιώ ότι με σωστή εγκατάσταση, τα μεγάφωνα ακούγονται γλυκύτατα και με τέτοια λεπτομέρεια που κάνει αίσθηση.Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τι σημαίνει 'σωστή εγκατάσταση'.
Car audio