-
3-4 χρόνια με νορμάλ οδήγηση, αν μπείς σε πίστα και τα βράσεις ή να σε πολύ γρήγορη διαδρομή πάθεις fade θέλουν άλλαγμα γιατί μαζεύουν πολλή υγρασία αμέσως μόλις κρυώσουν τα υγρά.
-
Ευχαριστώ.
Έχεις μήπως υπόψη σου πόσο αλλάζει αυτό με τα χλμ που κάνεις? Δηλαδή ένα αμάξι που κάνει π.χ. μόνο 5Κ χλμ το χρόνο σε σχέση με ένα που κάνει 30Κ, πόση υγρασία θα έχει μαζέψει (χωρίς βράσιμο!)... -
Δηλαδή στην προηγούμενη μεγάλη δημοσίευσή σου μας λες ότι αν πλύνουμε το σύστημα των φρένων μπορούμε να βάλουμε DOT5 σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο δρόμου, που χρησιμοποιείται στο δρόμο και θα τα αλλάξει σε 3-5 χρόνια ή όποτε το θυμηθεί ο ιδιοκτήτης;
Σε παρακαλώ αν μπορείς να απαντάς επί του θέματος και όχι για τα N χρόνια πείρας και τα τάπερ, είναι αδύνατο να πιάσει κανείς όλα όσα λες επί παντός επιστητού και να σχολιάσει, συμφωνήσει, διαφωνήσει ή διορθώσει.
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Σε παρακαλώ αν μπορείς να απαντάς επί του θέματος και όχι για τα N χρόνια πείρας και τα τάπερ, είναι αδύνατο να πιάσει κανείς όλα όσα λες επί παντός επιστητού και να σχολιάσει, συμφωνήσει, διαφωνήσει ή διορθώσει.
Εδω συμφωνω φιλε antonis team. Θα ηταν προτιμοτερο να 'μπαινεις στο ψητο' κατευθειαν.
Τα υπολοιπα, ομορφα τα γραφεις μεν, αλλα χανεται η ουσια, που στη προκειμενη ειναι:Μπορω να βαλω στο Punto 1.2 πχ ,υγρα φρενων DOT 5, ενω ο κατασκευαστης προτεινει DOT4?
Kαι αν ναι, τι θα κερδισω, τι θα χασω?
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Δηλαδή στην προηγούμενη μεγάλη δημοσίευσή σου μας λες ότι αν πλύνουμε το σύστημα των φρένων μπορούμε να βάλουμε DOT5 σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο δρόμου, που χρησιμοποιείται στο δρόμο και θα τα αλλάξει σε 3-5 χρόνια ή όποτε το θυμηθεί ο ιδιοκτήτης;Μπορείς να βάλεις (με σωστή διαδικασία - το είχα γράψει κι εγώ σε προηγούμενη σελίδα). Τώρα όμως προσθέτεις ακόμα ένα παράγοντα, τι θα γίνει σε βάθος χρόνου.
Κατάλληλοι να μας απαντήσουν είναι οι μηχανόβιοι του φόρουμ γιατί πολλές μηχανές χρησιμοποιούν DOT5 και ξέρουν τι γίνεται σε συστήματα που δεν είναι σφραγισμένα (όπως των αυτοκινήτων).
-
Έχω μια απορία: απο πού μπαίνει η υγρασία?
-
Η υγρασία προέρχεται από την επαφή των ζεστών υγρών με τα μεταλλικά μέρη του συστήματος, αυτή η εναλλαγή ζέστη - κρύο δημιουργεί υδρατμούς που γίνονται σταγόνες νερού και συσσωρευτικά είναι αρκετό μετά από καιρό να ξεπεράσει το 3% της ποσότητας των υγρών, βέβαια άλλη ποσότητα υγρών έχει μια Mercedes 280 απο ένα Yugo, ενώ το 3% αναφέρεται σε ποσοστό επί του συνόλου της ποσότητας, οπότε διαφέρει και ο χρόνος συγκέντρωσης του.
-
μαλιστα,
τωρα απαντησες με επιχειρηματα..
για να δουμε εδω τωρα ποιος θα σε αντικρουσει!!!!
ειπαμε εδω μεσα εχω δει πολλους ξερολες...
καποιος με υποβαθρο μπορει να απαντησει?
edit mod mirage
απορια...το συστημα των φρενων αφου ειναι υδατοστεγες πως αποκτα υγρασια???στο λεω γιατι την μαυριλα που λες την παρατηρησα στο καινουριο μου μηχανακι...θεωρητικα τα 3 χρονια για αλλαγη ειναι πολλα...αλλα η υγρασια απο που μπαινει???
ενταξει το δοχειο των υγρων εχει πορους ...απο εκει μπαινει υγρασια?
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
ΤΕΛΙΚΑ και οι τρις κοντρακιδες πελάτες μου ΦΟΡΑΝΕ ΑΥΤΟ!!.
Μετέτρεψα μια Πόρσε, σε εξαπιστονι εμπρός, και τετραπιστονι πίσω. Η τρόμπα αλλάχτηκε, κατόπιν προτροπής του αλλοδαπού προμηθευτεί. Όταν όλα ήταν λιμένα, πλύθηκαν με οινόπνευμα. Ρώτησα εάν μπορούσα να βάλω το 5 υγρό. Του φάνηκε παράξενο, πλην όμως μου είπε ότι δεν υπάρχει προβλημα.8 μήνες με έντονους ρυθμούς οδήγησης δεν παραπονέθηκε.Εδώ κάποιος μη-ειδικός θα μπορούσε να ρωτήσει 'Δηλαδή, αν είναι να γίνει ζημιά στο κύκλωμα φρένων επειδή δεν έχει σχεδιαστεί (υλικά κλπ) για υγρά DOT5, πόσοι μήνες χρειάζονται?'
Με βάση το παραπάνω, και με βάση ένα ποστ του leonp (αν θυμάμαι καλά) ο οποίος φαινόταν επιφυλακτικός ως προς τη διάρκεια στο χρόνο της 'λύσης' που ακούει στο όνομα 'DOT5', παραθέτω προς συζήτηση τα παρακάτω (κάποια από τα οποία έχουν αναφερθεί κι αλλού):
Προσοχή λοιπόν με τα DOT5, που είναι και τα μόνα σιλικονούχα!
Επειδή δεν παρακρατούν την υγρασία από το περιβάλλον, μπορεί να αποδειχθούν πιο επικίνδυνα, γιατί η υγρασία παραμένει στο σύστημα φρένων, me αποτέλεσμα ακόμα και σκουριά στις δαγκάνες των φρένων.
Επίσης τα DOT5 υγρά (για όσους έχουν ABS) δεν λιπαίνουν τόσο καλά την αντλία του ABS, όσο τα υγρά που βασίζονται στη γλυκόλη (δηλαδή όλα τα άλλα). Η γνώμη μου είναι, μακρυά από DOT5, ειδικά γι'αυτούς που έχουν ABS.(πηγή: http://www.scooby.gr/forums/showthread.php?p=83069 )
Και πάμε στα υγρά προδιαγραφών DOT5. Τα υγρά αυτά έχουν σαν βάση την σιλικόνη υλικό που μας προσφέρει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα:
- είναι λιγότερο υγροσκοπικό από το υλικό κατασκευής των DOT3 & DOT4
- έχουν υψηλότερο σημείο βρασμού
έχει όμως ένα σημαντικό σημαντικότατο μειονέκτημα η σιλικόνη είναι αρκετά συμπιέσιμη γεγονός που προκαλεί «μαλακή» και ασαφή αίσθηση στο πεντάλ γεγονός που κανείς ενθουσιώδης οδηγός που έχει απαιτήσεις από τα φρένα του δεν επιθυμεί.
και
Other things you ought to know about silicone based fluids:
- they are resistant to absorbing water, which is why their wet boiling points are so high. Problem is that any water content eventually pools in the low spots of the brake system and causes rust.
- they don't strip paint.
- they are not compatible with most ABS systems because they don't lubricate the ABS pump like a glycol based fluid.
- putting this fluid in systems which have had DOT3/4 fluid in will cause the seals in the caliper and master cylinders to malfunction. Which means they need replacing. Which is expensive.
(πηγή: http://www.vwclub.gr/vwforum/index.php?showtopic=18170 )
-
Είχα την εντύπωση ότι το πρόβλημα είναι ότι τα 5 δεν είναι συμβατά με τα λαστιχάκια (o-rings) του συστήματος των φρένων.
Ισχύει αυτό έτσι όπως το λέω ή το πρόβλημα δημιουργείται μόνο σε μίξη του 5 με άλλο. Γιατί αν ισχύει τότε ακόμα και το άδειασμα και ξέπλυμα που προτείνει ο antonis-team δεν καθιστά το σύστημα συμβατό με 5.Απόρησα που ο μηχανικός όταν (κάθε 2 χρόνια συνιστά η BMW) μου άλλαξε τα υγρά το άδειασε μόνο από την πίσω δεξιά ρόδα και όχι από όλες. Σε ερώτησή μου ισχυρίστηκε ότι κάνοντάς το από εκεί που είναι η πιο μακρινή καθαρίζει πλήρως το σύστημα... Για να ισχύει όμως αυτό θα έπρεπε το σύστημα να είναι σε σειρά και να τελειώνει στην πίσω δεξιά... σίγουρα δεν είναι έτσι. Δεν ξέρω όμως τι γίνεται με τα ABS αλλά νομίζω ότι δεν τα λέει καλά.... Τελικά τι γίνεται; Ισχύει αυτό που είπε ο μηχανικός ή όπως νομίζω εγώ χρειάζεται άδειασμα σε όλες τις ρόδες και την επόμενη φορά να επιμείνω ανάλογα.
-
Στα προσπεκτ του, διάβασα, ότι καθαρό καινούργιο βράζει στους 260ο, αλά όταν παλιώσει, καθώς και τα αλά υγρά, και τραβήξει υγρασία, βράζει στους 155ο
Μάστορα οι πίνακες με τα στοιχεία βρασμού για καινούργια και για μετά 1 χρόνο υγρά για όλα τα Dot μπήκανε 2-3 σελίδες πριν, μην το κουράζεις και μην επαναλαμβάνεσαι.
-
Από περιέργεια, μετά τα όσα έχουν γραφεί στις τελευταίες σελίδες, και τις απαντήσεις σε κάποια από αυτά από τον φίλο antonis-team, πόσοι θα αλλάζατε τα DOT4 'μαμά' υγρά σας με DOT5, αντί για DOT5.1?....
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Από περιέργεια, μετά τα όσα έχουν γραφεί στις τελευταίες σελίδες, και τις απαντήσεις σε κάποια από αυτά από τον φίλο antonis-team, πόσοι θα αλλάζατε τα DOT4 'μαμά' υγρά σας με DOT5, αντί για DOT5.1?....Φυσικα θα προτιμουσα DOT 5.1
H ολη διαδικασια με το DOT5, ακομα και αν μπορει να τοποθετηθει σε ενα συστημα που ο κατασκευαστης προτεινει DOT4, μου φαινεται σα πολυ τρεξιμο για το τιποτα.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Είχα την εντύπωση ότι το πρόβλημα είναι ότι τα 5 δεν είναι συμβατά με τα λαστιχάκια (o-rings) του συστήματος των φρένων.
Ισχύει αυτό έτσι όπως το λέω ή το πρόβλημα δημιουργείται μόνο σε μίξη του 5 με άλλο. Γιατί αν ισχύει τότε ακόμα και το άδειασμα και ξέπλυμα που προτείνει ο antonis-team δεν καθιστά το σύστημα συμβατό με 5.Απόρησα που ο μηχανικός όταν (κάθε 2 χρόνια συνιστά η BMW) μου άλλαξε τα υγρά το άδειασε μόνο από την πίσω δεξιά ρόδα και όχι από όλες. Σε ερώτησή μου ισχυρίστηκε ότι κάνοντάς το από εκεί που είναι η πιο μακρινή καθαρίζει πλήρως το σύστημα... Για να ισχύει όμως αυτό θα έπρεπε το σύστημα να είναι σε σειρά και να τελειώνει στην πίσω δεξιά... σίγουρα δεν είναι έτσι. Δεν ξέρω όμως τι γίνεται με τα ABS αλλά νομίζω ότι δεν τα λέει καλά.... Τελικά τι γίνεται; Ισχύει αυτό που είπε ο μηχανικός ή όπως νομίζω εγώ χρειάζεται άδειασμα σε όλες τις ρόδες και την επόμενη φορά να επιμείνω ανάλογα.
Η σωστή διαδικασία της BMW είναι: Ανοιχτά όλα τα εξαερωτικά (και του αμπραγιάζ αν παίρνει από την ίδια δεξαμενή) και φύσημα με την αντλία αέρα που συνδέεται στη δεξαμενή. Ταυτόχρονα το αυτοκίνητο είναι συνδεμένο στο tester το οποίο λειτουργεί τις βαλβίδες του ABS για να αδειάσει και η μονάδα του ABS. Μετά η αντλία τροφοδοτεί υδραυλικό μέχρι να τρέξει από όλα τα σημεία που είναι ανοιχτό το κύκλωμα ενώ ταυτόχρονα το tester συνχίζει να δουλεύει τις βαλβίδες του ABS. Στο τέλος γίνεται ο κλασσικός έλεγχος σε όλα τα εξαερωτικά για αέρα και μετά βγαίνει το tester. Εναλλακτικά αν δεν είσαι στη BMW μπορείς κατα τη διάρκεια της αλλαγής/εξαέρωσης να ανοιγοκλείνεις τον διακόπτη έτσι ώστε το ABS να κάνει self test (αν και ολοκληρωμένο γίνεται μόλις ξεκινήσει το αυτοκίνητο). Υπάρχει η πιθανότητα όμως να βγάλει fault όταν διαβάσει μικρότερη πίεση σε σχέση με τη διαδρομή του πεντάλ κατά τη διάρκεια της εξαέρωσης. Θα χρειαστεί να αποσυνδεθεί η μπαταρία για να γίνει reset. Τα ίδια σχεδόν ισχύουν και για VAG
-
Από απλή περιέργια και μιας και η παραγγελία των Motul 5.1 έχει γίνει:
Τα Motul RBF (αυτά που έχει το γνωστό διαδικτυακό κατάστημα) τι DOT είναι?
DΟΤ 4 ή DOT 5.1?
Συνίσταται να αντικαταστήσει τα 4 ή ακόμα ακόμα και τα 5.1 απροβλημάτιστα και χωρίς φθορές?
-
Συμφωνα με http://www.motul-oil.co.uk/motul data sheets/RBF 600 Factory Line 8069 (GB).pdf
ειναι DOT 4 100% συνθετικα -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Συμφωνα με http://www.motul-oil.co.uk/motul data sheets/RBF 600 Factory Line 8069 (GB).pdf
ειναι DOT 4 100% συνθετικαΣε ευχαριστώ πολύ Βασίλη!!!
Λέτε να έπρεπε να είχα προτιμήσει αυτά αντί των 5.1 (μιας και η Suzuki αναφέρει DOT 4 τόσο στο μάνιουαλ, όσο και στο δοχείο πλήρωσης) ?
-
Τα 5.1 από επώνυμο κατασκευαστή είναι πάντα καλύτερα από τα καλύτερα 4.0 γιατί έχουν παντού καλύτερες ιδιότητες,
- Απορροφούν λιγότερη υγρασία
- Αντέχουν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες και πιο κατάλληλα όταν υπάρχει υδραυλικός συμπλέκτης με κοινό κύκλωμα με των φρένων
- είναι πιο λεπτόρευστα για να είναι κατάλληλα με τα συστήματα ABS
- Είναι απόλυτα συμβατά με τα 4.0 για τί είναι της ίδια χημικής βάσης ( polyethylene glycol )
ε! δεν ξέρω πως αλλιώς να το πώ.
Ο κατασκευαστής προτείνει 4.0 για να μην βάλεις 3.0, δεν σου λέει να μην βάλεις 5.1
Όλα είναι συνθετικά 100%, ξέρεις να υπάρχουν στην φύση υγρά φρένων ?
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Όλα είναι συνθετικά 100%, ξέρεις να υπάρχουν στην φύση υγρά φρένων ?
Τι εσείς δεν εχετε υγροφρενοδεντρα στα μερη σας;
Απλα το εγραφε στο pdf που βρηκα και το εγραψα .
-
Σωστός ο Quadra, δεν υπάρχει λόγος να μην προτιμήσεις DOT5.1 από DOT4.
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
ειναι DOT 4 100% συνθετικαΑν κατάλαβα καλά, ο μόνος λόγος που δε μπορούν να τα βαφτίσουν 'DOT5.1' (μια και κατά τ' άλλα πληρούν όλες τις προδιαγραφές και υπερ-καλύπτουν τις προδιαγραφές σε wet & dry σημείων βρασμού των 5.1) είναι η ρευστότητά τους στους -40 βαθμούς Κελσίου, η οποία είναι πολύ μικρότερη από αυτή των 5.1 (1750 αντί
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις