-
Όχι στα DOT 5, μπορεί να σου αλλοιώσουν τα ελαστικά μέρη σε αντλία, δαγκάνες κλπ, ΝΑΙ στα DOT 5.1 και μόνο αυτά, ακόαμα και αν δεν φθάνεις τα φρένα στα όρια, έχουν λεπτότερο ιξώδες και κυκλοφορούν καλύτερα μέσα στο σύστημα.
-
Σε σύγκριση με τα DOT4 εννοείς, ε;
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Aξίζει να βάλω κάτι διαφορετικό από τα DOT4 που βάζουν στα συνεργεία; Έχει νόημα να πάω σε 5.1;
Aυτο θα ρωτουσα και εγω.
Επισης, αν απο DOT4 παω σε DOT5, πρεπει να ακολουθησω καποια συγκεκριμενη διαδικασια καθαρισμου του κυκλωματως κτλ?
Αν πλύνεις καλά το σύστημα των φρένων με αλκοόλη, μπορείς να βάλεις DOT5 - είναι συμβατά με το σύστημα των φρένων. Αν έχει μείνει μέσα παλιό υγρό, δεν είναι συμβατά και θα σου χαλάσουν τα λαστιχάκια, θα γεμίσει μαυρίλες το σύστημα και θα χρειάζεται ΑΚΡΙΒΗ επισκευή/αντικατάσταση.
Γιατί θέλεις να βάλεις DOT5, εσύ ξέρεις.
-
Ναί, δεν υπάρχουν απλά αυτοκίνητα με υγρά DOT 5, όλα φοράνε Dot 4 ή DOT 5.1, παληά φοράγανε DOT 3, όλα δε τα σύγχρονα με ABS - ESP κλπ ηλεκτρομηχανικουδραυλικά συστήματα συνήθως φοράνε DOT 5.1 από το εργοστάσιο, τα DOT 5.1 σχεδιάστηκαν ειδικά για τα συστήματα αυτά, για τον λόγο αυτό έχουν είναι λεπτόρευστα, αλλά και ακόμα επειδή με το ESP το ABS πολλές φορές δουλεύει υπερωρίες και ζεσταίνει τα φρένα, αντέχουν και σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Η χρηματική διαφορά είναι αμελητέα για να το συζητάει κανείς. Κάποια στιγμή που το αυτοκίνητα μπάινει συνεργείο για φρένα του λές να σου βάλει DOT 5.1
-
5.1 εννοω, λαθος εκανα...
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Aξίζει να βάλω κάτι διαφορετικό από τα DOT4 που βάζουν στα συνεργεία; Έχει νόημα να πάω σε 5.1;Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι ότι τελικά υπάρχουν διαφορές στην απόδοση των υγρών, ανεξάρτητα των επίσημων προδιαγραφών τους. Δηλαδή δεν έχουν όλα τα DOT4 το ίδιο σημείο βρασμού κλπ.
Τα καλύτερα υγρά φρένων (απ'ότι έχω διαβάσει) είναι τα Castrol SRF αλλά είναι πανάκριβα (~$75/lt ). Από εκεί και πέρα, πολύ καλά είναι τα Motul RBF 600 (~15€/lt από το Χαμπή). Εγώ διάλεξα τα ATE Super Blue (10€/lt) που έχουν και καγκούρικο μπλε χρώμα.
(Pimp my brake fluid! ) -
Να ρωτήσω κι εγώ κάτι με τη σειρά μου:
1 λίτρο φτάνει για να αλλαχτούν τα υγρά σε όλο το κύκλωμα ενός μεσαίου αυτοκινήτου;
Επίσης, μόλις παρατήρησα ότι στο προηγούμενο μεγάλο σέρβις ΔΕΝ αλλάχτηκαν τα υγρά φρένων. Δηλαδή εδώ και 60.000Km, 5,75 χρόνια, έχει τα ίδια υγρά!
-
Δεν πειράζει.
Μόνο να τα αλλάξουν ρουφώντας τα με κάποιο μηχάνημα αντί να πατάνε το πεντάλ.
-
Υπάρχει αντάπτορας για αέρα που προσαρμόζεται, ανοίγεις όλα τα εξαεριστικά και βάζοντας αέρα τα πετάει όλα έξω.
Για αλλαγή χρειάζεσαι περίπου 1λίτρο.
-
Έχει δοκιμάσει κανείς αυτό: http://www.speedbleeder.com/?
Μπαίνουν στη θέση των εργοστασιακών εξαερωτικών και έχουν μια ανεπίστροφη βαλβίδα ωστε να μπορεί ένα άτομο μόνο του να κάνει την εξαέρωση.
-
Μη βάλεις τέτοιες βαλβίδες. Καλύτερα να πάρεις ένα φτηνό σύστημα, όχι το επαγγελματικό που λέει ο Quadra αλλά παρόμοιο (και πάλι ακριβό).
Youtube VideoΜπορείς να πάρεις και ένα κιτ που ρουφάει το υγρό, δεν βάζεις πίεση στο ρεζερβουάρ - είναι ανοικτό και συμπληρώνεις αν χρειαστεί (προσοχή να μη τελειώσει το υγρό και πάρει αέρα).
http://www.amazon.com/Actron-CP7835-Vacuum-Brake-Bleed/dp/B0007VT4RC
http://www.amazon.co.uk/Vacuum-Tester-Brake-Bleeding-Kit/dp/B000RO612A/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=diy&qid=1226956129&sr=8-1Αυτό θέλω να πάρω αλλά δεν ξέρω αν αδειάζει το υγρό από το ABS.
http://www.mandp.co.uk/productInfo.aspx?catRef=533338 -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αυτό θέλω να πάρω αλλά δεν ξέρω αν αδειάζει το υγρό από το ABS.
http://www.mandp.co.uk/productInfo.aspx?catRef=533338Άγνωστο.
Αν πάντως θέλεις το συγκεκριμένο, μπορείς να το βρεις λίγο φτηνότερα στο μαγαζί του Hamilton:
http://www.louis.de/index.php?topic=art ... r=10003447 -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Aξίζει να βάλω κάτι διαφορετικό από τα DOT4 που βάζουν στα συνεργεία; Έχει νόημα να πάω σε 5.1;ATE Blue Racing DOT 4. Δοκιμασμένο, απόλυτη συμβατότητα και με προδιαγραφές που ξεπερνούν τα όρια των DOT4. Συνδιάζουν υψηλό σημείο βρασμού με μικρή αποροφητικότητα νερού ώστε να μην χρειάζονται συχνή αλλαγή.
Στη Delta μετά από 10 μήνες και με χρήση Μεγάρων, το σημείο βρασμού τους (στο ειδικό tester της ΑΤΕ) ξεπερνούσε τους 300° C όταν το dry boiling point των προδιαγραφών τους είναι 280° C -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Aξίζει να βάλω κάτι διαφορετικό από τα DOT4 που βάζουν στα συνεργεία; Έχει νόημα να πάω σε 5.1;Πάντως αυτό που ρωτάει ο Κωνσταντίνος πιστεύω ίσως απασχολεί αρκετό κόσμο.
Κι εένα πιο συγκεκριμένα.
Κοίταξα το μάνιουαλ και η Suzuki συστείνει αυστηρά DOT4.
Αν πάω σε 5,1 θα γίνει κάποια απρόβλεπτει φθορά στο κύκλωμα (τσιμουχάκια,μαρκούτσια)?
Ή να κάτσω στα αυγά μου και να προτιμήσω απλούστατα ένα πιο ποιοτικό DOT 4?
-
Αυτά που προτείνει ο Βασίλης δεν σου κάνουν;
-
Εγώ πήγα από μαμά Selenia ξερωγω dot 4 σε TRW 5.1. Οκ, αισθητή η διαφορά όσον αφορά την κόπωση του συστήματος, αλλά δε νομίζω να μη σε καλύψουν τα πολύ ποιοτικά ATE racing dot 4.
Τώρα σκέφτομαι μια γενικότερη αναβάθμιση του συστήματος πέδησης. Φοράω τακάκια ferodo premier (τα οποία είναι απλά για αντικατασταση των εργοστασιακών, απ όσο έχω καταλάβει) και δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Δε πρέπει να χουν και πολύ ζωή πάνω τους, έχουν κάνει 22Κ χλμ. Επίσης, οι μαμά δίσκοι μου έχουν γύρω στα 72Κ χλμ και σκεφτόμουν μήπως πάρουν δρόμο για κάτι καλύτερο.
Υπενθυμίζω, fiat punto sporting mkIIb. Πίσω φοράει ταμπούρα και ΔΕΝ πρόκειται να μπω σε διαδικασία να βάλω δισκόφρενα.Καμιά πρόταση για δίσκους-τακάκια σε λογική τιμή έχουμε; Σπορ απαιτήσεις υπάρχουν, εννοείται.
-
για πόσα φράγκα μιλάς; τακάκια βάλε κάποια μαλακή πάστα. Θα χεις μειωμένη διάρκεια ζωής, αλλά καλύτερο και πιο ομοιογενές φρενάρισμα και λιγότερη κόπωση δίσκων.
Εγώ βάζω παραδοσιακά Bendix που δεν είναι σπουδαία αλλά είναι αρκετά μαλακά και είμαι ευχαριστημένος. Και είναι και οικονομικά
πάντως τη λύση Δισκόφρενα πίσω μη την αποκλείεις...
Ταλαιπωρήθηκα αρκετά με τα φρένα μου και τελικά βρήκα έναν άξονα, ΔΕΝ τον αντικατέστησα, απλά πήρα το σύστημα φρένων και τους πίρους (πώς γράφονται αυτοί ρε;;) και ησύχασα...όλα τ αλλα ήταν συμβιβασμοί...
-
Σε αυτό το test φρένων του Best Motoring ανάμεσα σε γνωστά μικρομεσαία και super mini
οι διαφορές που προκείπτουν είναι μεγάλες. Το test είναι φρενάρισμα με 100 χλμ. και ταυτόχρονη αλλαγή λωρίδας μέσα σε κορίνες. Από τις πιο συνηθισμένς περιπτώσεις φρεναρίσματος και κατά τη γνώμη μου η επίδοση αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία από το φρενάρισμα στην ευθεία. Ο λόγος είναι ότι ταυτόχρονα αξιολογούνται, τα φρένα, το ABS, το ESP αλλά και η ανάρτηση και το τιμόνι.
Αλήθεια πόσο σας απασχολούν οι δυναμικές επιδόσεις όταν επιλέγετε αυτοκίνητο ?
Η μήπως στοιχεία που δεν τα ξέρουμε δεν μας απασχολούν ? (έτσι κι αλλιώς μεγάλα δισκόφρενα να έχει, ΑΒS - ESP να έχει ... όλα καλά)Cooper S ........ 41.5 ... Good Year Excellence RFT ...... 195/55/16
147 2.0 .......... 42.5 ... Bridgestone RE050 .............. 215/45/17
120i .............. 43.0 ... Michelin Primacy RFT .......... 205/55/16
5oo 1.4 .......... 47.5 ... Conti Premium Contact2 ...... 185/65/15
C30 T5 ........... 49.0 ... Conti SportContact2 ........... 205/50/17
Golf GT .......... 50.0 ... Conti SportContact2 ........... 225/45/17
Tiida 1.8S ....... 51.5 ... Bridgestone PlayZ .............. 185/65/15
Jazz 1.5RS ....... 53.0 ... Yokohama S71 ................. 175/65/15
Golf TSi .......... 57.0 ... Conti Eco Contact3 ............ 195/65/15
Mazda 2 1.6S .... 65.0 ... Toyo Proxes R31 ............... 195/45/16 -
Πολύ καλή δημοσίευση!
Αυτές είναι πληροφορίες που δυστυχώς δε συγκεντώνει κανείς εύκολα...Καταρχήν το Tsi κάτω απ το Jazz...
το θέμα με τα στοιχεία του εξοπλισμού-ασφαλειοφρένειας δυστυχώς έχει καταντήσει λίγο σαν...περιφερειακά υπολογιστών... Πώς πας και παίρνεις ένα λάπτοπ και λές ΟΚ έχει αυτό, εκείνο, τ άλλο, έτσι και στα αυτοκίνητα...επαναλαμβάνω ΔΥΣΤΥΧΩΣ...
Το αστείο είναι πως ενώ κάποτε συζητούσαμε για τα διάφορα ηλεκτρονικά προβλήματα που έβγαζαν κάποιες φίρμες, αυτή η συζήτηση ωστόσο δεν υφίσταται, παρόλο που τα ηλεκτρονικά και πιο πολύπλοκα έγιναν και ο ρόλος τους πολύ σοβαρότερος...
Προσωπικά θεωρώ ως μέτρο αξιολόγησης ενός αυτοκινήτου τη συμπεριφορά του δίχως τα ηλεκτρονικά. Εκεί μαρτυράται το πραγματικό 'μηχανολογικό' ζύγισμα του αυτοκινήτου. Όσα μοντέλα δεν προσφέρονται δίχως ηλεκτρονικά (ή έστω δυνατότητα πλήρους απενεργοποίησής τους), κατά τη γνώμη μου πάντα, μαρτυρούν κακό στήσιμο και κακή κατανομή μαζών
Και πιστεύω οτι τα σημερινά αυτοκίνητα είναι τόσο βαριά που είναι αδύνατον να διαθέτουν σωστή δυναμική συμπεριφορά.
-
Η μέτρηση αυτή είναι κουκουρίκου.
Δεν υπάρχει κανένα σταθερό σημείο για σύγκριση, το κάθε αυτοκίνητο φοράει άλλη διάσταση ζαντολάστιχα και άλλη μάρκα λάστιχα, αν αλλάξει κανείς τα λάστιχα π.χ της 147 με άλλη μάρκα σίγουρα θα αλλάξει και το αποτέλεσμα
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις