-
Λοιπό,το πρόβλημα λύθηκε(τουλάχιστο προσωρινά).Το πήγα στο μάστορα,έλυσε τα φρένα,τα καθάρισε,έβαλε πάστα στα τακάκια,ρύθμισε τα ταμπούρα,έπλυνε το δοχείο υγρών και στο τέλος με το ειδικό μηχάνημα άδειασε όλα τα υγρά και έβαλε καινούρια.'Οντας παρών έκανε 2 ώρες εργασία τουλάχιστο.Στο τέλος έκανε και έλεγχο στο φρενόμετρο και είναι όλα οκ.Κόστος 55 ευρώ με απόδειξη.
-
Ερωτηση
Σκεφτομαι σοβαρα ν αγορασω ενα Μitsubishi ASΧ, αλλα διαβαζω πολλα τεστ που αναφερουν μεγαλη αποσταση φρεναρισματος (100-0χμλ/ωρα = 42μ ενω παρομοια αυτοκινητα ειναι κοντα στα 33-37 μετρα)
Πιστευτε πως υπαρχει τροπος βελτιωσης της αποστασης φρεναρισματος με κατι aftermarket χωρις πολλες πατεντες και μαστοριές (δαγκανες - τακακια) ή απλα θα ειναι χασιμο χρηματων ?
-
τόσο χάλια φρένα έχει;;;
δεν νομίζω αλλάζοντας απλά μάρκα στα τακάκια να κερδίσεις πολλά.....
στα τέστ τα λάστιχα του μήπως ήταν off road;;; -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
τόσο χάλια φρένα έχει;;;
δεν νομίζω αλλάζοντας απλά μάρκα στα τακάκια να κερδίσεις πολλά.....
στα τέστ τα λάστιχα του μήπως ήταν off road;;;Δυστυχως ολα τα τεστ (βενζινη, ντηζελ κλπ βγαζουν ιδιο συμπερασμα και μαλιστα με λαστιχα δρομου...που να βαλω και off road..)
Ελεγα μηπως αλλαζα και δαγκανες αλλα παει πολυ ακριβα...
-
Μην ασχολεισαι με το θεμα, μιλας για 5 μετρα διαφορα, κατι που στη πραξη δεν θα αντιλαμβανεσαι και ουτε προκειται να σε σκοτωσει αυτο αν φοβασαι.
-
Βάλε καλύτερης ποιότητας τακάκι, εννοώ αναβαθμισμένο με υψηλότερο συντελεστή τριβής και αντοχή στη θερμοκρασία όπως είναι τα ημιμεταλλικά τακάκια, ξέχνα τα οργανικά γιατί όταν ζεσταίνονται - και ζεσταίνονται εύκολα - μειώνεται ο συντελεστής τριβής τους σε αντίθεση με τα ημιμεταλλικά που ανεβαίνει, έτσι το οργανικό τακάκι στα τελευταία 10 μέτρα τα έχει δώσει όλα αυξάνοντας την απόσταση φρεναρίσματος αφού έχει μειωθεί ο συντελεστής τριβής του ειδικά αν έχει και μια σχετική φθορά, για επαναλαμβανόμενα φρεναρίσματα είναι και επικίνδυνο να πάθουν fade.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Μην ασχολεισαι με το θεμα, μιλας για 5 μετρα διαφορα, κατι που στη πραξη δεν θα αντιλαμβανεσαι και ουτε προκειται να σε σκοτωσει αυτο αν φοβασαι.Tεράστιο λάθος αυτό, σε 5 μέτρα αν έχεις τη στιγμή σου μπορεί και να χάσεις το αυτοκίνητο ή τη ζωή σου, μην το ξαναπέις αυτό.
-
Ολα τα αμαξια φρεναρουν δυνατα σε σημειο που σπαει η προσφυση. Ο φιλος εδω δεν μας λεει για αντοχη η οποια οντως λυνεται με ημιμεταλλικο τακακι αλλα για καποια απολυτα μετρα ακινητοποιησης σε φρεναρισμα πανικου που δεν εχει προλαβει να αναψει το τακακι και να χανει δυναμη πεδησης. Εκει μετρανε αλλα, λαστιχα, αναρτηση πιο πολυ.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Ολα τα αμαξια φρεναρουν δυνατα σε σημειο που σπαει η προσφυση. Ο φιλος εδω δεν μας λεει για αντοχη η οποια οντως λυνεται με ημιμεταλλικο τακακι αλλα για καποια απολυτα μετρα ακινητοποιησης σε φρεναρισμα πανικου που δεν εχει προλαβει να αναψει το τακακι και να χανει δυναμη πεδησης. Εκει μετρανε αλλα, λαστιχα, αναρτηση πιο πολυ.Εγώ εύχομαι να μην αναγκαστείς να το εμπεδώσεις by hard way.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Μην ασχολεισαι με το θεμα, μιλας για 5 μετρα διαφορα, κατι που στη πραξη δεν θα αντιλαμβανεσαι και ουτε προκειται να σε σκοτωσει αυτο αν φοβασαι.Τεραστια διαφορα αποστασης και μαλιστα η ελαχιστη απο το μεσο ορο. Τεραστιο μειονεκτημα....
-
Αυτα τα λεω βαση δικων μου εμπειριων οχι οπως τα διαβαζω απο περιοδικα. Εχω δει πως ειναι το fade, εχω δει πως ειναι να φρεναρεις με λαστιχα 10 ετιας, εχω δει πως ειναι να φρεναρεις με αναρτησεις σκετα ελατηρια…
Το μεγαλυτερο προβλημα στα suv ειναι η μετατοπιση βαρους στα φρεναρισματα πανικου και η μαλακη αναρτηση που εχουν για ανεση. Suv με πιο ασφαλτινη κατευθυνση εχουν καλυτερη επιδοση στο φρεναρισμα στο δρομο.
Δεν υπαρχει περιπτωση στο πρωτο φρεναρισμα πανικου απο τα 100χλμωρα να παθει fade το εργοστασιακο τακακι.Στη περιπτωση του asx θα βελτιωσει το φρεναρισμα 100-0 με μια σφιχτοτερη αναρτηση.
Οδηγαω ενα αρκετα βαρυ suv και εγω ζυγισει πολυ καλα την συμπεριφορα του και που χωλαινουν αυτα τα οχηματα.
-
Σκεψου λοιπον αφου η διαφορα σαν καινουργιο ειναι στα 5-8 μ.......που θα παει οταν δεν θα εχει λαστιχα και αμορτισερ!!!!!
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Στη περιπτωση του asx θα βελτιωσει το φρεναρισμα 100-0 με μια σφιχτοτερη αναρτηση.Οδηγαω ενα αρκετα βαρυ suv και εγω ζυγισει πολυ καλα την συμπεριφορα του και που χωλαινουν αυτα τα οχηματα.
H αληθεια ειναι οτι σε τεστ ντραιβ διαπιστωσα πολυ μαλακη αναρτηση κι αυτο θα παιζει καποιο ρολο αλλα απο την αλλη με εχει 'χαλασει ' τοσο μεγαλη διαφορα σε μετρα ...
-
Με τι το συγκρινεις?
-
Με το Qashqai και το Suzuki scross που έχουν κοντά 35 μέτρα απόσταση φρεναρίσματος
-
Μην το παρεις τοτε καλυτερα, θα εχεις μονιμα τη σκια μεσα στο μυαλο σου.
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Μην το παρεις τοτε καλυτερα, θα εχεις μονιμα τη σκια μεσα στο μυαλο σου.Σ αυτο το συμπερασμα κατεληξα κι εγω αλλα ελεγα μηπως μπορουν να βελτιωθουν τα φρενα με καποιο τροπο...
-
Πολυ περιεργο μου φενεται να δινεται τοσο βαρος σε τετοιες λεπτομερειες σε τετοιου ειδους οχηματα , οι οποιες δεν ξερω και κατα ποσο ισχυουν στη πραξη. Επισης δεν ξερω αυτα τα τεστ που κανουν με τι λαστιχα ειναι, αν ειναι αυτα τα τερμα οικολογικα που φορανε εργοστασιακα ειναι λογικο να θελει παραπανω αποσταση φρεναρισματος, κατι που βελτιωνεται επειτα με ενα σοβαρο ελαστικο.
Επισης τοσο καιρο που οδηγω πολλα και διαφορα αυτοκινητα εχω να πω οτι περισσοτερο ρολο στα δυνατα φρεναρισματα παιζει το λογισμικο του abs απο οτι τα ιδια τα φρενα. -
Ο χρήστης lpat2001 έγραψε:
Μην το παρεις τοτε καλυτερα, θα εχεις μονιμα τη σκια μεσα στο μυαλο σου.
Σ αυτο το συμπερασμα κατεληξα κι εγω αλλα ελεγα μηπως μπορουν να βελτιωθουν τα φρενα με καποιο τροπο...
Σιγουρα μπορουν. Υποθετω ομως οτι θα ειναι trial & error φαση, με αποτελεσματα που δεν θα ειναι δυνατον να σου προβλεψει κανεις με 'αριθμους', πχ 'θα κερδισεις Χ μέτρα'.
Ο μονος εδω μεσα που εχει σοβαρη αποψη για το θεμα ειναι ο 21Quadra.Πολυ περιεργο μου φενεται να δινεται τοσο βαρος σε τετοιες λεπτομερειες σε τετοιου ειδους οχηματα , οι οποιες δεν ξερω και κατα ποσο ισχυουν στη πραξη. Επισης δεν ξερω αυτα τα τεστ που κανουν με τι λαστιχα ειναι, αν ειναι αυτα τα τερμα οικολογικα που φορανε εργοστασιακα ειναι λογικο να θελει παραπανω αποσταση φρεναρισματος, κατι που βελτιωνεται επειτα με ενα σοβαρο ελαστικο.
Επισης τοσο καιρο που οδηγω πολλα και διαφορα αυτοκινητα εχω να πω οτι περισσοτερο ρολο στα δυνατα φρεναρισματα παιζει το λογισμικο του abs απο οτι τα ιδια τα φρενα.Τα τεστ που λεει το παλληκαρι προφανως εγιναν με τον ιδιο τροπο για ολα τα οχηματα. Τουλαχιστον ετσι θελουμε να ελπιζουμε. Αν τωρα υπαρχουν και τεστ στο εξωτερικο που επιβεβαιωνουν την διαφορα με αλλα ανταγωνιστικα μοντελα, το πραγμα ξεφευγει απο το 'δεν εδωσε αρκετα φραγκα ο Ελληνας εισαγωγεας και το θαψαμε'.
Ολα αυτα που αναφερεις παιζουν σιγουρα ρολο, απο την αλλη μερια μπορω να σου αντιταξω οτι το λογισμικο σε καθε περιπτωση ηταν το εργοστασιακο και δεν ειναι κατι με το οποιο μπορει να παιξει κανεις.
Επισης, υποθετω οτι τα βαρη των αυτοκινητων ειναι συγκρισιμα, μην περιμενουμε να σταματησει το ιδιο κατι που ζυγιζει 300 κιλα παραπανω, απο την αλλη, με μερικα ΜΕΤΡΑ διαφορά, δεν εισαι στη φαση 'αχ, παει η γιαγιουλα'.... εισαι στο επιπεδο 'μπηκα ΜΕΣΑ στο ζαχαροπλαστειο', για να μην πω 'εφυγα στο γκρεμο'.
-
Στις μετρησεις φρενων βασιζομαι στα τεστ του ADAC που υπαρχουν τυποποιημενες μετρησεις για παμπολλες παραμετρους του καθε αυτοκινητου και που μαλιστα δεν δισταζουν να καταθαψουν 'δικα τους' αμαξια...
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις