-
Κατ'αρχας θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με μια αντικατασταση των υγρων των φρενων,με ολοκαίνουρια.
Ο σημαντικότερος λόγος για το βρασιμο των φρενων,ειναι το νερο που τραβανε (ειναι υγροσκοπικα) τα υγρα φρενων μετα απο καποια χρόνια.Πιθανολογω οτι τα δικα σου δεν θα τα άλλαξες ποτε,οπότε θα ειναι ήδη δεκα ετων (εγω τα αλλαζω με φρεσκα καθε δυο με τρια χρόνια)
Το νερο που μαζευουν μεσα τους τα υγρα,ειναι αυτο που βραζει,εξατμίζεται,δημιουργει φυσσαλίδα,και κατα συνέπεια πέφτει το πενταλ του φρενου,το οποίο αντι να συμπιέσει κάποιο υγρο (τα υγρα ειναι ασυμπίεστα) συμπιέζει μια φυσσαλίδα υδρατμων που βρισκεται μεσα στα σωληνακια (τα αερια ειναι συμπιέσιμα)Τα ταμπούρα τα ρεγουλάριζα μονος μου ώς εξής:
Τα εσφιγκα μεχρι να ακουμπήσουνε στο ταμπούρο,και κατόπιν τα ξεσφιγγα μεχρι να αρχίσει να περιστρεφεται πλέον ελευθερα ο τροχός.
Κατι τετοιο θα πρεπει να σου κανανε και εσενα,γιατι δεν το βρισκω πιθανο να σου αγησανε τα θερμουί σε επαφη με το ταμπούρο.
Τσεκαρισέ το πάντως,όποτε ξαναπάς για ρεγουλάρισα.Τορνο σου πρότεινε,επειδη ειχε πολύ μεγαλη φθορα το εσωτερικό του ταμπούρου;Αυτο συνεβη απο το ρεγουλάρισμα του χειροφρενου που εμεινε στην ουσια 'δεμενο' και κινήθηκες αρκετα με αυτο;
Εαν εχουνε όντως φθαρει τοσο πολύ τα ταμπούρα απο μεσα,τοτε πιθανότατα να χρειαστει να τα αντικαταστησεις,για να ερθουνε και οι αποστασεις για το ρεγουλάρισμα στα φυσιολογικά τους,αλλα και να εχεις και φρενο της προκοπής.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Κατ'αρχας θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με μια αντικατασταση των υγρων των φρενων,με ολοκαίνουρια.
Ο σημαντικότερος λόγος για το βρασιμο των φρενων,ειναι το νερο που τραβανε (ειναι υγροσκοπικα) τα υγρα φρενων μετα απο καποια χρόνια.Πιθανολογω οτι τα δικα σου δεν θα τα άλλαξες ποτε,οπότε θα ειναι ήδη δεκα ετων (εγω τα αλλαζω με φρεσκα καθε δυο με τρια χρόνια)
Το νερο που μαζευουν μεσα τους τα υγρα,ειναι αυτο που βραζει,εξατμίζεται,δημιουργει φυσσαλίδα,και κατα συνέπεια πέφτει το πενταλ του φρενου,το οποίο αντι να συμπιέσει κάποιο υγρο (τα υγρα ειναι ασυμπίεστα) συμπιέζει μια φυσσαλίδα υδρατμων που βρισκεται μεσα στα σωληνακια (τα αερια ειναι συμπιέσιμα)Τα ταμπούρα τα ρεγουλάριζα μονος μου ώς εξής:
Τα εσφιγκα μεχρι να ακουμπήσουνε στο ταμπούρο,και κατόπιν τα ξεσφιγγα μεχρι να αρχίσει να περιστρεφεται πλέον ελευθερα ο τροχός.
Κατι τετοιο θα πρεπει να σου κανανε και εσενα,γιατι δεν το βρισκω πιθανο να σου αγησανε τα θερμουί σε επαφη με το ταμπούρο.
Τσεκαρισέ το πάντως,όποτε ξαναπάς για ρεγουλάρισα.Τορνο σου πρότεινε,επειδη ειχε πολύ μεγαλη φθορα το εσωτερικό του ταμπούρου;Αυτο συνεβη απο το ρεγουλάρισμα του χειροφρενου που εμεινε στην ουσια 'δεμενο' και κινήθηκες αρκετα με αυτο;
Εαν εχουνε όντως φθαρει τοσο πολύ τα ταμπούρα απο μεσα,τοτε πιθανότατα να χρειαστει να τα αντικαταστησεις,για να ερθουνε και οι αποστασεις για το ρεγουλάρισμα στα φυσιολογικά τους,αλλα και να εχεις και φρενο της προκοπής.
Τα υγρά τα είχα αντικαταστήσει 2-3 χρόνια πριν το συμβάν. Στο συνεργείο που έγινε το σέρβις αντί να ξεσυνδέσουν τα σωληνάκια των φρένων και να αδειάσουν το υγρό, τα τράβηξαν με μια σύριγγα από το δοχείο. Προφανώς είχε μείνει και μια ποσότητα από τα παλιά. Δε ξέρω τι ποσοστό των υγρών φρένων μένει στις σωληνώσεις. Μετά το περιστατικό άλλαξα τα υγρά φρένων ακολουθώντας τη σωστή διαδικασία.
Τα φρένα καταστράφηκαν επειδή το χειρόφρενο αν και λυμένο έμενε ελαφρώς δεμένο στην πραγματικότητα.
Λόγω της φθοράς μου είπε ότι χρειάζονται τόρνο οι καμπάνες, αλλά μου είπε ότι θα τα φτιάξει ατός με το σβουράκι για να γλιτώσω τα έξοδα. Το αποτέλεσμα ήταν μια ανομοιόμορφη εσωτερικά επιφάνεια και τώρα είναι δύσκολο να ρεγουλαριστούν σωστά τα φρένα. -
Είμαι κάτοχος του Mitsubishi Outlander turbo από τον Δεκέμβριο του 2005 και πρόσφατα στράβωσαν οι μπροστινές δισκόπλακες των φρένων.
Επικοινώνησα με το εξουσιοδοτημένο service στην Αθήνα και μου είπαν ρητά πως οι δισκόπλακες συγκαταλέγονται στα αναλώσιμα και δεν προβλέπεται αλλαγή εντός εγγύησης, παρά μόνο τορνίρισμα μέχρι δύο φορές και μετά εφόσον εξακολουθεί το πρόβλημα αλλαγή.
Στην Πανευρωπαϊκή εγγύηση των πρώτων 3 ετών δεν αναφέρεται ρητά ότι εξαιρούνται (πράγμα το οποίο εξαιρείτε ρητά και ονομαστικά στην επόμενη 4ετεία - στην επιπλέον εγγύηση που δίνει ο Σαρακάκης).
Αν και είμαι εντός της Πανευρωπαϊκής εγγύησης ακόμη, αρνούνται πεισματικά να κάνουν τα αυτονόητα, χωρίς όμως να μου δείχνουν το αυθεντικό κείμενο που αναφέρεται η εξαίρεση των δίσκων. Επίσης δεν μου δείχνουν την Πανευρωπαϊκή ή Ιαπωνική επίσημη οδηγία εγγύησης της Mitsubishi για τη διαδικασία «τορνίρισμα». Είναι φανερό ότι είναι οδηγία Ελληνική!
Έχω στείλει μέχρι σήμερα ένα email με αποδέκτες Ιαπωνία, Ευρώπη (κοινοποίηση Σαρακάκη και εξουσιοδοτημένο συνεργείο) αναφέροντας το πρόβλημα, και εχθές έλαβα μια αρνητική και αόριστη απάντηση από Σαρακάκη. Εχθές έστειλα δύο email στα κεντρικά της Ευρώπης γνωρίζοντάς τους ότι κινούμε πλέον νομικά αν δεν αλλαχθούν οι προβληματικοί δίσκοι μέχρι της προθεσμίας που έδωσε ο δικηγόρος μου.
Επίσης θα ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς inka@inka.gr consumers@eett.gr katanalotes@eett.gr katagelies@ekpizo.gr press@yme.gov.gr
Σκοπός του θέματος είναι να έρθω σε επαφή με περισσότερους ιδιοκτήτες του μοντέλου που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, και να κινηθούμε μαζί νομικά πλέον. Ήδη γνωρίζω προσωπικά τρεις ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουμε μαζί.
Το πρόβλημα -δεν είναι μεμονωμένο και- οφείλεται σε ελλειμματικά υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την γραπτή απάντηση Σαρακάκη!!!
Φιλικά Στάθης
Επίλογος:
Η Mitsubishi Motors Europe με ανακοίνωσή της μέσω προσωπικής επιστολής (η οποία κοινοποιήθηκε και στον Σαρακάκη), μου γνωστοποίησε πως θα καλύψει μέσα στα πλαίσια της εργοστασιακής εγγύησης το κόστος της αλλαγής σε δισκόπλακες και τακάκια.
-
Ο χρήστης pusher έγραψε:
Τα υγρά τα είχα αντικαταστήσει 2-3 χρόνια πριν το συμβάν. Στο συνεργείο που έγινε το σέρβις αντί να ξεσυνδέσουν τα σωληνάκια των φρένων και να αδειάσουν το υγρό, τα τράβηξαν με μια σύριγγα από το δοχείο. Προφανώς είχε μείνει και μια ποσότητα από τα παλιά. Δε ξέρω τι ποσοστό των υγρών φρένων μένει στις σωληνώσεις. Μετά το περιστατικό άλλαξα τα υγρά φρένων ακολουθώντας τη σωστή διαδικασία.
Αρα τωρα εισαι καλυμένος.Εχει φρεσκα υγρα,και αλλαγμενα μεχρι κατω στα φρενα. (υποθετω οτι αφησατε να τρεξει αρκετο υγρο απο το καθε σωληνακι)
Σωστος λοιπών.Τα φρένα καταστράφηκαν επειδή το χειρόφρενο αν και λυμένο έμενε ελαφρώς δεμένο στην πραγματικότητα.
Λόγω της φθοράς μου είπε ότι χρειάζονται τόρνο οι καμπάνες, αλλά μου είπε ότι θα τα φτιάξει ατός με το σβουράκι για να γλιτώσω τα έξοδα. Το αποτέλεσμα ήταν μια ανομοιόμορφη εσωτερικά επιφάνεια και τώρα είναι δύσκολο να ρεγουλαριστούν σωστά τα φρένα.Στη θεση σου θα δοκίμαζα πρωτα να τα τορναρω (εαν η τιμη αγορας καινούριων ταμπούρων ειναι υψηλη και δικαιολογει μια τετοια 'κομπογιαννιτικη' θεραπεια) και αν δεν ειχα αποτελεσμα θα προχωρούσα σε αγορα νεων ταμπούρων.
Εκτος πάλι και αν μοιάζανε τοσο πολύ φθαρμενα,που θα μου φαινότανε οτι θα πάει τζαμπα κι'άδικα η δουλεια στον τόρνο.Αλήθεια,τα ρουλμαν του πίσω αξονα,δεν αδειάσανε τα γρασσα τους απο την υπερθερμανση που κυκλοφορούσες με δεμενο χειρόφρενο;Δεν φανηκε τιποτα να ετρεξε πάνω στις ζαντες σου απο τον 'αφαλό';
-
Τα υγρά των φρένων τα αλλάζουμε ύστερα από ένα fade των φρένων ή κάθε 2 trackday ή κάθε 2 χρόνια και ανάλογα με την περιοχή, π.χ Αγγλία κάθε χρόνο, Κρήτη κάθε 2 χρόνια, λόγω της υγρασίας στο περιβάλλον. Τα ταμπούρα όπως και οι δισκόπλακες έχουν ένα επιτρεπτό όριο τορναρίσματος, αυτός που το έκανε με το χέρι και το σβουράκι ήτανε τσοπάνος και όχι μάστορας, η επιφάνεια πρέπει να είναι απόλυτα στρογγυλή για να έχουν επαφή οι σιαγώνες σε όλο το ταμπούρο. Πάρε 2 μεταχειρισμένα και με ένα παχύμετρο μέτρησε την φθορά τους σε σχέση με τα δικά σου. Με τα φρένα δεν παίζουμε.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Τα υγρά των φρένων τα αλλάζουμε ύστερα από ένα fade των φρένων ή κάθε 2 trackday ή κάθε 2 χρόνια και ανάλογα με την περιοχή, π.χ Αγγλία κάθε χρόνο, Κρήτη κάθε 2 χρόνια, λόγω της υγρασίας στο περιβάλλον.Γιατι κάθε 2 trackday;Που βασιζεται αυτο;Αν εχεις στοιχεια,θα πρεπει να μας τα δειξεις
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Αρα τωρα εισαι καλυμένος.Εχει φρεσκα υγρα,και αλλαγμενα μεχρι κατω στα φρενα. (υποθετω οτι αφησατε να τρεξει αρκετο υγρο απο το καθε σωληνακι)
Σωστος λοιπών.Ναι. Αυτή τη φορά το αδειάσαμε για τα καλά!
Τα φρένα καταστράφηκαν επειδή το χειρόφρενο αν και λυμένο έμενε ελαφρώς δεμένο στην πραγματικότητα.
Λόγω της φθοράς μου είπε ότι χρειάζονται τόρνο οι καμπάνες, αλλά μου είπε ότι θα τα φτιάξει ατός με το σβουράκι για να γλιτώσω τα έξοδα. Το αποτέλεσμα ήταν μια ανομοιόμορφη εσωτερικά επιφάνεια και τώρα είναι δύσκολο να ρεγουλαριστούν σωστά τα φρένα.Στη θεση σου θα δοκίμαζα πρωτα να τα τορναρω (εαν η τιμη αγορας καινούριων ταμπούρων ειναι υψηλη και δικαιολογει μια τετοια 'κομπογιαννιτικη' θεραπεια) και αν δεν ειχα αποτελεσμα θα προχωρούσα σε αγορα νεων ταμπούρων.
Εκτος πάλι και αν μοιάζανε τοσο πολύ φθαρμενα,που θα μου φαινότανε οτι θα πάει τζαμπα κι'άδικα η δουλεια στον τόρνο.Αλήθεια,τα ρουλμαν του πίσω αξονα,δεν αδειάσανε τα γρασσα τους απο την υπερθερμανση που κυκλοφορούσες με δεμενο χειρόφρενο;Δεν φανηκε τιποτα να ετρεξε πάνω στις ζαντες σου απο τον 'αφαλό';
Δυστυχώς δεν υπήρξαν ενδείξεις. Μετά από καιρό στην όπισθεν κίνηση του αυτοκινήτου ακουγόταν πολύς θόρυβος. Φαντάζομαι πως η επαφή θα ήταν ελάχιστη, αλλιώς το αυτοκίνητο δε θα υπάκουε όπως πρώτα στο γκάζι. Λίγο καιρό πριν που πήγα να ξεκινήσω με ελάχιστα δεμένο το χειρόφρενο το κατάλαβα αμέσως.
Το χειρότερο με τα ξερεγουλαρισμένα τάμπουρα εκτός από την πτώση της απόδοσης στο φρενάρισμα (αλήθεια πόση είναι;) είναι και η αίσθηση στο πεντάλ το οποίο γίνεται 'πολύ' πιο μαλακό και μεγαλώνει και η διαδρομή του.
Ποιες εταιρίες βγάζουν ταμπουρόφρενα; Οι μεγάλοι κατασκευαστές φρένων (SPARCO, brembo κ.ά.) δε νομίζω πως βγάζουν.
-
Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις καινούριο τύμπανο, συνήθως δεν έχουν φθορά τέτοια που να χρειαστούν αλλαγή καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου.
Αν έχεις σκοπό να κρατήσεις το αυτοκίνητο για μερικά χρόνια, βρες άξονα ή άκρα και βάλε δισκόφρενα (στην πλειοψηφία των αυτοκινήτων, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ν' αλλαχτεί όλος ο άξονας, αλλάζεις άκρα και μουαγιέν το πολύ...).
Αν δεν βρίσκεις άξονα ή δεν θέλεις να δώσεις τα παραπάνω χρήματα, ψάχνεις στις μάντρες για κάποιο τρακαρισμένο Ford με τα δικά σου ταμπούρα. Λογικά θα έχουν μπει σε διάφορα μοντέλα, έχε το δικό σου μαζί σου για να βρεις 2 όμοια. Καλού κακού μέτρα με ένα παχύμετρο πάντως, αυτά που θ' αγοράσεις να μην έχουν διαφορές αριστερά-δεξιά.
Είναι εύκολο λογικά να βρεις, καθώς πολλοί θα έχουν πετάξει τα ταμπούρα για χάρη των δισκόφρενων... Λογικά θα είναι και φτηνά! -
Δε μιλάμε για φυσιολογική φθορά. Μιλάμε για παραπάνω από φυσιολογική. Αν διαβάσεις θα δεις και το πως προκλήθηκε. Ο τελευταίος τεχνικός μου είπε ότι δε μπορεί να εγγυηθεί ότι δε θα λεπτύνουν αρκετά τα τύμπανα.
-
Τα φρένα ταλαιπωρούνται πολύ στο trackday και συνήθως καταλήγουμε με βράσιμο των φρένων και των υγρών γιαυτό τα αλλάζουμε, εκτός και αν μπαίνουμε στην πίστα κάνοντας περίπατο, οπότε δεν έχει ούτε λογική ούτε έννοια να αλλαχθούν.
-
Εγώ αλλάζω κάθε χρόνο
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Τα φρένα ταλαιπωρούνται πολύ στο trackday και συνήθως καταλήγουμε με βράσιμο των φρένων και των υγρών γιαυτό τα αλλάζουμε, εκτός και αν μπαίνουμε στην πίστα κάνοντας περίπατο, οπότε δεν έχει ούτε λογική ούτε έννοια να αλλαχθούν.Τα υγρα μου τα ειχα για τρια χρονια τωρα.Κοντα στα 20 τρακντει (συν ότι αλλες απλές μτακινήσεις εγιναν).Δεν βρασανε ποτε,ούτε και με 41 βαθμούς κελσίου θερμοκρασια αερα.
Αλλάχτηκαν πριν δυο βδομάδες με φρεσκα,στα πλαίσια της προληπτικής συντηρησης.Τεσπα,για να μη λέμε εγω τα δικά μου και εσυ τα δικά σου (τι πιστευουμε δηλαδη) σου ζητησα εαν εχειες πληροφορίες για αυτα που ισχυρίζεσαι να μας τις δειξεις
-
Εγώ τώρα τι να πώ ? αφού σε 20 trackday και μάλιστα με θερμοκρασία αέρα 41 βαθμούς δεν έχεις πρόβλημ μάλλον έχεις δίκηο, αλλά επιμένω ότι στα trackday μάλλον πάς ήρεμη βόλτα γιατί εμένα μου λιώνουν τα τακάκια που είναι για θερμοκρασίες 700 κελσίου, άρα έχεις δίκηο. Τέλος.
-
Εαν λοιπών 'επιμένεις' (μωρε μπράβοοοο!!!Και χωρις να με εχεις δει ούτε μια φορα ε; ) οτι πάω ηρεμες βόλτες,βγαζοντας συμπέρασμα απο τις δικές σου αντίστοιχες επιδόσεις,ε τότε όντως εχω δικαιο εγω.
Καλώς η κακώς θα πρεπει όλοι μας να λέμε πραγματα που γνωρίζουμε καλά,ή αν εχουμε αμβιβολίες να αφηνουμε και κανενα μικρο παραθυρακι ανοιχτο.Και ο λόγος ειναι οτι εαν λέμε με βεβαιότητα ότι ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πώς ισχύει,μπορει ευκολα να οδηγήσουμε καποιον αλλον σε λάθος συμπερασματα.
Εγω ειπα τις προσωπικές μου εμπειρίες πάνω στο θεμα,και δεν ισχυρίστηκα πουθενα οτι όπως τα λέω ετσι ειναι.
Εσυ όμως που δειχνεις απόλυτη βεβαιότητα (τοση που σου επιτρέπει να με ειρωνευτεις,μιας και δεν εχω το δικο σου υψηλό επίπεδο) οφείλεις να προσκομήσεις ΣΤΟΙΧΕΙΑ. -
Εγώ έχω δει κάποιες φορές τον Hunder στην πίστα των Σερρών και απορώ πως το opel του αντέχει ακόμα. Δεν το λυπάται ΚΑΘΟΛΟΥ , είναι πραγματική διαφήμιση για την αξιοπιστία της εταιρείας , δουλεύει συνεχώς στο όριο
Από την άλλη δε θα ξεχάσω και την μπέμπα του kouk που μετά από μια γρήγορη βόλτα;; στα Μέγαρα κατέληξε πάνω στα προστατευτικά λάστιχα αφού τα φρένα είχαν βράσει και δεν μπόρεσαν να σταματήσουν το αυτοκίνητο. -
Στην δική μου περίπτωση έφταιγα εγώ που δεν είχα στρώσει σωστά τα νέα μου φρένα!!
Δεν είχε κάνει βέβαια μία, αλλά αρκετές γρήγορες βόλτες!...
-
Ειχανε 'βρασει' τα υγρα σου Νίκο;Πόσο καιρο τα ειχες αλλαγμένα;Ητανε κάποια σεβαστη μαρκα υγρών;
Κανε μας μια μικρη αναλυση ολόκληρης της 'ιστοριας' των φρενων,αλλα και του συγκεκριμένου συμβάντος -
Νέα τακάκια σε παλιούς δίσκους (Tarox χαρακτοί). Τα υγρά ήταν περίπου 18 μήνες βαλμένα.
Είχα κάνει περίπου 400 χιλιόμετρα με τα τακάκια αλλά δεν είχα 'τσαρουχώσει' μετά τα 300!!!
Είχα κάνει κάποιες βόλτες (σβέλτα, ούτε καν γρήγορα) και το αμάξι είχε σβήσει για πάνω από 45 λεπτά.
Μπήκε ο Βασίλης, έκανε 2 γύρους. Στον 3ο ένοιωσε τα φρένα να γίνονται σαν σφουγγάρι αλλά δεν έδωσε σημασία αφού μέχρι εκείνη την ώρα δούλευαν πραγματικά εξαιρετικά.
4 στροφές μετά...στο τέλος της ευθείας...πάτησε φρένο και το πεντάλ απλά τερμάτισε. Με 145 χλμ/ώρα στο κοντέρ.
Βγήκε και έφτασε μέχρι τα λάστιχα και τα καβάλησε! Ευτυχώς δεν έπαθε κανένας τίποτα.
Το αυτοκίνητο επίσης δεν έπαθε κάτι σημαντικό (φτερό αριστερά, γρατζουνιά στις πόρτες αριστερά). Ούτε προφυλακτήρες ούτε κάτι άλλο!!!
Όταν αλλάξαμε δίσκους/τακάκια/υγρά βρήκαμε ότι τα τακάκια είχαν 'γυαλίσει' από την θερμοκρασία και τα υγρά είχαν βράσει!!!
Τέλος καλό, όλα καλά πάντως!
-
Ετσι ακριβώς ...
Ασχημη η στιγμή που το πεντάλ του φρένου ακουμπάει στη μοκέταΑπό τότε έχω κόψει 10 μέτρα από το σημείο φρεναρίσματος
-
Βρασανε στον τρίτο μόλις γύρο;Ρε συ,μηπως δεν εγινε σωστα η εξαερωση απο την αρχη,και ειχες ήδη αερα (ή παλια υγρα μεσα στα στα μαρκούτσια) που εκανε τη ζημιά;
Εναμιση χρονου υγρα κι'όλας;Θυμασαι μαρκα τουλάχιστον;Θυμασαι να ήτανε 'σφραγισμενα' οταν τα ανοιξες να τα βαλεις;
ΕΝΤΙΤ: μαστρο-Βασιλη,συνεχισες ενω ειδες οτι κατεβηκε το πενταλ νωριτερα; Εγω θα ρολλάριζα για τα πίτς με την πρωτη προειδοποίηση πάντως
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις