-
Αν βάλεις αποστάτες σε έναν μόνο άξονα αλλάζεις το μετατρόχιο που επηρεάζει το όλο ζύγισμα εμπρός πίσω (υποστροφή υπερστροφή του αυτοκινήτου). Και όσο πιο φαρδύ τόσο πιο πολύ κρατάει και τόσο πιο απότομα φεύγει.
Πάντως αποστάτες θυμάμαι που τους έβλεπα να είναι 3-5 χιλιοστά και δύσκολα να έβρισκες 10 χιλιοστών και τώρα ακούω για 17 και βάλε....Διαβάζοντάς σας μπριζώθηκα λίγο να βρω καλά τακάκια για το αυτοκίνητό μου. Δυστυχώς όμως όλοι δίνουν ένα μόνο μοντέλο, το απλό χωρίς πολλά λόγια. Μόνο η EBC μου δίνει το απλό και το greenstuff. Ξέρετε πρώτον τι είδους τακάκι είναι το greenstuff (το οποίο έχω χρησιμοποιήσει και είχε πολύ καλό φρενάρισμα και μάλιστα το ένιωθα να φρενάρει καλύτερα καθώς ζεσταινόταν στη διάρκεια του φρεναρίσματος) και αν κάποια εταιρεία δίνει τακάκια εκτός των απλών για τους δίσκους μου (μαμά μεγέθους 296χ22 εμπρός στην BMW E39 520i του 1997).
-
Βάζω γκρινστάφ στο χαμαιτυπείο μου από το 2005. Είναι πάστα ενισχυμένη με ίνες αραμιδίου, κέβλαρ στα ελληνικά. Είναι για αμάξια μέχρι περίπου 200 άλογα, για πιο ισχυρά υπάρχει η σειρά ρεντστάφ και μετά η γέλοουσταφ. Κάθε σειρά είναι βαμμένη με το περιώνυμο χρώμα. Υποτίθεται φρενάρει πιο αποτελεσματικά λόγω μεγαλύτερου συντελεστή τριβής με τον δίσκο, αντέχει μέχρι 600 Κελσίου και δε βγάζει σκόνη. Στην πράξη για το πρώτο δεν έχω άποψη γιατί τα έβαλα μόλις μία εβδομάδα από την αγορά οπότε δεν πρόλαβα να τα συγκρίνω με τα ορίτζιναλ, από την άλλη είμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Για το δεύτερο επίσης ΔΞ/ΔΑ. Σκόνη βγάζει, απλώς λιγότερη.
-
Στην αρχή αρχή της διαδρομής του πεντάλ των φρένων ακούγεται ένα μικρό σφύριγμα.Μιλάω πάντα για σταθμευμένο όχημα με αναμμένη μηχανή,το σφύριγμα είναι στιγμιαίο.
Τί μπορεί να είναι? -
Ο χρήστης GREY έγραψε:
Στην αρχή αρχή της διαδρομής του πεντάλ των φρένων ακούγεται ένα μικρό σφύριγμα.Μιλάω πάντα για σταθμευμένο όχημα με αναμμένη μηχανή,το σφύριγμα είναι στιγμιαίο.
Τί μπορεί να είναι?σφυριζει ή κανει σαν να ρουφαει αερα?
αν ακους να ρουφαει αερα (ισως και μια μικρη αρρυθμια στον κινητηρα εκεινη την στιγμη) ειναι η τσιμουχα του σεβρο. -
Χμμμ,όχι δεν κάνει κάτι τέτοιο.Θα βγω αμα είναι σε λίγο να τραβήξω βιντεάκι να καταλάβετε τί εννοώ γιατί έχω βαρεθεί την τακτική των μαστόρων 'δε βλεπω κάτι,είναι φυσιολογικό'
-
Έγινε χειρότερο .Ακούστε πώς κάνει και δυναμώστε την ένταση ώστε να ακουστεί και το μικρό στιγμιαίο σφύριγμα.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Βάζω γκρινστάφ στο χαμαιτυπείο μου από το 2005. Είναι πάστα ενισχυμένη με ίνες αραμιδίου, κέβλαρ στα ελληνικά. Είναι για αμάξια μέχρι περίπου 200 άλογα, για πιο ισχυρά υπάρχει η σειρά ρεντστάφ και μετά η γέλοουσταφ. ...Οπότε τα green σαν τι είδος χρεώνονται;
Θα δοκίμαζα yellow ή red αλλά μόνο απλά ή πράσινα έχει για μένα και για αυτό ψάχνω. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Βάζω γκρινστάφ στο χαμαιτυπείο μου από το 2005. Είναι πάστα ενισχυμένη με ίνες αραμιδίου, κέβλαρ στα ελληνικά. Είναι για αμάξια μέχρι περίπου 200 άλογα, για πιο ισχυρά υπάρχει η σειρά ρεντστάφ και μετά η γέλοουσταφ. ...
Οπότε τα green σαν τι είδος χρεώνονται;
Θα δοκίμαζα yellow ή red αλλά μόνο απλά ή πράσινα έχει για μένα και για αυτό ψάχνω.Όχι Red, και γενικώς να αποφεύγεις τα κεραμικά.
-
Μα δεν έχω εναλλακτικές, αυτό ψάχνω κάτι άλλο πάνω από το μαμά (εκτός από το greenstuff που όπως είπα μια χαρά ήταν).
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Μα δεν έχω εναλλακτικές, αυτό ψάχνω κάτι άλλο πάνω από το μαμά (εκτός από το greenstuff που όπως είπα μια χαρά ήταν).Ποιόν δίσκο φοράς ?
298Χ20
296Χ22
324Χ30Δεν βρίσκεις σε Carbotech px 6 ή 8 ? ( Όχι το Carbotech Bobcat )
Ferodo ds performance ή ds 2500 ?
ΑΤΕ metal ?
Mintex 1144 ?
Pagit ?
Akebono Euro pads ? -
Καλησπερα και απο εμενα!! Διαβαζω παααααρα πολυ καιρο την ενοτητα αυτη και ομολογω και βοηθαει και σε βαζει να gooγκλαρεις στα απειρα μονοπατια ωστε να μαθεις ακομα παραπανω! Θα μου πειτε... καλα ολα αυτα μπες στο ψητο ! Λοιπον... κατοχος Fiat Panda 1.2 60hp , εχοντας παρα πολυ κακες εμπειριες απο αλλους σαν συνοδηγος , ακομα και ατυχημα σε μικρη ηλικια, ειπα 'οταν θα εχω οτι εχω στην κατοχη μου ασφαλεια πανω απο ολα!' Ξεκινησα απο τα παπουτσακια, φορεθηκαν continental premium contact 5 185/60/14 (λιγο φαρδυτερα απο τα μαμα) , και στο θεμα φρενο .. κουμπωσαν brembo max + ferodo premier. Να σημειωσω..! H ferodo δινει για το panda κωδικο FDB1630 ,αλλα εμενα μου ειχανε βαλει το FDB 925 το οποιο ειναι ακριβως στις ιδιες διαστασεις αλλα για αλλα fiat κανει. και μεγαλη διαφορα στην τιμη το ενα με το αλλο . ΟΚ λεω.. αφου ειναι ιδια λογοι marketing προφανως! Εντυπωσεις... αχμμμ νταξει καλο δαγκωμα και κρυα το ΑBS φιλος, εμπαινε για πλακα ακομα και απο τα 30 χλμ , στις πολλες φουρκετες για χωριο εξασθενηση στο φρενο. Εμπαινα σε σκεψεις τι να κανω! Μου σφυριξε ενας φιλος να δοκιμασω DS2500 ή DS Perfomance. Διαβασα , διαβασα και ξανα και ξανα αλλοι γραφανε κρυα φρενο = 0 = επικινδυνα .. αλλοι ειχανε τρομερες εντυπωσεις...αλλοι οτι σφυριζουν. Τεσπα..λεω θα τα βαλω. Σημειωτεων η ferodo για το panda δεν βγαζει παρα μονο για το 1.4 οποτε απο τον κωδικο για fiat punto μπηκαν τα DS2500. Φορεθηκαν αλλαχτηκαν και τα υγρα φρενων με DOT 5.1 Ferodo. Βγηκαμε ατα! Απο τα πρωτα μετρα, προοδευτικο φρεναρισμα χωρις να γονατιζει το αμαξι και να σταματαει παρα πολυ μαλακα, οχι θορυβους η κατι αλλο (πραγμα που ειχα με premier ακομα και μετα απο 5000χλμ). Μετα απο καμια 1000χλμ με τα DS .. αρχισα τις δοκιμες να δω ποτε θα αναψουν και τι ψαρια πιανουν. Οντως...πιανουν ψαρια και μαλιστα μεγαλα ! Απο 100-0 το σταματημα ειναι τραγικα δυνατο , προοδευτικο, χωρις να μπαινει το ABS απο την αρχη παρα μονο στο τελος και αυτο στα λιγα μετρα. Στα απανωτα φρεναρισματα εχεις παντα το ιδιο φρενο με την ιδια πιεση με το ιδιο σταματημα. Ακομα και στην βροχη σε πολυ βροχη ειναι παρα πολυ αξια και αντοποδωτικα. Ωστωσω δεν θα σταματησω να ψαχνομαι και για ακομα κατι καλυτερο εννοειται. Τα λεφτα δεν με νοιαζουν σε αυτα τα πραγματα, αν φαγωθει ο δισκος η αν χρειαστει να κανω κατι αλλο. Η ασφαλεια ειναι πανω απο ολα.
Συγγνωμη για το μακροσκελες post αλλα ηθελα να μοιραστω την εμπειρια μου ωστε να γνωριζουν ολοι τι παιζει με το συγκεκριμενο αμαξι και τι διαφορες υπαρχουν . Αλλωστε εσεις μου δωσατε το εναυσμα να γραψω εδω ! -
Για-Με το panda με τα 60 άλογα όλα αυτά; ...
-
Ο χρήστης touring the m3 1.6 έγραψε:
Για-Με το panda με τα 60 άλογα όλα αυτά; ...Καλημερα !Κοιτα παραξενευει το γεγονος πως ενα ταπεινο panda δεχτηκε τετοια μετατροπη , εγω το εκανα καθαρα για δικους μου λογους , και ηθελα να μοιραστω τις εντυπωσεις μεσα στην κοινοτητα.οποιαδηποτε αποψη δεκτη.
-
Καλά έκανε, και εγώ τα γκρινστάφ και τους δίσκους epc γι'αυτό το λόγο τα έβαλα, για όσο δυνατό καλύτερα φρένα με βάση το υπάρχων στήσιμο του αυτοκινήτου.
-
Ο χρήστης fiatz έγραψε:
Καλημερα !Κοιτα παραξενευει το γεγονος πως ενα ταπεινο panda δεχτηκε τετοια μετατροπη , εγω το εκανα καθαρα για δικους μου λογους , και ηθελα να μοιραστω τις εντυπωσεις μεσα στην κοινοτητα.οποιαδηποτε αποψη δεκτη.
Το κείμενο σου είναι η απόδειξη όσων γράφω εδώ και πολύ καιρό, ότι ένα λάθος τακάκι μπορεί να καταστρέψει το καλύτερο σύστημα φρένων, και ένα καλό τακάκι μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά ακόμα και ένα μέτριο σύστημα φρένων.
Το DS 2500 που έβαλες έχει σημαντικά υψηλότερο συντελεστή τριβής από τα άλλα που ανέφερες, και το κυριότερο είναι ότι αυτός αυξάνεται όσο ζεσταίνεται το τακάκι σε αντίθεση πχ με το premier που μένει σταθερός ή μειώνεται ελάχιστα, ή στα κεραμικά που δεν θέλω ούτε να τα ακούω που μειώνεται σημαντικά όσο ζεσταίνεται το τακάκι.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Καλημερα !Κοιτα παραξενευει το γεγονος πως ενα ταπεινο panda δεχτηκε τετοια μετατροπη , εγω το εκανα καθαρα για δικους μου λογους , και ηθελα να μοιραστω τις εντυπωσεις μεσα στην κοινοτητα.οποιαδηποτε αποψη δεκτη.
Το κείμενο σου είναι η απόδειξη όσων γράφω εδώ και πολύ καιρό, ότι ένα λάθος τακάκι μπορεί να καταστρέψει το καλύτερο σύστημα φρένων, και ένα καλό τακάκι μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά ακόμα και ένα μέτριο σύστημα φρένων.
Το DS 2500 που έβαλες έχει σημαντικά υψηλότερο συντελεστή τριβής από τα άλλα που ανέφερες, και το κυριότερο είναι ότι αυτός αυξάνεται όσο ζεσταίνεται το τακάκι σε αντίθεση πχ με το premier που μένει σταθερός ή μειώνεται ελάχιστα, ή στα κεραμικά που δεν θέλω ούτε να τα ακούω που μειώνεται σημαντικά όσο ζεσταίνεται το τακάκι.
Προσεξε , ειχα ενα δισταγμο οφειλω να ομολογησω οσο αφορα στο να προχωρουσα ή οχι στην τοποθετηση. Ειδα πολλες μαρκες και textar, mintex, ate, bosch ολες αυτες κινουνται λιγο πολυ πανω κατω στα ιδια χαρακτηριστικα = ιδιες επιδοσεις . Οι περισσοτεροι θα διαλεξουν ειδικα τωρα λογω κρισης οτι ποιο φθηνο υπαρχει αρκει να γινει αντικατασταση. Ενα αμαξι που εχει 80 αλογα και ενα αμαξι που εχει 140 αλογα μπορουνε και τα 2 να πανε εξισου με 120χλμ/ω. Το θεμα ειναι αυτο με τα 80 αλογα να σταματησει εξισου ικανοποιητικα και να μην σε προδωσει οταν το χρειαστεις. Η οποια αναβαθμιση πιστευω κάνεις δεν παει με την αξια του αυτοκινητου , και κατα ποσο οταν μιλαμε για το θεμα φρενο- λαστιχο -αναρτηση.Τωρα για να επανελθω, στο θεμα δισκο οι max ειναι καλοι νταξει αλλα μηπως ο χαρακτος λογω μειωμενης επιφανειας μας στερει στην αποδοση ?
-
Οι μάρκες των τακακιών έτσι ξερά αναφερόμενες δεν λένε απολύτως τίποτα αν η αναφορά στη μάρκα δεν συνοδεύεται και από το είδος, την πάστα, του τακακιού.
Οι διαφορές στις πάστες φαίνονται όταν τα φρεναρίσματα είναι διαδοχικά με απόσταση μεταξύ τους κάτω του 1΄, και όταν τα φρεναρίσματα διαρκούν περισσότερο από 8-10'. πχ κατάβαση βουνού ή ζωηρή οδήγηση σε πυκνό στροφιλίκι. Τότε αρχίζουν να ξεχωρίζουν τα τακάκια, με ένα πάτημα από τα 120 χλμ και χρόνο λιγότερο από 4' και μετά αφήνουμε το φρένο για 1-2-5 ή περισσότερα λεπτά δεν λέει τίποτα.
Αν όμως τα 120 γίνουν 140 και πρέπει να σταματήσουμε τελείως, δηλαδή ο χρόνος είναι περισσότερος από 10¨ τότε το τακάκι θα τα δεί όλα αν είναι ένα απλό οργανικό τακάκι.
Όταν κατεβαίνουμε ένα βουνό και είμαστε μέσα 3 άτομα με διάφορα συμπράκαλα και οδηγούμε ζωηρά στην 3-4η στροφή τα τακάκια θα διαμαρτυρηθούν έντονα και θα πρέπει να αλλάξουμε ρυθμό.
Οι χαρακιές είναι για να φεύγουν τα αέρια που δημιουργούνται όταν ζεσταίνεται πολύ το τακάκι και εγκλωβίζονται ανάμεσα στο τακάκι και στο δίσκο και δεν το αφήνουν να πατήσει στο δίσκο μειώνοντας τη μεταξύ τους τριβή, το ίδιο και οι τρύπες, επίσεις καθαρίζουν και το τακάκι από τακαμμένα υπολείματα που αφήνουν τα δυνατά φρεναρίσματα, το ανανεώνουν συνεχώς, αυξάνουν τη φθορά του και υπάρχει θόρυβος στο φρενάρισμα, δεν μπορούμε όμως να τα έχουμε όλα.
Η μειωμένη επιφάνεια δεν λειτουργεί με απώλεια όπως νομίζεις, λειτουργεί αντίστροφα εδώ, επιτρέποντας στο τακάκι να εισχωρήσει πιο βαθειά στο δίσκο και να υπάρχει δυνατότερο πιάσιμο, όσο μικρότερη είναι μια επιφάνεια, τόσο βαθύτερα εισχωρεί το αντικείμενο που πιέζουμε σε αυτή την επιφάνεια, γιαυτί και οι χαρακτοί / τρυπητοί δίσκοι έχουν καλύτερο αρχικό bite.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Οι μάρκες των τακακιών έτσι ξερά αναφερόμενες δεν λένε απολύτως τίποτα αν η αναφορά στη μάρκα δεν συνοδεύεται και από το είδος, την πάστα, του τακακιού.Οι διαφορές στις πάστες φαίνονται όταν τα φρεναρίσματα είναι διαδοχικά με απόσταση μεταξύ τους κάτω του 1΄, και όταν τα φρεναρίσματα διαρκούν περισσότερο από 8-10'. πχ κατάβαση βουνού ή ζωηρή οδήγηση σε πυκνό στροφιλίκι. Τότε αρχίζουν να ξεχωρίζουν τα τακάκια, με ένα πάτημα από τα 120 χλμ και χρόνο λιγότερο από 4' και μετά αφήνουμε το φρένο για 1-2-5 ή περισσότερα λεπτά δεν λέει τίποτα.
Αν όμως τα 120 γίνουν 140 και πρέπει να σταματήσουμε τελείως, δηλαδή ο χρόνος είναι περισσότερος από 10¨ τότε το τακάκι θα τα δεί όλα αν είναι ένα απλό οργανικό τακάκι.
Επειδη διαβαζω και παρακολουθω προσεκτικα τι γραφεις σιγουρα θα γνωριζεις... εκανα ενα συντομο search αλλα δεν μπορεσα να βρω αυτο που ηθελα ! Π.χ ειμαι ενας user πολης που το φρενο το εχω αδερφικο φιλο και το θελω ανα πασα ωρα και στιγμη ετοιμοπολεμο και θελω να βαλω το ποιο μαλακο τακακι που υπαρχει . Αυτο δεν μπορεσα να το βρω... δλδ μια list απο καποιο test review με τα τακακια απο το μαλακο εως το ποιο σκληρο και τι απεδωσαν κατω απο συγκεκριμενες συνθηκες. Επεισης για αυτοκινητα πολυ light τυπου οπως το pandaki , micra, alto, matiz μπορει εκτος απο μια παστα DS2500 να υπαρξει καλυτερη αναβαθμιση ή οχι στο συνολικο setup . ?
-
Ο χρήστης fiatz έγραψε:
Επειδη διαβαζω και παρακολουθω προσεκτικα τι γραφεις σιγουρα θα γνωριζεις... εκανα ενα συντομο search αλλα δεν μπορεσα να βρω αυτο που ηθελα ! Π.χ ειμαι ενας user πολης που το φρενο το εχω αδερφικο φιλο και το θελω ανα πασα ωρα και στιγμη ετοιμοπολεμο και θελω να βαλω το ποιο μαλακο τακακι που υπαρχει . Αυτο δεν μπορεσα να το βρω... δλδ μια list απο καποιο test review με τα τακακια απο το μαλακο εως το ποιο σκληρο και τι απεδωσαν κατω απο συγκεκριμενες συνθηκες. Επεισης για αυτοκινητα πολυ light τυπου οπως το pandaki , micra, alto, matiz μπορει εκτος απο μια παστα DS2500 να υπαρξει καλυτερη αναβαθμιση ή οχι στο συνολικο setup . ?
Μαλακό τακάκι = οργανικό.
Οργανικό τακάκι = θερμοκρασιακό όριο 350c με μειούμενο τον ήδη χαμηλό συντελεστή τριβής του, και σου προτείνω να τα ξεχάσεις τα οργανικά όπως και τα κεραμικά, θα πας σε ημιμεταλλικά με λίγα μεταλλικά και μαλακά στοιχεία όπως τα DS Performance.Nα πω εδώ ότι μου έχουν αφήσει άριστες εντυπώσεις τα Thermoquite της Ferodo, μια πάστα ανάμεσα στα DS 2000 και DS Performance με ιδιαίτερο γνώρισμα τους την πάστα που ξεχειλίζει στην πλάτη του τακακιού που ακουμπάει το έμβολο της δαγκάνας και δεν τρίζει καθόλου. Σου προτείνω να τα δοκιμάσεις και αυτά, ξεκίνα από αυτά τη δοκιμή σου, είμαι σίγουρος ότι θα σου αρέσουν, τα χρησιμοποιήσαμε σε 2 αυτοκίνητα σε Renault turbo 4X4 που σε νορμάλ χρήση ήταν ικανοποιητικά ακόμα και σε φρεναρίσματα με 4 άτομα από 200 χλμ, και σε Peugeot Rallye, ήταν πολύ ευγενικά με τους δίσκους, αλλά ακατάλληλα για συνεχή κυνηγητά, πάντως ήταν τελείως αθόρυβα.
Τα ημιμεταλλικά τακάκια που αντέχουν σε θερμοκρασίες και έχουν σταθερό ή αυξανόμενο συντελεστή τριβής όταν ζεσταίνονται που είναι και το ζητούμενο, υπάρχουν σε διαβαθμίσεις, θα χρησιμοποιήσω πάλι το παράδειγμα της Ferodo γιατί προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για τις συνθέσεις της πάστας που χρησιμοποιεί.
Οι διαβαθμίσεις τις Ferodo στα ημιμεταλλικά της τακάκια αρχίζουν από τη σειρά Racing που έχουν τα τακάκια
DS Performance
DS 2500
DS 4003
DS 3000
DS 3000 X
DS 3000XXX
DS 3000 E ( Endurance )
DS 1.11
DS 2.11
DSUNOΗ διαφορά μεταξύ τους κυρίως είναι στην ποσότητα και το είδος των μεταλλικών στοιχείων που χρησιμοποιεί, κυμαίνεται από 15% μέχρι και 70%, για το Panda δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο από το DS Performance, και αφού είσαι ψείρας με τα φρένα και θέλεις καλύτερη αναβάθμιση, βάλε τους εμπρός δίσκους καμπανάτους να ησυχάσεις μια και καλή.
Eδώ είναι οι κωδικοί των DS Performance για το αμάξι σου
Panda I
1100 50 05/91 12/99 FDS370 LUCAS/TRW
1100 54 02/95 09/03 FDS370 LUCAS/TRWPanda II
1.2 4x4 44 10/04 **FDS1324 **LUCAS/TRW
1.3 JTD 4x4 51 10/04 FDS1466 BOSCH FDS1324 LUCAS/TRW
1.4 74 10/06 FDS1466 BOSCH FDS1324 LUCASΔες φωτό του Thermoquite το οποίο είναι και σε πολύ καλές τιμές, επίσης υπάρχει Thermoquite σε Wagner, είναι καινούργια εταιρία της μαμά εταιρίας που ανήκει και η Ferodo, είναι ίδια σε ποιότητα και σε καλύτερη τιμή ακόμα γιατί σαν νέο Βrand θέλει να μπεί στην αγορά.
https://www.google.gr/search?q=ferodo+t ... B800%3B600
-
Σε ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση! Αλλα απο αυτα που εστειλες δεν κανει κανενα! Εγω φοραω το FDB1630 Ή FDB925 αυτες ειναι οι διαστασεις με το 'αυτακι' στο επανω μερος. Οσο και αν ειχα ψαξει επειδη ηθελα να βαλω DS Performance ακομα και με τον εισαγωγεα που μιλησα δεν υπαρχει πλεον. Μας παει στο DS2500. Οσο για τα thermoquite που λες παλι δεν ειχα βρει κατι ! Οποτε πηγα στα ds2500 .
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις