-
Δεν είναι ακριβώς έτσι, ανάλογα με το μέγεθος του δίσκου και τη χρήση του αυτοκινήτου, επιλέγεις και την όδευση της θερμότητας.
Δηλαδή, ένας δίσκος 260-280mm με πάχος 21-24 mm που μπαίνει και στην πίστα, ή είναι για αυτοκίνητο SUV, δεν έχει μεγάλα αποθέματα θερμοχωρητικότητας, εκεί πρέπει να μεταφέρεις τη θερμότητα του δίσκου στην καμπάνα και από εκεί στην ζάντα, αυτό το κάνεις με το να ακουμπάει όλη η καμπάνα στον δίσκο στο σημείο που βιδώνεται. Αυτό φαίνεται και από τον αριθμό των βιδών που επιλέγω να βάλω, άλλοτε είναι 8, άλλοτε 10, άλλοτε 15 ή και 20 όταν ο δίσκος ανάλογα με την εργοστασιακή του διαμόρφωση δεν μου αφήνει το ανάλογο μέταλλο για λίγες και μεγάλες βίδες, οπότε η λύση ασφαλείας είναι οι περισσότερες και μικρότερες βίδες, πάντα grade 12.9, με τις περισσότερες βίδες επιτυγχάνετει καλύτερη επαφή για τη μεταφορά της θερμοκρασίας από το δίσκο στην καμπάνα από όπου εκεί υπάρχει διάχυση της.Οι δίσκοι με μεγάλη διάμετρο, πάνω από 310mm με πάχος 32/34mm έχουν το περιθώριο για ανοίγματα και σημειακή επαφή της καμπάνας, γιατί λόγω μεγέθους /πάχους έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα, οπότε η καμπάνα δεν χρειάζεται να την μεταφέρει, είναι εκεί για να στηρίζει τον δίσκο και να του επιτρέπει τις διαστολές / συστολές χωρίς να τον στρεβλώνει η υπερβάλουσα θερμοκρασία.
Σε ένα τελευταίο ζευγάρι μεγάλων δίσκων που έφτιαξα καμπάνες, η εσωτερική του διαμόρφωση δεν μου επέτρεπε την απολύτως σημειακή στήριξη σαν τους δίσκους των φωτό που έβαλες, οπότε επέλεξα την στερέωση της με περισσότερες μικρές βίδες για μεταφορά της θερμοκρασίας προς τη ζάντα, γιατί οι δίσκοι αυτοί, ναί μεν ήταν 345mm αλλά είχαν πολύ μικρό πάχος για το μέγεθός τους, μόλις 30mm, σε αυτό το πάχος τόσο μεγάλη εξωτερική περιφέρεια ο δίσκος είναι επιρρεπής στη στρέβλωση, έπρεπε να μεταφέρω γρήγορα τη θερμοκρασία του δίσκου στην καμπάνα γιατί το πάχος του δεν μου εξασφάλιζε την απορρόφηση της και την αντοχή του δίσκου.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Απλα θελω να δω την οπτικη διαφορα ενος δισκου πριν και αφου πεσει στα χερια σου και κανεις την δουλεια σου!
Το λες με τρόπο λες και κάνω επίθεση καταστροφής στους δίσκους,. Δεν είναι καθόλου έτσι, θα σου πω ότι στους δίσκους και τις καμπάνες συμπεριφέρομαι καλύτερα και από παρθένο κοριτσάκι να ήταν, σου φτάνoυν αυτοί ?
Νομίζω ότι μόνο εσύ βλέπεις κάποιο 'τρόπο' .
Ακριβως, δεν το λεω με κανεναν 'τροπο'!
Μοναχα την διαφορα ενος δισκου πριν και μετα ηθελα να δω, δυο φωτογραφιες side to side ας πουμε, για να καταλαβω τι δουλεια κανεις στον δισκο και πως αυτη φαινεται οπτικα!
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
[...]για τι οχηματα ενδεικνυται οι δισκοι οπως τους φτιαχνεις;
-
Φωτό άκοπων έβαλαν τα παιδιά, αυτό που κάνω πρίν τους κόψω, είναι να συγκρίνω μετρώντας τις κρίσιμες διαστάσεις τους
( εκεί που πατάει η καμπάνα, και η ζάντα, τα πατήματα αυτά ορίζουν το offset για την απόσταση των τακακιών ως προς τον δίσκο, και το πα΄τημα της ζάντας προσδιορίζει το μετατρόχιο, όπως και το κέντρο του μουαγιέν ), αφού τα συγκρίνω με το μηχανολογικό του κατασκευαστή προχωράω.Να πω εδώ ότι ακόμα δεν έχω βρεί δίσκους που να μην έχουν διαφορές ( λίγα δέκατα του mm ) oι τρύπες της ζάντας μεταξύ τους όσο και με την απόσταση τους από την κεντρική τρύπα του μουαγιέν, αυτό το αναφέρω για να μη νομίζουμε ότι τα εργοστάσια κάνουν θεϊκές κατασκευές και είναι αλάνθαστοι κλπ, αυτός είναι και ο λόγος που δίνουν και ανοχές στα μηχανολογικά τους σχέδια, γύρνα 1-2 σελίδες πίσω και θα δείς ένα μηχανολογικό της Brembo που αναφέρονται οι ανοχές του δίσκου.
-
Ο χρήστης umaga έγραψε:
[...]
για τι οχηματα ενδεικνυται οι δισκοι οπως τους φτιαχνεις;
Νομίζω σχεδόν για όλα τα ( κοινά ) αυτοκίνητα, τα εργαλεία μου δεν μπορούν να δουλεψουν μεγαλύτερους δίσκους από 345 mm,
έχω φτιάξει από Clio 1 μέχρι Cayenne, και ΤΤ με δίσκους από Audo RS4, είναι δεκάδες δε γίνεται να τα απαριθμήσω, καθώς και πολλά αγωνιστικά, γιαυτό αναφέρω τα ακραία, σε βάρη, διαστάσεις και ταχύτητα, αν εννοείς Ferrari, όχι ακόμα δεν έτυχε, λέγοντας Ferrari δεν εννοώ τις σύγχρονες που δεν με έχουν καμμία ανάγκη, χεσμένο με έχουν, αλλά όλα τα υπεραυτοκίνητα της 10ετιας του 80 είχαν όλα μικρά φρένα και 15άρες ζάντες, εκείνα μπορώ να τα εξυπηρετήσω, νομίζω είμουν αρκετά σαφής. -
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Οι δισκοπλακες για το tucson πριν την μετατροπη ηταν ετσι : http://i43.tinypic.com/33w5u1z.jpg
Ζυγιζε 7.2 KG η καθε μια στην εργοστασιακη μορφη.
6.3 KG με την αλουμινενια καμπανα.
τι περιεργο δοντι ειναι αυτο που εχουν στη μεση στον 'αερισμο'?
Mετά το χυτήριο ακολουθεί σε αυτόματους τόρνους η κατεργασία του δίσκου και στις 2 πλευρές του, εκτός το σημείο αερισμού του, την βάνα όπως λέγεται τεχνικά, στη συνέχεια και πάντα αυτόματα, ο δίσκος ζυγοσταθμίζεται και αφαιρείται υλικό από την αντίθετη πλευρά που είναι βαρύτερος, το πού και το πόσο το αποφασίζει η μηχανή ζυγοστάθμισης, οι διαφορές προκυπτουν από το υλικό της βάνας γιατί ο τρόπος που χυτεύονται οι δίσκοι δεν είναι μεγάλης ακρίβειας, και στην συνέχεια δεν κατεργάζεται το σημείο αυτό αφού είναι στο εσωτερικό. ( όταν σου ζυγοσταθμίζουν τη ζάντα τοποθετούν το αντίστοιχο βάρος απέναντι από το βαρύτερο σημείο, εδώ αφαιρούν το αντίστοιχο βάρος ) Όλοι οι δίσκοι έχουν τέτοια σημάδια άλλοτε μικρότερο, άλλοτε μεγαλύτερο, άλλοτε σε 2 σημεία, ή και καθόλου καθαρά από τύχη, όμως όλοι οι δίσκοι είναι ζυγοσταθμισμένοι από το εργοστάσιο για τον προφανή λόγο που εξήγησα πιο πάνω.
Ειχα μια τετοια υποψια, ευχαριστω για την απαντηση.
-
οταν ενας δισκος κοκκινιζει αρκετα,σε ποσους βαθμους εχει φτασει περιπου? Ποιο το ασφαλες οριο θερμοκρασιας που πρεπει να λειτουργουμε εναν δισκο?
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
οταν ενας δισκος κοκκινιζει αρκετα,σε ποσους βαθμους εχει φτασει περιπου? Ποιο το ασφαλες οριο θερμοκρασιας που πρεπει να λειτουργουμε εναν δισκο?F C K
Faint Red 930 500 770
Blood Red 1075 580 855
Dark Cherry 1175 635 910
Medium Cherry 1275 690 965
Cherry 1375 745 1020
Bright Cherry 1450 790 1060
Salmon 1550 845 1115
Dark Orange 1630 890 1160
Orange 1725 940 1215
Lemon 1830 1000 1270
Light Yellow 1975 1080 1355
White 2200 1205 1480Τα νούμερα ενώ φαίνονται σωστά, όταν πετάω την υποβολή συμπτίσσωνται και πάνε αλλού, λοιπόν, F για Φαρενάϊτ, C για Κελσίου, Κ για Κέλβιν
Τώρα όσον αφορά την αντοχή τους εξαρτάται από το μέγεθος του δίσκου, ( εξωτερική διάμετρος / πάχος ) και τα ανοίγματα της βάνας, αν είναι 24, 36, 48, αν είναι μονή, διπλή, η τριπλή.
-
332x32 με 48 βανες και 8 χαρακιες
http://www.apracing.com/Drawings/p12121.pdfτο διπλη,τριπλη τι εννοεις?
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
332x32 με 48 βανες και 8 χαρακιες
http://www.apracing.com/Drawings/p12121.pdfτο διπλη,τριπλη τι εννοεις?
Δες τις φωτό, ο κάθε κατασκευαστής έχει τη δική του φιλοσοφία, ίσιες κυρτες, πολλαπλές , το σκεπτικό είναι η όσο γίνεται μεγαλύτερη επιφάνεια για να έρθει ο αέρας σε επαφή, και η ταυτόχρονη επιτάχυνση του.
Να πω επίσης ότι όσο περισσότερες είναι οι βάνες, εκτός από τη μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα που προσφέρουν ( και το αναγκαστικά μεγαλύτερο μη φερόμενο βάρος που είναι ανεπιθύμητο ) η πυκνότητα τους καθορίζει και την αντοχή του δίσκου στο ( κλώτσημα του πεντάλ ) γιατί όταν έχουμε λίγες βάνες το σημείο ανάμεσα τους υποχωρεί ανεπαίσθητα, αλλά αρκετά που όταν πατάς φρένο κλωτσάει το πεντάλ σαν να μπαίνει σε λειτουργία το ABS.Στα αγωνιστικά φρένα οι βάνες είναι λίγες με μεγάλα ανοίγματα, αφενός για την ελάτωση του μη φερόμενου βάρους. αλλά και γιατί μετά τον αγώνα, ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του αν είναι μεγάλος, αλλάζονται. Στα καθημερινά αυτοκίνητα όμως ο συμβιβασμός σε όλα αυτά που ανέφερα είναι αναπόφευκτος, και καλείται ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου να επιλέξει τον τύπο και το μέγεθος των φρένων, ανάλογα με τη χρήση, τις επιδόσεις και τη διάρκεια τους.
-
θενκς Κουαντρα.Δεν μου ειπες ομως τι ειναι το διπλο-τριπλο που ειπες.
Κοιταξα στην ap-racing και δινει μαξ τους 550 κελσιου. -
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
θενκς Κουαντρα.Δεν μου ειπες ομως τι ειναι το διπλο-τριπλο που ειπες.
Κοιταξα στην ap-racing και δινει μαξ τους 550 κελσιου.Στη μικρή φωτό με τους 3 δίσκους, ο ένας έχει τριπλή βάνα, στην πολύ μεγάλη είναι 5πλή, και ο κατασκευαστής την αναφέρει σαν multivane.
Οι 550c είναι θερμοκρασία λειτουργίας, 150 - 250 ακόμα και έσπασε, η θερμοκρασίες στα φρένα δεν είναι σταθερές όπως ας πούμε βάλεις τους δίσκους σε ένα φούρνο και ρυθμισείς τη θερμοκρασία, όταν είσαι σε παρατεταμένο φρενάρισμα από πολλά χλμ δεν είναι δύσκολο να περάσεις τους 550, βάζεις αυτοκόλλητες ταινίες στους δίσκους και μετά μαθαίνεις τι θερμοκρασίες έπιασες, αν κάνεις το ίδιο άλλες 2-3 φορές μέσα σε 1΄ που δεν είναι καθόλου δύσκολο με το κατάλληλο αυτοκίνητο, πχ σαν το δικό σου, τότε τα φρένα καταρρέουν. Οι καμπάνες έχουν το πλεονέκτημα να κατεβάζουν πολύ γρήγορα τη θερμοκρασία ώστε ο δίσκος να παραμένει σε ασφαλή επίπεδα.
Για τα φρένα στα αυτοκίνητα επιδόσεων έχουν δοθεί πολλές και καλές λύσεις, με πολύ καλά υλικά και με τεχνικές όλες ασφαλείς και αποδοτικές, ακόμα και εκεί όμως στην υπερβολή παραφυλάει η καταστροφή.
-
Μια συμβουλή θα ήθελα να ζητήσω σε μια εύκολη ερώτηση (για σας εύκολη) :
Έχω ένα 2λίτρο Citroen C4 το οποίο χρήζει άμεσης αντικατάστασης δίσκων. Τα φαινόμενα γνωστά, ισχυρό τρέμουλο τιμονιού κατά το φρενάρισμα από τα 120-130, και φρενάρισμα 'σε δόσεις' στις μικρές ταχύτητες. Φοράω δίσκους 302mm μπροστά. Διαθέσιμα χρήματα 250 ευρώ το ανώτερο, για δίσκους και τακακια. Χρήση νορμάλ οδήγηση εντός πόλης και υψηλές ταχύτητες εκτός.From Galaxy Note 2 with Swype 'talk and type'
-
Εννοεις που να βρεις, τι να βαλεις κλπ;
Σου στελνω ενα ΠΜ. -
Tα μπροστινά τακάκια έχουν φθαρεί αρκετά,ούτε και θυμάμαι πριν πόσα χλμ/χρόνια τα άλλαξα τελευταία φορά.Ρώτησα σε κατάστημα με ανταλλακτικά και έχουν 25€,δεν τα περίμενα τόσο φτηνά.Σκέφτομαι να τα αλλάξω μόνος μου καθώς είναι πολύ εύκολη η διαδικασία.Έχω βρει και ένα οδηγό http://www.newtonnet.co.uk/coupe/brakeshowto.htm
Αν ακούσετε για κάποιον που κατέβηκε τον κολοσούρτη μονοκόμματα θα είμαι εγώ!!!
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Tα μπροστινά τακάκια έχουν φθαρεί αρκετά,ούτε και θυμάμαι πριν πόσα χλμ/χρόνια τα άλλαξα τελευταία φορά.Ρώτησα σε κατάστημα με ανταλλακτικά και έχουν 25€,δεν τα περίμενα τόσο φτηνά.Σκέφτομαι να τα αλλάξω μόνος μου καθώς είναι πολύ εύκολη η διαδικασία.Έχω βρει και ένα οδηγό http://www.newtonnet.co.uk/coupe/brakeshowto.htmΑν ακούσετε για κάποιον που κατέβηκε τον κολοσούρτη μονοκόμματα θα είμαι εγώ!!!
-
Ξέχασα να αναφέρω πως θα έχω πρόσβαση σε γρύλο με αέρα και αερόκλειδο απο το βουλκανιζατέρ που είναι δίπλα, οπότε θα γίνει πιο ξεκούραστο το εγχείρημα
Τριντέντ το λίνκ το έβαλα γιατί αναφέρεται στο αμάξι μου.
-
@Bill33: εύκολη διαδικασία είναι, λίγο προσοχή στο σήκωμα να είναι σωστά ασφαλισμένο μόνο. Μιας και θα λερωθεις που θα λερωθεις, δεν κάνεις και έναν καθαρισμό/λίπανση στις δαγκάνες;
Sent from my Note 2 using smoke signals.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
@Bill33: εύκολη διαδικασία είναι, λίγο προσοχή στο σήκωμα να είναι σωστά ασφαλισμένο μόνο. Μιας και θα λερωθεις που θα λερωθεις, δεν κάνεις και έναν καθαρισμό/λίπανση στις δαγκάνες;Sent from my Note 2 using smoke signals.
Σε ποιο σημείο καθαρισμό/λίπανση;
-
Στις γλύστρες της δαγκάνας!
Sent from my Note 2 using smoke signals.
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις