-
Ας γραφουμε εδω περα για νομικα θεματα που μας απασχολουν
Ερωτηση:
Υπαρχει νομος που μου απαγορευει να καταγραφω τις πινακιδες των αυτοκινητων της αστυνομιας? Μιλαω για 'πολιτικα' αυτοκινητα, και γι ανα ειμαι σαφης μιλαω για την ομαδα Α (πολιτικα αυτοκινητα με πολιτικες πινακιδεςε που κυνηγανε κοντρακηδες κλπ κλπ)?
Δηλαδη μπορει να μου πει κανεις τιποτα αμα καθομαι και γραφω σε ενα μπλοκακι τα νουμερα?Παρακαλω να απαντησει ΜΟΝΟ καποιος που ξερει ΣΙΓΟΥΡΑ οτι υπαρχει (η οχι) αντιστοιχος νομος για αυτο το πραγμα. Μην αρχισετε τις υποθεσεις ή να λετε για το 'τι θα μου κανουν αμα με πιασουν, τι μπορει να μου φορτωσουν' κλπ κλπ
-
Ερωτηση:
Υπαρχει νομος που μου απαγορευει να καταγραφω τις πινακιδες των αυτοκινητων της αστυνομιας? Μιλαω για 'πολιτικα' αυτοκινητα, και γι ανα ειμαι σαφης μιλαω για την ομαδα Α (πολιτικα αυτοκινητα με πολιτικες πινακιδεςε που κυνηγανε κοντρακηδες κλπ κλπ)?
Δηλαδη μπορει να μου πει κανεις τιποτα αμα καθομαι και γραφω σε ενα μπλοκακι τα νουμερα?Παρακαλω να απαντησει ΜΟΝΟ καποιος που ξερει ΣΙΓΟΥΡΑ οτι υπαρχει (η οχι) αντιστοιχος νομος για αυτο το πραγμα. Μην αρχισετε τις υποθεσεις ή να λετε για το 'τι θα μου κανουν αμα με πιασουν, τι μπορει να μου φορτωσουν' κλπ κλπ
-
Ερωτηση:
-
Λες και θα σε δουνε...
-
Ελα μωρε, αυτα τα αυτοκινητα ξεχωριζουν!
ειναι συνηθως xara s/w ή kia sportage, grand vitara, octavia, και ΟΛΑ μα ΟΛΑ εχουν κεραια VHF για να επικοινωνουν με τους αλλους.
τουλαχιστον εγω τα ξεχωριζω με σχετικη ευκολια...
-
Παρεπιπτοντος σε οσα εχω προσεξη εχουν πινακιδα ΖΖΤ
-
Δεν το ξέρω θετικά και παρ'όλο που προειδοποίησες θα απαντήσω Πρώτα πρώτα σχεδόν κανείς δεν μπορεί να σου απαντήσει με απόλυτη βεβαιότητα για το τι δεν υπάρχει γιατί κανείς δεν ξέρει όλους τους νόμους, διοικητικές πράξεις etc...Αν υπάρχει τέτοια διάταξη θα σκεφτώ πολύ σοβαρά να εγκαταλείψω την Ελλάδα!
Αντιλαμβάνεσαι ότι : α)είναι παντελώς ανεφάρμοστο, δεν νομίζω να υπάρχει κανείς τόσο ηλίθιος που θα έπαιρνε τέτοιο μέτρο που δεν γίνεται να ελεγχθεί β)αν επιχειρηθεί να ελεγχθεί τίθεται μείζων ζήτημα συνταγματικότητας (σε σημείο που αγγίζει τα όρια της φάρσας).Επιχειρώντας να δείξω την αντισυνταγματικότητα του μέτρου θα πάθαινα αποπληξία από την πληθώρα επιχειρημάτων που θα διέθετα, δεν θα ήθελα ούτε να το σκέφτομαι...Με τη φλυαρία που με διακρίνει θα έγραφα τουλάχιστον 20 σελίδες Σκηνή απείρου κάλλους : Μπάτσος : 'Σας παρακαλώ κύριε δείξτε μου το μπλοκάκι που κρατάτε' Εσύ : 'Ξέρετε θα σας στενοχωρήσει το περιεχόμενο!' θα έχεις γράψει εκεί ΟΛΕΣ τις βρισιές που ξέρεις για του μπάτσους, δεν είναι παράνομο, μπορείς πχ να γράφεις στο ημερολόγιό σου ακόμα και πλάνο δολοφονίας του πρωθυπουργού, δεν τιμωρούνται οι προσωπικές σκέψεις
γ)είναι δυνατόν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με τις πινακίδες σε κοινή θέα αλλά να απαγορεύεται η καταγραφή τους, ελπίζω να μην τιμωρούνται και τα δυνατά μνημονικά!! Οιοσδήποτε μπορεί να τις δει αλλά όχι να κρατά χαρτί και μολύβι!! Θα ήθελα να δω τη διατύπωση μιας τέτοιας διάταξης, ούτε σε παιδικό σταθμό δεν θα συνέτασσαν κάτι τέτοιο...Εν ολίγοις αυτός που σου είπε κάτι τέτοιο μάλλον του αρέσει να διηγείται ιστορίες του στυλ : 'Ξέρεις είχα πιάσει μια φορά 200 με το 1000ρι Ibiza της μαμάς μου και μπορούσε να πάει κι άλλο... 'Ηταν ανάγκη μωρέ γιατί μετέφερα την ετοιμόγεννη καμηλοπάρδαλη του γείτονα στο νοσοκομείο'
-
Οχι, δεν μου ειπε κατι τετοιο, απλως καναμε μια συζητηση του τυπου
'Ξερεις τι θα σου κανουν αμα σε πιασουν'
'Τι?'
'Θα σου φορτωσουν 1002 και αντε να αποδειξεις οτι δεν εισαι τρομοκρατης κλπ κλπ'
'Μα, αυτοι πρεπει να αποδειξουν οτι ειμαι, οχι εγω οτι δεν ειμαι'
'Ναι αλλα στην Ελλαδα κανουν οτι θελουν'Απο εκει κολλησα και εγω και ψαχνω να βρω αν υπαρχει τετοιος νομος.
-
Αν κάνουν ό,τι θέλουν θα σου φορτώσουν ό,τι γουστάρουν ακόμα και αν λιμάρεις τα νύχια σου ...Συνεπώς ο φίλος - γνωστός σου μιλάει για τήν ΠΛΗΡΗ αυθαιρεσία αστυνομικών οργάνων που μπορούν να ισχυριστούν τα πάντα χωρίς να έχουν γίνει, πχ σου λένε ότι έτρεχες με 100 ενώ πήγαινες με 50, παραβίασες τον σηματοδότη ενώ είναι ψέμματα, ότι οδηγούσες επικίνδυνα - επιδεικτικά ενώ πήγαινες στο όριο ταχύτητας στη λουρίδα σου etc...Όμως δεν μπορεί να γίνει κουβέντα σε αυτή τη βάση, οι μπάτσοι θεωρητικά μπορούν να λένε ό,τι θέλουν για ο,τιδήποτε...Αυτό είναι ο ορισμός της κατάχρησης εξουσίας...
Νόμος που να λέει τέτοιες τρίχες δεν μπορεί να υπάρχει (επαναλαμβάνω ότι δεν το ξέρω θετικά γιατί δεν γνωρίζω ΟΛΗ τη νομοθετική ύλη στην Ελλάδα, ούτε καν το 1/1000στο αυτής , αλλά διακινδυνεύω την πρόβλεψη... ) -
Κάποιοι εγγλέζοι ήρθαν στην Ελλάδα εκδρομή και παρατηρούσαν (με κυάλια) και καταγράφαν (με τις φωτογραφικές τους μηχανές) την ιπτάμενη πανίδα της χώρας μας! (birdwatching). Οι διαδικασίες αυτές έλαβαν μέρος κοντά σε κάποια ευαίσθητη περιοχή (στρατιωτική περιοχή) και οι τουρίστες κατέληξαν στην φυλακή για κατασκοπεία κι ακόμα τρέχουν!
Αν λοιπόν κάποιοι θέλουν μπορούν να πουν ότι η καταγραφή που κάνεις είναι φακέλωμα, διάκριση, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους και την ισχύ των νόμων και των οργάνων επιβολής κλπ κλπ. Σε τυλίγουν σε πολλές κόλλες χαρτί και αν εσύ έχεις την δυνατότητα σε χρόνο και λεφτά για δικηγόρους να το κυνηγήσεις το ρισκάρεις.
Στα αλήθεια ακόμα κι αν φτιάξεις τη λίστα την υπογράψεις και την κυκλοφορήσεις μάλλον κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί. (καλού κακού βάζεις και μερικές ψεύτικες και λες ότι τις ονειρεύτηκα....)Έστω λοιπόν ότι διαθέτεις λίστα με 800 πινακίδες πολιτικών αστυνομικών αυτοκινήτων. Τι θα κάνεις? Κάθε αυτοκίνητο που πλησιάζεις και πριν το προσπεράσεις θα το τσεκάρεις στην πολυσέλιδη φυλλάδα σου ενώ οδηγείς??
Το καλύτερο σε λίγα χρόνια που θα έχουν όλα τα αυτοκίνητα στόλων (άρα και της αστυνομίας) GPS και tracker να κάνεις hacking στο σύστημα και να ξέρεις ανά πάσα στιγμή αν τυχόν κανένα από αυτά είναι κοντά σου!!!
-
Εδω κανεις λαθος.
Οι συγκεκριμενοι αγγλοι δεν ηταν bird watchers αλλα plane spotters. Το ξερω γιατι μενω αγγλια και εχω ενημερωση και απο την αγγλικη τηλεοραση και απο τα ελληνικα ΜΜΕ.
Οι συγκεκριμενοι τυποι δεν εβλεπαν πουλακια αλλα κοιταγαν και επαιρναν φωτο τα μαχητικα αεροπλανα που απογειωνοναν-προσγειωνονταν.
Φυσικα οι ανθρωποι δεν ηταν κατασκοποι, αλλα γουσταραν απλως τα μαχητικα αεροπλανα. Το θεμα ειναι οτι υπαρχει νομος που απαγορευει ΡΗΤΑ την φωτογραφηση-βιντεοσκοπηση μαχητικων, στρατιωτικων εγκαταστασεων κλπ κλπ. Και το θεμα ητνα ακριβως αυτο. Κανενας δεν ειπε οτι ηταν κατασκοποι, εξαλλου αμα ηταν κατηγορουμενοι για κατασκοπια ακομα θα ετρεχαν... Το δικαστηριο μαλιστα αναγνωρισε οτι ΔΕΝ ητνα κατασκοποι, αλλα ειπε οτι αυτο δεν ειχε καμμια σημασια γιατι κατηγορουνταν για παραβαση του νομου περι φωτιγραφησης στρατιωτικων εγκαταστασεων κλπ, πραγμα που οντως εκαναν.Στο θεμα μας τωρα, αυτο ειναι το προβλημα. Υπαρχει νομος που να μου απαγορευει ΡΗΤΑ και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ αυτο το πραγμα? Γιατι αν δεν υπαρχει δεν μπορει να μου πει κανεις τιποτα.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Στο θεμα μας τωρα, αυτο ειναι το προβλημα. Υπαρχει νομος που να μου απαγορευει ΡΗΤΑ και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ αυτο το πραγμα? Γιατι αν δεν υπαρχει δεν μπορει να μου πει κανεις τιποτα.Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η όλη επιστήμη του νομικού κλάδου ασχολείται ακριβώς με την ερμηνεία του νόμου. Δηλαδή όχι με το τί λέει ρητά και συγκεκριμένα αλλά τι ήθελε να πει ο νομοθέτης.... Και ακριβώς δικηγόροι και δικαστές μαλώνουν ή συνεργάζονται κλπ στηριζόμενοι στην ερμηνεία που τους βολεύει και στο βαθμό ελευθερίας αυτής που μπορούν να παζαρέψουν!
Πάντως είμαι μαζί σου στο ότι αν δεν το λέει ρητά και συγκεκριμένα εφόσον δεν υπάρχει προηγούμενο ώστε να έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες (πιάστε όποιον καταγράφει τις πινακίδες γιατί εμπίπτει στο νόμο τάδε) δεν θα έχεις πρόβλημα.Ναί δίκιο έχεις plane spotters ήταν. Πάντως και για κατασκοπεία τους μάζεψαν (ή έστω καναδυό από αυτούς) τουλάχιστον έτσι είχα δεί εδώ στην Αγγλία. Άσχετα αν ευτυχώς στη συνέχεια η κατηγορία αυτή μάλλον δεν απαγγέλθηκε....
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Εν ολίγοις αυτός που σου είπε κάτι τέτοιο μάλλον του αρέσει να διηγείται ιστορίες του στυλ : 'Ξέρεις είχα πιάσει μια φορά 200 με το 1000ρι Ibiza της μαμάς μου και μπορούσε να πάει κι άλλο... 'Ηταν ανάγκη μωρέ γιατί μετέφερα την ετοιμόγεννη καμηλοπάρδαλη του γείτονα στο νοσοκομείο'Μεταξύ αστείου και σοβαρού, τα 185 από το συγκεκριμένο αμάξι είναι εφικτά (τελική ταχύτητα σε ευθεία 140-145), αλλά εκεί επεμβαίνει ο... κόφτης!!
-
Το μεταφέρω από το thread περί ραντάρ. Τώρα είδα τα Νομικά Θέματα.
Φίλοι οδηγοί,
μήπως ξέρει κανείς (δικηγόρος) αν υπάρχει θέμα αντισυγματικότητας των σταθερών ραντάρ ή ακόμα και των φωτογραφιών που βγάζουν σε μπλόκα τα στρουμφ. Νομίζω ότι δεν κολλάει με τα προσωπικά δικαιώματα. Μήπως να κάνουμε καμμιά μαζική αγωγή στο Συμβούβιο Επικρατείας (δικηγόροι μη βαράτε αν λέω και καμία νομική κοτσάνα, οικονομολόγος είμαι).
Γιατί αν με σταματήσει το στρουμφ εκείνη την ώρα έχει καλώς. Έτρεχα, να πληρώσω.
Αλλά είναι άλλο να με φωτογραφίζει και να μου το στέλνει σπίτι. Δηλαδή το κράτος γιατί να γνωρίζει αν εγώ ήμουνα στις τάδε του χ μήνα στην Πάτρα. Και αν ήμουνα παντρεμένος και είχα πει στη γυναίκα μου ότι είμαι σε συνέδριο στη Ρόδο. Να μου κλείσουνε το σπίτι???? (Θα μου πείτε μπορείς να λες και αλήθεια για να μη σου κλείσει το σπίτι, αλλά αυτό το παράδειγμα μου ήρθε τώρα). Επίσης, ξέρει κανείς αν υπάρχει κάποιος φορέας (όπως το ΙΝΚΑ), για τους οδηγούς. Να κάνουμε εκεί παράπονα και καταγγελίες και μαζικές αγωγές ????Περιμένω με ενδιαφέρον τις ενδεχόμενες απαντήσεις, γιατί αν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει τώρα. Μετά τους Ολυμπιακούς, αν δεν έχει γίνει κάνει, προβλέπω την αφαίρεση πολλών διπλωμάτων, μερικών δικαίως και πολλών αδίκως (πιθανότατα και του δικού μου δικαίως ή αδίκως δεν ξέρω).
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Στο θεμα μας τωρα, αυτο ειναι το προβλημα. Υπαρχει νομος που να μου απαγορευει ΡΗΤΑ και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ αυτο το πραγμα? Γιατι αν δεν υπαρχει δεν μπορει να μου πει κανεις τιποτα.
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η όλη επιστήμη του νομικού κλάδου ασχολείται ακριβώς με την ερμηνεία του νόμου. Δηλαδή όχι με το τί λέει ρητά και συγκεκριμένα αλλά τι ήθελε να πει ο νομοθέτης.... Και ακριβώς δικηγόροι και δικαστές μαλώνουν ή συνεργάζονται κλπ στηριζόμενοι στην ερμηνεία που τους βολεύει και στο βαθμό ελευθερίας αυτής που μπορούν να παζαρέψουν!
Πάντως είμαι μαζί σου στο ότι αν δεν το λέει ρητά και συγκεκριμένα εφόσον δεν υπάρχει προηγούμενο ώστε να έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες (πιάστε όποιον καταγράφει τις πινακίδες γιατί εμπίπτει στο νόμο τάδε) δεν θα έχεις πρόβλημα.Όχι είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα ....Ιδιαίτερα δε αν θεωρήσουμε ότι τιμωρείται ποινικά κάτι τέτοιο, αν δεν υπάρχει σαφής και ρητός νόμος που να το απαγορεύει δεν χωρεί όυτε χιλιοστό ερμηνείας...Επίσης καμία οδηγία, πρακτική, έθιμο, συνήθεια ή ο,τιδήποτε άλλο δεν μπορεί να καταστήσει πράξη τιμωρητό ποινικό αδίκημα, απαιτείται ΝΟΜΟΣ και τίποτα άλλο δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει...Δεν μπορεί ΠΟΤΕ να τιμωρηθεί κανείς χωρίς, όχι μόνο ύπαρξη διάταξης, αλλά πρέπει το κείμενο του νόμου να είναι σαφές και συγκεκριμένο...Στο ποινικό αυτό εκφράζεται με το νομικό θέσφατο 'Nullum crimen nulla poena sine lege CERTA'.(έχει φυσικά και συνταγματική βάση)..Επίσης στο ποινικό ΠΟΤΕ δεν χωρεί διασταλτική ερμηνεία ΟΥΤΕ ερμηνεία κατ'αναλογία, είναι δύο ερμηνευτικές μεθοδεύσεις που δεν χωρούν στο χώρο του ποινικού δικαίου. Τα ίδια ισχύουν, σε κάπως πιο αμβλυμένη μορφή και για τις πειθαρχικές ποινές, καθώς και για τις διοικητικές κυρώσεις...Άρα ή υπάρχει ή όχι, οπότε η συζήτηση λήγει αμέσως εδώ...
Τώρα ακόμα και αν υπάρχει (λέω τώρα, ξαναείπα ότι το θεωρώ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ απίθανο) προσωπικά θα τον θεωρούσα κατάφωρα αντισυνταγματικό με βασικό επιχείρημα την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας που μεταξύ άλλων ερείδεται και στο κοινοτικό δίκαιο αλλά και στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του ανθρώπου (ΕΣΔΑ)...Είναι φανερό ότι ένας τέτοιος νόμος θα ήταν αλυσιτελής, αν θεωρήσουμε ότι είχε καποιο σκοπό (τέλος), εφ όσον οι πινακίδες βρίσκονται σε κοινή θέα.
Ομολογώ ότι αν υπήρχε κάτι τέτοιο προκλητικά θα σημείωνα ό,τι πινακίδα αστυνομικού πέρναγε προκειμένου να με συλλάβουν για να κριθεί ο εν λόγω νόμος...Δυστυχώς το σύστημα ελέγχου συνταγματικότητας στην Ελλάδα είναι τέτοιο που απαιτεί να παραβείς πρώτα το νόμο ώστε να κριθεί μετά η συνταγματικότητά του (παρεμπίπτων έλεγχος, δεν υπάρχει απευθείας προσφυγή)Μεταξύ αστείου και σοβαρού, τα 185 από το συγκεκριμένο αμάξι είναι εφικτά (τελική ταχύτητα σε ευθεία 140-145), αλλά εκεί επεμβαίνει ο... κόφτης!!
Μη μου πεις μόνο ότι χωράει και καμηλοπάρδαλη γιατί θα βάλω τα κλάμματα με το ατυχές του παραδείγματός μου!!
-
Ο χρήστης dimxar έγραψε:
Το μεταφέρω από το thread περί ραντάρ. Τώρα είδα τα Νομικά Θέματα.Φίλοι οδηγοί,
μήπως ξέρει κανείς (δικηγόρος) αν υπάρχει θέμα αντισυγματικότητας των σταθερών ραντάρ ή ακόμα και των φωτογραφιών που βγάζουν σε μπλόκα τα στρουμφ. Νομίζω ότι δεν κολλάει με τα προσωπικά δικαιώματα. Μήπως να κάνουμε καμμιά μαζική αγωγή στο Συμβούβιο Επικρατείας (δικηγόροι μη βαράτε αν λέω και καμία νομική κοτσάνα, οικονομολόγος είμαι).
Γιατί αν με σταματήσει το στρουμφ εκείνη την ώρα έχει καλώς. Έτρεχα, να πληρώσω.
Αλλά είναι άλλο να με φωτογραφίζει και να μου το στέλνει σπίτι. Δηλαδή το κράτος γιατί να γνωρίζει αν εγώ ήμουνα στις τάδε του χ μήνα στην Πάτρα. Και αν ήμουνα παντρεμένος και είχα πει στη γυναίκα μου ότι είμαι σε συνέδριο στη Ρόδο. Να μου κλείσουνε το σπίτι???? (Θα μου πείτε μπορείς να λες και αλήθεια για να μη σου κλείσει το σπίτι, αλλά αυτό το παράδειγμα μου ήρθε τώρα). Επίσης, ξέρει κανείς αν υπάρχει κάποιος φορέας (όπως το ΙΝΚΑ), για τους οδηγούς. Να κάνουμε εκεί παράπονα και καταγγελίες και μαζικές αγωγές ????Περιμένω με ενδιαφέρον τις ενδεχόμενες απαντήσεις, γιατί αν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει τώρα. Μετά τους Ολυμπιακούς, αν δεν έχει γίνει κάνει, προβλέπω την αφαίρεση πολλών διπλωμάτων, μερικών δικαίως και πολλών αδίκως (πιθανότατα και του δικού μου δικαίως ή αδίκως δεν ξέρω).
Σου απαντώ πολύ πρόχειρα ότι δεν νομίζω να ευδοκιμήσει κάποιο ένδικο βοήθημα...Νομίζω επίσης ότι η φωτογράφιση πρέπει να γίνεται από πίσω και όχι φάτσα, χωρίς όμως να είμαι και σίγουρος...Τώρα η σκέψη σου δεν είναι παράλογη ούτε εντελώς νομικά αστήρικτη αλλά μάλλον δύσκολα θα γίνει δεκτή από δικαστήριο γιατί (αυτά θα έλεγα αν ήμουν αντίδικός σου )
α) Η φωτογραφία και το πρόστιμο απευθύνεται σε σένα προσωπικά και όχι στη γυναίκα σου. Άρα δεν τίθεται ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδεομένων και δημοσιοποίησής τους εφόσον απυεθύνονται στο φορέα τους και όχι σε τρίτο..Αν ανοίγει την αλληλογραφία σου βρες τρόπο να της το κόψεις!!
β)Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει ένας κάπως πιο στενός έλεγχος μπορεί θαυμάσια να υποστηριχτεί ότι σε ένα πλαίσιο ζυγίσματος και ισορροπιών(bilan cout- avantage το λέει το γαλλικό ΣτΕ) προέχει η αποφυγή των οδικών ατυχημάτων σε σχέση με αυτή τη μικρή πραβίαση της ιδιωτικής σου σφαίρας.
Δεν θα σου έδινα πάνω από 5% για την ευδοκίμηση της προσφυγής σου στη δικαιοσύνη (εντελώς αυθαίρετα, δεν προκύπτει από κανένα στατιστικό στοιχείο και μπορεί να έχω σοβαρό λάθος).Αυτά από νομικά, επί της ουσίας είμαι μαζί σου και σιχαίνομαι κάθε πρόσθετο μέτρο που περιλαμβάνει κάμερα, καταγραφή προσωπικών στοιχείων, φακκέλωμα, τήρηση αρχείων...Υποστηρίζω ότι οι καιροί προσφέρονται για να κερδίσει έδαφος η κρατική εξουσία στην προσπάθειά της να μας δέσει καλύτερα...Οι 'λόγοι ασφαλείας' έχουν γίνει της μόδας και βρίσκονται σε κάθε στόμα υπευθύνου αλλά προσωπικά αρνούμαι να αποδεχτώ ότι αποτελούν την κολυμπήθρα του Σιλωάμ όπου όλα τα αμαρτήματα της κρατικής εξουσίας θα εξαγνιστούν ή ότι αποτελούν το passe-partout που θα ανοίξει διάπλατες τις πόρτες των ατομικών ελευθεριών...Κάποτε θα τα βρούμε μπροστά μας όλα αυτά τα μέτρα, εμείς ή τα παιδιά μας, και θα πληρώσουμε το λογαριασμό αναδρομικά και εντόκως...Όι καιροί αλλάζουν και καλό είναι το κράτος να μην έχει έτοιμο οπλοστάσιο με το οποίο θα καταπνίξει κάθε διαφορετική φωνή...
-
ΚΟΚ αρθρο 85:
Aπαγoρεύεται η κυκλoφoρία ως και η oδήγηση κάθε oδικoύ oxήματoς τo oπoίo:
α) εκπέμπει oυσίες ή πρoιόντα βλαπτικά για την υγεία τoυ ανθρώπoυ ή πoυ ρυπαίνoυν τo περιβάλλoν πέραν των επιτρεπόμενων oρίων.
β) πρoκαλεί γενικά από την κίνηση και λειτoυργία τoυ θόρυβo, πέραν των επιτρεπόμενων oρίων.
Mε κoινή απόφαση των Yπoυργών Περιβάλλoντoς, Xωρoταξίας και Δημόσιων 'Eργων και Mεταφoρών και Eπικoινωνιών καθoρίζoνται τα επιτρεπόμενα όρια περιεκτικότητας σε βλαπτικές oυσίες για την υγεία τoυ ανθρώπoυ και σε πρoιόντα αερίων πoυ ρυπαίνoυν τo περιβάλλoν, πoυ εκπέμπoνται από τα oδικά oxήματα, καθώς επίσης και τα επιτρεπόμενα όρια των θoρύβων πoυ πρoκαλoύνται από αυτά.
Όλα τα πιo πάνω όρια μπoρoύν να κλιμακώνoνται ανάλoγα με την ηλικία τoυ κινητήρα και με άλλα τεxνικά xαρακτηριστικά τoυ oxήματoς.
Aυτoί πoυ παραβαίνoυν τις διατάξεις της παραγράφoυ 1 τoυ άρθρoυ αυτoύ τιμωρoύνται με πρόστιμo πενήντα xιλιάδων (50.000) δραxμών και με επί τόπoυ αφαίρεση των στoιxείων κυκλoφoρίας τoυ oxήματoς από τoν βεβαιoύντα την παράβαση. Tα αφαιρoύμενα στoιxεία κρατoύνται στην αρμόδια Aρxή μέxρι να πρoσκoμιστεί από τoν παραβάτη σημείωμα της αρμόδιας Yπηρεσίας Συγκoινωνιών για την καταλληλότητα τoυ oxήματoς από πλευράς εκπoμπής καυσαερίων ή θoρύβων. Σε όσες περιοχές έχει εφαρμοστεί ή θα εφαρμοστεί η κάρτα ελέγχου καυσαερίων, στους παραβάτες επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις καθιέρωσης του θεσμού αυτού.
Oι oδηγoί oδικών oxημάτων υποχρεούνται να αποφεύγουν, κατά τις περιστάσεις, να παρενοχλούν τους άλλους χρήστες της οδού, τους παρόδιους και τους διαμένοντες επί της οδού, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, θόρυβο, σκόνη, καπνό ή ρίψη υδάτων, όποτε αυτό είναι δυνατόν να αποφεύγεται. Oι παραβάτες τιμωρoύνται με πρόστιμo είκοσι xιλιάδων (20.000) δραxμώνΑυτο ειναι για το θεμα των εξατμισεων.
Αυτο που ηθελα να ρωτησω εγω, ειναι το πως βρισκουμε αυτη την υπουργικη αποφαση για να την διαβασουμε να δουμε τι λεει και τι επιτελους ισχυει σε αυτο το θεμα. Και γενικα, αμα εγω θελω να βρω ενα νομο η μια υπουργικη αποφαση, πως κινουμαι? Που παω να τον/την ζητησω? Και πως την ζηταω? Δεν πιστευω να χρειαζεται να καθομαι να πσαχνω μονος μου μεσα στα χιλιαδες ΦΕΚ να βρω την αποφαση/νομο που με ενδιαφερει ε? -
Πρόβλημα που με έχει απασχολήσει.
Υπάρχει ένα παλιό αυτοκίνητο ηλικίας άνω των 30 ετών σε πολύ καλή κατάσταση (απλά δεν έχει κινηθεί για μερικά χρόνια) που είναι σχετικά σπάνιο αν και όχι σημαντικής αξίας και μου αρέσει.
Ανήκε σε εταιρεία, μάλλον ΑΕ η οποία κάποτε μετά το θάνατο του βασικού αρχηγού και στα κληρονομικά ξεκαθαρίσματα έκλεισε-διαλύθηκε κλπ. Κάπου εκεί φαίνεται ότι το αυτοκίνητο αυτό σαν περουσιακό στοιχείο χάθηκε ή μάλλον για την ακρίβεια για ευκολία 'χάθηκε' ή 'καταστράφηκε'. Λόγω των ' ' φαίνεται ότι η κατάσταση είναι λεπτή....
Επειδή είναι κρίμα να πηγαίνει χαμένο και οι κληρονόμοι ίσως εύκολα θα μου το παραχωρήσουν έχω την παρακάτω ερώτηση: υπάρχει κάποιος σχετικά εύκολος τρόπος τρόπος το αυτοκίνητο αυτό να αποκτήσει ξανά άδεια και πινακίδες? Είτε να αναστηθεί ως ό,τι ήταν ή αν είναι πιο εύκολο να καταγραφεί από την αρχή σαν να έχει μόλις βρεθεί.
Μήπως υπάρχουν ευκολότεροι αλλά λιγότερο νόμιμοι τρόποι? Πχ διαθέτω αυτοκίνητο ίδιας μάρκας (αλλά πολύ κοινότυπο και μηδενικής πρακτικά αξίας) ίσως νεότερο κατά περίπου 3-5 χρόνια και ενώ έβγαινε ακόμα το άλλο μοντέλο. Μήπως μπορώ να κάνω καμιά 'διόρθωση' σε αριθμό πλαισίου και κινητήρα είτε στην άδεια είτε στο αυτοκίνητο? -
Δύσκολα τα βλέπω... Για να βγάλεις άδεια στο όνομά σου πρέπει να περαστεί η μεταβίβαση στο υπουργείο. Αν έχει διαγραφεί το όχημα, πώς θα μπορέσεις να πάρεις πινακίδες;
Κανένας νομικός στο forum; Να βρει και το σχετικό άρθρο από τη βάση του δικηγορικού συλλόγου;
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Δύσκολα τα βλέπω... Για να βγάλεις άδεια στο όνομά σου πρέπει να περαστεί η μεταβίβαση στο υπουργείο. Αν έχει διαγραφεί το όχημα, πώς θα μπορέσεις να πάρεις πινακίδες;Αν ας πούμε ήταν του παππού μου και το βρήκα στο υπόγειο του σπιτιού μου, ήταν κατεστραμένο αλλά το έφτιαξα....χωρίς να έχω χαρτιά του αυτοκινήτου αν είμαι ο δικαιούχος-κληρονόμος μπορώ να ξαναβγάλω άδεια? Κι ας πληρώσω φόρο κληρονομιάς και φόρο μεταβίβασης κλπ.
Νομικές ερωτήσεις