-
Με τα πανιά δεν θα οδηγήσεις από εδώ μέχρι τον Παρνασσό, ή την Σαμαρίνα. Θα τα βάλεις μόνο στα σημεία που υπάρχει πρόβλημα πρόσφυσης. Για 5 χιλιόμετρα; 10; 40max. Με τα δυο χειμερινά μόνο εμπρός αντίθετα θα είσαι για πολύ περισσότερα χιλιόμετρα στους δρόμους με διαφορετικούς συντελεστές τριβής εμπρός και πίσω.
Υπόψη ότι ακόμα και με καλά χιονολάστιχα μπορεί να χρειαστεί να βάλεις αλυσίδες. Οι συνθήκες δεν είναι ποτέ ίδιες:
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Με τα πανιά δεν θα οδηγήσεις από εδώ μέχρι τον Παρνασσό, ή την Σαμαρίνα. Θα τα βάλεις μόνο στα σημεία που υπάρχει πρόβλημα πρόσφυσης. Για 5 χιλιόμετρα; 10; 40max. Με τα δυο χειμερινά μόνο εμπρός αντίθετα θα είσαι για πολύ περισσότερα χιλιόμετρα στους δρόμους με διαφορετικούς συντελεστές τριβής εμπρός και πίσω.Υπόψη ότι ακόμα και με καλά χιονολάστιχα μπορεί να χρειαστεί να βάλεις αλυσίδες. Οι συνθήκες δεν είναι ποτέ ίδιες:
Οκ καταλαβα τι εννοεις. Ευχαριστω φιλε μου για την διευκρινηση.
-
Θέλω να πάρω κάτι μικρό πράγματα κ με την ευκαιρία γλυκοκοιτάζω αυτά! Ξέρω είμαστε μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά επειδή θέλω κάποια αλλά πράγματα και με την ευκαιρία γλυκοκοιτάζω αυτά.
https://www.aliexpre....17142e0ezyaA8U
και σαν πρόχειρη λύση … https://www.aliexpre....17142e0ezyaA8U
φοράω λάστιχα 225- 45-17 για honda civik 2015 πετρέλαιο και αλυσίδες δεν μπορώ να βάλω. Εκτός από χιονοκουβερτες που όλοι το έχουν αναφέρει δεν είναι και για πολλά χιλιόμετρα και γενικά έχουν μια σχετικά σύντομη «ημερομηνία λήξεως»!!! Αυτά μπορούμε;;;; είναι αξιόπιστα;;; ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ κ όχι για πολλά χιλιόμετρα με πέτρες και γενικά άσχημο οδοστρώματα. Τι λέτε;;; αξίζουν;;. Ουσιαστικά δεν θα είναι για χειμωνιάτικες εκδρομές, (εκτός αν κάτσει στο 1/1000) μέσα στην πόλη για την δουλειά μου…. Πόλη παραθαλάσσια δίχως χιονοπτώσεις εκτός από σπάνιες φορές μια –δυο φορές το χρόνο!. -
Οι χιονοκουβερτες (τουλάχιστον οι autosock που έχω χρησιμοποιήσει σε βάθος τουλάχιστον 6 χρόνων), δεν είναι για λίγα χιλιόμετρα. Είναι για όσα χιλιόμετρα θα έκανες και με τις φυσιολογικές αλυσίδες, με τη μόνη διαφορά ότι δεν κοπανάνε, δεν ακούγονται και δεν σου κάνουν ζημιά στα ελαστικά σου.
Στον πάγο και στο ξεκίνημα σε ανηφόρες έχουν πολύ καλή πρόσφυση, με το μοναδικό αδύνατο σημείο τους να είναι ότι δεν μπορούν να σκάψουν στο χιόνι για να ξεκολλήσουν ένα όχημα που έχει θαφτεί. Αν θυμάμαι καλά έβγαλα άνετα 4 σεζόν με ένα σετ με περίπου 30 χρήσεις την κάθε σεζόν και μετά πήρα δεύτερο σετ γιατί όντως είχαν φθαρεί. Αυτό το δεύτερο σετ το έχω ακόμα γιατί μετά πήγα στην λύση των χιονολαστιχων που είναι και η ενδεδειγμένη για όποιον κάνει συστηματική οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες τον χειμώνα. Και έχει τύχει να κολλήσω σε ανηφόρα με τα χιονολάστιχα και να με ξελασπώσουν οι autosock.
Αν εσύ τις χρησιμοποιήσεις μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο για καμιά τριανταριά χιλιόμετρα, θα σου κρατήσουν άνετα πάνω από 10 χρόνια. Έκτός φυσικά αν κάνεις ταρζανιές στο τιμόνι με σπινιαρίσματα και τέτοια, αλλά φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις και από μόνος σου ότι αυτό δεν είναι πολύ καλή ιδέα στις δύσκολες συνθήκες που θα επικρατούν για να τις φοράς.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Αυτό το δεύτερο σετ το έχω ακόμα γιατί μετά πήγα στην λύση των χιονολαστιχων που είναι και η ενδεδειγμένη για όποιον κάνει συστηματική οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες τον χειμώνα. Και έχει τύχει να κολλήσω σε ανηφόρα με τα χιονολάστιχα και να με ξελασπώσουν οι autosock.Άρα η ελκτική πρόσφυση των χιονόκαλτσων είναι ανώτερη από των αμιγώς χειμερινών ελαστικών;
-
Από αυτά που είχα εγώ (Barum Polaris τώρα, Nordfrost 5 παλιότερα) ναι, σαφέστατα. Και μιλάμε για καθαρόαιμα χιονολάστιχα, με νιφάδα πάνω, όχι για ντεμί καταστάσεις all weather κλπ. Σε πάγο οποιοδήποτε χιονολάστιχο χωρίς καρφιά μπορεί να σε πουλήσει (συνήθως σε ανηφόρα όταν οι μπροστινοί σου σταματήσουν). Δεν συμβαίνει συχνά, αλλά συμβαίνει.
Με τα πανιά δεν μου είχε συμβεί ποτέ. Η μοναδική περίπτωση που κόλλησα με τις autosock ήταν μια μέρα το 2009 στον Παρνασσό, όταν με τραγική ομίχλη δεν είδα την στροφή και καρφώθηκα στο χιόνι στο πλάι του δρόμου. Ξεθάβαμε με τα φτυάρια αρκετή ώρα και μετά βγήκαμε σκάβοντας με brute force με αλυσίδα στο λάστιχο.
edit: βρήκα το βίντεο, αλλά δεν έχει την στιγμή της στούκας στο χιόνι:
-
Ενδιαφέρον. Κάπου είχα διαβάσει πως σε χιονισμένο δρόμο πανιά και χειμερινά ελαστικά έχουν παρόμοια ελκτική πρόσφυση, με τα χειμερινά να υπερτερούν ελαφρώς.
Είχα δύο ζευγάρια πανιά σε μπροστινοκίνητο χωρίς μπλοκέ. ( Alfa 156 ). Παρόλο που πρόσεχα, το κάθε ζευγάρι δεν άντεξε πάνω από 30 χιλιόμετρα, σκίστηκαν. Δεν θυμάμαι εταιρεία, 60 ευρώ το κάθε ζεύγος είχαν κοστίσει. Μετά έβαλα αμιγώς χειμερινά ελαστικά ( Nexen winguard sport ). Εξαιρετικά σε φρενάρισμα, αλλά σε εκκίνηση από στάση σε ανηφόρα τα περίμενα πιο ικανά.
Πρόσφατα έβαλα τα Michelin Crossclimate + ώστε να μην έχω δύο τετράδες ζαντολάστιχα. Δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα σε χιόνι.
-
Και εγώ αυτοκίνητο με την κίνηση μπροστά έχω για το βουνό, ένα Bora 1,4 του 2000. Η προσωπική μου εμπειρία είναι εντελώς διαφορετική.
-
Μπορεί η ποιότητα των πανιών που είχα να μην ήταν καλή.
-
Πραγματικά δεν ξέρω τι να σου πω. Μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι έχουμε τόσο συγκλονιστικά διαφορετικές εμπειρίες.
-
Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση καλυτέρα είναι οι χιονοκουβερτες από τις «δρεστες»;;; https://www.aliexpre....17142e0ezyaA8U από άποψη πρακτικότητας και ευκολίας;;;;;;
Εγώ τα θέλω για λίγο μέσα στην πόλη κ πάρα πολύ σπάνια αν πάω εκδρομή. -
Και εγω να πω την αληθεια απο χιονοκουνερτες δεν εχω καλη εμπειρια...τη πρωτη μερα σκιστηκαν με σπινιαρισμα σε μεγαλουτσικη ανηφορα με φρεσκο χιονι και χωρις χιονολαστιχα τοτε...μαρκα οτι ναναι ηταν.
Βεβαια αυτες τις autoshock λεω να τις δωσω μια ευκαιρια αν και με τα χιονολαστιχα χρονια εχω να ασχοληθω με αλυσιδες..Στάλθηκε από το LG-H850 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης 1kost12 έγραψε:
Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση καλυτέρα είναι οι χιονοκουβερτες από τις «δρεστες»;;; https://www.aliexpre....17142e0ezyaA8U από άποψη πρακτικότητας και ευκολίας;;;;;;
Εγώ τα θέλω για λίγο μέσα στην πόλη κ πάρα πολύ σπάνια αν πάω εκδρομή.Εξαρτάται τι εννοείς καλύτερες. Οι χιονοκουβέρτες έχουν εξίσου καλό κράτημα στις περισσότερες περιπτώσεις και μπαίνουν πολύ πιο εύκολα. Το βγάλσιμο συνήθως είναι λίγο πιο δύσκολο γιατί έχουν κολλήσει στο λάστιχο, αλλά και πάλι είναι πιο εύκολο από τις αλυσίδες. Δεν κοπανάνε και δεν φθείρουν λάστιχα και ανάρτηση.
Από την άλλη, οι αλυσίδες είναι φθηνότερες, είναι θεωρητικά για πάντα, και ουσιαστικά δεν υπάρχει περίπτωση στην οποία να μην σε ξελασπώσουν. Όλα αυτά αν μπορείς να τις βάζεις/βγάζεις στις δύσκολες συνθήκες που θα τις χρειαστείς χωρίς να βλαστημας.
Τα links που βάζεις δεν ανοίγουν στο αρχαίο μου mac.
-
Ανεβάζω ξανά το λιγκ που ενδιαφέρομαι
https://www.aliexpress.com/item/3x-TPU- ... 2e0ezyaA8UΑπλά ο κατασκευαστής λέει όχι σε αλυσίδες παρά μόνο σε χιονοκουβερτες! Με αυτά θα κάνω δουλειά;;;;;;
-
Πιθανόν. Αν όμως ο κατασκευαστής σου λέει όχι σε αλυσίδες, το πιο πιθανό είναι γιατί δεν υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα στο λάστιχο και στον θολό, οπότε και με αυτό μπορεί να βρίσκει. Όπως το βλέπω από το τηλεφωνο, πρέπει να χρειαζεται πολύ ώρα η τοποθέτηση του.
Εγώ στην περίπτωση σου θα πήγαινα σε χιονοκουβερτες.
-
Βοηθήστε λίγο....
Να πάρω για το νέο τουτου Αλυσίδες ή Χιονοκουβέρτες ή υπάρχει και κάποια άλλη λύση;
Είχα χιονοκουβέρτες και αλυσίδες και δεν τις χρειάστηκα ποτέ τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς έχω grip control και m+s αλλά και αποφεύγω να οδηγώ με χιόνια.
Κόστος μέχρι 120 ευρώ .
Προτιμώ τις χιονοκουβέρτες και να μην κουράζομαι μέσα στα χιόνια με αλυσίδες.
Αλλά δεν ξέρω κάποιον να τις έχει χρησιμοποιήσει σε ελληνικούς δρόμους που μπορεί μια να έχει άσφαλτο καθαρή και μια χιόνι ή παγωμένο χιόνι. Στα ελληνικά βουνά υπάρχουν στροφές που δεν τις βλέπει ο ήλιος και δεν λιώνει ο πάγος. -
Οι χιονοκουβέρτες έχουν το πλεονέκτημα ότι μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα.Στην άσφαλτο όμως σχίζονται.Στο χιόνι και στον πάγο κρατάνε αρκετά καλά.Οι αλυσίδες μπαίνουν δύσκολα αλλά μπορείς να προχωρήσεις και σε λίγο στεγνό,με την ανάλογη ταλαιπωρία των ελαστικών.Σε ανάλογο δίλημμα ήμουν κι εγώ και κατέληξα σε χιονοκουβέρτες μιας και είμαι τετρακίνητος.
-
Χιονοκουβερτες ειχα παλια,δεν τις χρησιμοποιησα ποτε,εκει που τις αγορασα μου ειπαν να μην περιμενω πολλα.
Η τιμη εξαρταται και απο την διασταση,ειδικα στις αλυσιδες.
KÖNIG CG-9 ειναι μια καλη λυση (αλυσιδες αλλα σχετικα ευκολες στην χρηση) και κοντα στα λεφτα που λες (αν παραγγειλεις απο ευρωπαικο amazon) -
https://carshop.com.gr/michelin-no7-sos-grip-evolution-chionokoubertes-2tmch.html
https://carshop.com.gr/chionoalusides-michelin-easy-grip-evo-12.html
Έχει κάποιος εμπειρία από τις παραπάνω?
-
Κάποιος είχε αναφέρει πάντως ότι στις χιονοκουβέρτες καλό είναι να προτιμάμε μοντέλα που έχουν ιμάντες και στην εξωτερική πλευρά της ζάντας, ώστε να μη γίνει καμιά στραβή και μπουν στο εσωτερικού του τροχού.
Αντιολισθητικές Αλυσίδες