-
Ο χρήστης lack έγραψε:
πάντως ακόμα και να μην ενδιαφέρεσαι για πολυκαναλο ήχο πιστεύω ότι αξίζει μια φόρα να το ακούσεις, έστω και για λόγους σύγκρισις.Μη μου τους κυκλους ταρατε ρεεεε
-
Λίγα λόγια για τα δυο αυτά format ήχου, κατ'αρχήν για την αναπαραγωγή και των δυο χρειάζεται ενα Universal player, ενα απλό DVD-player δεν μπορεί να παίξει DVD-Audio παρά μόνο αν έχει την ένδειξη DVD-Audio ο λόγος που κάποιος μπορεί να ακούσει DVD-Audio σε ενα απλό DVD-player είναι επειδή ολα τα δισκάκια εχουν και ενα layer χαμηλής δειγματοληψίας συμβατό με ολα τα players της αγοράς, το layer όμως της υψηλής ανάλυσης και δειγματοληψίας είναι αναγνωρίσημο ΜΟΝΟ απο Universal player.
Aπο την άλλη υπάρχουν SA-CD Players που διαβάζουν μόνο SA-CD και απλά CD αλλά οχι DVD-Audio, χρειάζεται όμως προσοχή γιατί κάποια SA-CD Players δεν μπορούν να κάνουν αναπαραγωγή πολυκάναλης μίξης.
Αν λοιπόν κάποιος θελήσει να μπει στον κόσμο της υπερ-υψηλής πιστότητας θα πρέπει να αποκτήσει ενα Universal player, xωρίς να θέλω να κάνω διαφήμηση στην Denon ενα απο τα κορυφαία μηχανήματα της παγκοσμίου αγορας είναι το **DVD A1XV-A **http://www.denon.co.uk/site/frames_main.php?main=prod&ver=&MID=3&sub=1&action=detail&Pid=268 με κόστος όμως απογορευτικό για τους περισότερους αφου κοστίζει περίπου 3.500 ευρώ, μια άλλη αρκετά τίμια λύση στο μισό περίπου κόστος είναι το PIONEER DV-989AVi-S. http://www.pioneer.co.uk/uk/products/42 ... index.html
Ποιές είναι όμως οι διαφορές των δυο αυτών format σε σύγκριση μα ενα απλό CD, με λίγα λόγια έχουν οση σχέση έχει η κασσέτα με το CD και δεν υπερβάλλω καθόλου, άνθρωποι που έχουν ακούσει αυτά τα format απο σωστά δομημένα συστήματα (οχι κατ'ανάγκη εκατομυρίων) δεν μπορούν να ξαναακούσουν απλό CD.
Λίγες τεχνικές πληροφορίες για να καταλάβετε τις χαώδης διαφορές που χωρίζουν τα δυο αυτά συστήματα :
Κατ'αρχήν η περιγραφή του ήχου σε ψηφιακό περιβάλλον καθορίζεται απο δυο κύριους παράγοντες, την ταχύτητα δειγματοληψίας (sampling rate) και την ανάλυση (resolution), όπως καταλαβαίνετε οσο μεγαλύτερες τιμές έχουν αυτές οι δυο παράμετροι τόσο πιο πιστά αποδίδεται ο ήχος.
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ - SAMPLING RATE
Το CD έχει ταχύτητα δειγματοληψίας 44.1KHz αυτό σημαίνει οτι με βάση το θεώρημα του Niqouist το CD μπορεί να αποδώσει συχνότητες μέχρι τις 22.5KHz ,αυτό συμβαίνει διότι στο ψηφιακό περιβάλλον χρειαζόμαστε την διπλάσια ταχύτητα δειγματοληψίας για να περιγράψουμε μια συχνότητα π.χ. για τους 10Khz θέλουμε ταχύτητα δειγματοληψίας 20KHz.
Απο την όμορφη θεωρία στην πράξη τώρα, κανένα συμβατικό CD Player δεν εκμεταλεύεται ολο το εύρος των 44.1 λόγω βαθυπερατών φίλτρων που σκόπιμα χαμηλώνουν το ανώτερο υψηλό φάσμα του σήματος με αρκετά απότομα roll-off για να αντιμετωπισθούν άλλα προβλήματα που προκύπτουν λόγω κβαντοποίησης και δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, το αποτέλεσμα είναι να αποδίδονται με τα βίας οι 20ΚΗz, κανένα πρόβλημα θα μου πείτε αφου ανάθεμα και αν ακούμε εκεί ψηλά......ΛΑΘΟΣ διότι αγνοείτε την ύπαρξη των αρμονικών συχνοτήτων, αυτό είναι όμως πιο βαρύ για να το απλουστεύσω και έτσι θα φτάσω στο αποτέλεσμα που είναι το εξής, με την έλλειψη των αρμονικών του ανώτατου υψηλού φάσματος (16KHz-40KHz) ο ήχος παρουσιάζεται 'στεγνός' με ιδιαίτερη αναλυτική ασάφεια.
Η ταχύτητα τώρα δειγματολειψίας για τα SA-CD και DVD-Audio φτάνει τα 192KHz μπορεί δηλαδή να περιγράψει συχνότητες μέχρι και 96ΚHz αυτό μπορεί να φαντάζει υπερβολικό σε πολλούς αλλά πιστέψτε με δεν είναι γιατί ολο το μυστικό κρύβεται στον πλούτο πληροφοριών που μας παρέχουν οι αρμονικές του ανώτατου υψηλού φάσματος.
ANΑΛΥΣΗ - RESOLUTION
Eδω τα πράγματα σοβαρεύουν ακόμα περισότερο ανοίγοντας την διαφορά κατακόρυφα.
Τι προσφέρει όμως η ανάλυση? Η ανάλυση μετράται σε bits λόγω της δυαδικής φύσης του ψηφιακού περιβάλλοντος και μας δίνει την αναλυτικότητα του σήματος αλλά και την δυναμική του περιοχή, αναλύωντας την ανάλυση............
Το CD έχει ανάλυση 16bit, τι σημαίνει όμως αυτό?- Οταν υψώσουμε τα δοθέντα bits (16 στην περίπτωση του CD) στην δευτέρα δύναμη λόγω του δυαδικού συστήματος πέρνουμε 65.536 θέσεις στον κατακόρυφο άξονα, αυτό σημαίνει οτι η κυματομορφή πρέπει σχηματικά να μορφοποιηθεί μέσα απο τις 65.536 αυτές θέσεις, πολλές οι λίγες είναι αυτές θα αναρωτηθήτε, ΟΙΚΤΡΑ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ αφου στην ουσία δεν μπορούν να περιγράψουν ούτε το σχήμα ενος απλού ημιτόνου (φανταστήτε μια καμπύλη φτιαγμένη απο κομμάτια LEGO).
- Tο θεώρημα τώρα που περιγράφει την δυναμική του ήχου εξάγεται απο τον πολλαπλασιασμό των δοθέντων bits (16 στην περίπτωση του CD) με 6 db, δηλαδή η δυναμική περιοχή που μας παρέχει το CD είναι 96db.
Σκεφτήτε τώρα το εξής ενα κονσέρτο πιάνου έχει δυναμική περιοχή 120db, και μην βιαστήτε να πείτε οτι η διαφορά μεταξύ 120db και 96db είναι μόνο 24db, διότι τα db είναι λογάριθμοι και έχουν άλλη κλίμακα ανάπτυξης, δηλαδή ο διπλασιασμός τους έχει μια αύξηση MONO 3db, π.χ. 96db+96db = 99db, οπότε αντιλαμβανόσαστε πόσες φορές πρέπει να διπλασιάσεις τα 96db για να φτάσεις τα 120db. (Με αυτή την γνώση κατά νου ξαναδιαβάστε τις συγκριτικές δοκιμές αυτοκινήτων και εστιάστε στις μετρήσεις θορύβου, ενα αυτοκίνητο με θόρυβο κύλισης 73db EXEI ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΘΟΡΥΒΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕ 70db).
Πίσω στο CD με τα παραπάνω δεδομένα αντιλαμβανόσαστε οτι στην ουσία το CD δεν είναι σε θέση να αποδώσει σωστά ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΙΑΝΟ τόσο σε επίπεδο ανάλυσης, δυναμικής περιοχής αλλά και συχνοτικού φάσματος.
Τώρα τα SA-CD και DVD-Audio μας δίνουν αναλύσεις που φτάνουν τα 24bits αυτό σημαίνει οτι οι θέσεις περιγραφής του κατακόρυφου άξονα εκτοξεύονται απο τις 65.536 του CD στις 16.777.216 (να επισημάνω εδω οτι λόγω των απαράβατων νόμων της φυσικής οι converters δεν μπορούν να διαχειρηστούν αναλύσεις μεγαλύτερες των 20 bits έτσι ακόμα και αν το format διατήνεται οτι είναι 24 bits η τελική του απόδοση δεν ξεπερνά τα 19 με 20 bits).
Στην δυναμική περιοχή τώρα η διαφορά είναι τρομακτική αφου τα 24 bits μας δίνουν 144db έναντι των **96db **του CD η 120db δυναμικής περιοχής αν η ανάλυση είναι 20 bits.
Eλπίζω να ξεκαθάρισα λίγο το τοπίο.
Στην διαθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες.
-
Πω πωωω ζημια
Πανω κατω αυτα μου ελεγε κι Νικολας χθες.Δηλ κοντολογις φιλε JDL τωρα που ειμαι στη φαση ψαξιματος για cd player (κι εχω καταληξει στο denon 7000)καλυτερα να παρω DVD?
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Πω πωωω ζημια
Πανω κατω αυτα μου ελεγε κι Νικολας χθες.Δηλ κοντολογις φιλε JDL τωρα που ειμαι στη φαση ψαξιματος για cd player (κι εχω καταληξει στο denon 7000)καλυτερα να παρω DVD?
Aν δεν σε ενδιαφέρουν τα format ήχου για εικόνα τα οποία και αυτά αλλάζουν μέσα στο έτος (DOLBY DIGITAL PLUS - HD & DTS-HD) να πας σε ενα καλό Universal Player αλλιώς περίμενε μέχρι τέλος του χρόνου.
Σε καμία περίπτωση μην πάρεις CD. -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Πω πωωω ζημια
Αν θες περαιτέρω βοήθεια πες μου :
- Τις διαστάσεις του χώρου σου (κάτοψη θα βοηθούσε).
- Το είδος της μουσικής που ακούς.
- Τα χρήματα που διαθέτεις και για ποια μηχανήματα.
- Τα υπάρχοντα σου μηχανήματα.
Και μην φοβάσαι δεν χρεώνω τίποτα (εκτός απο εναν καφέ οταν με το καλό το στήσεις).
-
Ο χρήστης JDL έγραψε:
χρειάζεται όμως προσοχή γιατί κάποια SA-CD Players δεν μπορούν να κάνουν αναπαραγωγή πολυκάναλης μίξης.Μπορείς να το διευκρινίσεις αυτό;
-
Ο χρήστης lack έγραψε:
χρειάζεται όμως προσοχή γιατί κάποια SA-CD Players δεν μπορούν να κάνουν αναπαραγωγή πολυκάναλης μίξης.
Μπορείς να το διευκρινίσεις αυτό;
Δεν είναι δεδομένο κατ'αρχήν οτι ολα τα δισκάκια SA-CD φέρουν και πολυκάναλη μίξη εκτός απο την stereo αυτό εύκολα διαπιστώνεται αφου αναγράφεται στην συσκευασία.
Τώρα κάποια μοντέλα τις SONY δεν έχουν τις απαιτούμενες εξόδους για την πολυκάναλη μίξη και είναι γνωστό οτι πολυκάναλες μίξεις δεν 'περνάνε' απο τις συμβατικές ψηφιακές εξόδους (optical & coaxial) λόγω αυξημένου bit rate, για να είσαι λοιπόν σίγουρος θα πρέπει να αναζητήσεις τις λεγόμενες 5.1 αναλογικές εξόδους που θα πρέπει να έχει το μηχάνημα σε μορφή RCA. -
Ο χρήστης JDL έγραψε:
χρειάζεται όμως προσοχή γιατί κάποια SA-CD Players δεν μπορούν να κάνουν αναπαραγωγή πολυκάναλης μίξης.
Μπορείς να το διευκρινίσεις αυτό;
Δεν είναι δεδομένο κατ'αρχήν οτι ολα τα δισκάκια SA-CD φέρουν και πολυκάναλη μίξη εκτός απο την stereo αυτό εύκολα διαπιστώνεται αφου αναγράφεται στην συσκευασία.
Τώρα κάποια μοντέλα τις SONY δεν έχουν τις απαιτούμενες εξόδους για την πολυκάναλη μίξη και είναι γνωστό οτι πολυκάναλες μίξεις δεν 'περνάνε' απο τις συμβατικές ψηφιακές εξόδους (optical & coaxial) λόγω αυξημένου bit rate, για να είσαι λοιπόν σίγουρος θα πρέπει να αναζητήσεις τις λεγόμενες 5.1 αναλογικές εξόδους που θα πρέπει να έχει το μηχάνημα σε μορφή RCA.Οπότε ήμουν στον σωστό δρόμο, μιας και για να ακούσω το DSOTM έπρεπε αν το συνδέσω αναλογικά, μέσω 5.1 όπως είπες.
Ευχαριστώ για της πληροφορίες. -
Δε σου ειπα να πα να τα παρεις.
Αλλα ΑΚΟΥΣΕ ΤΑ κι αν δε σου αρεσουν μας λες τη γνωμη σου.
Θεωρω οτι συσκευες γενικοτερα που τις εχουμε υποτιμημενες τελικα δεν ειναι λιγες οι φορες που μετα απο ψαξιμο μας κερδιζουν η και το αντιστροφο,συσκευες που με βαση τα τεστ των περιοδικων τις εχουμε ως ειδαλμα και μολις τις αντικρισουμε ξενερωνουμε.
Και ειναι κριμα να εχεις επιλεξει κατι εχοντας καπου στην ακρη του μυαλου σου την αμφιβολια για αυτο που δεν ακουσες/δοκιμασες.Εγω παντως δε θα επελεγα ηχειο με γουφερ κατω των 8΄΄΄αντε 7.(καλοεμαθα ).
Για κοιτα και τα chorus 807v.
Επισης θεωρω ενα ηχειο καλο (ομοιογενες) το οποιο να μπορει να αποδωσει μπασο μεσαιες και πριμα ικανοποιητικα,κι οχι την κοροιδια των τεστ που νε μεν καποιο ηχειο ξυριζει στις μεσουψηλες αλλα αδυνατει να μπασαρει η και το αντιστροφο φυσικα οπως και να παιξει σχετικα σε υψηλες σταθμες.Πως τα κρινουν ως ηχεια αναφορας δεν μπορω να το καταλαβωΝικολααααα,βοηθα ρε το παιδι να παρει κανα αγγλο ενισχυταρα
An σωνει και καλα ιαπωνα (τωρα ειδα οτι ειναι av yamaha)θα προτιμουσα DENON,μια εταιρια που ασχολειτε συστηματικα με τον ηχο,απ οτο βλεπω προσεγμενες κατασκευες και κατασκευη σε πολλα τους κομματια made in JAPAN
Ναι ρε συ,ΟΚ δεν ξεκιναω αρνητικα.Θα κανονισω μια ακροαση στο showroom της Bose.
Γ ια τα chorus δε λεω καλη χρυση η Jmlab,αλλα(να τες παλι οι προκαταληψεις και τα review) διαβασα οτι δεν εχουν ισχυρο χαρακτηρα,authority που λενε και οι reviewers και κανουν μονο για backround μουσικη σε ενα ησυχο καφε π.χ Επιφυλασσομαι παντως καθως δεν θυμαμαι αν ηταν η σειρα 8 ή 7
Τωρα για ενισχυτη και γω θα θελα εναν στερεο-φονικο NAD στα 3000,αλλα με βαση τις αναγκες και το Budget καταληγω σε πολυκαναλο και Yamaha.Για τους οποιους μονο καλα λογια διαβαζω τον 1.5 χρονο που ασχολουμαι πιο ζεστα με το χωρο.Αν υπαρχει εναλλακτικη βεβαια στα αντιστοιχα λεφτα(Onkyo ισως?-αν και διαβαζω οτι εγινε καποια εξαγορα και εχει ριξει την ποιοτητα κατασκευης της) με χαρα να την ακουσω
-
καλο και χρυσο τα sacd dvd-audio αλλα ρε γμτ δεν υπαρχουν πλεον τιτλοι και βγαινουν ελαχιστοι...
-
Ο χρήστης JDL έγραψε:
Aν δεν σε ενδιαφέρουν τα format ήχου για εικόνα τα οποία και αυτά αλλάζουν μέσα στο έτος (DOLBY DIGITAL PLUS - HD & DTS-HD) να πας σε ενα καλό Universal Player αλλιώς περίμενε μέχρι τέλος του χρόνου.
Σε καμία περίπτωση μην πάρεις CD.Αν κάποιος έχει μία μεγάλη συλλογή cd καλύτερα να κατευθυνθεί σε ένα cd player. Πολύ λίγα (και μάλιστα ακριβά) universal έχουν αξιοπρεπή ποιότητα ήχου. Αν τώρα κάποιος πάει σε universal να ξέρει ότι ένα DAC θα του ήταν χρήσιμο. Το Berhinger ULTRACURVE PRO DEQ2496 είναι και φθηνό και πολύ καλό και ενσωματώνει και δυνατότητα ψηφιακής ισοστάθμισης του χώρου. Για πιο μικρές απαιτήσεις υπάρχει το ULTRAMATCH PRO SRC2496 με μόνο 165
-
Τώρα κάποιοι παλαβοί κάνουν και το εξής...
Συνδέουν πάνω στην πηγή (CD ή DVD player) το ULTRAMATCH PRO και το χρησιμοποιούν για να μετατρέψουν το σήμα του cd σε 24/96 και μετά το περνάνε από το ULTRACURVE PRO για μετατροπή σε αναλογικό...
Με 550
-
[quote='boo']Τώρα κάποιοι παλαβοί κάνουν και το εξής...
Συνδέουν πάνω στην πηγή (CD ή DVD player) το ULTRAMATCH PRO και το χρησιμοποιούν για να μετατρέψουν το σήμα του cd σε 24/96 και μετά το περνάνε από το ULTRACURVE PRO για μετατροπή σε αναλογικό...
Με 550
-
Τα Behringer μόνο ως κιθαροπράγματα είναι σχετικά χάλια; (καλό value for money βεβαια)
-
Ο χρήστης fabiawrc έγραψε:
καλο και χρυσο τα sacd dvd-audio αλλα ρε γμτ δεν υπαρχουν πλεον τιτλοι και βγαινουν ελαχιστοι...Tελικα μετα απο λιγο ψαξιμο αυτο ειδα κι εγω,οποτε ο boo....
Αν κάποιος έχει μία μεγάλη συλλογή cd καλύτερα να κατευθυνθεί σε ένα cd player.
μαλλον εχει δικιο.
-
Εγώ προσωπικά έχω universal player, αλλά πολύ σύντομα θα πάρω τον δρόμο των Behringer. Τα Behringer επίσης είναι πολύ καλή λύση για αναβάθμιση ενός παλιού Player με καλό transport (αν έχει και AES/EBU έξοδο τότε να δεις γλέντια).
Για πληροφορίες δείτε εδώ:
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=21292
όσοι ασχολούνται με το 'χέριασμα' θα βρουν χρήσιμο κι αυτό:
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
καλο και χρυσο τα sacd dvd-audio αλλα ρε γμτ δεν υπαρχουν πλεον τιτλοι και βγαινουν ελαχιστοι...
Tελικα μετα απο λιγο ψαξιμο αυτο ειδα κι εγω,οποτε ο boo....
μαλλον εχει δικιο.
Στα έλεγα κι εγώ από το τηλέφωνο ή όχι?
Μπράβο βρε boo.
-
Ο χρήστης n_olympios έγραψε:
Tελικα μετα απο λιγο ψαξιμο αυτο ειδα κι εγω,οποτε ο boo....
μαλλον εχει δικιο.
Στα έλεγα κι εγώ από το τηλέφωνο ή όχι?
Μπράβο βρε boo.
Nαι
-
Na πω ομως και το αλλο.
Ωραια με το dac και την ηχητικη επεξεργασια του χωρου.
Τι γινετε ομως απ την στιγμη που εχει και equalizer?
Και τι θελω να πω.
Αν πουμε οτι εχουμε εναν γλυκο μουσικο ενισχυτη,καθως και ενα 'ποιοτικο' cd player (χ@στον τον nad,γενικα μιλαω) σαφως το dac θα βελτιωσει την ποιοτητα του ηχου οπως και τις φασεις ακροασης το dsp.
Με το EQ δεν εχουμε χρωματισμο/αλλοιωση του ηχου? -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Με το EQ δεν εχουμε χρωματισμο/αλλοιωση του ηχου?Χρωματισμό όχι. Αλλοίωση ναι, αν δε γίνει σωστή χρήση του.
Home Hi-Fi