-
Ο χρήστης Corsadi έγραψε:
Γεια χαρα κι απο μενα!Εχω κι εγω ενα μεγαλο προβληματισμο με τα λαστιχα!Εχω ενα Corsa C 1.4 που φοραει τα μαμισια 185/55/15 Pirelli P6000!Το λαστιχο ειναι επιεικως απαραδεκτο κ γι'αυτο θελω παση θυσια να το ξεφορτωθω!Το θεμα ειναι οτι σκεφτομαι να τοποθετησω ζαντες 7x15 με λαστιχα 195/50/15 ενω οι γνησιες ειναι 6x15 και φοβαμαι οτι το αυτοκινητο θα 'κοψει'.Εσεις τι λετε;Οσο για λαστιχο,εχω ψιλοκαταληξει στα BF Goodrich Gforce profiler σε 195/50/15 V κ η μονη μου αμφιβολια ειναι αν θα 'τελειωσουν' γρηγορα.Ειχα μπει σ'ενα Punto 95αρι που φορουσε τα profiler g κ μου ειχε αφησει τις καλυτερες εντυπωσεις...Kαλως ηλθες!
Για αρχη δεν χρειαζεται να αλλαξεις ζαντες.Αν θες μπορεις να το κανεις μονο για το σχεδιο.Απο 185/55-15 σε 195/50-15 πηγα και εγω σε πουντο και δεν μπορω να πω οτι καταλαβα καποια διαφορα στις επιδοσεις.Μηπως το V ειναι πολυ υψηλο;
Για το λαστιχο που λες δεν ξερω ,εγω εβαλα τα Yokohama AVS Sport. -
Σκέφτομαι να αλλάξω σύντομα λάστιχα (σε Xsara) που φοράει από το εργοστάσιο MICHELEN 195/55/R15 σε ζάντα πλάτους 6''. Το θέμα είναι ότι θέλω να περάσω σε διάσταση 205/50/R15 (για να ξεφύγω από το 50αρι προφίλ) αλλά δεν θυμάμαι ποια πρέπει να είναι η σχέση του πλατους της ζάντας με το πλάτος του πέλματος. Επειδή με αυτή την αλλαγή η διαφορά στην περιφέρεια των τροχών είναι 1,6% υπάρχει και η επιλογή του 215/50/R15 με μηδενική διαφορά στην περιφέρεια , αλλά φοβάμαι ότι πρέπει να πάω για αλλαγή ζάντας (φαρδύτερη). Θυμάται κανένας την σχέση πέλματος με πλάτος ζάντας ?
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Δεν ξέρω... τι να σου πω... Στην ίδια στροφή που με τα Continental πήγαινα με 70 στη βροχή χωρίς να γλυστράει, τα Uniroyal πάλι σε βροχή με 70 ήταν πέρα δώθε... Σε άλλα σημεία τα αισθάνομαι βεντούζες... Τι να πω... Αλλού όχι και τόσο... Ίσως φταίει και το αμάξι με τα διαφορετικά αμορτισέρ...
Μήπως τα έχεις ζορίσει λίγο παραπάνω; Θυμάμαι μέσα στην Αθήνα δεν κάνανε το παραμικρό τσικ ενώ έλεγα (από μέσα μου ) ώχ πάει θα σβουρίξουμε . Βέβαια αυτό το σκέφτηκα και όταν πήρε ο hunter το πηδάλιο αλλά πάλι τα λαστιχάκια κρατούσαν σα βεντούζες.... ,τουλάχιστον έτσι αισθανόμουνα εγώ.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Δεν ξέρω... τι να σου πω... Στην ίδια στροφή που με τα Continental πήγαινα με 70 στη βροχή χωρίς να γλυστράει, τα Uniroyal πάλι σε βροχή με 70 ήταν πέρα δώθε... Σε άλλα σημεία τα αισθάνομαι βεντούζες... Τι να πω... Αλλού όχι και τόσο... Ίσως φταίει και το αμάξι με τα διαφορετικά αμορτισέρ...
Μήπως τα έχεις ζορίσει λίγο παραπάνω; Θυμάμαι μέσα στην Αθήνα δεν κάνανε το παραμικρό τσικ ενώ έλεγα (από μέσα μου ) ώχ πάει θα σβουρίξουμε . Βέβαια αυτό το σκέφτηκα και όταν πήρε ο hunter το πηδάλιο αλλά πάλι τα λαστιχάκια κρατούσαν σα βεντούζες.... ,τουλάχιστον έτσι αισθανόμουνα εγώ.
Καλά βρε Γιάννη,όταν τό πήρα εγώ το αυτοκίνητο,τό κοντέρ δέν ξεπέρασε τα 120 χ.α.ω,καί μάλιστα σέ ευθείες μέ ελάχιστες ανοιχτές καμπές.
Πού ακριβώς θα ξεκολλούσαμε; -
Αμαρτία εξομολογημένη και ελπίζω συγχωρεμένη. Σε 1-2 στροφές των 110 χλμ.
-
Πάντως, σοβαρά, δεν τα έχω ζορίσει παραπάνω απ' ότι τα Continental... Και που ακριβώς νόμιζες ότι θα ξεκολλήσουμε στην Αθήνα;;; Αφού πήγαινα σαν Παναγίτσα!!!! Σε καμία περίπτωση το αμάξι δεν έφτασε ούτε καν κοντά στα όριά του! (για τέτοια μόνος και αλλού... )
Επαναλαμβάνω, καλά λάστιχα, αλλά όχι και τίποτα το ιδιαίτερο! Απλά καλά με έμφαση στην άνεση!
-
Ε τότε πρέπει να αναθεωρήσω τα δικά μου όρια.
Βέβαια άλλη αίσθηση έχεις όταν οδηγάς ο ίδιος και άλλη όταν είναι κάποιος άλλος στο τιμόνι με διαφορετικό αυτοκίνητο. -
Ε τότε πρέπει να αναθεωρήσω τα δικά μου όρια.Μια χαρά είναι τα δικά σου όρια!!! Εκείνη τη βόλτα στον Χολομόντα ακόμα την θυμάμαι...
Βέβαια άλλη αίσθηση έχεις όταν οδηγάς ο ίδιος και άλλη όταν είναι κάποιος άλλος στο τιμόνι με διαφορετικό αυτοκίνητο.
Ακριβώς...
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Ε τότε πρέπει να αναθεωρήσω τα δικά μου όρια.
Μια χαρά είναι τα δικά σου όρια!!! Εκείνη τη βόλτα στον Χολομόντα ακόμα την θυμάμαι...
ε μα αυτος ο χολομωντας.......
-
Ο χρήστης caliostro έγραψε:
Σκέφτομαι να αλλάξω σύντομα λάστιχα (σε Xsara) που φοράει από το εργοστάσιο MICHELEN 195/55/R15 σε ζάντα πλάτους 6''. Το θέμα είναι ότι θέλω να περάσω σε διάσταση 205/50/R15 (για να ξεφύγω από το 50αρι προφίλ) αλλά δεν θυμάμαι ποια πρέπει να είναι η σχέση του πλατους της ζάντας με το πλάτος του πέλματος. Επειδή με αυτή την αλλαγή η διαφορά στην περιφέρεια των τροχών είναι 1,6% υπάρχει και η επιλογή του 215/50/R15 με μηδενική διαφορά στην περιφέρεια , αλλά φοβάμαι ότι πρέπει να πάω για αλλαγή ζάντας (φαρδύτερη). Θυμάται κανένας την σχέση πέλματος με πλάτος ζάντας ?Εγώ άλλαξα τα μάμά λάστιχα του XSARA (MICHELIN 195/55/R15) πρίν μία εβδομάδα με τα TOYO PROXES T1R στην ίδια διάσταση βέβαια, και έχω πάθει πλάκα με την απόδοση τους!!!!
Μπαίνεις σε κάτι φουρκετες με τζάμι άσφαλτο και κρατάει φοβερά (η τιμή τους χαμηλότερη από το MICHELIN exalto και από το GOODYEAR eagle ).
-
Και εγώ με τα hankook είχα καλύτερο κράτημα αλλά αντέξανε τα μισά χιλιόμετρα σε σχέση με τα michelin.
-
Και εγώ με τα hankook είχα καλύτερο κράτημα αλλά αντέξανε τα μισά χιλιόμετρα σε σχέση με τα michelin.Aκριβώς!
Αλλωστε σλόγκαν της Μισλέν είναι Οι καλύτερες επιδόσεις είναι αυτές που αντέχουν στον χρόνο... -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Και εγώ με τα hankook είχα καλύτερο κράτημα αλλά αντέξανε τα μισά χιλιόμετρα σε σχέση με τα michelin.
Aκριβώς!
Αλλωστε σλόγκαν της Μισλέν είναι Οι καλύτερες επιδόσεις είναι αυτές που αντέχουν στον χρόνο...Εκτος αν αναφερονται στην F1!
-
Πάντως τα MICHELIN από τα 15.000 και μετά ήτανε για πέταμα.
-
Τελικά έβαλα τα BRIGESTONE στην ίδια διάσταση με την αρχική . Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν θετικότατες με κοντινές όμως μετακινήσεις. Το Σαββατοκύριακο (αν όλα πάνε καλά) θα δοκιμαστούν κάτω από ...άλλες συνθήκες. Πάντως με τις μέχρι τώρα εντυπώσεις , MICHELIN θα το σκεφθώ πολύ να ξαναβάλω.
Όσο αφορά το αρχικό μου ερώτημα που ήταν ποιά η βέλτιστη σχέση πλάτους ζάντας με πλάτος πέλματος τελικά την βρήκα την απάντηση (πλάτος ζάντας = 67 - 75 % του πλάτους του πέλματος). -
Όσο αφορά το αρχικό μου ερώτημα που ήταν ποιά η βέλτιστη σχέση πλάτους ζάντας με πλάτος πέλματος τελικά την βρήκα την απάντηση (πλάτος ζάντας = 67 - 75 % του πλάτους του πέλματος)
Σε τι μονάδες μέτρησης είναι τα παραπάνω?
Δηλαδή σε 5.5J ζάντα ποιό είναι το ιδανικό πλάτος πέλματος?
Κάτι δεν καταλαβαίνω στην παραπάνω formula. -
5,5J σημαίνει πλάτος ζάντας 5,5 ίντσες. Η αναλογία 67 μέχρι 75 % σημαίνει ότι ένα λάστιχο με πλάτος πέλματος πχ 205 χιλιοστά (δηλαδή 20,5/2,54 = 8,07 ίντσες χρειάζεται ζάντα πλάτους από 5,4 έως 6,05 ίντσες το οποίο με βάση τις υπάρχουσες διαστάσεις (πλάτους ) ζαντών σημαίνει ότι το λάστιχο πλάτους 205 mm μπαίνει σε ζάντες με πλάτος 5,5J έως και 6J. Αυτή η αναλογία τηρείται ώστε το λάστιχο ούτε να μαγουλιάζει υπερβολικά αλλά ούτε και να μην μπορεί να 'σφίξει' πάνω στη ζάντα.
-
Λοιπόν...έκανα μια μινι-έρευνα αγοράς και έχω καταλήξει στις εξής δυο επιλογές ,155/65/13.
Continental made in Czehia με 235 e.
Toyo made in japan με 200 e.
Ποιά είναι η γνώμη σας;
Γενικά στις μικρές διαστάσεις παίζει πολύ η Πολωνία που για εμένα δε θεωρείται αξιόπιστη επιλογή. Επίσης τουρκία,Φιλλιπίνες που τις έχω αποκλείσει από τη λίστα.
Π.χ goodyear made in turkey;-Poland με 220 e , βρε ούστ.
yokohama made in Phillipines με 200 e
bridgestone made in Poland με 200 e -
Επειδή οι τιμές μου φαίνονται τσιμπιμένες θα κάνω και μια βόλτα στην Κομοτηνή. Προτιμώ να τα δώσω σε βενζίνες παρά σε κάποιον απατεωνίσκο.
-
Επειδή οι τιμές μου φαίνονται τσιμπιμένες θα κάνω και μια βόλτα στην Κομοτηνή. Προτιμώ να τα δώσω σε βενζίνες παρά σε κάποιον απατεωνίσκο.Γιατί δεν δοκιμάζεις κάτι σε 165-60-13;;; Τα προφίλ που τελειώνουν σε 0 είναι πιο φθηνά συνήθως από αυτά που τελειώνουν σε 5... Πχ 195-55-15 τιμή 400 ευρώ, 195-50-15=>230...
Για να έχεις στο νου σου και κάποιες συγκριτικές τιμές μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο http://www.elastika-online.gr ...
Γενικώς, άποψη έχω μόνο για τις μεγαλύτερες διαστάσεις... Για τα uniroyal τα είπαμε, για τα continental (τα premium contact I) μέτρια στο στεγνό, εξαιρετικά στο βρεγμένο, σκληρά πλαϊνά και αρκετός θόρυβος κύλισης...
Για τα ΤΟΥΟ μου είπε ο ξάδερφος που έχει το λαστιχάδικο, ότι γενικά τα θεωρεί πολύ καλά λάστιχα, αλλά αταίριαστα με τις συνθήκες της Ελλάδας (ζέστη)... Τώρα, μπορεί να το είπε για να προωθήσει τα unoroyal, αλλά δεν νομίζω... Μπορεί να κάνει και λάθος βέβαια, μιας και αυτό ήταν πολύ γενικό.
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια....