-
Ο χρήστης Fanis F1 έγραψε:
Μηπως μπορει να μου καποιος να μου πει τους 4 κωδικους του f1 challenge99-02Μάλλον δεν επιτρέπεται να αναφερθούν δημόσια τέτοιοι κωδικοί
-
Παιδιά θα ήθελα να αναφέρω ένα πρόβλημα που έχω και αν μπορείτε να μου πείτε τη λύση. Είχα τα win98 και έπεζα f12001 και f12002 χωρίς κανένα πρόβλημα... τώρα όμως που έχω winΧΡ δε μου παίζει κανένα απο τα δύο. Μόλις πατάω το εικονίδιο για να αρχίσουν μου βγάζει μια μαύρη οθώνη. ?? βοηθεια!!!
-
Thanks,gvala και sirqus!!!
-
Να πω καποια πραγματα.
Τα λαστιχα το '67 δεν ειχαν καμια σχεση με τα σημερινα. Αντεχαν πολυ περισσοτερο και ηταν πολυ πιο σκληρα. Αρα ειναι φυσιολογικο (και ρεαλιστικο) ο παραγοντας 'φθορα' να θεωρειται αμελητεος. Επισης ακριβως λογω της σκληρότητας τους τα ελαστικα δεν ερχονταν ευκολα σε θερμοκρασια λειτουργιας. Γι' αυτο πριν απο καθε δοκιμαστικο γυρο (γρηγορο) χρειαζονται μερικοι πιο αργοι και γι'αυτο στην αρχη του αγωνα παμε φυλαγμενα.
Αυτα για το GPL.
Παμε στο Netkar τωρα. Κατεβασα το full edition και οταν ολοκληρωθηκε το κατεβασμα δεν ετρεχε. Η πηγη ηταν το ιταλικο site. Τωρα κατεβαζω το 'μικρο' απο ενα αλλο site που αναφερθηκε προηγουμενως.
Υ.Γ. Watkins Glen ---> 1:06:61 (περιμενω και τους δικους σας χρονους)
-
A, na ena wraio thread.
Loipon karfwto GRAND PRIX LEGENDS
Tous xairetismous mou ston JarnoT ston Θέμη K. και στον μα8ητευόμενό μου A VIPER.
An eksairesoume kapoia stoixeia h eksomoiwsh gia to 1998 htan katapliktiki kai 'second to none' pws lene kai sthn Agglia. (Ontws ta lastixa htan sklhra alla p.x borousan kai na skasoune ypo megalh piesh)
Par' ola ayta, paizw systhmatika offline kai eimai fan twn full distance races. Prin apo 5 meres ekana kai to megalo tolmhma 100 gyrous sto Monaco (xwris voi8imata kai me damage ennoeitai) kai sas lew meta apo 2wres kai 35 lepta katalavaineis giati to GPL einai korifi (match this Themis ). Se kanena allo sim den kourazesai toso.
Episis gia mena thn kalyterh eksomoiwsh simulator thn exei gia mena to Nascar 2003 ths Papyrus/Sierra. Mporei oi strofes ekei na einai mono aristeres (ektos apo tis 2 road courses to Watkins kai to Sears Point) alla einai h apolyth koryfh sto eidos toy me plires kai realistikotato tire wear simulation.
Sta NetKar-oeidh den pistevw pote. Eida pws katenthse to Driver... Ayta. GPL forever
Edit: kai toys xairetismous mou kai ston Aristoteli, kai akouste ton gia to colin 3. Mporei na einai h apo8ewsh ths pantas alla ena Ford Focus RS den mporei na pianei 0-60mph se 2.7 deytera se sa8ro edafos kai se anhfora....ELEOS pia me ayta ta 'sim'. Protimw na 'ksekourazomai' me to NFS 5, to pio sovaro NFS... eimai kai porsche fan
-
RS3!
'pleasure.....is art'
-
Ο χρήστης JimClark έγραψε:
A, na ena wraio thread.Loipon karfwto GRAND PRIX LEGENDS
Φυσικά δεν πρόκειται να διαφωνήσω (το ξέρεις καλά) αλλά προς Θεού μην αμφιβάλλεις ούτε δευτερόλεπτο για το netKar! Έχει ανεβάσει τον πήχυ ψηλότερα από το GPL, χωρίς πλάκα. Τα παιδιά που το εξελλίσουν έχουν κάνει φοβερή δουλειά και έπεται συνέχεια.
Ένα από τα σημαντικότερα ατού του εξομειωτή είναι πως τα διαθέσιμα οχήματα είναι τελείως ετερόκλητα, από διάφορα genres και εποχές (new Mini, 1962 Ferrari 250GTO, Pagani Zonda, Ferrari 360 Modena, Toyota Supra competition, F3000 και πολλά άλλα). H συμπεριφορά του κάθε αυτοκινήτου στο δρόμο είναι απόλυτα ξεχωριστή από κάθε άλλου, όπως και θα έπρεπε άλλωστε. Τα δεδομένα για τα physics του κάθε αυτοκινήτου προέρχονται από τα πραγματικά αυτοκίνητα, ούτως ώστε η εμπειρία που προσφέρει το καθένα να είναι όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα και αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνεις, δεν σου μένει αμφιβολία, ακόμα κι αν δεν έχεις οδηγήσει ποτέ τέτοιο αυτοκίνητο. Ακούγεται οξύμορο κι όμως... δεν είναι.Επίσης είναι ένας καλός τρόπος να καταλάβει ο κολλητός σας ο οποίος βλέπει ένα Zonda σε φωτογραφία περιοδικού και το σχόλιό του είναι 'α ρε να 'χα ένα τώρα να το 'σκιζα', πως αν είχε ένα τώρα ΔΕΝ θα το έσκιζε, δεν θα πλησίαζε ΚΑΝ στο να το πιέσει ελαφρά. Και βάλτε του και στοίχημα άμα είστε αδίστακτοι (κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με κλοπή εκκλησίας). 'Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους κώλους' κι όλα τα σχετικά...
Εκτός από το Mini, το μόνο αυτοκίνητο με το οποίο μπορεί να πλησιάσει κάποιος τα όρια του αυτοκινήτου ΣΧΕΤΙΚΑ εύκολα είναι η 360 Modena, όμως κι αυτή στο όριο 'δαγκώνει' το ίδιο δυνατά με οτιδήποτε άλλο. Πραγματική απόλαυση, πραγματική Ferrari.
Για τους σκληροπυρηνικούς GPLers υπάρχει πρόβλεψη! Ferrari 250GTO! Πραγματικό καθαρόαιμο cavallino rampante, άμα καταφέρεις να τη δαμάσεις κινδυνεύεις να πάθεις μόνιμη αγκύλωση των μυών του προσώπου έχοντας ένα κολλημένο 'χαμόγελο της ευτυχίας'. Έτσι -> -
Εγώ έχω μια γενική απορία για ΟΛΑ τα sims: Ποιος μας πιστοποιεί, εγγυάται, κλπ, κλπ, ότι τα μοντέλα οδήγησής τους ανταποκρίνονται όντως στην πραγματικότητα? Ότι είναι δηλαδή ρεαλιστικά?
Υπάρχει η γενική τάση να χαρακτηρίζονται ρεαλιστικότερα τα δυσκολότερα, κάτι που κατά την προσωπική μου άποψη είναι λανθασμένη προσέγγιση. Το έχω ξαναγράψει (σε άλλο thread νομίζω, ίσως και σε άλλο forum), αλλά είχα διαβάζει ότι ένας παλιός οδηγός αγώνων έχει δηλώσει πως η συμπεριφορά των αυτοκινήτων στο GPL δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την συμπεριφορά των αυτοκινήτων που αναπαριστάνει (δεν θυμάμαι ποιος ήταν, δυστυχώς). Ο nass79 νομίζω έιχε γράψει ότι του φαίνεται εντελώς παράλογο να διπλώνει η Ferrari (netKar) με 60 χμ/ώρα σε στροφή μεγαλύτερη των 90ο και πρέπει να έχει δίκιο! Για να μη μιλήσουμε για το Pagani.
Το θέμα πιστεύω είναι τι διασκεδάζει τον καθένα μας, πόση ελεύθερη ώρα έχει στη διάθεσή του και πόσο ταυτίζεται με τα αυτοκίνητα που οδηγεί.
Εγώ πάντως τον τελευταίο καιρό όποτε κάθομαι να τρέξω στο PC (αραιά και που δηλαδή) το μόνο που τρέχω είναι το NFS5. Δεν είναι sim, αλλά διασκεδάζω αφάνταστα και δεν είναι και τόσο εύκολο να κατεβάζεις τους χρόνους... απαιτεί αρκετή συγκέντρωση, αρκετό παίξιμο με τις ρυθμίσεις και κυρίως διάρκεια!
-
Btw, με φτιαγμένη (tuned) 911 Turbo του 2000 (996), πίεση ελαστικών 45, χαμηλωμένη τέρμα, ροπάτο κιβώτιο (close ratio), τέρμα σκληρή ανάρτηση (100) με τη μικρότερη δυνατή διαδρομή (100), ζυγισμένα φρένα 50-50 και downforce επίσης 50-50 μπρός πίσω έχω κάνει χρόνο 2.05.90 στα Πυρηναία Όρη. Έχει νομίζω περιθώριο να κατέβει άλλα 2 secs περίπου.
Υπάρχει κανείς άλλος να ανταλλάξουμε χρόνους? Αναζητάω ένα σημείο αναφοράς γιατί είμαι στο σκοτάδι!
-
Όσον αφορά την δική μου περίπτωση, εγώ βασίζομαι σε διάφορα άρθρα και δηλώσεις οδηγών που έχουν μιλήσει για διάφορες στροφές σε πίστες του πρωταθλήματος. Δηλαδή το πως συμπεριφέρονται τα μονοθέσια όταν περνούν από τις συγκεκριμένες στροφές. Επίσης έχουν πει τόσα για την ιδιαιτερότητα των curbs της Imola κτλ κτλ. Αν όλα αυτά είναι ίδια με τον εξομοιωτή που χρησιμοποιώ τότε μπορείς να πεις ότι είναι ρεαλιστικό. Ειδικά μάλιστα αν έχεις χρησιμοποιήσεις πολλά F1 sim τότε σχηματίζεις ακόμα καλύτερη άποψη. Εγώ έχω τρέξει τα:
Monaco Grand Prix Racing Simulation 2
F1 99
Grand Prix 3
Formula 1 2000
Formula 1 2001
Racing Simulation 3 -
Στην πραγματικότητα είναι σίγουρο πως δεν είναι δυνατόν να ανταποκρίνονται, με την έννοια πως το δικό σου το τιμόνι είναι σχεδόν αδύνατο να έχει την ίδια αίσθηση σε feedback με αυτή του αυτοκινήτου του εξομοιωτή. Επίσης δεν έχεις περιφερειακή όραση, άρα η εμπειρία διαφέρει σε σχέση με το πως βλέπεις τα πράγματα στην οθόνη και το πως θα αντιλαμβανόσουν το χώρο στο κανονικό αυτοκίνητο.
Όμως, υπάρχουν πράγματα τα οποία έχουν εξομοιωθεί όσο καλύτερα γίνεται για τη χρονική στιγμή που μιλάμε. Για παράδειγμα, στο netKar γίνονται 333 υπολογισμοί το δευτερόλεπτο που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων θέση οχήματος στο δρόμο, πλευρική επιτάχυνση, γρανάζωμα κιβωτίου, ταχύτητα, πρόσφυση ελαστικών σε σχέση με τα υπόλοιπα δεδομένα και εγώ δεν ξέρω τί άλλο... Τα δεδομένα που έχει το engine του εξομειωτή είναι παρμένα από τα πραγματικά οχήματα, πρόκειτα για 'real life' data. Το Pagani ας πούμε, έχει τόσο βάρος, τέτοιες σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων, τέτοια ροπή, τέτοια δύναμη και τέτοια λάστιχα (μαλακά ή σκληρά) όπως στην πραγματικότητα. Επίσης επιταχύνει με ρυθμούς πολυβόλου και είναι λογικό τα braking points να είναι πολύ νωρίτερα από άλλα αυτοκίνητα, ενώ και το βάρος του δεν είναι αμελητέο. Παιχνίδια στα οποία μπορείς να πάρεις ένα Zonda ή μια McLaren F1 και να στρίβεις 90άρες στροφές με 270χλμ λες και είσαι σε ράγες είναι λίγο αστεία. Καλά για να κάνεις πλάκα, αλλά από το netKar δεν περιμένεις να κάνεις πλάκα, δεν έχει φτιαχτεί γι αυτό το λόγο. Αντίθετα με το netKar μάλλον τσαντισμένος θα κλείσεις τον υπολογιστή όταν τελειώσεις.Όσον αφορά την GTO στο netKar πρέπει να λάβουμε υπόψη ορισμένα πράγματα: Το αυτοκίνητο φτιάχτηκε το '62, gizmos όπως ABS, ESP, EBD, antispin, traction control και άλλες τέτοιες αηδίες δεν υπήρχαν τότε, οπότε είσαι 'καταδικασμένος' να το ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ το αυτοκίνητο. Και μιλάμε για ένα αυτοκίνητο το οποίο είχε V12 κινητήρα που έδινε 290 άλογα στους πίσω τροχούς (με λάστιχα εποχής - βλέπε 'κούτσουρα'), άρα η προσοχή και το ζύγισμα του αυτοκινήτου από τον οδηγό έπρεπε να είναι spot on από τα 0 μέχρι τα πάρα πολλά χιλιόμετρα της τελικής (για το LeMans είχε φτιαχτεί), ειδικά αν σκεφτείς πως τότε οι καμπύλες απόδοσης της δύναμης και της ροπής δεν ήταν τόσο ισορροπημένες όπως σήμερα. Έμπαινες σε μια στροφή αφήνοντας το γκάζι; Spin... Έμπαινες σε μια στροφή πατώντας πολύ το γκάζι; Spin. Δοκίμαζες να γκαζώσεις πριν το apex επειδή είχες μπει με λίγα στη στροφή; SPIN!
Η πλάκα είναι πως για ό,τι και να σου συμβεί δεν μπορείς να κατηγορήσεις κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό σου. -
?λλο πράγμα εννοούσα παιδιά.
Βασικά η οδηγική συμπειρφορά οποιουδήποτε αυτοκινήτου είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική, ειδικά όταν περιέχει τόσες πολλές ρυθμίσεις. Κι εννοείται ότι εξαρτάται κι από το οδηγικό στυλ του καθένα.
Θα προτιμούσα λοιπόν να υπάρχει κάποια πιστοποίηση ρεαλίσμού στους εξομοιωτές, π.χ. από τους δοκιμαστές της Φεράρι, της Μίνι κλπ, κλπ. Ή από τις ομάδς της Φ1.
Για παράδειγμα, αν αποφασίσει η ΜακΛάρεν να φτιάξει sim, όπως ακούγεται, είναι περισσότερο αρμόδια να... ξέρει από οποιαδήποτε EA Sports, Electronic Arts και Geoff Crammond. Και πάλι, η ΜακΛάρεν δεν θα είναι διατεθειμένη να ανοίξει όλα της τα χαρτιά μέσω ενός sim. Ακόμα και η Πόρσε που έδωσε αποκλειστική άδεια στην Electronic Arts για το NFS5 (μονοετούς διάρκειας) σε καμία περίπτωση δεν την χορηγεί ως πιστοποιητικό ρεαλισμού.
-
Xάρη θα διαφωνήσω μαζί σου θεμελιωδώς! Υποκειμενική είναι η συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου όταν ΔΕΝ έχει πολλές ρυθμίσεις, όχι όταν έχει. Επίσης όταν φτιάχνεις έναν εξομειωτή (όχι game) δεν προσπαθείς εσύ να δώσεις 'χαρακτήρα' στο κάθε αυτοκίνητο. Βάζεις τα δεδομένα και το αυτοκίνητο παίρνει τον χαρακτήρα μόνο του. Αυτό είναι η εξομείωση. Τώρα, όσο καλύτερη εξομείωση έχεις κάνει μέσω κώδικα, τόσο πιο πιστή στην πραγματικότητα θα είναι η εμπειρία όταν θα τρέξεις.
Στο GPL για παράδειγμα υπάρχουν κάποια ελατώματα στο μοντέλο των ελαστικών τα οποία έχουν διορθωθεί σε μεταγενέστερα sims που βασίζονται στο ίδιο physics engine (NASCAR 2003 πχ). Άρα είναι λογικό αν κάποιος οδηγός (Surtees?) δοκίμασε το GPL και το αυτοκίνητο γλιστρούσε περισσότερο από όσο ήξερε, να πει πως η εμπειρία δεν είναι απόλυτα πιστή. H τεχνολογία προχωράει όμως και πλησιάζουμε όλο και κοντύτερα. Το netKar είναι όσο πιο κοντά έχουμε φτάσει μέχρι στιγμής (στα σπίτια μας...)
Επίσης να σου πω επί του θέματος πως το Μini στο netKar μπήκε επειδή ο προγραμματιστής οδηγούσε ένα τέτοιο όταν έγραφε το πρόγραμμα. Και ο ίδιος λέει πως η εμπειρία είναι παρόμοια με το πραγματικό αυτοκίνητο. Εγώ δεν μπορώ να διαφωνήσω σε αυτό. -
Μάνο, για τη Modena νομίζω έγραφε ο nass79, όχι για τη GTO στο netKar! Την Modena δεν έχει το παιχνίδι (εκτός της GTO)?
-
Ο χρήστης cavallino έγραψε:
Xάρη θα διαφωνήσω μαζί σου θεμελιωδώς! Υποκειμενική είναι η συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου όταν ΔΕΝ έχει πολλές ρυθμίσεις, όχι όταν έχει.Τι λες βρεεεεεεεεεεεεε????
Αν δεν έχει καθόλου ρυθμίσεις είναι στάνταρ=ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ συμπεριφορά. Όσο περισσότερες ρυθμίσεις γίνονται (τουτέστιν προσαρμογή στο οδηγικό σου στυλ) τόσο πιο υποκειμενική γίνεται η συμεπριφορά του αυτοκινήτου. Π.χ. αν εσένα σου αρέσει η υπερστροφή κι εμένα η υποστροφή θα στήσουμε το αμάξι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικά και αυτό θα συμπεριφέρεται επίσης εντελώς διαφορετικά! Αν δεν πειράξουμε τίποτα, τότε θα συμπεριφέρεται ΙΔΙΑ οποιος από τους δυο μας και να το οδηγήσει. Δνε θα κάνουμε ίδιους χρόνους, αλλά το αμάγι θα συμπεριφέρεται ΙΔΙΑ.
-
Σε ότι αφορά το θέμα με το παιδί που έχει Mini και το έφτιαξε στο netKar όπως το έχει αξιολογήσει εκείνος, είναι σαν να μου λες ότι αν φτιάξω εγώ ένα sim θα κάνω την οδηγική συμπεριφορά του Astra ρεαλιστική! Ή σαν να μου λες ότι αν σου πούμε εσένα να φτιάξεις ένα sim που θα έχει μέσα μια Maranello και μια SL55 AMG θα κάνεις οποιαδήποτε από τις δυο ρεαλιστικές (ακόμα και να τις έχεις οδηγήσει και τις δυο επί μακρόν χρονικό διάστημα ... στοίχημα ότι θα φτιάξεις τη Maranello να ρίχνει 10 secs στον γύρο στην Mercedes )
-
Αυτό που λες Χάρη, παρόλο που αποτελεί υγρό όνειρο όλων μας, είναι νομίζω λίγο ουτοπικό. Καμία ομάδα Φ1 δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθεί τόσο σοβαρά με ένα sim, πέρα από το να δώσει μερικά data σαν βοήθεια για την κατασκευή του.
Και γενικότερα, περί ρεαλισμού. Σίγουρα, ποτέ δε θα μάθουμε πόσο ρεαλιστικό ή όχι είναι ένα παιχνίδι, αν και υπάρχει τρόπος. Θα μπορούσε κάποιος να κατασκευάσει την πίστα των Μεγάρων στο netkar, να παίξει με το mini, και μετά να πάει με ένα mini να τρέξει στην αληθινή πίστα και να συγκρίνει. Μπορείς να συγκρίνεις κυρίως αν το παιχνίδι επιταχύνει ρεαλιστικά, στρίβει περίπου με τις πραγματικές ταχύτητες και φρενάρει στα ίδια braking points. Αυτό βέβαια προϋποθέτει αρκετά γρήγορη οδήγηση στην πραγματικότητα, καθότι είναι πολύ ευκολότερο να οδηγήσεις γρήγορα στην καρέκλα του δωματίου σου.
Εκτός λοιπόν κι αν δεν κάνουμε αυτό το τεστ, δεν θα μπορούμε να ξέρουμε σίγουρα.
Γεγονός είναι πάντως πως το netkar, φαίνεται τουλάχιστον να τα καταφέρνει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι. Δε λέω ότι είναι η απόλυτη εξομοίωση, αλλά ΙΜΗΟ είναι ό,τι καλύτερο έχει να μας προσφέρει η σημερινή προγραμματιστική εμπειρία στον τομέα αυτόν, και μάλιστα, δωρεάν, έτσι;
-
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το προηγούμενο post μου το έγραψα ΧΩΡΙΣ να έχω διαβάσει το τελευταίο post του cavallino.
-
Δεν συμφωνώ Θέμη, διότι δεν θεωρώ ούτε εμένα, ούτε εσένα, ούτε κανέναν σαν εμάς ικανό να αξιολογήσει όσο το δυνατόν αντικειμενικότερα την συμπεριφορά ενός οποιουδήποτε αυτοκινήτου.
Ικανούς θεωρώ εκείνους που κάνου ναυτή τη δουλειά ως επάγγελμα (π.χ. δοκιμαστές, εξελικτές, κλπ).
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Αν δεν έχει καθόλου ρυθμίσεις είναι στάνταρ=ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ συμπεριφορά.Στα αυτοκίνητα παραγωγής, ΔΕΝ έχεις δυνατότητα να στήσεις το αυτοκίνητο. Το μόνο που ορίζεις είναι το livery και το φορτίο καυσίμου!! Does this sound good enough??
Σε ότι αφορά το θέμα με το παιδί που έχει Mini και το έφτιαξε στο netKar όπως το έχει αξιολογήσει εκείνος, είναι σαν να μου λες ότι αν φτιάξω εγώ ένα sim θα κάνω την οδηγική συμπεριφορά του Astra ρεαλιστική
Αν διαβάσεις το προηγούμενο post μου και δεις τι γραφω για το mini και τα Μέγαρα, νομίζω θα συμφωνήσεις και θα καταλάβεις τι εννοούσε ο Μάνος.
F1 Games/Simulators