-
Ο χρήστης cavallino έγραψε:
Μερικές απαντήσεις βρίσκονται στο παρακάτω λινκ
http://www.racesimcentral.com/articles/interviews/stefano2.shtmlΕίπα όμως και πριν (2 φορές) πως σε κάθε αυτοκίνητο έχουν δωθεί ορισμένες παράμετροι για βάρος, φρένα, επιτάχυνση, γρανάζωμα, θερμοκρασία και είδος ελαστικού. Ο σκοπός αυτού είναι να εξομειωθεί όσο το δυνατόν πιστότερα η συμπεριφορά του κάθε αυτοκινήτου σε καταστάσεις σαν αυτή που αναφέρεις. Θα είναι 100% σωστή η συμπεριφορά του αυτοκινήτου; Δεν ξέρω, αλλά και με 95% πιστότητα εγώ θα είμαι ικανοποιημένος. Αυτό που ξέρω είναι πως σίγουρα θα πλησιάζει την πραγματικότητα περισσότερο από όσο σε οποιοδήποτε άλλο εξομοιωτή αυτή τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση θα γνωρίζω πως δεν θα μπορώ να μπαίνω απροβλημάτιστα σε μια κλειστή στροφή με 270 χαω και να βγαίνω με 320.
Και για την... ταμπακιέρα:
*How do you get the 'feel' of the cars just right?
That's where experience of great drivers like Aristotelis Vasilakos comes to play. After almost two years of collaboration, I totally trust him... and he's learnt how to communicate with me effectively and gives great feedbackI'm not good enough to bring a sim or real car to the limit, so I have to trust him. And I trust the physics too.
Aristotelis's job is just that...bring the cars to the limit and tell me what he thinks?if there are strange things into a damper (I mean the code) he's able to spot them... of course he doesn't say 'the damper code is bugged'... he will tell me 'there's something strange in the left rear suspension'... then it's my turn to go and look for possible bugs or anything.
His favourite test track is Suzuka... he spent night after night there with the Supra, to tune the aerodynamic effects (due to the high speed corners). It was a hard job, but we're really proud of what we achieved.*
Ο Αριστοτέλης ακούω πως είναι φοβερός οδηγός σε sims, είχε μέντορα τον Μάκη, ο οποίος Μάκης ήταν ο Νο1 οδηγός της μοναδικής ελληνικής ομάδας
που EIXA ιδρύσει στο Ιντερνετ πριν αρκετά χρόνια, η οποία στη μια και μοναδική χρονιά της κέρδισε το παγκσόσμιο πρωτάθλημα RS2 (πάνω από 100 οδηγοί). Έχουμε μιλήσει και με το νΑριστοτέλη 1-2 φορές μέσω Ίντερνετ.Ο Άρης όμως όσο οδηγάρα και να είναι (γνωρίζω ότι έχει και πραγματική εμπειρία σπορ αυτοκινήτων που εμείς δεν έχουμε -ζει στην Ιταλία), ΔΕΝ έχει τα εχέγγυα να με πείσει ότι μπορεί να αξιολογήσει αντικειμενικά τόσα πολλά κα ιτόσο ετερόκλητα μεταξύ τους αυτοκίνητα. Απλά υστερεί ένανατι των επαγγελματιών, as simple as that!
Το πάντρεμα των αριθμών, η υπεραπλούστευσή τους και το coding τους σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν αποτελεί εχέγγυο για την ρεαλιστική συμπεριφορά αυτών των αυτοκινήτων. Η από πρώτο χέρι και μακρόχρονη πείρα είναι μακράν καλύτερος σύμβουλος από οποιοδήποτε νούμερα, τουλάχιστον στη δική μου λίστα κριτηρίων.
-
Ο χρήστης opterios έγραψε:
Βασικά, δεν έχει φτιαχτεί ΠΟΤΕ sim με αυτοκίνητα που να μην είναι καν αγωνιστικά. Το νετκαρ είναι το πρώτο. Μιλάω για SIMS. Αν εσύ θεωρείς το ΝΦΣ σιμ, είναι άλλη υπόθεση.
Οκ Θέμη, αφού μετά από όσο καιρό γνωρίζόμαστε, θεωρείς ότι θεωρώ SIM το NFS5 δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω!
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Ποια αυτοκίνητα παραγωγής ρε συ Θέμη? Μιλάμε για sims στο PC, έτσι δεν είναι? Και κυρίως για το netKar? Εσύ έχεις δει ότι στο netKar μόνο livery και κάυσιμα αλλάζεις στο αυτοκίνητο?Αυτό ήθελα να στο πω εδώ και ώρα και το ξεχνούσα!!
Φυσικά το έχω δει. Όποιος παίζει θα το έχει δει προφανώς στο setup menu. Δεν κατάλαβα τι σου φαίνεται περίεργο; Λες να σου λέω ψέματα δηλαδή;
-
Υour point being?
Εννοώ ότι επειδή ο Άρης δεν είναι ο Dario Bennuci αλλά απλά ένας πολύ καλός οδηγός με εμπειρία οδήγησης σπορ αυτοκινήτων στην πίστα, τί σημαίνει αυτό για το netKar;
Η Μodena του netKar ας πούμε, σαν οδική συμπεριφορά είναι πιο κοντά στην πραγματική ή σε αυτή του NFS Hot Pusuit 2; -
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Οκ Θέμη, αφού μετά από όσο καιρό γνωρίζόμαστε, θεωρείς ότι θεωρώ SIM το NFS5 δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω!
Φυσικά και ξέρω τι θεωρείς το ΝΦΣ, αλλά με όλα τα προηγούμενα ποστ σου, κάποιος τρίτος ίσως αυτό να συμπεράνει ότι πας να αποδείξεις...!
Όλα αυτά που γράφω, τα γράφω γιατί παρακολουθεί κι άλλος κόσμος. Εμείς, αρκεί μια μέρα να βρεθούμε σπίτι σου να σου βάλω το νετκαρ και να μου βάλεις ΝΦΣ να γουστάρουμε
-
My point was one & only from the very begining:
Κανένα sim μέχρι τώρα δεν έχει τα εχέγγυα να μας πείσει ότι απεικονίζει ρεαλιστικά τα αυτοκίνητα που πραγματεύεται.
-
Χάρη, σε αυτά που λες για τον Άρη, μπορεί να έχεις κάπου δίκιο. Δεν είναι δηλαδή επαγεγλματίας official δοκιμαστής.
ΌΜΩΣ, οφείλεις να αναγνωρίσεις ότι η δουλειά που έχουν κάνει στο παιχνίδι είναι τεράστια. Δεν νομίζω να καθόταν κάποιος καλός οδηγός στην EA, ή στην Microprose να δίνει ΤΟΣΟ feedback. Το πιο πιθανό είναι ο ίδιος ο Crammond να καλιμπράριζε τον κώδικα του GP3 σύμφωνα με το τι του φαινόταν του ίδιου ρεαλιστικό.
Ρε παιδί μου, πώς να στο πω, για να βρούμε άκρη;;
Αν ο ρεαλισμός είναι 100%, το νετκαρ ίσως μόνο πιάνει 10%. Αλλά αυτό το 10% είναι Ό,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ μπορεί να μας δώσει κάποιος αυτή τη στιγμή στο PC μας. Συμφωνούμε;
-
Συμφωνώ στο ότι το νετΚαρ είναι ένα εξαίσιο παιχνίδι, υπερβολικά καλό για ερασιτεχνική δουλειά, η οποία δουλειά σε πολλούς τομείς υπερσκελίζει προϊόντα μεγάλων εταιριών.
Το αν είναι το ρεαλιστικότερο από όλα τα sims ΔΕΝ το γνωρίζω για τρεις βασικούς λόγους:
- ΔΕΝ έχω παίξει όλα τα sims που υπάρχουν στο PC (σταμάτησα στο GP3).
- ΔΕΝ έχω οδηγήσει στην πραγματικότητα ΚΑΝΕΝΑ από τα αυτοκίνητα αυτά.
- ΔΕΝ έχω κανενός είδους απόδειξη (επίσημη κατά προτίμηση) ότι τα υατοκίνητα αυτά συμπεριφέρονται όντως όπως συμπεριφέρονται στο netKar (η σε οποιοδήοτε άλλο sim).
Επίσης, παρά τα πολλά θετικά στοιχεία του netKar έχω εντοπίσει και αρκετά αρνητικά (π.χ. το FF σε συνδυασμό με τη μεταφορά βάρους στα εσάκια είναι καθυστερημένο και παραπληροφορεί τον οδηγό -το έχω επισημάνει και στον Άρη αυτό). Επίσης, το να χτυπάς την ξύλινη πινακίδα και με 30 χμ/ώρα ή να ακουμπάς ένα φράχτη με 10 χμ/ώρα και να σου στραβώνει η ανάρτηση ή να γέρνει το τιμόνι μετά είναι υπερβολικό!
ΥΓ. Αν κάποιος τρίτος έχει καταλάβει από αυτό το thread ότι εγώ θεωρώ το NFS5 sim, προφανώς δεν γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα
-
Ποια αυτοκίνητα παραγωγής ρε συ Θέμη? Μιλάμε για sims στο PC, έτσι δεν είναι? Και κυρίως για το netKar? Εσύ έχεις δει ότι στο netKar μόνο livery και κάυσιμα αλλάζεις στο αυτοκίνητο?
Αυτό ήθελα να στο πω εδώ και ώρα και το ξεχνούσα!!
Φυσικά το έχω δει. Όποιος παίζει θα το έχει δει προφανώς στο setup menu. Δεν κατάλαβα τι σου φαίνεται περίεργο; Λες να σου λέω ψέματα δηλαδή;
Να μην πεις ψέμματα Θέμη (το ξέρω ότι στο Μίνι δεν έχει ρυθμίσεις), αλλα μιλάμε για sims γενικότερα ή έστω μόνο στο netKar κι εσύ εστιάζεις αποκλειστικά στο Μίνι, και σε άλλο σημείο γράφεις ότι μιλάς για ρεαλισμό του netKar συγκριτικά με άλλα SIMS, αλλά για να το στηρίξεις μιλάς για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ Μινι σε δοκινμή στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ πίστα των Μεγάρων και μιλάμε για οδηγική συμπεριφορά γενικώς κι εσύ το περιορίζεις στο φρενάρισμα.
-
Κανείς δεν είπε ότι το Netkar είναι το τελειότερο παιχνίδι.
Έχει ατέλειες και είναι γνωστές και σε αυτούς που το φτιάχνουν.Το θέμα είναι ότι τα παιχνίδια με πραγματικά αυτοκίνητα (όχι F1) είναι λίγα οπότε μάλλον είναι από τα πιο ρεαλιστικά που έχω παίξει...
Όσο για το πώς μπορούμε να το κρίνουμε νομίζω με απλή λογική και σύγκριση
Πιο θα είναι πιο ρεαλιστικό? Αυτό που σου επιτρέπει να στρίψεις με 180 ή αυτό με 70, χωρίς να σημαίνει ότι το δύσκολο είναι και πιο ρεαλιστικό...
-
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Κανείς δεν είπε ότι το Netkar είναι το τελειότερο παιχνίδι.Όπως κανείς δεν είπε ότι είναι το χειρότερο παιχνίδι.
Έχει ατέλειες και είναι γνωστές και σε αυτούς που το φτιάχνουν.
Ι know.
Το θέμα είναι ότι τα παιχνίδια με πραγματικά αυτοκίνητα (όχι F1) είναι λίγα οπότε μάλλον είναι από τα πιο ρεαλιστικά που έχω παίξει...
Όσο για το πώς μπορούμε να το κρίνουμε νομίζω με απλή λογική και σύγκριση
Πιο θα είναι πιο ρεαλιστικό? Αυτό που σου επιτρέπει να στρίψεις με 180 ή αυτό με 70, χωρίς να σημαίνει ότι το δύσκολο είναι και πιο ρεαλιστικό...
Αυτό που σου επιτρέπει να στρίψεις με όσα χμ επιτρέπει στην πραγματικότητα να στρίψεις το αυτοκίνητο το οποίο εξομοιώνει το παιχνίδι.
Κι επαναλαμβάνω, οδηγική συμπεριφορά δεν σημαίνει μόνο φρενάρισμα, ούτε μόνο στρίψιμο, αλλά πάρα (μα πάρα) πολλά πράγματα μαζί! -
GP4 rulezzzzzz!! Ειναι το κατι αλλο απο ολες τις πλευρες... καλα το οτι αν βρεχει και σταματησει μετα αρχιζει να στεγνωνει η αγωνιστικη γραμμη και γενικα γραφικα και χειρισμος ειναι το κατι αλλο! Ιδιαιτερα ο χειρισμος που μονο σε αυτο και σε ολη τη σειρα του GP3,GP2,GP υπαρχει... Βγαζω full races με απολαυση, και επισης ειναι ακρως ρεαλιστικο!!
-
Ο χρήστης Hakkinen98-99_ έγραψε:
GP4 rulezzzzzz!! Ειναι το κατι αλλο απο ολες τις πλευρες... καλα το οτι αν βρεχει και σταματησει μετα αρχιζει να στεγνωνει η αγωνιστικη γραμμη και γενικα γραφικα και χειρισμος ειναι το κατι αλλο! Ιδιαιτερα ο χειρισμος που μονο σε αυτο και σε ολη τη σειρα του GP3,GP2,GP υπαρχει... Βγαζω full races με απολαυση, και επισης ειναι ακρως ρεαλιστικο!!Χμμμ... το GP4 δεν το έχω τρέξει, αλλά ένα μεγάλο μείον του GP3 είναι πως με όσα χιλιόμετρα και να μπεις στη στροφή, το σώζεις πάντα αν πατήσεις απότομα και στιγμιαία φρένο.
Σε ότι αφορά το 'άκρως ρεαλιστικό' για το χειρισμό, από που προκύπτει?
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Αυτό που σου επιτρέπει να στρίψεις με όσα χμ επιτρέπει στην πραγματικότητα να στρίψεις το αυτοκίνητο το οποίο εξομοιώνει το παιχνίδι.
Κι επαναλαμβάνω, οδηγική συμπεριφορά δεν σημαίνει μόνο φρενάρισμα, ούτε μόνο στρίψιμο, αλλά πάρα (μα πάρα) πολλά πράγματα μαζί!Σίγουρα!
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
εσύ εστιάζεις αποκλειστικά στο ΜίνιΌχι. Τις σχέσεις μετάδοσης δεν να τις αλλάξεις ούτε στην 360, ούτε στο Zonda.
-
εσύ εστιάζεις αποκλειστικά στο Μίνι
Όχι. Τις σχέσεις μετάδοσης δεν να τις αλλάξεις ούτε στην 360, ούτε στο Zonda.
Το ξέρω Θέμη. Αυτό που λέω είναι πως στο netKar δεν υπάρχουν μόνο στοκ αυτοκίνητα αλλά και αγωνιστικά. Όταν κρίνεις λοιπόν το netKar δεν εστιάζεις μόνο σε 1 ή 2 ή 3 αυτοκίνητά αλλά στο σύνολό τους. Και αν στα στοκ αυτοκίνητα είναι 1 φορά δύσκολο να πειστούμε ότι συμπεριφέρονται ρεαλιστικά (δεν υπάρχει πιστοποιητικό ρεαλισμού, ούτε καν επαγγελματίες που να συνυπογράφουν επίσημα για τον ρεαλισμό τους), είναι 100 φορές πιο δύσκολο να πειστούμε για τη ρεαλιστική συμπεριφορά των αγωνιστικών αυτοκινήτων που 'εξομοιώνονται'.
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
εσύ εστιάζεις αποκλειστικά στο Μίνι
Όχι. Τις σχέσεις μετάδοσης δεν να τις αλλάξεις ούτε στην 360, ούτε στο Zonda.
Το ξέρω Θέμη. Αυτό που λέω είναι πως στο netKar δεν υπάρχουν μόνο στοκ αυτοκίνητα αλλά και αγωνιστικά. Όταν κρίνεις λοιπόν το netKar δεν εστιάζεις μόνο σε 1 ή 2 ή 3 αυτοκίνητά αλλά στο σύνολό τους. Και αν στα στοκ αυτοκίνητα είναι 1 φορά δύσκολο να πειστούμε ότι συμπεριφέρονται ρεαλιστικά (δεν υπάρχει πιστοποιητικό ρεαλισμού, ούτε καν επαγγελματίες που να συνυπογράφουν επίσημα για τον ρεαλισμό τους), είναι 100 φορές πιο δύσκολο να πειστούμε για τη ρεαλιστική συμπεριφορά των αγωνιστικών αυτοκινήτων που 'εξομοιώνονται'.
Νομίζω όμως ότι δεν έχουν δώσει ακριβώς την ίδια σημασία σε όλα τα αυτοκίνητα χωρίς να είμαι σίγουρος
Νομίζω ότι στην 360 έχουν ασχοληθεί πολύ περισσότερο σίγουρα στα γραφικά. -
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Όταν κρίνεις λοιπόν το netKar δεν εστιάζεις μόνο σε 1 ή 2 ή 3 αυτοκίνητά αλλά στο σύνολό τους.Σίγουρα έτσι είναι. Αλλά μιλώντας πάλι από την προγραμματιστική πλευρά, αν πετύχεις σε ένα αυτοκίνητο, τότε είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες να έχεις πετύχει και στα άλλα. Και αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά οι νόμοι της φυσικής είναι ακριβώς οι ίδιοι σε κάθε αυτοκίνητο, απλά (για τη φύσική, είναι ΑΠΛΑ όντως) αλλάζουν οι παράμετροι. Δηλαδή, αλλάζει το βάρος, το κέντρο βάρους, η πρόσφυση των ελαστικών κλπ κλπ. Αν λοιπόν έχεις πετύχει ακόμα και στο μίνι τη συνταγή, σημαίνει ότι μάλλον σωστά την έχεις πετύχει και στα υπόλοιπα. Και βγάζω συνεχώς το μίνι στη φόρα, γιατί είναι ένα αυτοκίνητο που είναι πολύ όμοιο με τα δικά μας. Στο όριο, θα συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Και δε μιλάω για λεπτομέρειες, αλλά εκεί που στο GP3 το μονοθέσιο διορθώνεται και δεν ξέρεις αν είναι αληθινό ή όχι, τουλάχιστον σε ένα προσθιοκίνητο 160 ίππων, περίπου ξέρεις.
Δεν ξέρω αν συμφωνείς ή όχι, Χάρη. Πες μου αν είναι να το συζητήσουμε.
-
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Νομίζω όμως ότι δεν έχουν δώσει ακριβώς την ίδια σημασία σε όλα τα αυτοκίνητα χωρίς να είμαι σίγουρος
Νομίζω ότι στην 360 έχουν ασχοληθεί πολύ περισσότερο σίγουρα στα γραφικά.Έχεις προσωπικό μήνυμα για online netKar.
-
Δεν ξέρω αν συμφωνώ Θέμη, κυρίως διότι έχω άγνοια για τις μηχανές εξομοίωσης στα sims, όπως και για τις αληθινές συμπεριφορές των αυτοκινήτων αυτών. Νομίζω ο Άρης είναι ο καταλληλότερος να μας απαντήσει, αλλά θεωρώ σχεδόν απίθανο η ίδια μηχανή εξομοίωσης να εξομοιώνει εξίσου καλά τόσα πολλά και τόσο ετερόκλητα μεταξύ τους αυτοκίνητα (σχεδόν από κάθε άποψη).
Και φυσικά, παραμένει η πρωτογενής αμφιβολία για το πόσο ρεαλιστικά εξομοιώνει η μια μηχανή εξομοίωσης οποιοδήποτε ένα από τα αυτοκίνητα!
F1 Games/Simulators