-
Ο χρήστης georgex έγραψε:
τα ίδια συζητάμε στο skodaclub.gr, μην ανησυχής!!!
προσωπικά δεν ανησυχώ καθόλου, επειδή είμαι άσχετος και δεν ασχολούμαι με το αυτοκίνητο. Διάβασα το βιβλιαράκι, δεν ρώτησα κανέναν σχετικότερο από μένα πωλητή/μηχανικό γιατί έχουμε γεμίσει από σχετικούς
όποιος θέλει ας τα αλλάζει κάθε 1.000, 2.000, όσα νομίζει και ας κάνει σέριβς κάθε μήνα. Για ακριβή συντήρηση και κόστος χρήσης μην κάνει παράπονα μετά
όσο για τις προδιαγραφές λιπαντικών του VAG, οι τελευταίες είναι οι 506.00 και 507.00 *0-30 και 5-30 αντίστοιχα. Η τελευταία έχει χαμηλότερη κατανάλωση στους FSI -όπου έχουν παρατηρηθεί 'προβλήματα'-
-
Μη ξεχνάς το 'μέσο όρο ωφέλιμης ζωής' του αυτοκινήτου που υπολογίζει το μάνατζμεντ της εταιρείας (και όχι οι μηχανικοί) για τη συχνότητα τως σέρβις. Δεν θέλουμε να πετάμε αυτοκίνητα μετά από 10 χρόνια γιατί 'πάλιωσαν' αλλά οι κινητήρες με πείσμα να δουλεύουν ρολόι.
Όλα εξαρτώνται από το πόσα χρόνια και πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα θέλεις να κρατήσεις το αυτοκίνητο.
Έχεις δει σε βιβλιαράκι αυτοκινήτου να ορίζει αριθμό χιλιομέτρων για αλλαγή του λαδιού σε υδραυλικό τιμόνι; Μόνο για έλεγχο της στάθμης κάνουν λόγο. Υπολογίζει ο κατασκευαστής ότι θα έχεις πετάξει το αυτοκίνητο πριν να χαλάσει η αντλία, ακόμα και αν δεν αλλάξεις ποτέ λάδια.
-
Ψιλοάσχετο, αλλά πολύ ακριβά χρεώνουν τα Valvoline. Είναι συνθετικά;
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Μη ξεχνάς το 'μέσο όρο ωφέλιμης ζωής' του αυτοκινήτου που υπολογίζει το μάνατζμεντ της εταιρείας (και όχι οι μηχανικοί) για τη συχνότητα τως σέρβις. Δεν θέλουμε να πετάμε αυτοκίνητα μετά από 10 χρόνια γιατί 'πάλιωσαν' αλλά οι κινητήρες με πείσμα να δουλεύουν ρολόι.Όλα εξαρτώνται από το πόσα χρόνια και πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα θέλεις να κρατήσεις το αυτοκίνητο.
Έχεις δει σε βιβλιαράκι αυτοκινήτου να ορίζει αριθμό χιλιομέτρων για αλλαγή του λαδιού σε υδραυλικό τιμόνι; Μόνο για έλεγχο της στάθμης κάνουν λόγο. Υπολογίζει ο κατασκευαστής ότι θα έχεις πετάξει το αυτοκίνητο πριν να χαλάσει η αντλία, ακόμα και αν δεν αλλάξεις ποτέ λάδια.
ή ότι θα έχεις ηλεκτρικό τιμόνι 10 χρόνια δεν σκοπεύω να κρατήσω το αυτοκίνητο, ούτε και 300.000χλμ. Δεν συμφέρει
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Μη ξεχνάς το 'μέσο όρο ωφέλιμης ζωής' του αυτοκινήτου που υπολογίζει το μάνατζμεντ της εταιρείας (και όχι οι μηχανικοί) για τη συχνότητα τως σέρβις. Δεν θέλουμε να πετάμε αυτοκίνητα μετά από 10 χρόνια γιατί 'πάλιωσαν' αλλά οι κινητήρες με πείσμα να δουλεύουν ρολόι.Όλα εξαρτώνται από το πόσα χρόνια και πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα θέλεις να κρατήσεις το αυτοκίνητο.
Ακριβώς αυτό ρε παιδιά.
Τα αυτοκίνητα τα σχεδιάζουν για 10 χρόνια. Τα διαστήματα συντήρησης προκύπτουν βάσει αυτής της παραδοχής. Και φυσικά είναι δελεαστικό να ακούσει κάποιος ότι το αμάξι θέλει συντήρηση μόνο κάθε 30.000 χλμ., αντί κάθε 15.000 χλμ., που ήθελε το παλιό του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα αμάξι σχεδιάστηκε για αντέξει μόνο τόσο. Απλά υπολογίζουν ότι σε 10 χρόνια το αμάξι θα ήδη έχει κάνει και 2ο χέρι και πλέον θα κείτεται σε κάποιο νεκροταφείο. Η παραδοχή αυτή όμως δεν σημαίνει ότι τα αμάξια είναι 'ψεύτικα'. Τουναντίον. Είναι πολύ ανθεκτικά και στιβαρά. Αυτό σχετίζεται και με λόγους περιβαλλοντκούς, ασφαλείας κ.τ.λ.Όλα είναι σχετικά, ανάλογα του τι θελούμε να πετύχουμε. Για παράδειγμα, ελπίζω να δίνουν αντοχές στα κινούμενα μέρη, ώστε να μην έχουν ημερομηνία λήξης. Δηλαδή η μέση φόρτιση κάποιου εξαρτήματος, που αντιστοιχεί σε ένα σχετικά δυσμενές σενάριο χρήσης, να είναι κάτω από τα προκύπτοντα όρια κόπωσης. Βέβαια, η πολύ ανθεκτική κατασκευή σημαίνει και βαριά κατασκευή, άρα αργόστροφη κατασκευή, εκτός και αν χρησιμοποιηθούν εξωτικά υλικά.
Θέλουμε η κατασκευή μας είναι είναι ελαφριά, για να είναι και εύστροφή. Αυτό μας οδηγεί σε διάφορα σχεδιαστικά τρικ (π.χ. διαδρομές/διάμετροι εμβόλων, καλύτερη διαχείρηση των ταλαντώσεων κ.τ.λ), προτού δεχθούμε το κόστος ενός καλύτερου υλικού. Αλλά αν θέλουμε να αυξήσουμε την θερμοδυναμική απόδοση του κινητήρα μας (που μας οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης, ή αντίστοιχα σε αύξηση της ισχύος), θα πρέπει να μειώσουμε την ανάγκη για ψύξη αυτού (αν μιλάμε π.χ. για ψύξη κορώνας εμβόλου). Η μειωμένη ψύξη θα προκαλέσει αυξημένες θερμοκρασίες, κάτι που θα μας οδηγήσει αναγκαστικά σε καλύτερο υλικό. Όλα αυτά αποφασίζονται βάσει του αρχικού στόχου που έχει θέσει το εργοστάσιο.
Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των κατεργασιών (τραχύτητες, ανοχές, επιφανειακές σκληρότητες κ.τ.λ.), αυτές είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό φαίνεται και από διάφορα στατιστικά στοιχεία. Οι λόγοι γι΄αυτό σχετίζονται πιο πολύ με την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων.Νομίζω ότι τους κινητήρες τους φτιάχνουν αρκετά ανθεκτικούς, κάτι που φαίνεται και από την πράξη. Εκεί που κάνουν πολλοί κατασκευαστές εκπτώσεις, είναι στα κιβώτια ταχυτήτων. Νομίζω ότι πρώτα θα σπάσει ένα κιβώτιο 2-3 φορές μετά από Ινδιάνικη χρήση και μετά θα σπάσει για πρώτη φορά ο κινητήρας...
-
Ο χρήστης sokos έγραψε:
VW503.1 ?
http://www.mobil.com/Greece-English/Lub ... _0W-40.aspΌχι δεν κάνει. Το 503.01 δεν είναι κάτι παραπάνω από το 503.00, όπως δικαιολογημένα μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Έχει το 502.00 & 505.00 που η VAG λέει οτι κάνει για 15.000χλμ.
To Shell Helix Longlife 2 που καλύπτει το 503.00, το βρήκα σήμερα στο Praktiker 14,90Ε/λίτρο. Και νομίζω οτι είναι από τα φτηνότερα για αυτή την προδιαγραφή. -
Ο χρήστης georgex έγραψε:
Όχι δεν κάνει. Το 503.01 δεν είναι κάτι παραπάνω από το 503.00, όπως δικαιολογημένα μπορεί να σκεφτεί κάποιος.
Και όμως, η προδιαγραφή 503.01 είναι ανώτερη της 503.00 αφού προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας. Προτείνεται(επιβάλλεται) από το group VAG στους δυνατούς κινητήρες όπως ο 1.8 225 hp. Αντίθετα έως τον 1.8 192 hp χρησιμοποιείται η 503.00 αφού η VAG έκρινε οτι αυτό είναι αρκετό.
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Ακριβώς αυτό ρε παιδιά.
Τα αυτοκίνητα τα σχεδιάζουν για 10 χρόνια. Τα διαστήματα συντήρησης προκύπτουν βάσει αυτής της παραδοχής. Και φυσικά είναι δελεαστικό να ακούσει κάποιος ότι το αμάξι θέλει συντήρηση μόνο κάθε 30.000 χλμ., αντί κάθε 15.000 χλμ., που ήθελε το παλιό του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα αμάξι σχεδιάστηκε για αντέξει μόνο τόσο. Απλά υπολογίζουν ότι σε 10 χρόνια το αμάξι θα ήδη έχει κάνει και 2ο χέρι και πλέον θα κείτεται σε κάποιο νεκροταφείο. Η παραδοχή αυτή όμως δεν σημαίνει ότι τα αμάξια είναι 'ψεύτικα'. Τουναντίον. Είναι πολύ ανθεκτικά και στιβαρά. Αυτό σχετίζεται και με λόγους περιβαλλοντκούς, ασφαλείας κ.τ.λ.στο παλιό UNO 1.4 του 91 το βιβλιαράκι έλεγε αλλαγές λαδιών (από τότε) κάθε 20Κ με SELENIA και προσθήκη 1 λτ στα 10Κ γιατί μπορεί να έχει κάψει. Το δώσαμε το 2003 με 143Κ και 7 αλλαγές λαδιών, χωρίς κανένα μηχανικό πρόβλημα. Όταν πουλήθηκε ελέγχθηκε και ο κινητήρας φυσικά και δεν είχε κανένα πρόβλημα.
Είπαμε... αλλάζετε στα 7.500 με συνθετικά για να κάνει χιλιόμετρα ο κινητήρας...
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
στο παλιό UNO 1.4 του 91 το βιβλιαράκι έλεγε αλλαγές λαδιών (από τότε) κάθε 20Κ με SELENIA και προσθήκη 1 λτ στα 10Κ γιατί μπορεί να έχει κάψει. Το δώσαμε το 2003 με 143Κ και 7 αλλαγές λαδιών, χωρίς κανένα μηχανικό πρόβλημα. Όταν πουλήθηκε ελέγχθηκε και ο κινητήρας φυσικά και δεν είχε κανένα πρόβλημα.Είπαμε... αλλάζετε στα 7.500 με συνθετικά για να κάνει χιλιόμετρα ο κινητήρας...
Πρώτον : Ο συγκεκριμένος κινητήρας μπορεί εκ της λειτουργίας του να μην ταλαιπωρούσε το λάδι του αρκετά και ένα υψηλών προδιαγραφών λιπαντικό να άντεχε.
Δεύτερον : Τα 143K δεν είναι και κανένα τρομερό νούμερο.
Τρίτον : Τι περιελάμβανε αυτός ο έλεγχος;Αλλάζουμε στις 7.500 έτσι, γιατί μας αρέσει να έχουμε (ή τέλος πάντων να νομίζουμε ότι έχουμε) έναν εύρωστο και πολύ καλό κινητήρα. Η πράξη μας αποδεικνύει ότι τουλάχιστον δεν κάνουμε κάτι το υπερβολικό! Δεν αλλάζω νωρίτερα, αφού δεν θέλω να σταγγίζω τον κινητήρα από το λάδι αρκετά συχνά, αφού, σύμφωνα με τα λεγόμενα του mousatos, το λάδι 'ξεδιπλώνει' (ας μου επιτραπεί η έκφραση) τα πρόσθετά του μετά από κάποια χιλιόμετρα και επειδή πρέπει να σκεφτόμαστε το που πάνε τα λάδια που πετάμε.
Συγκεκριμένα εγώ το κάνω επειδή έτσι μου αρέσει περισσότερο. Μπορεί να μην το έχω το αμάξι στα 143Κ... Μπορεί να το πουλήσω αρκετά νωρίτερα.Αν και μάλλον με βλέπω να το κρατάω πολυυύ καιρό. Μπορεί, όταν κάνω οικογένεια, να πάρω κάποιο οικογενειακό (ενός όγκου) και μάλλον υβριδικό και αυτό να το έχω σαν το 'φοιτητικό' και 'νεανικό' μου αμάξι, για 'παιχνίδια' και για το μεράκι μου... )
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Το δώσαμε το 2003 με 143Κ και 7 αλλαγές λαδιών, χωρίς κανένα μηχανικό πρόβλημα. Όταν πουλήθηκε ελέγχθηκε και ο κινητήρας φυσικά και δεν είχε κανένα πρόβλημα.Είπαμε... αλλάζετε στα 7.500 με συνθετικά για να κάνει χιλιόμετρα ο κινητήρας...
Σε 12 χρόνια εξοικονομήσατε 7 αλλαγές λαδιών και μετακυλίσατε το πρόβλημα της αξιοπιστίας του κινητήρα στον επόμενο ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.
Συμπέρασμα: οι τιμές των μεταχειρισμένων θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερες.
-
Πρώτον : Ο συγκεκριμένος κινητήρας μπορεί εκ της λειτουργίας του να μην ταλαιπωρούσε το λάδι του αρκετά και ένα υψηλών προδιαγραφών λιπαντικό να άντεχε.
Δεύτερον : Τα 143K δεν είναι και κανένα τρομερό νούμερο.
Τρίτον : Τι περιελάμβανε αυτός ο έλεγχος;Αλλάζουμε στις 7.500 έτσι, γιατί μας αρέσει να έχουμε (ή τέλος πάντων να νομίζουμε ότι έχουμε) έναν εύρωστο και πολύ καλό κινητήρα. Η πράξη μας αποδεικνύει ότι τουλάχιστον δεν κάνουμε κάτι το υπερβολικό! Δεν αλλάζω νωρίτερα, αφού δεν θέλω να σταγγίζω τον κινητήρα από το λάδι αρκετά συχνά, αφού, σύμφωνα με τα λεγόμενα του mousatos, το λάδι 'ξεδιπλώνει' (ας μου επιτραπεί η έκφραση) τα πρόσθετά του μετά από κάποια χιλιόμετρα και επειδή πρέπει να σκεφτόμαστε το που πάνε τα λάδια που πετάμε.
Συγκεκριμένα εγώ το κάνω επειδή έτσι μου αρέσει περισσότερο. Μπορεί να μην το έχω το αμάξι στα 143Κ... Μπορεί να το πουλήσω αρκετά νωρίτερα.Αν και μάλλον με βλέπω να το κρατάω πολυυύ καιρό. Μπορεί, όταν κάνω οικογένεια, να πάρω κάποιο οικογενειακό (ενός όγκου) και μάλλον υβριδικό και αυτό να το έχω σαν το 'φοιτητικό' και 'νεανικό' μου αμάξι, για 'παιχνίδια' και για το μεράκι μου... )
αφού αυτές ήταν οι προδιαγραφές του κατασκευαστή για το συγκεκριμένο κινητήρα, γιατί να κάνω κάτι διαφορετικό; Προφανώς δεν ήταν εύστροφος, κλασικός 8βάλβιδος ήταν, αλλά ήταν έτσι σχεδιασμένος.
Ο έλεγχος περιελάμβανε άνοιγμα καπακιού (ήταν ιταλικό κι υπήρχαν αμφιβολίες ), είδαν και τα ελατήρια κι όλα μια χαρά.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν ρισκάρουν τη φήμη τους από κάτι που ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ! Προφανώς τις συμφέρει να λένε για συχνότερα διαστήματα σέρβις -και τελικά κάνουν βλακεία που δεν το κάνουν - αφού δεν τις εμπιστεύονται οι ίδιοι οι αγοραστές των αυτοκινήτων.
Κι αν μιλάμε για 'ειδικές' συνθήκες στο ελλάντα, προτιμώ ν'αλλάζω πιο συχνά φίλτρο βενζίνης, παρά λάδια
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν ρισκάρουν τη φήμη τους από κάτι που ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ! Προφανώς τις συμφέρει να λένε για συχνότερα διαστήματα σέρβις -και τελικά κάνουν βλακεία που δεν το κάνουν - αφού δεν τις εμπιστεύονται οι ίδιοι οι αγοραστές των αυτοκινήτων.Ναι. Μπορούν όμως πιστεύω να εκτιμήσουν (μου φαίνεται υπερβολικά δύσκολο έως αδύνατο να το υπολογίσουν έστω και προσεγγιστικά) συνολικά πόση φθορά θα έχουν μετά από κάποια χιλιόμετρα και υπ' αυτές τις συνθήκες (σενάριο χρήσης, διαστήματα αλλαγών). Αν δουν ότι η συνολική (αθροιστικά) φθορά σε κάποια εξαρτήματα που τους ενδιαφέρουν (π.χ. κουζινέτα, ελατήρια, κύλινδροι, οδηγοί, έδρες κ.τ.λ.) δεν φτάνει σε τέτοια όρια ώστε να καθίσταται προβληματική η λειτουργία του κινητήρα εντός του 'οφέλιμου χρόνου ζωής' του αυτοκινήτου, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα γι' αυτούς, ούτε γι' αυτόν που θέλει να αγοράσει το αυτοκίνητο και να το αλλάξει σε κάποιο 'λογικό χρονικό διάστημα'...
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Κι αν μιλάμε για 'ειδικές' συνθήκες στο ελλάντα, προτιμώ ν'αλλάζω πιο συχνά φίλτρο βενζίνης, παρά λάδιαΜπορεί να βουλώσεις το φίλτρο βενζίνης με ένα μόνο γέμισμα από ένα 'καλό' βενζινά που σου δίνει και λίγο λάσπη με τη βενζίνη από τις καθαρές δεξαμενές του. Αν η αντλία βενζίνης δουλέψει πολύ καιρό με μεγάλη αντίσταση (βουλωμένο φίλτρο) είναι πολύ πιθανό να χαλάσει λίγο μετά την αλλαγή του φίλτρου. Αν η αντλία σου χαλάσει 2 μήνες μετά το σέρβις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το προηγούμενο φίλτρο ήταν βουλωμένο και έκανε ζημιά στην αντλία. Ποτέ δεν γεμίζεις σε πρατήριο που μόλις ανεφοδιάστηκε με καύσιμα, περίμενε μια μέρα να καθήσει η λάσπη που ανακατεύτηκε.
Οι ειδικές συνθήκες στην Ελλάδα είναι οι πολύ μικρές διαδρομές μέσα στη πόλη (λιγότερο από 10χλμ) που δεν αφήνουν το λάδι να ζεσταθεί και να διώξει τα κατάλοιπα καύσης και την υγρασία από τη κρύα λειτουργία - δημιουργούνται οξέα (όταν εξαντληθούν τα προστατευτικά πρόσθετα που περιέχει το λάδι) και τα οξέα επιτίθενται στα μέταλλα του κινητήρα.
-
Αν δουν ότι η συνολική (αθροιστικά) φθορά σε κάποια εξαρτήματα που τους ενδιαφέρουν (π.χ. κουζινέτα, ελατήρια, κύλινδροι, οδηγοί, έδρες κ.τ.λ.) δεν φτάνει σε τέτοια όρια ώστε να καθίσταται προβληματική η λειτουργία του κινητήρα εντός του 'οφέλιμου χρόνου ζωής' του αυτοκινήτου, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα γι' αυτούς, ούτε γι' αυτόν που θέλει να αγοράσει το αυτοκίνητο και να το αλλάξει σε κάποιο 'λογικό χρονικό διάστημα'...Αν έχει το αυτοκίνητό σου υδραυλικό τιμόνι κοίταξε στα πόσα χιλιόμετρα ή χρόνια συνιστά ο κατασκευαστής αλλαγή του λιπαντικού (όχι έλεγχο στάθμης).
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αν έχει το αυτοκίνητό σου υδραυλικό τιμόνι κοίταξε στα πόσα χιλιόμετρα ή χρόνια συνιστά ο κατασκευαστής αλλαγή του λιπαντικού (όχι έλεγχο στάθμης).αυτό δεν το ξέρω, αλλά μου έχει κάνει εντύπωση το εξής:
Γράφει μέσα : Κάθε 10 χρόνια αντικατάσταση των αερόσακων! -
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Όχι δεν κάνει. Το 503.01 δεν είναι κάτι παραπάνω από το 503.00, όπως δικαιολογημένα μπορεί να σκεφτεί κάποιος.
Και όμως, η προδιαγραφή 503.01 είναι ανώτερη της 503.00 αφού προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας. Προτείνεται(επιβάλλεται) από το group VAG στους δυνατούς κινητήρες όπως ο 1.8 225 hp. Αντίθετα έως τον 1.8 192 hp χρησιμοποιείται η 503.00 αφού η VAG έκρινε οτι αυτό είναι αρκετό.
Ναι τώρα που το λές θυμήθηκα και εγώ οτι το 503.01 είναι για τους δυνατούς κινητήρες, και μάλιστα είχα σκεφτεί να βάζω αυτό αφού θα πρόσφερε καλύτερη προστασία. ΟΜΩΣ υπάρχει μια περίπτωση να μην είναι έτσι, και αυτό αν για τους δυνατούς κινητήρες δίνουν μικρότερα διαστήματα αλλαγής λαδιών. Μπορούμε να μάθουμε? Από μάνουαλ όμως, όχι τι λένε οι 'μάστορες' στα συνεργεία.
-
είχα δει πολύ παλιά σε ενα διαφημιστικό ένα δοχείο που είχε 2 τάπες για αλλαγή λαδιών.
ήταν κοντό και πλατύ και βόλευε να το βάζεις κάτω από το αυτοκίνητο
Ρώτησα αλλά ούτε που καταλαβαίνουν τι εννοώ.
απλά μιλάω για ένα μικρό δοχείο (σαν αυτό που έχει το απεσταγμένο νερό) με 2 τάπες , μια από πάνω και μια στο πλάι
έχετε δει πουθενά κάτι τέτοιο?
-
αυτό ψάχνω
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
αυτό ψάχνωΔεν το έχω δει εδώ στο ελλάντα πρόεδρε, γιατί δεν το χτυπάς από το e bay, πρακτικό φαίνετε.
-
Ο χρήστης chrmes έγραψε:
αυτό ψάχνω
Δεν το έχω δει εδώ στο ελλάντα πρόεδρε, γιατί δεν το χτυπάς από το e bay, πρακτικό φαίνετε.
ακριβό πολύ.
πήγα να φτιάξω εγώ ένα αλλά δεν πέτυχε καλά.
Πήρα ένα 4λιτρο δοχείο, άνοιξα μια τρύπα και κόλησα το καπάκι 2λιτρου μπουκαλιού γάλακτος.
Δεν κολλάει καλά όμως στο πλαστικό ακόμα και με εποξική κόλλα
Αλλαγές Λαδιών: κάθε πότε ?