-
Ο χρήστης billlllll έγραψε:
Εγώ παίδες έβαζα τα 300V με 47ευρώ τα 4lt από τον λαδά στην Κατεχάκη και άλλαγμα κάθε 6.000-7.500κμ... και κάθε φορά καινούριο φίλτρο λαδιού. Απλά επειδή κάνω πάρα πολλά χιλιόμετρα (συνήθως σε υψηλές στροφές) αλλάζω 4 φορές το χρόνο λάδια και είπα να βάλω κάτι λίγο φθηνότερο + το γεγονός που συζητήθηκε στο άλλο θέμα ότι πλέον τα 300V δεν έχουν κάποια από τις stadard προδιαγραφές. Να πάω για το 8100 5-40 της motul ή έχετε καμιά καλύτερη πρόταση με κόστος τα 4lt περί τα 35-45ευρώ...? Επίσης με Pm αν δε θέλετε δημόσια δέχομαι και πληροφορίες για μαγαζιά με καλές τιμές
edit: ξέχασα να πω πως έχω Corolla 1.4lt 2002 με 75.000κμ[list:bievweq1]Αν κανεις τοσα πολλα km το χρονο, θα βαλεις τα 8100 0/40 η τα mobil1 0/40 η 15/50 (αναλογα το αμαξι σου) και θα τα αλλαζεις ανετα στα 10 000km [/list:u:bievweq1]
-
Ο χρήστης georgex έγραψε:
'Αντε πάμε πάλι... συνεχίζω εδώ την συζήτηση που ξεκίνησε σε άλλο θέμα.Δεν είπα να αλλάζουμε φουλ συνθετικά κάθε 1.000 χλμ αλλά και τα 30.000 χλμ μέσα στην πόλη είναι εξίσου υπερβολικά.
Να επαναλάβω δηλαδή ότι είναι ανάλογα με την χρήση? Αν κινήσε συνέχεια στην πόλη, θα σου ανάψει ένδειξη πιό νωρίς.
(Ξανα)διάβασα τις 15 σελίδες του topic που είχες ανοίξει...ακόμα κι εκεί η επικρατούσα αντίληψη και άποψη είναι οτι οι αλλαγές πρέπει να γίνονται ανάλογα με τη χρήση.
Άρα αν το αυτοκίνητο μπορεί να καταλάβει την χρήση, συμφωνείς μαζί μου!!!
Τώρα για τα μεταβλητά διαστήματα σερβις των VAG προσωπικά δεν θα τα εμπιστευόμουν για αλλαγές λαδιών. Σιγά μην κάνει το αυτοκίνητο χημική ανάλυση στα λάδια
Αυτό ναι να το συζητήσουμε. Δεν ξέρω ακριβώς πως γίνεται. Αλλά ούτε εσύ ξέρεις. Και επειδή το κόστος των λαδιών είναι μεγάλο και τα χιλιόμετρα που κάνω πολλά, θα το εμπιστευτώ.
Σίγουρα έχουν κάνει δοκιμές...γι'αυτό και πολλοί κάτοχοι 1.8Τ τηρώντας ευλαβικά τις οδηγές του κατασκευαστή χρειάζονται τώρα καινούριο μοτέρ (ένα ψάξιμο στο vwvortex με key 'oil sludge' θα σε πείσει).
ΔΕΝ με έπεισε. Το αντίθετο. Έκανα το search στο vwvortex για oil sludge, και μου έβγαλε τα εξής:
Do the service records show the use of synthetic oil at the proper oil change intervals given in the owner's manual?
If not, consider the risk of oil sludgeGiven all of the stories about VW dealers failing to use 5W-40 (synthetic) oil in recent VWs that specify it (including sludge prone 1.8T engines) and failing to use VW 505.01 rated oil in 2004+ TDI engines, having a VW dealer do the oil change is not a guarantee of it being done correctly.
Make sure you get full service records. For 1.8T engines, make sure that they list synthetic oil if you don't want to have to deal with oil sludge
You use in-spec oil, according to the specs listed in the owner's manual (don't assume that VW dealers will use in-spec oil by default, since many Passat 1.8T owners found out the hard way that VW dealers were using out-of-spec conventional oil instead of the 5W-40 (synthetic) listed in the manual, leading to oil sludge
but the recent 1.8T oil sludge problems that caused VW to require a change to synthetic really gives me pause. Did they really not know sludge was a problem on a turbo-charged engine that barely holds 4 quarts of oil
On the 1.8t longitudinals it was caused by oil coking in the hot turbo after the vehicle was turned off. Mainly it was due to owners using dino oil. Stick with a synth and most likely you'll never have to deal with it
sludge really only occurs when people don't religiously stick to their oil maintenance in my experience.
If you are looking at a used one with a 1.8T engine, be wary of it if it does not have full service records listing synthetic oil at the proper oil change intervals. Otherwise, oil sludge can be an expensive problem, and the warranty extension will be denied if any oil change records are missing or irregular
Also, just as a side note have you made sure to use 5w40 synthetic on your oil changes? 1.8T's are notorious for their sludge problems and the last thing you want after doing all this work is to have your oil pump go out on you.
The scenario is as follows: folks use dinosaur (ordinary mineral) motor oil, change it every 5K miles (or even less often), drive these little turbocharged engines hard without cooling them off before shutdown, subject the cars to urban stop-and-go driving (guilty as charged!), and answer, 'yes,' when asked, 'Got sludge?'
Sloppy oil change habits or the use of conventional oil increases the risk of oil sludge
Used Oil Analysis (UOA) has proven time and again a quality full synthetic oil can easily, and safely, go 10k miles between oil changes. My chipped TDI's UOA's showed after 10k miles the oil was still protecting as it should and still had plenty of life in it.
DEALER: You have a major problem with oil sludge. The repair will total $2500.
ME: What? I've been using synthetic! Haven't you? (My first two years of scheduled maintenance were free)
DEALER: No. We use Quaker State 10W30.
ME: That's crappy oil, and not even the right weight! VW says to only use 5W40 synthetic. Why didn't you use that?A lot of people (and service managers) would rather do a $30 conventional oil change than the appropriate $60 5w40 oil change. People are cheap... it can come right back and kick them in the rear...as in the B5 A4/Passat 1.8T sludge case.
Wasn't Coolvdub (or someone similar- forget the exact screen name) changing his oil every 17-20 THOUSAND miles? He's put over 200,000 miles on his since '02 and been chipped most of the time.......
Απ' όλα τα παραπάνω εγώ τουλάχιστον καταλαβαίνω ότι πολλoί ιδιοκτήτες έβαζαν μη-συνθετικά λάδια στους κινητήρες τους, και πολλοί dealers έκαναν το ίδιο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτό το πρόβλημα.
Επειδή τα παραπάνω με έκαναν να αμφιβάλλω γι'αυτά που είχα διαβάσει κάποτε στο vortex, αποφάσισα να ψάξω ξανά το θέμα με το oil sludge.
Φαίνεται λοιπόν οτι το θέμα οφείλεται σε κατασκευαστικό πρόβλημα με τον 1.8Τ. Η χρήση μη-συνθετικών λαδιών οξύνει το πρόβλημα όπως σωστά έγραψες αλλά δυστυχώς ούτε η χρήση συνθετικών/φουλ-συνθετικών λαδιών αποτελεί λύση.
'Using synthetic oil will certainly help decrease the occurence of sludge'
Γι' αυτό και η VWoA, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, αύξησε την εγγύηση για τον κινητήρα στα 8 χρόνια υπό την προϋπόθεση οτι θα χρησιμοποιούνται φουλ-συνθετικά λάδια που πληρούν τις προδιαγραφές της VW ενώ παράλληλα αναπροσάρμοσε και τα διαστήματα μεταξύ διαδοχικών αλλαγών.
Σε όλα τα παραπάνω που έγραψες, αν το αυτοκίνητο μπορεί να καταλάβει τη χρήση, προφανώς συμφωνούμε. Επειδή όμως δεν ξέρω το κατά πόσο ένα μαθηματικό μοντέλο μπορεί να υποκαταστήσει μια χημική ανάλυση εγώ θα διατηρήσω μια επιφύλαξη.
Εξάλλου, με μικρά γράμματα στην εγγύηση για το oil sludge του 1.8Τ γράφει (vortex):
'...and if you read the fine print in the sludge warranty, you will discover that city cars DO require (unquantified) 'more frequent oil changes.'
Γιατί να γράψει κάτι τέτοιο η VW αφού τα αυτοκίνητά της 'καταλαβαίνουν τη χρήση';[/b]
-
Ο χρήστης VIRSS έγραψε:
'...and if you read the fine print in the sludge warranty, you will discover that city cars DO require (unquantified) 'more frequent oil changes.'
Γιατί να γράψει κάτι τέτοιο η VW αφού τα αυτοκίνητά της 'καταλαβαίνουν τη χρήση';
Διότι όπως αναφέρθηκε δεν έχουν-είχαν όλα τα VW το σύστημα παρακολούθησης.
Επειδή έχω ξοδέψει αμέτρητες ώρες σε αμερικάνικα φόρουμ σχετικά με συντήρηση-λάδια έχω να πω ότι μόνο 5-10% των χρηστών εκεί χρησιμοποιούσε λάδια με τις απαιτούμενες προδιαγραφές της VW. Το φταίξιμο βαραίνει τόσο τους φραγκοφονιάδες αντιπροσώπους όσο και τους αδιάφορους ιδιοκτήτες.
Λάδια με σωστές προδιαγραφές VW ήταν ελάχιστα στην αμερικανική αγορά πριν λίγα χρόνια (η Γερμανία πέφτει λίγο μακριά) και οι τιμές τους ήταν σχεδόν ευρωπαϊκές 8-9 $ το λίτρο, όταν το αμερικανικό αγοραστικό κοινό είναι συνηθισμένο σε τιμές των 2-4 $. -
Πολύ σωστή παρατήρηση, μόνο για τις τιμές των λιπαντικών δεν έχεις απόλυτο δίκιο. Γενικά ισχύει αυτό που λες, ότι τα λάδια είναι φθηνότερα αλλά με χειρότερες προδιαγραφές στην Αμερική. Υπάρχουν όμως και λάδια που πωλούνται και στις δύο αγορές, Ευρώπης και Αμερικής, με ίδιες προδιαγραφές και είναι φθηνότερα στην Αμερική. Είναι λόγω του διαφορετικού δικτύου πωλήσεων στην Αμερική που επιτρέπει ακόμα και στον τελικό καταναλωτή να αγοράσει λιπαντικά με σημαντική έκπτωση από τις τιμές λιανικής, πράγμα αδιανόητο για το κλειστό κύκλωμα πωλήσεων λιπαντικών στην Ευρώπη.
-
Δηλαδή με απλά λόγια το σύστημα λειτουργεί καλύτερα στην Αμερική
Όπως και γενικότερα πιστεύω ο κλάδος του αυτοκινήτου τουλάχιστον όσον αφορά τον καταναλωτή. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Τώρα ό,τι και αν λέει η εταιρία (πχ.30.000) σίγουρα περιέχει αρκετές δικλείδες ασφαλείας και δεν απαιτεί ιδανική οδήγηση. Αυτό μας έλειπε!Έχεις δίκιο ,τελικά η δικλείδα ασφαλείας φτάνει σχεδόν στο διπλάσιο. Δηλ.αν λέει 15.000 χλμ τότε αντέχει ως τα 30.000 !!! Έτσι τουλάχιστον έφη ένας από τους guru της GM που συμμετείχε στο πρόγραμμα εξέλιξης του συστήματος.
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
Εγώ παίδες έβαζα τα 300V με 47ευρώ τα 4lt από τον λαδά στην Κατεχάκη και άλλαγμα κάθε 6.000-7.500κμ... και κάθε φορά καινούριο φίλτρο λαδιού. Απλά επειδή κάνω πάρα πολλά χιλιόμετρα (συνήθως σε υψηλές στροφές) αλλάζω 4 φορές το χρόνο λάδια και είπα να βάλω κάτι λίγο φθηνότερο + το γεγονός που συζητήθηκε στο άλλο θέμα ότι πλέον τα 300V δεν έχουν κάποια από τις stadard προδιαγραφές. Να πάω για το 8100 5-40 της motul ή έχετε καμιά καλύτερη πρόταση με κόστος τα 4lt περί τα 35-45ευρώ...? Επίσης με Pm αν δε θέλετε δημόσια δέχομαι και πληροφορίες για μαγαζιά με καλές τιμές
edit: ξέχασα να πω πως έχω Corolla 1.4lt 2002 με 75.000κμ[list:ipco5jm4]Αν κανεις τοσα πολλα km το χρονο, θα βαλεις τα 8100 0/40 η τα mobil1 0/40 η 15/50 (αναλογα το αμαξι σου) και θα τα αλλαζεις ανετα στα 10 000km [/list:u:ipco5jm4]
Μόνο τα MOBIL 1 να τα πάρει από 'λαδά' και όχι από τα βενζινάδικα της EKO γιατί εκεί τα πουλάνε στην διπλή τιμή.
Πήρα MOBIL 15W50 Motorsport σε λαδάδικο με 11,5 Ευρώ το λίτρο και τα βενζινάδικα της EKO το πουλάνε 18-19 Ευρω ΄
Και μάλιστα ο 'λαδάς' μου είπε ότι στα 11,5 Ευρώ που μου το πούλησε κέρδιζε γύρω στο 30%
Μεροκάματο από ένα μπουκάλι λάδι περιμένουν να βγάλουν; -
Φαντάσου οτι τα ίδια mobil 1 στην Αμερική πωλούνται 5$ το λίτρο(υποθέτω με καλά περιθώρια κέρδους). Στην Ελλάδα με 4e αγοράζεις μόνο ορυκτέλαιο.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Υπάρχουν όμως και λάδια που πωλούνται και στις δύο αγορές, Ευρώπης και Αμερικής, με ίδιες προδιαγραφές και είναι φθηνότερα στην Αμερική.Γι'αυτό το λόγο μίλησα για τιμές σχεδόν ευρωπαϊκές. Εδώ 7-8e είναι οι τιμές για τα ημισυνθετικά, εκεί με 7e οι ίδιες ευρωπαϊκές μάρκες πωλούν τα συνθετικά τους.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Όπως και γενικότερα πιστεύω ο κλάδος του αυτοκινήτου τουλάχιστον όσον αφορά τον καταναλωτή.Το δίκτυο πωλήσεων λιπαντικών στην Αμερική είναι απλά διαφορετικό, όπως είπα στη προηγούμενη δημοσίευση. Τώρα αν γενικά ο κλάδος του αυτοκινήτου είναι καλύτερος θα σου πω το εξής: γνωστός (Kevin@PA) τράκαρε με το αυτοκίνητό του σε καραμπόλα 5 αυτοκινήτων, ήταν το 4ο αυτοκίνητο. Τελικά αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τον τελευταίο, ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ $2-3χιλ. γιατί ο τελευταίος του έκανε αγωγή για το ατύχημα 'επειδή δεν του σηκωνόταν με τη γυναίκα του μετά τη καραμπόλα από ψυχολογικούς λόγους', άντε βρες μάρτυρες να αποδείξεις.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Όπως και γενικότερα πιστεύω ο κλάδος του αυτοκινήτου τουλάχιστον όσον αφορά τον καταναλωτή.Το δίκτυο πωλήσεων λιπαντικών στην Αμερική είναι απλά διαφορετικό, όπως είπα στη προηγούμενη δημοσίευση. Τώρα αν γενικά ο κλάδος του αυτοκινήτου είναι καλύτερος θα σου πω το εξής: γνωστός (Kevin@PA) τράκαρε με το αυτοκίνητό του σε καραμπόλα 5 αυτοκινήτων, ήταν το 4ο αυτοκίνητο. Τελικά αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τον τελευταίο, ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ $2-3χιλ. γιατί ο τελευταίος του έκανε αγωγή για το ατύχημα 'επειδή δεν του σηκωνόταν με τη γυναίκα του μετά τη καραμπόλα από ψυχολογικούς λόγους', άντε βρες μάρτυρες να αποδείξεις.
Tα Αμερικανικά δικαστήρια είναι γνωστά...
Στο θέμα μας πάντως για εμένα ως καταναλωτή εφόσον ό,τι σχετίζεται με το αυτοκίνητο είναι πιο φτηνό στην Αμερική (ακόμη και προ φόρων) θεωρώ πως το σύστημα εκεί λειτουργεί πιο αποδοτικά.
Γιατί να υπάρχει κλειστό κύκλωμα πωλήσεων στην Ευρώπη? Για να τα τρώνε οι μεσάζοντες? -
Ποιά η γνώμη σας για τα Aral που είναι σε κονσέρβσ στην συσκευασία του λίτρου? Τα βάλαν σε φίλο με Polo που καίει λάδια και του είπαν οτι δεν θα κάψει σταγόνα. Τα πήρε 10 ευρώ το λίτρο και νομίζω οτι είναι ημισυνθετικά. Εγώ με 28 ευρώ βάζω 4 λιτρα Total 9000 5W - 40 full συνθετικά στο δικό μου. Ακριβά δεν είναι?
-
Aral σε κονσέρβα; και ανοίγουν με τον ίδιο τρόπο; άντε και τα άνοιξες , αν σου περισσέψει πως θα το κουβαλάς πίσω;
Θανάση με είχες ρωτήσει και για τα total , σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους είναι ελαφρώς χειρότερα από τα αντίστοιχα elf .
Όμως ίσως και να είναι περισσότερο ειλικρινείς διότι ως γνωστόν υπάρχουν lies,huge lies and technical specifications... -
Να ρωτήσω κάτι απλό:
το ορυκτέλαιο τι είδους λάδι είναι...;
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Να ρωτήσω κάτι απλό:το ορυκτέλαιο τι είδους λάδι είναι...;
Βασικά τα ορυκτέλαια προέρχονται από τα πρώτα στάδια της κλασματικής απόσταξης του αργού πετρελαίου. Βέβαια το προϊόν που προκύπτει δεν είναι ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μας. Γι' αυτό του βάζουμε και πρόσθετα (π.χ. πρόσθετα οντιοξειδωτικά, υψηλής πίεσης κ.τ.λ.)
Τα συνθετικά ορυκτέλαια προέρχονται από χημικές αντιδράσεις διαφόρων συστατικών υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Έτσι έχουμε τα συνθετικά λάδια διαφόρων βάσεων (π.χ. πολυάλφαολεφίνες, εστέρες διαβασικού οξέος, οργανικοί εστέρες, αλκυλοβενζένια κ.τ.λ.). Σε αυτές τις βάσεις πάλι διαλύουμε τα πρόσθετα για να πάρουμε το τελικό προϊόν, το οποίο προσφέρει καλύτερη προστασία και λίπανση από ένα ορυκτέλαιο με τα ίδια πρόσθετα. Φυσικά και όλες οι βάσεις συνθετικών λιπαντικών δεν είναι ίδιες, υπερέχουν αυτές των πολυάλφαολεφίνων και των εστέρων διβασικού οξέος.
(πηγή : Λίπανση και λιπανση - Στ. Περδιός)
(διασκευή δική μου) -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Ποιά η γνώμη σας για τα Aral που είναι σε κονσέρβσ στην συσκευασία του λίτρου? Τα βάλαν σε φίλο με Polo που καίει λάδια και του είπαν οτι δεν θα κάψει σταγόνα. Τα πήρε 10 ευρώ το λίτρο και νομίζω οτι είναι ημισυνθετικά.Τις προάλλες σε βενζινάδικο πέτυχα τη συσκευασία κονσέρβας που λες (η οποία ανοίγει μόνο με...ανοιχτήρι), αφορούσε όμως ορυκτέλαιο 20W-50. Είναι σίγουρο πως η Aral βγάζει και ημισυνθετικά σ'αυτή τη συσκευασία;
@ Δημήτριος
Μια διόρθωση για τον κο. Περδίο...το σωστό είναι δικαρβονικά οξέα, όχι διβασικά
-
Δεν κυκλοφορούν συνθετικά λάδια σκέτα PAO ή εστέρες. Σκέτα PAO και ο κινητήρας θα έχανε λάδια από παντού, με τη προσθήκη εστέρων οι τσιμούχες φουσκώνουν.
Όλα τα συνθετικά λάδια προέρχονται από το πετρέλαιο με διαφορετικές διαδικασίες, το θέμα είναι ότι άλλες είναι πιο ακριβές (σύνθεση από αέριο και καλύτερο έλεγχο στο μέγεθος του τελικού υδρογονάνθρακα) και άλλες φθηνότερες (cracking), χωρίς όμως να ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ στο καταναλωτή το αντίστοιχο λάδι, όλα δήθεν συνθετικά είναι και όλα είναι πανάκριβα.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Aral σε κονσέρβα; και ανοίγουν με τον ίδιο τρόπο; άντε και τα άνοιξες , αν σου περισσέψει πως θα το κουβαλάς πίσω;
Θανάση με είχες ρωτήσει και για τα total , σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους είναι ελαφρώς χειρότερα από τα αντίστοιχα elf .
Όμως ίσως και να είναι περισσότερο ειλικρινείς διότι ως γνωστόν υπάρχουν lies,huge lies and technical specifications...Ναι σε κονσέρβα. Κάνεις τρύπα με το ανοιχτήρι και τα ανοίγεις. Νομίζω είναι κλασσικό λάδι για VW αλλά σε άλλες παλιότερες εποχές. Τα πουλά και το Praktiker Τώρα για το αν είναι ορυκτέλαιο ή ημισυνθετικό εγώ λέω οτι είναι ο ορυκτέλαιο το συνεργείο είπε στον φίλο μου οτι έβαλε 'ημισυνθετικά και είναι Aral φίλε εγγύηση γερμανικό λάδι για γερμανικό αυτοκίνητο έτσι πάνε αυτά'. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες για τα Total
-
Έχουμε δυο λιπαντικά της ίδιας εταιρείας, ίδιο όνομα αλλά:
Το ένα είναι συνθετικό 100% με ιξώδες 5/40 και καλύπτει τις προδιαγραφές ΑΡΙ: SL/CF - ACEA: A3/B3/B4.
Το δεύτερο είναι 'συνθετικής τεχνολογίας' (άρα ημισυνθετικό) με ιξώδες 10/40 και καλύπτει τις προδιαγραφές API: SL/CF - ACEA: A3/B3.
Η διαφορά τμής των δύο είναι πολύ μικρή.
Ποιό από τα δύο θα προτιμούσατε για κινητήρα 1300 κυβικών 75 ίππων με 75.000 χιλιόμετρα. Το αυτοκίνητο κάνει την πλειοψηφία των χιλιομέτρων του μέσα στη πόλη μέ ότι αυτό συνεπάγεται και στα ταξίδια θα έλεγα ότι 'δέχεται λίγες πιέσεις παραπάνω'.
Το αυτοκίνητο εως τώρα χρησιμοποιεί λιπαντικό ημισυνθετικό 10/40 (αλλαγές κάθε 5000 χιλιόμετρα) χωρίς να παρουσιάζει πρόβλημα και δεν καίει σταγόνα λάδι.
Ευχαριστώ για τις όποιες απαντήσεις. -
Πάντως στο 1.4 206 που δοκίμασα IGOL το φουκαριάρικο δεν κατάλαβε τίποτα!
Γενικά ότι και να του βάλω το ίδιο είναι!Ζορίζεται όσο πιο 'παχύ' είναι το λάδι!!
75 άλογα όλα όλα!Τι να σου κάνουν?
Προσωπικά θα έβαζα το 5/40!!
Αλλαγές Λαδιών: κάθε πότε ?