-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Το κλείσιμο των δρόμων για τόσο καιρό, δεν είναι πλέον ευθύνη της κυβέρνησης(θεωρητικά). Υπάρχουν εισαγγελείς και αστυνομικό σώμα που ωφείλουν να παρέμβουν αυτεπάγγελτα.Ακριβώς έτσι είναι.... Δεν είναι θέμα κυβένρησης και πολιτικής της, οι μηχανισμοί υπάρχουν.... αλλά όλοι είναι ανεύθυνοι και δειλοί. Αντί να κάνουν τη δουλειά τους, αυτή για την οποία τους πληρώνουμε αυτοί κρύβονται....
-
Μα πρόσεξε. Αντί για 1 ώρα, κάνω 2 ώρες να κατεβώ στην πόλη. Οι μεταφορείς την 1,5 ώρα την κάνουν σχεδόν 3,5 ώρες. Και πάλι καλά να λέμε που περνάμε...
Σταματάω προχθές μπροστά στην παράκαμψη και λέω στον αστυνομικό να με αφήσει να περάσω.
-Δεν γίνεται μου λέει, έχουν κλείσει το δρόμο οι αγρότες.
-Ε, να πάς να πάρεις τα ονόματα αυτών που τον έκλεισαν και να ασκήσεις δίωξη
-Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα...
-Να πάω εγώ, του λέω.
-Θα έχουμε επεισόδια, θα φας ξύλο
-Έλα μαζί μου, για να με προστατεύσεις, του ξαναλέω
-Και εμένα ποιος θα με προστατεύσει;
-Ξέρω εγώ ρε φίλε, φώναξε την πυροσβεστική, μήπως και τα καταφέρει καλύτερα...Κοκκίνησε ο άμοιρος, έγνεψε, 'δεν έχεις κι άδικο' μου λέει, και πήγα από την παράκαμψη..
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Μα αν διαβάσετε τα άρθρα, αυτοί οι 100 ανα νομό που τα έχουν αρπάξει, αυτοί είναι οι μπροστάρηδες που βγαίνουν και στα κανάλια και ξεσηκώνουν όλους τους υπόλοιπους αγρότες.Για να ξεσηκώνονται, κάτι θα τους φταίει!
Αλλά μ' αρέσει που είσαστε όλοι βέβαιοι ότι αυτοί 'τ' άρπαξαν', ότι αποκλείεται να τα δικαιούνται...
Κι ότι επειδή αυτοί τ' άρπαξαν, ξεσηκώνουν αγρότες κι από άλλους νομους, όπου 'έχουν αρπάξει' μικροποσά...
100 ανά Νομό, έ; Βρήκε κανείς τους 100 του Νομού Ηλείας, να τους δω κι εγώ μπας κ είναι κανένας που γνωρίζω;Πιστεύω ότι η στάση της κυβέρνησης είναι επίτηδες τόσο 'αμυντική' και ταυτόχρονα ανυποχώρητη όλον αυτόν τον καιρό, γιατί περιμένει τον κόσμο και τη δικαστική εξουσία να στραφούν εναντίον των αγροτών.
Για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, οι κυβέρνησή μας περιμένει να τσαντιστούμε πολύ οι υπόλοιποι, ώστε να μην ακούμε τπτ - κ να μην ακούσουμε ούτε τι θα δώσει στους συνεταιριστές για να τους 'πείσουν' να φυγουν. Όπως λιμάνι...
-
Οι εισαγγελεις σιγα-σιγα ενεργοποιουνται απο οσο μαθαινω...βεβαια και παλαιοτερα το ειχαν κανει αλλα οι υποθεσεις δεν εφταναν ποτε σε φαση ποινων.
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Πάμε σιγά σιγά....
- Προστασία της ντόπιας παραγωγής. Για να έχουμε το αγγουράκι 1 ευρώ και την ντομάτα στα 2 ευρώ ώστε τα κολάδικα του Παλαμά και του Βόλου να γεμίζουν κάθε βράδυ???
Το ίδιο τσιτατο ειχες πει και περυσι στα μπλοκα. Σε ειχα ρωτησει αν ξερεις κανενα καλο κωλαδικο στον Παλαμα για να μαθω κι εγω τι παιζεται κι απαντηση δεν πηρα. Αν στο μεταξυ εμαθες, πολυ θα ηθελα να μαθω πως το λενε.
Για τους υπολοιπους που δεν γνωριζουν τοσο καλα (οπως εσυ) την κατασταση, να πω οτι ο Παλαμας ειναι ενα χωριο της Καρδιτσας με 6.000 κατοικους, που αν βγεις βραδυ μετα τις 9 (πλην Σαββατου) θα φοβασαι μη σε φανε οι βρυκολακες. Τετοια ερημια. Ο δε μεσος ορος του κληρου στην περιοχη ειναι 50 στρεματα. Απο 150 περιπου ευρω το στρεμμα η επιδοτηση του βαμβακιου, 7500. Η εμπορικη τιμη του βαμβακιου καλυπτει τα εξοδα (σπορια, πετρελαια λιπασματα κλπ). Μιλαμε για τρελα λεφτα, οποτε δικαιολογουνται και τα περιπου 127 κωλαδικα της περιοχης. Οποτε στ @@ μας, να ψοφησουν ολοι.
ΥΓ. Μιας και το ρωτησες, αυτοι οι παλιοχαρακτηρες δεν βολευονται με τα 7500 και θελουν κι αλλα για τις ρωσιδες. Οποτε βαζουν καμια μελισσούλα, καμια αγελαδα ή ανοιγουν κανενα μαγαζακι. Τοτε ομως δεν ειναι κατ επαγγελμα αγροτες και θελουν να τους κοψουν την επιδοτηση. Κι αυτοι αντιδρουν οι καριοληδες. Ουστ και παλι ουστ.
-
Αφού φαίνεται pro ότι ξέρεις την περιοχή, μπορείς να μου εξηγήσεις κάτι που απασχολεί πολύ κόσμο;
Γιατί καλλιεργούν ακόμα βαμβάκι, αφού δεν το αγοράζει πια κανείς σε τιμή που να καθιστά την καλλιέργεια βιώσιμη (χωρίς επιδοτήσεις, προεκλογικά μπαχτσίσια και απατεωνιές ορισμένων);
Ειδικά αφού δεν είναι δύσκολο να αλλάξει η καλλιέργεια, από τη στιγμή που δεν μιλάμε για οπωροφόρα δέντρα, αλλά για μονοετή (το πολύ) φυτά; -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Αφού φαίνεται pro ότι ξέρεις την περιοχή, μπορείς να μου εξηγήσεις κάτι που απασχολεί πολύ κόσμο;Γιατί καλλιεργούν ακόμα βαμβάκι, αφού δεν το αγοράζει πια κανείς σε τιμή που να καθιστά την καλλιέργεια βιώσιμη (χωρίς επιδοτήσεις, προεκλογικά μπαχτσίσια και απατεωνιές ορισμένων);
Ειδικά αφού δεν είναι δύσκολο να αλλάξει η καλλιέργεια, από τη στιγμή που δεν μιλάμε για οπωροφόρα δέντρα, αλλά για μονοετή (το πολύ) φυτά;Οι λογοι ειναι πολλοι. Καταρχην οι περισσοτεροι αγροτες ειναι μεγαλοι σε ηλικια και οπως λενε και στα καμποχωρια, you cant teach an old dog new tricks. Εχουν την τεχνογνωσια, τα εργαλεια και συνεχιζουν αυτο που ξερουν οσο παει μεχρι να βγουνε στη συνταξη. Επειτα, η αλλαγη καλλιεργειας απαιτει κεντρικο σχεδιασμο και οργανωση. Αν δεν τους κατευθυνεις και περιμενεις απο αγραμματους ανθρωπους να πανε σε δυναμικες καλλιεργειες και να κανουν εμποριο μεσω internet, μαλλον δεν θα εχεις αποτελεσματα. Οι κυβερνησεις ξερουν εδω και χρονια οτι οι επιδοτησεις τελειωνουν. Και αντι να κοιταξουν την επομενη μερα και να σχεδιασουν, αφηνουν τα πραγματα στην τυχη τους.
Για να ειμαστε δικαιοι, λεφτα πεσαν αρκετα παλιοτερα. Και υπερβολες εγιναν. Αλλα τα πολλα λεφτα τα πηραν λιγα λαμογια, που δινοντας ψιχουλα στον απλο αγροτη εβγαλαν εκατομυρια. Γι αυτο ομως, δεν ευθυνεται ο απλος αγροτης τόσο, όσο η παντελης ελλειψη ελεγκτικων μηχανισμων. Και προφανως, αυτα ανηκουν στο παρελθον. Η κατασταση εδω και πολλα χρονια ειναι κακη, και με αυτο το σχεδιασμο ειναι δεδομενο οτι η γεωργια εχει τελειωσει. Αυτο δεν θα ηταν κακο αν ξεραμε που να στρεψουμε αυτους τους ανθρωπους. Αλλα αν το σχεδιο ειναι να φυγουν μεταναστες στην αθηνα ή τη γερμανια πολυ φοβαμαι οτι η κατασταση μονο χειροτερη μπορει να γινει.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
...Προσπάθησε να βρεις άλλη καλλιέργεια και προσπάθησε να δεις που και με τι τιμή θα μπορούσε να διατεθεί, καθώς και πως θα μπορούσαν να βρουν χρήματα για επένδυση σε νέα τεχνολογία, εξοπλισμό, τεχνογνωσία.
Αν απαντήσεις 'δεν είναι δική μου δουλειά, είνα δική τους', θα σου πω ότι τότε είναι δική τους και το γιατί προτιμούν μια καλλιέργεια που γνωρίζουν, με σίγουρο (έστω και μικρό) κέρδος. Το λέω για το βαμβάκι (που γνωρίζω ελάχιστα) γιατί ισχύει ακριβώς για το καλαμπόκι (που γνωρίζω καλύτερα).
Αλλά μην γελιέστε: Αγρότης με εισόδημα από επιδοτήσεις κάτω από 10.000 Ε (δλδ η πλειοψηφία) έχει στην καλύτερη άλλα τόσα από το προϊόν.
Βγάλτε έξοδα καλλιέργειας κ προσπαθήστε να ζήσετε με οικογένεια και 1 - 2 παιδιά. -
Γιατί δεν ρίχνουν πατάτες (ας πούμε); Πήξαμε στις κυπριακές. Χαμηλότερο είναι το κόστος παραγωγής και μεταφοράς στη μαρτυρική νήσον;
Edit:
-
Oι επιδοτησεις δεν θα τελειωσουν ποτε.Αυτο το παραμυθι οτι οι επιδοτησεις τελειωνουν το ακουω απο το 1980 αλλα ακομα τιποτα και σημερα στις 23.00 δειτε ΣΚΑΙ που εχει σχετικη εκπομπη.
Οι αγροτες εχουν βρει με τις επιδοτησεις και τις αποζημιωσεις ενα εισοδημα,αν το αφηνανε και πηγαινανε στην ελευθερη αγορα θα αναλαμβαναν ρισκο και απο επιδοτουμενοι τεμπεληδες θα γινονταν επιχειρηματιες,για λαλάκες ψάχνετε;
-
πράγματι αυτός ο τόπος μόνο λαλάκες δεν έχει και τους πολιτικούς που προσπαθούν να διορθώσουν τα πράγματα τους μαυρίζει, γιαυτό όλοι τους είναι ή γίνονται από εθνοπατέρες λαμογιοπατέρες.
αν πάρει κατασταλτικά μέτρα η κυβέρνηση θα γίνει του Κιλελέρ το κάγκελο... αυτό περιμένουν και οι αγροτοπατέρες για να ζητήσουν περισσότερα.
τη λύση θα την δώσει η φύση...
μετά τον θάνατο η αναγέννηση... -
Επειτα, η αλλαγη καλλιεργειας απαιτει κεντρικο σχεδιασμο και οργανωση. Αν δεν τους κατευθυνεις και περιμενεις απο αγραμματους ανθρωπους να πανε σε δυναμικες καλλιεργειες και να κανουν εμποριο μεσω internet, μαλλον δεν θα εχεις αποτελεσματα. Οι κυβερνησεις ξερουν εδω και χρονια οτι οι επιδοτησεις τελειωνουν. Και αντι να κοιταξουν την επομενη μερα και να σχεδιασουν, αφηνουν τα πραγματα στην τυχη τους.
Αυτό το απλό (?) πραγματάκι γιατί δεν το εξηγείτε στους αγρότες (το λέω επειδή φαντάζομαι ότι έχεις μια επαφή με αυτούς τους ανθρώπους) για να σταματήσουν να ζητάνε αρλούμπες και φασιστικό τρόπο;
Άποψη μου βέβαια ότι αυτοί θα ισχυριστούν ότι είναι dogs young και old που δεν έχουν καμμία όρεξη να μάθουν κανένα είδος tricks...
Αυτό που με ενοχλεί σε όσους ποστάρουν υπερ μαχόμενης και αγωνιζόμενης αγροτιάς είναι ότι δεν βλέπετε ή δεν θέλετε να δείτε ότι προσπαθούν να επιβάλλουν ένα καθεστώς σιγουράτζας κατά το οποίο το ελληνικό κράτος θα τα σκάει κανονικά στους αγρότες είτε καλλιεργεί 10 στρέμματα αγγούρια είτε καλλιεργεί μια φακή σε άδειο κύπελο με λίγο βαμβάκι...
Καλώς ή κακώς υπάρχουν οι νόμοι της αγοράς. Και τώρα που το σκέφτομαι...
ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ ΜΟΥ ΓΑΜΩ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΤΕΙ ΠΙΘΗΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΝΑΝΟΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝΩΣΟΥΝ ΠΟΛΕΙΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝ ΤΕΙ Η ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Η ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ + ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΛΠ;
ΜΑΛΑΚΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ -
Δεν ειναι τα ΤΕΙ που μας λειπουν...μεχρι και ΤΕΙ ζωοτροφων εχουμε ή ειχαμε τουλαχιστον και δεν πηγαινε κανεις.
Αλλα ειδικα στην Ελλαδα τα πανεπιστημια ειναι πληρως αποκομμενα απο την ζωη...ποιος να διδαξει τι;
Που να δειτε το επιπεδο των καθηγητων της Γεωπονικης...οι ανθρωποι καμια αρπαχτη κοιτανε να κανουν,και οι γνωσεις τους ειναι 1960 και πιο πισω... -
Τουλάχιστον να γίνει κάτι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του.
Είδα λίγο το πρωί σήμερα στον Καμπουράκη τους 'καπεταναίους' των μπλόκων. Τραγική εικόνα. Να μουγκρίζουν σα μοσχάρια και να ουρλιάζουν για κάτι που είπε άλλος αγρότης και θεωρούσαν ότι τους κάνει προβοκάτσια...
Από τη μια το παίζουν βαβα (εγώ δεν ξέρω απ' αυτά) αλλά λεφτά ξέρουν να ζητάνε. -
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Αυτό το απλό (?) πραγματάκι γιατί δεν το εξηγείτε στους αγρότες (το λέω επειδή φαντάζομαι ότι έχεις μια επαφή με αυτούς τους ανθρώπους) για να σταματήσουν να ζητάνε αρλούμπες και φασιστικό τρόπο;
Άποψη μου βέβαια ότι αυτοί θα ισχυριστούν ότι είναι dogs young και old που δεν έχουν καμμία όρεξη να μάθουν κανένα είδος tricks...
Αυτό που με ενοχλεί σε όσους ποστάρουν υπερ μαχόμενης και αγωνιζόμενης αγροτιάς είναι ότι δεν βλέπετε ή δεν θέλετε να δείτε ότι προσπαθούν να επιβάλλουν ένα καθεστώς σιγουράτζας κατά το οποίο το ελληνικό κράτος θα τα σκάει κανονικά στους αγρότες είτε καλλιεργεί 10 στρέμματα αγγούρια είτε καλλιεργεί μια φακή σε άδειο κύπελο με λίγο βαμβάκι...
Καλώς ή κακώς υπάρχουν οι νόμοι της αγοράς. Και τώρα που το σκέφτομαι...Το ξερουν αγαπητε. Αν μιλησεις με καποιον και δεν βλεπεις μονο παραθυρα, θα στα πει και ο ιδιος.
Οσον αφορα εμενα, δεν ποσταρω υπερ μαχομενης και αγωνιζομενης αγροτιας. Ουτε εγω, ουτε οι δικοι μου ειναι αγροτες, γενιες τωρα. Αλλα επειδη εχω δεσμους με αγροτικες περιοχες, γνωριζω τα πραγματα οπως ειναι - ουτε οπως τα παρουσιαζουν οι αγροτες, ουτε οπως τα παρουσιαζει η Τρεμη με τον Καψη. Και γενικως ποσταρω οταν διαβαζω τερατα και ανακριβειες. Γνωριζω βεβαια οτι το παιχνιδι ειναι χαμενο, γιατι (και με ευθυνη των αγροτων) ο πολυς κοσμος εχει παγιωμενη αποψη γι αυτους.
Οσον αφορα τους νομους της αγορας, θα πω για πολλοστη φορα οτι η γεωργια σ ολο τον δυτικο κοσμο ειναι επιδοτουμενη. Αυτο γινεται γιατι διαφορετικα δεν μπορεις να ανταγωνιστεις τις τιμες χωρων που τωρα αναπτυσονται. Και γιατι αν δεν το κανεις, η υπαιθρος θα ερημωσει και θα μαζευτουν ολοι στις πολεις να περναμε ομορφα.
-
Όλοι αυτοί οι αγροτοπατέρες που φωνάζουν για λεφτά παίρνουν επιδοτήσεις μέσω Ο.Σ.Δ.Ε. κάθε χρόνο από 40.000 € και φτάνουν τις 60 ή και τις ξεπερνούν. Τα παίρνει αυτά τα λεφτά ο νέος που τέλειωσε τις σπουδές του και δουλεύει μεροκάματο για να τα φέρει βόλτα;
Οι επιδοτήσεις το 2013 δεν θα σταματήσουν αλλά θα γίνει επανασχεδιαασμός και ανακατανομή δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα. -
η γεωργια σ ολο τον δυτικο κοσμο ειναι επιδοτουμενη
Με μεγάλη επιφύλαξη σε αυτό που θα πω επειδή δεν έχω ιδία γνώση, δεν νομίζω να ισχύει απόλυτα κάτι τέτοιο. Σίγουρα κάποια προϊόντα χρειάζονται επιδότηση αλλά υπάρχουν και προϊόντα που μπορούν να έχουν συγκρητικό αποτέλεσμα στην αγορά.
-
Μπορεί κάποιος να μου πει στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα πού έχουν μπλόκα;Ξέρω μόνο για το Κάστρο και το σχηματάρι.Πού αλλού έχουν;Επίσης αν στο δρόμο προς Βόλο υπάρχουν μπλόκα.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
...ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ ΜΟΥ ΓΑΜΩ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΤΕΙ ΠΙΘΗΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΝΑΝΟΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝΩΣΟΥΝ ΠΟΛΕΙΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝ ΤΕΙ Η ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Η ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ + ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΛΠ;Αυτό, με την διαφορά ότι το ονόμασα 'σχολή αγροτών', ώστε να είναι κατώτερο από τα ΑΤΕΙ και να μπορεί να έχει διετή διάρκεια, το είχα προτείνει σε επιτροπή σοφών, απ' αυτές που γίνονται για να μας σώσουν. Έλεγα, μάλιστα, να είναι υποχρεωμένος ο 'νέος αγρότης' πριν επιδοτηθεί με εκείνα τα 14 χιλιάρικα της συμφοράς από τον ΟΑΕΔ κ πριν ενταχθεί στο σύστημα των 'δικαιωμάτων' και των επιδοτήσεων να έχει αποφοιτήσει από αυτήν. Να έχει μάθει 5 σειρές οικονομίας, 5 πράγματα για την αγορά, 5 για το σύστημα των επιδοτήσεων κ τον σκοπό τους, 5 για την χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Όλοι είπαν 'τι ωραία που τα λες ililia μας' κ το θέμα σταμάτησε εκεί. Ούτε καν στις προτάσεις προς το Υπουργείο πέρασε, έστω κι αν ήταν γνωστό ότι κι αυτές σ' ένα συρτάρι θα έμπαιναν, όπου δεν θα τς έβλεπε ποτέ κανείς. Κ πως να τις δει δλδ, αφού όλες ήταν του τύπου 'δώστε μας λ7'...
-
Συμφώνω για την επιμόρφωση με τον ililia για τους νέους αλλά και τους παλιούς αγρότες. Να θυμίσω πως οι νέοι αγρότες δεν επιδοτούνται από τον Ο.Α.Ε.Δ. αλλά από πρόγραμμα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης. Η τελευταία προκύρηξη ήταν το μέτρο 1.1.2. και η επιδότηση έφτανε ως 40.000 €. Το ποιοί εγκαθίστανται σαν νέοι αγρότες είναι άλλο θέμα. Πάντως είναι κρίμα σε τέτοια προγράμματα πραγματικοί αγρότες να μένουν εκτός προγραμμάτων.
Μπλοκα Αγροτων στην Εθνικη