-
Ποτέ δεν φρενάρω με πάτα άσε. Δεν πιστεύω πως θα κρυώσει τίποτα στο άσε των μιλισεκόντ, και από την άλλη χάνεις πολύτιμα μέτρα στο φρενάρισμα. Αν έχω ABS τσαρούχι, αν όχι οριακό ζυγισμένο φρένο που είναι και από τα απολαυστικότερα πράγματα όταν οδηγείς ενεργητικά και όχι κοιμισμένος.
Παρόλα αυτά με το Τολέδο που είχα για 2 μέρες κάποια στιγμή σε επαρχιακό δρόμο πήγε να βγεί μια τύπισσα από ΣΤΟΠ και πάτησα φρένο (τέρμα, αφού έχει ABS). Αυτή σταμάτησε, οπότε άφησα τα φρένα. Όμως μετά μετάνιωσε και ξαναπετάχτηκε!!! (ξαναεπιταχύνθηκε από πλήρη στάση το βόδι...) Τότε ξαναέπεσα στα φρένα. Το πεντάλ ήταν βούτυρο και έφτασε σχεδόν στο πάτωμα. Πάντως τα φρένα έπιασαν κανοονικά, απλά το πεντάλ πήγε 10 πόντους πιο μέσα!!! Εξήγηση δεν έχω, εκτός κάτι που να σχετίζεται με σύστημα ενίσχυσης των φρένων Brake Assist). Πάντως μόνο βοήθεια δεν ήταν, αφού αν δεν ήξερα τι έκανα αδιαφορώντας για το τι κάνει το πεντάλ θα είχα πιθανότατα φοβηθεί, αφήσει το πεντάλ και πέσει πάνω στην σπιρτόζικια αγελάδα...
-
Ο χρήστης GeorgeTabs έγραψε:
Ποτέ δεν φρενάρω με πάτα άσε.Γιώργο την τεχνική του πάτα-άσε την έμαθα από τους rallymen στο Safetrack. Kάτι θα ξέρουν παραπάνω από μένα, δηλαδή τι κάτι, η μέρα με την νύχτα είμαστε.
αν όχι οριακό ζυγισμένο φρένο που είναι και από τα απολαυστικότερα πράγματα όταν οδηγείς ενεργητικά και όχι κοιμισμένος.
Θα ήθελα να μάθω περισότερα πάνω στο 'οριακά ζυγισμένο φρένο', εάν έχεις τον χρόνο και το κέφι να το αναλύσεις.
-
Ο χρήστης christhehealer έγραψε:
Ποτέ δεν φρενάρω με πάτα άσε.
Γιώργο την τεχνική του πάτα-άσε την έμαθα από τους rallymen στο Safetrack. Kάτι θα ξέρουν παραπάνω από μένα, δηλαδή τι κάτι, η μέρα με την νύχτα είμαστε.
αν όχι οριακό ζυγισμένο φρένο που είναι και από τα απολαυστικότερα πράγματα όταν οδηγείς ενεργητικά και όχι κοιμισμένος.
Θα ήθελα να μάθω περισότερα πάνω στο 'οριακά ζυγισμένο φρένο', εάν έχεις τον χρόνο και το κέφι να το αναλύσεις.
Το πάτα άσε εκακολουθώ να πιστεύω πως χάνει χρόνο. Ίσως εννοείς αυξομείωση της πίεσης σε μονίμως πατημένο φρένο... Το ανθρώπινο πόδι δεν είναι τόσο γρήγορο (σε αντίθεση με το ABS) ώστε να κάνει με ταχύτητα πλήρεις διαδρομές.
Στο οριακά ζυγισμένο φρένο πατάς γερά και αποφασιστικά τα φρένα μέχρι το σημείο που θα αρχίσουν να μπλοκάρουν, χωρίς να τα μπλοκάρεις όμως. Τα νιώθεις να περιστρέφονται λίγο πιο αργά από όσο θα έπρεπε, και αν νιώσεις πως πας για μπλοκάρισμα απελευθερώνεις λίγο (όχι τελειως) την πίεση στιγμιαία και ξαναπατάς. Αν τα έχεις βέβαια μπλοκάρει τελείως, ίσως και να χρειαστεί να αφήσεις τελείως το φρένο, αλλά εκεί πλέον έχεις υπερβάλλει νωρίτερα στο φρένο.
Όσο σκέφτεσαι τι κάνεις για να φρενάρεις δεν φρενάρεις οριακά (για χωρίς ABS). Όταν εξοικειωθείς και η κίνηση βγαίνει αβίαστη σαν αντανακλαστικά μέσα σου είσαι σε καλό επίπεδο
-
Στο οριακά ζυγισμένο φρένο πατάς γερά και αποφασιστικά τα φρένα μέχρι το σημείο που θα αρχίσουν να μπλοκάρουν, χωρίς να τα μπλοκάρεις όμως. Τα νιώθεις να περιστρέφονται λίγο πιο αργά από όσο θα έπρεπε, και αν νιώσεις πως πας για μπλοκάρισμα απελευθερώνεις λίγο (όχι τελειως) την πίεση στιγμιαία και ξαναπατάς. Αν τα έχεις βέβαια μπλοκάρει τελείως, ίσως και να χρειαστεί να αφήσεις τελείως το φρένο, αλλά εκεί πλέον έχεις υπερβάλλει νωρίτερα στο φρένο.Aκριβώς την ίδια κίνηση ενοούσα και εγώ και αυτή μου έμαθαν σαν πάτα-άσε. Kαι αυτήν εφαρμόζω ακόμα και στο δικό μου κι ας έχει ABS.
Mάλιστα επειδή η άσκηση στο Safetrack ήταν φρενάρισμα με αποφυγή εμποδίου, όταν το συζητούσαμε μετά με τον Tσάδαρη, έλεγε ότι ένα από τα μυστικά για εκτελέσεις σωστά την άσκηση (κανένας δεν τα κατάφερε, μόνον αυτός και ο Zήβας από όσους είδα εγώ), είναι το πρώτο δυνατό φρενάρισμα.
Sorry δεν ήξερα ότι έτσι είναι ο σωστός όρος, τον υοθετώ από σήμερα, και ξεχνάω το 'πάτα-άσε'.
-
Should I pump the brake pedal when stopping in slippery conditions?
You absolutely should not pump the brake pedal in a car with ABS. Pumping the brakes is a technique that is sometimes used in slippery conditions to allow the wheels to unlock so that the vehicle stays somewhat straight during a stop. In a car with ABS the wheels should never lock in the first place, so pumping the brakes will just make you take longer to stop.
In an emergency stop in a car with ABS, you should apply the brake pedal firmly and hold it while the ABS does all the work. You will feel a pulsing in the pedal that may be quite violent, but this is normal so don't let off the brake. -
Aκριβώς την ίδια κίνηση ενοούσα και εγώ και αυτή μου έμαθαν σαν πάτα-άσε. Kαι αυτήν εφαρμόζω ακόμα και στο δικό μου κι ας έχει ABS.Mάλιστα επειδή η άσκηση στο Safetrack ήταν φρενάρισμα με αποφυγή εμποδίου, όταν το συζητούσαμε μετά με τον Tσάδαρη, έλεγε ότι ένα από τα μυστικά για εκτελέσεις σωστά την άσκηση (κανένας δεν τα κατάφερε, μόνον αυτός και ο Zήβας από όσους είδα εγώ), είναι το πρώτο δυνατό φρενάρισμα.
Sorry δεν ήξερα ότι έτσι είναι ο σωστός όρος, τον υοθετώ από σήμερα, και ξεχνάω το 'πάτα-άσε'.
Οπότε το ίδιο λέγαμε!!
Αν ο όρος που χρησιμοποιώ είναι δόκιμος ή όχι, δεν το γνωρίζω... Απλά με το 'άσε' κατάλαβα άσε 100%, οπότε και η παρανόηση
Με ABS δεν χρειάζεται να αφήνεις καθόλου. Μάλιστα όσο πιο δυνατά και από νωρίς τα πατήσεις, τόσο πιο καλά. Γιαυτό άλλωστε βγήκε και το BAS (Brake Assist System) που αν δεν πατήσεις με δύναμη από νωρίς σε υποβοηθά με βάση δικούς του αλγορύθμους.
Παλιά οι οδηγοί τσαρουχώνανε, μπλοκάρανε, τρακάρανε. Μετά έμαθαν να φέρονται καλύτερα στο φρένο τους. Όμως με το ABS πρέπει να γυρίσουμε στην παλιά λογική, αφού το αυτόματο σύστημα τα κάνει όλα για μας, πολύ καλύτερα από εμάς. Τσαρούχι κι άγιος ο Θεός!!
Όμως σιγά σιγά χάνεται η χαρά της οδήγησης έτσι... Ασφάλεια, αλλά και φιλτραρισμένη χαρά.
-
Πάντως Γιώργο, κι εγώ σαν το Χρήστο το ήξερα ως 'πάτα-άσε' (επιστημονικότατη ορολογία ). Μάλιστα με έχει σώσει δύο φορές με το Sunny του '84, του οποίου τα φρένα ήταν για κλάμματα. Δεν είναι όμως πανάκεια αφού η ίδια τεχνική δε με γλύτωσε από μικροατύχημα με το Rallye (εκεί αποφάσισα ότι το επόμενό μου αυτοκίνητο θα έχει οπωσδήποτε ABS).
Συγκεκριμένα, και νομίζω ότι ενδιαφέρει και τους υπόλοιπους, ένα βράδυ κατεβαίνω τη Δουκίσης Πλακεντίας στο Χαλάνδρι με 70-75 χαω. Από ένα στενάκι με ΣΤΟΠ πετιέται ένα φορτηγάκι (κλούβα) και πέφτοντας στα φρένα του κορνάρω να προχωρήσει. Αυτός με κοιτάει και κοκκαλώνει (κλασική περίπτωση βλαμμένου παραβάτη). Το 'πάτα-άσε' με βοήθησε μεν να ρίξω θεαματικά την ταχύτητα χωρίς να γλυστρήσω, όμως δεν ήταν ικανό να με αφήσει να ελιχθώ πίσω από το φορτηγάκι που βρισκόταν κάθετα στο δρόμο (άσε που όση ψυχραιμία και να έχεις δεν είναι δα και εύκολο από τη μία να ζυγίζεις το πόδι σου στο φρένο και από την άλλη να προσπαθείς να τρυπώσεις από ένα άνοιγμα λίγο μεγαλύτερο από ενάμισυ μέτρο). Αποτέλεσμα μείον προφυλακτήρας, φανάρι, φτερό. Πιστεύω ότι με ABS είχα πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να γλυτώσω με ελιγμό.
Με το Sunny δε, κατεβαίνω μία νύχτα του '92 με 170 την Κατεχάκη (ε ρε ξύλο που ήθελα τότε!!! Που' σαι cpp να με καμαρώσεις!). Ανάβει πορτοκαλί στο ύψος της εισόδου του Παπάγου και αποφασίζω έστω και αργά ότι πρέπει να σταματήσω. Εκεί έμαθα την τεχνική στην πρακτική της. Βέβαια τα φρένα του Sunny δεν ήταν για τέτοια ζόρια. Μπορεί να έλαβα συγχαρητήρια από έναν παρεβρισκόμενο, ο οποίος δεν πίστεψε σε καμία στιγμή ότι θα σταματήσω, όμως τα τακάκια κυριολεκτικά έλιωσαν (μόλις 400 χλμ. αφότου τα τοποθέτησα). Μ@@@@ες που ευτυχώς δεν τις πλήρωσα ούτε εγώ, ούτε κανένας αθώος (αν και δεν έκανα πολλές, μη μου βγει το όνομα κι όλας).
-
Όμως σιγά σιγά χάνεται η χαρά της οδήγησης έτσι... Ασφάλεια, αλλά και φιλτραρισμένη χαρά.Για το ABS δεν θα το έλεγα. Tουλάχιστον στο 206 XS δεν ενεργοποιήται εύκολα. Πιο εύκολο είναι να κολλήσει η μύτη σου στο τζάμι, παρά να ενεργοποιηθεί το ABS.
Aυτά που κόβουν τη χαρά είναι τα διάφορα ASR και λοιπά αρκτικόλεξα. Που ενεργοποιούν αυτόματα το ABS ή κόβουν την παροχή βενζίνης από μόνα τους. Άσε που σε μένα δείχνει κακή σχεδίαση πλαισίου- αναρτήσεων. Kαι για να λύσουμαι αυτά τα προβλήματα, βάζουμε αυτές τις αηδίες και καθαρίσαμε. Kαι έχουμε και ένα Sales Point για να πουλήσουμε το μέτριο προϊόν στα ¨κοροϊδα' τους καταναλωτές.
-
Όμως σιγά σιγά χάνεται η χαρά της οδήγησης έτσι... Ασφάλεια, αλλά και φιλτραρισμένη χαρά.
Για το ABS δεν θα το έλεγα. Tουλάχιστον στο 206 XS δεν ενεργοποιήται εύκολα. Πιο εύκολο είναι να κολλήσει η μύτη σου στο τζάμι, παρά να ενεργοποιηθεί το ABS.
Aυτά που κόβουν τη χαρά είναι τα διάφορα ASR και λοιπά αρκτικόλεξα. Που ενεργοποιούν αυτόματα το ABS ή κόβουν την παροχή βενζίνης από μόνα τους. Άσε που σε μένα δείχνει κακή σχεδίαση πλαισίου- αναρτήσεων. Kαι για να λύσουμαι αυτά τα προβλήματα, βάζουμε αυτές τις αηδίες και καθαρίσαμε. Kαι έχουμε και ένα Sales Point για να πουλήσουμε το μέτριο προϊόν στα ¨κοροϊδα' τους καταναλωτές.
Στο δεύτερο κομμάτι συμφωνώ. Στο πρώτο, δεν έχω οδηγήσει 206 για να ξέρω, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα με ABS που έχω οδηγήσει δεν μπορείς να το γυρίσεις με φρένα, αφού αυτό απλά αλλάζει κατεύθυνση και στρίβει μαζί... Πολλά 'κόλπα' που κάνεις με φρένα χάνονται. πράγμα που άλλωστε είναι και ο λόγος που βγάζουν το ABS από τα αγωνιστικά...
-
αλλά σε όλα τα υπόλοιπα με ABS που έχω οδηγήσει δεν μπορείς να το γυρίσεις με φρένα,Να πω την αλήθεια, το 206 δεν το έχω γυρίσει ποτέ, γιατί φοβάμαι να το κάνω σε δημόσιο δρόμο. Πάντως ακολουθόντας την διαδικασία κλείνει αρκετά την πορεία του. Λόγω φόβου όμως διορθώνω αμέσως με ανάποδο, άρα δεν μπορώ να σου πω έγκυρα τι γίνεται. Όταν το πάω σε trackDay στα Μέγαρα θα το δοκιμάσω και τότε θα μπορώ να πω, με σιγουριά εάν γυρίζει ή όχι.Για τους μη συντονισμένους, μιλάω πάντα για γύρισμα με φρένο και τιμόνι.
Φρενάρισμα Πανικού χώρις ABS