-
ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΕΝΝΟΟΥΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΪΝΑ ΑΠΟ ΤΑ EXALTO ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ.ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΟΥΚ ΟΛΙΓΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΦΘΟΡΑ.ΜΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΑ CONTINENTAL ΕΙΧΑΝ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΠΛΑΪΝΑ!ΒΑΛΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ!!
-
Ο χρήστης TheoRallye έγραψε:
Παιδιά, τι άποψη έχετε για την τοποθέτηση ημι-slicks σε αυτοκίνητο δρόμου (το Rallye συγκεκριμένα ). Έχω μιλήσει με φίλο μου ο οποιός μου έχει πει τα εξής (αφού το έχει κάνει ο ίδιος ) :
Στο στεγνό το κράτημα δε συγκρίνεται με τα κοινά λάστιχα δρόμου, ακόμη και μετά από αρκετή φθορά. Στο λίγο βρεγμένο επίσης υπερτερούν λόγω του ότι είναι μαλακά, ενώ μειονεκτούν μόνο όταν υπάρχει πολλή βροχή λόγω του ότι η υδρολίσθηση έρχεται σύντομα λόγω της αραιής χάραξης.
Όσον αφορά τη διάρκεια ζωής τος απ'ότι κατάλαβα είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με τα κοινά λάστιχα δρόμου, αλλά όχι τραγικά. Τι γνωρίζετε για το θέμα και τι άποψη έχετε; Ο φίλος μου τα έχει για 10-11 μήνες και είναι καιρός να τα αλλάξει, αλλά είναι άτομο που σαφώς πιέζει πολύ το αυτοκίνητο σε στροφές.
GeorgeTabs, θα ήθελα τη γνώμη σου, μια και είσαι συνοδηγός σε Rallye του Cup από ότι κατάλαβα. Ο φίλος μου έχει τα Bridgestone που φορούν τα Rallye του Cup.
Επίσης, λόγω της αυξημένης πρόσφυσης, θα επηρεαστούν πολύ οι κλίσειςτου αμαξώματος, σε βαθμό που να αποτελεί πρόβλημα; Η ανάρτηση είναι προς το παρόν η εργοστασιακή.
Και κάτι τελευταίο και άσχετο με το θεμα. Έχει κανένας από εδώ εμπειρία από το μπλοκέ του Μπούμπη; Το σκέφτομαι σοβαρά να το βάλω, αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμη.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.Αρνητικά που δεν αλλάζουν όσο καλή θέληση και να έχεις:
Σε περίπτωση τρακαρίσματος με λάστιχα NOT FOR ROAD USE η ασφαλιστική μπορεί να στραφεί εναντίον σου για το 100% της ζημιάς που προξένησες σε τρίτους, ανώ δεν παίρνεις φράγκο από τυχόν μικτή. Το αν θα πάρουν χαμπάρι ή όχι είναι μια άλλη ιστορία...Σίγουρα έχεις παραπάνω κράτημα σε όλες τις στεγνές ασφάλτους. Αν όμως δεν σκληρύνεις την ανάρτηση κινδυνεύεις με τουμπάρισμα από υπερκράτημα. Επίσης τα πλαϊνά σε τέτοια λάστιχα είναι υπερβολικά σκληρά, οπότε αν γέρνει το αμάξι πιθανώς να κρατούν και λιγότερο από τα νορμάλ, αφού δεν θα πατάει το λάστιχο όπως έχει μελετηθεί.
Κερδίζεις πολύ στα φρένα, τα οποία όμως πλέον κουράζονται περισσότερο, αφού καλούνται να μετατρέψουν την κινητική ενέργεια σε την θερμότητα ταχύτερα. Το ότι θα μπείς με περισσότερα στην στροφή δεν αναιρεί το παραπάνω πρόβλημα, και αντίστοιχα φτάνεις την επόμενη στροφή με περισσότερα (μιλάμε για γρήγορη οδήγηση).
Τα λάστιχα αυτά για να δουλέψουν χρειάζονται ζέσταμα. Αν δεν τα ζεστάνεις κρατάνε και πάλι καλύτερα από τα νορμάλ, αλλά γίνονται πολύ σκληρά πολύ γρήγορα. Όταν κάναμε το αυτοκίνητο προδιαγραφών ΚΑΠ έτρεχα στα συνεργεία όλη την ώρα. Φυσικά πήγαινα νορμάλ στο δρόμο, με κίνηση κλπ. Φορούσαμε κάτι Γιοκοχάμα που είχαν περισσέψει από πέρσι. Είχαν αρκετή ζωή ακόμα. Όταν το αμάξι έγινε ΚΑΠ τα λάστιχα ήταν για ΠΕΤΑΜΑ! Πολύ χειρότερα από λάστιχα που έκλεψες από βάρκα... Όχι λόγω φθοράς πέλματος, αλλά αλλοίωσης της γόμας. Φυσικά μπορείς να τα ρασπάρεις όπως λένε, δηλαδή να τα ξύσεις περιμετρικά να φύγει το σκληρό, αλλά δεν είναι κάτι που θα θες να κάνεις στα καθημερινά σου λάστιχα... Αν τα ζεσταίνεις και κρυώνεις όλη την ώρα θα γίνουν πάλι σκληρα (αυτό που πάθαμε με τα λάστιχα στην πρώτη λούπα της Λαμίας). Οπότε πρέπει να τα ζεσταίνεις για να κάνεις και χιλιόμετρα, όχι για να πας περίπτερο ή σινεμα...
Τώρα για την περίπτωση της βροχής... Τα λάστιχα αυτά ναι μεν έχουν καλό κράτημα, αλλά σε υψηλές θερμοκρασιες. Αυτές οι θερμοκρασίες είναι σχεδόν αδύνατον να διατηρηθούν στην βροχή. Στο ΕΛΠΑ το κάναμε οδηγώντας διαρκώς ζω - πεθαίνω, καί μόλις πιάσαμε τον μπροστινό μας και αναγκαστικά έπεσε ο ρυθμός μας τα λάστιχα κρύωσαν ταχύτατα και δεν κρατούσαν καθόλου. Η υδρολίσθηση είναι ένα άλλο πρόβλημα, και ειδικά στην Αθήνα που με ψιχάλα κάνει ρυάκια (έως και Νιαγάρες...) θα είναι υπαρκτό πρόβλημα. Να τονίσω πως τα αγωνιστικά βρόχινα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ακατάλληλα για χρήση δρόμου, αφού αν πατήσουν 20 χιλιόμετρα (όχι στο όριο) σε στεγνό δεν θα μείνει τίποτα.
Δυστυχώς δεν μπορώ να σε διαφωτίσω αν τα (στεγνού οδοστρώματος) αγωνιστικά κρατούν στην βροχή καλύτερα από νορμάλ λάστιχα (πχ Exalto, ή κάτι άλλο), για τον λόγο ότι από το καλοκαίρι του 1999 ούτε εγώ, ούτε ο Δημήτρης έχουμε οδηγήσει το αυτοκίνητο με λάστιχα δρόμου.
Σε ταξίδι πέρα του ότι φθείρονται χωρίς λόγο κάνουν εκκνευριστικό θόρυβο. Να σκεφτείς στο Ραλί που έχει την εξάτμιση που έχει, χωρίς καταλύτη, που η ηχομόνωση λείπει και που τρίζει το σύμπαν όλη την ώρα, τα λάστιχα σε ταξίδι ακούγονται (δεν είναι όμως ο πιο δυνατός θόρυβος). Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως είναι σχεδιασμένα για κράτημα και καθόλου για άνεση. Για τον λόγο αυτό κοπανάνε και περισσότερο. Από την άλλη όμως δεν διπλώνουν τα μάγουλα στο παραμικρό...
Γενικά αν έχεις ένα αυτοκίνητο για κάθε μέρα και ένα για γρήγορη οδήγηση ΙΣΩΣ αξίζει στο δεύτερο να βάλεις αγωνιστικά λάστιχα, με επίγνωση του τι κάνεις και των προβλημάτων. Αν είναι το μοναδικό σου αυτοκίνητο ξέχασέ το καλύτερα. Δεν αξίζει σαν αποτέλεσμα, πόσο μάλλον οικονομικά... Εναλλακτική λύση είναι να αγοράσεις ζάντες για τέτοια λάστιχα για να τα κάνεις για track day. Το είδα στο Hockenheimring (το έγραψα και στην κάμερα μάλιστα) που ένα Calibra έβγαλε τα αγωνιστικά και ξανάβαλε τα κανονικά να πάει σπίτι του.
Ιδέα: Ψάξε βρες μεταχειρισμένα (όχι όμως τελειωμένα) λάστιχα από αγωνιζόμενο. Κατα προτίμηση με γερό πορτοφόλι, ώστε να τα αλλάζει όσο είναι φρέσκα ακόμα, εμείς τα χρησιμοποιούμε μέχρι να είναι ακατάλληλα και για βάρκα!!
Βάλε τα στο αυτοκίνητό σου και δοκίμασε αν σου αρέσει. Θα σου κοστίσει λιγότερο. Όχι όμως λίγο... Ίσως και πάλι να σου πάει όσο ένα καινούριο σετ λάστιχα δρόμου, τα οποία αντι 2 μήνες (με το ζόρι, αφού σκληραίνουν) να κρατούσαν 2 χρόνια... Πάντως κάνε το από άνοιξη και μετά που δε θα βρέχει. Γενικά πάντως είναι ειδικά λάστιχα που είναι ιδανικά σε αυτό που προορίζονται, αλλά απαράδεκτα σε όλα τα υπόλοιπα... Για καθημερινή χρήση θα σου κοστίσει λιγότερο να αγοράσεις και να συντηρείς Έβο, παρά Σεϊτσέντο με αγωνιστικά λάστιχα...Ελπίζω να βοήθησα
-
h idea pou eixe-exei o GeorgeTabs einai h kalyterh.
To idio eixa kanei ki egw. Eixa parei mia tetrada zantes (pou twra exoun ginei 8ada) kai mia tetrada metaxeirismena slicks AVON gia na pigainw pou kai pou sta Megara. Etsi itan kai efkolo gia emena na ta allazw ekei, epi topou, kai itan kai akindyno. Vevaia me ta slicks de to sizitousa na vgw ethnikh afou egrafan kathara epanw 'FOR RACING PURPOSE ONLY' . Ta Bridgestone540 omws tou cup einai katallhla gia xrhsh dromou ap'oso kserw. Anagrafoun kanonikh diastash elastikou epanw, ki oxi agwnistikh diastash (agwnistikou elastikou).Tyxainei na ta exw xrhsimopoihsei ta lastixa gia ena diasthma. To kratima tous de sigrinetai se kamia periptwsh me oti allo lastixo dromou eixa dokimasei. Otan itan krya to katalavaines giati glistrouse poly, alla otan zestenontousan (eixa th malakh goma kai zestenontousan grigora) to katalavaines giati to aftokinhto allaze symperifora entelws. Sto freno opws eipe kai o GeorgeTabs itan tromero, alla kai sto stripsimo eixe poly megalyterh safhneia.
Epishs, me tis lakouves klp den nomizw na yparxei provlima. H anesh nai men meiwnetai aisthita kai to aftokinhto 'kopanaei' poly perissotero, kathws kai o thorivos kylishs einai poly afksimenos, alla logw twn poly pio sklirwn plainwn pou exei to elastiko einai mallon kai pio anthektiko sta ktipimata. Vevaia ola sxetika einai. Analoga pou tha ti fas.. (th lakouva)..
Ola afta se 14ara zanta, giati se 15ara gia 106 de yparxei volikh diastash.**Με συγχωρειτε που εγραψα το post με greeklish, αλλα ξεχαστικα και ειχα γραψει ηδη το μισο. **
-
Ο χρήστης TheoRallye έγραψε:
Παιδιά, τι άποψη έχετε για την τοποθέτηση ημι-slicks σε αυτοκίνητο δρόμου (το Rallye συγκεκριμένα ).Αγαπητοί γνωστοί και άγνωστοι φίλοι (ελπίζω σύντομα όλοι γνωστοί) να καταθέσω κι εγώ σχετικά απο την προσωπική μου εμπειρία.
Είναι σαν να αλλάζεις ανάρτηση! Με νορμάλ ανάρτηση βλέπεις τεράστια βελτίωση στο κράτημα, εκεί που με τα νορμάλ ελαστικά στρίβεις και τσιρίζουν με αυτά στρίβεις κι άλλο και μάλιστα αθόρυβα... Αξίζει αν δεν κάνεις πολλά χιλιόμετρα σε απλές μετακινήσεις. Με νορμάλ ανάρτηση αν τα πιέζεις πολύ (πίστα, 'ειδικές') θα φθείρονται πάρα πολύ γρήγορα μπροστά στο πλάϊ μέχρι και αποκόλληση γόμμας μπορεί να δείς. Με μιά ανάρτηση όμως το πρόβλημα διορθώνεται και έχεις ένα Rallye που το απολαμβάνεις οδηγικά.
Αρκετές πληροφορίες για τέτοια ελαστικά μπορείς να δείς στο αυστραλέζικο νομίζω άρθρο 'semi-race tyres that are legal for your road car'. -
Παντα κατατοπιστικος ο Σταματης και με τα αρθρα του! Γεια σου φιλε μου!
Michelin Pilot Exalto