-
Ο χρήστης bathan έγραψε:
Η γνώμη σου μετράει, έτσι και αλλιως είσαι AMSOILάκιας (το λέω με την καλή έννοια)
Δηλαδή τα 30άρια AMSOIL είναι καλύτερα απο τα 30άρια Motul ? Και ποιό είναι καλύτερο (overall) 30άρι AMSOIL το ΑΜΟ, το ASL ή το HDD ?
Eίμαι και δηλωμένος!
Θα με έφερνες σε πιο δύσκολη θέση μόνο αν μου αντιπαρέτασσες το Mobil 1 ESP 5W30.
Το ΑΜΟ είναι 10W40.
Από τα έξι 30ρια της AMSOIL είναι φανερό ότι θεωρώ καλύτερο το HDD 5W30. Αλλά όπως είπαμε το 'κατάλληλο' υπερισχύει του 'καλύτερου' και έδωσα στο προηγούμενο ποστ μου και συγκεκριμένο εμπειρικό παράδειγμα. -
Ο χρήστης opc έγραψε:
Από τα παρακάτω 40άρια πιο θεωρείται 'καλύτερο' κατά τη γνώμη σας???
1)Motul 8100X-cess 5w-40
2)Valvloline Synpower 5w-40 & 0w-40
3)Mobil1 0w-40
4)Amsoil AFL 5w-40Μίλτο φαντάζομαι το Amsoil???
Τελικά έχω ψιλο χάσει τη μπάλα με όλα αυτά που έχω διαβάσει...
Και για να βάλω και άλλη ερώτηση στο τραπέζι.... Εκτός του Leon υπάρχει και ένα Corolla 1.4 του 2001 με 132.000 χλμ. Πάντα ήταν με 5w-40 της Τoyota και τελευταία με 8100Χ-cess. Τελευταία καίει περίπου 100γρμ/1000 με 1500χλμ. Αν πήγαινα σε Amsoil θεωρείται πως με ένα AMO 10w-40 θα είχα πιθανότητες να σταματήσει αυτή η μικρή καύση??? Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω ξανασκεφτεί μιάς και πλέον δεν κάνει πάνω από 3 με 5 χιλιάδες χλμ το χρόνο.Τα βάζω σε δύο κατηγορίες:
Στην Superleage κοντράρονται τα AFL και M1.
Στην άλλη κοντράρονται τα 8100 με το SynPower (το SynPower 0W40 το βάζω outsider στην επάνω κατηγορία).Κάποτε έκανα εκτενείς συγκρίσεις-αναλύσεις. Δεν έχω το ίδιο κουράγιο. Χώρια που έτσι έμπαινα τσαμπουκάς και σε χωράφια εμπορικών συμφερόντων.
Τα βάζω λοιπόν σε κατηγορίες και παίξτε όπως νιώθετε-σκέφτεστε.Το 5W40 για Toyota είναι το σύνηθες και ενδεδειγμένο ιξώδες. Το ότι τσιμπάει και 100ml/1000χλμ δεν είναι λόγος να ψαχνόμαστε με το λιπαντικό, όχι ότι δεν γίνεται να μειωθεί επιλέγοντας κάτι άλλο (και δεν είναι τόσο θέμα ποιότητος η όποια κατανάλωση όσο καταλληλότητας ή απλά ταιριάσματος με την παρούσα κατάσταση του κινητήρα).
-
Μίλτο δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω είδικά για τα γραφόμενα περί Toyota. Όντως είναι σχετικά κουρασμένος κινητήρας και πολύ μικρή η κατανάλωση για να ασχοληθώ.Ευχαριστώ και για τις απόψεις σου με 2 λόγια για τα 40άρια.
Για αυτό τι λες?
Motul X-Lite Mobil 1 ESP
ACEA................A3/B4.............A3/B4
API.....................SL.................SM
VW Approval......502.00/503.01....504.00
cSt @ 4?C............399,16...........483,48
cSt @ 40?C..........66,5..............72,8
cSt @ 100?C........11,9...............12,1
cSt @ 130?C........6,88...............6,88
Viscosity Index......177................164
HTHS..................>3,5...............3,58
Pour Point.............-51.................-45
Flash Point.............232................254 -
εδώ και 50.000 χλμ βάζω στο 106 μου 1.6 16v
Μ1 0-40 και είμαι πολύ πολύ ικανοποιημένος
από αυτό το λαδάκι για την χρήση που κάνω
στο αυτοκίνητο μου. Δεν καίει καθόλου λάδι
στροφάρει πολύ καλά, δεν ανεβάζει θερμοκρασία
κ.ο.καξίζει να δοκιμάσω τα Esp 5/30 ή τα HDD ??
-
Καλησπέρα.
Μια ερώτηση παιδιά, πόσο κοστίζουν τα Mobil 1 5-30 στην Ελλάδα? Σκέφτομαι να πάρω 3-4 δοχεία των 4 λίτρων από εδώ όταν κατέβω διότι είναι μάλλον πάρα πολύ φθηνά.......δεν λέω τιμή μην με βαράτε
-
MOBIL 1 ESP FORMULA 5W30 1 LT
12.5 € -
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
MOBIL 1 ESP FORMULA 5W30 1 LT
12.5 €Αυτό έχει εδώ 6,5$...ήτοι 4,2€
Αλλά απ'ότι βλέπω δεν ταιριάζει για το δικό μου, δεν έχει την προδιαγραφή LL04
-
http://www.steico.gr/active.aspx?mode=el' target='_blank{fe13c10f-0d80-48fe-b464-eb9230f49e5b}View
την έχει ....
Περιγραφή
Πλήρως συνθετικό λιπαντικό κινητήρων, προηγμένης απόδοσης, ειδικά κατασκευασμένο για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής και να διατηρεί την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Μείωσης Εκπομπής Ρύπων του οχήματος.
Παρέχει εξαιρετική απόδοση και προστασία σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη οικονομία καυσίμου.
Συμβατό με τα Φίλτρα Σωματιδίων Ρύπων των ντιζελοκινητήρων και τους Καταλυτικούς Μετατροπείς των βενζινοκινητήρων.Προδιαγραφές
Yπερκαλύπτει τις: API SM /SL/CF, ACEA A3/A5/B3/B4/B5/C2/C3Εγκεκριμένο κατά: Mercedes-Benz 229.51/229.31, VW 504.00/507.00 και 503.01, BMW LL-04.
-
Ο χρήστης opc έγραψε:
Μίλτο δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω είδικά για τα γραφόμενα περί Toyota. Όντως είναι σχετικά κουρασμένος κινητήρας και πολύ μικρή η κατανάλωση για να ασχοληθώ.Ευχαριστώ και για τις απόψεις σου με 2 λόγια για τα 40άρια.Για αυτό τι λες?
Motul X-Lite Mobil 1 ESP
ACEA................A3/B4.............A3/B4
API.....................SL.................SM
VW Approval......502.00/503.01....504.00
cSt @ 4?C............399,16...........483,48
cSt @ 40?C..........66,5..............72,8
cSt @ 100?C........11,9...............12,1
cSt @ 130?C........6,88...............6,88
Viscosity Index......177................164
HTHS..................>3,5...............3,58
Pour Point.............-51.................-45
Flash Point.............232................254Ένας επιπλέον λόγος που δεν θέλω να κάνω πλέον τέτοιες αντιπαραθέσεις είναι επειδή τα τεχνικά χαρακτηριστικά δείχνουν έως το 50% της εικόνας ενός λιπαντικού. Το υπόλοιπο 50% θα το πάρουμε στην πράξη αν και εφόσον ταιριάξει με τον κινητήρα μας. Ποιός θέλει μόνο το 50% από ένα λιπαντικό;
Επίσης κάποια νούμερα δείχνουν και αντίθετη πιθανή εικόνα ενίοτε και μη χρηστική:
1η περίπτωση: ο μεγάλος Δείκτης Ιξώδους που από την μία δείχνει μεγαλύτερη δυνατότητα στο άνοιγμα του ιξώδους από το κρύο στο ζεστό, αλλά μπορεί και να δείχνει εκτεταμένη χρήση Ενισχυτικών Ιξώδους εις βάρος άλλων πολύτιμων προσθέτων, με την σοβαρή πιθανότητα μάλιστα να υποδηλώνει και αδύναμη λιπαντική βάση
2η περίπτωση: τα κινηματικά ιξώδη που έχουν να κάνουν πολύ με το ταίριασμα στις ανοχές του κινητήρα οπότε δεν υπάρχει καλό και κακό κινηματικό ιξώδες
3η περίπτωση: ο δείκτης HTHS που δείχνει μεν την αντοχή του λιπαντικού φιλμ στην φθορά στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά το σημαντικότερο είναι και αυτός να ταιριάξει με τις ανοχές του κινητήρα. Σε αρκετές περιπτώσεις η υποχωρητικότητα του φιλμ είναι επιθυμητή
4η περίπτωση: οι προδιαγραφές τύπου VW, BMW, MB, Ford κλπ που ναι μεν υποδηλώνουν ότι ένα λιπαντικό ταιριάζει σε συγκεκριμένες εφαρμογές, αλλά η απουσία τους δεν υποδηλώνει και ότι δεν ταιριάζουν, αφού το τμήμα μάρκετινγκ των παρασκευαστών αποφασίζει ποιά λιπαντικά θα πιστοποιήσει και πόσο (που σημαίνει ότι θα ανεβάσει και το κόστος τους)Μπορούμε να επεκταθούμε αναλυτικότερα και σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, ίσως θα μπορούσαμε και να αναφερθούμε στο Ειδικό Βάρος που δείχνει και την ευκολία με την οποία ένα λιπαντικό διαχωρίζεται από το νερό (όλα διαχωρίζονται έστω και σε διαφορετικό χρόνο, γι αυτό και ουδείς δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό), αλλά ο χρόνος μου (και άλλοι λόγοι) με περιορίζει.
Προσωπική μου θέση; Ανάμεσα στα δύο το ESP είναι πιο σύγχρονο. Εμπιστεύομαι την Mobil περισσότερο. Στις ΗΠΑ οι εταιρίες δεν επαναπαύονται εύκολα στις δάφνες τους γιατί ανά πάσα στιγμή τις χάνουν. Όχι, δεν είμαι 'αμερικανόφιλος', κάθε άλλο, απλά η αγορά εκεί έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που εύκολα ο 1ος γίνεται 2ος κι αν 'κοιμηθεί' γίνεται και τελευταίος. H Mobil είναι από τις εταιρίες (λιπαντικών) που δεν έχει δείξει ποτέ ότι έμεινε πίσω.
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
εδώ και 50.000 χλμ βάζω στο 106 μου 1.6 16v
Μ1 0-40 και είμαι πολύ πολύ ικανοποιημένος
από αυτό το λαδάκι για την χρήση που κάνω
στο αυτοκίνητο μου. Δεν καίει καθόλου λάδι
στροφάρει πολύ καλά, δεν ανεβάζει θερμοκρασία
κ.ο.καξίζει να δοκιμάσω τα Esp 5/30 ή τα HDD ??
Ούτε μία αμφισβήτιση εκ μέρους σου δεν βρίσκω στην εφαρμοσμένη επιλογή σου... Γιατί να το βασανίσεις; Εγώ για παράδειγμα αφού βασάνισα το μοτόρι μου για 100000χλμ με διάφορες επιλογές (και για όσους ανήσυχους: ουδένα πρόβλημα και η παραμικρή φθορά δεν συνέβη στον κινητήρα μου από τις εναλλαγές - τον έλεγξα στα 135000χλμ που άλλαξα τσιμουχάκια προληπτικά) κατέληξα κάπου με σκοπό να παραμείνω αφού δεν βρίσκω πλέον ούτε ένα ψεγάδι που να με προβληματίζει (πιο πριν όχι ότι τα λάδια ήταν ακατάλληλα, αλλά το ένα μου 'ξυνόταν' το άλλο μου 'τραβιόταν' - θυμάμαι ένας που μου είπε ότι το ΑΜΟ δεν του άρεσε γιατί όταν άνοιξε το μπουκάλι βρωμούσε... μερικοί το θέλουν για την σαλάτα και το συγκρίνουν με ελαιόλαδο... περί ορέξεως... τοματοσαλάτα).
Ίσως λοιπόν εσύ δεν το βασάνισες όσο θα ήθελες και σου έμεινε απωθημένο...
Φυσικά, αν θέλεις να το κάνεις πειραματικά ελεύθερα, αμφότερα τα 30ρια δεν θα σε προδώσουν, απλά δεν είναι δεδομένο ότι θα σου αρέσουν περισσότερο από αυτό που χρησιμοποιείς τώρα. Εσύ αποφασίζεις. -
τα aral bluetronic 10w-40 με προδιαγραφες 500.00 και 505.00 κάνουν σε κινητήρα polo 6n, 1.4 16v, 75 άλογα, μοντέλο 1999?
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
τα aral bluetronic 10w-40 με προδιαγραφες 500.00 και 505.00 κάνουν σε κινητήρα polo 6n, 1.4 16v, 75 άλογα, μοντέλο 1999?ok. βρήκα το βιβλιαράκι και είδα πως κάνουν οι προδιαγραφές 500.00
-
Κάνουν για καθημερινή χρήση απλών απαιτήσεων. Για κάτι περισσότερο ανέβα κατηγορία. Βρίσκεσαι στην χαμηλότερη μεν αλλά αποδεκτή από VW.
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
τα aral bluetronic 10w-40 με προδιαγραφες 500.00 και 505.00 κάνουν σε κινητήρα polo 6n, 1.4 16v, 75 άλογα, μοντέλο 1999?Έχε υπόψην ότι με το συγκεκριμένο γράσο/ορυκτέλαιο θα έχεις πιο τραχειά λειτουργία, χειρότερη ευστροφία, ελαφρώς αυξημένη κατανάλωση και ελαφρώς κροτάλισμα απο τα ωστήρια σε σχέση με ένα καλό 0/5 -30/40! Ο 1.4 16ν χρειάζεται 'λεπτά' λιπαντικά και το δείχνει με τα παραπάνω
-
Για αρχή μια καλησπέρα σε όλους!
Τώρα στα δύσκολα:
1)ΤΒΝ θέλουμε μεγάλο ή μικρό? Το AFL η Amsoil το δίνει με 8 ενώ σε ξένο forum το δίνουν 12,2!
2)VI θέλουμε μεγάλο ή μικρό? Ένας πολύ μεγάλος δείκτης είναι υποψία πολλών improvers που πιθανόν να καταρρεουν μετά από καιρό και αν ναι μεχρι πιο δείκτη περίπου κοιτάμε?
3)Η 503.01 που προτεινόταν για ΤΤ & S3 τι παραπάνω είχε από την 502.00? Αν θεωρητικά ήταν πιο απαιτητική τότε δεν θα είναι και 'καλύτερα' τα λάδια που πληρούν και αυτή την προδιαγραφή? (όσα έχουν 503.01 έχουν & 502.00) (στο site της Mobil μέχρι πρότινος το 0w-40 είχε & την 503.01 ενώ τώρα μόνο την 502.00 Μήπως τελικά είναι απλά θέμα marketing και παιχνιδιών?)
Ρε συ Μίλτο αν βρεις χρόνο δεν γράφεις κανά οδηγό για αρχάριους!!! Τι καλά ήμουν όταν δεν σας διάβαζα!!!
Φιλικά Λουκάς! -
μια γρηγορη ερωτηση γιατι,δεν εχω χρονο να διαβασω ολες τις πιο πισω σελιδες...
τα ARAL SUPER TRONIC III LONG LIFE 5W30 ειναι καλα για 2.0 tfsi??
τα χρησιμοποιω κυριως λογω κοστους
σε σχεση με castrol που χρησιμοποιησα μια φορα παρατηρησα οτι τα aral ζεσταινονται 1-2 βαθμους περισσοτερο,δουλευουν γυρω στους 90-91 στα κανονικα τους και τα εχω φτασει μεχρι 103(μια φορα) γενικα οταν το σκιζω διχνει 98..
εχω ακουσει γενικα καλα λογια,αλλα δεν ειμαι απολυτα σιγουρος...
παντως και τα 2 καιγονται αν το σκιζω συχνα,τα aral καπως περισσοτερο(αν και αυτο ειναι θεμα συγκυριων)αλλαζω ομως στα 7500,αρα δε χρειαζεται να φτασω να συμπληρωσω..επισης τα παιρνω 11 ευρω απο Λαμπριανιδη(οπως και πολλοι απο δω μεσα φανταζομαι) την οποια βρισκω πολυ συμφερουσα τιμη..
γενικα ομως ειναι αξιοπιστος??αν καποιος ειχε προβλημα παρακαλω να μου στειλει pm αν δε θελει να ποσταρει δημοσια...thanx!!! -
Μιας και μιλάτε για ARAL και επειδή ήρθε η ώρα να 'του αλλάξω τα λάδια'
Εκτός του 229.5 η MB στις οδηγίες αναφέρει και το 229.51, από αυτά που διάβασα...δεν κατάλαβα και πολλά οπότε πάμε στο ψητό!Οι επιλογές είναι 2 (ή εάν έχετε καμιά καλύτερη πρόταση)
- Aral High Tronic 5W40
- Mobil1 0W40
Έχω κάνει 45χιλ km τα πρώτα 25χιλ με τα Aral, τα υπόλοιπα με λάδια συνθετικά 5W40 της MB και ποτέ δεν είχα προβλήματα με κατανάλωση λαδιού!
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Κάνουν για καθημερινή χρήση απλών απαιτήσεων. Για κάτι περισσότερο ανέβα κατηγορία. Βρίσκεσαι στην χαμηλότερη μεν αλλά αποδεκτή από VW.ευχαριστώ
-
Ο χρήστης opc έγραψε:
Για αρχή μια καλησπέρα σε όλους!
Τώρα στα δύσκολα:
1)ΤΒΝ θέλουμε μεγάλο ή μικρό? Το AFL η Amsoil το δίνει με 8 ενώ σε ξένο forum το δίνουν 12,2!
2)VI θέλουμε μεγάλο ή μικρό? Ένας πολύ μεγάλος δείκτης είναι υποψία πολλών improvers που πιθανόν να καταρρεουν μετά από καιρό και αν ναι μεχρι πιο δείκτη περίπου κοιτάμε?
3)Η 503.01 που προτεινόταν για ΤΤ & S3 τι παραπάνω είχε από την 502.00? Αν θεωρητικά ήταν πιο απαιτητική τότε δεν θα είναι και 'καλύτερα' τα λάδια που πληρούν και αυτή την προδιαγραφή? (όσα έχουν 503.01 έχουν & 502.00) (στο site της Mobil μέχρι πρότινος το 0w-40 είχε & την 503.01 ενώ τώρα μόνο την 502.00 Μήπως τελικά είναι απλά θέμα marketing και παιχνιδιών?)
Ρε συ Μίλτο αν βρεις χρόνο δεν γράφεις κανά οδηγό για αρχάριους!!! Τι καλά ήμουν όταν δεν σας διάβαζα!!!
Φιλικά Λουκάς!Έχω γράψει οδηγό στο forum αλλά που να τον ξεθάβεις τώρα...
- Γενικά το TBN όσο πιο μεγάλο είναι τόσο πιο ανθεκτικό στην οξείδωση το λιπαντικό.
Αλλά:
α) Στα API SM έχουν -βάση προδιαγραφής- περιοριστεί ως βλαβερά για το περιβάλλον τα πρόσθετα που ενισχύουν το ΤΒΝ. Γίνεται μεν να κρατηθεί πάλι ψηλά αλλά εξαρτάται και από τον στόχο που έχει θέσει ο παρασκευαστής για την σύνθεσή του.
β) Μπορεί η συνολική σύνθεση να ισορροπήσει την φθορά του ΤΒΝ και έτσι ένα λιπαντικό που ξεκινάει με 8 να αργήσει να πέσει στο 2 (θεωρητικό όριο όπου αλλάζουμε τα λάδια λόγω οξείδωσης) ενώ ένα με 11 να πέσει ταχύτερα.
Πχ το AMSOIL XLO 10W40 έχει TBN=9 ενώ το AFL 5W40 έχει TBN=8. Το 1ο είναι 100% GrIII (δεν είναι κακό, είναι καλό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία 10W40 είναι GrI/II και ολίγο III) και το 2ο είναι 100% GrIV/V, δηλαδή άλλη κλάση ποιότητος. Σε βάθος χρόνου εννοείται ότι το AFL αντέχει σαφώς περισσότερο την οξείδωση, παρότι αμφότερα είναι API SM.
Γι αυτό και το TBN το δίνουμε σημασία όταν κοιτάμε την ολική σύνθεση και εφαρμογή του λιπαντικού και όχι όταν το κοιτάμε μεμονωμένα. Πχ τα λιπαντικά που προορίζονται αυστηρά για κινητήρες diesel έχουν TBN 18+...
Το AFL έχει ΤΒΝ 8 από τότε που έγινε API SM. Ως API SL (
- Γενικά το TBN όσο πιο μεγάλο είναι τόσο πιο ανθεκτικό στην οξείδωση το λιπαντικό.
-
Εντάξει τι να πω τώρα! Απλά κατατοπιστηκότατος! Χίλια ευχαριστώ!
Εκείνος ο ρημάδις ο οδηγός που είναι??? Ωχ πάλι θα διαβάσω όλες τις σελίδες!(Είναι και πολλές ρε γαμώτο!)
Μήπως οι Admin θα μπορόυσαν να το έχουν σαν πρώτη δημοσίευση σε κάθε σελίδα??? (Απλή δέα είναι, αν δεν γίνεται οκ!)
Ο Λαμπριανίδης δεν έχει πλέον στο site AMO & AFl! Ξεμείναμε μου φαίνεται... Νομίζω έφερνε και κάποιος Παπαδόπουλος ή κάπως έτσι. Ξέρει κανείς τίποτα???
Μίλτο έχεις ακούσει κάποια Xcel από Αμερική πλευρά? Ξέρουμε τιποτα γι' αυτά?
Περι λιπαντικών γενικώς