-
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Μόλις κατέβασα το Motor Oil Bible και θα το διαβάσω.
Το αυτοκίνητο έχει κάνει 65.000 χιλιόμετρα. -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Συμφωνώ εκτός από το 0w-40. Η προδιαγραφή** VW 503.01 αναφέρει ξεκάθαρα ιξώδες 0w-30 **άσχετα αν μερικοί παρασκευαστές (δες Mobil1) παίρνανε την πιστοποίηση και για 0-40. Για παράδειγμα το Mobil 1 0w-40 είχε την 503.01 και ένας από τους λογους (εκτός ότι τα 'έσκασε' στην VW) είναι ότι το ιξώδες του βρίσκεται στο όριο των 40 (λεπτό για 40άρι). Τώρα το Mobil 1 0w-40 δεν φέρει την 503.01 και αντ' αυτού η Mobil προτείνει το ESP 5w-30 για τους VAG 1.8t μιας και καλύπτει την 504/507.
Oταν θεσπίστηκε η προδιαγραφή 503.01 στα μέσα της δεκαετίας του '90 περίπου, ο όρος 0W/30 και ειδικά για long life εφαρμογές ανήκε σχεδόν στην σφαίρα της φαντασίας.
Το αντίστοιχο λιπαντικό κορυφαίας τεχνολογίας εκείνης της εποχής έναντι του 0/30 σήμερα ήταν το 0/40.
Η volkswagen όρισε τα λιπαντικά 0/30 απ το 2000 και μετά.
Οι 20vt προυπήρχαν και όπως καταλαβαίνεις μαζί τους και η προδιαργαφή 503.01 αλλά σε 0/40.
Σήμερα σχεδόν 8 χρόνια μετά την καθιέρωση των λιπαντικών 0/30 σιγα σιγά σταματάει η παραγωγή του 0/40 καθώς εκτός του ότι πλέον δεν έχει καμία εφαρμογή στα σημερινά μοντέλλα απ την άλλη καλύπτεται η προδιαγραφή μέσω του 0/30.
Πέραν τούτου είναι ποιό εύκολο για τις βιομηχανίες λιπαντικών να παράγουν όλη τη γκάμα τους με τα 30άρια 'από ένα καζάνι' κι από κει και πέρα να βάζουν τα ανάλογα πρόσθετα ανάλογα με τους κινητήρες που απευθύνονται.
Αν μιλάμε για μοτέρ πριν το 2000 όπως το GOLF GTI IV τότε υπάρχει ειδικό 0/30 που καλύπτει την 503.01.
Αν είναι μετά το 2000 , 504.00 507.00.ΜΟΒΙL 1 0w/40-VW 502.00/505.00/503.01
ARAL SUPER TRONIC SAE 0W/40-VW 502.00,505.00 and 503-01 (long life service).
MOTUL 8100 ESTER E-TECH-VW502.00/503.01/505.00
Valvoline Synpower 0W-40 -Specifikace: SAE 0W-40, API SJ/CF, ACEA A3-98, B3-98, B4-98, VW 503.01
όπως φυσικά και τα περισσότερα 0/40 για να μην πω ολα των επώνυμων κατασκευαστων λιπαντικών.
Οπως θα δεις κι εσύ πχ η valvoline δεν το παργαει πλέον και μεταθέτει την προδιαγραφή σε 0/30.
Οσο αναφορά το πληρώνει η mobil πχ και παίρνει την τάδε προδιαγραφή είναι τουλάχιστον άτοπο.
Εκτός κι αν οι συγκρίσεις γίνονται με βάση τα ελληνικά πρότυπα.
Η κάθε προδιαγραφή στη VW στοιχίζει 200 000 ευρώ κι αν το λάδι δεν καλύπτει την προδιαγραφή πολύ απλά δεν την παίρνει.Νομίζω ήμουνα σαφής
Εγω στο Ignis sport με 38000 χλμ εχω εδω και 7800 χλμ το M1 0W-40 και ειμαι ευχαριστημενος. λεω να παω για αλλαγη λαδιων αυτες τις μερες και ελεγα να βαλω το ιδιο.
τι θα γινει ομως? θα το καταργησει η Mobil το 0-40?
μηπως να δοκιμασω 0-30? και αν ναι ποιο? μηπως μου το καψει πιο ευκολα? θα αντεξει το 30 τις ζεστες που θα ερθουν? -
Φίλε badboy,η αναφορά μου που έθεσες ισχύει για ευρωπαίους κατασκευαστές και ειδικά για το γκρουπ VAG.
Αλλο πράγμα ένα κοινό universal 0w/30 κι άλλο με συγκεκριμένες προδιαγραφές αυτοκινητοβιομηχανίας.
Σε γιαπωνέζικα μοτέρ που ακόμα ισχύουν οι προδιαγραφές κατά ΑPI/ACEA,σαφώς και δεν θα βάλεις 0/30.
Αλλωστε στο μάνουαλ σου αν δεν κάνω λάθος εκτός απ την ποιότητα του λιπαντικού,τίθετε και το θέμα του ιξώδους ανάλογα τις κλιματικές συνθήκες,κάτι το οποίο δεν ισχύει στα 5/30 των εργοστασιακών προδιαγραφών.
Από κει και πέρα σε πρακτικό επίπεδο για κλίματα όπως και το δικό μας,το 0/40 (πραγματικό συνθετικό όμως)είναι ποιότικα ανώτερο όλων γιατί μπορεί ναι μεν ψιλότερο από ένα 10/40 αλλά σπάει το φίλμ λαδιού πολύ ποιό δύσκολα από όλα τα άλλα,και γενικά αντέχει σε αυξημένες θερμοκρασίες.
Το ότι το 0/40 θα σταματήσει είναι σίγουρο,το πότε θα το κάνει η Mobil δεν το γνωρίζω.
Το λάδι είναι κορυφαίο που βάζεις (στο λέει ένας μοτουλάκιας ) και όταν πλέον δε θα βρίσκεις άλλο ούτε σε στοκ (μιλάμε θα πάρει κάτι χρονάκια ακόμα) θα βάζεις 5/40 -
Ξέρει κανείς τίποτα για αυτά: http://www.xcellube.com ?
Δε φαίνονται και πολύ άσχημα! Αλήθεια G60 εσύ τι λαδάκι χρησιμοποιείς? -
Ο χρήστης opc έγραψε:
Δε φαίνονται και πολύ άσχημα! Αλήθεια G60 εσύ τι λαδάκι χρησιμοποιείς?Σε μένα μόνο ή και στους πελάτες μου?
-
ευχαριστω G60
ετσι θα κανω θα το βαζω μεχρι να μη μπορω να βρω αλλο σε αποθεμα γιατι ειμαι πολυ ευχαριστημενος και απο κρυα εκκινηση και απο στροφαρισμα...
και μετα οταν δε θα μπορω να το βρω βαζω 5-40 εχεις δικιο... -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Δε φαίνονται και πολύ άσχημα! Αλήθεια G60 εσύ τι λαδάκι χρησιμοποιείς?Σε μένα μόνο ή και στους πελάτες μου?
Και τις 2 περιπτώσεις θα ήθελα να ακούσω! Αλήθεια τι δουλειά κάνεις?
Και κάτι άλλο... Ένα 30άρι που καλύπτει πχ 503.01 με ένα που έχει μόνο API έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει σε υψηλές κλιματολογικές συνθήκες? Και αν ναι δεν θα κάλυπτε άνετα το φίλο μας με τo Ignis? Πάντως είναι ενδιαφέρον πως όσο περνάν τα χρόνια τόσο σε ψιλότερο λάδι κατευθυνόμαστε... -
Ο χρήστης opc έγραψε:
Και τις 2 περιπτώσεις θα ήθελα να ακούσω! Αλήθεια τι δουλειά κάνεις?
VAG Service
Μετά από πολύ ψάξιμο,δοκιμές και πείρα ετών.......MOTUL.
Δεν τα αλλάζω με τπτ και για τους καχύποπτους να σημειώσω εδώ πέρα των συμφωνιών και τα διάφορα παζάρια που γίνονται σκοτώνωντας το ίδιο τους το προιόν από όλες σχεδόν τις εταιρίες λιπαντικών προκειμένου να 'μπούν' σε ένα συνεργείο,η Motul δε δίνει ούτε κάλτσα,και μπράβο τους.Και κάτι άλλο... Ένα 30άρι που καλύπτει πχ 503.01 με ένα που έχει μόνο API έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει σε υψηλές κλιματολογικές συνθήκες? Και αν ναι δεν θα κάλυπτε άνετα το φίλο μας με τo Ignis? Πάντως είναι ενδιαφέρον πως όσο περνάν τα χρόνια τόσο σε ψιλότερο λάδι κατευθυνόμαστε...
Εκτός απ το ιξώδες δεν έχουν καμία σχέση στη χημική τους σύσταση.
Αν βάλεις κοινό 5/30 σε VAG μοτερ το κατέστρεψες,όπως δεν μπορείς να βάλεις 5/30 VAG σε Ford το οποίο έχει δικό του 5/30 κοκ.
Τα κοινά 5/30 απευθύνονται σε αμάξια που κυκλοφορούνε σε ψυχρά κλίματα και δεν απαιτείτε απ τον κατασκευαστή τους ειδική προδιαγραφή (τουλάχιστον προς το παρόν) όπως πχ τα γιαπωνέζικα.
Τα ειδικά 5/30 δεν έχουν πρόβλημα με κλιματικές προσαρμογές,εκτός από ακραίες καταστάσεις όπως πχ Σ.Αραβία,Αφρική κλπ.
Εκεί δεν ξέρω τι συνιστά η Volkswagen πχ. -
VAG Service
Δεν τα αλλάζω με τπτ και για τους καχύποπτους να σημειώσω εδώ πέρα των συμφωνιών και τα διάφορα παζάρια που γίνονται σκοτώνωντας το ίδιο τους το προιόν από όλες σχεδόν τις εταιρίες λιπαντικών προκειμένου να 'μπούν' σε ένα συνεργείο,η Motul δε δίνει ούτε κάλτσα,και μπράβο τους.Και κάτι άλλο... Ένα 30άρι που καλύπτει πχ 503.01 με ένα που έχει μόνο API έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει σε υψηλές κλιματολογικές συνθήκες? Και αν ναι δεν θα κάλυπτε άνετα το φίλο μας με τo Ignis? Πάντως είναι ενδιαφέρον πως όσο περνάν τα χρόνια τόσο σε ψιλότερο λάδι κατευθυνόμαστε...
Εκτός απ το ιξώδες δεν έχουν καμία σχέση στη χημική τους σύσταση.
Αν βάλεις κοινό 5/30 σε VAG μοτερ το κατέστρεψες,όπως δεν μπορείς να βάλεις 5/30 VAG σε Ford το οποίο έχει δικό του 5/30 κοκ.
Τα κοινά 5/30 απευθύνονται σε αμάξια που κυκλοφορούνε σε ψυχρά κλίματα και δεν απαιτείτε απ τον κατασκευαστή τους ειδική προδιαγραφή (τουλάχιστον προς το παρόν) όπως πχ τα γιαπωνέζικα.
Τα ειδικά 5/30 δεν έχουν πρόβλημα με κλιματικές προσαρμογές,εκτός από ακραίες καταστάσεις όπως πχ Σ.Αραβία,Αφρική κλπ.
Εκεί δεν ξέρω τι συνιστά η Volkswagen πχ.Και ποιό ακριβώς Motul?
Στο Leon (20vt 10/2005 με 32.000χλμ) είμαι με 8100 Χ-cess 5W-40 τα τελευταία 20.000 χλμ (και στο Corolla τώρα που έφυγε από εγγύηση και έχει πέσει και σε ψιλοακινησία) και λέω να πάω σε X-lite 0W30...
Πάντως και στο scooter Motul 710 χρησιμοποιώ εδώ και κάμποσα χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα! -
Στο leon ΑΥΣΤΗΡΩΣ 5w/30 specific 504.00-507.00 και στην corolla το κορυφαίο ημισυνθετικό 6100 10/40.(υπάρχει και το 2100 10/40 για ποιό οικονομική λύση).
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Στο leon ΑΥΣΤΗΡΩΣ 5w/30 specific 504.00-507.00 και στην corolla το κορυφαίο ημισυνθετικό 6100 10/40.(υπάρχει και το 2100 10/40 για ποιό οικονομική λύση).Μου κάνει πάντως εντύπωση πως στο manual λέει για την παλιά 502.00 και τίποτε άλλο!
Στο site της Motul πάντως δεν μπορώ να βρω το λάδι που ανφέρεις! Οι 504 & 507 δεν είναι για TSI - FSI? Το ξέρω πως έχει συμβατότητα προς τα πίσω αλλά έλεγα μιας και το γνωστό e-shop δεν έχει αυτό που γράφεις έλεγα να πάω σε X-lite που καλύπτει 502 & 503.01, μιας και είμαι με το παλιό αθάνατο μοτεράκι...
Είναι λάθος λες η επιλογή μου???
Στο Corolla λέω την επόμενη φορά να δοκιμάσω Amsoil AMO 10W-40. -
Aυτό το λάδι δουλεύουμε εμείς και δεν υπάρχει λόγος να ανατρέξεις στην παλια 503.01 απ τη στιγμή που μιλάμε 2005 μοτερ.
Amsoil
Δε θα δοκίμαζα 'ακυρες' εταιρίες (τουλάχιστον για μένα) τουλάχιστον για τα ευρωπαικά δεδομένα.
Υπάρχουν τόσες εταιρίες αξιόπιστες και επώνυμες , δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να ασχοληθεί και να πειραματίζετε κάποιος με no name (στην ουσία) λιπαντικά.Ο χρήστης opc έγραψε:
αλλά έλεγα μιας και το γνωστό e-shop δεν έχει αυτό που γράφεις .Ε δεν είναι και εξειδικευμένο συνεργείο να τα έχει όλα
Εμπορος είναι ο άνθρωπος,τι θα βάλεις στο μοτερ σου .....να!!!
Εισαγωγή παραεισαγωγή αρκεί να γίνετε τζίρος. -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Motul specific 504.00 507.00Aυτό το λάδι δουλεύουμε εμείς και δεν υπάρχει λόγος να ανατρέξεις στην παλια 503.01 απ τη στιγμή που μιλάμε 2005 μοτερ.
Amsoil
Δε θα δοκίμαζα 'ακυρες' εταιρίες (τουλάχιστον για μένα) τουλάχιστον για τα ευρωπαικά δεδομένα.
Υπάρχουν τόσες εταιρίες αξιόπιστες και επώνυμες , δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να ασχοληθεί και να πειραματίζετε κάποιος με no name (στην ουσία) λιπαντικά.αλλά έλεγα μιας και το γνωστό e-shop δεν έχει αυτό που γράφεις .
Ε δεν είναι και εξειδικευμένο συνεργείο να τα έχει όλα
Εμπορος είναι ο άνθρωπος,τι θα βάλεις στο μοτερ σου .....να!!!
Εισαγωγή παραεισαγωγή αρκεί να γίνετε τζίρος.Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου. Θα κοιτάξω να δω αμ θα το βρω στην επόμενη αλλαγή αλλιώς με βλέπω για X-lite ή VALVOLINE SYNPOWER 5W-30 XL III ή Mobil esp 5W-30.
Πάντως στο PDF που είχε αναρτήσει ο Μίλτος το ΑΜΟ είχε εξαιρετικά χαρακτηριστικά!
Αλήθεια σε τιμή παίζει το Motul? -
Ο χρήστης opc έγραψε:
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου. Θα κοιτάξω να δω αμ θα το βρω στην επόμενη αλλαγή αλλιώς με βλέπω για X-lite ή VALVOLINE SYNPOWER 5W-30 XL III ή Mobil esp 5W-30.
Πάντως στο PDF που είχε αναρτήσει ο Μίλτος το ΑΜΟ είχε εξαιρετικά χαρακτηριστικά!
Αλήθεια σε τιμή παίζει το Motul?Δεν αντιλέγω,ίσως,γι αυτό και το τόνισα ως προσωπική μου άποψη.
Δε θέλω να αναιρέσω τπτ απ όσα ειπώθηκαν απ τους συμφορουμίτες αλλά προτιμώ να είμαι επιφυλακτικός σε δημοσιεύσεις και αποτελέσματα λιπαντικών (και όχι μόνο) τα οποία αιωρούνται στο ίντερνετ με πάσα ευκολία και ας μη κρυβόμαστε,ειδικά στην εποχή μας μόνο αμερόληπτοι δεν είναι πλέον οι 'έγκυροι'.Προσωπικά δεν φεύγω απ τη λογική 'μια δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή ειδικά από ΕΠΩΝΥΜΟ κατασκευαστή δεν την αλλάζω'.
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
................
VAG Service
Δεν τα αλλάζω με τπτ και για τους καχύποπτους να σημειώσω εδώ πέρα των συμφωνιών και τα διάφορα παζάρια που γίνονται σκοτώνωντας το ίδιο τους το προιόν από όλες σχεδόν τις εταιρίες λιπαντικών προκειμένου να 'μπούν' σε ένα συνεργείο,η Motul δε δίνει ούτε κάλτσα,και μπράβο τους.....................
Για τα Castrol που προτείνει το manual της VW, τι γνώμη έχεις?
-
castrol/aral ούτε να τα δω δε θέλω
Πως βλέπει το γατί τον ποντικό?
Να ένα τέτοιο πράμα -
Α τόσο καλά...
Από προηγούμενη εμπειρία πάντως, με συνθετικά Castrol σε άλλο αυτοκίνητο δεν είχα αρνητικές εντυπώσεις. Γι' αυτό με προβλημάτισες λίγο. Τα Aral ποτέ δεν τα είχα και σε τόση εκτίμηση, αλλά για Castrol δεν είχα διαπιστώσει κάτι αρνητικό.
-
Ta castrol ως αμιγώς castrol ήταν καλά.
Τώρα που την πήρε η ΒΡ όπως και την ARAL μη περιμένεις και διαφορές ή ΤΗΝ τεχνολογία.
Ασε που δεν ξέρεις πλέον που φτιάχνονται,άλλα ιταλικά,τουρκικα κλπ.
Αν είναι Γερμανικά κάτι γίνετε... -
Την τεχνολογία στα λάδια πάντα την είχαν οι κολλοσοί των πετρελαίων, ασχέτως αν φτιάχνουν πακέτα και τα πουλάνε στους άλλους χωρίς να τα προωθούν με το όνομα τους.
Οι περισσότεροι ' ειδικοί ' λαδάδες, δεν είναι παραγωγοί, πακέτα αγοράζουν, οι πιό έγκυροι, έχουν ένα εργαστήριο και βγάζουν και τις προδιαγραφές τους, και με βάση αυτές αγοράζουν τα πακέτα.
-
http://books.google.com/books?id=UTdfxf ... 0T8S5h9jx4' target='_blank
Κατάταξη κατασκευαστών λιπαντικών παγκοσμίως για το 2005.
- Shell , Great Britain/The netherlands
- Exxon-Mobil , USA
- BP , U.K
- Petrochina/Sinopeck , China
- Chevron , USA
- Lucoil , Russia
- Fuchs, Germany
- Nippon oil , Japan
- Valvoline , USA
- Idemitsu , Japan
11.Conoco-Philips, USA - CPC , Taiwan
- PDVSA, Venezuela
- Repsol , Spain
- India Oil, India
- Agip, Italy
- Yukos, Russia
Ηγέτες στα βιομηχανικά λιπαντικά για το 2005.
- Exxon-Mobil , USA
- Shell , Great Britain/The netherlands
- Petrochina/Sinopeck , China
- Chevron , USA
- BP , U.K
- Fuchs, Germany
- Nippon oil , Japan
- Idemitsu , Japan
- Total , France
- Lucoil , Russia
- PDVSA, Venezuela
- Yukos, Russia
- Repsol , Spain
- Agip, Italy
- Valvoline , USA
- Conoco-Philips, USA
Στη γκάμα της shell υποθέτω οτι συμπεριλαμβάνονται οι φίρμες pennzoil και Quaker State USA.
Πάντως με την πρώτη ευκαιρία θα αρχίσω να βάζω ελληνικά λιπαντικά στα σαραβαλάκι μου. Χάσαμε το τρένο στην κατασκευή αυτοκινήτων , τουλάχιστον άς κρατήσουμε τις εταιρείες που έχουμε.
Λαμπ. ακούς;; Βάλε και μια ελληνική φίρμα στις επιλογές καλέ μου άνθρωπε.
Περι λιπαντικών γενικώς