-
Ο χρήστης mariost έγραψε:
Τα TFSI μοτέρ της VW 'πάσχουν', όπως και τα FSI μοτέρ (αλλά σε μικρότερο βαθμό από αυτούς), από το φαινόμενο του fuel dilution.
Fuel dilution λέμε το φαινόμενο της μίξης καυσίμου με το λιπαντικό με αποτέλεσμα την μείωση των χαρακτηριστικών του (μείωση ιξώδους, flash point) και επομένως την κατανάλωσή του. Αυτό παρατηρείται λόγω της μη τέλειας καύσης όπου άκαυστη βενζίνη διαφεύγει από τον θάλαμο καύσης, παρεισφρέει από τα πιστόνια στο στροφαλοθάλαμο όπου ανακατεύεται με το λιπαντικό. Αυτές οι αναθυμιάσεις που δημιουργούνται, αναδιοχετεύονται μέσω της PCV διάταξης ξανά στον θάλαμο καύσης όπου και δημιουργούνται επικαθήσεις στις βαλβίδες εισαγωγής. Είναι πιο έντονο στους FSI (και TFSI) κινητήρες του group VAG.
Επομένως η κατανάλωση λιπαντικού είναι απολύτως φυσιολογική για την VW η οποία και γι αυτό απαιτεί σε αυτά τα μοτέρ την προδιαγραφή 504. Αν δούμε την περιγραφή ενός τυπικού VW 504 λιπαντικού θα δούμε να γράφει:
Castrol edge 5w-30 >Καταπολεμά τις επικαθίσεις στις βαλβίδες προσφέροντας μοναδική προστασία στους κινητήρες FSIAgip 7008 >Highest requirements on the cleanliness of the inlet valves of the FSI engines (direct injecting gasoline engine). Since there is no more contact of the additivated fuel with the inlet valve, the partially oil conditioned deposits cannot be reduced over its cleaning ability anymore
Πολύ σωστά τα λές, αλλά να προσθέσω για την τάξη ότι, το fuel dillution είναι το αποτέλεσμα, η αιτία είναι το bore washing, το ξέπλυμα δηλαδή των κυλίνδρων από την ατελή και όχι μόνο, καύση, γιατί πριν την έναυση πάλι έχουμε επαφή του μίγματος με τους κυλίνδρους και όσο και απειροελάχιστος να είναι ο χρόνος πριν την έναυση αυτό λειτουργεί συσσωρευτικά, και δεν είναι μόνο η αλλοίωση που υφίσταται το λιπαντικό, αλλά και η μη ατελής λίπανση του μοτέρ από ένα λάδι που έχει αναμιχθεί με την βενζίνη.
Μέχρι 3% ανάμιξη είναι αποδεκτό ποσοστό, από εκεί και επάνω αρχίζουν οι φθορές του κινητήρα, δηλαδή όταν λένε αλλαγή κάθε 15-20-30.000 χλμ αυτό είναι καταστροφή για το μοτέρ, δεν είναι ότι δεν αντέχει το λάδι, αλλά επειδή έχει αναμιχθεί με την βενζίνη ( όσο πιο αργές οι αλλαγές του τόσο περισσότερη βενζίνη θα εμπεριέχει, ειδικά στα τούρμπο με μεγάλο overboost ) φθείρει ταχύτερα τον κινητήρα. Στις αργές αλλαγές των λαδιών το λάδι μυρίζει βενζινίλα.
Στα παληά καρμπυρατεράτα φτιαγμένα μοτέρ με τα μεγάλα καρμπυρατέρ Weber 40άρια - 45άρια που η βενζίνη ξέπλενε κυριολεκτικά το μοτέρ από το πλούσιο μίγμα, κανένα μοτέρ δεν έβγαζε πάνω από 20-30.000 χλμ χωρίς μεγάλη φθορά, ακόμα δεν έπαιρνε εύκολα μπροστά ( πχ Alfa Romeo, BMW 2002 ) γιατί μπούκωνε από το πλούσιο μίγμα των καρμπυρατέρ σε συνδυασμό με την βενζίνη που ανέβαινε από το κάρτερ, η λύση εκεί ήταν οι συχνές αλλαγές λαδιών ( κάθε 2000 χλμ ).
Το ίδιο παθαίνουν σήμερα οι μεγάλες μονοκύλινδρες μοτό που δεν αλλάζουν συχνά λάδια, μπουκώνουν στην πρωϊνή εκκίνηση, έχει βρεθεί σε τέτοια μοτό 15% περιεκτικότητα βενζίνης στο λάδι, και εδώ η λύση είναι οι συχνές αλλαγές των λαδιών.
-
Ευχαριστώ 21 Quadra για την διευκρίνηση
-
Και εμείς για τις ωραίες σας αναλύσεις
-
Ευχαριστώ εγώ για τα λόγια σας.
Καλό Πάσχα.
-
ρε παιδια χθες μιλουσα με εναν που δουλευει σε διυλιστηρια που επεξεργαζονται λαδια.
μου ειπε οτι τα λαδια αφου τα χρησιμοποιησουμε, στη συνεχεια ανακυκλωνονται (αρα τα ξαναχρησιμοποιουμε ) και οτι δεν εχει τοση σημασια το λαδι οσο τα προσθετα που βαζουν μεσα σε αυτα.
δηλαδη αυτα κανουν τη διαφορα σε ενα λαδι
επισης μου ειπε οτι τα προσθετα σε σχεση με το λαδι ειναι σημαντικα ακριβοτερα (τιμη ανα λιτρο)χαρακτηριστικα μου πε οτι αν χυσουμε μερικα λιτρα λαδι δεν εγινε και τιποτα, αν χυσουμε ομως εστω και ενα λιτρο απο τα προσθετα ειναι σημαντικη (οικονομικη) ζημια
ηθελα να τον ρωτησω και περισσοτερες πληροφοριες για τα πληρως συνθετικα κτλ.. αλλα δε προλαβα
τα προσθετα ομως ξερει κανεις γιατι ειναι τοσο πολυ σημαντικα και ακριβα?
-
δεν ανακυκλωνονται ολα τα λαδια αλλα ορισμενα οπως τα σαικλον.
γενικα τα λαδια του καπετανιου ανακυκωνονται ολα. -
ναι αλλα ο καπετανιος παρασκευαζει κι αλλα λαδια για λογαριασμο αλλων οχι μονο τα cyclon
βεβαια εσυ λες οτι τα δικα του μονο ανακυκλωνει.κατανοητο
-
Οταν ζεστανει ο καιρος ολα πανε για ανακυκλωση.
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
@ QsisVTS
Σε turbo και σχετικά τσιτωμένο η καταναλώση λαδιού είναι δεδομένη. Για τι κατανάλωση μιλάμε. Καταλαβαίνω ότι παίζει πάνω από 500 ml για να γίνει αντιληπτό το συγκεκριμένο γεγονός.
εγω αλλαζω στα 7500 χλμ και μεχρι τοτε το χειροτερο σημειο που μου χει φτασει ποτε ο δεικτης λαδιου ειναι λιγο κατω απο το 1/4 της αποστασης max-min
συνηθως σε καθε αλλαγη πεφτει στο 1/3στα 3500 περιπου συμπληρωνω το περισσευμα απο την αλλαγη το οποιο δεν ξεπερνα ποτε τα 300ml.
(σε αυτη την αλλαγη ηταν 250 ml)
σε καθε αλλαγη τους παω 5 λιτραδυστυχως αν και ειχα ρωτησει παλιοτερα δεν ηξερε καποιος να μου πει σε ποσα λιτρα αντιστοιχει το min-max ωστε να ξερω ακριβως την καταναλωση..
η καθε αλλαγη επειδη το κινω ψιλοαρκετα γινεται σε λιγοτερο απο 6μηνο15.000 χλμ παντως για κανενα λογο χωρις αγορα 6ου μονολιτρου και συμπληρωμαμε το περισσοτερο απο αυτο.
ενας συμφορουμιτης νομιζω οτι ειχε μιλησει για 600-700ml στα 15Κ km σε 200αρι tfsi
μου ειχε φανει υπερβολικο,αλλα τωρα που το σκεφτομαι δεν αποκλειεται καθολου..και αλλη μια φορα θα πω προσοχη στην περιοδο των πρωτων χλμ(δλδ τα πρωτα 7-8000 χλμ) γιατι εκει μπορει να καψει πιο πολυ απο οτι συνηθως και να πεσει κατω απο το min αν δε το προσεξεις
700ml για 15k σημαίνει κάτι λιγότερο από 50ml τα 1000 km που είναι πολύ μα πολύ καλό νούμερο.
Το min-max για ~5 λίτρα κάρτερ μάλλον είναι από 0.5~1 λίτρα. Αν στο 1/3 ρίχνεις 300ml και δεν υπερβαίνεις το max τότε μιλάμε για τιμή κοντά στο λίτρο.
-
Θεωρείτε υπερβολή να αλλάξω βαλβολίνη για 2η φορά στα 80Κ; Τωρα το πούντο μου έχει τις redline mtl που χα αλλάξει στα 40Κ χλμ και το κιβώτιο δεν κάνει κιχ. Στο μάνουαλ λέει κάθε 40Κ χλμ έλεγχο της στάθμης των υγρών του κιβωτίου, όχι αλλαγή.
-
Εγώ που τις άλλαξα 2η φορά στα 70 χιλιάδες (στα 30.000 είχαν μπει) είδα αρκετή διαφορά. Το κόστος ήταν αστείο (20 ευρώ) οπότε...
-
Χρονια πολλα σε ολους.
Θα ηθελα λιγο τα φωτα σας. Εκανα προσφατα αλλαγη λαδιων στο αμαξι μου και ενω το μανουαλ λεει για λαδι 5-40 ACEA C3 (Σελενια Σταρ Πιουρ Ενερτζι) μου εβαλαν ACEA A3/B3 (Σελενια Σταρ). Γνωριζω οτι οι δυο προδιαγραφες ειναι διαφορετικες αλλα δεν γνωριζω ποια ειναι ανωτερη. Η A3/B3 ή η C3? Επισης το μανουαλ λεει οτι αν μπει λαδι με προδιαγραφες χαμηλοτερες απο C3 τοτε υπαρχει περιπτωση βλαβης που δεν καλυπτεται απο την εγγυηση. Πως ακριβως θα πρεπει να κινηθω? (Το αμαξι ειναι μια Μιτο 1.4ΤΒ-155)
-
Δεν ειναι θεμα ανωτεροτητας, αλλα καταλληλοτητας.
Αν δεν κανω λαθος, η προδιαγραφη C3 διασφαλιζει την αποτελεσματικοτητα του συστηματος επεξεργασιας καυσαεριων των συγχρονων euro5 κινητηρων. Τα συγκεκριμενα λαδια εχουν χαμηλη περιεκτικοτητα σε φωσφορο και θειαφι.
Η περιπτωση βλαβης που αναφερει στο μανουαλ, μαλλον εχει να κανει με τον καταλυτη.
Προσωπικα θα πηγαινα στην αντιπροσωπεια και θα απαιτουσα αλλαγη με τα καταλληλα λαδια, αν και δε νομιζω το ενδεχομενο μιας βλαβης να ειναι μεγαλο.
Αλλα, παντα ο κατασκευαστης γνωριζει καλυτερα. Και αφου απαιτει προδιαγραφη C3... -
Ο χρήστης yannisLP έγραψε:
Χρονια πολλα σε ολους.Θα ηθελα λιγο τα φωτα σας. Εκανα προσφατα αλλαγη λαδιων στο αμαξι μου και ενω το μανουαλ λεει για λαδι 5-40 ACEA C3 (Σελενια Σταρ Πιουρ Ενερτζι) μου εβαλαν ACEA A3/B3 (Σελενια Σταρ). Γνωριζω οτι οι δυο προδιαγραφες ειναι διαφορετικες αλλα δεν γνωριζω ποια ειναι ανωτερη. Η A3/B3 ή η C3? Επισης το μανουαλ λεει οτι αν μπει λαδι με προδιαγραφες χαμηλοτερες απο C3 τοτε υπαρχει περιπτωση βλαβης που δεν καλυπτεται απο την εγγυηση. Πως ακριβως θα πρεπει να κινηθω? (Το αμαξι ειναι μια Μιτο 1.4ΤΒ-155)
H αντιπροσωπία στα έβαλε ?
-
Δεν θα στενοχωριόμουν τόσο πολύ που τα Star δεν καλύπτουν την ACEA C3 μιας και αυτή η προδιαγραφή συντελεί μόνο στην μακροζωία του καταλύτη σε περίπτωση που έχεις αρκετή κατανάλωση λιπαντικού, αλλά στο ότι δεν καλύπτει την τελευταία προδιαγραφή της Fiat 9.55535-S2. Αυτό εκτός των άλλων σημαίνει ότι δεν κάνει για εκτεταμένα διαστήματα σερβις δηλ. δεν είναι longlife λιπαντικό σαν το K. Pure Energy. Να το πάς πίσω στην αντιπροσωπεία να σου το αλλάξουν μιας και το αμάξι είναι ολοκαίνουριο και μέσα στην εγγύηση. By the way, ωραίο αυτοκίνητο...
-
Φανταζομαι οτι δεν εχει γινει καμια ζημια στον κινητηρα με 300χλμ απο τοτε που μου εβαλαν τα Α3 (Σταρ). Μα καλα... δεν θα επρεπε να ξερουν τι λαδι παιρνει το συγκεκριμενο αμαξι? Ενταξυ εγω απαραδεκτος που δεν το κοιταξα εξαρχης μιας και ειχα εστιασει την προσοχη μου σε εναν θορυβο απο τους αεραγωγους. Τι να πεις... αντιπροσωπειες σου λεει μετα...
Ευχαριστω για τα καλα σχολια!
-
Φυσικά και δεν θα γίνει ζημιά στο μοτέρ ιδίως με τόσα λίγα χλμ. που διάνυσες. Οπως όμως προανέφερα, δεν μπορούν να φτάσουν τα χιλιόμετρα ή χρόνο χρήσης των Pure Energy, αφού δεν είναι longlife. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτή η διαφορά τους γιατί τα Pure Energy καλύπτουν και τις τελευταίες προδιαγραφές της Fiat, MB, BMW κάτι που σημαίνει ότι η σύνθεσή τους συνολικά είναι καλύτερη από των Star που δεν καλύπτουν καμία από αυτές.
Οσον αφορά τα εξουσιοδοτημένα, μου τη σπάει το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά δεν αφήνουν τον πελάτη να παρίσταται στο χώρο του σερβις. Από τη στιγμή όμως που κάνουν τέτοιες ανοησίες δεν μπορώ και εγώ με τη σειρά μου να τους εμπιστευτώ. Γι αυτό μακριά... -
Ρωτησα σημερα (τηλεφωνικως) στα περισοτερα εξουσιοδοτημενα το τι και πως σε σχεση με τα λαδια της Μιτο. Οι απαντησεις που πειρα ηταν απο Fuchs 5W-40 (ACEA A3/B4), Star (5W-40 A3.B3), Selenia 10W-40, Pure Energy 5W-40 ....Ολοι ειπαν οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα στο να εχει το αμαξι τα Σταρ (και οχι τα πιουρ ενερτζι). Τι να πει κανεις.... ακρη δεν βγαζω. Και τα Σταρ και τα Σταρ-Π.Ε. ειναι πληρως συνθετικα, ιδιο ιξωδες, παρομοια ΤΒΝ κτλ κτλ... με την κυρια διαφορα οπως ειπε και καποιος φιλος στους ρυπους (Ευρο-5).
-
Tην επομενη φορα που θα πας για αλλαγη λαδιων στην αντιπροσωπεια, να τους πας δικα σου λαδια.
-
Οποτε μεχρι την επομενη αλλαγη να κρατησω τα Α3?
Περι λιπαντικών γενικώς