-
Ο χρήστης Spike έγραψε:
τελικά έβαλα το Redline 10W40 και την 70W80 Redline επίσης βαλβολίνη σε 307.Και εγώ την MTL έχω σε 106 Rallye αλλά πιστεύω ότι το 10w40 είναι κομμάτι παχύ για σένα. A3 δεν ζητά το manual? Και το 5w30 είναι Α3, δηλαδή έχει HTHS > 3.5 (μάλιστα ακόμα και το 5w20 δεν είναι μακρύα με 3.2).
Εκτός βέβαια αν το σκίζεις συνέχεια και παρατεταμένα, οπότε ... σωστή επιλογή. -
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Και εγώ την MTL έχω σε 106 Rallye αλλά πιστεύω ότι το 10w40 είναι κομμάτι παχύ για σένα. A3 δεν ζητά το manual? Και το 5w30 είναι Α3, δηλαδή έχει HTHS > 3.5 (μάλιστα ακόμα και το 5w20 δεν είναι μακρύα με 3.2).
Εκτός βέβαια αν το σκίζεις συνέχεια και παρατεταμένα, οπότε ... σωστή επιλογή.+1 !!
-
Ο χρήστης opc έγραψε:
Μπορείτε να με βοηθήσεται σχετικά με το τι είναι το Viscosity Index?http://en.wikipedia.org/wiki/Viscosity_index
The viscosity of liquids decreases as temperature increases , ένα μεγάλο VI σημαίνει οτι το λεπτό 'στο μάτι' 0W40 όταν συναντήσει υψηλές θερμοκρασίες μέσα στη μηχανή δε θα λεπτύνει άλλο, θα μείνει όπως το βλέπεις κρύο ή όπως το βλέπει ο μάστορας όταν αλλάζει τα λάδια στο συνεργείο και φωνάζει > , αλλά στην πραγματικότητα κάνει λάθος. Το μεγάλο VI τα βοήθησε ώστε να μή λεπτύνουν εκεί που έπρεπε.
Ένα 15W40 με VI 140 φαίνεται παχύ κρύο αλλά όταν συναντήσει υψηλές θερμοκρασίες μέσα στη μηχανή θα λεπτύνει ίσως περισσότερο από το 0W40 αν το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο.Έτσι τουλάχιστον το καταλαβαίνω εγώ, αν έχετε να προσθέσετε κάτι .. μη ντρέπεστε.
-
Λοιπόν σε λίγα χλμ ... θα αλλάξω βαλβολίνη στο 106 μου (δεν έχει μπλοκέ)
ποία είναι η καταληλότερη ? θετικές εντυπώσεις έχω από την elf TRP
Amsiol ποιά ?
Redline ποιά ?
άλλη ?Thanks ....
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Μπορείτε να με βοηθήσεται σχετικά με το τι είναι το Viscosity Index?
http://en.wikipedia.org/wiki/Viscosity_index
The viscosity of liquids decreases as temperature increases , ένα μεγάλο VI σημαίνει οτι το λεπτό 'στο μάτι' 0W40 όταν συναντήσει υψηλές θερμοκρασίες μέσα στη μηχανή δε θα λεπτύνει άλλο, θα μείνει όπως το βλέπεις κρύο ή όπως το βλέπει ο μάστορας όταν αλλάζει τα λάδια στο συνεργείο και φωνάζει > , αλλά στην πραγματικότητα κάνει λάθος. Το μεγάλο VI τα βοήθησε ώστε να μή λεπτύνουν εκεί που έπρεπε.
Ένα 15W40 με VI 140 φαίνεται παχύ κρύο αλλά όταν συναντήσει υψηλές θερμοκρασίες μέσα στη μηχανή θα λεπτύνει ίσως περισσότερο από το 0W40 αν το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο.Έτσι τουλάχιστον το καταλαβαίνω εγώ, αν έχετε να προσθέσετε κάτι .. μη ντρέπεστε.
(δεν ντρεπόμαστε)
+1
Επίσης, το 0W40 έχει τη τάση να λεπταίνει λιγότερο καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία από το 15W40. Έτσι όταν το λάδι υπερθερμανθεί, το 15W40 θα είναι πιο ΛΕΠΤΟ από το 0W40.
Όμως, ένα ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ 15W40 έχει σημαντικά λιγότερα βελτιωτικά ιξώδους (Viscosity Index Improvers) από ένα ΕΞΙΣΟΥ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ 0W40 και αντέχει πολύ περισσότερο στην υπερθέρμανση και στο σκίσιμο.
Τα V.I.I. είναι τα πρώτα που χαλάνε καθώς υπερθερμαίνεται το λάδι + -
... The viscosity of liquids decreases as temperature increases , ένα μεγάλο VI σημαίνει οτι το λεπτό 'στο μάτι' 0W40 όταν συναντήσει υψηλές θερμοκρασίες μέσα στη μηχανή δε θα λεπτύνει άλλο, θα μείνει όπως το βλέπεις κρύο ή όπως το βλέπει ο μάστορας όταν αλλάζει τα λάδια στο συνεργείο και φωνάζει > , αλλά στην πραγματικότητα κάνει λάθος. Το μεγάλο VI τα βοήθησε ώστε να μή λεπτύνουν εκεί που έπρεπε.
Μια και το ... ψιλοζητάς ...
Θυμάμαι ένα ταξιτζή πριν χρόνια που έλεγε ότι τα 'συνθετικά' βγαίνουν σαν νερό και δεν τα έβαζε για αυτό το λόγο. Τότε δεν ήξερα να του απαντήσω.
Πολύ καλή τοποθέτηση, εγώ απλά θα πρόσθετα, προς αποφυγή παραξηγήσεων, ότι όλα τα λάδια είναι χοντρα όταν είναι κρύα -
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
Λοιπόν σε λίγα χλμ ... θα αλλάξω βαλβολίνη στο 106 μου (δεν έχει μπλοκέ)ποία είναι η καταληλότερη ? θετικές εντυπώσεις έχω από την elf TRP
Amsiol ποιά ?
Redline ποιά ?
άλλη ?Thanks ....
Νομίζω πως AMSOIL δεν θα βρείς στο σωστό ιξώδες.
Αν πας για Redline τότε MTL (αυτή έχω εγω στο 106 Rallye μου εδώ και κάποιους μήνες)
Άλλη υπάρχει σίγουρα αλλά δεν έχω γνώμη. -
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Και τωρα το επιμαχο σημειο...Ο πρωτος αριθμος μας δειχνει το ιξωδες του λαδιου στους 0F, δηλαδη στους -17,8 κελσιου και μετριεται σε cP (Centipoise). Το W μας δειχνει οτι το λαδι ειναι καταλληλο για χειμωνα. Ο δευτερος αριθμος μας δειχνει το ιξωδες του λαδιου στους 210F, δηλαδη στους 98,8 βαθμους κελσιου αλλα μετριεται σε cST (centistrokes). Εχουν δηλαδη διαφορετικες μοναδες μετρησης!
Είναι βολική αυτή η περιγραφή για να βάλει στο νόημα τον κόσμο, την ίδια περιγραφή χρησιμοποιούσα κι εγώ πριν 2-3 χρόνια αλλά επειδή τελικά δεν είναι ακριβώς έτσι (το κύριο πρόβλημα εστιάζεται στην ερμηνεία του W) θα διευκρινήσω τί σημαίνει το xxW-xx, κάνοντάς το όσο πιο ευκολονόητο μπορώ ώστε να βοηθήσω τους περισσότερους.**W=Winter
1ος αριθμός: xxW
Τί μας δείχνει: Μας δείχνει το επίπεδο αντλησιμότητας ενός λιπαντικού. Όσο μικρότερος ο αριθμός που συνοδεύει το W τόσο ευκολότερη η άντλησή του σε πολύ χαμηλές θρμοκρασίες.
Μονάδα Μέτρησης: centipoise ή cP = 1 mPas = 1cSt X Specific GravityΔεν λαμβάνεται σε σταθερή θερμοκρασία ώστε να είναι άμεσα συγκρίσιμα τα δεδομένα, αλλά χωρίζεται σε θερμοκρασιακές κατηγορίες όπου για να δοθεί ο δείκτης W θα πρέπει το λιπαντικό να έχει αντλησιμότητα αναλόγως εάν βρίσκεται κάτω από το μέγιστο όριο (όσο λιγότερα τα cP τόσο πιο ρευστό το λιπαντικό στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες) της κάθε κατηγορίας από τις παρακάτω:
0W : 6200cP at -35
5W : 6600cP at -30
10W : 7000cP at -25
15W : 7000cP at -20
20W : 9500cP at -15
25W : 13000cP at -102ος αριθμός: -xx
Τί μας δείχνει: Μας δείχνει την ρευστότητα του λιπαντικού στους 100C (ή 212F)).
Μονάδα Μέτρησης: centistokes ή cSt = 1mm2/secΑναλόγως με την ρευστότητά του το λιπαντικό μπορεί να οριστεί σε 30ρι, 40ρι, 50ρι, 60ρι και κατηγοριοποιείται σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
SAE 20 : 5.60cSt min - 9.29cSt max
SAE 30 : 9.30cSt min - 12.49cSt max
SAE 40 : 12.50cSt min - 16.29cSt max
SAE 50 : 16.30cSt min - 21.89cSt max
SAE 60 : 21.90cSt min - 26.09cSt maxΣύντομο Παράδειγμα: Ένα λιπαντικό που ορίζεται ως SAE 10W-40 έχει αντλησιμότητα στους -25C με ροή κάτω των 7000cP και κινηματικό ιξώδες στους 100C οπουδήποτε ανάμεσα στα 12.50cSt και 16.29cSt.**
@mods
Μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να είναι διαρκώς ορατό το ποστ του Μίλτου, στα τεχνικά θέματα, κάτι σαν ανακοίνωση δλδ, καθόσον νομίζω ότι βοηθά στην μύηση αρκετούς αδαείς όπως και ο γράφων. -
Και εγώ την MTL έχω σε 106 Rallye αλλά πιστεύω ότι το 10w40 είναι κομμάτι παχύ για σένα. A3 δεν ζητά το manual? Και το 5w30 είναι Α3, δηλαδή έχει HTHS > 3.5 (μάλιστα ακόμα και το 5w20 δεν είναι μακρύα με 3.2).
Εκτός βέβαια αν το σκίζεις συνέχεια και παρατεταμένα, οπότε ... σωστή επιλογή.+1 !!
επειδή το σκίζω δεν ήθελα να βάλω λεπτό λάδι. Μια χαρά είναι το 10-40.
-
Μπορείτε να με βοηθήσεται σχετικά με το τι είναι το Viscosity Index?
http://en.wikipedia.org/wiki/Viscosity_index
Οπότε όσο μεγαλύτερο το VI τόσο καλύτερα ή κατάλαβα λάθος? Πάντα σε σύγκριση πχ 2 συνθετικών 5-40!
-
Ναι, ένα μεγάλο VI σημαίνει οτι δε θα λεπτύνει υπερβολικά όταν συναντήσει υψηλές θερμοκρασίες και ούτε θα παγώσει εύκολα όταν συνατήσει κρύες. Είναι πιο σταθερό το φιλμ του λαδιού στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.
Όμως υπάρχει ένα τρικ.... μερικοί κατασκευαστές παρουσιάζουν ένα λιπαντικό με ενισχυτικό ιξώδους viscosity index improver(πρόσθετο) το οποίο με τη χρήση εξαντλείται εύκολα και το VI viscosity index πέφτει απότομα. Φαίνεται δηλαδή στα χαρτιά οτι είναι υψηλό π.χ 180-190 αλλά αν χρησιμοποιεί VII (viscosity index improvers) αυτό το νούμερο πέφτει εύκολα κάτω από ένα άλλο λιπαντικό που έχει αρχικό VI (viscosity index) π.χ 165 αλλά αυτό το πετυχαίνει χωρίς την προσθήκη VII (viscosity index improvers) .
Γι'αυτό και ο Μίλτος έχει τέτοιο πάθος για τα group IV-PAO , επειδή στο VI δε χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούν ελάχιστα VII και παρουσιάζουν μεγαλύτερη σταθερότητα ( ...συνήθως) . -
Τα VII είναι πολυμερή (πλαστικά), χαλάνε εύκολα, λερώνουν το κινητήρα και ΔΕΝ ΛΙΠΑΙΝΟΥΝ.
-
Έχετε βρει καμιά μελέτη για την απόδοση στο φιλτράρισμα των φίλτρων λαδιού; Η μόνη που βρήκα είναι η εξής:
http://www.mr2.com/TEXT/oil_filter_test.htmlΚοίταξα και στο bitog, αλλά δεν βρήκα κάτι. Υπήρχε μια συλλογή από τα νούμερα που δίνουν οι κατασκευαστές, αλλά αυτός που τη μάζεψε αναγκάστηκε να την κατεβάσει...
-
http://theoildrop.server101.com/forums/ ... Board=UBB6
238 σελίδες , όλο και κάτι θα βρείς. Εγώ με μια πρώτη ματιά είδα ποιό είναι το Νο1.
-
Το subforum το είδα, αλλά κοιτώντας στις πρώτες N σελίδες (όπου Ν αρκετά μεγάλο!) δεν βρήκα κάποια δοκιμή ή link σε δοκιμή. Σημειωτέον ότι δεν ψάχνω στοιχεία όπως η επιφάνεια φιλτραρίσματος κτλ, αλλά για μετρήσεις της απόδοσης.
(Ποιό βρήκες για No1;)
-
Amsoil EaO
-
Κι εγώ αυτό βρήκα, αλλά δυστυχώς όχι με (κατ'εμέ) αξιόπιστο τρόπο. I need more numbers!
Πάντως το συγκεκριμένο έχει 15 ευρώ το κομμάτι στην Ελλάδα...
-
Κοίτα, για να το λέει ο GeorgeCLS(χρόοονια στο κουρμπέτι) , έτσι είναι.
-
Τον Kouk δεν βλέπω να έχει αλλάξει κανένα λιπαντικό και ανησυχώ
Πλάκα, πλάκα μου κολλήσατε και μένα την αρρώστεια και θα πάω να τα ξαναλλάξω σε φίλο έχοντας διανύσει από την τελευταία αλλαγή που ήταν και η πρώτη 500 χλμ για να κυκλοφορεί μέσα ατόφιο motul. Να αλλάξω και φίλτρο? -
0W/40 oils, even the best, are not very shear stable. Even the top quality ones are based on very thin 2cSt PAO plus a lot of VI improver, so in the long term it is the high temperature viscosity that suffers.
A good 0W/40 will provide good protection on start-up, and it will be better than a 10W/40, but only in very cold conditions. (0W was originally an ‘Arctic’ spec.) A good compromise for all North European climates is 5W/40.
Top quality ones are based on 4cSt PAO, and a smaller amount of more shear-stable VI-improver. ….And remember! The difference between 0W and 5W is not a big deal.
A 0W has to be less than 6200cP at -35C, a 5W less than 6600cP at -30C. Our side of the Arctic circle, the difference isn’t worth bothering about.
John Rowland (Silkolene Chief R&D Chemist)
Περι λιπαντικών γενικώς