-
Έχουμε και καύσωνα... Σε μένα το HDD καλά κρατεί στο σκίσιμο αν και μάλλον την άκουσε η εξάτμισή μου. Μαμίσια με 118500χλμ και τάπα... με μπαλώματα-κολλήματα... έφαγε κι ένα χτύπημα από κάτω σε καπάκι υπονόμου... ε καιρός είναι να την αλλάξω την ρημάδα. Πάω για χταποδάκι ξυδάτο. Ζήτω το στρόφινγκ.
Βγήκα offtopic αλλά με τέτοια ζέστη και το μυαλό είναι off... -
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Εκτός εάν το πλακώνεις πολύ οπότε οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με fuel dilution (λόγω του πλακώματος) φέρνουν ευκολότερα το λιπαντικό στην φάση της εξάτμισης.Μιλούσαμε για κατανάλωση καυσίμου, δε ξέρω τι γίνεται με το λιπαντικό.
Ψάχνω παλιά άρθρα SAE (που κάπου έχω) για θερμοκρασία λιπαντικού και φθορές στα ελατήρια (σχετικά με τη δημοσίευση του Γιάννη πριν 2 σελίδες - BITOG) γιατί μου φαίνεται πολύ περίεργο να μην έχει καμία σημασία το ιξώδες. Πάντως με αύξηση της θερμοκρασίας (πάνω από κάποιο όριο) αυξάνεται δραματικά η φθορά του κυλίνδρου - κολλάει στιγμιαία το ελατήριο στο κύλινδρο (στο άνω μέρος της διαδρομής όπου η ταχύτητα μηδενίζεται) και μετά ξεκολλάει παίρνοντας μαζί ένα κομμάτι κυλίδρου. Δεν φαίνεται γρατζουνιά αλλά γίνεται πιο φαρδύ το πάνω μέρος του κυλίνδρου.
Το εν λόγω άρθρο δεν το κατεβάζω - δεν δίνω δεκάρικο
Μπορώ να βρω πολλά που λένε το αντίθετο - ας βγάλουν άκρη αυτοί που ξέρουν να μας κατατοπίσουν. -
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Για να δούμε πως θα πάω εγώ που συνεχίζω με το Forester και τα 5w20 με αυτές τις θερμοκρασίες. Προς το παρόν με 2500 χλμ (και 11000 χλμ σύνολο) δεν βλέπω αισθητή πτώση στάθμης λιπαντικού. Ετοιμάζομαι την Κυριακή για Αθήνα-Χαλκιδική. Θα δούμε…Αν οδηγάς κανονικά (όχι σε ρυθμούς ειδικής) δεν θα έχεις πρόβλημα. Πολλά αμάξια αντέχουν σε τέτοιες συνθήκες χωρίς φθορές.
-
http://www.lehellas.gr/techni-tips1_page.htm
από την LE
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ψάχνω παλιά άρθρα SAE (που κάπου έχω) για θερμοκρασία λιπαντικού και φθορές στα ελατήρια (σχετικά με τη δημοσίευση του Γιάννη πριν 2 σελίδες - BITOG) γιατί μου φαίνεται πολύ περίεργο να μην έχει καμία σημασία το ιξώδες.
Λεωνίδα λίγες σελίδες πιο πίσω είχα ποστάρει και άλλη μια μελέτη που έλεγε οτι με 5W20 το φίλμ του λαδιού στα ελατήρια του πιστονιού είναι μεγαλύτερο σε σχέση με ένα 15W40. !!
Είναι του Ian Taylor από τη Shell U.K , ο τύπος και ειδικά η εταιρεία που εργάζεται πιστεύω οτι δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβητήσεις.
Οι εκκεντροφόροι σίγουρα χρειάζονται κάτι παχύτερο αλλά τα πιστόνια όπως φαίνεται όχι. -
Δε λέει αυτό ακριβώς. Ανάλογα με το τρόπο που φτάνει το λάδι στα ελατήρια είναι καλύτερο ή χειρότερο το λεπτό από το χοντρό λάδι.
-
Lazer measurements have found that , in a Nissan gasoline engine, the mid-stroke top ring oil thickness was greater for an SAE 5W/20 than it was for a 15W40. Νομίζω οτι το λέει ξεκάθαρα.
Αναφέρει οτι τα ελατήρια λιπαίνονται με δυο τρόπους , ο δεύτερος(via the ring gaps, δηλ. διαμέσου των μικροσκοπικών κενών-οπών που υπάρχουν στα ελατήρια) φαίνεται οτι επιτρέπει στα λεπτά λάδια να περνούν ευκολότερα και να αφήνουν έτσι περισσότερη ποσότητα προστατευτικού λιπαντικού( this is thought to favour lower viscosity lubricants.)
Αν ο δεύτερος δρόμος 'υπολειτουργεί' τότε ο πρώτος δρόμος ευνοεί το παχύτερο λιπαντικό αφού το λεπτότερο δε θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τον δεύτερο δρόμο που έτσι κι αλλιώς δε μπορεί να χρησιμοποιήσει το παχύτερο λιπαντικό λόγω ..μεγάλου πάχους.
Έτσι στον συγκεκριμένο κινητήρα της Nissan το λεπτότερο λάδι μπορώντας να ακολουθήσει και τους δυο δρόμους , δίνει τελικά μεγαλύτερο φίλμ λαδιού στα πιστόνια. -
Ανάλογα με το κινητήρα, τις θερμοκρασίες λειτουργίας (δηλαδή το πραγματικό ιξώδες) και τη χρήση (φορτίο, στροφές) είναι καλύτερο το ένα ή το άλλο λάδι = ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
Εντύπωση μου έκανε ότι δεν βρήκαν διαφορές σε φθορές στο κύλινδρο ανάμεσα σε συνθετικά και ορυκτέλαια.
Ίσως σε πολύ χαμηλές ή πολύ ψηλές θερμοκρασίες να υπάρχουν διαφορές. -
Παραθέτω ένα post που εξηγεί το λόγο που οι diesel χρησιμοποιούν 15W40.
cushioning=
- A pad or pillow with a soft filling, used for resting, reclining, or kneeling.
- Something resilient used as a rest, support, or shock absorber.
- A mat placed or attached beneath carpeting to provide softness and increase durability.
- A padlike body part.
- Games The rim bordering the playing surface of a billiard table.
- A pillow used in lacemaking.
- Something that mitigates or relieves an adverse effect
One of the five attributes for an engine oil is 'cushioning'. In a gasoline engine the ignition process is a 'burn'; the gas/air mixture is ignited by a spark source and a 'burn' process takes place. A nice, smooth application of power to the connecting and main rod bearings.
In a diesel, the process of combusion is a violent 'explosion'. Therefore the connecting rods need all the 'cushioning' protection possible to prevent bearing wear and even damage.
The biggest single advancement in diesel engine life came about 20 years ago when diesels transitioned from a straight 30W diesel engine oil to 15W40 multi-viscosity oils. On highway class 8 engine life when from around 300,000 miles between overhauls to sometimes approaching 1,000,000 miles without having to change main and connecting rod bearings..
i.e. the affect of having that 40W cushion enabled main and connecting rod bearings to achieve a much lower wear rate.
I had seen connecting rod bearings literally crushed as a result of 30W lubricant failure... More than once..
I have never seen this with the use of a 40W diesel engine oil. (in many, many diesel engine tear downs)The only reason manufacturers are approving 30W diesel engine oil is for paper CAFE fuel economies. If longevity is one's primary concern, a high quality XXW-40W is the formulation for that goal.
George Morrison, STLE CLS -
Για τα Aral κανεις καμια γνώμη? (5W40)
'Η καμιά καλύτερη πρόταση μιας και έρχεται το service σε λίγο και θα γίνει αλλαγη. -
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Παραθέτω ένα post που εξηγεί το λόγο που οι diesel χρησιμοποιούν 15W40.cushioning=
- A pad or pillow with a soft filling, used for resting, reclining, or kneeling.
- Something resilient used as a rest, support, or shock absorber.
- A mat placed or attached beneath carpeting to provide softness and increase durability.
- A padlike body part.
- Games The rim bordering the playing surface of a billiard table.
- A pillow used in lacemaking.
- Something that mitigates or relieves an adverse effect
One of the five attributes for an engine oil is 'cushioning'. In a gasoline engine the ignition process is a 'burn'; the gas/air mixture is ignited by a spark source and a 'burn' process takes place. A nice, smooth application of power to the connecting and main rod bearings.
In a diesel, the process of combusion is a violent 'explosion'. Therefore the connecting rods need all the 'cushioning' protection possible to prevent bearing wear and even damage.
The biggest single advancement in diesel engine life came about 20 years ago when diesels transitioned from a straight 30W diesel engine oil to 15W40 multi-viscosity oils. On highway class 8 engine life when from around 300,000 miles between overhauls to sometimes approaching 1,000,000 miles without having to change main and connecting rod bearings..
i.e. the affect of having that 40W cushion enabled main and connecting rod bearings to achieve a much lower wear rate.
I had seen connecting rod bearings literally crushed as a result of 30W lubricant failure... More than once..
I have never seen this with the use of a 40W diesel engine oil. (in many, many diesel engine tear downs)The only reason manufacturers are approving 30W diesel engine oil is for paper CAFE fuel economies. If longevity is one's primary concern, a high quality XXW-40W is the formulation for that goal.
George Morrison, STLE CLSΜπηκες που μπηκες στον κοπο να κανεις copy paste, κανε και μια μεταφραση
-
Ο χρήστης iliasp έγραψε:
Για τα Aral κανεις καμια γνώμη? (5W40)
'Η καμιά καλύτερη πρόταση μιας και έρχεται το service σε λίγο και θα γίνει αλλαγη.Motul 8100 5w40, best value for money (συνεχιζω το Αγγλικο του mousatos )
-
Μεταξύ MOTUL 8100 X-cess 5-40 και Valvoline Sunpower 5-40 για Leon 1.8Τ νορμάλ τι προτείνεται? Η χρήση του είναι 95% εθνική χωρίς πάρα πολλά ζορίσματα και 5% πόλη και συνήθως αλλάγη σε περίπου 10.000 χλμ και κοντά στο χρόνο. Ευχαριστώ εκ' των προτέρων! Τα ίδια φαντάζομαι πως μπορώ να τα χρησιμοποιήσω και σε ένα Corrola του 2001 1.4, σωστά?
-
Για τη χρήση που λες, έχω δοκιμάσει τα X-cess και έμεινα πολύ ευχαριστημένος, οπότε μπορώ να σου τα προτείνω. Για τα Valvoline δεν έχω κάποια αξιόπιστη άποψη να σου μεταφέρω.
-
Ο χρήστης RedLine έγραψε:
Μπηκες που μπηκες στον κοπο να κανεις copy paste, κανε και μια μεταφραση
Τα δικά σου αγγλικά είναι καλύτερα. Βόηθα .
-
Ο χρήστης opc έγραψε:
Μεταξύ MOTUL 8100 X-cess 5-40 και Valvoline Sunpower 5-40 για Leon 1.8Τ νορμάλ τι προτείνεται? Η χρήση του είναι 95% εθνική χωρίς πάρα πολλά ζορίσματα και 5% πόλη και συνήθως αλλάγη σε περίπου 10.000 χλμ και κοντά στο χρόνο. Ευχαριστώ εκ' των προτέρων! Τα ίδια φαντάζομαι πως μπορώ να τα χρησιμοποιήσω και σε ένα Corrola του 2001 1.4, σωστά?Και τα δύο είναι πολύ καλά. Το MOTUL εάν το πάρεις από trade-wind έχει το καλύτερο κόστος προς απόδοση (το ανέφερε κι ο RedLine).
Ναι, οποιοδήποτε 5W40 είναι κατάλληλο και πολύ καλό για την Corolla. -
Ευχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις σας. Πως γίνεται αυτός ο Λαμπριανίδης να πουλάει τόσο φθηνά? Π.Χ. Σήμερα ρώτησα γνωστό μου γαι τα 2 αυτά λάδια και μου είπε 21€ το 2λιτρο Motul και 15€ το λίτρο το Valvoline, τη στιγμή που ο παραπάνω έχει 15€ το Motul & 9.50€ το Valvoline!
-
Στην Αμερική τα λάδια πωλούνται πολύ φθηνότερα από τον Λαμπριανίδη, μη σου κάνουν εντύπωση οι τιμές.
Δυστυχώς εκεί τις πολύ χαμηλές τιμές τις έχουν αλυσίδες σουπερμάρκετ που τσακίζουν τους προμηθευτές και βγάζουν τη ψυχή των εργαζόμενων (προς όφελος των καταναλωτών).
Εδώ οι τιμές είναι παράλογα ψηλές. Διαλέγεις και παίρνεις.
-
Γνωρίζω οτι οι εργοστασιακές τιμές των selenia κυμαίνονταν πριν ένα χρόνο στα 2,5-3e το λίτρο. Άρα αν κάποιος μπορεί και αγοράζει απευθείας από εκεί μπορεί να πουλα φθηνά έχοντας παράλληλα ένα λογικό κέρδος.
-
Μιλτο τι θα ελεγες για τα 5-30 της Motul για Corsa 1.2?Μια χαρα δεν θα εινια?Αλλαγες κα8ε 15.000?
Περι λιπαντικών γενικώς