Είχα κρατήσει ένα άρθρο από 2/7. Η υπογράμμιση δική μου. Δίνει μια εικόνα (έστω και αν δεν είναι 100% ρεαλιστική) για τα αίτια των πυρκαϊών.
ΜΕΛΕΤΗ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«13,5 εκατομμύρια στρέμματα στάχτη σε 45 χρόνια»
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
Περισσότερα από ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους και θαμνωδών εκτάσεων κάηκαν την επταετία 2000-2006. Γνωρίζοντας ότι τα 1.000 στρέμματα δάσους εκλύουν περίπου 10 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, από τα 1.500.000 στρέμματα ελευθερώθηκαν πάνω από 15.000 τόνοι CO2 στην ατμόσφαιρα.
Ο καθηγητής Φ. Βοσνιάκος
Οι μέσοι όροι ζωής των ρυπαντών είναι: του διοξειδίου του άνθρακα 50-200 χρόνια, του μονοξειδίου του άνθρακα 3 μήνες, του διοξειδίου του θείου 3 μέρες και των αιωρούμενων σωματιδίων 1 εβδομάδα. Οποιαδήποτε καύση πλαστικού (μπουκάλια κ.λπ.), που σίγουρα υπάρχει διάσπαρτο στον περιβάλλοντα χώρο, δίνει εκτός των άλλων ρυπαντών και μεγάλες ποσότητες διοξινών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές ενώσεις και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, αλλά και για το οικοσύστημα γενικότερα (πυρκαγιά Ταγαράδων, 2006).
Αυτά τονίζει σε μελέτη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης ο Φωκίων Κ. Βοσνιάκος, καθηγητής του Τμήματος Θετικών Επιστημών και πρόεδρος της Βαλκανικής Περιβαλλοντικής Ενωσης (ΒΕΝΑ). Στην έρευνα συμμετέχουν το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής και Οικολογικής Διαχείρισης Σόφιας (Βουλγαρία, διευθυντής Καθ. Υ. Pelovski), το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας, Τμήμα Χημικών Μηχανικών (καθ. G. Dombalov - Υ. Pelovsi) και το Ινστιτούτο Φυσικών Πηγών Σεβίλλης (Ισπανίας, γεν. διευθυντής, Καθ. J. Cornejo).
«Εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έχουμε δύο ιδιαίτερα επικίνδυνες παραμέτρους, που ευνοούν τις πυρκαγιές», λέει ο κ. Βοσνιάκος. «Αυτές είναι, πρώτον, υψηλές θερμοκρασίες και δεύτερον, παρατεταμένη ανομβρία κατά τη διάρκεια του θέρους. Η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων PCB, CO2, CO, κ.λπ. από τις πυρκαγιές συμβάλλει αφενός στην αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αφετέρου στην ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου με την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων CO2. Υπενθυμίζεται για ακόμα μία φορά ότι οι μεγάλες ποσότητες (150.000 tn) CO2 από το 1955 μέχρι το 2005 παραμένουν στην ατμόσφαιρα για 50-200 χρόνια! Χώρια η πρόσφατη παραγωγή CO2 της Χαλκιδικής! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, από τη στατιστική έρευνα που κάναμε για τις πυρκαγιές των τελευταίων 10 ετών έχουμε καταλήξει στα παρακάτω προκαταρκτικά στοιχεία:
Πρώτον, περίπου 53% των πυρκαγιών οφείλονται σε αναφλέξεις από τη συγκέντρωση των ηλιακών ακτινών από διάσπαρτα σπασμένα γυαλιά και κονσέρβες. Δεύτερον, περίπου 32% των πυρκαγιών προέρχονται από αυταναφλέξεις (ανεξέλεγκτων αλλά και ελεγχόμενων) χωματερών, και μάλιστα σε συνδυασμό με επιφάνειες γης σκεπασμένες με εύκαυστο υλικό (π.χ. πευκοβελόνες). Τρίτον, 5% των πυρκαγιών οφείλονται σε τυχαία γεγονότα (κάψιμο χόρτων, κ.λπ.) και σε φυσικά φαινόμενα (κεραυνοί), τέταρτον, 1% των πυρκαγιών αποδείχθηκαν εμπρησμοί από πρόθεση, πέμπτον, 9% των πυρκαγιών είναι αγνώστου αιτίας».
Τα παραπάνω προκύπτουν από μαθηματικό μοντέλο που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Τα στοιχεία προέρχονται από τις ανακοινώσεις των δασαρχείων, της αστυνομίας κ.λπ. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση στοιχείων ώστε να καταλήξουμε τελικά σε ασφαλή συμπεράσματα.
Από το 1955 μέχρι το 1999 έγιναν στην Ελλάδα 64.517 πυρκαγιές, όπου κάηκαν 13.465.874 στρέμματα. Σύμφωνα με τη μελέτη, έχει υπολογιστεί ότι κατά μέσο όρο 1.000 στρέμματα έχουν περίπου 200 δέντρα με μέσο ύψος, το κάθε δέντρο, τα δέκα μέτρα. Εχει επίσης υπολογιστεί ότι τα 200 δέντρα δίνουν περίπου 40 κυβ. μέτρα ξυλεία. Ενα κυβ. μέτρο ξυλείας όταν καίγεται δίνει 3.500 κιλοτζάουλ υπό μορφή θερμότητας. Αρα 40 x 3.500 = 140.000 KJ / 1.000 στρέμματα, δηλαδή παράγονται 336.000 χιλιοθερμίδες. Ετσι, τα 200 δέντρα όταν καίγονται εκλύουν το λιγότερο 10 τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
«Οι δήμοι και οι ΟΤΑ της χώρας πρέπει άμεσα να ελέγξουν τις χωματερές, ιδιαίτερα αυτοί που δεν διαθέτουν οργανωμένους χώρους ΧΥΤΑ, αλλά και αυτοί που έχουν οργανωμένους! Επίσης, να προβούν σε καθαριότητα δασικών περιαστικών χώρων που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε πυρκαγιά, εξαιτίας των πευκοβελόνων και της μακράς ανομβρίας», τονίζει ο κ. Βοσνιάκος.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/07/2007