Θάλαμος αερίων το Λεκανοπέδιο
Σε κόλαση θα μετατραπεί τα αμέσως επόμενα χρόνια η καθημερινότητα 5 εκατομμυρίων Αθηναίων. Το Λεκανοπέδιο έχασε στο μεγαλύτερο μέρος του το σημαντικότερο οικοσύστημά του, τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές. Το όζον και τα μικροσωματίδια θα φτάνουν πολύ συχνότερα πλέον στο «κόκκινο», μετατρέποντας την πρωτεύουσα σε θάλαμο αερίων. Η θερμοκρασία θα αυξηθεί μέχρι και 3-4 βαθμούς, αλλά ακόμα και χαμηλότερες θερμοκρασίες θα προκαλούν ιδιαίτερα έντονη αίσθηση δυσφορίας στους κατοίκους. Οι πλημμύρες, προειδοποιούν οι ειδικοί, θα είναι πολύ χειρότερες από πριν.
Ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας ήταν το μοναδικό ελατοδάσος της Αττικής, το οποίο θεωρείται ανώτατο οικοσύστημα. Αυτό σημαίνει ότι σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα είδη δασών, όπως τα πευκοδάση που ευδοκιμούν κατά κόρον στη χώρα μας, έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στην παραγωγή οξυγόνου, στο «φιλτράρισμα» των ρύπων, στον δροσισμό της ατμόσφαιρας και στην υδατοκράτηση του εδάφους. Η συνεισφορά της Πάρνηθας στο μικροκλίμα της Αττικής θεωρούνταν κορυφαία, από τη στιγμή μάλιστα που οι άλλοι δύο σημαντικοί ορεινοί όγκοι του Λεκανοπεδίου, η Πεντέλη και ο Υμηττός, έχουν παραδοθεί εδώ και χρόνια στις καταπατήσεις και στο τσιμέντο.
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1995 στην Πεντέλη υπολογίστηκε ότι η παραγωγή οξυγόνου στο Λεκανοπέδιο μειώθηκε κατά 30%. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πυρκαγιά που έκανε αποκαϊδια 30.000 στρέμματα δάσους στην Πάρνηθα θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία. Οπως αναφέρουν, η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αττική πρέπει να θεωρείται δεδομένη από εδώ και πέρα, όχι μόνο στις περιοχές κοντά στο βουνό, αλλά συνολικά στον νομό.
Αλυσιδωτές αντιδράσεις
Η άνοδος της θερμοκρασίας θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην αύξηση των ρύπων, ιδίως του όζοντος. Η ανάπτυξη του όζοντος ευνοείται από την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες. Εστω και η παραμικρή αύξηση της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την απουσία φυσικών φίλτρων, όπως είναι τα δέντρα, θα σπρώχνει τα επίπεδα του όζοντος σε ιδιαίτερα επικίνδυνες τιμές, που μπορούν να προκαλέσουν από απλά αναπνευστικά προβλήματα μέχρι και καρκινογενέσεις.
Επίσης, η καταστροφή του σημαντικού αυτού «πνεύμονα» θα εκτοξεύσει στα ύψη και τις τιμές των μικροσωματιδίων και άλλων επικίνδυνων ρύπων. Οπως υπογραμμίζει ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος Νίκος Χλύκας, «η Πάρνηθα λειτουργούσε ως 'φίλτρο' για τους ρύπους, τα μικροσωματίδια και γενικά τη μόλυνση της πρωτεύουσας. Τα δέντρα έχουν την ικανότητα να απορροφούν τις βλαβερές ουσίες, ακόμα και από τις βιομηχανίες της περιοχής. Τώρα μεγάλο μέρος της διαδικασίας 'καθαρισμού' της ατμόσφαιρας έχει ακυρωθεί», λέει.
Εγκαίρως όμως θα πρέπει να μεριμνήσει η πολιτεία και για τον ιδιαίτερα αυξημένο πλέον κίνδυνο πλημμυρών, καθώς το ελατοδάσος είχε και την ιδιότητα να συγκρατεί πολύ μεγάλες ποσότητες υδάτων από βροχή ή από χιόνια. Ιδιαίτερα αναμένεται να πληγούν τα δυτικά και βορειοδυτικά προάστια, που βρίσκονται στις παρυφές του βουνού, όμως εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές και για την υπόλοιπη Αττική. «Αν μάλιστα δεν γίνει συντονισμένη προσπάθεια καθαρισμού των καμένων εδαφών, οι στάχτες και τα αποκαϊδια θα μεταφερθούν μέχρι και τον βυθό της θάλασσας, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο θαλάσσιο οικοσύστημα», λέει ο κ. Βάρρας.
«Κόκκινο» τα μικροσωματίδια
Για πρώτη φορά η συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην Αττική χτύπησε κόκκινο. Το μαύρο σύννεφο που ξεκίνησε από την Πάρνηθα και κάλυψε ολόκληρη την Αττική αποτυπώνεται στη μέτρηση του συστήματος Lidar του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που λειτουργεί υπό τον επίκουρο καθηγητή Αλ. Παπαγιάνννη, με το κόκκινο χρώμα. Στο γράφημα εμφανίζεται η συγκέντρωση μικροσωματιδίων από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 1.700 μέτρα, από τις 21.45 το βράδυ μέχρι τις 4.00 τα ξημερώματα. Το κόκκινο χρώμα σημαίνει ότι η συγκέντρωση μικρο-σωματιδίων ξεπέρασε τα 50 μg/m3. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τόσο μεγάλη συγκέντρωση για τόσο μεγάλη διάρκεια.
Ακόμα και 37οC θα προκαλούν δυσφορία
Ακόμα ένα φαινόμενο που κατά τους επιστήμονες θα είναι ολοένα και εντονότερο τα επόμενα χρόνια, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα είναι η μείωση της αντοχής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου σε συνδυασμό με ένα οξύ αίσθημα δυσφορίας. Το φαινόμενο αυτό είναι συχνό και αναμενόμενο στις υψηλές θερμοκρασίες, όμως η δραματική μείωση του περιαστικού πρασίνου οδηγεί στο να εκδηλώνεται, ιδίως σε άτομα μικρής ηλικίας, ηλικιωμένους και γενικότερα όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα, ακόμα και σε φυσιολογικές θερμοκρασίες. «Αυτό που αναμένουμε», λέει ο Γρηγόρης Βάρρας, «είναι η επιδείνωση του λεγόμενου δείκτη δυσφορίας. Ενα δέντρο μεσαίου μεγέθους ισοδυναμεί με 3 κλιματιστικά, ενώ 3 μουριές μεσαίου μεγέθους μπορούν να 'χορηγήσουν' σε έναν άνθρωπο το οξυγόνο ολόκληρης της ζωής του». Η αποπνικτική ατμόσφαιρα, που ήταν έντονη με τους 45 βαθμούς Κελσίου, θα είναι πλέον συχνότερη και θα προκαλεί προβλήματα, ακόμα και με 37 ή 38 βαθμούς.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... bid=118207