-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Αν δεν αλλαξε προσφατα κατι στο καθεστως, σ’ ολα τα βιβλιοπωλεια της χωρας την ιδια τιμη θα βρει, λογω της «ενιαιας τιμης βιβλιου». Επ’ αυτης εχουν δικαιωμα να κανουν μεχρι 10% εκπτωση. Η «Πολιτεια» και μερικοι αλλοι την εκπτωση την εφαρμοζουν σ’ ολους τους πελατες, οι περισσοτεροι ομως δουλευουν την εκπτωση με το συστημα της καρτας μελους (πχ «Ελευθερουδακης» ή ο βιβλιοπωλης της γειτονιας μου ) Εξαιρεσεις στο καθεστως ειναι ειδικες μικρης διαρκειας προσφορες τυπου «bazaar» βιβλιων (οπως πχ αυτο που εκανε τα χριστουγεννα το ΕΛΙΑ για ολες τις εκδοσεις του στη μιση τιμη)
Σωστά τα παραπάνω...Από το τέλος του 1997 ισχύει η 'ενιαία τιμή' (επί Βενιζέλου νομίζω στο υπουργείο Πολιτισμού) ΑΛΛΑ αν δεν κάνω λάθος η ενιαία τιμή δεσμεύει το κόστος ΜΟΝΟ μιας έκδοσης που έχει κυκλοφορήσει πριν από δύο (2) χρόνια. Στις παλιότερες όμως εκδόσεις οι βιβλιοπώλες μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα τη δική τους τιμολογιακή πολιτική, οπότε άνθρακες ο θησαυρός
Πάντως ο νόμος θέτει έτσι κι αλλιώς πολλά και διάφορα προβλήματα. Αξίζει τον κόπο μια σχετική κουβέντα...
Αντιγράφω από μια ομιλία του Πατάκη το 2003 (χωρίς απαραίτητα να τα υιοθετώ επί της ουσίας όλα)'Το νομικό πλαίσιο έχει πολλά κενά και εξαρχής και στη συνέχεια λόγω δημιουργίας νέων καταστάσεων. Πράγματι, δεν υπάρχουν ειδικές διατάξεις για τις περιπτώσεις των πωλήσεων εκτός καταστήματος λιανικής πώλησης, όπως είναι οι πωλήσεις πόρτα-πόρτα, οι λέσχες βιβλίων, οι πωλήσεις business to business. Δεύτερον, δεν έχει δοθεί από επίσημο κείμενο ούτε καν ο ορισμός της έννοιας του βιβλίου. Τρίτον, δεν τίθεται με σαφήνεια το θέμα του καθορισμού της ταυτότητας του τίτλου του βιβλίου (αυτό αφορά π.χ. το θέμα των πολύτομων έργων και άλλα ζητήματα). Τέταρτον, αντιμετωπίζεται ατελώς το θέμα της ενημέρωσης των τιμών. Πέμπτον, δεν αντιμετωπίζονται πιθανότητες περιγραφής του νόμου με τη μέθοδο των δωρεάν βιβλίων. Έκτον, ενώ υπάρχει αυτή η απόφαση για την εφημερίδα «Το Βήμα», κανένα υπουργείο ή άλλη υπηρεσία δε φρόντισε, έστω και εκ των υστέρων, να εκδώσει μια ερμηνευτική εγκύκλιο που να τονίζει ότι και οι εφημερίδες και οποιοσδήποτε άλλος επίδοξος παραβάτης περιλαμβάνεται σ’ αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το νόμο. Έβδομον, δεν αντιμετωπίστηκε ο κίνδυνος αθώων εκ πρώτης όψεως διαφημιστικών κειμένων που παραβιάζουν ουσιαστικά το πνεύμα του νόμου. Όγδοον, δεν αντιμετωπίζεται η εφαρμογή της ενιαίας τιμής στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ένατον, δεν αντιμετωπίζονται ορισμένες καθιερωμένες συνήθειες λόγω ανθρώπινων σχέσεων, π.χ. όταν κάποιος υπάλληλος ενός βιβλιοπωλείου αγοράζει από το βιβλιοπωλείο στο οποίο εργάζεται κάποια βιβλία για δική του χρήση. Σε τέτοιες περιπτώσεις από παλιότερα είθισται να γίνονται εκπτώσεις μεγαλύτερες. Δέκατον, από κανένα νομικό κείμενο δε συνάγεται η υποχρέωση του εκδότη να αναφέρει σε κάθε εκτύπωση κάθε τίτλου το μήνα της κάθε εκτύπωσης, πράγμα που είναι απολύτως αναγκαίο για τον καθορισμό του χρόνου κατά τον οποίον ένας τίτλος διέπεται από το καθεστώς της ενιαίας τιμής....'
Και μιας και είπες bazaar όποιος δεν το γνωρίζει ας ρίξει μια ματιά στο http://www.bazaarbooks.gr
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Σωστά τα παραπάνω...Από το τέλος του 1997 ισχύει η 'ενιαία τιμή' (επί Βενιζέλου νομίζω στο υπουργείο Πολιτισμού) ΑΛΛΑ αν δεν κάνω λάθος η ενιαία τιμή δεσμεύει το κόστος ΜΟΝΟ μιας έκδοσης που έχει κυκλοφορήσει πριν από δύο (2) χρόνια. Στις παλιότερες όμως εκδόσεις οι βιβλιοπώλες μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα τη δική τους τιμολογιακή πολιτική, οπότε άνθρακες ο θησαυρός
Πάντως ο νόμος θέτει έτσι κι αλλιώς πολλά και διάφορα προβλήματα. Αξίζει τον κόπο μια σχετική κουβέντα...
Αντιγράφω από μια ομιλία του Πατάκη το 2003 (χωρίς απαραίτητα να τα υιοθετώ επί της ουσίας όλα)'Το νομικό πλαίσιο έχει πολλά κενά και εξαρχής και στη συνέχεια λόγω δημιουργίας νέων καταστάσεων. Πράγματι, δεν υπάρχουν ειδικές διατάξεις για τις περιπτώσεις των πωλήσεων εκτός καταστήματος λιανικής πώλησης, όπως είναι οι πωλήσεις πόρτα-πόρτα, οι λέσχες βιβλίων, οι πωλήσεις business to business. Δεύτερον, δεν έχει δοθεί από επίσημο κείμενο ούτε καν ο ορισμός της έννοιας του βιβλίου. Τρίτον, δεν τίθεται με σαφήνεια το θέμα του καθορισμού της ταυτότητας του τίτλου του βιβλίου (αυτό αφορά π.χ. το θέμα των πολύτομων έργων και άλλα ζητήματα). Τέταρτον, αντιμετωπίζεται ατελώς το θέμα της ενημέρωσης των τιμών. Πέμπτον, δεν αντιμετωπίζονται πιθανότητες περιγραφής του νόμου με τη μέθοδο των δωρεάν βιβλίων. Έκτον, ενώ υπάρχει αυτή η απόφαση για την εφημερίδα «Το Βήμα», κανένα υπουργείο ή άλλη υπηρεσία δε φρόντισε, έστω και εκ των υστέρων, να εκδώσει μια ερμηνευτική εγκύκλιο που να τονίζει ότι και οι εφημερίδες και οποιοσδήποτε άλλος επίδοξος παραβάτης περιλαμβάνεται σ’ αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το νόμο. Έβδομον, δεν αντιμετωπίστηκε ο κίνδυνος αθώων εκ πρώτης όψεως διαφημιστικών κειμένων που παραβιάζουν ουσιαστικά το πνεύμα του νόμου. Όγδοον, δεν αντιμετωπίζεται η εφαρμογή της ενιαίας τιμής στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ένατον, δεν αντιμετωπίζονται ορισμένες καθιερωμένες συνήθειες λόγω ανθρώπινων σχέσεων, π.χ. όταν κάποιος υπάλληλος ενός βιβλιοπωλείου αγοράζει από το βιβλιοπωλείο στο οποίο εργάζεται κάποια βιβλία για δική του χρήση. Σε τέτοιες περιπτώσεις από παλιότερα είθισται να γίνονται εκπτώσεις μεγαλύτερες. Δέκατον, από κανένα νομικό κείμενο δε συνάγεται η υποχρέωση του εκδότη να αναφέρει σε κάθε εκτύπωση κάθε τίτλου το μήνα της κάθε εκτύπωσης, πράγμα που είναι απολύτως αναγκαίο για τον καθορισμό του χρόνου κατά τον οποίον ένας τίτλος διέπεται από το καθεστώς της ενιαίας τιμής....'
Και μιας και είπες bazaar όποιος δεν το γνωρίζει ας ρίξει μια ματιά στο http://www.bazaarbooks.gr
Οχι, δεν κανεις λαθος, αλλα για τη διετια δεν ειμαι και πολυ σιγουρος, χωρις ν’ απορριπτω να μη θυμαμαι καλα...
Δε θυμαμαι επισης αν ηταν ΥΠΠΟ ο Βενιζελος, αλλα θυμαμαι οπωσδηποτε οτι το νομοσχεδιο το εστησε η Μυρσινη Ζορμπα με κατι αλλους στο ΕΚΕΒΙ. Αρα δεν ειναι παραλογο που εχει αυτες τις ελλειψεις που αναφερει ο Παττακης
Βεβαια, απο το ‘97 και μετα δεν το ξανακοιταξαν το θεμα ουτε οι ιδιοι (ο Λαζος πχ που τη διαδεχτηκε), ουτε οι νεοι (καλα αυτοι... )
Το αλλο που βαζεις ειναι μεγαλη ιστορια και ο Παττακης εχει δικιο σε πολλα (οχι σε ολα, αλλα ειπαμε, μεγαλη ιστορια)
Μαλλον νομικος χρειαζεται, καταρχην, για να ξεκινησει η κουβεντα, οποτε, αν εχεις χρονο γραψε δυο λογια -
Τελειωσα ενα βιβλιο που ειχα καιρο στη βιβλιοθηκη, αλλα δεν ειχα αξιωθει να το διαβασω μεχρι τωρα.
'Ενα τραγουδι για την Αρμπον' του G.G.Kay.
Πραγματικα εντυπωσιαστηκα. Χωρις τρελλες ανατροπες, με τις γνωστες μανιερες του συγγραφεα και προβλεψιμη πλοκη (και φανταζομαι και πολυ καλη μεταφραση), ηταν πραγματικα εξαιρετικο και ως θεμα και ως διεκπεραιωση.Το συνιστω ανεπιφυλακτα στους λατρεις του ειδους του fantasy, αλλα και οχι μονο μια και εδω η φαντασια ειναι πιο πολυ καλυμα κοινωνικου σχολιου και οχι τοσο το καθ'εαυτο ζητουμενο.
Αληθεια το Ναρν ι νιν Χουριν το διαβασε κανεις κιολας;
-
Έχει διαβάσει κανείς το 'Πάρτυ Γενεθλίων' του Πάνου Καρνέζη; Απόψεις;
-
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Έχει διαβάσει κανείς το 'Πάρτυ Γενεθλίων' του Πάνου Καρνέζη; Απόψεις;Δεν το χω διαβάσει, αλλά έχω διαβάσει το προηγούμενό του, τον Λαβύρινθο. Μου άρεσε πολύ και δεν έχω και καμιά ιδιαίτερη σχέση με την ελληνική λογοτεχνία (κακώς).
-
Κακως γιατι; Αν δε σ'αρεσει τι πρεπει να κανεις; Να ασχοληθεις με το ζορι, μονο και μονο επειδη ειναι ελληνικη;
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Κακως γιατι; Αν δε σ'αρεσει τι πρεπει να κανεις; Να ασχοληθεις με το ζορι, μονο και μονο επειδη ειναι ελληνικη;Kακώς γιατί είμαι προκατειλημένος, κάτι το οποίο βρίσκω περιοριστικό.
-
Κι εγω προκατειλλημενος ειμαι, αλλα οχι αδικαιολογητα. Εγινα οταν ειδα πως οσα ελληνικα βιβλια διαβασα δεν ενοιωσα οτι με αφορουν περισσοτερο απο αντιστοιχα 'ξενα'.
Τωρα εχω παρα πολλα υποψη μου να διαβασω, για να δωσω δευτερες ευκαιριες.
Τα 2 του Αγαπητου παντως τα αγορασα και θα τα διαβασω
-
Έχω διαβάσει τις 'Μικρές Ατιμίες' που μου άρεσε η ονειρική ατμόσφαιρα που έπλαθε. Κάτι σαν μαγικός ρεαλισμός, σαν την μεταφυσική ζωγραφική του Ντε Κίρικο....
Πήγα να ξεκινήσω τον 'Λαβύρινθο' αλλά τον έχασα μέσα στο σπίτι και δεν μπορώ να τον βρω....
Κι έτσι ξεκίνησα το 'πάρτυ γενεθλίων'. Σαν να διηγείται τη ζωή του Ωνάση. Μου αρέσει η αφήγηση, έχει κάποια ψήγματα της ονειρικότητας των 'Μικρών Ατιμιών', αναρωτιέμαι που θα καταλήξει. Αλλά έχει πλέον χώρο και χρόνο και παρόλα αυτά πετάει ένα-δυό πράγματα που δεν στέκουν και πολύ. Κι αναρωτιέμαι αν το κάνει επίτηδες για να διατηρήσει μία 'μαγική' ατμόσφαιρα (ωραίο εύρημα αν είναι έτσι) ή αν δεν έχει κάνει σωστά την έρευνά του (μάλλον όχι, αλλά αν υποψιαστώ ότι ισχύει θα εκνευριστώ πολύ) -
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Έχει διαβάσει κανείς το 'Πάρτυ Γενεθλίων' του Πάνου Καρνέζη; Απόψεις;Εμενα δεν μου αρεσε τόσο.. Ο Λαβύρινθος είναι κατα τη γνωμη μου πολυ καλυτερο!!
-
Για τους φιλους της αστυνομικης λογοτεχνιας, κυκλοφορησε απο τις εκδοσεις ....μπιπ.....ενα βιβλιο με τιτλο ' Ελληνικα εγκληματα'.
Ειναι μια συλλογη απο δεκα διηγηματα που εγραψαν δεκα Ελληνες συγγραφεις.
Ο,τι πρεπει για τις χαλαρες ωρες του καλοκαιριου. -
Διαβασα και το 'Τα παιδια του Χουριν' οπως εχει εκδοθει η 'Ναρν ι χιν Χουριν'. Οσοι εχετε διαβασει τις Ατελειωτες Ιστοριες δε θα βρειτε παρά ελαχιστες διαφορές, αν θελετε παρτε το για να υπαρχει σε ομαλο κειμενο και συγκεντρωμενο.
Αλλιως ειναι πολυ καλο ειδικα απο ενα σημειο και μετα που το κειμενο ειναι γραμμενο ως συνεχες κειμενο απο τον Τολκιν (πατερα) και οχι συρραφη κειμενων απο τον υιο
-
'Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων' του Μαρκ Μαζάουερ
Ο συγγραφέας ξεκίνησε να βρεί στοιχεία για τον αφανισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και ερευνώντας τα αρχεία βρέθηκε μπροστά σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών σε σχέση με την πολυπολιτισμικοτητα που υπήρχε σ' αυτή την πόλη και έγραψε αυτό το βιβλίο που καλύπτει την χρονολογική περίοδο απο το 1430 που αλώθηκε η Θεσσαλονίκη μέχρι το 1950.
Ανεκτίμητης αξίας.
Άμα ζείς στην πόλη αρχίζεις και την βλέπεις με τελείως διαφορετική οπτική.'Με λένε Κόκκινο' του Ορχάν Παμούκ.
Σε μεγάλη αντίθεση με το 'Ιστανμπούλ' που διαβαζότανε απνευστί , έφθασα μέχρι την σελίδα 60 και το παράτησα. -
Ο χρήστης kostakis έγραψε:
'Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων' του Μαρκ ΜαζάουερΚαλή ιδέα!
-
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Καλή ιδέα!
O δημαρχος τη βρισκει κακή ιδεα
-
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Καλή ιδέα!
Πολύ ωραίο βιβλίο.
Και άσε τον ΑΤΣΑΛΑΚΩΤΟ να ωρύεται.
-
Τώρα διαβάζω το 'Σουέλ' της Καρυστιάνη. Ζωγραφίζει!!! Τι γραφή !!!!! Καταπληκτική συγγραφέας! Για μένα η κορυφαία σύγχρονη Ελληνίδα συγγραφέας!
-
Καλησπέρα σας, είμαι νέο μέλος και σκέφτηκα να προτείνω και εγώ κάτι. Το βιβλίο που διάβασα πρόσφατα λέγεται 'Το τέλος του Εφιάλτη' του Π. Μπαλτάκου και αναφέρεται στην προσπάθεια των Σπαρτιατών για την ανευρεσή
του γνωστού Εφιάλτη. Το βιβλιό σε βάζει στη θέση ενός Σπαρτιάτη 'όμοιου' και
καταλαβαίνεις πολλά για τον τρόπο ζωής τους. -
Ο χρήστης Psychomantis έγραψε:
Καλησπέρα σας, είμαι νέο μέλος και σκέφτηκα να προτείνω και εγώ κάτι. Το βιβλίο που διάβασα πρόσφατα λέγεται 'Το τέλος του Εφιάλτη' του Π. Μπαλτάκου και αναφέρεται στην προσπάθεια των Σπαρτιατών για την ανευρεσή
του γνωστού Εφιάλτη. Το βιβλιό σε βάζει στη θέση ενός Σπαρτιάτη 'όμοιου' και
καταλαβαίνεις πολλά για τον τρόπο ζωής τους.Είναι καλογραμμένο; Γιατί με όλη αυτή την πλημμύρα ελληνικών ιστορικών μυθιστορημάτων έχω γίνει πολύ καχύποπτος. Πολύ σαβούρα κυκλοφορεί....
-
'Το σκαφανδρο και η Πεταλουδα' εκδοσεις Ψυχογιος, Ζαν Ντομινικ Μπομπι.
Βιβλιο με Δυναμη Ψυχης...
Η απάντηση ενός ανθρώπου στην καταδίκη της απόλυτης μοναξιάς. Και η νίκη του!Ο συγραφεας, ενας επιτυχημενος δημοσιογραφος του γυναικειου περιοδικου ELLE σε ηλικία μολις 42 ετών επαθε βαρυ εγκεφαλικο που τον αφησε σε κωμα ενα μηνα. Οταν συνήλθε, δεν ήταν σε θέση να κινήσει ουτε ένα μυ, εκτός απο το αριστερό του βλέφαρο. Παρ'ολα αυτά μπορεσε να επικοινωνησει με το περιβαλλον του και να 'υπαγορεύσει' μεσα απο την φυλακή του τις σκέψεις κ τα συναισθήματά του. Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλσμα αυτής της προσπάθειας. Η είδηση για την έκδοση του βιβλιου το Μαρτιο του 97 εκανε το γυρω του κόσμου ωστε τη πρωτη μερα κυκλοφοριας του πούλησε 250.000 αντίτυπα, και άλλα 150.000 μεσα στην εβδομαδα. Ο Μπόμπι χαμογέλασε οταν του μίλησαν για την επιτυχία αυτή...Τρεις μερες μετά,πέθανε...
Το βιβλιο αυτο το διαβασα 10χρονια ακριβως πριν, ωντας ακινητη για πολυ καιρο στο κρεββατι ενος νοσοκομειου...
Προτάσεις βιβλίων. Διάβασα...