-
Από την 'Καθημερινη':
***Tι βλέπει ο άνθρωπος του ΒΒC στην Ελλάδα **
Του Μαλκομ Μπραμπαντ Ανταποκριτή του BBC News
Ξεκινώ με μία ομολογία και μία απολογία. Τα ελληνικά μου είναι αξιοθρήνητα. Ντρέπομαι για αυτό και ζητώ συγγνώμη. Η αιτία αυτής της σημαντικής ελλείψεως είναι ότι ως ανταποκριτής που πληρώνεται με το κομμάτι ασχολούμαι υπερβολικά με το να βγάζω το ψωμί μου και δεν βρίσκω τον χρόνο να παρακολουθήσω μαθήματα γλώσσας. Ετσι, διέθεσα τα όλο και λιγότερα εγκεφαλικά κύτταρά μου στη μάθηση κάτι εξίσου παραγωγικού: την τέχνη να τραβώ και να μοντάρω τα δικά μου βίντεο.
Γι’ αυτό, για εμένα το να παρακολουθώ ειδήσεις στην ελληνική τηλεόραση είναι σαν να προσπαθώ να ερμηνεύσω ένα έργο αφηρημένης τέχνης. Εχω ως βοηθό, όμως, την πιο λαμπρή διερμηνέα στον κόσμο, η οποία έχει σχεδόν τηλεπαθητική ικανότητα στο να καταλαβαίνει ποια θέματα επικαιρότητας με συγκινούν. Συχνά διαμαρτύρεται ότι δεν της δίνω σημασία, κυρίως όταν μιλά για ρεπορτάζ και συζητήσεις που έχει παρακολουθήσει στην τηλεόραση. Ο λόγος που είμαι σιωπηλός και δεν ανταποκρίνομαι είναι ότι προσπαθώ να φιλτράρω τις πραγματικές ειδήσεις και τα εξακριβωμένα γεγονότα από τον ωκεανό υποθέσεων, κακοπληροφορημένης γνώμης και χολής που φαίνεται να κυριαρχούν. Συχνά αναρωτιέμαι αν και οι Ελληνες θεατές κάνουν το ίδιο όταν παρακολουθούν ειδήσεις. Αν ναι, τότε τα τηλεοπτικά κανάλια κάνουν μεγάλο κακό στους θεατές, επειδή τα δελτία ειδήσεων θα έπρεπε να μοιάζουν με ένα πλήρες γεύμα από στέρεες, θρεπτικές ειδήσεις, όχι να φουσκώνουν τους θεατές με αναμασημένα αέρια. Μου αρέσει να κοιτάζω τα «παράθυρα» όπως και οι αρχαίοι Ρωμαίοι χαιρόντουσαν να βλέπουν λιοντάρια να δειπνούν πάνω σε Χριστιανούς. Η οργή, οι θεατρινισμοί και οι χειρονομίες παρουσιάζουν πλούσιο θέαμα. Είναι σαν να βλέπεις δύο κακούς Ελληνες οδηγούς να διαπληκτίζονται ύστερα από μικροτρακάρισμα. Αλλά είναι άλλο θέμα αν αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να μεταφέρεται η πληροφόρηση.
Μένω έκπληκτος με τη συχνότητα με την οποία μερικοί απ’ αυτούς τους «αρθρογράφους» των παραθύρων εμφανίζονται στο γυαλί. Φαίνονται να περνούν τόσες ώρες στην τηλέοραση, και μετά να κάνουν αναπαραστάσεις στα ακριβά καφενεία και εστιατόρια του Κολωνακίου, που αναρωτιέμαι πού βρίσκουν τον χρόνο να εντοπίσουν τα γεγονότα στα οποία στηρίζουν τους δραματικούς μονολόγους τους. Φαίνονται να έχουν γνώμη για τα πάντα. Και η μαμά μου έχει, αλλά δεν θα την έβγαζα στην τηλεόραση κάθε βράδυ.
Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι με κολακεύει το γεγονός ότι τόσα ελληνικά κανάλια χρησιμοποιούν εικόνες από τα ρεπορτάζ μου. Ελπίζω οι θεατές να εκτιμούν τις καλά πλαισιωμένες και σταθερές εικόνες. Χρησιμοποιώ ένα εργαλείο που πολλοί Ελληνες οπερατέρ δεν γνωρίζουν. Λέγεται τρίποδο, που πιστεύω ότι είναι ελληνική λέξη. Λυπάμαι όμως που δεν πληρώνομαι για τις εικόνες μου. Μόνο ένα κανάλι έχει το δικαίωμα να τις χρησιμοποιεί, ο ΣΚΑΪ που έχει συμβόλαια με το Λονδίνο. Είμαι σίγουρος ότι τα άλλα κανάλια που λεηλατούν το υλικό μου το ονομάζουν ρεπορτάζ. Εγώ το λέω αλλιώς - κλεψιά, που αξιόπιστες πηγές μου λένε ότι είναι ελληνική λέξη. * -
Το ΒΒC είναι η αντίστοιχη ΕΤ1-ΝΕΤ. Το αίσχος των ιδιωτικών καναλιών που παρακολουθεί ο ανταποκριτής δεν υπάρχει καθόλου ή υπάρχει σε μικρό βαθμό στην κρατική τηλεόραση (τόσα λεφτά παίρνουν άλλωστε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τους παίρνει να μην καταδιώκουν το κέρδος). Στη Βρετανία υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά κανάλια που δείχνουν αηδίες και εκατομμύρια κόσμου που τα παρακολουθούν - άρα ας μη μας κουνάει το δάκτυλο. Μάλλον ο καημός του συγκεκριμένου (όχι αδικαιολόγητος) είναι ότι του κλέβουν την πνευματική ιδιοκτησία.
-
Δεν παύει όμως να λέει αλήθειες και οι διαπιστώσεις του να είναι απολύτως ορθές.Απο κει και πέρα, ίσως αν τον ρωτούσαμε για τα κακώς κείμενα των δικών τους καναλιών, να παραδεχόταν οτι τα ίδια (ή εστω παρόμοια) ισχύουν κι εκει....
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Δεν παύει όμως να λέει αλήθειες και οι διαπιστώσεις του να είναι απολύτως ορθές.Απο κει και πέρα, ίσως αν τον ρωτούσαμε για τα κακώς κείμενα των δικών τους καναλιών, να παραδεχόταν οτι τα ίδια (ή εστω παρόμοια) ισχύουν κι εκει....+απειρο
επισης η διαφορα φιλε μανο ξερεις ποια ειναι με τη μ.βρετανια;
οτι δεν πληρωνεις τιποτα μεσω δεη.
πληρωνεις ξεχωριστα 'αδεια τηλεορασης', αν θελεις να βλεπεις τηλεοραση, και διαλεγεις ποιο/ποια καναλια θα βλεπεις. μπορεις να πληρωσεις μονο για να βλεπεις sky sports ας πουμε. εσυ διαλεγεις ποια καναλια θα βαλεις στο προγραμμα σου και εσυ πληρωνεις γι'αυτα. υπαρχουν και διαφορα πακετα που εχουν πχ παιδικα προγραμματα, αθλητικα, ειδησεις, ντοκιμαντερ, πακετα για φοιτητες, μουσικα κλπ.
αρα, αποκλειεται να δινεις λεφτα για γιουροβιζιον, δρουζα κλπ
εκτος αν το θελειςη τηλεοραση της μ.βρετανιας ειναι σε πολυ προχωρημενο επιπεδο κατα την ταπεινη μου αποψη. την θεωρω ανωτερη και απο της αμερικης και οποιασδηποτε αλλης χωρας εχω παει μεχρι τωρα.
-
Το κρατικό BBC δεν τροφοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό δηλαδή;
**
Edit: **εδώ γράφει ότι παίρνει ενίσχυση από την κυβέρνηση. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Το κρατικό BBC δεν τροφοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό δηλαδή;**
Edit: **εδώ γράφει ότι παίρνει ενίσχυση από την κυβέρνηση.δεν το γνωριζω αυτο..
http://en.wikipedia.org/wiki/Television ... ed_Kingdom
μπορεις να διαβασεις αυτο για λεπτομεριες
και αυτο: http://en.wikipedia.org/wiki/BBCπιστευω παντως οτι η τηλεοραση τους ειναι ανωτερη απο τη δικη μας. παρ'ολα αυτα, στην ελλαδα νομιζω εχουν φτιαξει καπως τα πραγματα με καναλια οπως το ΣΚΑΙ, η ΒΟΥΛΗ, η αναμεταδοση του eurosport, και πολλες φορες χαρη στην κρατικη και το καναλι 9
σκουπιδια βεβαια παντου υπαρχουν..
-
Τώρα μόλις τελείωσε πολύ καλό ντοκιμαντέρ του History για τον Κ. Καβάφη.
Σε επανάληψη αύριο στις 08:30 και στις 14:30.
-
Φωτιά στο τηλεφωνικό κέντρο της Κρατικής Τηλεόρασης προκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης (10/5)το γλωσσικό ατόπημα της Μαρίας Μπακοδήμου, η οποία πάνω στη ροή του λόγου προλόγισε το τραγούδι της ΠΓΔΜ λέγοντας «καλή επιτυχία Μακεδονία».
Κατά την παρουσίαση των ημιτελικών της Eurovision, οι δύο σχολιαστές Μαρία Μπακοδήμου και Φώτης Σεργουλόπουλος, παρουσίαζαν όπως συνηθίζεται, τα τραγούδια της κάθε χώρας. Όταν ήρθε η σειρά των Σκοπίων, η κ. Μπακοδήμου προσφώνησε τη χώρα «Μακεδονία», προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.
Χιλιάδες τηλεθεατές που παρακολουθούσαν την εκπομπή, έσπευσαν να τηλεφωνήσουν στην ΕΡΤ διαμαρτυρόμενοι τόσο για το θέμα του ονόματος, το οποίο αποτελεί ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα, όσο και για την μετέπειτα αντιμετώπιση της κ. Μπακοδήμου στο θέμα που δημιουργήθηκε. Και παρά το γεγονός ότι η παρουσιάστρια ζήτησε συγγνώμη στο αέρα για το λάθος της, δεν κατάφερε να αποφύγει το σχολιασμό από τις μεσημεριανές εκπομπές και όχι μόνο.
Το λεκτικό λάθος πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε μέχρι και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος σχολίασε το θέμα, ύστερα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφων. «Πρόκειται για ένα γλωσσικό ολίσθημα μιας παρουσιάστριας, που έσπευσε η ίδια να το διορθώσει», παρατήρησε.
Καλα,φαινοταν οτι ειναι χαζουλα,ειναι και ξανθια γαρ...αλλα να πεταξει τετοια πατατα;
-
νταξει σιγα το θεμα για να ασχολουμαστε που θιχτηκαμε εθνικα κιολας
απλα διαβασε αυτο που ελεγε η καρτελα που προβαλλοτανε σε ολες τις χωρες
η μαλακια της ειναι που αρχισε τα συγνωμη-συγνωμη στο τελος λες κ επρεπε να απολογηθει για εθνικη προδοσια -
Όμορφα. Να πει τα Γιάννενα Τσαμουριά λοιπόν, δεν τρέχει τίποτα.
-
δηλαδη τοτε να κατηγορησουμε και αυτους που βγαλανε την καρτα που ελεγε μακεδονια και ολη την υπολοιπη υφηλιο που την αποκαλει ετσι.ακομα και τον συντακτη του παραπανω αρθου καθως και αυτος μακεδονια την αναφερει απλα με το ΠΓΔ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ μπροστα.
αλλα το θεμα δεν ειναι αυτο αλλα το οτι καθονται ολοι κ ασχολουνται με το τι ειπε καποια χαζοχαρουμενη παρουστρια σε ενα γελοιο τηλεοπτικο προγραμμα.αν ειναι δυνατον -
Το μαλ@κισμένο δεν έπρεπε να πει ούτε φύρομ και παπ@ριές: ΣΚΟΠΙΑ είναι το όνομα τους για εμάς(για τους άλλους μπορεί να είναι και 'π@ρε μου μια π%πα', και δεν μας ενδιαφέρει κιόλας). Άντε, γιατί αρκετά με την μ@λακία που μας δέρνει και την 'ύποπτη' καλοσύνη με το φύρομ και τις χαζομάρες.
Και αυτούς που δεν τους αφορά το θέμα, ίσως γιατί θεωρούν ότι ζούνε αρκετά μακριά απ' τη Μακεδονία γενικότερα ή γιατί μάλλον νομίζουν ότι είναι περισσότερο Έλληνες(από πού και ως πού, μόνο αυτοί ξέρουν), τουμπεκί, αντί να λένε μ@λακιούλες, με όλο το συμπάθιο, ή ας πούνε, 'κόψτε το λαιμό σας και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας και κάντε δικό σας κράτος', που είναι και προτιμότερο, παρά να σε καρφώνουν οι δικοί σου.
Δεν στρέφομαι κατά κάποιου συγκεκριμένα και προσωπικά, απλά υπάρχουν και κάποια όρια με την πολιτική ορθότητα και τον καθωσπρεπισμό.
ΥΓ: ούτε είχα και καμιά διάθεση να ρίχνω μπινελίκια τέτοια ώρα, αλλά να σκεπτόμαστε και λίγο για το τι λέμε γενικώς, δεν βλάπτει.
-
MPAOK RE
-
ρε αυτο που λεει ο ζασταβα (και εχει δικιο κατα την αποψη μου) και κανετε σα χαζοι λες και θελει αποκωδικοποιηση ειναι το προφανες: ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ.
αυτη παιζει να'ναι τοσο χαζη (δεν ειναι αυτη η ηλιθια που παει πακετο με την αλλη την πουστρα-αν μου επιτρεπετε το πουστρα) που αν η καρτελα εγραφε την ελλαδα γιουνανισταν θα ελεγε καλη επιτυχια γιουνανισταν
το θεμα δεν ειναι τι ειπε αυτη, αλλα οτι μια ηλιθια σαν και αυτη κανει μια τετοια εκπομπη ή τι σκατα ηταν γιατι δεν το ειδα που ειχε τοσο μεγαλη ακροαματικοτητα -
Τέλος πάντων, μάλλον παρασύρθηκα.
Για να βρω μια άκρη: είδα πολύ-πολύ λίγο(μάλλον σε ειδήσεις; ) έναν άντρα στα ροζ(Βέλγιο - τραβεστί; ) και ενώ θα μπορούσα να ορκιστώ ότι ήταν άντρας, κάποιος που ρώτησα, μου είπε 'γυναίκα άσχημη'... (τι στο καλό..., τόσο πρόβλημα με τα μάτια έχω; )
-
Ο χρήστης King Alexander έγραψε:
Το μαλ@κισμένο δεν έπρεπε να πει ούτε φύρομ και παπ@ριές: ΣΚΟΠΙΑ είναι το όνομα τους για εμάς(για τους άλλους μπορεί να είναι και 'π@ρε μου μια π%πα', και δεν μας ενδιαφέρει κιόλας). Άντε, γιατί αρκετά με την μ@λακία που μας δέρνει και την 'ύποπτη' καλοσύνη με το φύρομ και τις χαζομάρες.Και αυτούς που δεν τους αφορά το θέμα, ίσως γιατί θεωρούν ότι ζούνε αρκετά μακριά απ' τη Μακεδονία γενικότερα ή γιατί μάλλον νομίζουν ότι είναι περισσότερο Έλληνες(από πού και ως πού, μόνο αυτοί ξέρουν), τουμπεκί, αντί να λένε μ@λακιούλες, με όλο το συμπάθιο, ή ας πούνε, 'κόψτε το λαιμό σας και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας και κάντε δικό σας κράτος', που είναι και προτιμότερο, παρά να σε καρφώνουν οι δικοί σου.
ΥΓ: ούτε είχα και καμιά διάθεση να ρίχνω μπινελίκια τέτοια ώρα, αλλά να σκεπτόμαστε και λίγο για το τι λέμε γενικώς, δεν βλάπτει.
Ποιούς ακριβώς εκπροσωπείς και λες για 'εμάς'? Μάλλον καλύτερα θα ήταν ο καθένας μας να μιλάει για λογαριασμό του και όχι για άγνωστο αριθμό ανθρώπων τους οποίους δε γνωρίζει...
Δεν συμμερίζονται ξέρεις και όλοι τις απόψεις σου και ακόμα λιγότεροι τα μπινελίκια σου...Παρά το γεγονός ότι δεν είμαι σε θέση να σκεφτώ ούτε στο ελάχιστο λέω να διατηρήσω το δικαίωμά μου να αποκαλώ τη γείτονα χώρα και εγώ όπως μου αρέσει : το 'π@ρε μου μια πιπ@' που πρότεινες εύστοχα μου φαίνεται καλό : άλλωστε αυτή τη φράση θα την ακούει συχνά η Ελλάδα στα διεθνή fora με την επιτυχημένη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί από την εποχή των συλλαλητηρίων και μετά... -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Ποιούς ακριβώς εκπροσωπείς και λες για 'εμάς'?
Μάλλον θα έπρεπε να το σκεφθώ καλύτερα, πριν χρησιμοποιήσω το 'εμείς', έχεις δίκιο. 'Επρεπε να ξέρω καλύτερα.
Μάλλον καλύτερα θα ήταν ο καθένας μας να μιλάει για λογαριασμό του και όχι για άγνωστο αριθμό ανθρώπων τους οποίους δε γνωρίζει...
Δεν συμμερίζονται ξέρεις και όλοι τις απόψεις σου και ακόμα λιγότεροι τα μπινελίκια σου...Αρχίζω να το καταλαβαίνω, σε ευχαριστώ πολύ.
Παρά το γεγονός ότι δεν είμαι σε θέση να σκεφτώ ούτε στο ελάχιστο λέω να διατηρήσω το δικαίωμά μου να αποκαλώ τη γείτονα χώρα και εγώ όπως μου αρέσει : το 'π@ρε μου μια πιπ@' που πρότεινες εύστοχα μου φαίνεται καλό : άλλωστε αυτή τη φράση θα την ακούει συχνά η Ελλάδα στα διεθνή fora με την επιτυχημένη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί από την εποχή των συλλαλητηρίων και μετά...
Κανένα πρόβλημα.
Το ιδανικό, σύμφωνα με μια εκδοχή, θα ήταν να χωριστούμε σε 5-6 κρατιδιάκια, ώτσε να ξέρουμε και τι μας(θέλω να πω, τι γίνεται στον καθένα, με αυτή την έννοια) γίνεται και να μας αφήσουν επιτέλους σε ησυχία όλοι οι γείτονες. -
Ο χρήστης King Alexander έγραψε:
...για εμάς....Για εσας εννοεις. Εμεις απο εσας ειμαστε αλλοι, καταπως φαινεται παρακατω.
τουμπεκί, αντί να λένε μ@λακιούλες, με όλο το συμπάθιο, ή ας πούνε, 'κόψτε το λαιμό σας και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας και κάντε δικό σας κράτος', που είναι και προτιμότερο, παρά να σε καρφώνουν οι δικοί σου.
Δεν στρέφομαι κατά κάποιου συγκεκριμένα και προσωπικά, απλά υπάρχουν και κάποια όρια με την πολιτική ορθότητα και τον καθωσπρεπισμό.ΥΓ: ούτε είχα και καμιά διάθεση να ρίχνω μπινελίκια τέτοια ώρα, αλλά να σκεπτόμαστε και λίγο για το τι λέμε γενικώς, δεν βλάπτει.
Το υπογραμμισμενο, αφου το πιστευεις, θα επρεπε και να το τηρησεις.
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Για εσας εννοεις. Εμεις απο εσας ειμαστε αλλοι, καταπως φαινεται παρακατω.Ότι πεις.
Το υπογραμμισμενο, αφου το πιστευεις, θα επρεπε και να το τηρησεις.
Έκανα μια διευκρίνηση, μην τυχόν και παρεξηγηθεί κανείς, καθώς το θέμα της αντιπαράθεσης αφορούσε εθνικό ζήτημα(και δεν με ενδιέφερε προσωπική βεντέτα) δεν έπρεπε, νομίζεις, μετά από αυτά που δημοσίευσα; Άποψή σου και σεβαστή.
Υ.Γ: Απλά να αναφέρω, για τους υπόλοιπους που διαβάζουν αυτό το νήμα και είναι ήδη τοποθετημένοι σε κάποια πλευρά(είτε του ζητήματος με τα Σκόπια, είτε επί προσωπικού), επιτέλους, θα πω αυτό που ενδόμυχα και ολόψυχα μέσα τους, κάποιοι, υποπτεύονταν τόσο και τόσο καιρό για το ποιόν μου, αλλά απλά τοποθετούνταν πλαγίως και εμμέσως:
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ, ΖΗΤΩ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ, ΖΗΤΩ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ.ΠΑΤΡΙΣ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
ΚΡΕΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ.
-
Τηλεόραση