-
Ο χρήστης Lippi έγραψε:
Το νερό είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε ΟΛΟΙ:
από **50 δρχ **έγινε 50 ευρωλεπτά και αυτό όχι με διαφορά 2001-2005 αλλά με διαφορά 2001-2003!!!150 δρχ είχε το 1,5 λτρ νερό!!
Μην επιμένετε έχετε λάθος. Το νερό το χειμώνα του 2001 έκανε **150 δρχ το μικρό μπουκαλάκι **στα περίπτερα. Με το ευρώ πήγε στα 50 λεπτά (170 δρχ) και παρέμεινε εκεί μέχρι σήμερα.
Για του λόγου το αληθές, απόσπασμα από το Ριζοσπάστη της 22.4.2001:
*'Οι εταιρίες που ελέγχουν τον κλάδο εμφιάλωσης και εμπορίας νερού, ανέβασαν με το έτσι θέλω, την τιμή του κατά 50%. Πρόσφατα ανέβασαν την ενδεικτική τιμή του εμφιαλωμένου νερού μισού λίτρου, κατά 50 δραχμές ήτοι από 100 στις 150 δραχμές! «Απελευθέρωση» της αγοράς, σου λέει, για το νεράκι, οι «συγκυρίες», από την άλλη, για τις αυξήσεις στα καύσιμα'. *
-
Για το νερό πράγματι αυτό ισχύει. Απλώς η κατακόρυφη αύξηση που έγινε επί δραχμής, συνέπεσε σχεδόν με την έλευση του ευρώ.
Ωστόσο για τον καφέ (και γενικά αναψυκτικά/ποτά κ.λπ.) η αύξηση ήταν κατακόρυφη. Μόνο σε πολύ καλά μαγαζιά πλησίαζε το χιλιάρικο πριν την έλευση του ευρώ ο φραπέ, για να ανέβει στα 4,5-5 ευρώ (1500-1700 δρχ) και όχι μόνο στα ακριβά στέκια. Τα ποτά αντίστοιχα από 1000-1500 δρχ. άγγιξαν τα 6-8 ευρώ (2000-2700 δρχ.).
Αντίστοιχα μεγάλο πανηγύρι έγινε και με τη λαϊκή, επειδή ήταν 'εύκολη λεία'. -
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Το νερό είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε ΟΛΟΙ:
από **50 δρχ **έγινε 50 ευρωλεπτά και αυτό όχι με διαφορά 2001-2005 αλλά με διαφορά 2001-2003!!!150 δρχ είχε το 1,5 λτρ νερό!!
Μην επιμένετε έχετε λάθος. Το νερό το χειμώνα του 2001 έκανε **150 δρχ το μικρό μπουκαλάκι **στα περίπτερα. Με το ευρώ πήγε στα 50 λεπτά (170 δρχ) και παρέμεινε εκεί μέχρι σήμερα.
Για του λόγου το αληθές, απόσπασμα από το Ριζοσπάστη της 22.4.2001:
*'Οι εταιρίες που ελέγχουν τον κλάδο εμφιάλωσης και εμπορίας νερού, ανέβασαν με το έτσι θέλω, την τιμή του κατά 50%. Πρόσφατα ανέβασαν την ενδεικτική τιμή του εμφιαλωμένου νερού μισού λίτρου, κατά 50 δραχμές ήτοι από 100 στις 150 δραχμές! «Απελευθέρωση» της αγοράς, σου λέει, για το νεράκι, οι «συγκυρίες», από την άλλη, για τις αυξήσεις στα καύσιμα'. *
Πάσο. Μάλλον θυμάμαι λάθος ημερομηνίες. Αλλά η ουσία με το ευρώ είναι ότι έχασα και την έννοια του κόστους.
-
Ο χρήστης Lippi έγραψε:
Αλλά η ουσία με το ευρώ είναι ότι έχασα και την έννοια του κόστους.ακριβώς!
κάναμε τις 50δρχ ...50 λεπτά και τις 100δρχ 1 ευρώ.
δυστυχώς...
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Κύριοι, μην ακούτε τόσο πολύ τον κο Τσιαμτσίκα, ή αν τον ακούτε φιλτράρετέ τον και λίγο.
...
Εν τέλει, βρείτε τιμές (πραγματικές, όχι αυτές που λένε τα κανάλια) ορισμένων βασικών ειδών και υπηρεσιών ανά πενταετία, π.χ. 1985, 1990, 1995, 2000, 2005. Θα δείτε ότι οι αυξήσεις στην πενταετία 2000-2005 είναι μικρότερες από τις αυξήσεις σε οποιαδήποτε προηγούμενη πενταετία.Προφανως. Το 85 ειχαμε πληθωρισμο 20%, τωρα 3%.
Αν συνυπολογισουμε λοιπον στις αυξησεις των τιμων τον πληθωρισμο, τις πραγματικες αυξησεις μισθων ανα ετος, τα επιτοκια τραπεζων (πλεον του 20% το 85), τις αυξησεις σε βασικα καταναλωτικα αγαθα που δεν υπολογιζονται στον πληθωρισμο, τη δημιουργικη λογιστικη και το μαγειρεμα των στοιχειων και θα εχουμε πιο πληρη εικονα.
Ο πολυς κοσμος διαμαρτυρεται οχι γιατι βλεπει Τσιαμτσικα, αλλα γιατι δυσκολευεται. Και οτι κατα την ελευση του ευρω υπηρξε κερδοσκοπικο πανηγυρι ανα την Ευρωπη ειναι εκ των ουκ ανευ. Απλως στην Ελλαδα, λογω ιδιοσυγκρασιας, το πανηγυρι ξεφυγε εντελως.
-
Δε θέλω να κάνω το συνήγορο του διαβόλου αλλά έχω να κάνω το εξής σχόλιο:
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μέσο εισόδημα των Ελλήνων είναι ιδιαίτερα χαμηλό, η καταναλωτική τους μανία όμως δείχνει άλλα πράγματα. Και ναι, πιστεύω ότι αυτή η αίσθηση μείωσης του πραγματικού εισοδήματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διεύρυνση των αναγκών των καταναλωτών. Με λίγα λόγια όταν μια οικογένεια κρατούσε το αυτοκίνητό της π.χ για 10 χρόνια στο παρελθόν και τώρα θέλει να αλλάζει αυτοκίνητο κάθε 4 χρόνια λογικό είναι να απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια. Η έλλειψη αυτών δεν οφείλεται όμως στην έλευση του ευρώ.
Ακούγεται ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων χρωστάνε στις τράπεζες και είναι απόλυτα λογικό όταν είδα πρόσφατα ανθρώπους οι οποίοι φορτώναν τις κάρτες τους για να αγοράσουν τεράστιες LCD και Plasma τηλεοράσεις. Είδα άνθρωπο που δεν του έκαναν δεκτές 2 κάρτες και έδωσε τρίτη για να αγοράσει τηλεόραση 32'' 1000 ευρώ. Θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβει ότι δεν είναι γι' αυτόν αυτή η τηλεόραση και ότι πρέπει να πάρει μια απλή τηλεόραση.
Στην οικογένεια που ζω δεν έχουμε πάρει ποτέ δάνειο και ζούμε άνετα με τις διακοπές μας, τις αγορές μας, τα σπίτια μας, κτλ... Ξέρω οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα που ζουν εικονικά πιο άνετα και χρωστάνε παντού. Είναι θέμα επιλογών λοιπόν... -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Δε θέλω να κάνω το συνήγορο του διαβόλου αλλά έχω να κάνω το εξής σχόλιο:
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μέσο εισόδημα των Ελλήνων είναι ιδιαίτερα χαμηλό, η καταναλωτική τους μανία όμως δείχνει άλλα πράγματα. Και ναι, πιστεύω ότι αυτή η αίσθηση μείωσης του πραγματικού εισοδήματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διεύρυνση των αναγκών των καταναλωτών. Με λίγα λόγια όταν μια οικογένεια κρατούσε το αυτοκίνητό της π.χ για 10 χρόνια στο παρελθόν και τώρα θέλει να αλλάζει αυτοκίνητο κάθε 4 χρόνια λογικό είναι να απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια. Η έλλειψη αυτών δεν οφείλεται όμως στην έλευση του ευρώ.
Ακούγεται ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων χρωστάνε στις τράπεζες και είναι απόλυτα λογικό όταν είδα πρόσφατα ανθρώπους οι οποίοι φορτώναν τις κάρτες τους για να αγοράσουν τεράστιες LCD και Plasma τηλεοράσεις. Είδα άνθρωπο που δεν του έκαναν δεκτές 2 κάρτες και έδωσε τρίτη για να αγοράσει τηλεόραση 32'' 1000 ευρώ. Θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβει ότι δεν είναι γι' αυτόν αυτή η τηλεόραση και ότι πρέπει να πάρει μια απλή τηλεόραση.
Στην οικογένεια που ζω δεν έχουμε πάρει ποτέ δάνειο και ζούμε άνετα με τις διακοπές μας, τις αγορές μας, τα σπίτια μας, κτλ... Ξέρω οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα που ζουν εικονικά πιο άνετα και χρωστάνε παντού. Είναι θέμα επιλογών λοιπόν...Ετσι είναι aserf.....Oλα τ' αλλα είναι δικαιολογίες στην προσπάθειά μας ν' απολογηθούμε για το γεγονός οτι **'απλώνουμε το χερι μας, περισσότερο απ' οσο φτάνουμε....' **.Είμαστε φτωχοί και επιλέγουμε να ζούμε πλούσια.....Δες για παράδειγμα τι γίνεται στις εκπτώσεις...Ολοι παραπονιούνται οτι τα προιόντα είναι πανάκριβα....Δε μπορούν να βρούνε ενα Tommy Hilfiger της προκοπής, ενα GANT, ενα Louis Vitton ρε αδερφέ.......
Αυτός είναι ο ΚΑΝΟΝΑΣ κι απο κει και πέρα υπάρχουν οι εξαιρέσεις...Το εχω ξαναπει και το ξαναλέω....Αυτη τη στιγμή τα Ελληνικά νοικοκυριά έχουν τα περισσότερα εισοδήματα απο ποτέ.Αλλα ταυτόχρονα και τις περισσότερες 'ανάγκες', ενω η μόνη πραγματική ανάγκη που υπάρχει, είναι το χέσιμο ολων αυτών που σπρώχνουν τον κόσμο στην υπερκατανάλωση....(και ολων αυτών που πέφτουν στην παγίδα επίσης).Σκληρό η οχι, ετσι εχουν τα πράγματα και τα παραδείγματα αμέτρητα.Να 'σαι σίγουρος πως αν υπήρχε τρόπος να ορισθεί αυριο το πρωι ως βασικός μισθός τα 2000 Ευρω, μετά απο 1-2 χρόνια (και πολύ λέω) 'ανάσας', πάλι η ίδια γκρίνια θα υπήρχε..... -
Δυστηχως aserf+Spartan ειχα την ιδια αντιληψη με εσας, αλλα τελικα απλα ειμαστε η τυχερη μεσαια ταξη, η οποια περναει σχετικα καλα, γκρινιαζοντας
Απλα συνηθως συναναστρεφομαστε με αντιστοιχους ανθρωπους (ταξη-εισοδημα) και νομιζουμε οτι αυτος ειναι ο κανονας. Τελικα ομως υπαρχει και μεγαλη φτωχεια για την οποια δε φταινε τα δανεια και οι καρτες.
Για την παρακμη μεσαιων φταινε οντως αυτα που λετε παντως, τα πραδειγματα ειναι οντως αναριθμητα
-
Ο χρήστης karabouzouklis έγραψε:
Δυστηχως aserf+Spartan ειχα την ιδια αντιληψη με εσας, αλλα τελικα απλα ειμαστε η τυχερη μεσαια ταξη, η οποια περναει σχετικα καλα, γκρινιαζονταςΑπλα συνηθως συναναστρεφομαστε με αντιστοιχους ανθρωπους (ταξη-εισοδημα) και νομιζουμε οτι αυτος ειναι ο κανονας. Τελικα ομως υπαρχει και μεγαλη φτωχεια για την οποια δε φταινε τα δανεια και οι καρτες.
Για την παρακμη μεσαιων φταινε οντως αυτα που λετε παντως, τα πραδειγματα ειναι οντως αναριθμητα
+1
Από την 'αταξική κοινωνία' που τελικά πέτυχε καλύτερα το δυτικό σύστημα, από εκείνους που θεωρητικά την επαγγέλονται, μετατρέποντας τις πλατιές μάζες σε 'μεσαία τάξη' επιστρέφουμε στην ταξική κοινωνία - μία παραλλαγή των τελών του 19ου αιώνα, αλλά με διαφορετικά κριτήρια.
-
Καλυτερα να χρωστας παρα να σου χρωστανε.
Καμια τραπεζα δεν θα σου παρει το νεφρο για να την ξεχρεώσεις.
Δανειστείτε μέχρι τον λαιμό εαν μπορείτε
Μονο προσεχετε μην εχετε τα ακινητα στο ονομα σας -
Το νερό παιδιά εγώ προσωπικά το αγόραζα 50 δρχ απο περίπτερα στο κέντρο αθήνα, αν μιλάμε για καράβια και αεροδρόμια μπορεί να είχε όσο λέτε!
Ο φραπέ πάλι είχε μάξιμουμ 800 δρχ αντε 900 δρχ αν πήγαινες γυρεύοντας να σου πιάσουν τα οπίσθια.....ε τώρα ο φραπέ κάτω απο 3,5 € δεν έχει και σε πιο κυριλε μαγαζιά εκεί που έδινες 900δρχ φτάνει και τα 4 €, καπου 30 % πάνω ρε παιδιά...δλδ έλεος.
Δεν θα ξεχάσω στον Ωροπό το πρώτο καλοκαίρι που είχαμε € παίρνω καφέ σε πλαστικό για την παραλία απο μαγαζί-καντίνα φάση, και έδωσα 3 €....ο τύπος δλδ ήταν κλέφτης...ο καθένας κάνει ότι γουστάρει.
Να σας το θέσω πιο απλά δοκιμάστε να δώσετε 15 λεπτά στο φανάρι σε αυτούς που καθαρίζουν τζάμια κλπ.....ΑΝ τα πάρουν και δεν σας κράξουν θα σας κοιτάξουν με πολύ ύφος....15 λεπτά όμως είναι 50 δρχ.....δε νομίζω παλιά να δίνατε 50 δρχ και να σας έκραζαν.
-
Το μικρο νερο ειχε φτασει 500 δρχ στην Μυκονο αρκετα χρονια πριν...μετα επενέβη το κράτος και θεσπισε συγκεκριμενες τιμες,ετσι το επαιρνες 50 δρχ μεχρι που ηρθε το ευρώ.
Παντως δεν ηταν το ευρω το προβλημα μας, αλλα η ανεξέλεγκτη δραση ιδιωτικων (σουπερ μαρκετ) και κρατικων εταιρειων (ΠΟΤΕ) που μας μαμουσαν οπότε γουσταρανε και με το νόμο...
-
Ο χρήστης karabouzouklis έγραψε:
Δυστηχως aserf+Spartan ειχα την ιδια αντιληψη με εσας, αλλα τελικα απλα ειμαστε η τυχερη μεσαια ταξη, η οποια περναει σχετικα καλα, γκρινιαζονταςΑπλα συνηθως συναναστρεφομαστε με αντιστοιχους ανθρωπους (ταξη-εισοδημα) και νομιζουμε οτι αυτος ειναι ο κανονας. Τελικα ομως υπαρχει και μεγαλη φτωχεια για την οποια δε φταινε τα δανεια και οι καρτες.
Οκ, δε θα διαφωνήσω ότι ανήκω στην προνομιούχο 'μεσαία' τάξη. Πες μου όμως αν υπήρξε ποτέ κάποια κοινωνία στην οποία να μην υπήρχαν φτωχοί πολίτες, οι οποίοι να μη μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές τους βιοτικές ανάγκες. Νομίζω ότι όσο και αν δεν το πιστεύει γενικά ο κόσμος, η κατάσταση είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με π.χ. πριν 50 χρόνια. Έχει αναφερθεί ξανά και θα το ξαναπώ: Πόσοι θυμούνται ανθρώπους που δεν είχαν παντελόνι να φορέσουν πριν από 50 χρόνια και πόσοι ξέρουν κάποιον σε αντίστοιχη κατάσταση σήμερα; Ναι, μπορεί να μη μπορούν όλοι να αγοράσουν diesel τζιν, όλοι όμως μπορούν να φοράνε καινούργια παντελόνια, ακόμα και αν αυτά είναι αγορασμένα από τη λαϊκή με 10 ευρώ. Αλλά δεν το κάνουν, γιατί το θεωρούν υποτιμητικό και προτιμάνε να χρεωθούν για να αγοράσουν τη φίρμα, το καλό.
Άποψή μου είναι ότι ο φτωχός του σήμερα μπορεί να καλύψει περισσότερες βασικές βιοτικές ανάγκες σε σχέση με το παρελθόν, με την πάροδο των ετών όμως έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι ανάγκες που δεν είναι μεν βιοτικές, θεωρούνται όμως δεδομένες πια. Ε, λογικό είναι ο φτωχός να μη μπορεί να τις ικανοποιήσει και έτσι θεωρεί ότι μειώνεται η οικονομική του δυνατότητα με την πάροδο των ετών. Πριν από 40 χρόνια τηλέφωνο είχαν μόνο σπίτια οικονομικά εύρωστων οικογενειών, δε συμβαίνει όμως κάτι αντίστοιχο με το κινητό σήμερα.
Οι επιλογές που έλεγα... -
Δεν ξερω για σας τους νεους αλλα για μας τους (καπως) σιτεμενους που ειχαμε επι χρονια τη δραχμη και τα λεπτα της η μεγαλη δυσκολια ειναι να χωνεψουμε οτι 10 λεπτα τωρινα ειναι 34 δραχμες.Πρωτα μια τετοια διαφορα στις τιμες ιδιων προιοντων μας φρεναριζε,τωρα περναει τελειως απαρατηρητη.Και ο σωστος (για τη τσεπη του) πωλητης βρισκει και τα κανει.
Νομιζω οτι μπηκαμε στο Ευρω αποτομα και δεν μαθαμε την αξια του.
Τωρα αφηνω στο τραπεζι της ταβερνας 1 ευρω και ντρεπομαι τοτε για να δωσω φιλοδωρημα 4 κατοσταρικα μονο αν ειχα καινουργια γκομενα και οχι παντα. -
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Τωρα αφηνω στο τραπεζι της ταβερνας 1 ευρω και ντρεπομαιΓιατί είναι ένα μικρό κέρμα... (και εμείς είμαστε υπεράνω κερμάτων)...
Αν ήταν χαρτονόμισμα όμως...
_
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Το νερό παιδιά εγώ προσωπικά το αγόραζα 50 δρχ απο περίπτερα στο κέντρο αθήνα, αν μιλάμε για καράβια και αεροδρόμια μπορεί να είχε όσο λέτε!Πράγματι. Το νερό έγινε αυτόματα στα περίπτερα 50 λεπτά, από 50 δραχμές. Πριν από μια έφοδο του Υπουργείου ανάπτυξης ήταν στο 100αρικο συνήθως (για προ ευρώ μιλάμε), αλλά έγινε μείωση σχεδόν σε όλα τα περίπτερα και ψιλικατζήδικα.
Με το ευρώ όμως από 50 έγινε 170 εν μία νυκτί. Ποτέ δεν πλήρωνα 15 λεπτά το νερό που αντιστοιχούσαν στα 50 δραχμάκια...αντίθετα, υπήρχαν μερικοί που αντί να το πάνε στα 50 λεπτά, το ανέβασαν μόνο μέχρι 30, που αντιστοιχεί σε 100αρικο...
-
Εγώ πάντως αγοράζω από μινι-μάρκετ στην Πάτρα 6άδα νερών 1,5 λίτρου με 2,4 ευρώ, ήτοι 40 λεπτά το μπουκάλι του 1,5 λίτρου...
Όχι ότι διαφωνώ ότι το μπουκαλάκι των 500ml κάνει στο περίπτερο 50 λεπτά, απλά οι τιμές στα σούπερ-μάρκετ δεν αυξήθηκαν τόσο πολύ κατά τη μετάβαση σε ευρώ -
Δε ξέρω αν είναι τυχαίο, αλλα το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δείχνει οτι οντως οδηγούμαστε στα άκρα οσον αφορά τα εισοδήματα.....!!!
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Εγώ πάντως αγοράζω από μινι-μάρκετ στην Πάτρα 6άδα νερών 1,5 λίτρου με 2,4 ευρώ, ήτοι 40 λεπτά το μπουκάλι του 1,5 λίτρου...
Όχι ότι διαφωνώ ότι το μπουκαλάκι των 500ml κάνει στο περίπτερο 50 λεπτά, απλά οι τιμές στα σούπερ-μάρκετ δεν αυξήθηκαν τόσο πολύ κατά τη μετάβαση σε ευρώΑυτό είναι αλήθεια. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, βέβαια, δεν χρειάζονται και τις μεγάλες ανατιμήσεις. Οι μικρές όμως, και δη αυτές που χτυπάνε στο ζήτημα του χρόνου, δεν αστειεύονται...
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Δε ξέρω αν είναι τυχαίο, αλλα το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δείχνει οτι οντως οδηγούμαστε στα άκρα οσον αφορά τα εισοδήματα.....!!!παντως, ειναι πολυ πιθανο πολλοι φοιτητες να εχουν ψηφισει τα χαμηλα εισοδηματα.
επισης πιθανο ειναι πολλοι να μην εχουν ψηφισει ακριβως ποσα βγαζουν (βλ οχι στανταρ εισοδημα, αδηλωτα κ.α.)
η αληθεια φυσικα ειναι οτι σε καθε περιπτωση, αλλο 3000 ευρω/μηνα και αλλο 700/μηνα, ειναι τεραστια διαφορα..
Δημοσκόπηση: Μηνιαίο εισόδημα