Ο χρήστης ililias έγραψε:
Στα funniest ή στ' ανέκδοτα;
Πάει μ' όλα, σαν την κόκα κόλα ένα πράγμα.
Asimov, επί του θέματος, ειπώθηκε ότι οι 'ανώτεροι' έπρεπε να το καταλάβουν και να υποστηρίξουν το παιδί. Να ρωτήσω κάτι;
Οι συνστρατιώτες του, γιατί είναι ανεύθυνοι;
Ε όχι δα ρε Ηλία, πολύ δεν είναι αυτό?...
Γιατί λοιπόν?
Γιατί η δουλειά τους είναι κτηνοτρόφοι, γεωργοί, υδραυλικοί, μηχανικοί και εγώ δεν ξέρω τι άλλο και δεν ξέρουν από ψυχολογικά προβλήματα στο πλαίσιο της θητείας, γιατί βρίσκονται εκεί 'με το ζόρι' να κάνουν ό,τι τους λένε στα τυφλά και βλακωδώς, δεν παίρνουν πρωτοβουλίες και τους έχουν πει να μην ανακατεύονται εκεί που δεν τους σπέρνουν, γιατί φοβούνται,γιατί δεν πληρώνονται, γιατί δεν έχουν εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις,
Αντιθέτως οι μόνιμοι είναι η δουλειά τους να φροντίζουν τους φαντάρους, πληρώνονται γι αυτό, έχουν την ευθύνη τους και πρέπει να παίρνουν πρωτοβουλία (τηρώντας την ιεραρχία), γιατί έχουν εμπειρία από χιλιάδες φαντάρους, γιατί τουλάχιστον το 1/2 του λόγου ύπαρξής τους σε αυτή τη δουλειά - και εφόσον κοπανιούνται να μην καταργηθεί η θητεία - είναι να διατηρούν σώους τους κληρωτούς...Είναι αξιωματικοί και γι αυτό - μεταξύ άλλων - εκπαιδεύτηκαν και ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας ως δουλειά...Γιατί κάποιος πρέπει να έχει θεσμικά την ευθύνη για τους κληρωτούς που από τη μια μέρα στην άλλη βρίσκονται για πρώτη φορά στη ζωή τους με ένα πυροβόλο όπλο αγκαλιά και η ευθύνη αυτή να μην αναζητείται γενικώς και αορίστως στον εξαιρετικά αόριστο όρο 'συστρατιώτες'...Αυτή η ευθύνη των 'συστρατιωτών' ισούναμεί με διάχυση της ευθύνης στον αέρα και άρα με εξαφάνισή της...
Στα υπόψιν ότι δεν είμαι από αυτούς που ζητάει εύκολα ευθύνη δεξιά και αριστερά, κάθε άλλο, αλλά όχι να φτάσουμε να θεωρήσουμε συνυπεύθυνους και τους συναδέλφους του!
Πως στο καλό να ρίξουμε συνυπευθυνότητα στους φουκαράδες, και πιθανότατα πιτσιρικάδες, συστρατιώτες του?